Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > aDSL bez Telecomiho pausalu

aDSL bez Telecomiho pausalu

Viktor (17.1.2007 14:16:28)

Možná je to dotaz naivní, ale měl jsem pocit, že existuje možnost zřídit aDSL s pronájmem místní smyčky, tedy celou mou přípojku má pronajatu poskytovatel DSL a hlasové služby, ani jejich paušál, u Telecomu neplatím. Tady ve FAQ jsem si zase přečetl, že DSL bez hlas. služeb není možné dostat. Jak to tedy je, jde to, jsou takové nabídky, kde je tadu na dsl.cz najdu a jak je poznám?

Nargon (17.1.2007 14:54:28)

Ano telecom ma tuto moznost ve velkoobchodni nabidce. Ale nikdo to nedela, protoze si telecom ten pronajem celkem mastne nauctuje. A ten ISP to pak nauctuje vam. Ve vysledku zaplatite cca o 50Kc mene, nez s hlasovym tarifem od telecomu :) Takze pro vas jako uzivatele to nema zadny vyznam. Ta uspora je temer nulova. A ISP nema problemy s tim pronajmem, a dvojimy sluzbami. Takze to ani nenabizi.

Anonym (17.1.2007 15:36:43)

To je samozrejme lez. Minimalne CRa to poskytuji a je to asi 100,- mesicne, coz je rekneme 10% uspora, takze se to vyplati.

Anonym (17.1.2007 18:13:16)

A k tomu je třeba dodat, že nabízí kvalitnější službu, agregace je 1:20 a služba nemá FUP, takže srovnání úspory cca 100,- Kč nesedí, je větší!

domek (17.1.2007 18:59:06)

Jenomže cudně mlčí o mizerné dostupnosti. Takže Nargon má v podstatě pravdu. Ostatně jako zatím většinou;-))

A (18.1.2007 23:18:22)

Mno, neni to velkoobchodni nabidka, ale nabidka LLU, tj. operator si sam musi postavit celou technologii, sit, atd. Nepletme tu tedy tzv. naked ADSL a ADSL nad LLU (FUAL)

tatik (17.1.2007 19:30:29)

odvolání na článek v lupa.cz Jako vždy, i dnes mám také několik zákulisních informací, které by mohly potěšit mnoho lidí (a některé zklamou). Tak předně – v průběhu tohoto roku (zřejmě v červnu) dojde opět k navýšení rychlostí u ADSL za stejnou cenu, pravděpodobně na dvojnásobek. Nyní se postupně nahrazují karty ve všech DSLAMech (ADSL ústřednách) tak, aby zvládaly novější standard ADSL 2+, maximum (ovšem na velmi krátké vzdálenosti v řádu stovek metrů od ústředny) leží až na 28 Mbit/s, takže ještě pár navýšení se dočkáme. Pro někoho ještě více překvapivá a potěšující je informace, že se v O2 usilovně pracuje na nabídce tzv. „naked ADSL“, tedy ADSL bez nutnosti platit telefonní paušál. Mám i trochu konkrétnější údaje – nebude se jednat o nějaké „zkriplené“ ADSL, mělo by takto být nabídnuto celé portfolio ADSL nabídek, velmi pravděpodobně i velkoobchodně. Není ještě zcela rozhodnuto, vyžaduje to kvalitní obchodní propočty, zřejmě by k tomu ale mohlo dojít také přibližně v polovině roku. Další pozitivní změny se pak budou týkat oblasti mobilních datových služeb, o těch ale zas někdy jindy. Jak zvýšení rychlosti, tak zrušení telefonního paušálu (a tedy faktické zlevnění) ovšem bude znamenat krach některých bezdrátových poskytovatelů, některé menší sítě se už i na mě obrátily s dotazem, kdo by mohl mít zájem je odkoupit či jinak výhodně přebrat jejich zákazníky. Přežijí jen ti největší, kteří diversifikují a nabídnou i telefonní řešení, kvalitní podporu, jednoduchou (samo)instalaci, roaming, řešení v pásmu 5 GHz, potažmo časem WiMAX a podobně. Mnoho poskytovatelů již staví také vlastní optické sítě, které budou za pár let naopak "zabijákem" ADSL. Na druhou stranu se ovšem vyrojí mnoho malých „takyposkytovatelů“, či chcete-li sousedských sítí, kdy uživatel ADSL toto připojení přeprodá pár kamarádům okolo. Ovšem bude se stále zvyšovat tlak na kvalitu a cenový rozdíl bude ve výsledku tak malý, že se i toto pomalu stane čistě fandovskou záležitostí.

domek (17.1.2007 21:07:22)

Vize optiky do domácnosti je jistě zajímavá, leč má jednu nezveřejňovanou necnost. Ta optika na rozdíl od drátu vyžaduje napájení na obou svých koncích z elektrické sítě, což může být u hlasových služeb v některých situacích s napájením svázaných značně rizikové. Leda by optika tvořila smyčku, z ústředny přes telefonní přístroj modulující paprsek světla přímo zvukem zpět na ústřednu, což si nechám patentovat pokud se tak ještě nestalo;-)) Ještě malá poznámka k tomu napájení. V televizi proběhla informace v souvislosti s Temelínem, že naše spotřeba elektřiny stoupla, jestli jsem se nepřeslechl, za poslední rok o 100%. Všimli jste si, že dnešní elektronikou vybavené spotřebiče většinou postrádají síťové vypínače a vyžadují navíc trvale připojené adaptéry? Ona kapka ke kapce...

Max (18.1.2007 20:10:04)

Vy lamy telecom ma udajne (viz lupa.cz) v pulce tohoto roku nabizet jak malobchodne tak velkoobchodne ADSL BEZ TEL. PAUSALU. A to nemluvim o LLU neboli mistnich smyckach (ktere jako jedine provozuje v rozumne mire CRA)