Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Mají BluRay disky vůbec budoucnost?

Mají BluRay disky vůbec budoucnost?

Anonym (8.11.2006 00:00:00)

Na první pohled hloupá otázka – ohromné množství uložených dat, menší velikost, celý jeden kompletní seriál na jednom disku. A přece...

MirrA (8.11.2006 06:40:08)

Přesně tohle co se týče náchylnosti k poškození disku BluRay říkám už delší dobu! Rozhodně bych si stejně jako na DVD tak na BluRay nazálohoval důležitá data, ty bych raději přenechal starým dobrým CD.

petr (8.11.2006 11:42:02)

no zalohovat na CD je uz asi pryc ale ja osobne mam jedne 80 GB disk ktery zaz za cas pripojim k pocitaci a do nej nahraju potrebna data a pak ho zase polozim na relativne bezpecne misti

Anonym (8.11.2006 13:01:59)

Tak dnes se da poridit relativne velky nekolika gigovy harddisk pekne v boxiku, staci jen propojit to pres usb a pohodicka... i kdyz cd taky slapou pekne - nektera cd mam uz skoro 15 let a zadna ztrata dat jako u dvd - tam se mi u par disku ztratila data po necelem roce :o(

Honya Verfl (8.11.2006 16:36:07)

Já osobně mám mnohem lepší zkušenost s DVD než s CD. Zatímco mám doma stohy nefunkčních CDček (občas je pak používám k nepůvodním účelům, tak je nevyhazuju:), tak DVD se mi snad ještě nepoškodilo asi žádné, prostě když chci mít neco straršího zálohované, přepálím to z CDčka na DVD.

Anonym (8.11.2006 18:02:20)

Jen počkej, až ti začne odcházet vrstva :-)

Anonym (9.11.2006 14:48:08)

Jaký pán takový krám. Mám ještě vypálené nějaké historické distribuce linuxu a cdčka jsou normálně nádherně čitelný. Céda z roku 98 taky bez problémů. Ono hodně záleží jakej dement to vypaloval a hlavně na jaký média. Pro archivaci se má pálit co nejmenší rychlostí na standartní média a na vysokorychlostních zvolit střední hodnotu. Tam totiž zas vadí příliš nízká rychlost. Čistota cédéček i mechaniky před vypalováním je důležitá. Neni možný při pálení použít opravný algoritmy. Až při čtení. No a když na to cédo flusneš tak ten flus se ti do tvý vrstvy po vypálení hezky obtiskne.

Anonym (8.11.2006 20:12:45)

Stále je tam mechanická část, která může selhat. Může být třeba jeden ze sta, ale přece jenom - co kdyby ?

Anonym (9.11.2006 14:51:29)

No ale flashky jsou ještě vic nespolehlivý na archivaci než disky. Vem si že tam informaci drží jenom náboj. Stačí nějaký vysokofrekvenční EM pole a flashka je v kelu.

Mark (8.11.2006 19:48:11)

Domníval jsem se , že ve specifikaci BluRay je konečně tzv. caddy pouzdro ... tedy medium vlozene do uzavreneho pouzdra ktere se otevira az v mechanice (podobne jako to byvalo i disket). Pokud vim, pocitalo se s touto metodou ochrany uz u CD ale kvuli nakladum k jejimu nasazeni nikdy nedošlo. Je to snad i případ BluRay ?

mirec (13.11.2006 19:39:59)

Je sice pekne mit vsechno pohromade na jednom nosici, ale co takhle natoceny rodice kteri uz nezijou, anebo deti ktere uz vyrostli a po jejich prvnich kruccich zustali jen vzpominky na DVD anebo na necem novejsim, staci jeden skrabanec a nase vzpominky jsou v tahu, tyce se to i fotek. Je pekne mit HDD pekne v supliku, ale kolikrat se stalo ze disk se jednoho dne neroztoci, odejde zdroj (i kvalitnimu se to stane) a vezme do pocitacoveho nebe vsechno. Existuji sice firmy ktere vam dokazi vydolovat z takoveho disku i nemozne, ale za jakou cenu. vsechno je otazkou penez i nase vzpominky. Co takhle stara dobra paska. I ta z videa se muze pozmochtlat, ale kousek lepici pasky a nuzky to dokazou spravit. Vim ze ted si asi klepete na celo co je to za vola co to pise, ale skuste se trochu zamyslet. Ne vsehno nove je taky dokonale. Fotky na CD, DVD, BluRay, HD-DVD jsou dobre akorat na preneseni z jednoho mista na druhe, ukazani sousedum. Divam se na tohle vsechno skepticky a asi stoji za to kombinovat vice mechanizmu navzajem, je to narocny ale. Vsechny metody maji svoje vyhody i nevyhody. Nechci delat necemu propagandu, ale pokud se nepletu vsechny velke spolecnosti pouzivaj k archivaci pasky, jsou sice pomalejsi, ale asi nejspolehlivejsi. trochu jsem se rozepsal neni to mym zvykem, ale je to jen na zaklade zkusenosti, ktere jsem casem nasbiral. Takze jak nekdo napsal aby po nas nezbyli jen stribrne kotoucky s dirou uprostred pamatujte na to ze papyrus stary treba 3000 let se uchoval i dodnes a dokonce se da i precist tak si sve data vytlacte, udelejte fotky a nevim co jeste, protoze v pripade ztraty vam nezbyde nic jen se drzet jednoho krasneho hesla ktere mam od horolezcu " co nemam nepotrebuji ".

Daniel (13.11.2006 22:20:59)

Per 1 GB dokonce mohou pasky vyjit i nejlevneji, ale porizovaci cena skutecne dobre mechaniky, tot problem. Reseni (jak problemu s chybovosti medii, tak v rychlosti pristupu) je v diverzifikaci/vicenasobnych zalohach a viceurovnovem zalohovani. Je to take hodne o penezich a casu, co tomu kdo je ochoten venovat. Nektere veci po dobrem zakryptovani lze dat i nekam na WWW (par G B se tam da sehnat i zdarma). Pokud budete mit nekdy v byte pozar, nijak vam to nepreju,verte, ze me pak budete blahorecit :-) Pokud si to spatne zakryptujete, zase nenavidet :-(

T-enter (30.9.2007 23:47:11)

BluRay a HD DVD? - Určitě v tom budounost je, každopádně na DVD už ani nesáhnu co se týče filmu. Je nová tam jsem si pořídil i větší LCD a to 22" a když na něm pustim obyčejné DVD tak je kvalita docela hnus - samá kostička. No a jak tu někdo psal o ochraně disku - tak BluRay a HD DVD mají oproti DVD a CD 0,6 mm silnou ochranou vrstvu - u CD a DVD to je jen 0,1 mm takže stačí škrábanec a už je tam chyba.