Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Proč se Český Telecom bojí rozvoje vysokorychlostního internetu?

Proč se Český Telecom bojí rozvoje vysokorychlostního internetu?

DSL.cz (19.2.2004 10:18:32)

Zákaz vývoje vysokorychlostního internetu na síti NMT, který dalo vedení Českého Telecomu společnosti Eurotel, šokoval nejen zájemce o širokopásmové internetové připojení. Podívejme se, jaké mohlo být pozadí tohoto málo pochopitelného kroku.

BDs (19.2.2004 11:26:32)

No z obchodniho hlediska to neni vubec nepochopitelny... Ale jinak je proste Telecom smeee nejvetsi. Kdyby jeho ADSL za neco stalo, mohli by tyhle sluzby fungovat bok po boku...

Miroslav Šilhavý (19.2.2004 11:28:55)

;-) moc bych tomu nevěřil, CDMA-450 má tak malou přenosovou kapacitu, že ADSL konkurovat nemůže a nebude. Tím víc se však divím, že to Telecom řeší, jen zase ztratí popularitu.

BDs (19.2.2004 11:41:44)

No kdyz ohrozuje jeho sci-fi 100K ADSL plany i GPRS, tohle by ho mohlo zjevne potopit :-))

Anonym (23.2.2004 14:56:15)

telecom jsou největší čůraci

Miki (27.2.2004 00:19:19)

DO CDMA stačí investovat 400 mio. a je funkční a plně pokryje celou ČR, navíc je mobilní. Do ADSL je potřeba investovat a už se investovalo několik miliard a teprve pak pokryje celou ČR a v tom je ten problém.

Hynek (28.2.2004 22:56:03)

A stejně i pak budou některé odlehlejší lokality, kde ADSL prostě nebude a tam by přišlo vhod třeba i to CDMA - i když ADSL v té době bude třeba dobře fungovat. To by ale v Telecomu nesmělo být současné nekvalitní a hloupé vedení.

Prober (29.2.2004 07:34:13)

Taky nevím proč se s tím tak trápíte. ČTc stejně nemá podepsanou potřebnou smlouvu, která by mu dovolovala zastavení tohoto projektu.

Filip (19.2.2004 13:41:02)

Mirku, ty mas takovych znalosti ze si myslim ze te je skoda tady. Mel bys to prodavat a ne tady ztracet celej den. Co myslis ?

Zajda (19.2.2004 13:53:19)

Taky by me to zajimalo:) Nic proti jen tak ze zvedavosti jak jsou na tom schopni lide co neco vi? Proc se obtezuji prispivat do for kde se vyskytuji predevsim BFU?

Patrik (19.2.2004 13:54:56)

Budme radi, ze tu nejsou pouze BFU ...

Patrik (19.2.2004 13:54:13)

O tech zanlostech se neopru, ten rozhled v tehle oblasti obdivuji, ale pru se o to, ze bu ho tu bylo skoda :) Myslim, ze jako jeden z mala dokaze rozumnym zpusobem vysvetlit priciny problemu a logicku ADSL v CR a tim taky trochu dokazal zchladit nektere horke hlavy (i kdyz ne vsechny).

Koma (19.2.2004 14:19:46)

Ja myslim ze ten uz ji ztratil davno

dan (20.2.2004 10:19:43)

Protoze: 1. - nic neriskuje, zadnou popularitu prece uz davno nema. 2. - pokud GPRS znamena odliv uzivatelu dial-upu, jaky dopad by melo zrizeni jeste kvalitnejsi pripojeni nez GPRS na stejny segment? Proc potom pouzivat dial-up?

Miroslav Šilhavý (20.2.2004 10:24:53)

1. to nemyslíte vážně, že ne? soudíte jen podle sebe... většinu lidí problémy, které vidíte Vy (my všichni), nevidí, ani vidět nechtějí a nemají čas se tím zabývat. 2. hodně lidí o CDMA vůbec nikdy neslyšelo; lidé na internetu jsou jen malá skupinka, kromtoho neperspektivní pro "nábor" klientů 3. od GPRS hodně lidí utíká a ještě uteče, protože to skoro nejede. já sám znám aspoň 10, kteří to objednali, a jen 2 si ho nechají, protože mají notebook

Zajda (20.2.2004 13:22:36)

1. Určitě nesoudí jen podle sebe. Netýká se to jen dial-upu. Telecom ztratil u běžných (připojením k internetu nepostižených) zákazníků popularitu hlavně zdražováním paušálů za telefonní linku. Také média mají vliv na názor obyčejných lidí. Je nazajímají technické pojmy ale slyší na slůvka žaluje,pokuta drahé atd. Stačí jim aby všichni házeli špínu na telecom a přidají se i další(tzv.davová hysterie). 2. A co si myslíte že nahradí NMT? V mnoha horských oblastech a koneckonců i ve středních čechách jsou rozsáhlá místa kde nemají(nebo májí špatný) GSM signál všichni operátoři. Zde je NMT(díky dosahu jež je specifický pro dané pásmo a vysílací výkony) jedinou spolehlivou alternativou. Ale z důvodů zastaralosti této technologie a problematické implementaci některých služeb(SMS,datová volání), frekvenčnímu multiplexu(vleze se málo uživatelů),omezenému okruhu zákazníků se prostě Eurotelu už dál nevyplácí udržovat tuto sít. Přijít s CDMA450 je dobrý obchodní tah Eurotelu. Vymění akorát krabice. Antény,klimatizaci,mikrovlná pojítka může nechat tak jak jsou. Staré NMT krabice prodá do nějaké rozvojové země. Spuštěním CDMA rozloží zatížení do dvou sítí. Sice si nemyslím že CDMA bude takovým drastickým zrychlením oproti GPRS(už jenom z důvodu zájmu uživatelů) ale k nižšímu pingu dojde. Krom toho když ne pro data ta pro hovory také.CDMA má oproti GSM různé vychytávky například v podobě hard a soft handoverů a je na vyšší technické úrovni. Lidé předtím taky nazajímalo že exituje nějaké GSM a co máte dnes? Jde o to jen marketingem přitáhnout zákazníky. To ale pro molochy typu Eurotel neni problém. 3. Ano to je dáno vysokým zatížením některých oblastí kde jsou lidé dostatečně znalí a je zde zvýšená počítačová gramotnost. Tedy především Praha a Brno,Plzeň popř. okrajové části těchto měst kde nejsou alternativní způsoby připojení. Tam máte štěstí když přenesete pár paketů. Na druhou stranu v dírách typu Ústí funguje GPRS bez problémů naprosto v pohodě(až na to sekání spojení, už by taky mohli do BTSek nahrát ten opravený fw). Jedná se o lokální problémy kde to pásmo prostě nenafouknete a v dané oblasti vám třeba jen samotné hovory (jež mají větší prioritu než GPRS) sežerou všechny timesloty. Zkrátka GPRS už nestáčí pásma jsou přeplněná a ET to chce řešit další sítí.Nic proti, dobrá cesta. Proč máte takový záporný postoj k bezdrátovým technologiím? Jejich nevýhody jsou známé, pásmo neni nafukovací.Já taky mám radší dráty ale tady v česku to jinak nejde. ČR se pomalu stává bezdrátovou velmocí a až v pásmech nebude žádná skulinka,až se vyčerpají všemožné metody modulací Tak kdo bude hnán k zodpovědnosti? Lidé kteří zapřičinili to že místo toho aby provoz jel dráty(CTc je za rozumnou cenu ISP pronajímal) tak se vše honilo provizorními metodami typu Breezenet,Wifi,FWA atd. Já si rád na tu dobu počkám:) Jestli se něco neudělá tak to bude bordel(ne že by tu už nebyl:).

Miroslav Šilhavý (20.2.2004 14:40:54)

Zkrátím svoji odpověď, s většinou vcelku souhlasím, vyjádřím se k poslednímu odstavci.. Bezdrátové technologie v diskusích získávají neprávem punc spolehlivějších, rychlejších a svižnějších technologií za nižší cenu. Nižší cena u nich v současnosti je, a bude pravděpodobně navždy, jinak by v konkurenci ADSL neobstály. Rychlejší a svižnější jsou v současnosti a v lokálních případech - s tím nemůžu než souhlasit. Nicméně zatímco ADSL u nás bez pochyby jednou dosáhne až na maximální rychlosti - řekněme těch současných 8 Mbit, všechny tyto bezdrátové technologie zůstanou na místě. To je moje jediná výtka.

Petr-S (20.2.2004 15:49:52)

Nicméně zatímco ADSL u nás bez pochyby jednou dosáhne až na maximální rychlosti - řekněme těch současných 8 Mbit, všechny tyto bezdrátové technologie zůstanou na místě Dokud Český Telekom nezkrachuje, zlepšení ADSL nehrozí. Soudruzi by z něj naopak nejraději udělali morseovku.

Miroslav Šilhavý (20.2.2004 16:07:34)

;-) to si nemyslím, kdyby tomu tak bylo, tak by s ADSL vůbec nepřišli (zákon jim to nepřikazuje).

Anonym (20.2.2004 20:18:41)

Tlačil na ně Mlynář. To byl jeho poslední "úspěšný" nátlak. Ale kdyby on tehdy věděl, že ADSL půjde do sraček, tak by si asi raději vyliskal. ADSL je pro Telecom další ze služeb (zátěží), na kterých údajně prodělává. Což je jeho již tradiční a ohraná fráze a není se co divit, že se to postupně se*e všem ISP.

Miroslav Šilhavý (20.2.2004 20:20:56)

Naivko, v době, kdy je mlynář tlačil, už bylo rozhodnuto... Každopádně Mlynář neměl a nemá jakékoliv prostředky aby tlačil... Jeho role je jen "být viděn" a být do počtu ve vládě.

Anonym (20.2.2004 20:26:08)

No ale to rozhodnutí určitě nepadlo od Českého Telecomu, ten si teď liská sám, že to ADSL nabídl. Krypl paušál na dial-up zavedl až teď, taky žádná bomba. Cokoliv zavede, tak se mu zese*e. Nakonec mu zůstane pár telefonních stanic a prodají ho za pětibábu nějakýmu bezdomovci na nádraží. To je koneckonců cílem těchto kroků....znehodnotit Telecom a potom ho za pusu odkoupit. Je to tak jasné ale nikdo to nevidí resp. nechce vidět.

Miroslav Šilhavý (20.2.2004 20:32:20)

;-) chabé argumenty. Kdyby Telecom nechtěl poskytovat ADSL, tak by ho neposkytoval. Stejnětak by ho mohl zastavit a taky by s tím nikdo nic neudělal. A co, že mu zbyde jen pár stanic? To je přeci jen jejich obchodní záležitost, do toho mě ani Vám nic není. Věřte, že cílem nejen Telecomu, ale i všech ostatních subjektů je vydělávat. A vydělávat co nejvíce. Nechápu, jak si můžete osvojovat to právo a prohlašovat, jak má kdo podnikat. Do toho je Vám stejný kulový, jako by naopak mělo být např. kulový Telecomu to, co po ADSL přenášíte. Obchod je bohužel o principu ber-nebo-nech-být; pokud se Vám to nelíbí, prostě si ADSL neobjednávejte. Pokud objednáte, a zjistíte závadu, která je mimo specifikaci služby, pak to rozebírejte, reklamujte nadávejte.

Pavel N. (20.2.2004 22:02:11)

Ó nikoli, státní podnik je státní podnik, takže každýmu do toho sakra po právu je!!! Některé státní podniky, které řídí zodpovědný stát jsou na tom mnohem lépe, viz. Estonsko. Telecom neni podnikání ale POLITIKA.

Akcionář (20.2.2004 22:41:24)

Telecom a.s.=akciová společnost nikoli státní podnik.Stát v současné době drží 51%.A jestli do toho někomu něco je,tak především vlastníkům a to nejen majoritním.Bublina která se nafukuje okolo CDMA této společnosti škodí i když by nestála ani za řeč.Ve všech zemích se MMTecko znova začíná využívat a ne jinak tomu bude i zde.V současné době asi není vhodné tlačit CDMA tak rychle dopředu.Je třeba dořešit ADSL a GPRS.Stačí,že tu máme dvě problematické služby.Nakonec čas ukáže že ADSL z toho vyjde jako nejlepší.Nakonec ještě něco k vlastnickým vztahům.Už jste viděli společnost kde by matka dovolila aby si dcerka dělala co chce A vedení TELete si umí spočítat .......

Saper (20.2.2004 23:16:28)

Telecom je A.S. spravovana fondem narodniho majetku ktery zastupuje statni zajmy.Nadrizenym FNM je vlada a ta kdyby opravdu mnela zajem dokazala by prosadit sve zajmy prave diky 51%.Kdyz ale prenechava iniciativu zahranicnim mensinovym vlastnikum,nezbyva se nez se ptat proc?

Akcionář (20.2.2004 23:56:56)

Žádný menšinový vlastník v zahraničí který by mohl něco prosadit není.Poslední větší balík akcii byl rozprodán do konce roku 2003 prostřednictvím trhu finančním institucím.FNM si může dělat co chce.A taky dělá.Privatizace Telecomu začne co nevidět.Nikdo neví ,co bude dělat nový vlastník.Treba zavede diskutované CDMA pro 50000 uživatelů a posléze zjistí že to nikdo nechce.Možná za to může právě ten Vámi vychvalovaný stát který nemá zájem na tom aby se investovalo 400 mil.do CDMA.Prázdná státní pokladna by potřebovala taky naplnit a polovina dividend připadne státu.Zisky z CDMA příjdou až v době kdy stát nebude vlastnit Telecom a tak at si to zainvestuje nový majitel.

Druhý akcionář (21.2.2004 00:12:14)

Co myslíte, spadne nebo nám to vylítne po 26. 2. ;-)

Akcionář (21.2.2004 00:24:07)

Raději ani nemyslím.Když to nespadne do pondělního závěru tak se to moc nehne ani po vyhlášení HV.Ti, co mají blízko k info,tak vlastní taky akcie.

Akcionář 2 (28.2.2004 01:33:00)

To je dneska vejvar, ještě, že jsem si včas nakoupil :-DD

Anonym (21.2.2004 11:00:55)

V momente, kdy CT odhlasuji lide v dosti velkych poctech linku se mi napr. zda dosti troufale zadat o moznost navysit regulovane pausaly na takove nehorazne sumy. CT je prolezlej naprosto demagogickym myslenim. Stejny pausal, ktery udelal CT (telefon 70) mu nevadi, ale Home standart ano. Napr. mne vyhovuje spise home standart s jakymsi bonusem, ktery se mi odecita. Toto je napr. naprosto regulerni dukaz toho, jak je CT vychcanej.

Standa (28.11.2005 18:01:13)

objednal jsem si profi variantu a telecom neni schopny me to predelat.po problemech s pridelenim linky kdy jsem prochazel od certa k dablu se domnivam ze u telecomu je opravdu asi jen par odborniku a dalsi tisice se jen vezou a berou prachy za profit techto malo lidi.co byste delal vy?ja chci jen zmenu a chci platit vic a mit klid a ono to stejne nejde tak kde je podle vas ten problem kdyz jak se domnivam sympatizujete s telecomem ja terba myslel ze s prichodem Telefoniky bude telekom vic in a ono je to porad to same jako v dobach kdy se zadalo o pevnou linku a cekalo se a cekalo a .................

Zubrsu (9.3.2004 13:17:34)

Mlynář a celé jeho " zbytečné " ministerstvo jsou jen TRAFIKA!Název by měli mít MINISTERSTVO pro utrácení peněz daňových poplatníků!!!!.Pokud si ještě někdo nevšiml****Mlynář a Telecom chrochtají u stejného korýtka***

Zajda (20.2.2004 16:39:02)

No to je fakt. Tento mytus je treba popirat. Nekteri si ho stale neuvedomuji. No a jako perlicku davam link na providera za babku http://www.wavenet.cz/cenik.html Vyhodne NATovane v bezlicencnim pasmu.Musi to byt zuzo. Odstrasujici pripad.

Tips (22.2.2004 12:05:34)

no, Zajdo, ja to pripojeni mam, porizeno kvuli hram. Ping ns GZ 35-45, je ravda ze obcas lita, ale hraju kdy se mi chce, a kdyz stahuju(pekne dlouho:-(() mikdo mi nesnizuje prioritu. Puvodne jsem s kamaradem uvazoval o ADSL na pul, ale zkusili jsme tohle,a ted jsem rad.

Zajda (29.2.2004 11:08:32)

Paklize se ti chce platit takovou nehoraznou sumu za takovouhle sluzbu tak prosim.Pri te ryhlosti da rozum ze na vas neni aplikovano FUP.A funguji ti vsechny hry? ;)

Tips (26.3.2004 16:25:13)

jo

Anonym (21.2.2004 11:11:26)

? Proc predpokladate, ze vyvoj prenosovych rychlosti na metalickych vedenich bude pokracovat a vyvoj bezdratovych technologii se zastavi? Prenosove rychlosti bezdratu vicemene kopiruji prenosove rychlosti pevnych vedeni. Hadam ze jste si taky pred 4mi roky myslel, ze 9600bps je maximum rychlosti pres GSM ze?

Miroslav Šilhavý (21.2.2004 21:45:10)

Vše má bohužel svoje hranice. A dráty mají mnohem větší rezervy. Např. na 2,5 GHz se teď horko těžko dostali na 55 Mbit, poloduplexně, reálný přenos někde pod 30 Mbit a to ještě za ideálních podmínek. Ono i v době, kdy bylo WiFi 11 Mbit maximem, tak existovaly už od samého začátku technologie, jak zajistit větší odolnost přenosu vzduchem, např. TurboCell; nicméně ho skoro nikdo nepoužívá, i když je k dispozici; všichni dnešní slavní WiFi rádoby-poskytovatelé nehodlají platit navíc cca 10.000 Kč na každý bod, jen aby to, co se vzduchem dá přenést, využili. A 450 MHz je na tom dost neslavně s tím, co na této frekvenci dokážete udělat. Bohužel...

Pavel N. (20.2.2004 22:07:20)

Pokud jsem dobře informován, tak ČTÚ hodlá během dvou měsíců uvolnit pásmo 5 GHz.

Foukal (21.2.2004 18:33:50)

vy ste podmazlej Telekomunistama nebo co? Vy se mi snad zdate chlape..nechapu jak je vubec muzete tkhle obhajovat. Asi jste nikdy nepouzival jejich sluzby pro obycejny lidi..

Anonym (29.2.2004 19:49:25)

PRESNE TAK TELEKOM JE POUZE NA TELEFONOVANI A I V TOM JE DRAHY. JINAK CO BY CHOM CHTELI KDYZ JEJ RIDI MATLACI VYMASTENI KTERI VEDI O INTERNETU VELKE H.... A TO TAKY NABIZEJI ZA NEKRESTANSKE PENIZE. MIMOCHODEM V BOHA NEVERIM ALE VERIM ZE JE TEN TELECOM FIRMOU S NEJHORSIM VEDENIM. TREBA UZ VUBEC NECHAPU NACO MA REKLAMU

ADSL RULEZ ;] (21.2.2004 18:37:03)

Jo lidi utikaji od GPRS a zenou se pouzivat ADSL ;))))) HAHA Vite jak mi to tedka jede? Jen pro informaci: pingy mam 2 000ms dobry co?

Anonym (29.2.2004 19:41:18)

TAKOVEJ MAM NET KDYZ PUL ROKU NEZAPLATIM

JOe (16.3.2004 11:24:01)

Vy možná znáte hodně lidí co od GPRS utíkají ale já a dalších pár lidí z mého okruhu máme ET a nemůžeme si stěžovat.Jistě rychlost nic moc (4-5KB/s)ale stále lepší jak Dial-up.U nás (okraj Liberce)asi nejlepší varianta.Bezdrát nikde,ADSL daleko...

Miroslav Šilhavý (16.3.2004 11:36:10)

Netvrdím, že GPRS nemá na světě místo, ba naopak. Jen mi přijde komické dát do porovnání ADSL a GPRS... ;-)

JM (16.3.2004 14:19:15)

Mě přijde tragické, že mi funguje GPRS rychleji než ADSL (parodie na ADSL)

Miroslav Šilhavý (16.3.2004 14:24:30)

;-) a to Vám řekl kdo? Nebo jste nešťastník nalákaný na neomezená data u Tiscali nebo GTS?

Houmles (16.3.2004 20:43:04)

Bacha na to. Vypadá to, že GTS začala omezovat stahovače, takže to třeba pojede některým šťastlivcům dobře.

JM (23.3.2004 15:26:46)

Nikdo mi to neřekl, tak to mám.

Miroslav Šilhavý (23.3.2004 15:31:03)

Aha, a podle toho si troufáte soudit celé ADSL i se všemi ISP?

JM (24.3.2004 14:45:31)

A podle ceho jineho bych to asi tak mel soudit??? Podle toho co zde rikate vy nebo nekdo jiny (ostatne, jsou zde i jine podobne nazory na kvalitu ceskeho ADSL)? Soudim pouze podle osobni zkusenosti - subjektivni pocit i objektivni mereni na DSL.CZ. Neexistuje pro me jine objektivnejsi meritko nez osobni mereni a osobni zkusenost. Vyzkousel jsem GPRS (ET DN) a jelo to od 3 - 5 kB/s, takze asi tak jak bych ocekaval dle moznosti technologie GPRS. Take jsem vyzkousel ADSL po cesku (Tiscali) a jelo to 0 - 0,5 kB/s, takze sakra hur nez bych ocekaval dle A) technickych moznosti ADSL B) zakoupene sluzby 512/128 kbps. Musim rict, ze posledni 2 tydny se rychlost nekonecne zvysila (z 0 na cokoliv je nekonecne vicekrat :-))) ), takze dnes uz doma nemusim vyuzivat mobil na pripojeni k internetu, uvidime jak dlouho to vydrzi.

Miroslav Šilhavý (24.3.2004 14:51:02)

Na diskusích ani speedmetru není ani zbla objektivity; dokážete si snad spočítat, že sem chodí, a na speedmetru měří, převážně ti, kteří problémy mají...?

balance (21.2.2004 14:49:12)

No víte, ono se nejedná normální CDMA rok výroby 1992, ale EV-DO, tedy plně 3G technologie konkurenční k WCDMA/UMTS. Ta rychlost 2,4 Mb/s je sice sdílená, u mobilů se to rozumí samo sebou. Je ale sdílená pro docela málo uživatelů a při porovnání se stávající úrovní agregace na ADSL je to velmi dobře schopné konkurence. Je asi dobré podotknout, že ADSL u nás je z uživatelského hlediska také jen linka, kterou sdílí padesát lidí... Tahle technologie je určená spíše jako stacionární, nepočítá se s velkou mobilitou, prostě je to o tom, že píchnete modem do PC a jedete. ET v té síti pravděpodobně ani nenabídne telefonování, není pro to důvod. Proto se nebude konat žádné utkání s GSM. Kapacita: tato síť není určena pro miliony klientů jako GSM. Je určená pro datové zákazníky a plánovaná provotní kapacita je někde u stovky tisíc klientů. A na to stačí, aby okresní město pokrýval jeden NodeB, tomu můžete s klidem věřit, bude tam třicet klientů. Až jich bude více, ET postaví další, ale na sto tisíc klientů může vyrukovat s přestavbou toho NMT, co má.

Miroslav Šilhavý (21.2.2004 21:40:26)

Nojo, 2.4 Mbit sdíleně (a poloduplexně) je docela dostačující v roce 2004 při neustabilizovaném ADSL v ČR; za dva roky bude situace úplně jiná...

balance (22.2.2004 13:20:46)

Jiste, za dva roky bude situace jina, jak v ADSL tak v CDMA, tedy alespon doufejme aby tomu tak bylo. Uz dnes treba mame CDMA2000 1xEV-DV s rychlosti 3.09 Mbps. V soucasne dobe by mozna nekteri uzivatele ADSL v podani Ceskeho Telecomu zrejme uzivatelum CDMA zavideli ... Jak ADSL tak pripadna CDMA by mely podobnou cilovou skupinu - mensi firmy a domacnosti. Pro ostatni firmy jsou tyto technologie celkem nezajimave (co se tyce pripojeni firmy do Internetu). A SOHO uzivatele obecne nepotrebuji 1Mb linku jen a jen pro sebe. Kazdopadne je skoda, ze Eurotel nepatri nekomu jinemu nez CT a tuto technologii nerozjel. Urcite by to byl padnejsi natlak na CT (nez treba GPRS), aby s ADSL (PDSL - parodie na DSL) se u nas trochu pohlo dopredu, jak v rychlosti a snizeni agregace tak v cenach a dostupnosti. Lecktera mista v centru Prahy a Brna nebo nektera okresni mesta, se nedockaji ADSL ani v letosnim roce. Jiste CDMA je technologie bezdratova a nikdy nebude moci konkurovat kvalitnimu ADSL, ale mame ho v soucasne dobe? Eurotel si to zcela jiste spocital zda to nebudou vyhozene penize pro par desitek zakazniku. Shrnuti: pro nejblizsich nekolik let je to plne konkurence schopne.

Miroslav Šilhavý (23.2.2004 11:36:58)

Ano, několik let to konkurenceschopné bude (řekněme dva-tři roky maximálně). Otázka pak ale zní: vyplatí se eurotelu stavět CDMA na to, aby měl síť na tak krátkou dobu? Dokáže ji vůbec zaplatit z těch drobných, co se u nás za internet platí?

balance (23.2.2004 14:37:35)

To by meli predevsim vedet manazeri Eurotelu, kdyz o tom tak vazne uvazovali, ze jiz bylo postaveno nekolik testovacich situ. Jak Eurotel vsichni zname, tak rozhodne nepusobi jako zaopatrovaci ustav, neinvestuje do neceho co by mu neprineslo zisk. A dokud se neprivatizuje Cesky Telecom, jen tezko muzeme doufat v nejakou zmenu v ADSL. A co si jako predstavuje, ze tu bude za tri roky? Super levne a super rychle ADSL? WCDMA? A co podle vas ma ET s frekvenci 450MHz delat? V USA si zridit ADSL neni problem, takze Verizon jen vyhazuje penize, kdyz prisel EV-DO?

Anonym (29.2.2004 19:38:39)

U NAS SE PLATI PEKNE PALBY ZA NET KUPRIKLADU JA PLATIM 500KC MES ZA 128/128 BEZ LIMITU. ZA TY PRACHY BYCH MEL MIT 512 ALEJSPON

Miroslav Šilhavý (1.3.2004 09:02:17)

;-) a 128/128 za 100 Kč ;-)

Anonym (11.3.2004 22:58:56)

Bud rad z to mas za tag malo!!!

Anonym (29.2.2004 19:35:44)

A KDY TO BUDE JAK V NEMECKU? MYSLIM ZE ZA 20LET TO BUDE STEJNE JAKO TED DOKUD BUDOU SEFOVE TELEKOMU PEPICI TAK TO TAK BUDE

kix (28.3.2004 10:24:52)

Můžete to upřesnit s tím CDMA. Sdílených 2,4Mb/s je dost málo, tak na připojení pár desítek klientů, možná ke stovce , aby se to dalo nazvat ještě broadband a agregace nebyla tragická. Ovšem na jak velkém teritoriu dochází ke sdílení uvedené rychlosti?

Miroslav Šilhavý (29.3.2004 08:46:38)

2,4 Mbit poloduplexně je na jeden vysílač. A těch vysílačů, pokud od dob NMT Eurotel nepřibudoval, moc není. Nedovolil bych si tvrdit, že na 2,4 Mbit posadit ke stovce uživatelů. Reálně to odhaduji na 30 jako maximum, možná i méně.

Anonym (29.2.2004 19:31:47)

A MA NEJAKOU?

koma (19.2.2004 14:19:10)

CTc brani rozvoji internetu protoze jsou to kokoti. To jsou takovy kokoti, ze kdyby bylo mistrovstvi sveta kokotu tak by skoncili druzi. Proc? Protoze to jsou takovy kokoti ze by ani nevyhrali ;]]

Peteros (19.2.2004 20:58:39)

:-) Kokoti!

Deadeye (23.2.2004 11:33:24)

Iba kokoti

Radek (26.2.2004 18:31:32)

Jo, jo, kokoti.

Ivan (19.2.2004 19:57:27)

Protože jeho vedení má dlouhý vedení...

LaqueR (20.2.2004 16:49:36)

Skoda, ze ne telefoni :)

Fang (19.2.2004 22:21:35)

Tady je přesně vidět jak se telecom bojí konkurence, nechce dopustit aby mu někdo konkuroval.

Lojza (20.2.2004 14:51:24)

Berte to jako nazor naprosteho laika, ale ja myslel, ze Eurotel a CTc maj ridici urovne oddeleny, jak proboha muze Eurotelu CTc neco zakazovat? Eurotel by je mel ignorovat. A pokud je CTc vlastnikem Eurotelu (do jejich pravnich vztahu uprime moc nevidim), a chtel by vedeni Eurotelu odvolat ci co, tak to taky moc nechapu, protoze CTc je snad porad majetkem statu ne? Takze by v tom pripade spis predstavitele statu jako vlastnika meli vyhazet vedeni CTc (a ze uz je dlouho na case) za jejich umysl poskozujici verejny zajem.

dan (27.2.2004 14:55:54)

Televolecom je a bude porad velkej Komous, nema zajem o spokojené zákazniky ale jen o prachy. Ti co neco umí z Televolecomu zdrhají a ti neschopní ti jsou vyhozeni dokud neskončí monopol Televolecomu na nektere služby bude to furt stat za prd. Nejvetsi problem vidim v karierismu, proc bz meli ti panaci zamestnavat nekoho lepsiho treba by jim obsadil židle. Ale jaky stat takovy Televolecom.

Anonym (29.2.2004 19:27:46)

KDYBY NESRAL PRACHY DO REKLAMY VYDELAL BY URCITE VIC A BYL BY LEVNEJSI

Lukas (29.2.2004 18:55:08)

Jelikož se v tom vůbec nevyznám, potřebuju radu.Pořád se připojuju přes obyčejnej modem.Kdzyž mám stěstí, tak stahuju ,,užasných" 5 kb/sec.Chtěl bych něco rychlejšího a hlavně bych chtěl poradit jakej typ připojení (Adsl,wifi...) je nejlepší(cena/výkon).Diky

Anonym (29.2.2004 19:26:20)

TO SI MUSIS ZJISTIT SAM ALE JEDNO VIM TEMER JISTE ADSL BUDE NEJHORSI

Anonym (8.3.2004 11:38:47)

ale jdi ty, šmudlo... ;)

Anonym (3.3.2004 20:43:29)

No tak mi napište na lelo@quick.cz, a ja se s Vami o tom poradim.Je to ma prace.

Anonym (29.2.2004 19:52:28)

Muze mi nekdo vysvetlit proc ma telekom reklamu a k cemu. Ja myslim ze tim jenom ukazuje jak dobre dokaze utracet penize. Kdyby takhle nepromrhaval penize tak je nekde jinde a ne v takovejch hovnech kde je ted

Anonym (3.3.2004 20:41:07)

Mě se tohle taky nelíbí,jenže není všechno úplně tak špatný,jak se to tu píše.Já se zákazníky Telecomu mluvím každý den,takže bych k tomu určitě měla co říct. Docela jsem překvapená až úplně z tak negativného postoje.

gorgo (3.3.2004 22:09:38)

Mno to je jednoduche protoze kdyby mel konkurenci tak musi slevnit ADSL ktere mu naridil stat jako i cele slavne ISDN CTc sam od sebe zadnou s techto sluzeb nechtel protoze mu parazituje jeho pilne budovane detatko (pevne linky). Takze proc by podporoval konkurenci ktera by ho pripravila o prachy kdyz uz mu technologie kterou sam nechtel takhle pekne nese ...

Wraith (6.3.2004 12:26:59)

Kdyby záleželo na mě, zlikvidoval bych kompletne celej Telecom i s jeho přisluhovačema.A byla obrovska chyba ze Eurotel byl dan do rukou Telecomu tak lehce protoze se tohle dalo od "Zluteho stale nenazraneho PRASETE" cekat.Bohuzel dokud nebudeme zit v jiny zemi a tady bude stale vladnout tenhle ubijec rozvoje tak se nikam nehneme ani ve slavny EU.

Miroslav Šilhavý (6.3.2004 12:43:00)

;-) asi nevíte, že EuroTel byl od začátku založen Českým Telecomem?

Prober (8.3.2004 10:14:09)

A byl prvním provozovatelem mobilní sítě u nás....

Anonym (8.3.2004 10:43:03)

No aby ne, kdyz mu spadla do klina veskera infrastruktura vybudovana drive ( vedeni, baraky, ustredny , lidi .... ) takze mel trosku usnadnenou praci nez ostatni co zacinali na "zelene louce"

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 10:48:03)

Aha, a kde se tu ty technologie před Eurotelem vzaly?

Anonym (8.3.2004 12:39:23)

Jak kde ? No asi je nekdo nekde nejdriv teoreticky vymyslel, pak v laboratori, pak zkusebne pak prakticky nasadil ne ? Ale u nas to urcite prvne nebylo.

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 12:42:35)

Jen nechápu, jakou infrastrukturu, ústředny atd. Eurotel využil?

Prober (8.3.2004 13:00:27)

Řekl bych, že myslel spíše ČTc, než Eurotel. Ale to jsi nejspíš pochopil, ne?

Miroslav Šilhavý (8.3.2004 13:02:35)

;-) ale v tom případě nevím, co to má společného s diskusí o eurotelu...

Karel (9.3.2004 08:00:31)

Telecom je na h...!Jsou to hajzlové a vymlouvaji a ani neumí dodržet slovo například s tim, že 512 nepůjde pod 128, najednou už je tu zase agregace a to předtim říkali, že agregace vůbec nikoho nepostihne!Zase lhali!Ted jsou rychlosti i na 10kbps a nic se neděje a tiskový mluvčí drží hubu, proč teď něco neříká...

Miroslav Šilhavý (9.3.2004 08:06:01)

Ale jděte... To říkávali v dobách 192 kbit linek; když uviděli, že je to nereálné, přestali to tvrdit a zavedli 512 kbit linky... Kromtoho to jede snad všem ISP kromě těch, kteří nabídli neomezená data; těm spíš nadávejde, a tím víc, jestli jste se stal jejich obětí...

Karel (9.3.2004 21:21:27)

ty nepotřebuješ stahnout nic, ty jen surfuješ, každý má jiné potřeby a to že nabídli neomezená data, no telecom to určitě nenabídne, oni prostě někde chtějí furt vydělávat, když ne na čase tak na datech!

Milan (9.3.2004 22:23:10)

Njn ale nezdá se ti stejně tak podvod nabízet neomezená data ?? Když služba frčí 12 kbit tak toho stejně moc nestáhneš a už tim seš omezenej. (i když vidim, že ty seš omezenej i jinak).

kcg (11.3.2004 20:04:08)

Ale CTc preci neomezena data nenabizi, nebo jo? Mluvim o 1:50 agreg. nabidce... Takze ten ``podvod'' tady dela nekdo jiny... Karel

Miroslav Šilhavý (10.3.2004 07:49:56)

Karle, pořád nechápete, že u sdílených linek má spravedlivé sdílení přednost před neomezenými daty! Tedy až teprve po zajištění spravedlivého podělení uživatelů zbyde pásmo, jsou ta data Vaše a to bez omezení (tj. zpoplatnění). A pokud ADSL není vhodné pro Vaše použití, tak se holt musíte podívat po jiném řešení. Když budu chtít auto do terénu, taky nepůjdu nadávat do Škodovky, aby mi ho vyrobili, ale půjdu k jinému výrobci!

kazzper (23.3.2004 14:25:44)

se mi zdá že pan šilhavý je tak trochu nomen omen.kdyby telecom nebyl nafoukanej idiot se svýma službama, tak to u nás dávno vypadá jinak.Vy asi nechápete, že sdílení ADSL linek zavedl telecom z důvodu ÚSPORY, že zároveň musíte mít linku přes třista za měsíc, kvůli ZISKU, účtuje ostatním operátorům za linky a ti z toho nic nemají,ani my,uživatelé.To je zas kuli ZISKU telecomu.UZ je mi ze uplne zle ze vsech tech lzi a slibu.Mlynáž je idiot na nic,telecom je vině převlečená za operátora a vy...se k nim můžete pomalu taky počítat.a hlavně už nic nepřispívejte,nebo se mi fakt zvedá kufr.....

Prober (9.3.2004 21:58:56)

Všechny cesty vedou do Říma ;)

@lbi (8.3.2004 08:41:00)

... co dodat? Od Českého Telecomu se nedá čekat nic jiného. :(

Vladamir Slavik (8.3.2004 12:41:35)

Moc bych si pral, aby Telekom padnul, zmizel, nebo alespon neotravoval svym monopolem.Zatim jsem od nej nic nez zdrazeni nevidel a tak uz pevnou linku nemam. Internet mam pres WI-FI , na hovory mobil a s panem bohem Telekome.Ale porad verim, ze se rozchodi dalsi operatori a vse se nekam hne. Zdravim.

Al (9.3.2004 01:12:19)

Celé mi to nedává smysl. Proč Telecom jako majitel potenciální CDMA sítě, kde by měl obrovskou masu zákazníků z celého území republiky, tohle celé poslal k ledu, aby si "budoval podíl" na ADSL, jehož budování je mnohonásobně dražší a komplikovanější a umožní mu sotva 50% podíl na trhu? Vždyť by měl spíš brzdit ADSL (což vlastně dělá) a rychle vybudovat síť CDMA. V tom CDMA mu totiž nikdo konkurovat nebude, žádných 50% pro konkurenci. Shrnuto a podtrženo, teď článek je prostě úplně mimo, Telecom zákazem CDMA nijak nezvýší hodnotu ani výnos svých akcií.

Miroslav Šilhavý (9.3.2004 07:32:51)

CDMA nehodlá budovat Telecom, ale Eurotel; a ten, ač je Telecomem vlastněn, je konkurentem Telecomu. (např. jednou může Telecom prodat podíl na Eurotelu a pak mu CDMA nebude přinášet nic, pouze konkurovat)

Anonym (28.3.2004 01:17:10)

A pročpak by ten podíl prodával? Já bych si taky nezařízl slepici, která mi snáší zlatá vejce.............

PP (9.3.2004 20:14:48)

Domnívám se, že je škoda každé myšlenky, či slova ohledně ČT. Nejlepší prostě bude zrušit telefonní přípojku. Nač utrácet naše peníze ( osobně se domnívám, že jsou bez vady ) za tak mizerné a drahé služby.

DODO (9.3.2004 20:50:50)

Až v něm přestanou působit komunisti, nebo až si všimnou že už je jiná doba.

Karel (9.3.2004 21:22:17)

Já bych navrhoval zabanovat v téhle diskusi toho čuráka Šilhavýho...

Adin (9.3.2004 21:54:18)

A ja bych navrhoval aby jste se mirnil ve vyrazech.

xyz (11.3.2004 17:48:38)

no ja si zae myslim ze vzhledem k tomu o koho se jedna jde dokonce spise o lichotku..

xyz (11.3.2004 17:48:42)

no ja si zase myslim ze vzhledem k tomu o koho se jedna jde dokonce spise o lichotku..

Milan (11.3.2004 18:02:43)

A kdo by sem pak do toho fóra psal ??? Dokud nebyl Šilhavý, tak tu přibyly tak 2 příspěvky denně.

Anonym (11.3.2004 16:50:28)

A to ešte neviete,čo sa deje na Slovensku.Tu vládne Deutsche Telecom tvrdou a neochvejnou rukou,ceny neznižuje,ba naopak.Veľmi sa obávajú hlavne prieniku VOIP služieb,takže veľkoodberateľom dávajú ceny,že hovor objem prenesených dát sa rovná cene za hovor do USA spred 10 rokov.Dokonca im naše ministerstvo prostredníctvom Telekomunikačného úradu SR vytvorilo také podmienky,že každého potenciálneho klienta diskriminujú nutným zavedením prefixu a nutným opozdením hovoru min 250m sekúnd.Čo už toto má znamenať? Prevádzkovanie VOIP služieb musí teda byť naviazané na službu už privátnej firmy a musí byť zo zákona nekvalitné.S DSL je tak isto,platíme vo firme nemalé peniaze za to,aby v skoro 50 % pracovného času sme ťahali rýchlosťami ani nie v kvalite analógového pripojenia napr.dnes to ide 8 kbps!!!!!! A to celý deň. Sťažovať sa niet komu,operátori sú všetci zaneprázdnení,nikto to tam ani nedvihne.

obrbaz (12.3.2004 19:45:02)

To je hruza telekom brání CDMA, zhoršuje ISDN a dokonce i volání. Tak se mi nabízí otázka co vlastňe zlepšuje? No asi nic (co by taky mohly podporovat), teď mně to napadlo že vlastně podporujou rušení a zakarují sebevíhodnější služby. Víte kdy tady bude širokopásmí internet data nonstop rychlejší než má ty sví předražený služby telekom? V podstatě nikdy (poku teda neskrachuje telecom, ale to se nestane dokud postupně neviždíme Eurotel a vládu, jedině se složit a odkoupit celého telecoma). USA válčily proti Usáma Binládina, ale ten oproti českému telekomu je slabý čajíček. A pak že jsme svobodná zemně, když telecom perfektně předvádí diktaturu. Než bych si dal internet od telecomu tak to rači žádnej.

Hanz (26.3.2004 11:01:16)

Zajímal by mě názor na situaci ADSL v cesku? V cem se v cesku dela chyba ze stav naseho ADSL a napr. slovinskeho ADSL je tak rozdilny??? Zajimalo by me co na to rekne napr. pan Berdar a pan Felix z CTc, pan Mlynar, pan Stadnik??? Kdyz porovnate nabidku v CR a na Slovinsku tak cesky uzivatel internetu musi dojit k zaceru ze je neco spatne!!! Co vy na to? A co na to říká pan Šilhavý???

Martin (26.3.2004 11:27:50)

.... v čem udělali soudruzi z ČTc chybu? :-))))))

Miroslav Šilhavý (26.3.2004 12:25:24)

;-) že má každý možnost odejít do Slovinska, když to tam má tolik výhod.

Tomáš (26.3.2004 12:55:48)

Ovšem tak to je odpověď jakou jsem čekal. Nebylo by lepší se zamyslet zda opravdu natavená strategie ADSL v ČR je špatná??? Informovat o tom širokou veřejnost, aby při příštích volbách chtěla víc než slíbila tato vláda??? Pane Šilhavý zkuste byt trošku spravedlivý a neopakujte pořád svoje naučené odpovědi.........

Miroslav Šilhavý (26.3.2004 13:17:50)

Ale to je ten základní problém - stát do ADSL nedal a nedá ani korunu; to je alfa a omega problému. Bez peněz nic nezmůže a ví to.

Hanz (26.3.2004 14:40:46)

Jenže ČTC v zádech se státem ty protředky měl!!! Jenže se nepoužili jak měli viz. ISDN, atp.

Tips (26.3.2004 16:18:51)

a chces mi tvrdit, ze v zemich kde to jede lip jak u nas( VSUDE ) do toho stat vzdy vrazil penize?? Ja klidne budu platit za 1024/256 33,90 EURO, ale at to jede!!

Miroslav Šilhavý (26.3.2004 18:23:05)

Jo, Vy možná ano; podívejte se kolem, kolik lidí nakoupí nejlacinější 512/128 od GTS a ještě to nasdílí sousedům, v horším případě to pustí ještě na WiFi.

Tips (26.3.2004 18:37:40)

nasdilet ADSL je prasarna, ale to neni odpoved na dotaz

Miroslav Šilhavý (26.3.2004 18:43:08)

Odpověď: nevím; vím jedno, že ani u nás by tato otázka vůbec nemusela padnout, kdyby někdo uživatelům dopředu vysvětlil, na jaké objemy dat se naše ADSL hodí a že sdílení je krádež. Vinu mají jednoznačně ISP, kteří si drží (resp. drželi) uživatele, kteří na základních variantách nemají (neměli) co dělat. Chrání jednoho a ničí život padesáti dalším.

Anonym (28.3.2004 11:39:24)

To jsou zase kecy. Co to je?Každou chvíli si Šilhavý vymyslí něco jiného. Teď to jsou zase zlý předprodávači. Ježiš marja, právě proto by okamžitě měla zmizet agregace když to nemaji ošetřený a cenově přijatelný, že to lidi museji takhle obchazet. Měli dát i variantu 128/64 (ale garantovanou pane bože!!!) za 400-500,- Kč a už by si někdo nekupoval drahy zařízení na wi-fi a neřešil by to.

Miroslav Šilhavý (29.3.2004 08:44:09)

Naivko, Vy si opravdu myslíte, že by Češi nesdíleli i toto?

Vladimir T (29.3.2004 11:50:14)

No ale pri predstave, ze by se nasdilela 128/64 treba do osmi rodin... to by pak bylo 16/8.... =))))

Miroslav Šilhavý (29.3.2004 11:56:07)

No a? To Čechovi nevadí, hlavně když šetří; u ADSL je od toho agregace, ale Čech nevidí tu "úsporu"; zatímco při přesdílení ano ;-)

Vladimir T (29.3.2004 12:07:05)

=)

kix (28.3.2004 10:17:54)

Mají snad výběr? Nejlacinější je u nás pořád drahé i když neberu v potaz kupní sílu, takže se nedivme že lidi sdílej. Teď vidím reklamu ve francouzské TV na ADSL za 13eur měsíčně.

na něěě!! (28.11.2005 19:03:29)

spojíme se a všichni pujdeme na Washington D.C

Anonym (28.11.2005 19:15:00)

lidi proc vytahujete tydle rok a pul stary temata ????

Anonym (28.11.2005 20:54:52)

aby je mohl admin smazat !!!