Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > pojem agregace

pojem agregace

Zmizík (4.3.2004 23:46:24)

Uvažuji o ADSL a jsem na vážkách - někteří ho chválí, velká většina názorů v různých diskusích ale i mezi stávajícími uživateli je ale záporná. Dost mě děsí hojně diskutovaná "agregace". Vím, že se to vysvětluje sdílením linky více uživateli, čili při agregaci 1:50 bych prý měl zaručenou padesátinu kapacity (512/50=10 kbit ----no fuj, zlatý modem). Potřeboval bych vysvětlit, proč se pořád (nejenom v diskusích, ale i v ofic. zprávách operátorů apod) píše o "zapnutí" agregace. Jak můžu "zapnout" něco, co by mělo být přirozená vlastnost těchto linek? Pokud mám např. čtyřpruhovou dálnici, tak chápu, že se zvyšujícím se provozem budou narůstat kolize a bude se snižovat rychlost aut, až se komunikace "ucpe". Jinak řečeno pokud dálnici budu používat sám, můžu bez problémů jezdit max. rychlostí, s přibývajícími auty musím jezdit stále pomaleji a opatrněji, až při při překročení určitého počtu aut se dostanu do zácpy a pojedu krokem. Ale zapnutí agregace by znamenalo, že se nějak skokově omezí kapacita dálnice a najednou jedu krokem (jako by nějaký policajt uměle vytvořil uzavírku a ze 4 pruhů byl 1). Mimochodem na webu inet.sk jsem narazil na tohle: · Zníži sa rýchlosť ADSL pripojenia Slovanetu po zavedení agregácie? Slovanet agregáciu nezavádza, pretože tá je neoddeliteľnou vlastnosťou ADSL internetu a existuje od začiatku jeho poskytovania. Vo februári 2004 Slovanet len zverejnil hodnoty aktuálne dosiahnutej agregácie. Nijako nezmenil technické vlastnosti svojich služieb. · V Českej republike po zavedení agregácie skoro prestalo ísť ADSL V susednom Česku skutočne mali problémy s rýchlosťou ADSL internetu. Príčinou bol však iný technologický princíp agregácie, ktorý bol u nich prakticky dvojstupňový. Umožňoval síce ponúkať lacnejšie "neobmedzené" produkty, ale s nižšou kvalitou. Po čase boli nútení prejsť na model, podobný nášmu. V tomto sme na Slovensku pravdepodobne v lepšej situácii. Co to tedy skutečně je agregace na českém a moravském ADSL?

Mates (5.3.2004 00:46:36)

Mno to je presne to co mi sere :) agregaci bych bral jako ten priklad s tou dalnici .... jenze CTc zavedl agregaci doslova podle kalkulacky .... takze asi tak .. dalnice CTc by zvladla v pohode provoz, ale maj tam dosazenyho policajta co to umele skrti ...

Anonym (5.3.2004 08:15:38)

Co to je ? No je to umele vytvorena prekazka, tj. napr. linka CTc ma 100 Mbit/s ale oni ji podle poctu uzivatelu v nejake oblasti treba Praha priskrti podle vzorce viz jejich specifikace. Takze treba na 5 Mbit/s. No a kazdy si mysli ze ma koupenou garantovanou ADSL a tak se mu to samozdrejmne nelibi kdyz to jede treba jen 80 kbit/s....... Nekdy se ale stane ze to treba na Telecomu spatne nastavi, treba se seknou v deset. carce, nebo jim to uplne vypadne, a to jsou pak ty "neobvykle" vykyvy. Pruser je taky to, ze tohle "skrceni" nemeli zapnuty odzacatku - lidi se namlsali a pak jim "sklaplo". jestli je to koser si kazdy musi zodpovedet sam.

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 08:44:32)

Zapnutí agregace - z počátku provoz na ADSL agregován nebyl - bylo dostatek kapacit na přenosové síti (a pravděpodobně je i dnes). Tedy ta silnice byla tolikaproudová, kolik uživatelů ADSL mělo. V určitou chvíli ji však předělali jen na tu čtyřproudovku.

Zmizík (5.3.2004 10:33:51)

Hmmm, no super. Takže jinde to funguje a u nás i přes dostatek přenosových kapacit je ADSL uměle omezované - tak, aby to spoustě lidí chodilo hůř než modem. Jak se ale mají chovat uživatelé, když je sešoupali po dvaceti nebo padesáti na jednu linku? Ti "zagregovaní" uživatelé se přece neznají, čili nemůžou se domluvit na tom, kdy kdo bude moci něco stahovat. (Jeden známý, co má kabelovku se domluvil s firmičkou, co má pronajatých pár místností v tom samém domě o patro níž. On je na netu večer a o víkendech, firmička zase přes den a jsou oba strašně spokojeni - linka to bez problémů zvládá). Vždyť tady není problém to, že je někdo stahovač a blokuje celé dny linku, ale každé stažení mailů (pokud se posílají větší přílohy), každé stažení ovladače nebo nové verze antivirové databáze tím pádem v tom okamžiku ostatním 49 nebo 29 zablokuje linku!!! Takže pane Šilhavý, je to opravdu tak, že je Telecom (nebo kdo to zkrouhl) nenažranec, který až se nachytalo na ADSL dost lidí, tak je schválně omezil? Pokud to celé docela fungovalo do zavedení "agregace", tak v čem jiném, než v takové "nenažranosti" je problém? A ještě poslední otázka - proč se tady pořád mluví o "agregaci", když to agregace není?

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 10:39:58)

Ono to není o tom, že by ty kapacity nebyly, je to o tom, poskytovat určitou službu za určitou cenu. :( Uživatelé se opravdu domluvit nemohou, nicméně ISP může mít takové technické prostředky, kterými zajistí, aby se jednotliví uživatelé navzájem ovlivňovali co nejméně. FUP je tím nejubožejším z nich. To zkrouhnutí - bez agregace to jelo první cca 3 měsíce, protože tuším Cisco nebylo schopno dodat technologie Telecomu; poté ji zapli, ale zjistili, že na 192 kbit linkách, které se tehdy prodávali, je to nemyslytelné, proto ji opět vypnuli a zavedli 512 a 1024 kbit linky, na kterých už agregovat v takto vysokém poměru lze. Uznávám, že to bylo nešťastné, zapnutá agregace od začátku by byla bývala lepší pro všechny. Agregace to je - provoz všech linek je sloučen (zagregován) do jedné, užší než je součet rychlostí koncových linek. Ten pojem se ujal až po čase, původně Telecom razil, podle mě, výstižnější termín "overbooking".

Zmizík (5.3.2004 11:05:28)

No jenže tohle ale je parodie na službu. Je to jako by někdo prodával auto pro 10 osob. Když byste si to auto koupili, tak byste zjistili, že se jsou v něm ve skutečnosti jen dvě sedadla. Nicméně prodejce by vám tvrdil, že je to v pořádku, že je to vypočítané na štíhlé lidi a že v okamžiku, kdy si sednete na sedadlo po dvou, na klín vezmete každý ještě jednoho a do kufru a na střechu poskládáte zbylé čtyři, tak se tam ve skutečnosti deset lidí vejde. Řeknete, že takhle se nedá jezdit, že je to nesmysl. Ale: být spolu s dalšími 19 nebo nedejbože 49 na stejné lince je přece ještě větší nesmysl! Přece nemůže NIKDY nastat situace, že bych na lince byl sám nebo max s jedním "zpoluzagregovaným" - jenom v tomto jediném případě by totiž odpovídaly parametry přípojky tomu, co jsem koupil.

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 11:11:01)

Tzv. přirozená agregace, tedy stav, kdy se lidi sami od sebe naprosto přirozeně vystřídají v provozu, je skoro 1:10; to znamená, že agregace 1:10 by se velmi pravděpodobně neprojevila vůbec, agregace 1:20 jen slabě a 1:50 jen mírně. Nicméně toto pravidlo platilo do doby, než Tiscali a další začali nabízet neomezená data a tím k sobě nalákali mnoho uživatelů s podobnými potřebami :(

Zmizík (5.3.2004 11:37:32)

No jenže to je jen teorie - u známého doma na kabelovce jsou 4 PC. A rozhodně je (sice mírný, ale je) rozdíl mezi tím, kdy je na netu jen jeden PC a tím, kdy jsou obsazené tři. A to je normální browsení, mailování, občas nějaké stahování (žádné filmy nebo stomegové service packy). Takže 10 lidí - to už bude pořádný rozdíl - rychlost tak čtvrtinová, třetinová. O dvaceti nebo nedej bože padesáti nemluvě.

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 11:47:05)

Právě proto se agregují daleko větší počty lidí dohromady, aby se snížilo riziko souběhu. U ADSL je to od 200 lidí dohromady.

Zmizík (5.3.2004 11:07:48)

O FUP toho moc nevím, je to to, že máte omezený data a když překročíte limit, tak jedete další měsíc zkrouhnutí?

Sekáč (5.3.2004 14:47:37)

Já se tady o agregaci rozepisovat nebudu, protože mě tato technická záležitost jako uživatele vůbec nezajímá. Já jen chci, aby mi linka svištěla po celý den rychlostí, která se blíží maximální. Pokud jsi na vážkách, tak asi bude nejlepší, když si ADSL vyzkoušíš a pak teprve uvidíš, jestli ti vyhovuje či nikoliv. http://www.xdsl.cz/art.php?aid=204 ... :-)

Anonym (5.3.2004 14:51:25)

Ha ha, to by chtel kazdej !! Ale kam se ta data nacpou to uz nikdo nechce videt - pokud je agregace 1:50 tak jestli bude soucasne sosat vic lidi tak to zkratka neni mozne splnit at se deje co se deje !

Sekáč (6.3.2004 17:39:39)

No je vidět, že se k tomuto tématu bohužel musím ještě jednou vrátit. A budu konkrétní. V minulých létech jsem dost často používal službu BROADWAY-256, http://www2.bluewin.ch/services/zugang/adsl/abos_private_d.php . (V současné době už byla rychlost zvýšena na 600 při zachování ceny). Za tisícovku měsíčně (49CHF) má zákazník neomezená data. Údaj o agregaci jsem nikde nenašel a asi ani nikoho vůbec nezajímá, důležité je, že linka bez jakýchkoliv výkyvů jede 24hodin/7dní v týdnu stále na 80% maximální rychlosti. Mám snad nějaké enormní požadavky, když chci mít to samé taky u nás v Čechistánu? PS: Odpovědi typu, že ve Švýcarsku nemají stahovače mrtvol, neberu...!

Vtipálek (6.3.2004 18:19:19)

je to tak, protože ve Švýcarsku nemají stahovače mrtvol.

Miroslav Šilhavý (5.3.2004 15:01:06)

Takže uděláme z ADSL garantovanou linku! No to je konečně nápad!