Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > ČTU proti spamu – zbytečný boj?

ČTU proti spamu – zbytečný boj?

Anonym (25.1.2007 00:00:00)

Před několika dny vydal Český telekomunikační úřad tiskovou zprávu, kterou oznamuje boj proti spamu. Co se za tím konkrétně skrývá a jaké má úřad možnosti? Není to jen marná snaha nebo pokus? Podívejme se na toto blíže.

Wosic (25.1.2007 10:09:28)

Pane Prochazko, vite jiste ze Vam CTU dalo svoleni k uvedeni doslovne citace tiskove zpravy bez uvedeni zdroje a URI prevzateho textu? Kdyz se podivate sem -> http://www.ctu.cz/main.php?pageid=32&page_content_id=3412 ... tak vidite vlevo dole text "© ČTÚ I/2007"? No a vite o tom, ze je standardem oddelovat jakekoliv citace uvozovkama, kurzivou a sdelenim kde citace zacina a kde konci?

domek (25.1.2007 10:46:13)

Mě se nejvíc líbí jak si ČTÚ fandí použitím výrazu "regulace spamu". Já bych ho nejraději zakázal, ale to v tržním hospodářství nejspíš nejde bez obvinění z pokusu ho narušit státním zásahem. P.S. Jestli jsou ty hostesky i přítulné, tak je to přímo výzva takovou konferenci navštívit;-))

Anonym (26.1.2007 09:34:43)

Az Vam od poskytovatele prijde e-mail s oznamenim, ze sirite spam, tak se teprve zacnete divit. Me se tak stalo. a jelikoz sdilim internet s dvaceti domacnostma, tezko hledat vinika. Nakonec se x toho vyklubal nevinny vir stazeny pres ICQ odkaz. Opatrenim bylo zakazani portu pro SMTP provoz a povoleni jen nekterym lidem, kteri ho vyuzivaji s im, ze musej pravidelne proskenovavat PC na viry. Zadna sranda. Ale zjisteni proslo od serveru, ktery dany spam zachytil. Tudiz resenim tohoto problemu jsou antispamove filtrz na vsech serverech, ktere preposilaji maily.

Miloš (26.1.2007 11:03:45)

ČTÚ je poslední dobou správní orgán k ničemu, je schopný se podílet snad jen na vymáhání neoprávněných telefonních poplatků, které si doslova "vycucala" z prstu podfukářská společnost TELE2 a jí podobní operátoři ale jinak vůbec NIC. Spam (aspoň co k nám přichází) má původ a odesílatele z 99,99% mimo území Česka, tak jak to chce ČTÚ řešit. A český spam, je ho tak málo, že mi nevadí a mnohdy se i něco dozvím, a pokud odesílatele upozorním, že jeho e-maily nechci, tak až na jednu výjimku přestaly ihned chodit. Bohužel je hlavní problém u uživatelů, z důvodu nedostatečně zabezpečených počítačů, které pak slouží k "vykrádání" adres a rozesílání e-mailů. Pokud není počítač zabezpečen proti virům, spamu, záplatami OS atd. tak cca do půlhodiny je již infikován. Vyzkoušel jsem na úplně novém PC, který jsem připojil k Internetu. Další chybou je, že si, díky špatnému zabezpečení, uživatelé pustí "záškodníka" do PC a pak ho teprve hledají ( a nebo taky ne ), místo toho, aby ho odchytili hned při pokusu dostat se do PC ( pochybuji, že by si někdo podobným zabezpečoval RD, t.j. nechat otevřené vstupní dveře a pustit zloděje dovnitř a pak ho honit po RD ). Ad Anonym - to pravidelné proskenování ex post je z hlediska zabezpečení k ničemu, důvod jsem napsal v předchozí větě.

Anonym (26.1.2007 11:19:33)

Samozrejme, ze je nejlepsi, kdyz maji uzivatele nainstalovany rezidentni ochrany. Lec zkus k tomu nutit lidi :)) Urcita mira svinstva vzdy projde. A to i kdyz je PC neustale aktualizovano. svinstvo ma vzdy naskok. Samozrejme, ze vsem radim, aby pouzivali antiviry a firewally. Ale jako mini ISP stejne musim resit tento problem nejprve u sebe. tudiz mit firewall na vstupu z internetu do site. Ale nikde se neda chytat vsechno. Zbejva snad jen prejit na jiny OS nez Wokna. Pak by mozna ubylo i spamu.

tatik (26.1.2007 11:33:13)

Nejsem až takový odborník , ale když teda je to se spamy tak hrozmé ( já mám celkem 0,002 ) proč tedy ČTU nebo jiný orgán prostě nezablokuje IP od kud spamy pochází, prostě tyto cesty odříznout ( vím že jsou ze zahraničí ale snad existují i mezinárodní a nadnárodní aliance a represivní orgány?). Jenže asi to tak vyhovuje protože tím by si sami zablokovali přístup do všech počítačů. Já vidím problém v jednom, dokud bude požadavek na kontrolu netu , do té doby bude problém nejen se spamy. Je to jako mezi lidmi , nemůžeme dát dopředu všem želízka na ruce , protože by mohli být případnými zločinci. Tak je potřeba do sítě vložit záchytné body a tyto nelegální činnosti eliminovat.

Anonym (27.1.2007 12:00:13)

Nápad je to dobrý, ale když se ti nějakou náhodou zaviruje počítač, tak nejeden virus se chová tak, že z daného počítače udělá smtp server a odesílá spamy na všechny strany, seč mu upload stačí. Za půl hodiny si člověk virus odstraní, ale pak by musel žádat a vyjmutí ze seznamu zablokovaných. A tohle už existuje a říká se tomu blacklist, takže v podstatě nic nového. Docela dobře se o tyto blacklisty opírá i hodně českých mailových serverů.

Anonym (26.1.2007 11:49:32)

Nejlepší se na nikoho nespoléhat a používat thunderbird, naučit si ho, co daný uživatel považuje za spam a je vystaráno ;o)

Kubajz (2.2.2007 15:20:50)

Mno ono by bylo lepsi, kdyby se po vzoru Dana Bernsteina (autor Qmailu) vynalezl proste jiny mechanismus posilani posty. Zavedeni emailu tak, ze odpovida klasicke postovni sluzbe je ponekud nestastne. Ale kdo to mohl v 70. letech tusit...