Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Bezplatný internet ve městech na pokraji krachu

Bezplatný internet ve městech na pokraji krachu

Anonym (25.9.2006 00:00:00)

Sen mnoha občanů na bezplatný internet generovaný za podpory městských obvodů se pomalu rozplývá jako pára nad hrncem. Do boje proti podobným projektům vstoupily komerční instituce, které mají strach o své zisky.

Anonym (25.9.2006 07:34:59)

Sice je mozne ze se firmam nelibi, ze je to v mistech, kde je dostatecna nabidka a konkurencni prostredtredi, ale to by taky museli delat ceny pro konkretni misto a ne pro celou republiku stejne. Takhle se totiz konkurence temer neprojevi...

jojo (25.9.2006 14:19:56)

já bych rovnou zaved i koncesionářský poplatel za internet, zavedl bankomaty zdarma, dopravu zdarma, prostě všechno zdarma a basta. Každá dotace je jenom podhoubí pro korupci a tohle je zase pěkná blbost. Kdyby raději přemýšleli, jak zalátal díru ve státní rozpočtu. Rozdávají něco na co nemají a ještě se budou tím vychloubat. Jednou to odskáčeme všichni až ten náš stát krachne.

bijek (25.9.2006 15:25:35)

Naprosto s tebou souhlasím. Internet zdarma je jen obrovský tunel. Už vidím tu cenu. Vůbec byc se nedivil kdyby vybudování jednoho přístupového bodu stálo milión korun.

Anonym (26.9.2006 10:28:54)

jj, přesně tak. Chápu běžné uživatele, že myšlenka Internet zadarmo je lákavá a nevidí v tom nic zlého. Já v tom vidím celkem problém Jistě nemyslím si, že všichni by šli do netu zadara, ale každopádně by to snižili příjmy poskytovatelům. Do jaké míry, těžko říct, očekával bych zpočátku nával, poté, až by zjistili že jim to nestačí či nefunguje - chci vidět wifi která pokryje celou Prahu a všechny ty klienty co chcou Internet zadarmo. Jenže kdo zaručí že město samotné pak nebude nabízet i Internet za nějaký menší paušál, kde již bude rychlost vyšší než 64kbit atd. Nevím, ale nechce Praha prodávat maso zadarmo? Nebo co takhle telefonovat zadarmo? Prostě je to nesmysl. Myslím, že zrovna v Praze a větších městech je konkurence taková, že ceny nejsou vysoké. Pravda je jiná , tam kde není konkurence a třeba pouze slavná O2, tak je to horší. Jinak i ten pražský model není zadarmo. Peníze to stojí a někdo z toho bude profitovat. Prostě peníze všech lidí místo aby šli do zkvalitnění dopravy či něco podobného půjdou do netu, a projektu, který může ohrozit konkurenční prostředí - opravdu dotovanému poskytovateli se nedá konkurovat.

karel 4 (28.9.2006 18:38:04)

Reaguji sice konkrétně na tento příspěvek,ale myslím to jako reakci na mnoho jiných: Já mám doma připojení k netu pro mě vyhovujícím způsobem, které si platím. Jde o komunitní síť, takže pro to musím taky něco udělat, ale nestěžuji si. Přesto by se mě líbilo, kdybych kdekoliv ve městě mohl si na PDA stáhnout poštu, najít jítdní řád, mapu,atd. Konurence těch městkých sítí je snad vzhledem k poskytované rychlosti minimální,nevím, o co profi providerům vlastně jde.Na vážnou práci to veřejné připojení není, ale pro získání informací kdekoliv je to super ! Mimochodem - jak se můžete dočíst na mnoha místech na netu, je to třeba v USA zcela běžné, i když ne vždy jsou poskytovateli města, ale je to zdarma. Mimochodem - i v Praze jsou místa, kde nějaká firma ci czfree poskytuje street přístuup zadarmo. V případě CzFree to platí členové příslušné komunity ze svého(čest jim! a dík :))), tak proč by to nemohla dělat i města, ev. i jiné veřejné instituce.

martin USTI (28.9.2006 19:31:31)

yop, to je presne muj nazor ;-)

Anonym (28.9.2006 19:48:22)

Pokud by to bylo něco ve smyslu 64/64 a s časově omezeným spojením, bez veřejné adresy a s omezením pro p2p sítě, tak si myslím, že by i ISP neměli nic proti.

martin USTI (29.9.2006 15:21:52)

Ale to je presne to, co tady pisu...at to udelaj takhle a podle me by to ISP nemelo vadit...a jestli jo, tak si samy s....ou do bot ;-))

majki (29.9.2006 23:15:13)

Amen... A vo tom to je

Hračka (3.10.2006 23:08:46)

Přesně jste vystihl i můj názor, je vidět, že to máte v hlavě srovnáno, když tu čtu některé příspěvky chytá mě fantas. I když se na druhou stranu nemůžeme divit, stačí si uvědomit, kde žijeme......

bod (28.9.2006 19:58:29)

Jsem rád, že tady několik lidí uvažuje nehusákovským způsobem. Zadarmo totiž není NAPROSTO NIC! (známý bonmot praví, že ani smrt - i za tu se platí životem). Zadarmo znamená sebrat část peněz z odvedených daní. Je dobře, že jim to neprošlo.

Anonym (25.9.2006 15:51:10)

Nevkladejte mi do ust co jsem nerekl. Ja jsem jen poukazal na to, ze mluvit o konkurencim prostredi jednom v miste je nesmyslne. Jinak s internetem zdarma u nas bych taky nesouhlasil. Nevidim zajem platit internet 2x a nechavat tunelovat penize z obecniho rozpoctu.

Anonym (25.9.2006 18:08:03)

Předem pardon za nevhodná slova, způsobena totální flustrací z tolika lží. By mě tedy zajímalo? Co je lepší? Tunel internet a nebo lichva internet? Tunel = tzv metropolitní internet z darma nebo za přiměřené poplatky. Lichva = společnosti vydírající zákazníka a tahající z něj nehorázné sumy za služby které v dosti případech nejsou zrovna na urovni. V čele zlodějů je Telecom - Telefonica O2. To co nabízí je více než zlodějina, ostatní co nabízí ADSL o nich ani nemluvě jsou v bleděmodrém. Všude obrovské udajně super výhodné levné ceny jenže ty ceny jsou bez DPH. U Zlodějofoniky tam jaksi zapoměli napsat že musí člověk platit navrch za telefonní linku a to 299,- bez DPH takže s 512/128 s 1GB FUP tomu říkám nejvýhodnější internet na trhu. suma sumárum měsíčně za nic vyhodím minimálně 800,- a s 1GB FUP si zaserfuji tak dva - 3 dny a pak mám utrum. Vymlouvání se na notorické stahovače je jen slaboduchý alibizmus. Jenže protože většina lidí jsou blbci a zaslepenci tak tohle nevidí a nedochází jim to. Některé společnosti ještě navíc zneužívají toho že na některá místa se konkurence nemá šanci dostat. Já osobně když bych měl možnost tak jdu do UPC jejich podmínky bych řekl jsou přijatelné tedy ve světle konkurence ADSL. A s ADSL mě lákají radiokomunikace tedy pokud služba nebude padat. :( A pokud to od nich ke mě půjde zavést. Wifi? To byla první volba ale vzhledem k mé poloze a přehršle signálů tato technologie v tomto stavu bych řekl umírá. Nikdo nezaručí stabilitu a přijatelnou rychlost. A co je třeba pro mě přijatelný internet? Rychlost 2048/512 i když 768 upload nebo více by se hodil hlavně když člověk pracuje s většími soubory třeba fotkami aby je mohl dát v plné kvalitě. Aby si nemohly firmy stěživat na totální sosače tak myslím že měsíční limit 20-30GB je při této rychlosti v současné době dostačující a nikoho neomezující. Agregaci tak max 1:25-30 Spolehlivost s minimem poruch. Pevnou IP adresou. A cena? 500-700 s DPH. Ať se ti blbci = společnosti nediví že se jim zákazníci moc nehrnou. Se schválně podívejte po evropě a porovnejte ceny http://www.adslguide.org.uk/isps/prodinfo.asp?id=1280 A to se dají najít i lepší ceny. A přepočítejte si to na naše. čest práci soudruzi

Anonym (25.9.2006 18:33:27)

ad tunel/lichva. Osobně radši lichva, protože u té si můžu rozhodnout, jestli ji zaplatím. Tunel jde z mých daní. btw - pokud by byl internet zadarmo, zaručí stát rozumnou investici do rozvoje technologie? Ne? to budou muset udělat ty vaše temné korporace. Ale proč by to dělaly, když za to nedostanou zaplaceno? Ono těch 2000 DSLAMů taky něco stoji...

Anonym (25.9.2006 20:48:06)

jsem rad, ze umis pocitat. Kolik stoji mesicni pausal v jinych zemich??? Osobne nestahnu vice nez 400Mb, kdo chce bez FUP muze sahnout na jinou nabidku (ale priplatis si, s tim pocitej). Jinak samozrejme plati, kdyz si to nemuzu koupit, delam tosam...takze hura do toho a naidni lepsi sluzby.

martin USTI (25.9.2006 22:54:21)

tak za prve mas moznost si poridit dalsi datovej balik, pokud ja vim, (asi giga za pade - u karnevalu je to dle mych, mozna zkreslenych, informaci 1GB/60kč) a jen me tak napada....za co platis 800 - pocitas do toho pevnou?? Tak v tom pripade sis asi mel poridit neco jinciho, nez ADSL pres poskytovatele pevnych linek, paklize ji nepouzivas....a jestli aspon jednou do mesice nekdo zavola tobe, nebo ty zavolas nekomu z tej pevne, tak ji do toho nepocitej.... a co se tyce toho odkazu, to ti prijde vyhodny? ja tedy nevi, ale ty tady mluvis o pevny IP, o FUPu, a ta rychlost, na kterou jsi podal link take neni nejak zavratna za tech 15 liber..... ;-) Hezkej den ;-)

Anonym (26.9.2006 15:00:38)

Předem se omlouvám za nepříjemnost ale řekli jste si o to sami. Tak jinak pánové, koukám že jste klasicky čecháčci a čtete si jen to co se vám líbí a hodí do krámu. Takže zaprvé hlavně jaksi neomezený internet znamená nebo aspoň základ na začátku vzniku to znamenalo neomezený časově ani datově. Za druhé pokud chcete přístup na internet a chcete hrát hry tak nic jiného než pevná vám nezbude. To samé platí i pokud chcete spolehlivý internet. Pokud si vezmu ADSL od O2 jelikož od nikoho jiného nemůžu protože není dostupný tak asi těžko mi zbude něco jiného. Tedy zbude být bez internetu. Jenže já ten internet potřebuji a kor v dnešní době. Ale nejsem žádný milionář a jsem sám. Opět mílka ano 1GB za 60kč? Hm to je moc pěkné. A víš kolik vyhází jeden 1GB u harddisku? asi na 15Kč. Cena dat je podobná. rozebírat to nebudu. Pevná IP je jen relativní pojem není nutná jen že bych ji uvítal abych mohl zakládat server. Takže netahat za slovíčka. :) Psal jsem přijatelné pro mě. Nehovořil jsem za ostaní. Takže ten základní parodie na internet od O2 za 800,- s 1GB FUP měsíčně samozřejmě počítám do toho i pevnou linku protože tu mi k tomu samozřejmě také učtují aniž bych jí používal. Nebo tobě ji snad neučtují????? A ten příklad s linkem byl jen jako příklad aby jsi si srovnal cenu kdekoli v zahraničí a u nás. Mě prostě vytáčí to jak jsou u nás služby předražené, dražší než v západní evropě. Osobně nestáhnu víc jak 400MB? No tak to tedy moc internet nevyužíváš, ani neděláš aktualizace, nehraješ hry, neposloucháž rádio apod. A co by jsi dělal když bych ti nahodil FUP 200MB za měsíc a za každých 10MB 100,- navrch? To by bylo přeci fajn ne? ;o) Tunel a lichva. No a Telefonicu nesponzorujeme ze svých daní? Samozřejmě je to jen neznalá otázka nic víc jen se zamyslet. Ale máš pravdu u lichvy máš aspon mizivou možnost výberu. Nicméně od lichvy není daleko k výpalnému. Mě už teď telecom učtuje poplatky za linku kterou mi převedl jen papírově ale fyzicky ještě ne a už chtějí po mě 299,- kč za měsíc. To je hezké ne? :) Internet za darmo může být klidně, metropolitní internet je podle mě vcelku bežný. Klidně ať je to 64-128 a limitem FUP 1GB za měsíc či blokování některých portů pro P2P sítě. V kapacitě sítí se to dnes ztratí. Mě jde jen o princip. A o to že okrádat druhé je u nás naprostá běžnost která se mi hnusí. A logicky si spočítám když někdo nabízí 1024 128 10 GB/měsíc 1 Kč 555 Kč a hlavně cenu uvádějí s DPH a ne bez DPH aby člověk ještě musel lovit jejich vychytávky. To je prostě hnus. Když bych mohl tak si to objednám jenže nejsou u mě dostupní. Ale aspon nabízí kvalitní službu za přiměřenou cenu holt ale jen pro vyvolené. :( A na závěr co je lepší prodat 3 věci každou za 100kč? Nebo prodat 10 věcí a každou za 50kč?

martin USTI (26.9.2006 22:13:56)

Co se tyce doplaceni datovych balicku, tak jsem nikdy nerekl, ze je to vyhodne..ja jsem vcelku vubec nerekl, ze je u nas net vyhodnej. U nas se "vyplati" jen nekomercni net, kterej muze mit malokdo a navic ne vzdy je kvalitni. Takze nam hold nezbejva, nez se vyporadat s tim, co mame, nebo jak zde bylo receno - neni ti nabizeno, nabizej.. Dal se vyjadrovat nebudu, prijde mi to pod uroven...jen jsem chtel nejake veci uvest ve svetlo

Anonym (27.9.2006 10:03:40)

Ale notak pánové o co se to snažíte? Vidíte snad na reklamách a poutačích snad cenu uvedenou s DPH? Já tedy ne. Vidím tam cenu bez DPH a klasický klam. To že je uvedena malinkatými písmenky někde v pr... no to sorry te není ok a není uvedeno z daní. Ochrana spotřebitele má k tomuto podobný názor jako já. Děláte si legraci? Bežný uživatel? Bežný uživatel = BFU. Když by nebyl BFU tak asi by jen težko se nechal nachytat na klamavé reklamy. Nějaké slovíčkaření mě opravdu nezajímá. Mám trochu co dočinění s obchodem takže vím moc dobře o čem mluvím. Je to něco obdobně dementího jako třeba upozornění na kelímku s kávou pozor je tom horká věc aby si někdo nestěžoval že se spálil. Mít ty možnosti tak jistě nabídl bych služby. A asi bych byl zavalenější než takové UPC které má stále vysoký počet dotazů na jejich službu internetu. Protože je to nejlepší/nejvýhodnější a nějlevnější služba u nás srovnatelná s tou zahraniční. Srovnávat cizinu a nás je odlišné? ano asi je obvlážtě v poměru výdělku a nákladů cizince a našince. A já zapoměl my vlastně k evrospké unii nepatříme neb jsme jen smetišně EU. Zákon nabídky a poptávky? A co takhle uměle šponované ceny co lidi ještě zkousnou nebo jsou nuceni zkousnout protože jinou volbu nemají pokud chtějí dostat se na insternet který je v dnešní době se čím dál více přibližuje běžné potřebě?

Anonym (27.9.2006 00:32:24)

Omlouvat se nebudu, protože doufám, že nevhodných slov se vyvaruji. Co se týče porovnání připojení k internetu u nás a na západě, srováváte dvě naprosto nesrovnatelné skupiny. Vždyť jak vypadá profil průměrného uživatele internetu u nás? Clověk ve středních letech, co si "teda pořídil ten internet, hlavně kvůli dětem", má nejlevnější službu, nezajímá ho, jaký má datový limit, protože internet stejně používá pouze na mail, web, občas nějaký to péčko, možná ICQ. A hlavně. Je ochoten platit pouze a jenom za připojení. Nechce a ani nebude využívat další služby, které by mu ISP potencionálně přinesla. Proč by tedy ISP měly nabízet takovým zákazníkům vice, než jsou schopni kdy využít a uzavřít si tak prostor pro další růst? Není možné hledat chybu jen u providerů. To není lichva, to je prostě zákon nabídky a poptávky. btw - Tunel a lichva. No a Telefonicu nesponzorujeme ze svých daní? Samozřejmě je to jen neznalá otázka nic víc jen se zamyslet. .... Tohle snad nemyslíte vážně, ne? Jak asi můžeme Telefonicu spoznorovat ze svých daní? Kdyžtak mi to vysvětlete, protože pro mě je to záhadou.

Anonym (27.9.2006 00:33:19)

Ještě poznámka. Pokud se podívate na web O2, tak tam jsou ceny s DPH.

Anonym (27.9.2006 22:36:34)

to je tahání za slovíčko dej si jejich hlavní stránku, máš tosamé i v tv i na bilboardech. Máš tam nabídku internetu za 399,- nic víc. je to jen jednoduchý rybolov. Za tu cenu zkrátka ten internet ani náhodou nedostaneš. Tak toho nech. už jsem tu jednou psal že mám co dočinění s obchodem a vím jaké jsou praktiky na zákazníka a na co zákazník slyší. Jak to má správně vypadat se podívej na http://www.upc.cz/ Jasné a přehledné nic není zavadějící informací.

Anonym (27.9.2006 22:53:57)

Píšeš, že máš co dočinění s obchodem. Takže ti asi nemusím vysvětlovat, že UPC není přímá konkurence TO2. Naopak, přímá konkurence jsou ČRa, Volný, GTS... Ale copak to vidíme na jejich stránkách??? Že by ceny bez DPH? Beru, že web UPC to má opravdu přehleději a lépe. Ale musíš si uvědomit, kdo komu na tomto trhu konkuruje. A musíš uznat, že pokud srovnáš TO2 a její hlavní konkurenty, tak celkovou cenu s DPH u TO2 zjistíš nejsnadněji.

Anonym (29.9.2006 11:07:57)

Ale notak, konkurence jako konkurence. Je jedno kdo nabízí připojení. Stejně je to o dostupnosti. ADSL i v praze není na všech místech dostupné. A já poze beru obsahový seznam, který je přesný a ne zcestný. To se týká ČRa a x dalších poskytovatelů. A obvzláště když na rozdíl od ADSL který už je rozlezlý díky linkám telefonu. tak UPC musí a staví nové sítě. Cenu s DPH nejsnadněj? sorry to je to samé jako když jdeš do hypermarketu a uvidíš cenovku rohlík za korunu ale na pokladně ti naučtují korunu dvacet a že měly uvedeno kdesi támhle u brdíčkových že cena je bez DPH. To opravdu ne. Takto uvádět ceny se může pro velkoobchody tam kde nakupují firmy apod. Ale ne malý obyčejný zákazník.

Eman (27.9.2006 17:08:36)

Jednoduse, vsechny budovy telekomu, vedeni a zarizeni bylo kdysi porizeno z DANI vsech obcanu a firem, protoze to byl do letoska STATNI PODNIK a to bud vic nebo mene, ale byl. A CTU ho v tom podporoval... Z dani ho tedy podporovaly i konkurencni firmy - BEZVA plat si svoji konkurenci...

Anonym (27.9.2006 23:10:15)

Za prvé, Český telecom byl už nějakou dobu tězce ziskový, takže spíš jeho zákazníci platili občanům. Navíc, daňoví poplatníci dostali svoje peníze zpátky, jednak v podobě částky, kterou za ČTc zaplatila Téléfonica a jednak v investicích do modernizace sítě, kterou teď mohou využívat (+ plus samozřejmě věcná břemena, jako například povinost provozovat tel. automaty). Argument, že to BYL státní podnik je nesmysl. Je to prostě prodané a už to statní podnik není. Stejně jako třeba Škodovka.

martin USTI (25.9.2006 22:36:54)

Ja bych to bral spis tak, ze ty penize budes platit at bude internet, nebo novej travnik kolem silnice, kterej tak jako tak nevyuzijes. Tady v tom je fakt, ze to stoji nejaky prachy, ale zase na druhou stranu, proc nedat moznost tem turistum, aby ten pristup "zdarma" meli....oni to zaplatej oklikou na necem jinym - napriklad jakysi propagacni letaky, pohlednice a podobne, na cem mesta jako je Praha ci Ceske Budejovice vice ci mene zijou ;-) (tim samozrejme nechci nikoho napadat ;-) ) A co se tyce tech, co by mohli tohoto pripojeni vyuzivat v okoli.....co treba neco jako "trial" verze... Nemyslim si, ze by bylo tak tezky to realizovat....neco jako "ano, my ti poskytneme internet zdarma, ale jen po dobu XX a pak ti snizime rychlost. Nevypneme Ti to uplne, protoze nejsme swine a vime, jak je internet navykovej"...myslim snizeni rychlosti ve stylu FUP pro P2P u CDMA - 48kbps ;-) V tom pripade by meli (jak uz zde kdosi napsal) moznost po nich hrabnout komercni poskytovatele se svou "zavratnou" rychlosti ;-)

J.O.D. (25.9.2006 07:50:03)

Nedokážu posoudit využití peněz z evropských fondů, nicméně zřízení internetu v obci zdarma z peněz z rozpočtu obce považuji za normální - samospráva si rozhoduje o tom, jak se svým rozpočtem naloží, aby zajistila svým občanům co nejkvalitnější rozsah infrastruktury a služeb. Kanalizaci nebo internet, to je na samosprávě. Toto základní, "hromadné" připojení nebude určitě kdovíjak závratně rychlé, tudíž komerčním firmám otevře naopak cestu i k zákazníkům, kteří si zvyknou na dostupnost Internetu 24/7, ale nebude jim stačit rychlost.

martin USTI (25.9.2006 10:27:37)

ja si taky myslim, ze je to trochu nesmysl, zakazat "pripojeni zdarma", prave kvuli tomu, ze tim si aspon lidi zvyknou na ten "kazdodenni net" a budou chtit nejakou normalni rychlost, protoze pri predpokladu, ze bude na jednom Access Point pripojeno desitky, stovky, nebo dokonce tisice lidi, ta rychlost urcite nebude nijak zavratna, navic se ma jednat o WiFi, ktere bude (at cheme, nebo ne) ovlivnene pocasim a ruznym jinym rusenim....preci jen v Praze a podobnych mestech je toho dost, co by to mohlo rusit ;-) Takze ja rikam...klidne iNet zdarma, proc ne :-) (mimochodem, me se to stejne tykat nebudu, ale rad to podporim :-D )

DarkLogic (25.9.2006 14:48:37)

Tak stovky nebo tisice na jednom AP rikate? Vy s wifi asi nemate moc zkusenosti, ze?

martin USTI (25.9.2006 15:15:57)

dobra panove, dostali jste me, necham se poucit....o WiFi toho opravdu moc nevim....mam vice skusenosti s CDMA a s ADSL ci kabelem....tak do me ;-)

petr (25.9.2006 16:42:11)

nevim jak by tohle bylo mozne jedine ze by na jedno vysilaci AP abylo pripojenych dalsich xx AP ktere by fungovaly jakou router, jelikoz pokud vim tak v jednom IP rozsahu tridy C je mozno mit 255 IP adres z kterych by melo by pouzitelnych jenom 254 protoze 192.168.x.0 je adresa site a tuto IP nelze nastavit na pocitac, takze za predpokladu ze kazdy klient bude mit externi AP mito integrovane wifi karty se nam pocet pouzitelnych IP vydeli 2 coz je 127 ale pokud chceme dostat pocet pouzitelnych pocitau tak toto cislo musime vydelit zase 2 a dostaneme 63,5 = 63 IP pro pocitace, ty by samozrejme uz mohly pripojit na jedno AP ktere by se urcite rosypalo nebot takovy napor uzivatelu asi nevydrzi a zatim sem nepotkal nokoho kdo by na jedem acces point pripojil vice jak 30 klientu, tento udaj je zhruba doporuceny at at muze fungovat bez prolbemu ale klidne jich tam muze byt o neco vic jelikoz nikdy nebudou vsichni uzivatele online timto rikam to co si myslim jestli je v tom nejaka fatalni chyba tak to berte jako moji blost

martin USTI (25.9.2006 22:16:14)

Dobra tedy, rekneme, ze by to bylo takto - vazne nevim, jak je to opravdu a jsem liny nekde dohledavat v odbornych publikacich, ve kterych stejne bude jen jakasi smes technickych dat, ze kratych budu znat pouze doslovne preklady :-D ... tudiz mi nezbyva nez verit ;-) Ale pak bych tedy nejspise pozadal o jeste jedno vysvetleni, a to jak funguji WiFi HotSpoty? Tam bych predpokladal, ze pujde prave o ten zminovany zpusob rekneme jakesi "soustavy AP" - paklize je to tak, tak jsem se jen odpoledne spatne vyjadril, coz samozrejme zapricinila na sladka nevedomost :-) BTW: THX !!

Anonym (26.9.2006 11:39:45)

AP můžou být propojený jak wireless, tak metalicky. Wireless propojení používají třeba BTS. AP Wifi sítě používají spíš metaliku. Přecejen, 54Mbit není zase tak moc...

Anonym (3.10.2006 01:56:00)

No, moje AP na 2,4GHz umí na sebe napojit ve WDS 4096 MAC Address, takže tvrdit že 63 je maximum je docela dost fádní, ale na druhou stranu pochybuju že by nějaké AP zvládlo obsloužit celý rozsah IP adres, což sou sem se tu dočetl 4 miliardy

Anonym (26.9.2006 09:48:54)

No nic docela slusny blabol aj ty o tom moc nevis a ty pocty jsou velice spatne

Michal Oprdnek (27.9.2006 00:33:28)

Adresa 192.168.xxx.xxx/16 je typu B. Adresa typu C je napr. 192.168.0.xxx/24 Jeden AP+router+NAT moze teoreticky obsluzit 2 na 32 - 1 klientov. To je cosi okolo 4 miliard. Tam lezia hranice protokolu IP. Hranice protokolu CSMA/CD, co je linkovy protokol pre WiFi, nepoznam. Problem je v nejednoznacnosti IP adries - smerovace by nemuseli vediet, ci chceme adresu napr. 157.128.10.15 z lokalnej siete alebo z vonku. Pochybujem, ze by bol problem spravit na to nejaky hack. Napriklad pouzit A-ckovu siet zacinajucu 192...

Anonym (27.9.2006 00:46:09)

Tak to spíš ne. I 192.168.1.1/8 je subnet třídy C, protože třída C je definovaná tak, že začíná bity 110. Viz třeba RFC 1812, stránka 21: http://www.ietf.org/rfc/rfc1812.txt

Anonym (27.9.2006 00:50:28)

Tedy ještě bych upřesnil, že 192.168.1.1/8 existovat nemůže:-) Adresy třídy C musí mít 24bitový prefix. Jenom jsem se snažil naznačit, že adresa třídy C je jakákoliv z intervalu 192.0.0.0 do 223.255.255.255

petr (25.9.2006 14:51:03)

nechci do tebe nejak rypat ale vis neco ohledne siti ??

Anonym (25.9.2006 12:12:33)

Myslim ze projekt ma sanci na uspech a mnel by fungovat a keci komercnich subjektu o pripadnych zalobach a o uslych ziscich bych vubec nebral v potaz.Muzou sami prijit s nejakou poradnou nabidkou a dalsimy sluzbami ktere by rozsirily okruhy jejich zakazniku.

Anonym (25.9.2006 17:04:09)

Jak chceš konkurovat něčemu, co je zadarmo v prostředí, kde zákazník na NIC jiného než cenu nehledí? Nebo si myslíš, že všem lidem jde o to, jestli mají veřejnou IP, jestli a jaký mají datový limit? Klidně bych se vsadil, že aspoň třetina všech, co mají Internet Impuls by s klidem přešla na nějakou, i zparchantělou, formu internetu zadarmo.

jospau (26.9.2006 07:48:48)

To je dle mne důsledek toho, že služby které poskytují společnosti s cílem řádného vejdělku, jsou z jejich pohledu nedoceněny (nechápu proč říkám, že jde o službu, když jde o obchod). A naopak z pohled uživatelů, těchto služeb - pohledem zákazníku, jde o služby nekvalitní, nespolehlivé a předražené... To je běžný stav - kdo kupuje bude vždy mít pocit, že nakupuje draho, kdo prodává, vždy bude tvrdit, že prodává levně. Jelikož tyto služby neposkytuju, táké si myslím, že poskytovatelé těchto služeb riskují, že si někdo uvědomí, že oni vlastně zneužívají stav nouze - neboť člověk s nízkým přijmem se velice snadno stane na internetu závyslím a přitom si desetinu svého přijmu nemůže dovolit dávat za připojení k internetu. Určitě společnosti neporušují zákon a asi se ukáže, že právo bude stát na jejich straně, ale pro mne je zhovadilé a sprosté chování někoho, kdo nedokáže poskytovat služby odpovidající ceny! Pevně věřím, že osoba uspěšně vydělavajicí na poskytování připojení k internetu také v okamžik úrazu, jezdí do nemocnice taxíkem a né sanitkou! Sanitky vlastně také nekale konkurují taxíkům a pohřební službě.

martin USTI (26.9.2006 08:21:03)

"Pevně věřím, že osoba uspěšně vydělavajicí na poskytování připojení k internetu také v okamžik úrazu, jezdí do nemocnice taxíkem a né sanitkou! Sanitky vlastně také nekale konkurují taxíkům a pohřební službě." :-D

voleneserteme (25.9.2006 12:45:41)

Jako nevim proc to chteji realizovat hlavne v Praze a dalsich velkych mestech, kde je na internet firem urcite dostatek, spis bych podporil mensi obce (nedostupnost nebo vysoka cena) jak je zmineno v clanku. A nizkou rychlost jen na www stranky prezije kazdy, zadne stahovani. Tak a ted se do me pustte prazaci ;) :D

Anonym (26.9.2006 21:53:31)

...Pražáci zdá se na tvůj názor házej bobek... :DD

PeTe (28.9.2006 00:34:04)

to se od nich da cekat;-)

voleneserteme (29.9.2006 12:00:47)

jen at si hazeji, taky nemusi mit vsechno

Lihel (30.9.2006 22:07:16)

Ptej se svého starosty, na internet do obcí byly vypsány svého času státní dotace. Mohl je brát i podnikatel, který zprovoznil síť, tam kde ještě nebyla.

Anonym (26.9.2006 01:21:50)

No,osobně bych si stejně radši zaplatil než se plazil 20kb/s....mě teď aktivovali FUP(3072/256) a jedu 128kb/s reálně asi 90kb/s a to se fakt nedá,když si představím ještě pouze čtvrtinovou rychlost :-) to musí bejt nepoužitelný peklo!!!j(od října prchám k radiokomunikacím:-)

Nazor (26.9.2006 11:13:18)

Hmmm. Zajimave ... alespon bych si konecne "mohl sahnout" na moje penize z dani. A pak jeste stavebko ... :-)

Anonym (27.9.2006 20:16:22)

u nas na vesnici mame uz rok moznost pripojeni Wifi. v nasi male vesnicce ve ktere zije neco malo pod 500 obyvatel melo o tento internet zajem 40lidi nejnizsi cena 300kc ja mam rychlost 500/150kbps a stahuju 62.5kB/s nas provozovatel marik www.mkrumlov.net si hezky masti kapsi protoze ma jiz vice jak 1200zakaznikux 500kc. ze bych taky zalozil firmu. nevim proc u nas mame vysilac 2,4ghz nechal nas namlsat na 4868kbps ani budik na techto strankach mi nestacil nevim proc to stahl nevite nahodou kolik se plati za data kdybych do toho sel? mam agregaci 1:3 hodne sem o tom cetl na internetu vysilač 2,4 ghz do 50000kc 5ghz nevim presne ale podle me do 200000kc urcit a tam by mohlo byt maximum kolem 30mbit/s. jeste zjistit kolik bych platil nekomu aby konecni zakaznici mohli stahovat neomezene a co nejvyssi rychlosti a za co nejnizsi ceny. protoze nas provozovatel ma stejne ceny jako telekom

Anonym (28.9.2006 18:44:24)

No rychlost mas takovou jakou sis zaplatil, tak nevim co tu brecis. Navic telekomaku mas FUPko rychlost je mozna vetsi, ale 1GB FUP a pak na 64/64 to radeji unlimited. A pokud vim tak by meli sjednotit 2,4G a 5G tarify.

Anonym (28.9.2006 18:49:11)

Jo a kdesi prosimte vzal toto "hodne sem o tom cetl na internetu vysilač 2,4 ghz do 50000kc 5ghz nevim presne ale podle me do 200000kc urcit a tam by mohlo byt maximum kolem 30mbit/s. " ??? to si snad delas prdel ne? 2,4GHz vysilac za 50kkc :)))))))), prosim dej mi link, at se taky pobavim. Za 50kkc pokryjes celou vesnici (tak 3 AP spoje na 5G) a jeste ti zbyde. Horsi je to s konektivitou. Ta je draha jako prase. Pokud to teda nechces poslepovat z ADSL.

petr (28.9.2006 19:33:04)

a co ze si masti kapsy, co myslis ze dela telekom a vsichni ostatni ??? vy tupi uzivatele kteri nejsou nikdy spokojeni budete neustale nadavat a i kdyby ste meli platit 100 za garantovany 100 Mbit tak by se vam furt neco nelibilo a ten o koho to mate by na vsehc jenom ryzoval penize. POkud si chces postavit vlastni sit tak se priprav ze ve vesnici musis postavi minimalne kolem 10 pripojnych bodu aby si zajistil dostatecne pokryti a na jeden si odloz zhruba 15 - 20 000 tak jenom na vybudovani site za kterou ti nikdo nezaplati zaplatis kolem 200 000 a pokud nejsi dobre financne zajisten tak se do toho ani nepoustej protoze musis vzit v uvahu kolik lidi se z tech vasi 500 k tobe da, vsichni uz urcite zaplatili nejaky vstupni poplatek a kdyz plati 300 za net tak ty by si jim to musel dat minimalne za 250 nebo jeste levneji a nepocitej ze ti daji znovu vstupni poplatek, to se jim absolutne nevyplati. A jeste jedna vec mam neco podobneho jako člověk ktere vydelava statisice mesicne a muzu ti rict ze mit si po cele vesnici neni zadna sranda, pokud se domluvis s 5 kamosi ze si koupite nejake adsl a budeteho mit mezi sebou tak to budes mit bez starosti ale jinak budes muset skoro cely den stravit staranim se o sit. a jeste jedna vec na zaver priprav si mesicne minimalne 15 000 za koupi pripojeni, protoze jak ja sem pocital nasi sit kolik se stahne mesicne dat tak nejvykonejsi adsl co je na trhu to nema sanci utahnout, my mame mesicne na downloadu zhruba 650 GB a takovych 500 GB upload tak si konecne udelej predstavu kolik takova sranda stoji a nemel takdy ze nekdo na tobe vydelava. Za vsechny gramaticke chyby se omlouvam ale takovyto člověk ktery nevi o cem mluvi me dokaze celkem naštvat

Jirka (29.9.2006 15:48:58)

jak "a co ze si masti kapsy"... s takovym pristupem byjsme meli cenny potravin z valky... bo proc je mel nekdo od ty doby zlevnovat?? jinak je mi to jedno... akorat vidina ze internet bude vsudepritomna sit se rozplyva, protoze KDY v budoucnosti to tem co na tom rejzujou vadit prestane - nikdy. btw: nekdo tu navrhoval pomalej internet... zamyslete se co je to pomalej internet a jak vznika... je to v podstate zpomalenej internet aby normalni mohl byt drazsi. Pokud se rozhodnu udelat si sit ve svem lunaparku zadarmo, muze mi byt volne ze to krizi sit nekomu, kdo to ma za penize... z mesta se udelal samostatny pravni subjekt tak i z vyhodama...

Lihel (30.9.2006 22:00:18)

Tak tyhle pošuky co vlezou na bezplatné občanské pásmo a zaserou svou wifinou zbytečně 10Apčky celé pásmo 2,4GHz pro pár lidí - miluju. Mimochodem použij vyhledávač 15-20tis za jedno APčko si trochu přehnal... Stožár 1k všesměrovka 2k a dobré APčko za 3k... A to ještě nepočítám množstevní slevu. Veškeré APčka se již dnes daj obsluhovat z webového rozhraní + jeden dobrej router pro 240 lidí (některé adresy z 256 vezmou samotné APčka) kde jim budeš měnit rychlosti. + Jednou za čas aktualizovat své stránky. Ale jinak ti dávám za pravdu sehnat dnes kvalitní připojení pro tolik lidí je opravdu problém.

yorge (28.9.2006 19:01:04)

Nelze za peníze daňových poplatníků podrývat investice soukromých firem. Menší poskytovatele mohou být z budování sítí zadluženi na dlouho dopředu. S veřejným internetem souhlasím, pokud by rychlost byla opravdu nízká.

Petr Pavel (28.9.2006 22:12:35)

Prostě opět se tu naráží na fakt , že na rezidentním segmentu se u nás nehorázně rýžuje - vida jde to i levněji , kde jsou ty náklady za které měsíčně platíme nemalé částky ? To ohrožuje tržby = zastavit dokud je čas !!!. Jsem pro komunitní přpojení u kterých získáte od stejných mastodontů výhodnější podmínky jako sdružení nežli jedinec . Pokud je trnem v oku využití peněz dańových poplatníků , měli by rozhodnout právě nikoli zkorumpované úřady .

Richard (29.9.2006 12:00:02)

Taká jsem zcela jednoznačně protzi internetu zdarma. Dokud nebude plošně pro každého, nemíním jej platit cestou státních poeněz z mých daní přes obecní úřady nikomu jinému. A sůj internet dál platit soukromé společnosti - tak to teda ne!

martin USTI (29.9.2006 15:20:37)

mam za to, ze se to neplati ze statniho, ale z mestskeho rozpoctu ;-) A v tom pripade budes mit i ty moznost vyuziti iNetu zdarma....a pockej, az budes mit vypadek na svym komercnim pripojeni, to si jeste budes chrochtat, ze mas moznost aspon toho pomalyho pripojeni zdarma ;-)))

Freddy (30.9.2006 04:07:56)

:) No já bych zavedl poplatky i z internetu , když už platíme z rádií a z televize tak bych si plošně platil i přístup k internetu . A preferovala by se polostátní organizace a na ostatní poskytovatele by se kašlalo .... berte to jako analogii k současnému stavu v mediální sféře !!!!

Major (30.9.2006 10:44:52)

Dobrý den, sice bezplatný internet od městského úřadu nepoužívám i když ho mám v dosahu, ale jeden čas jsem ho využíval. Myslím si že peníze městské části jsou vynaloženy velice účelně, protože Úřad Městské Části tímto způsobem může velice snadno, levně a hlavně rychle komunikovat především s občany své městské části. Žádný komerční poskytovatel mi nedal tolik pro mne užitečných informací o dění okolo mne. Tedy nejde zde jen o pouhou konektivitu ale o něco více což bylo myslím cílem tohoto projektu.

Anonym (30.9.2006 17:19:37)

Platit.V menších městech na nás každej s..e.Není ani ADSL

Anonym (2.10.2006 20:09:56)

cześć, nic nie rozumie z tego co napisałeś, może muszę się nauczyć lepiej czeskiego?

Ondrasek (6.10.2006 13:39:59)

já mám linku 1,6Mb přes dva routry mám napojeno dalších 8 lidí (TEDY PRODEJNY KDE NIKDO NESTAHUJE) platím za to 1000Kč bez DPH - každý z připojených mi dává 150Kč --- takže JÁ MÁM INTERNET ZADARMO :-))