Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Úvod do Linuxu pro uživatele Internetu

Úvod do Linuxu pro uživatele Internetu

Anonym (1.11.2006 00:00:00)

O začátcích s Linuxem bylo již popsáno nespočet stránek (a nejen těch internetových). Tento miniseriál si klade za cíl uvést českého čtenáře nejen do prostředí Linuxu.

Nargon (1.11.2006 00:16:04)

Ja bych mel dotaz, jak je na tom linux s cestinou? Vyzkousel jsem SuSe a Ubnutu, ani jedna distribuce me nijak nezaujala co se tyce cestiny. Suse, po nastaveni cestiny, chvili nic nedelala, pak neco delala, a nakonec to zkoncilo nejakou chybou a cestina nebyla :) Ubnutu na tom bylo lepe, cestina byla, ale stejne jsem v nastaveni systemu nasel dost mist, kde cestina nebyla. Je mi jasne ze od nejakeho programu (napriklad gimp) nemuzu cekat cestinu, a stejne od manualovych stranek, ale od systemu bych to vyzadoval. Kdyz uz neco nastavuju tak at vim co. Moje anglictina je celkem slaba a nemam chut zkoumat co nastavuju. No zkousel jsem LiveCD, ale ve skutecnem systemu to asi bude uplne stejne. Takze nez vyzkousim vsechny distribuce co najdu, muzete mi poradit nejakou, ktera je na tom s cestinou dobre?

Gaspaccho (1.11.2006 01:00:02)

me suse 10.1 s cestinou jede

Mark (1.11.2006 09:55:58)

Ve svem UBUNTU 6.10 s češtinou nemám žádný problém ...

ppetr (2.11.2006 21:04:18)

jj Ubuntu je na tom s jazykama a s podporou (i cz) podle mne dost dobre :)

frodo (1.11.2006 12:49:48)

nebo můžete vyzkoušet distribuci SLAX (http://www.slax.cz/) která je vyvíjena přímo českým týmem. jde o live distribuci.

Opravdovy system (1.11.2006 14:10:40)

Ja pouzivam Linux nejaky ten rok .. Je to opravdu spickovy system, windows nema sanci (ted zacne kritika) .. Proste je konec s viry a ostatnimi .. Doporucuji vyzkouset distribuci Mandriva 2007.0 ci Fedora Core 6 .. Myslim ze jsou na tom s cestinou velmi dobre .. Zalezi to hlavne na distribuci, jak moc se bude zabyvat prekladem programu .. Kazdopadne snad kazdy znamnejsi OpenSource program je k dispozici i v cestine .. Ja osobne pouzivam Gentoo, nabizi opravdu 100% vykon vaseho PC, ale urcite nedoporucuji pro zacinajici ani mirne pokrocile .. Pro ty Mandrivu, apod .. Pokud nemate jasno v tom jakou distribuci vybrat, je zde velka spousta clanku (cesky), napr. http://tutorialy.root.cz/ .. Pokud nevite jak zacit s Linuxem, tak tady je takovy pekny uvod, http://www.root.cz/texty/zaklady-linuxu/ .. A kdyz nevite jak na Linux prejit tak ctete http://www.root.cz/texty/jak-prejit-na-linux/ .. Tento system Vam pomuze pochopit jak vas PC pracuje, vyrazne zdokonalit vase vedomosti a dovednosti .. Staci mit jen trochu chute, zkusit neco jineho .. Pokud chcete nacerpat vedomosti trochu hloubeji tak se zactete zde http://www.abclinuxu.cz/ucebnice .. Dozvite se spoustu zajimavych rad, tipu, apod az po samotne uzivani. Mimochodem, pokud nutne potrebujete program, ktery nema alternativu v Linuxu tak ho muzete spustit prez program wine, dokaze spustit vetsinu aplikaci i her pro windows bez problemu a casto i rychleji, hlavne je zdarma a je neustale vylepsovan .. Samozrejme ze wine neni sam, a k dispozici je spousta dalsich takovych programku .. Posledni ma myslenka patri tem, kteri chteji na Linux prejit, ale nemaji na nic cas a kdyz dana vec neni presne podle nich, tak s tim nic nedelaji ale rovnou se na to vykaslou => pro tyto lidi nedoporucuji zadnou zmenu .. Na zaver chci podekovat za hezky clanek a doufam, ze tato serie bude prinosem pro nas vsechny

Zdeněk (3.11.2006 18:51:56)

Dnes jsem se bavil o "Linuxu" a jako na zavolanou se objevil tento článek. Poraďte jak začít. Dnes používám Windovs xp a slyšel jsem,že "Linux" má mnoho výhod. Chci tedy získat nějaké informace a pomalu se začít učit používat "Linux" a pak případně na něj přejít.

Anonym (3.11.2006 20:34:59)

par rad do zacatku: 1. uvedom si, ze Linux neni Windows 2. rozvaz jestli se ti to vubec vyplati (Linux neni vhodny na hry a nektere specializovane cinnosti - napr. profesionalni grafika (gimp prece jen na photoshop nema...)) 3. stahni si nejaky Live CD (asi Mandrivu nebo Ubuntu), vyzkousej si to (ale nedej se odradit rychlosti - resp. pomalosti), pak si na to vyhrad par giga na disku a start to explore the world of the GNU/Linux :-) 4. kdyz budes mit nejaky problem, tak nejdriv zagoogluj a az pak se ptej komunity

Anonym (3.11.2006 22:39:35)

HH, Linux ze neni na hry ??, a Playstation 3 vis na cem bezi? :D Samozrejme ze je tam predinstalalovany Linux ;-) Ted uz jsi nepamatuji nazev distribuce. Linux ma cim dal vic her, nektere firmy jako id software dokonce delaji hry nejprve pro linux a pak je prepisuji do windowsu. Asi o tom moc nevis. Samozrejme, ze Linux ma jine instalatory, jine binarni soubory, tzn. ze ty hry, ktere instalujete ve windows nejsou primo pro linux (i kdyz v linuxu jdou spustit s emulatorem) Ale takove Enemy Territory: Quake Wars bude pod linux urcite a bude to poradna parba

Eser (3.11.2006 20:36:12)

já jsem volil Ubuntu, dle mého názoru má nejlepší české fórum na kterém BFU najde odpověď na většinu svých problémů.

Anonym (1.11.2006 14:39:57)

Pekny linuxovy portal s linuxovym SW je na www.linuxsoft.cz ale linux se mi libi hlavne v tom ze nemusim hledat zadne odkazy na programy, jednoduse spustim program ktery se stara o balicky a mam na vyber z par tisic, mnohdy i milionu programu, her, utilit vsechno je krasne rychle a bez komplikaci nainstalovano ;-)

MacHala (3.11.2006 20:21:28)

tak to jsi trochu prehnal, ne? ja mam napriklad v synapticu (v ubuntu) na vyber z 20207 balicku (nainstalovanych asi 1100), s tim ze mam povoleny defaultni repositare + universe + multiverse

Anonym (3.11.2006 22:34:31)

Ja pisi o distribuci Gentoo, ve ktere je nespocet balicku ;)

Petr (4.11.2006 22:58:58)

Gentoo je vyborna distribuce, ale milion balicku tam vazne neni. V soucasne dobe - pokud nepocitame ruzne overlays - je jich v portage 11518 (http://packages.gentoo.org/categories/). Nicmene, urcite s Vami souhlasim v tom, ze instalace SW na linuxu (ac v pripade gentoo provadena z konzole) je o nekolik radu jednodussi nez na Windows.

Táta (1.11.2006 20:51:21)

A má Mandriva taky

Bongo (2.11.2006 16:18:22)

Linux je na tom s cestinou dobre. Vami zminovana distribuce SuSE je vyborne lokalizovana (v Cechach sidli vyvojove centrum SuSE), protoze pochazi z Nemecka a ve vyvoji SuSE byla lokalizace vzdy na prednich mistech. Vrele doporucuji nepouzivat zadna liveCD, pokud chcete zjistit co Linux umi. Zvlaste u SuSE je rozdil mezi live verzi a instalovanou verzi propastny. Live distra jsou vyborni pomocnici, ale ne pro zacatecniky (vyjimky saozrejme existuji, napr. Slax http://www.slax.org/ )

Nargon (2.11.2006 18:21:56)

No protoze chci system otestovat, bez toho aby mi nejak zasahoval do soucasneho systemu na pocitaci, tak jedinou variantou je livecd. jen kvuli tomu abych system ozkousel se mi nechce vytvaret na disku dalsi oddil. A to co jsem vyzkousel me nijak moc nezaujalo.

ppetr (2.11.2006 21:03:39)

Ano muzu potvrdit, ze lokalizace je dobra u vsech distribuci ktere jsem zkousel tzn. Suse, Slax, Ubuntu, Mandriva. Snaj jen v DSL neni cestina ale je to taky dost mala distribuce.... Co se tyce live distribuci, tak je to dobry na vyzkouseninebo treba na zachranu systemu. Ale mezi ruznejma distribucema je v kvalite live verzi celkem rozdil. Treba Slax (5.1.6)je hodne dobrej, pracuje celkem rychle, automaticky mi to pripojilo HDD a je tam dost aplikaci. Slax se da i cely nahrat docasne do RAM pameti takze je to pak jeste vic rychly. Naopak s live distribuci Ubuntu (6.06, 5.10) je to podle mne horsi je to celkem pomaly, dlouho se to nacita a jsou tam rozdily oproti normalni verzi. Jinak Ubuntu 6.06 mam naisntalovany, ale nedoporucuju to instalovat z toho live cd radsi si stahni normalka laternate. Linux nepouzivam zatim moc dlouho ale na otestovani a prvni kontak bych doporucil asi ten Slax nebo Knoppix.

MacHala (3.11.2006 20:17:19)

Ja jsem nemel zadny problem s instalaci z livka ani u 6.06 ani u 6.10. Jinak myslim, ze pro zacatecniky je Ubuntu bezvadny(ja sam jsem zatim zacatecnik :-)) uz kvuli te vyborne detekci hardwaru

domek (2.11.2006 22:38:10)

Některé oblasti aplikačního SW Linux nepokrývá tak komplexně jako Windows, protože výrobci HW tutlají před světem potřebné údaje stejně jako M$. Např. je to oblast digitální fotografie (scannery) a tam skutečně nemá prozatím Linux na růžích ustláno. Jenomže výsledky stejné úrovně jaké by v této oblasti dosáhla klasická fotografie, zde nelze očekávat ani ve Windows s HW za stovky tisíc Kč a tak je tato oblast pro PC nepoužitelná s libovolným OS. Obdobné to je i v oblasti CAD a dalších, kde stejně vládnou stroje jiné cenové třídy nežli jsou PC. Oproti tomu např. oblast psaného slova nebo internetu Linux pokrývá i co do jazykové odlišnosti velmi slušně. Včetně hlídání pravopisu a překladů mezi jazyky. Problémem se spíš stává koexistence Linuxu na jednom PC s NTFS M$, do kterého prozatím Linux neumí zapisovat. Na PC s Linuxem lze asi nejlíp implantovat Windows XP jejich instalací na dalším HD jako C: a přecházení mezi oběma OS řešit přepínáním bootování v setupu BIOSu. Opačně, tedy implantace Linuxu na PC s Windows XP, je pro zavaděč Grub možná lépe stravitelná. S Win98 rozhodně, i na jednom HD. V každém případě se tak dá říct, že pokud potřeby uživatele PC jsou v oblasti pokryté aplikacemi v Linuxu, vždy se najde použitelná distribuce, za zlomek ceny Windows. Je-li ale něco z těchto potřeb Linuxem nepokryto, není řešení právě snadné. Live CD je jen pro propagační seznamování se s Linuxem. Jiný účel ani mít nemůže.

Anonym (3.11.2006 11:34:55)

Live CD je naopak celkem silný "opravářský nástroj". Asi nejtypičtější příklad je oprava poškozeného (nebo chybně nakonfigurovaného) zavaděče... Jinak, na ntfs už z linuxu zapisovat jde, tuším, že příslušné moduly jsou dokonce ve stable kernelu 2.6.17, jinak http://wiki.linux-ntfs.org/

ppetr (3.11.2006 14:50:10)

jj na ntfs zapisovat jde :) live cd ej fakt dorby na zachranu systemu, ale kdyz ja jsem mel problem s MBR tak jsem to resil s bootovacim cd windows xp a jeho oparvnou konzoli nebo jak se to jmenuje :) btw vite ze existje i tzv win xp live cd? :D

Nargon (3.11.2006 14:52:02)

win xp live cd? Kde? ja to zkusim. WinXP jsem jeste nezkousel.

ppetr (3.11.2006 17:24:40)

Windows XP miniPE ... Windows xp live cd nerpijde mi to moc dobry (v porovnani treba s jakymkoliv live linuxem) a neni to od Microsoftu... je tam par programku jako treba total commander atd. je nekolik ruznejch verzi, vygoogli si to a sosni co jakou chces... :) najdes to v poho staci ti vedet ze se to jmenuje Windows XP miniPE :)

Anonym (3.11.2006 14:10:36)

no tak popros nejakeho sveho kamarada ktery je schopnejsi nez ty aby ti live CD predvedl :))

Poborskiii (3.11.2006 13:32:33)

Ubuntu/Kubuntu je plně lokalizováno do několika desítek jazyků. Ale jaksi LiveCD je pouze jedno 700MB médium, takže nemůžete na něm očekávat plnou lokalizaci. To se projeví až po instalaci na HDD, kdy se lokalizační balíčky nainstalují z internetu (stejně jako další programy a manuály, které se na jedno CD nevejdou). Např. Mandriva Linux problém s lokalizací řeší tak, že vydává LiveCD asi v deseti regionálních mutacích. Gimp samozřejmě je plně lkolizován do čestiny a to samé platí o jeho dokumentaci a manuálech. Ale jak jsem zmínil výše na LiveCD toto nemůžete očakávat. Řešením u některých distribucí, je že vydávají i LiveDVD, kde bývá podrobná lokalizace lépe dostupná (ale zrovna toto neplatí o Ubuntu/Kubuntu DVD).

VIR (4.11.2006 15:34:36)

Dobrý Live DVD s češtinou je danix- www.danix.cz

Anonym (1.11.2006 14:32:41)

Jsem také uživatelem linuxu a velmi mne potěšil tenhle článek. Opravdu mohu jen doporučit, myslím že hlavním přínosem tohoto OS je velká stabilita, podpora, stále se vylepšující software, výkon, který vymáčknu s pc. Ve windowsu vidíte jenom fatal error a konec, když nastane problém v linuxu, okamžite se dozvíte veškeré informace o tom co se stalo a většinou i postup opravy. S linuxem se naučite myslet, né jen "klikat na next" (promiňte pokud oslovuji ty, kteří jsou zdatnější) Nejen, že Linux vypada graficky velmi pěkně a je to velmi kvalitní systém na desktop ale můžete o všem rozhodnout vy, všechno si přizpůsobit a nastavit, máte absolutní kontrolu nad vším a pokud si někteří myslí "Linux neni na hry a multimediální záležitosti" tak se velmi plete, když můžete přehrávat MP3 a dokonce i video v consoli. Firma id software vyvíjí každou hru také pro Linux (Doom, Quake) a je spoustu podobných. Já osobně hraju Call of duty či Counter Strike: Source a řekl bych, že zdařile. K dispozici je velká spousta přehrávačů jako třeba MPlayer, XMMS, amaroK, které můžou směle konkurovat winampu, WMP, atd. Myslím, že nejlepší český zdroj informací o Linuxu je www.abclinuxu.cz Tam můžete klást dotazy, číst novinky a mnoho víc

Otakar (2.11.2006 09:27:22)

No tak tebe potěšil, mě zklamal - připadá mi nějaká neukončený s kusými informacemi. Myslím, že Linux by si v úvodu zasloužil komplexnější pohled než jen pár sesítek vět...

Eser (2.11.2006 11:23:02)

ale no tak, zas to tak nepřeháněj, ty hry co hraješ, to jsou dnes starý vykopávky, wine a cedega všechny hry neumí a mnoho těch co umí tak pouze ve špatné kvalitě. Silně pochybuji o tom, že BFU ví, kde si přečte výpis logů a že bude vědět co s tím má dělat, jak ostranit chybu a co jak nastavit. Kolik pokusů s Linuxem kočí na neschopnosti BFU rozjet 3D grafiku. Linux nezatracuji, sám používám Ubuntu, cedegu jsem si zaplatil. Ale prozatím mám linux jen jako zábavu.

Anonym (2.11.2006 19:17:40)

aha, mne osobne jedou hry pod cedegou lepe nez ty ve win pro win ;) A na nejvyzsi detaily, nerikam ze vsechny hry ale vetsinu ano .. A pokud ne tak se staci podivat na fora, a jde videt ze i ty "nejvymakanejsi" hry jedou perfektne pod linuxem .. Za to ze si clovek nedokaze precist clanek o tom jak a co ma nastavit muze on sam, od toho je velka spousta clanku, a zeptat se na foru neni zase tak velky problem .. Ostatne ve vetsine distribuci se da 3D akcelerace zprovoznit stahnutim jednoho balicku nebo uz funguje sama po instalaci .. K logum: "Většina programů zapisuje výstup chyb a podobně do souborů v /var/log/* a někdy i na konzoli, pokud je to program pro X ka a potřebujeme vědět co vypisuje skuste ho spustit v xtermu nebo jiném terminálu. " Děkuji za Vaši reakci

Eser (3.11.2006 18:11:11)

ale no tak, proč tolik lží. CS:S je stará hra, dnes už je i Battlefield2 stará věc, ale přesto v v linuxu moc nešlape. Je sice pěkné, že jde nainstalovat, spustit a hrát. BF2 má ve video option 10 položek, v linuxu jsou všechny přednastaveny na low a nejde je změnit, jen položka geometry jde snad na medium. Obnovovací frekvence monitoru jde nastavit pouze na 60 Hz, view distance scale na 75% ( to je opravdu super, pokud bych chtěl hrát jako sniper, tak přes optiku nevidím ani tak daleko jako assault s pistolí ) Po tomto zjištěni jsem se už ani nenamáhal rozběhat v linuxu Teamspeak, který je nutný pro komunikaci se spoluhráči ( zejména hrajete li to s dalšími 31 spoluhráči , dále jsem se ani nehledal návod jak rozběhat ATC - utilitka, kde se plánuje taktika na jednotlivých mapách. Zhrnu to, hra je spustitelná, ale v nízké video kvalitě ( to vám znemožní hrát většinu custom map, mapa s tak nízkým nastavením grafiky není spustitelná ) Doprovodný soft ke hře je možná spustitelný, nebo taky ne, cedega si s ním neporadí. ( momentálně za cedegu platím a používám balíček 5.2.7 BF2 na linuxu opravdu běží, ale pokud chce člověk být aktivnímpříslušníkem klanu a hrát tady toto http://www.clanbase.com/rating.php?lid=2183 http://www.clanbase.com/rating.php?lid=2171 tak prozatím ne na linuxu BTW,tento měsíc vyjde nová hra a to Armed Assault, nástupce OFP, pod win půjde hrát okamžitě, pod linuxem kdo ví kdy?

Anonym (3.11.2006 22:30:52)

Pokud bude naspana v OGL tak ve stejnou dobu jako ve windowsu a ve stejne kvalite, pokud v DX, tak pujde hrat taky ale 100% kvalita neni zarucena, i kdyz od AA necekam zadne specialni efekty jako u enginu Source .. A k tomu BF2 .. Asi mate nejaky postarsi HW, mne se vsechno prednastavilo na max. a hra jede opravdu plynule GF 6800 Ultra

Anonym (4.11.2006 07:34:56)

BTW AA a Armed Assault jsou úplně rozdílné hry. 2GB RAM, 6600GT, Athlon 64 3200

Eser (4.11.2006 07:35:33)

BTW AA a Armed Assault jsou úplně rozdílné hry. 2GB RAM, 6600GT, Athlon 64 3200

Eser (5.11.2006 08:59:39)

AA není Armed Assault, HW mám sice horší GF 6600GT, le to neřeší to proč má hra v linuxu slabší nastavení než ve Win

Anonym (5.11.2006 10:12:11)

Samozrejme ze AA muze byt zkratka i pro Automaticky Automat .. To , ze ma hra slabsi nastaveni je zpusobeno spatne nastavenym emulatorem, a hlavne zapnutym logovanim do console, viz: WINEDEBUG="-all" wine aplikace .. Tohle zrychli hru nejmene 2x .. A je taky lepsi nastavit wine OSS u nekterych her, protoze je mene narocny na CPU

Eser (5.11.2006 22:44:46)

tak to nastavení prubnu, o tom jsem neměl ani tušení. V rách AA=Americas Army

Galvan (3.11.2006 10:02:47)

nenech se vysmat clovece ..