Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > FUP: Má vůbec smysl?

FUP: Má vůbec smysl?

Anonym (25.7.2006 00:00:00)

Většina uživatelů vysokorychlostního internetu by asi na tuto otázku odpověděla záporně, tedy, že FUP (Fair Use Policy nebo také Fair User Policy) smysl nemá. Pojďme si ale trochu zkusit zanalyzovat, jak se věci mají, jak dalece FUP uživatele omezuje a co by se stalo v případě jeho zrušení.

Anonym (25.7.2006 01:44:53)

Hmm, kdyby ste se ptali lidi zda by uvitali aby jim davali v samosce veci zdarma tak by taky rikali ze joo, ale to ze to do ty samosky nekdo musel nejak dodat to je nezajima

mido1 (25.7.2006 02:34:31)

No aj v tom spis vidim ten marketing.. mne jde net stejne rychle na zacatku i na konci mesice..bez vetsich vykuvy rachlosti..takze nevidim jinej duvod FUP nez ten,ze za vetsi poplatek poskytujou ISP tarify bez FUP a tim na tom vydelavaj poradny prachy..vubec nejde o to,uchranit bezne uzivatele od stahovacu,jak to prezentuji ISP.

Provider (25.7.2006 02:41:28)

Ty jsi totiž takzvany easy uzivatel. Nemas toliko nejaky narocny provoz, sdilis rychlost s temi co jsou na tom stejne a vsichni jsou spokojeni. FUP nemuzes pocitit, pokud nepustis netu trochu zilou na torrentech ci FTPkach.

Jumbo (1.8.2006 09:12:34)

Tak nevím jsem taky ISP a FUP nepužívám linku 128 prodávám za 399,- a klientů mám docela dost a jsou spokojeni a všechno je o tom jak si do ISP dokáže ošetřit tak aby se mu síť nehltila.

Anonym (4.8.2006 11:36:29)

A jak si ošetříštahovače: Vytvoříš skupinu stahovačů? - tj spadnopu do FUP? Ukončíš s nima smlouvu? - tj spadou do FUP? Zvýšiš kvuli nim konektivytu a zvíšíš jim cenu? - tj spadnou o FUP? Zvýšiš kvuli nim konektivytu a ti co nestahujou na ně doplácí? - fuj. Zveřejnˇuješ žebříček stahovačů, a informujež žew kbyby byly přenosy nižží, cenu bys znížil? - velmi učiný FUP pokud se všichni znají...

Anonym (25.7.2006 10:48:08)

Kdyz myslis ze na tom maj takovej vejvar, tak si jdi nakoupit par milionu kilometru kabelu, natahni je a zacni poskytovat internet za 100Kc bez FUP a agregace

petr (25.7.2006 12:51:32)

kdyby byl telekom trochu chytry tak by mohl polozit veskere poskytovatele netu, jelikoz ma do kazdeho baraku natazeny kabel takze stacilo by dat nejak vyhodny tarif a kdyz si ho vezne nekoliktisic lidi tak se da nakoupit pekna konektivita do netu

Anonym (25.7.2006 13:15:26)

Jeee, Telekom ma narizene ze at da jakoukoliv cenu tak ze MUSI povinne prodat vsem dalsim ISP tento tarif velkoobchodne, tedy jeste levneji.

y2k (25.7.2006 16:59:04)

Zaplať pánbůh...

Anonym (25.7.2006 17:19:27)

Mylis se, to je stav ktery naprosto blokuje zmeny v aDSL pripojeni. Mensi ISP totiz nemusi delat zadnou snahu, proste maji statem zarucenou provizi bez prace a proc by se potom snazili ze? A na druhopu stranu, proc by telecom delal nejaky superlevny tarif, aby z nej profitovali lamy jako GTS a Volny?

pavel (25.7.2006 18:47:04)

no on dokonce Telecom chtěl udělat telefonní tarif za korunu, jenže ČTÚ nebo někdo takovej mu to zakázal.

Anonym (25.7.2006 18:58:08)

JJ, to je pravda. To je to co rikam, ochrana lamerskejch a neschopnejch ISP pred TO2, nebo spise pred svobodnym trhem, poskozuje koncove uzivatele. Jen si vzpomente, nekdy pred 2 lety Telecom velmi zlevnil a do tydne ho zazalovali alternativci za poskozovani jejich zisku

Provider (26.7.2006 02:51:17)

Oligopol, trocha volnosti -> dumping -> monopol. Zruste ty lamy alias GTS, Volny atd a uvidite ze bez konkurence bude ADSL dražší než pokoj v **** hotelu. Nekdy by u prispevku neskodila sebekritika, trocha casu na rozmysleni a selsky rozum.

Anonym (26.7.2006 10:20:50)

Nemas uplne pravdu. Dumping je nelegalni, ten by TO2 nedelala. Jen by nastavila hezke nizke ceny, ale vydelecne. No a lumy z CRa co sou ted mistri sveta by se mohli predvest jak budou stale vyrazne levnejsi. To se jim to ted podnika kdyz prave CRa ma tolerovanej jak dumping tak krizove financovani.

Anonym (31.7.2006 18:29:32)

Tohle je mi fu(c)k ... mam pripojku od CRa 5 megabit za par supu bez limitu a bez FUP a ty muzes akorat tak zavidet :-))

DarkLogic (26.7.2006 12:43:55)

Otazkou je, jestli ma na tom Telecom zajem. Jelikoz tady plati vice nez kde jinde, ze je lepsi mit mene uzivatelu, kteri plati vice nez vice uzivatelu, kteri plati mene. Cim vice uzivatelu, tim jsou vetsi naklady na provoz site. A tyto naklady se nezvysuji linearni primou umerou, ale spise exponencionalne.

mido1 (27.7.2006 03:50:19)

Ty asi neumis cist,nebo tvoje reakce nemela byt na to,co sem napsal ja..nevim proc bych mel poskytovat net za 100kc bez fup a agregace.. o tom sem nepsal ani slovo..jen sem rek,ze diky FUP,kterej je podle me nesmyslnej,tak ISP vydelava na tom,ze poskytuje tarify bez FUP..a jeste neco..jeste sem si tady nevsim,ze by si nekdo stezoval na to,ze mu to jede nejak pomalu od ty doby co nejde FUP.. takze si shovej ty svoje mindraky pro nekoho jinyho,anonyme

Anonym (27.7.2006 09:47:14)

Mindrak mas spis ty, ze ty budes trosku kreten

mido1 (27.7.2006 12:46:40)

Kreténismis je vážná nemoc a spíš to vypada,že se projevuje u tebe než u mě

mido1 (27.7.2006 12:47:14)

*kreténismus

Provider (25.7.2006 02:37:53)

Ono kdyby jsi prisel do samosky a koupil si pausal na nakup, tak by te asi sralo ze si soused odvazi nakladakem vetsinu samosky. nebo ne? Pokud nekdo chronicky stahuje kvanta dat, tak se da predpokladat, ze to pali a prodava. A pokud nekdo krici ze si stahuje linuchy nebo online tv - tak by se mel pocitat do skupiny o obsahu prstu na jedne ruce, zbytek to jen prevzal a zni jim to v usich lepe nez ze jsou to "zlodeji". Znam vice lidi kteri se tim ze pali zivi, tedy pokud nepocitam ruzne soc. davky. Ale mojim cilem je jen prodat konektivitu a za obsah neodpovidam, akorat vidim co si kde, kdo stahuje ,nevim sice co, ale podle provozu se toho da poznat ledacos.

y2k (25.7.2006 17:07:41)

Sice zapadám do Tvých počtů prstů na jedné ruce (neb tahám převážně stream z místa A do místa B), ale i tak s Tebou nesouhlasím. Zakopaný Španěl je totiž v tom, že když nějaký nekalý živel stáhne na začátku měsíce tuny Warezu, tak po zbytek měsíce si už nemůže užít pořádně ani internetové rádio v rozumné kvalitě 256kb/s. To je podle mě skoro v rozporu se smlouvou, která toto uživateli deklaruje. Osobně jsem FUP ještě nikdy neokusil, neb vždy včas dokoupím další konektivitu, ale souhlasím s tím, že je to jen a jen o penězích a vše ostatní jsou jen hloupé keci, které mají ovládnout dav. Jinak podle provozu se dá opravdu poznat mnoho... Jestli někdo zakládá svou živnost na vypalování Warezu a podpoře, tak je to jednuduchá věc. Jako první je třeba rozpustit komunisty a socdemáky (tím se zlikvidují veškeré sociální dávky a podpory) a potom lépe sledovat stránky, kde se dotyčný pokouší produkty zpeněžit, či lépe kontrolovat šikmooké trhy...

Provider (26.7.2006 02:35:51)

Právě že si na začátku měsíce stáhne tunu warezu. Tím se obrazně řečeno stane černou ovcí. Co mu zabrání aby v tom po celý zbytek měsíce pokračoval? Morální zábrany? Asi spíše FUP. I když je tahle zkratka začíná znít v uších skoro všude. 95% mých uživatelů nikdy nepoznalo že něco takového vůbec existuje. Zbytek poznal že si má najít někoho jiného. Je to právě jen o pěnězích. Pokud vemeš například komunitní sítě, tak nikde nenajdeš že je něco jako FUP aplikováno, ale vždycky v té síti najdeš správce nodu, který si své uživatele drží nějakým způsobem pod krkem ( a FUP je na světě ). Pak to trochu zavání ale je to stále legální. K té živnosti, ona to není živnost v pravém slova smyslu, prostě si vydělá dost tím, že stáhne na levné lince bez FUP dostatek kvalitního warezu, aby ukojil tkz BFU nebo LAMY , které v tom neumí "chodit". Takovým lidem říkám osobně klíštata. A jediným repelentem je právě FUP. Kdybych byl jen uživatel nadávám s vámi, ale vidím to i z té druhé strany. Respektivé "malé" strany, lokálního providera, který se snaží držet sít při životě a dát svým uživatelům rychlost za rozumné peníze. Kdybych ovládal telecomunisty, tak bych asi volil malinko jinou cestu ale FUP by zustala. joooo mít ten kapitál, tak sme vsichni na optice, a nevyhazujeme peníze za ADSL. :-(

y2k (26.7.2006 18:32:10)

Asi Ti rozumím a trošičku byť nepatrně souhlasím. Ale ona je FUP a FUP. Všichni asi máme tušení, kolik ISP při svém provozu odevzdává za konektivitu. Dokonce má paradoxně část ISP takové dohody, že má za X peněz Y dat a MUSÍ je vyčerpat. Když se tak nestane, tak je pokuta. Ale to Ty jako malý ISP asi neznáš... Takže konektivita je pro středně velkého ISP doslova za babku. Samozřejmě, že kdyby měl u sebe jen "stahovače", tak by se mu živnost asi nevyplatila. Není to ani tak kvůli konektivitě, jako spíše nároky na HW. Oni totiž sítě P2P a routing jednoho snaživého uživatele slušně zaměstnají HW. V tom spatřuji problém v globálu spíše. Ale FUP tak, jak je většinou nabízen je pěkný hnůj. Zaprvé jsou limity pěkně nízké a za druhé zabrzdit celou linku je prostě svinstvo. Jsem také zastánce toho, co píše zhora tuším NArgon. Osobně bych trošičku na straně ISP vyhodnocoval provoz. Poznat sítě P2P není opravdu dnes již problém. Pak bych si stanovil pomyslnou hodnotu FUP a začal bych ji uplatňovat jen na sítě P2P. Tedy, limit bych nastavil příkladně na 60GB. Do té doby bych nic neřešil. Po přesáhnutí limitu bych uplatnil FUP následujícím způsobem : Veškerý provoz P2P sítí bych zabrzdil na 10% z objednané rychlosti a ponechal tak do konce měsíce. Ostatní provoz bych ponechal na původní deklarované rychlosti. Toto by se mi zdál být spravedlivý způsob, který oddělí "zrna od plev" a přitom nezamezí plnohodnotnému užívání sítě internet.

Anonym (26.7.2006 19:23:02)

Limity do FUP jsou nastavený tak,aby se do nich vešlo 90 % uživatelů,spočítej si kolik lidí tady nadává na FUP a pak se podívej kolik je uživatelů ADSL - cca 350000 nebo už víc.Kolik myslíš,že to asi je procent?

y2k (26.7.2006 19:52:44)

Nelze to brát tak, jak na to pohlížíš Ty. Sem na fórum chodí většinou nespokojení uživatelé. Takže dle reakcí zde by bylo asi ADSL propadákem. Ovšem skutečnost je jiná. Je to poměrně slušné připojení k síťi internet, alespoň tedy na české poměry. To samé platí o FUP. Ono to nestačí podstatně většímu procentu uživatelů, odhaduji tak 40%, ale Ti neznají nějaké DSL.cz a nebo také nemají chuť tlachat do diskuzí, když to stejně k ničemu nevede. Navíc já se snažil jen říct, že není dobré zabrzdit FUPem celý provoz. Podstatně lepší by bylo zabrzdit jen síťě P2P.

Anonym (26.7.2006 20:23:50)

Dokážeš si představit jaký výkon a jaké zařízení je potřeba na qos pro 350000 přípojek? Je rozdíl dělat qos na síti pro 100 přípojek a pro 350000.Ostatně pokud někomu nestačí FUP (nebavíme se o ojedinělém překročení),tak si objednal špatný tarif pro svůj datový provoz.Dnes už cena IE Extreme není tak závratná ,aby si NO FUP tarif nemohl každý dovolit (pokud ho potřebuje).

y2k (27.7.2006 00:37:05)

Ano, zařízeních by muselo být více propojeno v jeden funkční celek a nebyla by levná. NO-FUP je pro notorické stahovače. FUP by bylo pro "normální lidi", akorát by se jim omezil přenos P2P, která dle mého názoru dělá alespoň 65% celosvětového trafiku.

Jimmy (28.7.2006 11:40:40)

Tak pro představu jak náročné je QoS v jedné komunitní síti. Linka 90 Mbps, počítačů cca 3500. QoS rozděluje data na 3 kategorie. 1. ssh, hry 2. www, ftp, video, rádio 3. P2P HW P4 3 GHz 2x síťové karty Intel 1 Gb v PCI-X slotu A zátěž po optimalizaci QoS kolísá kolem 50-60%. Takže Qosovat lze za rozumné peníze do cca 200 Mbps, pak začíná sranda.

Anonym (1.8.2006 00:08:50)

navic nejake predrazene IE extreme neni ani zdaleka jedina moznost jak nonfup pred ADSL ziskat ... nejlepsi je hodit cely cesky telekom za hlavu a objednat si Volny PLUS nebo Blutone Premium 2006 = bez limitu, lacine, vyhodnejsi volani, proste po vsech strankach mnohem LEPSI NEZ CTc

Provider (27.7.2006 15:27:04)

A pak se objevi clovicek ktery bude tahat warez pres weby a FTPka a jsi nahranej. Jsem asi radikal, ale P2P blokovat, ne shapovat. Data omezit limitem kterej je technicky a financne moznej. A pro satisfakci warezaku, nechat volne pasmo 23-7h kde si kazdej taha co chce. Jestli si chce stahovat kraviny, tak prosim, ale nebude omezovat ostatni uzivatele.

... (26.7.2006 07:19:46)

No jako zrušit veškeré sociální dávky a podpory tak je do měsíce po nezaměstnaných, lidí na mateřských atd. - umřeli by hlady... větší blbost než to co si napsal jsem neslyšel... ano stát motivuje lidi k tomu aby méně pracovali ale zároveň nedokáže zajistit podmínky pro nová pracovní místa atd. ale to nedokázala ani ODS a nedokáže... nezaměstnanost je klasickým jevem kapitalismu a ne tím že je u vlády ČSSD... evidentně nemáš potuchy ani o tom jak je to ve světě

Anonym (26.7.2006 11:05:22)

Tak a dost oba dva. Diskuze podobného typu si můžete vést na idnes. Tak se bavíme o komunikačních technologiích. (Nic proti politice, ale skutečně je to a) offtopic za b) flame)

GeorgeSK (25.7.2006 07:49:48)

Postreh zo Sklovenska: u nas si vacsina ludi objednava tzv Flat (neobmedzene) pausaly, kde - ak si to objednate od telekomu, nie od alternativcov - nemame ziadne FUP. Je bezne, ze si niekto stiahne aj 40-60 GB a ziadny postih. Tiez, datovo obmedzene programy maju u nas neobmedzene vikendy, cize vlastne vikend bez FUP. Teoreticky by to malo zahltit cez vikendy siet, ale vobec to necitit, rychlost aj pri tych flat programoch aj s agregaciou 1:55 je VYSSIA, nez nominal, takze nas 1,5 Mbit ide az 1700 kbit. Co to znamena? Pri dostatocne dimenzovanej sieti a postupnom rozsirovani konektivity podla poctu zakaznikov FUP NAOZAJ NEMA ZIADNY VYZNAM. Druha otazka je, ze mame omnoho drahsie DSL, nez v Cechach. Takze vsetko je skor otazka penazi - s akou marzou chce operator zarabat, aky zisk chce mat, ake je trhove prostredie, ktore mu to umozni, atd.

Anonym (25.7.2006 09:44:17)

Ja si myslim ze FUP smysl ma, ale ne v podobe omezeni dat. Byt providerem zkusim nastavit FUP tak, aby nebyli zadne limity dat, ale notoricke stahovace bych grupoval do stejnych agregacnich skupin a bezne uzivatele zase do jinych agregacnich skupin...

Provider (26.7.2006 02:47:40)

Tohle funguje,ale dynamicky generovat grupy "chroniku" neni zadna sranda. Musis najit meritko podle ktereho to merit. .... co potom je FUP? Treba ze jsi ve stejne grupe jako ostatni stahovaci? Do strev FUP u provideru nevidis, treba to tak skutecne je.

y2k (26.7.2006 18:20:31)

Ano, něco "obdobného" aplikuje UPC.

petr (25.7.2006 09:50:52)

fup je urcite dobra vec ale musi byt nastavena s rozumem, ja osobne mam pripojeni pres wifi a vim ze nekteri lidi jsou schopni tahat 10 GB denne, nechapu na co to ukladaji ale kdyz se omezi tito lide tak je to jenom dobre protozoe zbytecne zatezujou sit stahovani nejruznejsich blbos, ktere stejne smazou Kdyz si chce nekdo stahnout nejaky film a este neco tak neni problem protoze muze mit trafic kolem 2 GB/den

Anonym (31.7.2006 18:24:36)

Rozumne omezeni ktere odstrihne jen naproste extremy by nebylo mozna na skodu ... ale fup limity ktere nabizi telecom jsou absurdne nizke a jak bylo uvedeno v clanku daji se vyceprat behem par hodin ... to je opravdu absurdni.

Hollowman (31.7.2006 21:06:18)

Lidičky řeknu Vám, pročítám si to tu a s tímhle na co odpovídám bych souhlasil. Máme v sítí jednoho vola kterej za měsíc dělá 150-250 giga.. nedokážu pochopit kam to ukládá... nedokážu si to prostě představit

David (31.7.2006 21:10:02)

No kam to ukládá bych si při troše fantazie a za předpokladu že má diskové pole ještě představit dokázal, ale že ty data plnohodnotně (tj. skoukne filmy, zahraje si hry atp.) opravdu využije, na to už moje fantazie skutečně nestačí :-)

Anonym (29.12.2006 14:28:09)

Jindřich (25.7.2006 15:28:08)

FUP by měla být postavena takto:Po vyčerpání limitu dat se omezí rychlost pouze tehdy, pokud by hrozilo přetížení sítě,popř. omezení uživatele, který limitu ještě nedosáhl. Jinými slovy i přestože mám vyčerpaný limit, není důvod mi omezovat rychlost ve 3:00 ráno když je síť prázdná.

Tomas (25.7.2006 20:16:12)

Důvod samozřejmě je - aby jste si koupil vyšší tarif s jinym FUP, nebo bez FUP. Technicky zařídit to, co popisujete, lze, ale ISP se to nevyplatí vyvíjet. Paradoxně jsou v tomhle mnohdy nejdále komunitní sítě. U některých takový princip funguje.

Anonym (26.7.2006 02:44:26)

U nas neco podobneho funguje, ale zapominas na vychovnost trestu. Kdyz budes kazdy mesic prekracovat FUP 5ty den, tak se ti to nestane. Ano, uvolnete FUP kdyz neni provoz. Proc merit data na prazdne lince, kdy 90% uživatel ( ti kterí to cele platí ) spí? Funguje to, ale pak musite potirat ty kterí se snaží hledat cesty jak to ci ono obchcat. Neni nic jednodusiho vypovedet smlouvu. Proc tedy CT ci Telefonika nevypovi lidem kteri jen bezuzdne stahuji? Protoze z nich jde spousta penez? Nebo ze nevyberou vice nez 50% nakladu na konektitu? NE, proste proto ze je to tvrde verejna sluzba. Pokud me nekdo stve ze permanentne stahuje. Dostane parkrat "rouru" ( FUP ), pak leti. At se pripoji jinam? Ale ja jen sleduji zisk a to aby deti meli co jist ja mel na benzin a nedejboze se mel lip nez člověk co nic nedela.

Provider (26.7.2006 02:45:26)

Omlouvam se ze jsem neuvedl svuj nick, vyse.

Anonym (31.7.2006 18:22:31)

staci se jen vykaslat na cesky telekom, jste k nemu pripoutani jak nejakou pupecni snurou ci co ... jsou tu lepsi a vyhodnejsi nabidky jinych firem ktere si napriklad od telecomu pronajimaji mistni smycky LLU a na nich provozuji vlastni sluzbu s daleko lepsimi parametry a bez FUP

Provider (26.7.2006 02:38:12)

Aneb vysosal jsem co se dalo, a chci mít právo za svuj mini příspěvek ( poplatek ala 500 kč ) linku jako nekdo kdo má linku za x>1 tisíc korun? Jdi volit kumunisty a mozna se zbavis FUP. Pak mužeš křičet, ja si malo nakrad.

demanD (25.7.2006 17:53:08)

však se FUP dá obejít, lamy.

MontCorbier (25.7.2006 18:53:22)

A nevíte náhodou nějaké informace o wi-fi TO2 v pásmu 5GHz ??? ?? ? ? ? ?? ? ? ? ? ? ? ?? ? ? ? ?

Mara (25.7.2006 20:33:42)

fakt? a jak? :D

Mara (25.7.2006 20:34:15)

chtel sem tim reagovat na "však se FUP dá obejít, lamy."

Anonym (31.7.2006 18:18:13)

Ze nebudes nakupovat nevyhodne sluzby od ceskeho telekomu a vyberes si takove ktere FUPem netrpi ... howk (mam bez FUP a bez limitu petimegabit za 1300 mesicne a jeste levnejsi volani k tomu.)

David (25.7.2006 21:10:16)

FUP má smyslu určitě, už jen proto, že kdyby nebylo, tak by musel autor článku vymyslet něco jiného, což by bylo jistě komplikovanější, než napsat dva odstavečky a chvilku pracovat s tabulkovým kalkulátorem :-) Jinak FUP v rozumné míře IMHO nevadí. Já mám 15 GB, využívám net k práci i zábavě a dostal jsem se za rok a půl přes limit jen jednou... A to se rozhodně nijak neomezuju a ještě přes to odvedle z pokoje jede jedno PC. Jasně že třeba 1GB lmiit u toho nejlevnějšího tarifu může někomu přijít jako šikana, ale to je volba každého, "lepší" tarify nejsou o tolik dražší a je třeba si uvědomit, že 512/128 1GB opravdu není na stahování a každodenní vysedávání, je to pro lidi, co potřebují být třeba jen online na ICQ a občas napsat/přijmout mail...

Anonym (25.7.2006 21:44:17)

FUP je na nic, jinde ma spousta lidi 100MBIT, traffic je taky v jinejch meritkach a preci to jde, takze by to mohlo jit teoreticky i tady, ale prakticky ne, protoze proste CR. Lidi to akorat v dnesni dobe legalne moc nevyuzijou, proto jim ani moc nevadi, ze maj limity a fup. Az se bude u nas bezne vyuzivat legalnich sluzeb s vysokym datovym tokem, pak by jim to jiste vadilo, ale v ty dobe bude i u nas neco jako FUP uz jen historie. ..

David (25.7.2006 23:21:46)

100MBit je ale "lehce" jiná technologie, než ADSL...

Franta (25.7.2006 23:45:28)

No a je to snad problem nas uzivatelu, ze se tu zavadi "zastarala technologie ADSL"? Chapu, ze tahat optiku na kazdou vesnici je ekonomicky nezajimavy, ale alespon do velkych mest nebo mist, kde je velka hustota obyvatel jako jsou komunisticke krychle mohl klidne CT ty 10/100Mbit zavest. Ziju v Praze a od r. 1995 tu byl jen dial up, od r. 2002 tu mam wi-fi a od r. 2005 omezeny ADSL, ted se mozna konecne dockam normalniho pripojeni od CRa, ktery se teda tahne uz pres 3 mesice. 7let cekani na "normalni" pripojeni, alespon, co se pingu a ceny pod 2k tyce a to jeste jen diky nahodnemu wifi providerovi a 10 let cekani na "vyspelou" technologii ADSL, opravdu si nepripadam jako v 21. stoleti a jeste k tomu, ze ziju v hl. meste CR...

pepik (25.7.2006 23:58:49)

ja bydlim v celkem male vesnici(zhruba 2000 obyvatel z kterych je 1/2 duchocu) a byl u nas pristupy jenom dial-up i kdyz skoro vsude bylo adsl tak sem se nejdrive domluvil s par kamosama a vystaveli sme malou wifi sit ze ktere sem vybudoval celkme dobrou sit ktera poskytuje net po cele vesnici a na nejake adsl se muzu vykaslat

Anonym (26.7.2006 08:02:44)

Jo, ale v Praze je prehustenej provoz wifi, takze wifi zadna slava...

Atsepicnu (26.7.2006 13:00:53)

to jo no a jeste to chtej "prehustit" tim ze zavedou po cely praze zadaco pripojeni....

Anonym (31.7.2006 18:16:50)

To se nejak vsakne :-)

DarkLogic (26.7.2006 12:54:51)

A co byste v roce 1995 jineho chtel? Dyt teprve od roku 1992 byla CR jako takova pripojena do internetu a to smesnou rychlosti 14 kbps (ano, opravdu jsem se neprepsal). Rekl bych, ze za tu dobu usel internet v CR pekny kus cesty a nebyly vynalozeny male naklady na porizeni infrastruktury. Jenze klienti budou stale nespokojeni, at se jim nabidne cokoliv.

Anonym (31.7.2006 18:15:47)

NEPLAC ... tomu se rika VYVOJ a funguje to tak v kazdem zdrave konkurencnim prostredi :-)

Danek (26.7.2006 01:18:21)

Jak by řekl pan Smoljak ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje: "FUP NEBRAT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!"

Anonym (31.7.2006 18:14:30)

A presne o tom to je.. Moznosti lacineho pripojeni bez FUP tu JSOU !! ... kdo si neumi vybrat proste jen zaplati za svojii blbost a dobre mu tak.

DarkLogic (26.7.2006 12:50:25)

Rad bych se vyjadril k podivu autora a nekterych prispevovatelu nad tim, ze sit je stabilni i na zacatku noveho obdobi FUP. Je to jednoduse provedeno tim, ze uzivatel si (at uz vedome ci nevedome) pri hrozbe FUP rozplanovava provoz. Vi, ze by za par hodin mohl precerpat cely limit, a tak na netu pracuje "s rozumem" a nezacne ho okamzite zdimat co to da. Spise bych si vsimal, co se deje se siti na konci FUP, kde vsichni vi, ze za par hodin se budou nulovat jejich limity a tak to perou, co to da.

y2k (26.7.2006 18:16:16)

Nic, protože je to jen mizivé procento nadšenců. Toto udělá jen vymaštěný sociál. Ostatní Inet používají tak, jak potřebují a nevyčerpaná data neřeší. Druhá část uživatelů již dávno bručí ve FUPu. Osobně by mi nenapadlo řešit nějaký zbytek dat jenom proto, že zbyla.

David (26.7.2006 18:43:48)

Asi tak. Je fakt, že asi měsic zpátky když jsem měl v plánu, že si stáhnu pár demíček a instalátor Lineage II a viděl jsem , že je 28. den v měsíci a mám "nataháno" jen 5GB (z 15) tak jsem to stáhl ještě do konce, abych se pak nemusel v dalším období o FUP starat, ale že bych koukl na "měřák" a zařval "ještě tam pět giga je, hurá na torrenty", to fakt ne :-) Myslím, že stahovačských psychopatů je minimum, problém je, že pro ISPs je to stále dobrá výmluva...

DarkLogic (29.7.2006 22:11:19)

Vy myslite, ale my vime. Divil byste se, o kolik se zvedne provoz v poslednich dvou dnech pred koncem FUP.

Anonym (29.7.2006 22:26:53)

Myslis blbe

David (30.7.2006 08:42:37)

Jo... Závidíš, viď? :-)

Anonym (31.7.2006 18:12:41)

Neni co ... ja jsem u poskytovatele ktery mne zadnymi limity ani FUP nezatezuje a je mu uplne fuk jak zaplacenou pripojku pouzivam ... holt nekdo si umi dobre vybrat a jinemu nezbyva nez se spokojit s malem :-)

David (31.7.2006 20:27:32)

No ono v mé lokalitě v centru Prahy , kde bydlím, není navzdory tomu co si lidé myslí, moc z čeho vybírat... Můžeš tu mít GPRS/EDGE, CDMA, dial-up a nebo DSL... A z těchto vychází DSL zdaleka nejlépe... O kabelovce, optice, nebo wifině, si tu můžu nechat leda zdát :-) Myslím, že jsem v rámci možností vybral nejlíp jak to šlo...

Anonym (31.7.2006 23:27:06)

JEste je tu moznost DSL pres pronajate LLU ... je to daleko vyhodnejsi nez DSL ceskeho telekomu (at uz primo od nej nebo jen preprodavane jinymi poskytovateli) ... volny to nabizi pod nazvem "plus" ... radiokomunikace pod nazvem "bluetone premium" ... podminky jsou daleko vyhodnejsi.

Anonym (31.7.2006 23:31:33)

prime odkazy pro zaostale: http://adsl.volny.cz/adsl/bez-poplatku-ceskemu-telecomu/ http://www.bluetone.cz/main.php?pageid=123 racte si vybrat, moznosti je jiste jeste vic ... na tyhle nabidky se telekom opravdu nechyta.

David (1.8.2006 18:41:54)

A Nextra to kdysi nabízela pod názvem ADSLink FUN, od ní to od února 2005 samozřejmě na platformě Telenoru mám, takže děkuji, ale Ameriku už jsem objevil dávno :-) Jinak ten Bluetone zase tak "zlatej" není, já mám díky migracím u Nextry momentálně 3072/256 (sice s FUPem po 15GB, ale to mi bohatě stačí) za 649/měs bez DPH, pokud bys chtěl být skutečně "Telecom free" , tak se tě týká cena 999 za 3072/512... A bez daně kombinace Novera+ČTc je 339+649=988 Kč... Neříkám, že nabídka Bluetone je špatná, jen aby si lidi nemysleli, že je to nějakej cenovej ráj a ušetří tisíce ročně :-) Mě jako stávajícímu zákazníkovi GTS Novery se to moc nevyplatí... Navíc perlička, zajímal jsem se o přechod komplet k Bluetonu (hlas i data) a mají takové nemilé překvápko - chcete-li si ponechat stávající telefonní číslo (jinak dostanete přiděleno z "fondu" ČRa) stojí to 2850 bez DPH... Ale abych to nějak moc nehanil - samozřejmě, že DSL přes LLU je výhodnější, jen jsem chtěl naznačit, že není všechno zlato, co je Bluetone :-)

Anonym (1.8.2006 21:56:25)

jo jo, mam taky ted GTS Noveru (drive Nextru). kdyz to prebrala Novera, tak jsem chtel prchat k Bluetonu, ale nakonec jsem s GTS uhadal, ze mi za 3072, 15Gb Fup, uctuji jen 550 Kc bez DPH a nakonec me prebihani tak nejak preslo.... uvidime do budoucna..... ale jinak myslim, ze Bluetone sice treba nebude zlato, ale bude to suverene NEJLEPSI ADSL v Cechach

Anonym (1.8.2006 23:52:34)

2850,- Kč není výmysl ČRa, platí se to opouštěnému provozovateli - maximální ceny určil ČTÚ... http://www.ctu.cz/1/download/cenove-rozhodnuti-c01PROP2003_1114085500.pdf

David (2.8.2006 00:06:42)

Já neříkám, že si to vymysleli ČRa, je mi jasný, že v tom mají prsty Telesviňky a jejich poskok ČTÚ, nicméně to mě jako zákazníka nemusí zajímat, já sice můžu litovat ČRa , že jim ČTÚ takhle pěkně umožňuje volnou soutěž, nicméně moje povinnost zaplatit tři a půl tisíce s daní, chci-li zachovat stávající tel. číslo, se tím nijak nemění :)

Anonym (4.8.2006 12:42:59)

Hm, divil by ses, ale je jich víc než dost... Až vůbec nechápeš, kam ty data cpou.

Anonym (4.8.2006 13:25:05)

Ono to bude tim, že někdo za minim považuje třeba 5%, nicmeně těchto 5% dokáže zlikvidovat službu i při agregaci 1:20.

Štencl (26.7.2006 12:54:39)

Clanek vice mene o nicem, jen vycuc tady z fora, nic noveho. Jen je tu rozpoutana zbytecne dalsi debata ohledne FUP. Staci zalozit tema s nazvem FUP a obsah se plni porad stejnyma prispevkama. Clanek mi prijde spis jako mensi flame ^^

Jakub B, (26.7.2006 13:36:10)

Me nedavno poskytovatel zmenil FUP ze 180MB denne na 80MB na hodinu - po prave mam 1mbit garancku za 650 mesicne! Vysoka castka... a jen 80MB na hodinu. Posloucham internetove radio a jelikoz pracuji jako programator a webdesigner tak prenasim pro sve klienty i velke mnozstvi dat. 80MB na hodinu dam vetsinou ani nemrknu (napr kdyz posilam tif a jine) - je to velmi silne nevyhodne. Ale jelikoz jsme zrusili pevnou linku protoze po nas chtel telecom podivne moc penez mam pouze wifi

polarbear (30.7.2006 12:54:21)

tak to je pech..jedině si to zkus vošéfovat u ISP, myslim že by domluva bejt mohla u mě je to nádhera, za rok co mam wifi si nemam na co ztěžovat, chrochtám si

Majer (30.7.2006 18:12:00)

V praci mame vlasti opticke garantovane pripojeni 4000kbps bez FUP, agregace za 4000 mesicne vcetne DPH. Odesli jsme od O2 kterej chtel za svuj datovy okruh 512kbp a agregaci 1:20 10.000,- mesicne vcetne DPH. To je ale pech pro O2.

DarkLogic (30.7.2006 21:00:14)

Asi to bez tech Vasich 10.000 Kc neprezije :)))

Wamp (30.7.2006 22:32:37)

No asi jde o to. Jak nekdo muze prodava linku 4000kbps za 4 litry a vydela. A jinej musi prodavat 512 dalsim 20 aby vydelal (agregace 1:20). Mesicne to dela 6000x12=72000 rocne. K tomu bych hodil VoIP coz muze delat u prumerne firmy mesicne za hovory u O2 kludne 50.000Kc. No a mame tu nejakych 672000Kc rocne. Takze asi tak kdo setri ma za tri. No v tomto pripade ma za vic jak pul melounu.

Anonym (31.7.2006 18:09:45)

"Asi to bez tech Vasich 10.000 Kc nepreziju :))) chacha" Tak tohle si telecom rekne uz jen parset tisickrat a bude na mizine !!! :-) A ver mi ze to neni nerealne. Lidi nejsou uplne blbi.

Anonym (30.7.2006 13:03:27)

Lzes, nemas 1024 garantovanou

Nargon (26.7.2006 14:07:32)

FUP s nizkym limitem ma smysl hlavne pro ISP snizuje mu to naklady na provoz. Kdyz uzivatele "setri" daty, nebo ty stahovacnejsi, fupka omezi, tak isp nepotrebuje tak vysokou internetovou konektivitu. Pro uzivatele je vyhodnejsi, kdyby isp nastavil dobre QoS, Pak by se dalo stahovat "temer" plnou rychlosti trvale a nikoho neomezovat, protoze to vase stahovani by melo nizkou prioritu. Ale zarizeni, ktere by rozlisovalo ruzne spojeni, a nastavovalo prioritu, by potrebovalo mnohem vyssi vypocetni vykon, nez ty stavajici "fupovace" :) takze by ISP musel vice investovat do zarizeni, a take, by uzivatele nebyly datove omezovani a jejich "prumerna" rychlost by se zvysila, Dalsi investice isp, tentokrat do internetove konektivity. Ted mi reknete, ktery ISP by do tohohle chtel investovat, kdyz soucasny stav mu mnohem vice vyhovuje, a tech nespokojenych zakazniku, z duvodu datovych limitu, zas tolik neni.

Anonym (26.7.2006 15:05:33)

Hlavne by na helplinkach zacali prudit ty stahovaci, ze je to pomaly, ze maj rozbitou linku

Nargon (26.7.2006 16:56:18)

No pokud by se pouzil qos prioritniho stylu, ne striktni omezovani na urcitou hodnotu, jako je u fupu, tak by to stahovaci ani nemuseli poznat. Proste malokdy stejne dosahuji maximalni rychlosti. A kdyz by to jelo priblizne na 60% tak je to pro ne stejne lepsi nez ten fup na mnohem nizsi rychlost.

Anonym (31.7.2006 18:07:23)

Souhlasim.. Take si myslim ze dumyslne nastavene priority QoS jsou lepsi nez FUP.

Anonym (4.8.2006 12:41:42)

Ano, QoSení by za to stálo, jen doufám, že se u (teď už) Telefonicy zavede místo FUPky.

Dejma (26.7.2006 18:30:02)

pšššššt..... Tak jsem se cvičně podival kolik jsem toho tento měsíc nasosal a vidim, ze mam stazeno 16GB, přžemž můj měsíční limit je 8GB! Tak jsem se jeste promeril na www.rychlost.cz jak na tom jsem a jupí... datum a čas:26.07.2006 18:23 stahování:729.68 kbps (91.21 kB/s) upload:247.552 kbps (30.944 kB/s) poskytovatel připojení:ČESKÝ TELECOM, a. s. (adsl) tomu říkám férový FUP :)

Pav3l (26.7.2006 22:15:21)

tak jsem na tom podobne DOWN-18.4GB,UP-0.6GB a na strankach zrizovatele mam 9,5GB a FUP mam 8GB :)))) datum a čas:26.07.2006 Rychlost připojení k internetu: 1,821 Mbit/s Rychlost stahování dat: 233,1 kByte/s Rychlost odezvy (ping):

Anonym (28.7.2006 17:31:20)

hehe, muj prenos : 260GB :-)))

Ra (30.7.2006 09:47:09)

No a prave kvuli takovym jako ty tady je FUP

Marek (31.7.2006 18:05:43)

Nemusi byt ... tohlle je jen priznak uvodniho nadseni z kvanta dat dostupnych na internetu ... tohle nadseni po nejakem case opadne. Take jsem drive stahoval jako blazen a dnes ... je ma linka vytizena opravdu jen kdyz to ma pro mne nejaky smysl - malo kdy.

David (30.7.2006 10:49:31)

A můžu se zeptat, kolik z těch dat skutečně zužitkuješ? Tím myslím, stahuješ-li filmy, tak na kolik procent z nich se opravdu podíváš, kolik upirátěných her si skutečně zahraješ etc.? A hlavně mi prosímtě netvrď, že si stahuješ jen legální věci :-) Jinak nevím, co chceš slyšet, gratulace? IMHO jsi spíš nemocnej...

Anonym (1.8.2006 08:31:19)

Přesně tak, tohle je typickej příklad nemocnýho člověka- pořád musí něco stahovat i přesto, že mu to je kničemu!

doudik (1.8.2006 16:27:36)

he :) ja natahal pres telecom 35 giga a mam 8 na mesic doufam ze to tak bude dal a budu spokojenej :)

sam (28.7.2006 00:58:22)

Telecom bych ponechal stranou. Ale i rozumný provider (WiFi) FUP použije. Proč? Protože každý uživatel chce co nejvyšší rychlost za co nejméně peněz. Takže je ISP nucen šetřit konektivitou. A pokud se s konektivitou zachází rozumně, tak se na ní vystřídá mnoho uživatelů a každý dostane velmi slušnou rychlost. Jenže - stačí pár stahovačů (klidně jen 5 % z celkového počtu) a je to v háji. V naší síti má průměrný uživatel za měsíc přeneseno cca 5 GB. Někteří jen 0,5 GB a někteří také 100 GB. A to máme FUP. (1 GB na den, potom rychlost 128kbps , v nočních hodinách se FUP vypíná a data se neměří). Je nám jasné, že když FUP vypneme, tak ti, co mají těch třeba 5 GB, tak je budou mít zase, ale ti co mají nyní pravidelně cca 100 GB, tak budou tahat tak 300 až 500 GB. A průměrná rychlost přes den nebude 3 Mbps ale 800 kbps.

Anonym (31.7.2006 18:01:57)

Holt to chce celkove urychlit propustnost internetu ... aby se s konexi nemuselo tak zoufale setrit ... nemyslite ? :-) Imho je perspektivni odpoved opravdu spise ve vyvoji a ne v omezovani uzivatelu.

Freeman (28.7.2006 11:28:00)

FUP je jen další ze zlodějských vynálezů ČR, kde nejen, že za intenet platíme sand nejvíc na světě, ale máme i ty nejhorší podmínky. V každé kultivované zemi se za intenet neplatí takže tahle diskuze nmá ani smysl.

rosi (28.7.2006 11:30:33)

V kterépak kultivované zemi žiješ že se v ní neplatí za službu?

Anonym (28.7.2006 14:40:58)

Aha, takze Nemecko, Anglie, USA, kanada a pod. u tebe nejsou kultivovane zeme.

Marek3423 (31.7.2006 17:58:59)

Ono je to predevsim o tom UMET SI VYBRAT POSKYTOVATELE !!! Neni tu jen zatracenej ceskej telekom ale spousta dalsich kteri nabizi pripojky bez limitu a bez FUP - Radiokomunikace napriklad ... tak sakra prestante nadavat a konecne se zacnete chovat jako uvazujici spotrebitele, kteri si umi vybrat a neskoci nutne na kazdou spatnou nabidku jen proto ze ji v TV prezentuje celebrita.

y2k (31.7.2006 18:38:03)

Milý Marku, Mark, Marku3423, Tys ještě furt nepochopil, že né všichni mají takovou možnost (jako třebas Ty a já), aby si mohli vybírat. Většinou mají na výběr jen ADSL od ČTc a nějaké prašivé místní WIFI. Protože ČTc je monopol, jestli si na to ještě nepřišel. No-FUP na linkách přes alternativce over ČTc skoro neexistují, nebo jsou za nekřesťanské peníze.

Anonym (31.7.2006 23:23:23)

dokud budou hlupaci uvazovat stylem, ze existuje jen "ADSL od ČTc a nějaká ta prašivá místní konkurence" pak se na tom monopolu který si pěstujete tak akorát ve vašich hlavách nic moc nezmění. Já tvrdím ze kdyz se chce, tak to jde i bez CT a to za velmi dobrych podminek (i v takovem zapadakove jako je muj rodny Sumperk kdesi na severu moravy :-) ) ... a co se tyce alternativcu over CTc ? .. ne jejich no-FUP neni za nekrestanske penize ... rika ti neco napriklad "bluetone premium 2006" ?

W (1.8.2006 01:29:11)

We are sorry, but the chosen service is not available for the entered telephone number XXXXXXXX. Ano rika mi to ze bohuzel...

y2k (1.8.2006 09:44:58)

Ano, :-) přesně tak :-D. Povedený thread... Ano, také se snažím nebýt závislý na promiskuitním Španělovi, ale bohužel, jak píšu výše, většina lidí takovou kliku nemá. Nemusíme chodit daleko, kupříkladu v Praze, matičce všech českých měst, tak zde v katastrální části Vršovice není Bluetone, není GTS Novera, není UPC, není Karneval a světě div se, jelikož je to slušný ďolík, tak zde není ani pořádné WIFI. Jinými slovy, je tu jen Španělský telekrám. Tak co mám nabízet svým kamarádům ? No telekrám over kdokoliv, protože jinak to prostě nejde. A to jsme v Praze, vyjeď mimo velká a okresní města a když budeš mít kliku, tak tam bude telekrám. Samozřejmě, většinou tam bude komunitní síť a pár předražených příštipkářů, ale to je dle mého názoru to prašivé WIFI. Proto monopol, není většinou jiná volba, než telekrám.

Hps (3.8.2006 14:48:11)

Ale u mne to tak skutecne je!Verte nebo neverte,ziju v malem meste a je tu jen TO2 a nechutne nevyhodne wifi.A takovych mest a vesnic je u nas velmi,velmi hodne.

Anonym (4.8.2006 12:40:26)

Tak si vemte NOFUPO tarif od telecomu :) Stačí si vybrat. Připadáte mi jak banda gayů, kteří si koupí modrý auto a pak nadávaj na to, že je modrý.

Anonym (3.8.2006 22:21:17)

celebrita nebo dobře placenej panák

Anonym (1.8.2006 03:31:59)

Ó, zase génius: Prosím napiš alespoň jednu zemi, kde je připojení zdarma :)

Anonym (1.8.2006 07:22:33)

No, aniz bych tim chtel nejak obhajovat predchozi trochu absurdni nazor ... je fakt ze kdyz se do toho obuje napriklad takovy Google tak to opravdu JDE. Ale je to jen takova mala vyjimka, ktera opravdu neni pravidlem na plose jednoho vetsiho mesta - San Francisco :-) - http://www.dsl.sk/article.php?article=2106&title=

pp (29.7.2006 21:23:47)

tak se mi zdá že TO2 (telecom) lidi jenom zastrašuje, FUP u mě tento měsíc zase nefunguje (jako obvykle) a tak si alespon můžu využít adsl ke sledování tv a dalším blbinkám

Marek (31.7.2006 17:56:47)

No kdyz se vam chce riskovat ze telekomu jednou zase rupne v bedne a rozchodi to :-) ... od telekomu radeji ruce pryc ...

Anonym (3.8.2006 10:12:44)

Cerven a cervenec nebyl FUP uplatnovan. Doufejme, ze jde o nejake testy, ktere maji ukazat, ze FUP je z principu nesmysl, a ze to 02 rychle zrusi. Pokud ne, primlouval bych se aspon za zdvojnasobeni limitu, tohle je vazne jako kdyz koupite nekomu misto trabanta porsche, ale pridel benzinu na mesic mu nechate stejny.

Anonym (4.8.2006 11:21:52)

FUP nesmysl neni, moc dobře si pamtuju jake měla problemy Nextra když neměla FUP, a jak to poté všelijak látala(např nakoupila všem od Telecomu dvojnasobnou ryhlost, a pote se začalo psat že někteří uživatele dosahuji i vyších rychlosí než maji službu - ale fyzicky dosahovali 50% skutečné rychlosti, a ping nad 300 byl standart),nakonec FUP zvedla, a službu tak stabylizovala.

danik (5.8.2006 15:15:03)

ja si zase moc dobre pamatuju, jak Nextra (jeste pres Telenor) mela akci snad rok bez FUP a jelo to UPLNE stejne, jako to jede ted..... a dale si pamatuju, jak Bluetone Premium jede bez FUP a taky vyborne rychlosti, dale si pamatuju jak ve vetsine zapadni Evropy zadny FUP neni a taky to jede stabilne a rychle...... FUP ma Telecom jenom kvuli tomu, aby NEFUP sluzby mohl prodavat draz a mit vyssi zisk. Vse ostatni jsou kecy.

Anonym (5.8.2006 16:32:26)

Ve většině zapadních zemí FUP neni? Když začneš stahovt tak maš na výběr - přejít na jinou službu, nebo sbohem.Co se tyče radiokomunikací, když měl telecom tolik uživatelů jako teď oni tak teprvezačínal zapinat agregaci, dočkej času,a uvidíš FUP i u ČRA, jen je otázka jakou zvolí.

Masakr (30.7.2006 14:43:03)

Pěknej článek, už vím co je to FUP. Můj poskytovatel internetu nic takového nemá. A ani mít nemůže, když poskytuje NEOMEZENÝ internet. A mít připojení s FUP za 350,- měsíčně by byla pekna zlodějna hlavně na Wi-Fi. stahování:2321.464 kbps (290.183 kB/s) upload:2016.096 kbps (252.012 kB/s) web odezva:min:19.6ms průměr:21.1ms max:23.7ms

y2k (30.7.2006 16:40:43)

No, ale zase WIFI, fuj.... Až na ten fakt, že v 80% má WIFI synchronní rychlosti, což docela závidím, protože já využívám hodně upload.

Masakr (30.7.2006 18:01:32)

Bohuzel, ale mel jsem obavy ohledne Wi-Fi. Prej to je nestabilni. Prej staci strom a uz to nemusi jit. Velke pingy. Atd. AP mam cca 500m vzduchem a pres jakesi tri stromy. Mam to pul roku a zatim jsem nenarazil na problemy ktere se povidaji o Wi-Fi. Nepomalejc co jsem zatim jel bylo 1500kbps. Jedine co je tak vypadky pri bource, ale to se doresuje pridanim zaloznich zdroju.

y2k (30.7.2006 18:21:47)

Jeden názor, žádný názor. Důležitý je celek nebo větší procento respondentů, to hovoří jinak.

Mark (31.7.2006 17:54:43)

No ja bych se toho "jednoho nazoru" preci jen taky zastal. Mel jsem drive WiFi ktere jsem casem nahradil rychlejsim a o neco vyhodnejsim ADSL od bluetone ale pingy mam ted na adsl prakticky stejne jako jsem mival na bezdratu (napr na seznam.cz cca 18ms). Ono asi hodne zalezi na tom KDE to wifi pouzivate a jak je dana oblast zazrusena. V mensich mestech ci vesnicich je wifi opravdu asi o necem uplne jinem nez v zarusene Praze.

FU(CK)P (30.7.2006 18:19:44)

Jednoduše řečeno FUP je tu aby měli všichni stejné podmínky. Při P2P se FUP počítá. Ale v případě starzone od O2 už se FUP nepočítá. Takže si to trošku protiřečí s tou ochranou ostatních uživatelu.

Anonym (30.7.2006 19:56:25)

Neodporuje, Starzone je umistena v ramci vnitrni site TO2 takze tahani ze Starzone nevytezuje internetovou konektivitu

FU(CK)P (30.7.2006 22:40:47)

Jasne. Ale ten dany "SOSAC" je pripojen na SLAMU z dalsima 50 lidma. Jeden sosa ze STARZONE a druhej z P2P. Oba dva jsou nepratele site a kvuli ni je udajne FUP. Ovsem ten ze starzone se nemusi bat. Je to dvoji metr. A jak tu nekdo psal o tom hlidani limitu, tak myslim ze slovo NEOMEZENY INTERNET znamena to ze se muzu pripojit kdy chci, stahnout co chci a nehlidat ze budu mit po prekroceni FUP internet za cenu vysokorychlostniho ale rychlosti z roku 1995. Nepatrim mezi sosace. Mesicne stahnu sotva 5GB a to musi bejt jeste dobrej mesic. Stahuji zejmena od MS a to MSDN a sem tam neco do Visual C++ 2005 a nebo MSSQL 2005. Mam Wi-Fi kde FUP neni aplikovan. Ale napriklad u O2 uz bych byl verejny nepritel cislo 1 jen kvuli tomu ze nepouzivam internet na WWW a E-Mail. Internet je uz ale neco jineho nez mail a www.

y2k (30.7.2006 22:58:50)

Konečně, jeden z mála kvalitních příspěvků. Vystihls to, všichni prodávaj poslední dobou internet jako WWW a E- mail. Ale tak to není...

Anonym (30.7.2006 23:03:00)

OMYL. Kazdy slusny ISP ti nabidne levnej tarif "pro mail a www" a drazsi tarify pro profi nasazeni. Jenze vy ste typicky cesi, koupite ten lacinej a divite se ze to nema parametry jako ten drahej.

David (31.7.2006 07:33:34)

Kde to máš ale napsaný? Ve všech materiálech je leda "neomezený, vysokorychlostní...", do toho ještě dost lidí zblbne mediální prostitut Kraus atd... Myslím, že pokud je tu něco typicky české, tak to nejsou zákazníci, ale pok*rvený trh s telekomunikacemi... Myslím, že kdekoli v zahraničí by firma jako ČTc šla už dávno do háje při kvalitě služeb a podpory co nabízí, nebo by minimálně měla VÁŽNÉ potíže. Ne však tak v tomto bananistánu, kde ji Vašík Klaus zaručil x let monopolu a tím deformoval trh... A pak to takhle vypadá.. A pokud pod pojmem "levnej net pro mail a www" myslíš 512/128 s 1GB FUP , tak to je vážně k zasmání, protože to jedno giga nestačí ani na každodenní surfování...

jozka (31.7.2006 08:49:58)

Moje rec, ostatne v Britanii to resi napriklad tim, ze v ramci jednoho pripojeni maji extra datove limity pres den, a extra datove limity pres noc (napr 20GB 7-22:00, a 100GB 22:00-7:00). Protoze pochybuju, ze kdyz stahuju ve 3 hodiny rano film, brzdim tim dalsim lidem brouzdani po netu.. Proste kdyby byla vule, vzdy by se naslo nejake reseni..

Anonym (1.8.2006 03:29:55)

Vážený Mr(de), 1) není to SLAM, ale DSLAM 2) Na DSLAMu je připojeno více než 50 zákazníků 3) Agregace se uplatňuje úplně jiným způsobem, než si to představuješ - napadá mě jedinné přirovnání: Jak Hurvínek válku :) 4) Nechápu proč bys měl být kvůli 5GM měsíčně "veřejným nepřítelem č. 1" - to si trošku moc fandíš. Už při tarifu Ideal nabízí telecom FUP 8GB :) 5) V roce 1995 ADSL ještě nebylo 6) Internet není něco jiného než www a mail, akorát je v tom trošku víc :) - a že ses naučil používat port 21 z tebe nedělá machra :)

y2k (1.8.2006 09:31:04)

Tak tyhle řeči opravdu miluju. Dotyčný před Tebou sice technickým aspektům DSL příliš nerozumí, ale trefil takzvaně hřebíček na hlavičku. Internet opravdu není jen o WWW a E-mailech. Jestli Ty si se naučil používat i FTP, tak si se v žebříčku živočišného vývoje dostal na hranici šimpanze, blahopřeji. Už mi tady začínají opravdu štvát keci, že ten, kdo využívá přípojku jinak než na WWW nebo E-mail je v pomyslných 10 prstech jedné ruky a nebo hned zloděj. Je to HOVADINA !!! Sice se pohybuji spíše v odborné veřejnosti, ale naopak lidi, kteří používají linku na WWW a E-mail bych spočítal na prstech jedné ruky. Všichni zapomínají na služby typu VOIP (kupříkladu PCtel, jenom použití tohoto softu po dobu jednoho měsíce odčerpá z mojí linky 2GB), nebo internetové rádia a televize (prakticky neustále mi hraje rádio RockZone a nebo Beat, nebo občas jede na pozadí televize O) Neříkám, že je takový provoz hospodárný, ale proč bych měl žít hospodárně ? Prostě mám chuť mít jako kulisu po celý den poslech rádia. Rádio jako takové dávno nemám, neb věž vypověděla službu již dávno. Kupovat novou ? Proč, když již platím za přípojku k síťi internet. Také VPN dokáže při "střídmém" provozu odsát z linky hodně přes 10GB měsičně. Zkus si při uplatněném FUP použít službu Remote destkop nebo VNC. Uvidíš, jak se Ti bude pracovat. Proto říkám, FUP tak, jak je uplatňována nyní je prasečina a lidé, kteří se FUP takto vehementně zastávají jsou tupé stádo, které si někde nechalo oblbnout PR článkem, který vydalo ČTc převlečené za Španěla. Již několikrát jsem říkal, že FUP by měla být uplatňována jen na síťě P2P, aby opravdu potlačila jen pomyslné piráty. Nevidím důvod, proč by měla zasáhnout normální uživatele. Jinak Tvůj příspěvek je celý tak nějak off-topic. Upozorňovat na to, že nejde o SLAM ale DSLAM je ubohé. Nezmůžeš-li se na pořádné argumenty k problému, tak milý ANONYME raději drž ústa !

Anonym (1.8.2006 21:36:17)

Pokud máš velký datový provoz,tak si kup službu odpovídající tvému datovému provozu (No FUP, nebo větší limit).Panáček na to nemá zlatáčky?Tak se prostě smiř s tím,že nemůžeš mít tak velký datový tok plnou rychlostí a spadneš do FUP.

y2k (4.8.2006 12:37:04)

Já tě taky mám rád :) Ano, vím, že není o www a mailech. No, FTP je pro mě standartem, uvedl jsem to jako příklad - z jeho příspěvku to logicky vyplynulo. Z tvého vyjadřování o tom pochybuji. Můžeš si pořídit tarif bez FUP. Tomu věřím. No, když s tím umíš, jde to. Nicméně tarify s FUP nejsou určené profesionálům (a prosím nezačínej s tím, že VPNku a vzdálenou správu používá každá druhá babička), ale domáctnostem. Tady ti nerozumím: obviňuješ mě z toho, že si myslím o každém, který používá net jinak než jen na www a poštu, že je zloděj. 1) nic takového neříkám a ani jsem to ve svém příspěvku nezmínil. 2) ty sám tady ale tvrdíš o tom, že používání p2p zavání pirátstvím. Nevím, kdy jsi byl na netu naposled, ale dost pirátských dílek najdeš i na www, ftp... takže tohle omezení je hovadina. Normálního uživatele nezasáhne. Mám FUP 12 GB a stačí (fakt na všechno) pro 4 pc. Není off topic, jen mě štve, když někdo uvádí nepravdivé informace. Tvoje argumenty jsou taky super. Zvláště ten o anonymitě :)

FU(CK)P (1.8.2006 09:40:37)

1/ Vo tom vim, 2/ Vo tom vim, 3/ Vo tom vim, 4/ Viz. FUP, IDEAL a pokud prekrocim FUP tak jsem na 128 + agregace. Nevim ale u mne z okoli hodne lidi prechazi z ADSL na Wi-Fi a to ne ze by ADSL bylo drahe. Spis je pro ne tato sluzba nekvalitni. 5/ ADSL bylo, ale ne v CR. Az ted kdyz tato technologie jde do (_,_) tak u nas je to HOT NEWS, 6/ Nikde jsem nepsal o FTP portu nejcasteji vsak pouzivam porty 1,4,5,7,13,22,23,37,53,67,68,69,79,88,113,115,213,443,514,540,3306.

DarkLogic (1.8.2006 13:29:39)

Port 80 nepouzivas? :)

FU(CK)P (2.8.2006 09:29:01)

Vypsal jsem ty nadstandartni. Samo ze pouzivam i dalsi porty. 20,21,25,80,110

FU(CK)P (2.8.2006 09:29:19)

Vypsal jsem ty nadstandartni. Samo ze pouzivam i dalsi porty. 20,21,25,80,110

FU(CK)P (2.8.2006 09:30:47)

Jo a jeste port 7575 na nem se da delat hoooodne zabavnych veci.

DarkLogic (3.8.2006 01:19:49)

HTTPs je nadstandard?

Anonym (4.8.2006 12:28:10)

1/ Když to víš, nepiš tam kraviny a neblbni lidem hlavu. 2/ Když to víš, nepiš tam kraviny a neblbni lidem hlavu. 3/ Když to víš, nepiš tam kraviny a neblbni lidem hlavu. 4/ lol 5/ lol 6/ Psal jsi, že stahuješ spoustu věcí (většinou oficiálních) a vzhledem k tomu, žes to uváděl jako "nadstandart" při používání internetu, byl File tranfer protocol věcí, která mě automaticky napadla. Machrovat nemusíš, stejně nevíš, k čemu polovina z nich slouží.

kralyks (19.8.2006 05:10:34)

re: port 21 - neboli FTP je stejne pomaly. a co fup tyce tak tak nevim proc to dramatizovat a delat z komara velblouda . fup tady proste je a nekdy se zase stratí ja bych my klidne zacal rikat LIMITATOR Lehká Inspirace Mocných I Těch Aucajdru Totalne Omezit Rozum Jinak se to neda devinovat a procto tu vlastne resi me asi se neceho bojime napriklad: 1. kdy uz nas zase omezí 2. instalujeme programy na merení - ne ze bychom telekomu neverili (ale stejne jim ani nefunguje moje konto ) kontrola zadna duveruj ale proveruj 3. kdyz ne jsme omezeni spoustíme dalsi aplikace proti spyvare a ruznym virum 4. pořad neco resíme pc problemy a telekom nam pridelava dalsí starosti 5. nepridelavame si je sami svou schopností (neschopností) nektere definice nemusí nekdo pochopit a nebo (nepochopit) ale od toho tu jsou NE BOJTE SE TELEKOMU ANI FUPU KLIDNE TAM VOLEJTE A RESTE TO SNIMI OSOBNE ,SICE NEZ VAS ODKAZÍ NA TOHO KOMPETENTNÍHO CLOVEKA TAK JE VECER A PAK JDETE SPAT ALE ZÍTRA JE TAKY TEN A FUPU SE TAKY NEBOJTE UZ VUBEC ALE BOJUJTE PROTI NEMU JESTLI CHCEDTE TREBA VAM TO POMUZE VYRESIT VAS I MUJ PROBLEM MYSLET MYSLET MYSLET , Uz nevim kdo to rekl nebo tobylo jinak ???? :) :):)

kralyks (19.8.2006 04:46:28)

nevim co tu porat řešíte na filmy se maximalne mužu divat na nonstop kine ( to stejne nekdy zakodujou no ale at) kamos si stahne film za hodinu myslim DVD. me se o tom muže jen zdat kdybych to udelal tak 5 v mesíci mam fupku a jsem v pr.... ne vim kdo jako první z telekomu příjde z necim novym , ale jinak si myslim ze fup by mel byt az tak po stazení 100GB za mesíc (takový hdd stejne nemam kam bych ty data daval a asi by me to uz ani nebavilo sosat data z netu stahnu taky tak 5 -8 GB to je stop akdyz nekdy stanu nejaky ten film tak maximalne divx) telekom by si mel uvedomit ze lidi kterí stahnou 8-20 gb za mesíc u telekomu vubec internet nebrzdí ale lidi co stahují data pres satelit ti bohatí kterym je jedno že dá za pripojení k internetu za mesíc 40 000 ano nepletuse a nekde jdsem vi del i víc a stahujou takovou rychlostí ze se nam vsem co tu pisem a ctem tyto prispevky muze jen zdat, tito lidé stahnou za mesic klidne i 100TB kdyby chteli ale proc by to delali si koupi co potřebují a co stahnou pak potom stejne smazou jsou to je no blbá data že. Záverem pouze dodam ze FUP by mel byt pouze pro lidi kterí stahují velké množství DAT a ne vsade uvadet mate neomezemy internet ,jasne neomezeny ale ne v pravem slova smyslu!!! A telekom by si mel uvedomit jestli lidi kterí stahuji data nebo jakym koliv pristupem na internet brzdí linky firmam a tim ze by nahodou klekla ekonomika tak jak jiz zde nekdo uvedl rychlý internet v noci ,(a proc ne treba prerusovane ) tim myslim den ma prece 24hodin tak ho muze rozdelovat ruzne jak je napríklad rozdelen nocní proud, atd.. Ps::A omlouvam se vsem jestli jsem timto dost velkym prispevkem zahltil internet.

Anonym (1.8.2006 03:23:30)

njn, ale tam se to tahá z jejich sítě, takže přetížení konektivity nehrozí.

y2k (1.8.2006 09:14:40)

Omyl, sice se to tahá z vnitřní sítě, ale přetížení hrozí úplně stejné, jako když to taháš odjinud.

Anonym (1.8.2006 10:08:34)

Panacek si plete pojmy "pretizeni site" a "pretizeni konektivity" ze?

y2k (1.8.2006 10:39:12)

Jestli umíš číst, tak si to přečti ještě jednou... "takže přetížení konektivity nehrozí" "ale přetížení hrozí úplně stejné" Stačí lépe číst a zapojit mozek, na co byla odpověď určena. Je třeba číst i thread před tím.

Pavel (3.8.2006 22:09:16)

nepracuješ takhle náhodou u telekomu tudiž u žluté svině

Anonym (4.8.2006 11:07:54)

Neprotiřečí - Fup na starzone totiž je, ale jiná - to co stahnež to zaplatíš.

Anonym (1.8.2006 12:41:55)

Vy ste vseci masla nadavate tu do typickych cechu ze za laciny tarif nemuzem delat to co s drazsim tarifem.Je to jasne ale pak nema propagovat ze s tim lacinym tarifem muze stahovat filmy neomezene serfovat hrat hry a dalsi!!!A kdyz uz zvedne rychlost ma primo umerne zvednout i datovy limit!A jeden dotazek jede v srpnu fup nebo nejede?At vim jestli mam sosat :-)

Anonym (1.8.2006 13:32:01)

Hmm, nekdo z dobre vule zvysi zdarma rychlosti a jeste mu tady i vynadaj. Podej Slovakovy prst, utrhne ti ruku.

Anonym (1.8.2006 14:29:16)

nejsem slovak!A nestezoval sem si jen na tohle!Na ty ostatni argumenty uz nemas slov co?A je mi jedno kua jaka je rychlost!Ja si stacil s 512kou pred tim ted mam dve mega ale mam to rychleji pryc to je jako kdyby si byl ve firme a mel urcity limit nafty kolik muzes projet za mesic.A sef ti koupil nove nejake rychlejsi ale s silenou spotrebou a limit projete nafty by ti zustal stejny.A sef chtel aby si projel stejnou vzdalenost.Normalnimu cloveku dojde ze to nejde!Tak same je to s internetem.

Anonym (1.8.2006 14:32:31)

rec je o autu

Anonym (1.8.2006 15:16:47)

Jenze linka o rychlosti 512 nebo o rychlosti 2048 ma stale stejnou spotrebu, dojede na naprosto stejnou vdalenost pouze daleko rychleji. To ze s rychlejsim autem vic jezdis je tvuj boj, ne chyba ISP.

Anonym (1.8.2006 15:33:30)

a tudiz bude daleko ryhleji pryc!

Anonym (4.8.2006 12:23:30)

Tak si kup něco bez FUP - telecom to nebízí taky, nebo vem něco od alternativních operátorů :) Přestaň nadávat - Chello má taky FUP.

kralyks (19.8.2006 04:20:25)

Co to vykladate za nesmysly Kamos ma Bezdrat od Sychrovnetu zadnej fup nema plati mesíčně 350 Kč od pulnoci do 6 do rána mato asi takle: Rychlost připojení k internetu: 9,308 Mbit/s Rychlost stahování dat: 1,2 MByte/s Rychlost odezvy (ping): min 11,210 ms max 14,359 ms O 12,422 ms A jinak ma: Rychlost stahování dat: 200 KByte/s Upload ma taky celkem dobrý Telekom je v tehle veci hodne drahý A poskytuje malý upload

Anonym (1.8.2006 14:35:44)

A z dobre vule to nezvysi musi to zvysit aby zustal konkurence schopny aspon trochu.A nekdo nepodal nam ruku ale my jim sme podali ruku tim ze sme naleteli te jejich stupidni reklame! Tohle je tucny napis u idealu s tim limitem datovym co pisou je to smesne delat neco z toho co tam pisou teda pokud zrovna nejede FUPka Internet Expres Ideal Nalaďte si internetová rádia všech žánrů z celého světa. Předveďte svým známým vlastní fotogalerii. Stahování souborů pro práci i pro zábavu bude pro vás již jednoduchou záležitostí.

Anonym (4.8.2006 12:22:24)

A ono něco z toho na Idealu nefunguje?????????

ota (1.8.2006 21:12:43)

snad chápeš, že rychlosti musí odpovídat datový limit, nikdo neřiká neomezený, ale taky ne mít na 512kbs jen 1GB to je opačný extrém. Je to stejný jako dostat 4x rychlejší počítač a pořád na něm hrát 2D hry, ačkoli už jsem schopen hrát 3D. FUP bych pro začátek vypnul na noc, kdy je malej provoz, nevim, že to Telecom ještě nenapadlo, ale policajtům taky dlouho trvalo než přišli na to, že 40km u školy je v noci zbytečné omezení.

Anonym (2.8.2006 15:43:19)

mam dotaz funguje u čt fub nebo ještě ne

Anonym (3.8.2006 23:20:16)

Mam pocit, ze teprve ted zacal fungovat FUP tak jak mel, jindy jsem stahl 4GB a v kontu psalo 1,2 a ted to jaksi bere opravdu ty 4, sbohem rychly internete, ted tam spadnu po tydnu/dvou.

Večerníček (4.8.2006 12:58:14)

Tak už se přestaňte hádat. FUP je prostě vymyšlený aby udrželi strašnou síť v provozuschopném stavu. Je to ta osvědčená politika. Vemte si kolik z Vás jezdíte na benzín/naftu, platíte protože to tak šejci chtěli. Pokud vymyslíte lepší technologii, příjdou koupí ji od vás a zničí jí. Přišli by totiž o pohádkovou spoustu peněz. Přestaňte se na to dívat jako odborníci s tím že DSLAM má takový a takový porty a takovou a takovou rychlost. Je jen alibismus. V kdyby češi NEměli místo mozku piva kostku, tlačili by na Telecom (TO2) tak že by musel on tlačit na vývoj, a tím pádem by jsme mohli mít třeba dnes X2DSLAM se 100násobnou rychlostí. A každej by se mohl dívat na HDTV, aniž by omezoval kohokoliv. Jo a proč mám takový názor? Protože internet vznikl kvůli sdílení porna! A já chci taky stahovat tuny porna. Nebojte přítelkyňi mám, ale když není zrovna poruce tak musím použít porno a votom to je...

Xspy (5.8.2006 12:15:13)

Internet vznikl za účelem sdílení informací vědeckého charakteru ( což mohlo být i to porno pokud se jím vědecky zabývali :DDD).... ale jinak Amen dím .

y2k (5.8.2006 13:17:20)

Hlavně, až si budeš třít liščím ohonem ohon svůj, tak si nezapomeň sundat papírovou čepici večerníčku, neb by Ti mohla vzplát plamenem...

Rouchi (6.8.2006 09:31:23)

Velká většina DSLAMů, které jsou více vytěžovány, jsou propojeny optikcým kabelem a když máte všechny uživatele připojeny k obrovské konektivitě - do Nixu je to 10Gbit do zahraničí nevím, ale taky to nebude zronva málo, tak se ta konektivita nikdy nemůže vytížit naplno. Tudíž odpověď, jestli má FUP smysl ? pro normálního uživatele ne, pro ISP velikosti O2 má pouze ziskový smysl. Dokud Nextra jela bez Fup všechno se motalo jenom kolem telenoru, jak je dokonalý a nejlepší, potom začali zavádět Fup a než to vyladili, pořádně jim to začalo blbnout. Já mam O2 a teď když v červnu a červenci FUP nefungoval, vše jelo stejně jako dřív.

Anonym (6.8.2006 11:15:25)

Jo jenze ty nevios ty zakulisni informace. Napriklad kdyz Nextra nemela FUP tak mela obrovske problemy, ktere nakonec resila ze kazdemu zakaznikovi co chtel megabit objednavali a platili u TO2 dvoumegabit a to samozrejme nemohli dlouho vydrzet. Jen reklamni tah, nic vic.

danik (6.8.2006 11:40:41)

jenze ty motas Nextru a Nextru. Kde mela problemy, to byla preprodavana sluzba telecomu, ale to,co nabizela pres Telenor bylo uplne v pohode. Sam to mam a neexistence FUPu se vubec neprojevovala. Takze znovu opakuji, FUP v podani Telecomu (limity 1, 8 12 a 20 GB) je opravdu a jen markteingovy tah, aby mohl prodavat DRAZSI varianty bez FUP. technologicky opodstatneni to NEMA. Snaha o zajisteni stejne kvality pro vsechny jsou jen marketingove kecy (kterym bohuzel plno lidi veri) Ale zase na druhou stranu uznavam, ze vyssi zisk pro Telecom je ospravedlnitelny duvod pro FUP. Primarne bych nevidel chybu u Telecomu, ten se chova trzne, ale u regulatora, ktery neni schopny nastavit rovne podminky na trhu tak, aby tu mohlo byte vice soutezitelu a situace se podobala necemu jinemu nez monopolnimu trhu.

Anonym (6.8.2006 11:55:02)

No nevim, ale nedokazu si predstavit ze by CTU zakazal fup a nejak rozumne to vysvetlil

Anonym (6.8.2006 12:07:29)

CTU nemusi zakazovat FUP. Stacilo, kdyby se driv vzbudilo a treba nastavilo rozumnejsi podminky na LLU jiz mnohem drive (a ne posledni nekdy cca pred rokem). Dale by treba mohl telecom donutit poskytovat Bitstream acces, to taky do dnes nejde....takze ne rovnou regulovat, ale zajistit rozumne podminky na nasem trhu!

y2k (6.8.2006 12:28:19)

Přesně tak. Jenomže ČTu zatím nahrává do karet ČTc alias podvodný Španěl TO2.

Anonym (6.8.2006 12:32:54)

Jenze zase na druhou stranu, predstav si ze by sis koupil auto a Obvodni urad ti naridil ze musis denne vozit sveho souseda do prace protoze on auto nema, chudacek. TO2 si koupila ustredny a draty CTc a ted by to mela "rozdavat" chudackum co za 15 let na nasem trhu nedokazali udelat ani kilometr dratu?

dsl (6.8.2006 12:41:19)

co to je to Fup to neznám ,jedu na wifi

Anonym (6.8.2006 16:27:15)

co to sou výpadky, otřesná rychlost i ping - to neznám, jedu na ADSL

Jíá (30.12.2006 16:45:35)

Lituji tě, o wifi nevíš nic a tyhle tvoje názory jsou buď výplodem několika zcestných myšlenek nebo jednou zkušeností se špatně navrženou wifi sítí.

y2k (6.8.2006 13:22:13)

Chápu, co se mi snažíš říct. Ale na druhou stranu nezapomeň, jak bývalý Telecom k drátům přišel a kdo je platil. TO2 to s tím kupovala, takže se asi nemá nad čím pozastavovat. Přirovnal bych to asi nejvýstižněji k hmotnému břemenu. Je to složité, ale rozhodně musíš uznat, že by konkurence měla být, navíc dnes si již operátor drát může od TO2 koupit.

y2k (6.8.2006 11:49:46)

Sorry, ale to bylo na linkách over ČTc. Navíc to byla velmi stará služba, kdy ještě ČTc neměl vpořádku síťě, což vlastně nemá doposavad. Na platformách over Telenor žádné problémy nebyly. Chyba byla, že Nextra sloučila tyto platformy v jeden produkt a GTS Novera to dále drží. Je to hovadina, měli by platformu GTS Novera - dříve Telenor zvýhodnit proti od ČTc alias podvodného Španěla TO2. Pak by teprve mohla být řeč o konkurenci. Dalo by se slušně konkurovat cenou, noFUP, bez datových limitů, rychlostma a v neposlední řadě normou linky. Již dávno mohl Telenor nabízet služby na normě ADSL2+ a o mnoho předběhnout ČTc a Volného. Je to škoda, hodně by to asi ADSL trh obrátilo. Asi tak, jako když zavedl Telenor 2048Kbits, to bylo něco. ČTc se chytil za Španělský shnilý rypák a ihned zavedl 2048Kbits také. Na to Telenor reagoval 4096Kbits. Opět to ČTc natřel a ten Telenor do půl roku chtě nechtě následoval. Ale pak přišla GTS Novera a službu degradovala na úroveň Španěla, tedy FUP na 20GB při nominální rychlosti 4096Kbits. A to je právě ta škoda, tím skončila skutečná konkurence ČTc. ČRa jsou příštipkáři, ti asi TO2 moc neovlivní. To samé Volný, ovládá zanedbatelné procento populace, také z TO2 moc nehne. Jediné, co teď TO2 řeší je to, aby rozjeli IPTV a částečně tak vstoupili na trh kabelových televizí. Internet maj bohužel daný. Je to tak, a jestli si někdo myslí, že zde existuje nyní reálná konkurence TO2, tak je blázen.

Rouchi (30.12.2006 14:51:12)

Tak s tímhle příspěvkem naprosto souhlasím, ve všem.