Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Windows Vista – uživatel pláče

Windows Vista – uživatel pláče

Anonym (1.3.2007 00:00:00)

Dnes, 1. března 2007, vyšly oficiálně Windows Vista CZ pro koncové zákazníky. Máme se nač těšit? Několik novinek v systému znamená skutečnou revoluci. A to nejen ve světě IT. Bohužel.

Nargon (1.3.2007 04:29:48)

Ackoliv mam celkem slusny pocitac, tak jsem zakotvil na starem systemu Windows 2000 professional SP4. Uz win XP podle me neprinesl nic tak dobreho abych ho pouzival. Myslel jsem ze visty budou za to stat, ale jak vidim tak tam MS pridal jen nejaky věci, ktery uzivatele spise stvou. No tak ja zustanu asi stale u wokinek 2k a nebo zacnu konecne vice vyuzivat ten linux co mam nainstalovanej :)

Miki (1.3.2007 15:19:37)

Nevim no .. s XP sem poměrně spokojenej, stabilní to s SP2 celkem je, funkce stačí atd .. Už by jsem si na 2k nezvyknul .. třeba jen hledání obrázku je díky náhledu 10x rychlejší ....

Bobs (1.3.2007 16:34:07)

Na celkový management s obrázky (hledání, třídění, zobrazování, jednoduché úpravy,....) existuje množství kvalitního shareware nebo i freeware....

palo (1.3.2007 21:58:52)

Parada, na Visty jsem se docela tesil. Hlavne proto, ze delam v oblasti IT a je potreba byt "in" a nebyt pak pri reseni problemu u zakaznika s Vistama zaskoceny. Tvrzeni, ze Visty poradne neznam, mi penize vydelat nepomuze. A pokud nekdy pujdu do legalnich Vist, bude prave toto jediny duvod. O Vistach jsem uz cetl vice clanku, ale .... tohle uz opravdu prehnali. Priblizne 3tydny zpet se mi dostalo do ruky DVD s Vistama CZ a jak muzu ohodnotit dojmy z nejnovejsiho a revolucniho OS z dilny MS? Takovy graficky paskvil jsem opravdu necekal... Par milych prekvapenich k dobremu me potesili, ale slo spis o strukturu "home" adresaru... to bylo tak vse. Zpusoby ovladani, nastavovani... proste hruza a des - kontraproduktivni. Jsem stastnym uzivatelem linuxu a windows xp a bude-li to jen trochu mozne, rad bych u toho zustal. Kdokoli bude chtit system, co bude delat neco co nechcete, pomalu a kdo vi jak spolehlive, nainstalujte si Visty. Jedine vylepseni z meho pohledu je vyuziti pameti ( pokud ji mate tak 2gb ), spoluprace s vicejadrovymi procesory, ale to je vse. VZhledek k tomu, ze vyuziti noveho a vykonejsich procesoru a vetsi velikosti pameti je vice nez vyvazeno nenazranosti Vist, tak vidim prechod na Visty jen jako vyhozene penize za OS a vykonejsi HW, ktery ke svemu behu Visty potrebuji. Stejne mnozstvi muziky budu mit s WinXP a vyrazne levnejsim hw... o linuxu a o tom co prinasi ani nemluvim... Jsem opravdu zvedavy na to jaky uspech jim Visty prinesou. Uz se maximalne "tesim" na serverovou verzi k Vistam!.-))))

Kryšpín (2.3.2007 08:45:39)

Já jsem visty viděl zatím na obrázcích a možná si je nainstaluju do virtuální mašiny. Naštěstí dělám v oboru kde je celkem jedno co je za systém. Máš pravdu v tom že si to člověk musí nainstalovat jen proto abych nevypadal jako blbec. Do firmy je budu sice kupovat, ale budu využívat práva downgrade který máme a nainstaluju osekaný XP nebo w2k.

Cmelo (2.3.2007 14:06:32)

Vista je na nič najlepšie je klasické XP!! :o)

orech008 (6.3.2007 14:15:46)

já mám počítač týden,tak nevím očem se bavíte ale tohle je můj první příspěvek do diskuse.tak se zatím mějte a až budu v obraze tak se snad už budem bavit na ůrovni. čau všichni.

Anonym (7.3.2007 13:42:33)

No když po týdnu šťastného vlastnictví PC už umíš napsat do diskuze, tak to jsi frajer a za pár měsíců budeš guru, ke kterému budou ostatní vzhlížet s posvátnou úctou. Hlavně aby ten tvůj e-mail byl pravý. To si počteš;-))

Anonym (8.3.2007 23:46:06)

Tak já osobně s PC umim 1. sem mel kdyz mi bylo 5.. ale jako bych chtel videt tebe kdyz si mel 1.tyden PC... ;-) .. Kazdopadne Linux 4ever .. ja pouzivam mandrivu 2007 a sem plne spokojenej. At de celej mrkvosoft do haje!!

Anonym (9.3.2007 11:10:34)

Můj 1. PC? Jó to je už 20 let a byl to jeden z prvních AT, co se dostal přes hranice a jen k zapůjčení. Od 8 bitového vývojového Intellecu II s OS ISIS se to ale lišilo jen OS PC DOS (verze IBM), HD, menšími floppy a větší pamětí, takže přechod byl celkem snadný. Internet se teprve rodil a co je SPAM se ani netušilo;-)) Zkusil jsi SuSE? Já mám za to, že lepší konfigurátor naž je YaST není a spolu s KDE natrhnou Widlím žaket nejméně o celou třídu. Jen kdyby ti výrobci periferií byli vstřícnější. Až jim to dojde, tak si M$ nešrktne.

Anonym (9.3.2007 11:30:41)

Muj prvni pc byla 386, o ruznych 8bitech se nedalo rict pc, protoze to nebyl personal computer ale tech sem mnel nekolik, jeste tu nekde mam didactic gamma, programovani v basicu. A zacinal jsem na linuxu slackware, po te mandrake, ktery sem dostal z casopisu Chip, pak nastupce mandrake - mandriva, debian a ted gentoo, ktere mne nejvice naplnuje a vyhovuje. Muzu si nakonfugovat uplne vsechno a udelat jak ja chci. Nic mi v tom nebrani. To znamena, ze to urcite neni distro pro zacatecnika. Ale pro ty co maji linux jako konicek, pracovni stanici,u ktere potrebuji vykon a stabilitu to prave.

Anonym (9.3.2007 15:09:55)

Právě pro ty kdo se nechtějí s konfigurací kde čeho párat, protože by napřed museli vystudovat Linuxovou Akademii v Angličtině, je ta desktopová verze SuSE s Yastem, KDE a pár stovkami dalších aplikací. Když se to nainstaluje ráno, tak už před obědem ten uživatel zapomene, že měl někdy něco jako M$ Windows. Jen musí mít ten vhodný HW, pár korun na instalační CD/DVD a tak dvě hodiny času, než se těch pár GB nainstaluje.

Anonym (9.3.2007 15:31:21)

Tak akademii mozna ano, ale ne v anglictine. Gentoo je kompletne zdokumentovano i cesky. Nejjednodussi instalaci ma zrejme Ubuntu. Mne trvala minut a dohromady se mne to ptalo na takove veci, jakym jazykem mluvite a jake je vase jmeno. Nova verze Ubuntu 7.04 uz ma v instalaci i nastroj na prevod nastaveni z windowsu do linuxu, tj. muzete si vybrat co vsechno chcete prevest. Napr. zalozky z internet explorer, pozadi pracovni plochy apod. SuSe je rozsahlejsi distribuce a instalace je taky velmi jednoducha a privetiva. Ten kdo umi cist, tak by nemnel mit zaden problem. Podle mne mit 2hodinky na instalaci ani nemusi, staci pul, ale potrebuje delsi dobu na seznameni s prostredim. I Kdyz v linuxovych okennich prostredi mate hezky serazen software a ovladani pc krasne do sekci. Coz u windowsu ne (tam muzete tak narazit na prislusenstvi). Takze ten kdo vidi PC po prve by nemnel mit zadne problemy.

Anonym (12.3.2008 14:15:07)

Visty jsou super!

feudal (26.5.2008 12:11:36)

Kde???

feudal (26.5.2008 12:14:20)

"Visty jsou super!"- Kde???

tře (23.12.2008 12:44:08)

tak ses pica je na hovno

Dedy (5.3.2007 20:46:08)

Radsi budu vypadat jako blbec

Akly (2.3.2007 10:58:32)

Vista, vista, vista... zdá se jen mi, že se historie opakuje? Doufám, že ne:) Jestli si vzpomenete tak u XP byly problémy obdobné - nový systém který musí být istalován na nový hardware, protože jinak práce s PC znamená jedno velké čekání (vím o čem mluvím - XP na 300MHz není to pravé:) Každý raději zůstal u 98SE protože prostě neměl na to aby XP "rozchodil". Stejné je to i teď u Visty. Ale za těch 6 let se XP rozšíry - jednak proto že ceny HW klesají a taky proto že MS skončil s podporou starých winů. Prostě za pár let kdy nikomu nebude činit problémy mít 2GB RAM budou dle mého názoru visty na více PC než XP. A pak přijde další systém s ještě neuvěřitelnějšími nároky a takdálfurtněkamdopryč:) Prostě místo toho, aby MS vylepšoval staré dobré a hlavně rychlé systémy vytváří nové a úplně na prd :) Stejně jedno všichni skončíme u Linuxu:) (Teda doufám, že jednou přijde nějaká obrovská revoluce a všechen software bude za hodně slušné ceny či dokonce zadarmo:)

Anonym (2.3.2007 15:01:38)

Vsak ona ta chvile, kdy budou lidi radeji uzivat opensource software prijde. Nevim jak vy, ale ja radeji vim co muj pc a programy delaji. U takovych tech typickych windows programu si clvek neni nicim jisty. Jak vite ze vam Vista neposila duverne informace kam se ji zlibi. Jinak k bezpecnosti.. Jsou sice bezpecnejsi na oko, ale vic nebezpecne na venek. To ze se vas opta jestli chcete program opravdu spustit mi nepripada nejak super bezpecne. Kdyz na to clovek klikl, tak to spustit asi chce.

Dedy (5.3.2007 20:41:35)

A kam az si myslis ze ty ceny budou klesat? Nebylo by lepsi kdyby treba OS byl v cene HW? Jsou i takove platformy, a to nemluvim o linuxu ktery je uplne ZADARA

Anonym (5.3.2007 20:44:17)

A jaky ze jsou ty platformy? Myslis APLE ? :)

Anonym (7.3.2007 13:34:51)

Co třeba mobilní telefony?

Anonym (7.3.2007 19:26:11)

Uz dnes muzete narazit na mobilni telefony s os gnu/linux. Takze je videt, ze se docela hezky rozsiruje. To si nekteri tady nekoupi takove mobily ? protoze tam nemaji svuj nej. system windows ?

john (1.3.2007 18:10:48)

w2k je asi to nejlepsi, co MS kdy vypustil do sveta

Hugozhor (2.3.2007 19:36:55)

Tak nevím, jsem z toho všeho pěkně na rozpacích. Zatím se na WIN Vista jen dozvídám samé negativní reakce. Možná právě proto, že s nimi nemá zatím nikdo žádnou zkušenost (jak by mohl, když začínají). Já jen říkám jednu věc - podle mě mělo smysl vlastnit PC až s příchodem WIN 2000 a výš. Win 98 postavený ještě na DOSU byly fakt za trest a člověk se vždycky bál, při spuštění nějakého programu, zda naběhne či spadne celý OS. S příchodem XP se situace rapidně změnila a už se dá s počítačem "žít". Jinými slovy, Vistu si zatím pořizovat nebudu dokud bude sotwerová podpora pro win XP. A to neříkám z žádného popudu proti novinkám, ale z důvodu že nehodlám něco měnit když to funguje a to co dělám na PC (převážně střih videa a multimédia) mi bohatě stačí win XP. Nemluvím tady o Linuxu, ten bohužel neznám na takový urovni abych tady s nám mohl argumentovat, ale nic proti němu nemám. Jen sem chtěl říci že s osobníha hlediska nic měnit nebudu, neboť nemám důvod. Ale nehaním Visty, stejně až čas ukáže jak na tom skutečně jsou..

Otakar Motejl (1.3.2007 06:41:54)

Ondřeji, MS to uhájí vždy, dokud budou lidé jako tupé stádo. Jen lidé to mohou ovlivnit, nikdo jiný. Výrobci dalšího SW a HW se rádi přizpůsobí jinému systému. Dobré ale je, že MS ztrácí své již tak chabé pozice na poli serverů.

Anonym (1.3.2007 08:53:23)

Vista je khovnu mam ji na stolnim uz skoro mesic , pudu zpatky na XP ... verte mi

MR (1.3.2007 11:19:47)

Já taky.

Mirek (1.3.2007 11:52:58)

Tak do tohohle systemu nepujdu urcite. Skoda vyhozenych penez.

Pepik (1.3.2007 16:35:00)

A taky 9.5 GB mista na disku. Kam to všechno směřuje?! Na uspokojivý chod potřebujete nejlépe 2 GB RAM !!! Zlatej linuxovej systém - vybrat si distribuci která nejlíp vyhovuje vám i vašemu PC je to nejlepší co je. A to zabezpečení a záměrná degradace videa ? To si snad dělají srandu. PS Používejte a propagujte svobodný software : http://www.gnu.cz/

lukypa (2.3.2007 21:08:00)

To by ten Linux musel aspoň trochu fungovat a ne abych trávil týden jen rozcházením základních funkcí. Nemám rád politiku microsoftu, ale linux je zatím neskutečně složitý pro dnešního obyčejného uživatele. Bohužel.

Anonym (2.3.2007 22:39:33)

Mne zase prijde jednodussi nez windows, kazdy je gramlavy jinak ;)

Mirek (3.3.2007 11:31:31)

Presne tak, podle me je to jen o pohodlnosti se nepoustet do neceho noveho. Je to jen sila zvyku, tak jako u win. Je jasne kdyz nekdo pouziva win od win 3.11 ze je na to zvykly a kdyz zkusl prvni verze linux a mel problemy s instalaci a hw, tak se na to vyprdnul a ted se mu do toho moc nechce. To byl puvodne i muj pripad, jenze vsechno se meni a linux uz urazil peknou cestu. Win se taky meni, ale prakticky jen vzhled a zvysene naroky na hw.

Anonym (3.3.2007 16:44:32)

Souhlasim, ja mam taky par znamych, co pouzivaji urcite programy, a jen ty jejich jsou nejlepsi, jine jsou k nicemu, nic neumi. A o tom ze se veci delaji jinak ni nemluvim. Pochopit ze balickovaci system je o hodne jednodussi je pro nektere velka prekazka. Oni voli metodu hledat, stahnout, kliknout, next, next, next, finish. A pri tom to jde treba v linuxu vsechno jednim kliknutim. A nejlepsi je, ze jim viry nevadi, oni maji antivir, ktery jejich pc vubec nespomaluje a ochrani na 100% :)). Hodne lidi rikalo ze je windows nejlepsi. Ale az po vyzkouseni napr. linuxu si rekli, ze je to mnohem lepsi. Nebo odesli totalne zdeptani s tim, ze je to na ho*no. To je zapricineno tim, ze jim neco nefunguje podle jejich predstav. Ze ve windowsu to jde hned. (hlavne ze ma na vsechno ovladace). Kdyz system nepodporuje tak znamou zvukovou kartu AC'97 (i kdyz je to sh*t) tak je to docela ostuda. Linuxove jadro ma modul (ovladac) na vetsinu hw. Takze po instalaci vsechno vetsinou funguje, nebo staci nakonfigurovat. Nechci nikoho urazet, ale davat prednost pred nekym, co okrada cely svet a neuveritelne penize - a k tomu jim to jeste ukrast. Dejte prednost opensource softwaru. Zdarma a legalne. Nikdo vas nenuti pouzivat windows. (mozna tatka nebo mamka) Ale muzete si nainstalvoat linux k windowsu. A pomalu se preorientovat na jiny system. Vyhod je nespocet ale ten co se smiril s tim, ze pocitac ktery se restartuje po 2 hodinach s modrou obrazovkou nebo pise fatal error, seka se, po instalaci vice sw se spomali je normalni, necht pouziva dal windows.

Shidoshi (4.3.2007 21:08:27)

A jekej ten linux je tak dobrej u kterýho po instalaci nemusím umět zdroják abych nainstaloval jiné komponenty? Docela bych ho prubnul. Díky

Anonym (5.3.2007 15:58:23)

Zdrojove kody znat urcite nepotrebujete, staci se ridit podle toho, co je napsany na obrazovce. Zkuste Ubuntu - http://www.ubuntu.cz/ . Odkaz ke stahnuti najdete na tom webu. Pripadne problemy/otazky muzete resit na www.ubuntu.wz.cz

domek (5.3.2007 21:00:45)

Když má být na HD jen Linux, je to snadné a Česky, třeba se SuSE 10.2, stažením ISO obrazů 5x CD, nebo DVD, jejich vypálením a nabootováním z nich. Jen o málo složitější (uvolněním místa na HD při instalaci), je to i v kombinaci s nainstalovanými a deftragmentovanými WIN98. Kombinace s nainstalovanými XP už tak snadná není. M$ u XP nepoužívá standardní obsah v MBR a to koliduje se zavaděčem Linuxu Grub. Řešení je několik, ale pro začátečníka v Linuxu to není snadné. Rovněž USB periferie nejsou v Linuxu bez problémů, mnohdy pro ně chybí ovladače.

Anonym (6.3.2007 15:17:40)

Je to tak, ze kdyz mate nainstalovany linux, a instalujete po te windows, tak vam ten windows totalne sprasi cely zavadec, a jednoduse vam to ten vas prepise .. Nezajimaji ho, ze mate jine systemy. Pak si muzete tak skocit.. Narozdil linux umi dobre detekovat jine OS, a do sveho zavadece ho prida, nikdy sem envidel ze by zavadece mohli kolidovat, protoze na MBR oddilu (prvni sektor disku) je umisten vzdy jen jeden zavadec, vic se jich tam nevleze. Pouzivani multibootu je stejne s win95, 98 xp a vsech ostatnich. A mne treba pozna linux kazde usb zarizeni, ma na ne univerzalni ovladac, nebo presne specifikovany. Treba s usb flash disky, fotaky nikdy neni problem. Ani s usb tv tunerem sem nemnel nejmensi problem. Proste sem ho pripojil, zapl program na prehravani tv a jelo to. Nemusel sem patrat po zadnych ovladacich. A k tomu mam obraz kvalitnejsi nez ve windows.

domek (7.3.2007 13:32:06)

Možná ty problémy s MBR jsou jen u XP HOME, co jsou teď jako OEM do konce března i bez nákupu HW. Mě sice Grub ty XP najde a nabídne i v úvodním MENU (SuSE 10.2), ale jejich spuštění zhavaruje zamrznutím PC. Musel jsem to vyřešit separátními HD a bootování přepínat v BIOSu. To o USB periferiích se týká scannerů a tiskáren. Kvůli tomu scanneru (HP Scanjet 4370) jsem si vlastně musel opatřit ty XP a druhý HD, třebaže má chodit i pod WIN98, ale ty už nejdou na dnešní HW PC nainstalovat. Tiskárna (Canon iP4200) má sice ovladač od výrobce, ale velmi primitivní a lepší ovladač už není grátis a je problém s jeho úhradou). Ostatní nepoužívám, tak tam to možná není tak zlé.

Anonym (4.3.2007 15:07:29)

Az budes chtit zacit pracovat na PC, tak mi dej vedet. Muzem si pak popovidat, ktery system je vyhodnejsi. Vis office neni vse, je tolik programu co nenajdes na linuxu...

Anonym (5.3.2007 15:43:09)

Co treba ?

Anonym (5.3.2007 16:42:40)

Třeba Regcleaner, ultimeta mega busibess langage corpor\te support (to je takový to čím si přepnu češtinu na angličtinu), WGA, antiviry apod.

Anonym (5.3.2007 16:43:06)

Zapomněl jsem na program pro defragmentaci disku, t v linuxu taky nenajdete.

Anonym (5.3.2007 17:44:54)

Sklamute, defragmentaci jsem neprovadel uz 2 roky, Antivir nepouzivam, nepracuji pod aministaratorem ;-), jinak tu existuji spoustu free antiviru. Regcleaner - neni treba , pokud clovek neinstaluje kupu sracek, stejne bych mohl namitat ja na linux, pokud se obejde instalator balicku a instaluje se z binarek, taky to neni idealni.

Marek (5.3.2007 18:31:07)

Ahoj. Ja jsem na LINUX presel nedavno a taky jsem si myslel ze je na nic a ze ho nikdo nepouziva. Opak je pravdou a ja uz nemusim resetovat ty sku*ene okna ze kterych mi bylo na bliti. Konecne uz zaden zasek vsechno jede plynule i na starsim pocitaci a jak tady nekteri pisou tak nevim proc brani system za ktery zalatili par tisic korun a jeste jim poradne nefunguje, i kdyz urcite rikaji ze jo. Ale muze fungovat o dost lepe. Konecne se nemusim bat ze mam neco nelegalne. Programy mi vyhovuji az moc. Treba na video mplayer. Ke kteremu ma bsplayer daleko. A audacious na hudbu ktery je stejny jak winamp. Jen se mi libi ze podporuje vic formatu a hned sem mnel na vyber prez 30 skinu. U mplayeru taky. Tady uz ma skoro cela ulice u nas linux a jak se divam tak to bude mit zachvili cele mesto. A u prechodu z oken mi hlavne pomohl web. Staci mit otevrene oci a najit se da vsechno i kdyz sem tomu z pocatku neveril.

Anonym (5.3.2007 19:09:38)

Proc si vsichni myslite, ze kdyz mam platformu WIN, ze nutne musi byt kazdy warezzak? Je tolik alternativ. Ten kdo pracuje na PC, tak investice do kvalitniho softwaru se mu vrati za par dni prace.

Anonym (5.3.2007 21:49:09)

Protoze ma v pc vzdycky neco nelegalne drzeneho. Napr stahnute mp3, filmy, apod. O programech ani nemusim psat.

Anonym (5.3.2007 21:57:36)

Stahnutych mp3 a filmu mezes mit i 100TB a nikdo ti nic rict nemuze! Sdileni je nezakonny . U programu je to horsi tam i vlasnit je nezakonne. Mimochodem to linuxak nemuze mit? Aha ja zapomel, u vas je obcas problem rozchodit to prehravani..... :))

Anonym (6.3.2007 15:11:30)

nj, tovis, kodeky jsou svine. My si muzeme dovolit jen wav a avi :-( Skoda ze pises o tom co nevis... Kolem linuxu si ani nezavadil. Narozdil od windows podporuje vice formatu (cehokoliv). To nemluvim o tom ze nepotrebje znat priponu, a podle toho spustit program ktery je k dane aplikaci prirazen. Linux se podiva do obsahu souboru a az po te ho spusti. A je jedno jestli je to soubor s priponou run, bin, exe ci bez pripony. Proste je chytrejsi po vsech strankach. Jak je videt, jen potvrzujes pravidlo windowsaku.

Anonym (6.3.2007 16:04:08)

Ale souhlasis s tim, ze i linuxax, podle kolegy nahore, muze byt warezzak? "Skoda ze pises o tom co nevis... " Jasny staci se podivat do linuxovych diskuzi, jak chudaci travi zbytecne hodiny, rozchazenim kodeku a playeru :). "Narozdil od windows podporuje vice formatu (cehokoliv)" A? Nikdy jsem s tim problem nemel.... vsechny pouzivane formaty mi funguji, tak co... "To nemluvim o tom ze nepotrebje znat priponu, a podle toho spustit program ktery je k dane aplikaci prirazen. Linux se podiva do obsahu souboru a az po te ho spusti. " Hm... to je ale vychytavka...

Anonym (7.3.2007 19:22:42)

Ano, windows to urcite umi taky.

Anonym (7.3.2007 04:51:16)

Tvuj hlavni argument? Ze si naha prdel a nemas na OS a poradny hardware - ze :D Linuxacke socky :P

Anonym (7.3.2007 19:20:29)

To vas to tak strasne zere, ze my pouzivame operacni system, ktery muze (vetsinou je) byt zdarma ? Ze pouzivame naprosto legalne system. My si nemuzeme dovolit koupit windows jako vy za par tisic korun. Deprimuje vas, ze nekdo se jmenem Linus Torvalds zacal psat volne siritelny system z dobre vule ? Nic ho nevazalo a tak pokracuje do dnes. Mozna jen, takovi lide jako vy. Zamyslete se nad sebou

Anonym (8.3.2007 10:21:48)

Ono to je jinak, jednak to co usetrim za OS muzu dat navic do HW. Navic kdyz si upgraduju pocitac tak nemusim resit nejake oem licence apod.

Anonym (8.3.2007 14:42:18)

Mne se nezda ze pc amd athlon 64 4200 X2, 3gb ddr2 ram a geforce 7950GTX 512MB neni poradny hw. Nejak mi ta sestava vyhovuje.

Anonym (5.3.2007 18:20:30)

Najdete, jmenuje se fsck a ma ho temer kazda distribuce. Tve neznalosti jsou velike. Predem si zjisti neco o tom co tady hlasas. Tento program umi defragmentovat nekolik filesystemu, a to nemluvim o dalsich, ktere jsou take integrovany primo v distribucich. (treba i pro defragmentaci ntfs disku, fat32 samozrejmosti)

Eda (6.3.2007 21:01:35)

Ktere ucho vymysli ty nazvy programu pro Linux, zkus se zeptat kamarada zda pouziva fsck, rozbije ti drzku proc na nej plives:)

Anonym (7.3.2007 19:15:22)

No kdyz je lamak, a nevi ze to znamena "file system consistency check" tak je to mozne.

Anonym (5.3.2007 18:18:30)

hh :D ty si typicky windowsak, k cemu ti jsou v linuxu antiviry ? na ty 4 viry, ktere v podstate nic nedelaji ? dobry vtip, ve spravci oken si muzes prepinat jednoduse cestinu a anglictinu (treba i pro vsechny programy najednou). neznam wga, a dalsi vyse vyjmenovane programy, najdi si alternativu, webu k tomu urcenych je spoustu. Musis tam jen doklikat, coz cini asi velke bolesti

Anonym (5.3.2007 17:39:52)

V mem pripade: OrCAD, Total Comander, PC translátor, kvalitni prehravace zvuku a videa (GOM sice neni spatny, ale je i pro WIN) Kvalitni ovladace grafiky.....:P Adobe Photoshop,AutoCAD, Invertor, vpodstate jakykoliv polo/profesionalni software. Staci? Ted mi urcite vyjmenujes GIMP,Krusader ci Vari/QCAD, ale tim me neopijes, jsou to nedodelky.

Anonym (5.3.2007 18:14:09)

www.linuxsoft.cz, tam najdes to co si vyjmenoval, jen s jinym nazvem a zdarma :-) (A castokrat i lepsi)

Anonym (5.3.2007 18:54:37)

castokrat i lepsi :)))))) , jiste proto je vsichni pouzivaji a utraceji statisice za zbytecnosti jako je AutoCAD, FS...

Anonym (5.3.2007 20:18:33)

Stejne jako u windowsu

Anonym (5.3.2007 20:24:44)

No u AutoCadu se firme vyplati dat tolik tisic, protze vi, ze: 1. na vsech skolach jej vyucuji 2. pouziva se pocelem svete, takze neni problem s kopatibilitou 3. je to nejlepsi nastroj v oboru u FS je to stejne- Proc by se mel profesionalni grafik ucit novy program, kdyz FS zna ze skoly do detajlu ? Cas jsou penize.

Anonym (5.3.2007 21:47:48)

V tom pripade je nutno zacit vyucovat i na jinych systemech. Treba u nas na skole mame 3 systemy.

Anonym (5.3.2007 18:31:23)

A ještě řekni, že to vše máš legální. Odhadem tak přes milion. No a Vista ti tu nelegalitu zatrhne, takže to nebudeš mít taky. Kdo chce to co jsi vyjmenoval, ten si může klidně Windows pořídit, protože dělají tak pár procent nákladů a celé je to specializovaná profesionální pracovní stanice, ne univerzální PC. Pokud bys to chtěl pod Linuxem, je to taky k mání, ale ne zadarmo.

Anonym (5.3.2007 18:53:07)

ANO: OrCAD (student verze 0$), Total Comander, PC translátor, tyto programy nevlastnim:Adobe Photoshop,AutoCAD, Invertor,

Anonym (5.3.2007 21:32:40)

OrCAD je pro studenty grátis? Tak to jsou na vás hodně hodní. Já jsem ho na VUT používal před dvaceti lety ještě od DOSem, uměl jen schemata a nebyl legální, ale bylo to tenkrát pro ten účel asi nejlepší. Dokonce se dal znásilnit i na manuální návrh printů, které se potom z výkresů 2:1 manuálně digitalizovaly. Po 10 letech však už stál čtvrt milionu, tedy jako dneska 2,5 milionu, ale uměl i PCB. Jestli je nyní pro studenty zdarma, tak co vlastně umí? Jen knihovny součástek a soklů musí stát majlont.

Dedy (5.3.2007 20:06:43)

Ja jsem linuxovy zacatecnik.¨, linux mam asi je kvuli browseru, ten se uz ale i pro MorphOS rysuje docela fajn, ale co se tyka linuxu nemam problem, a kdyz uz je nejaky, tak vse vyresi komunita, a gramlavy jsem docale dost, ale widle doma nechci, ty patri na hnuj

Jindra (4.3.2007 15:59:18)

Ne, že bych měl důvod psát chvály na Vistu, ale na testovací účely ji mám. Jede dokonale plynule a spolehlivě. A vážně je při dnešních cenách problém koupit 2 GB RAM? Já kupoval svýho času 16 MB SIMM za 9990,- Kč a to byly 3 moje platy. Dnes stojí 2 GB asi 25 % mýho 1 platu. Takže to nepovažuju za problém.

Zarytej windousista (6.3.2007 13:49:17)

Tak si kup ještě dalších 10GB zavři se na WC s Hnistama a onanuj tam ...... Když tě tak fascinují .....

Anonym (7.3.2007 04:43:03)

A co ma bejt ? Kdo nema min 1 G ram zaklad je lamer nejvic. Tak si 1 G prikoupi. Ja pouzivam 2 G ram uz min rok. Zacinam mit pocit,ze linux je jen pro zebraky co nemaj na dobre zelezo :D

Anonym (7.3.2007 19:11:54)

Takze windows je jen pro ty co si to muzou dovolit. Pro ty majetnejsi ? Pro ty co maji spoustu casu si hrat s viry a programy proti nim. Vazne je to srandovni

Anonym (7.3.2007 19:51:44)

>Takze windows je jen pro ty co si to muzou dovolit. A ne snad? >Pro ty co maji spoustu casu si hrat s viry a programy proti nim. Antivir nepouzivam a firewall mam winXP, nepouzivam aktualizace a viry nemam. Je to o lidech, kdyz je clovek prase ani unix te nezachrani....

Anonym (7.3.2007 20:05:16)

To ze viry nemas si myslis jen ty, ale jaka je realita, jak to muzes vedet tak jiste ? Clovek ktery pouziva unixove systemy vetsinou vi co dela, a prase muze byt sebevetsi, viry fungovat nebudou. Si dobry frajer, to bych chtel vedet jak jede doopravdy tvuj pc, to ze napises ze to jede jak hodinky mne nezajima, protoze takovy windows sem uprimne receno nevidel ani po instalaci.

Anonym (7.3.2007 20:20:34)

Jak si ty muzes byt jisty, ze na tvem unixu neni virus?

Anonym (7.3.2007 20:21:41)

Jak si ty muzes byt jisty, ze na tvem unixu neni virus?

Anonym (7.3.2007 20:50:23)

Jednoduse, v linuxu nemaji programy prava na prepisovani cehokoliv, co jim sami nedovolite. Musel byjste znat syntaxi a k tomu prikaz aby jste pridal nejaky program do runlevelu. A musel byjste zmenit pristupova prava k systemovym souborum, aby je mohl poskodit. A kdyz uz se stane ze jste omylem zmenili prava, system vam rekne, ze je to spatne, a ze mate atributy napravit. Uz chapete proc linuxove/unixove viry nemaji zadnou budoucnost a smysl ? System si muzete poskodit sami a jedine jako administrator, za ktereho se musite prihlasit a bez toho abyjste neznal syntaxi urcitych prikazu si system nijak neskazite.

mungo (7.3.2007 21:06:50)

Proboha - vy myslíte, že hackeři neznají syntaxi Unixu/linuxu ?

Anonym (7.3.2007 21:32:29)

A k cemu jim je kdyz neznaji pristupova hesla ? Tohle neni windows. Kdyby ten system sel tak jednoduse napadnout, asi by se o tom vedelo. Jakmile se obevi nejaka dirka v programu, vyvojari ji po oznameni hned opravi (vetsinou velmi rychle)

Anonym (7.3.2007 21:40:22)

Neboj, vim jak jsou unixove systemi postaveny ataky vim, ze jsou zde striktne dodrzovane pristupova prava (jak programatory aplikaci tak i sastem). System prav unixu je samozrejme docela tezky orisek pro psani viru. Windouws (resp programatori aplikaci) nedodzuji tyto prava a tak kazdy bezny BFU si hraje s administratorem, pak to tak dopada, ze behem par dni je PC s win za virovane a pritom staci tak malo a 99% viru by bylo neucinnych.

Anonym (8.3.2007 14:39:21)

Haha, za zadneho administratora se nemusite prihlasovat, staci kliknout na nejaky odkaz, treba ten co koluje na icq, a vubec o tom nevite, stejne tak i u emailu apod. Prohlizeci je to jedno ze neco spousti ;)

Michal (8.3.2007 15:24:25)

jenže v linuxu ten prohlížeč běží pod mým účtem, takže na systémové soubory nemá práva. Takže i kdyby nějakým způsobem poškodil soubory vlastněné mnou nijak to nezasáhne další uživatele a systém, v tom je ten rozdíl.

Anonym (1.3.2007 15:25:23)

Doufam ze vyrobci HW zmoudri a zacnou poskytovat aspon potrebne specificke informace o jejich HW, k tomu aby se mohli vyvijet ovladace i pro jine systemy. Az to takhe bude, Linux a dalsi opensource systemy budou jasne vitezit nad monopolem microsoft. I kdyz uz ted pouzivam Linux 4 roky a nic mi nechybi, urcite to bude lepsi pro vsechny. K cemu kupovat system za par tisic, kdyz muzu mit nekolik OS a uplne zdarma vcetne kvalitniho softwaru. A to hraju hry, programuji, dival se na digitalni tv, filmy, hudba .. co vic rict, jsem maximalne spokojen.

Bobs (1.3.2007 17:01:53)

Existuje jeden pádný důvod proč Visty nejspíš budou trhákem i v segmentu SoHo - DirectX 10, který pojede jen na Vistách! Zákazníky lákají stále realističtější hry se stále propracovanější grafikou a fyzikou. A tento nárok dovedou uspokojit bohužel pouze Visty. Dále podle mě tím důvodem budou drivery pro nejnovější hardware. - Naprostá většina výrobců vyvíjí drivery v podstatě pouze pro Win. Pro Linux to bývá často jen tak "aby se neřeklo", pokud je vůbec něco k dispozici. Myslím, že velké firmy a úřady budou Visty kupovat také - v těchto organizacích cena zaplacená za samotný software nebývá nijak zásadním problémem. Podle mě Visty tedy budou obchodním úspěchem MS.

Anonym (1.3.2007 21:07:28)

A to ze PS3 jede na linuxu jde mimo vas ? Nepotrebuje zadne directx, pouze krasne opengl, se kterym nejsou problemy. Hry muzou vypadat lepe Zalezi to jen na vyvojarich. Dnes uz musi byt vsude napsane Vista compatibility, protoze bez tohoto by HW proste nefungoval. Nechapu demenci tech co hw vyrabeji, ze si daji tu praci a pro super Novy system windows vista ten driver napisou. Kdyz by mohli mit dalsi penize za podporu jinych OS. To, ze ma vsude M$ prsty jde videt ;)

Anonym (4.3.2007 15:04:30)

Boze, pochop, ze derivaty unixu pouziva 1% lidi! Tak nechapu, proc by se meli vyrobci HW srat s psanim ovladacu. PS3 nejede na linuxu, ale linux konkretne YDL jede na nem. Firmware neni liniux.

Anonym (5.3.2007 07:34:15)

Kolegyně používá taky derivát unixu, ale dozvěděla se to teprve včera když jsem jí řekl že na tiskárně ricoh běží netbsd:) Kolikrát používáš takový systémy ani o tom nevíš. Firmware může být i linux.

Anonym (5.3.2007 17:48:00)

No dobre, jasny unix je modularni, takze se da oklestit a upravit a muze ezet s minimalnimi systemovymi prostredky. Tim "Firmware neni linux" jsem myslel na ten firmware co je v PS3.

Anonym (5.3.2007 15:39:03)

To vi snad kazdy ze tam jede yellow dog distribuce. A tech zbylych 99% jsou hnupi co skocili mrkvosoftu na spek ;) A ty patris urcite mezi ne. A kdo tu co rikal o psani ovladacu, staci poskytnout informace o jejich hw. To udela takovou ranu do rozpoctu ? Vzpamatuj se

Anonym (5.3.2007 17:16:32)

"A tech zbylych 99% jsou hnupi co skocili mrkvosoftu na spek ...." "kdo tu co rikal o psani ovladacu, staci poskytnout informace o jejich hw. To udela takovou ranu do rozpoctu ? " Me nezajima jestli vyrobce HW poskytl nejake komunite vymastencu specifikaci sveho hardware. Nechapu proc porad slycham tuto frazi pod kazdym podobnym clankem, nad tim si snad honite brka a utesujete se ne? Nekteri vyrobci mohou/maji v tom zarizeni know-how, a tobe by se taky nelibilo, kdyby si narval miliony do vyzkumu a tva konkurence to pak obslehne, urcite maji i jine duvody.

Anonym (5.3.2007 18:11:38)

To je nejblbější argument, co se dá na vymyslet. Přece ten HW nedělá M$ a když se vývojáři toho HW nehodlají sami věnovat psaní ovladačů pro Linux, tak zveřejnění potřebných informací může být firmě jen ku prospěchu, protože si její výrobky koupí i ti, co SW M$ nepoužívají. Přece z toho, že uvedeš popis HW potřebný pro napsání ovladače, se nedá ten HW obšlehnout. Nebo ty to snad umíš? Pleteš si pojmy. Ovladač k HW pro OS, není firmware, pokud ten HW není paskvil jako byly "winmodemy" a o takový Linuxáci stejně nestojí

Anonym (5.3.2007 18:23:39)

Ano MS nedela ovladace, ale pripda mi, ze jste kvuli tomu nasrani na MS nebo co. Co to je popis ? Na ovladace nestaci jen nejaky popis, musi byt hodne podrobna dokumentace, ale to je jedno. Jak jsem napsal, nezajima me nefunkcnost.

Anonym (5.3.2007 18:41:59)

Na M$ jsme samozřejmě nasraní, protože zřejmě výrobcům HW nutí výhradní smlouvy na ovladače HW jen ke svým OS. Jinak by se nechovali tak sami proti sobě. Víš ty vůbec něco o HW? Jestli ne, tak tady neplácej nesmysly. Jestli ano, tak přiznej, že jsi zaměstnancem M$, který se bojí konkurence.

Anonym (5.3.2007 18:51:28)

Jasny , mam grafickou kartu ATI mobile X700 128MB pameti 400MHz RAMDEC, 128b sirka sbernice (dal bych ti jeste nejaky POPIS, ale nechce se mi spustet everest ), napis mi open-source ovladac... ".... zaměstnancem M$, který se bojí konkurence..." :))))

Anonym (5.3.2007 20:06:31)

Ten ovladac (modul) se jmenuje 'ati', je soucasti Xorg, tj. po instalaci distribuce ho mate v systemu.

Anonym (5.3.2007 20:14:45)

To byl jen priklad...., prece musi stacit popis ne?

Anonym (5.3.2007 20:21:42)

Asi vam unika podstata, proste se spletl, spravneji ma byt specifikace hw, specificke informace. Uz chapete ?

Anonym (5.3.2007 20:26:29)

Ne, jeste jednou pls :)

Anonym (5.3.2007 21:55:30)

Tak jo ještě jednou."Přece z toho, že uvedeš popis HW potřebný pro napsání ovladače, se nedá ten HW obšlehnout." Stačí?

Anonym (1.3.2007 21:25:54)

I kdyz se hry budou delat pro directx, tak nejmene 4 roky budou snad kompatibilni s dx9 (nerikam ze dx10 je spetne kompatibilni). Windows se do pc bude instalovat tak dlouho, dokud s nich bude mozno vydrit dalsi prachy za sw, opravy ktere budete jiste potrebovat. A ze tech chyb bude porad vic ... Jenze jednou jich bude tak moc, ze se posvete rozsiri zprava o nefunkcnosti. Takze lide se zacnou zajimat o neco jineho, kvalitenejsiho. Preci bychom nezdobili chleba, kdyz muzeme dort. Z dortu se ale clovek nenaji (aspon neni k tomu urcen).

Anonym (2.3.2007 08:34:32)

Nemyslim že je třeba nějak odvozovat z podpory DirectX 10 na potencialni popularitu na této platformy. Je třeba si uvědomit že spousta dnešních hráčů už je konzervativních a nové tituly které za něco stojí se objevují už jen sporadicky. Výroba takové hry je totiž náklady podobná natáčení celovečerního filmu. Také cena grafických karet je úplně někde jinde než by měla vzhledem k jejich technické výbavě být. Kolik her je momentálně již v 64bitech na PC? Kolik her má podporu více procesorů? Spočítal bych je na prstech jedné ruky. Podívejte kolik hráčů hraje léta staré tituly protože na ně prostě ty nové nemají. Už vůbec si nemyslím že Visty budou kupovat firmy. To je dosti velký omyl. Jejich nákup s sebou nese totiž i případné nezbytné investice do hw. Rozhodně není pravidlem že každý má ve větší firmě nadupané dělo. Tak to prostě není. Dokud to stačí na běžnou kancl práci a solitair tak se nemění. Tohle není státní správa. Co funguje a je k tomu podpora tak to se nemění. Firmy jsou právě v těchto ohledech dosti konzervativní.

Anonym (1.3.2007 19:35:43)

O vývoji Visty kolovalo hodně informací. Proto mě je Vista nesympatická už od počátku a nehodlám ji nikdy používat. Pro mě je Linux jasná volba, funguje mě tam všechno, co potřebuju (na hry stejně nemám čas, takže mě nezajímají) a to legálně a zadarmo (pro studenta jako dělané). Po instalaci linuxu kliknete na správce balíčků, zvolíte vše k instalaci, jdete si uvařit kafe a přijdete a máte vše stažené a nainstalované automaticky. Ve winXP nainstalujete systém a pak to teprve začne...firewall, antivir, webbrowser, IM klient, kancelářské programy...a tak bych mohl pokračovat a každý tento program má samostatnou instalačku. Nedokážu si představit instalaci winů bez "zaghostované" zálohy na dvd, strávil bych u toho měsíc.

lolek (4.3.2007 20:57:24)

Tak takovej linux jsem ještě neviděl. Nevyznám se v linuxu to říkám na rovinu. Když jsem instaloval linux s tím že ho zkusím tak to bylo v pohodě ale nainstalovat zvuk byl pro mě nepřekonatelnej oříšek.Nemluvě o dalších komponentech. Jaký to byl linux kde se to vše instalovalo samo a běželo to????????????????

Nargon (4.3.2007 21:18:34)

No jestli mate nejaky TOP novinky, tak pravdepodobne ovladace v linuxu jeste nejsou. A nebo nejakou velice exotickou znacku, to je stejnej problem. Ale jestli mate neco normalniho tak by to melo normalne fungovat. A asi bych doporucil OpenSuse 10.2 tam by nemusel byt problem.

Anonym (5.3.2007 14:47:45)

No pravdepodobne Mandriva, kterou odsuzuji. Zkuste radeji Debian ci Ubuntu.

Forrest (5.3.2007 17:07:00)

používám Ubuntu

Anonym (6.3.2007 10:51:31)

V linuxu je třeba se trochu vyznat, aby jste měli snadné začátky. Základy linuxu mě naučili ve škole, kde jsme si mohli dovolit dělat pokusy (doporučuji si Linux vyzkoušet na zbytečném disku, jestli nějaký máte, nebo ve vmware). Osobně jsem vyzkoušel distribuce Fedora, Slackware, Mandriva a nakonec Ubuntu, který mi nejvíc vyhovoval, takže jsem na něm zůstal. Na účel domácího PC je Ubuntu skvělý. Pro server bych použil Slackware. Je to jeden operační systém s podobným ovládáním, ovšem v desítkách variací a na každý účel se hodí jiná, v tom je právě síla Linuxu (dá se použít na PC 486 jako router s firewallem, nebo na nejnovějším PC na práci a zábavu).

Anonym (16.3.2007 13:16:07)

http://cs.opensuse.org/Ke_stažení

Anonym (4.3.2007 22:18:32)

Bohužel, linux je ideální volba pro studenta, který nepotřebuje AutoCad:-( Ne že bych měl něco proti třeba QCadu, ale přecejen to není vončo.

Anonym (5.3.2007 14:45:36)

QCad neni jediny program, existuje nekolik dalsich. A kdyz uz jste zavisly na AutoCad, s novymi verzemi napr. wine (wine is not emulator - akronym), takze neni problem mit linux bez windows. Mne se nezda ze by to bylo jen pro studenta, je to pro ruzne vekove kategorie, od deti (edubuntu distribuce) po kutily, co chteji mit max. efektivni praci v kombinaci s max. vykonem. (Gentoo - to jsem treba ja). Pro bezneho uzivatele doporucuji ubuntu, nova verze feisty fawn bude obsahovat spoustu novinek, o kterych se ani viste nezda. Pritom muzete takovou distribuci provozovat bezprobemu na 400Mhz pc. Jedine co spoustim prez wine ja, jsou hry, jako treba CS:Source, apod. Ale dnes sme svedky, jak se tato situace meni. LinuxGamePublishing pracuje na portovani her, a nejenom oni. Spoustu vyvojaru voli radeji opengl, nez directx. Linux = volba. Nic vas nenuti k necemu, vsechno si muzete nastavit podle vasich predstav. Zalezi jen na vas, co potrebujete delat. Nepodporujte microsoft, podporujte sami sebe - GNU.

Anonym (5.3.2007 19:45:27)

He zmenime plochu, nazev a mame novou a revolucni verzi ubuntu :) wine -> Dobry pokus o vtip. Nemam cas se srat s nejakym nedodelkem, trhat si vlasy, proc to nejde a do noci hledat kde si po zapadlych forech kde co jak nekdo nastavil v te a te verzi, z toho jsem vyrostl :). To si vazne radeji koupim oem licenci winXP a spustim si programy par kliknutimi a vse frci tak jak ma. Myslim, ze me to vyjde financne a hlavne casove nekolikrat lip. "Pritom muzete takovou distribuci provozovat bezprobemu na 400Mhz pc" WinXP jsem taky provozoval na P3 400MHz 256MB a slo to, ovsem do te chvile, nez jsem si chtel pustit film nebo pracovat = nekolk otevrenych programu. "Spoustu vyvojaru voli radeji opengl, nez directx. Linux = volba." Jiste, myslis vyvojare open-source a batslice? :) No dobre jsou i vyjimky, ale DX vladne. Linux = kurevska ztrata casu

Anonym (5.3.2007 19:54:45)

Nj, kdo umi ten umi ;-) Pekne si mne pobavil

Anonym (5.3.2007 20:03:24)

Wine je docela dost funkcni, ja v nem spustim kazdy program, protoze si muzu zmenit, pripsat libovolne funkce. A nikdo vas wine nenuti pouzivat. To je jen pro ty, co nemaji na vyber, proste potrebuji pouzivat prave jejich program, ktery je jen pro windows. To mate stejne jako pro windows cygwin. Jenze ten je uplne na pytel. Je to emulace, kdezto wine neni. Kdyz instaluji linux tak s tim, ze budu pouzivat linuxove programy. Ja to nedokazu pochopit :-( Snad jste nebyl prave ten co si nainstaloval linux a rval tam vsechno co ma priponu exe? To vas lituji. Priste radeji spoustejte programy s touto priponou ve windows. Pouzivejte balickovaci system, tim se nemuze stat omyl, ze vam to bude strkat do pc programy z jineho systemu. Doufam ze vam windows jede stejne dobre, jako mne linux. Nebo jedou lepe ... ?

Anonym (5.3.2007 20:10:21)

Wine je docela dost funkcni... a pohadky konec.... boze tolik legrace jsem nezazil ani na lamer.cz. "Ja to nedokazu pochopit :-( Snad jste nebyl prave ten co si nainstaloval linux a rval tam vsechno co ma priponu exe? To vas lituji. Priste radeji spoustejte programy s touto priponou ve windows." Nevim, proc mi rikas neco, co jsem nikdy nerekl! "Doufam ze vam windows jede stejne dobre, jako mne linux. Nebo jedou lepe ... ?" ...minimalne stejne...

Anonym (5.3.2007 20:54:41)

A jak to porovnavate, vase schopnosti bych chtel mit. Ja jsem si taky svama uzil moc legrace ;-)

Anonym (5.3.2007 21:00:44)

"A jak to porovnavate" ...Prakticky?...

Anonym (5.3.2007 21:10:45)

Zadam o vysvetleni

Anonym (5.3.2007 21:27:56)

To nejde, ono by se to pak rozkriklo a vsichni unixaci by pak presli na win a uz by nebyla sranda v diskuzich :)

Anonym (5.3.2007 21:35:39)

A to ma to vysvetleni tak moc spolecneho s windowsem ? Tato diskuze nejak straci smysl...

Anonym (5.3.2007 21:39:57)

No pokud srovnavam windows vs linux , tak to prece ma s win hodne spolecne ne?

Anonym (5.3.2007 22:48:09)

Ne.

Anonym (6.3.2007 14:01:32)

Tak jsi debil.

Anonym (6.3.2007 15:02:37)

uprimnou soustrast

Anonym (5.3.2007 20:09:54)

V tom pripade bych vas nechtel potkat .. Predstava ze na mne vybehnete v noci v lese je kruta .. Moje mlada ma taky na pc linux, ale to nas vstah nijak neovlivnuje. Ty snad nosis trenky s logem windowsu ?

Anonym (5.3.2007 20:11:22)

Az to pochopis tak se vrat.....

Anonym (5.3.2007 20:15:33)

Ja vas chapu.

Anonym (7.3.2007 04:29:23)

Kaslu na linux. Krome traparen typu CS a Doom 3 si s dobrou hrou na nem neskrtnes. A ja nemam pc jen na prohlizeni pornostranek :P jako linuxaci :D

Anonym (7.3.2007 19:09:00)

A co povazujes za dobrou hru ? Pampuch ? Napis mi co si nespustil, dam ti klidne patch ci odkaz na novsi verzi wine, se kterou spustis to co chces. A k tomu neskrtani .. Skrtnes, a v nekterych pripadech to jede lepe ;-) Bezte si klouzat na lopate

Anonym (7.3.2007 20:57:47)

Zajimave ze tyto hry patri k tem nejhranejsim, co je dle vas dobra hra ? Rad vam pomuzu se spustenim, kdyz je to tak slozite.

Anonym (5.3.2007 16:41:06)

Existují komerční linuxové CAdy. Pokud si můžete dovolit zaplatit Autocad nebudete mít problém si koupit nějaký velký linuxový Cad. Pokud jiýž Autocad máte koupený máte smůlu, buď ho odepíšete a nebo zůstanete u Win, to je dan za závislost na ednom dodavateli OS

Ama (7.3.2007 04:24:27)

to je prave ono - sebestredny idiot nam vnucuje linux a na hry nema cas .. mi hnupe hry hrat chceme tak si ten linux strc nekam :D

Anonym (7.3.2007 16:58:08)

Kdo ti to nutí? Popisoval jsem tady svoje zkušenosti s linuxem. Jestli chceš Windows, je to jen tvoje volba, já ti rozhodně nic nutit nebudu, právě naopak: čím méně takových, jako jsi ty v linuxové komunitě, tím lépe. Nechápu, proč mi hned nadáváš, já jsem psal, že osobně hry nehraju (což je pravda) a ne, že by je neměl hrát nikdo. A mimochodem hry jdou hrát i na herních konzolích, ale to se nedají tak lehce krást, že?

jozka (2.3.2007 07:31:07)

A jestli pak vyjde nejaka zajimava hra pouze pro Dx10 , tak si nainstaluju warez verzi Visty na vyndavaci disk, a za ucelem hrani hold nabootuju na nej. A po dohrani hry se zase pekne vratim k WinXP.....

Santos (4.3.2007 14:06:13)

Sakra mluvíš mi duše, to je přesně řešení které mě taky napadlo.

Bilbo (2.3.2007 09:23:23)

Vista DRM se da jednoduse vyradit v pripade HD DVD a Blu-ray disku pomoci Any DVD HD. Obsah disku lze prehravat bez HDCP graf. karty, bez HDCP televize/monitoru a zvuk pojede i pres S/PDIF. Navic, Microsoft za ty ochrany prilis nemuze, protoze, jak rekl jeho tiskovy mluvci v CR spravne, kdyby je tam nedaly, ty Blu-ray a HD DVD by nesly prehravat. Je pravda, ze mel Microsoft tlacit na filmova studia, aby bylo vse jinak. Vliv a silu na to urcite ma, ale proste je situace takova. Nejsem zadnej zastance Microsoftu, ale v tomhle pripade to neni zcela jeho vina. Nicmene, jelikoz se da to DRM v klidku obejit programkem za 80 babek, tak je vsehno v pohode a neni potreba z toho delat zas takovy "halo". HD video bez ochran lze ve Vistach prehravat bez omezeni samozrejme.

Anonym (2.3.2007 22:38:24)

Tak proc v linuxu takove veci muzes delat bez vselijakych takovych ptakovin ? A nic obchazet nemusi. hmm ?

Bilbo (3.3.2007 13:04:34)

Jo, Linux umoznuje prehravat HD DVD a Blu-ray disky na monitoru a grafice, ktery nemaji HDCP? To se mi moc nezda, protoze problem s Vistama neni ten, ze by ten system neco zakazoval, ale ty samotny disky jsou chraneny tak, ze nelze jejich obsah bez HDCP zarizeni zobrazit. Myslim, ze to nema se systemem vubec nic spolecnyho.

Anonym (4.3.2007 09:08:29)

Ale ja pisu o Vista DRM. A to se systemem souvisi jednoznacne

Jouda (7.3.2007 04:20:58)

Jdi s tim linuxem do haje. Vetsina z nas ma pc na hrani her. Na linuxu si zahrajes leda kulovy lampo :D

domek (7.3.2007 12:46:28)

Ono těch her tam je taky dost, ale Linux je pro užitečné, něco člověku přinášející aplikace a ne pro zabíjení času imbecilními hrami. Čas máme každý jen jeden a spoustu z něho nám ubere nezbytná režie na zajištění energie, životních potřeb a regeneraci, takže v aktivním věku by se jeho zbytek měl využívat rozumně, protože až příjde čas mimoaktivního věku, najednou není do čeho píchnout (ani čím;-)) a když byl ten čas promarněn hrami, už těžko je stihneš nahradit třeba vzděláváním o okolním světě a umřeš nevzdělán, lidověji blbej;-)))

Anonym (7.3.2007 14:58:18)

A to ti rekl kdo? tvuj soused? :D Nejlepsi na tom je, ze treba firmy jako napr id software delaji hry nejdriv pro linux, a pak pro windows. Quake1-4, Doom1- 3, Wolfensten, pak dalsi firma dela Unreal, atd. A takovych firem pribyva, protoze si uvedomuji, ze windows jde do sracek. Her pro linux je uz dost. Jdete si zahrat hledani min, at se vam neodkouri grafika.

Anonym (7.3.2007 15:34:24)

Asi proto se rika windowsu konsola na hry, nic jinyho tam nejede :D Pak se nedivte, ze reagujete timto zpusobem. To ze date krasny headshot souperovi v CS vam zivot nezajisti, leda vas nauci zabijet lidi. Hezka budoucnost, ze ano ;-) Ja radeji volim kombinaci rozumny a vzdelany, nez liny bezdomovec. Co ze vas nauci windows ? Klik klik, error, ahaa, reset.. U linuxu se naucite inteligentne premyslet, je divne ze prave takovi lide maji vzdelani ponekud atraktivnejsi, nez ti co u pc stravili cas hranim v clanech, apod. Ja jem napriklad programator, a nemuzu srovnat to co jsem se naucil za 15let ve windows a 4roky v linuxu. Samozrejme v linuxu sem poznal svet pc mnohem hloubeji.

Michal (7.3.2007 16:14:54)

Mám dualboot, na hry win a na práci linux. Výhoda je že i pracovní prostedínemíchám s hrama, žádný rootkit mně nemůže zničit důležitá data (pokud za důležitá nepovažuju save hry:-)

Pat a MAt (2.3.2007 10:21:45)

Měl jsem možnost testovat anglickou RC1 i finalní českou verzi a že by se v té finální něco zlepšilo, to teda pochybuju :o) PC používám jen na takovou tu "kancelářskou práci" a ani to mi není Vista schopna poskytnout :-) Ovladače na zvukovku (audigy) stále jen beta verze a to s plno bugama a nekompatibilitou, grafika (GF 7600) sice whql certifikace, ale že občas vypadne obraz nebo se totálně rozpadne...., proceso (AMD Athlon 64 3200+) nefunguje tu ani fce Cool n Quiet..., no a to nemluvím o TV kartě která sice jede, ale obraz je nesledovatelný (není možno využít VR7, nebo VR9 - takže trhaný pixlovitý obraz)...a to jsem ani netestoval žádné hry :-) Takže na Vistu je ještě fakt brzo, hlavně kvůli těm ovladačům. Teď aspoň vím co na netu sledovat a až budou na vše pořádné ovladače a vychytané bugy, možná přejdu i na vistu....ale to dřív bude v pekle sněžit :-D

Apophis (4.3.2007 14:05:01)

Ale notak :-) staci si pockat par mesicu, nez crackeri z Ruska, ruzne hack grupy atd nam prinesou ruzne patche na odstraneni vsech tech nesmyslu co tam velky Bill natlacil.

mlicko (4.3.2007 19:59:26)

...to nepočítám, že nové rysy jsou k nerozeznání od toho, co vymyslili konkurenti... Pěkné ale bohužel zcela zapadlé konstatování naprosto běžné microsoftí reality již spoustu let. A já se ptám: Jak dlouho jim tohle svinstvo ještě bude procházet jakoby se nic nedělo, zatímco oni budou na ostatní dělat bububu akcemi typu "Krádež myšlenky je taky krádež"? Je mi z nich na blití, stejně jako z celých slavných Vist, které tu mám na testování už pěknou řádku měsíců. Je mi líto. Jak se říká, kdo umí... ...M$ ale může opravdu jen čumět (a taky to dělá).

tatik (5.3.2007 13:48:44)

A proč by mněl plakat? na světě je dost místa pro všechny a jestli někomu Vista nevyhová v tom že se mu systém zpomalí , tak půjde na jiný systém , není jen jedna náhrada není jen Linux a Windovs jsou ještě další systémy ke kterým se dá vrátit nebo je začít používat. Dovedete si představit jak by běžel starý DOS a Norton na dnešních mašinkách? Pane jo to by byl fofr jen přihodit pár věciček do ovladačů . Zajímavé je že o XP se tolik nedohadovalo a přezto je tam už omezení pro uživatel . Všiml si toho někdo vůbec? Tak se kokněte na XP co to je ten účet Administrator ? proč vás do něj nechce systém pustit legálně. Tady by šlo polemitzovat že se tanm dá dostat , ale proč si pan OKNO sahá do mého počítače a dělá si tam prostor? pro své aktivity? vždyť mi za to neplatí tak co vlastně pan OKNO rozhoduje o mém kompu? Je to zcela jednoduché , kdo chce Mercedes koupí si Mercedes , ale jen pod jednou podmínkou, že na něj bude mít, a jestli na něj bude mít tak si může dovolit zaplatit domácí kina kde si může přehrát z netové televize co bude chtít i bez Visty a pak vlastně Vista bude pojem snobství ale rozhodně ne IT technologie. Dovedete si představit na čem budou pracovat třeba odborníci na Astronomii nebo jiné vědy? že by na VISTA :o) nenechte se tahat za nos , myslíte že skuteční odborníci pracují na XP? To jsou zcela jiné systémy a jde jen o třídění trhu na trh pro odborníky, trh pro snoby a trh pro šunty, kteří mají hluboko do kapse. Pak je tady ještě scéna svobodných korsárů kteří budou jezdit na lodích všech typů a aspoň bude živo na trhu. Ale rozhodně VISTA nebude pro širokou veřejnost tam pan Brána neuspěje a jeho dřívější sny o masovosti se rozplynou ve velké bublině vidin. Ještě se vrátím k mercedesu , myslíte že by se ještě Mercedes Benz mohl vrátit jk výrobě levných lidových vozítek? A co myslíte dokáže se ještě Microsoft vrátit k systému který je pro všechny?

Honza (5.3.2007 16:25:39)

Asi 13 let jsem pracoval se sw M$ - od WIN 3.11 po XP. Už mě ale přestalo bavit neustále něco dolaďovat, opravovat, nastavovat atd. Však to všichni znáte. Tak jsem v prosinci přešel na Mac OSX. A jsem v pohodě. Zapnul jsem počítač a všechno běží. A ta úspora času, že nemusím pořád řešit, že něco nejde. Doporučuji všem si to vyzkoušet.

Dedy (5.3.2007 19:13:33)

Tak to prirovnani k mercedesu je perfektni, s tim se stotoznuji, ten navrat zpet by pro pana Branu znamenal dost velky ubytek prijmu, a hlavne proto se uz nemuze vratit. Ja jsem jenom user, widle pouzivam jen proto ze musim (pro svou praci bohuzel pouzivam i office), ale jinak jsem srdcem amigista, nyni pegasos a operacni system MorphOS. A doufam ze nove office mne do visty nebudou tlacit !!!

tatik (6.3.2007 12:23:30)

tak to je ono, to je přesně vystižený problém - píšeš že jsi amigista srdcem ale na práci používáš office. Tak ted ti napíši něco zajímavého, já jsem srdcem TATRovák ale používám škodovku. Tak a v tom je problém se kterým počítá každý velký dodavatel OS a aplikací. Co ti pomůže mít srdce jinde , když potřebuješ pracovat. V podstatě systémy na jádře unix v licenci GNU jsou fajn ale nejsou komfortní aplikace a jakmile někdo vyrobá kvalitní aplikaci , tak s ní běží za tím kdo mu zaplatí a samozřejmě více. Ten po námi píše že používá mac osx a nedá na něj dopustit. Ale co je to všechno platné když já potřebuju pracovat ted a hned a nemůžu když chci něco zhotovit propagaci leták cokoli nebo ekonomickou tabulku , nemůžu začat shánět na netu doplnky a různé patche a ztrácet čas. To znamená komfort chybí komfort a za ten se platí. Ale co se týká VISTA rozhodně to komfort bude za cenu výkonu a omezení. A tak nezbývá než XP ty byly dost stabilní a držet se jich aby jsme mohly spustit právě ty aplikce a programy které přináší komfort a zapomeneme na srdeční pocity. Ale správně jsi to napsal a aji hezky.

tatik (6.3.2007 12:34:06)

ještě s těmi jinými OS , problém je že mně vlastně nikdo nenabídne ten komfort za slušný peníz. No v podstatě když jdu koupit boty k BAtovi tak jsou taky skoro v jedné cenové relaci jako soft a s malýmy rozdíly a pobosky se chodit nedá. MAC os musím taky zaplatit a pak těch aplikací a softu , přejít čistě na MYC os by byla slušná investice , na Morphos zrovna tak , na Linux by to nebylo investičně náročné ale kdo to má doma dodělávat a podíval se někdo na instal? všichni jej popisují všeobecně a problémy si už v instalu musí každý vychytat sám. Do háje to je práce :o)

Anonym (6.3.2007 15:35:06)

Tak ja si niceho nevsimnul, ze by neco bylo nedodelane. A narozdil od MS Office, pouzivam OpenOffice, ktery se ovlada takrka stejne s tim rozdilem ze ma vice funkci. To nemluvim o tom co obnasi cela sada. U OpenOffice dostanete o 2 programy navic. tj k pocitani matematickych uloh + kresleni. OpenOffice si muze vyskouset skoro kazdy, je i pro windows. Corel Draw je taky pro linux, ale ja treba radeji pouzivam Gimp, i kdyz jsem mnel kdysi windows a v nem photoshop, gimp sem spoustel casteji. Zalezi to hlavne na distribuci. Ja volim treba Debian pred ubuntu, a ubuntu pred mandrivou. Mandriva je sice uzivatelsky privetiva, ale neni dobra pro zacatecnika. Protoze kdyz s ni clovek neco zacne delat, tak vam chvili potrva nez si nastavite zdroje, apod. Instalace ubuntu je rychla a bezproblemova, myslim ze se nemuze stat ze nekdo nezvladne instalaci. Kdyz je treba vyplnit jen vase jmeno a heslo. U ostatnich staci klikat na dalsi. Navic se instalace provadi primo na bezicim systemu, takze mate moznost trosicku nahledout do systemu ktery instalujete. Ale jako uplny vysledek to nefunguje ani nevypada. Ubuntu vypada hezky, funguje spolehlive. Mne se stava, ze kdyz instaluji u znamych linux, tak najde vsechny ovladace, takze neni nic treba uz doinstalovavat. Navic uz tam ma vsechny potrebne programy. Coz u windows je max. hledani min a solitare. A ovladace mu nic nerikaji. Takze uzivatel je pak mile prekvapen, ze tohle ve windowsu nikdy nedostal.

tatik (9.3.2007 13:11:40)

No a vo tom to je , tohle jak začneš psát a vysvětlovat obyčejnému uživatelovi , tak jej polije horko a je po zájmu o cokoliv zkoušet a nechá si na firmě napráskat MS do kompu a je to vyřešeno. Takže vše je o tom že ne každý je Ferda Mravenec Soft všeho druhu :o) zdravím čau

Mirek (5.3.2007 17:20:44)

Tak ať pláče. Já nepoužívám PC a Wokna vůbec a nemusím plakat. Od roku 1992 používám jedině počítače Apple Macintosh a operační systémy od Mac OS 7 až po nynější Mac OS 10 a ani zaboha bych neměnil za takové bazmeky jako jsou wokna. O takovém uživatelském komfortu jako máme my uživatelé Applů si můžou nechat peckaři jen zdát. A s dnešní Vistou, no, to, aby si člověk připadal jako v románu 1984 od Orwella, protože váš počítač bude ovládat vás a bude vám povolovat co můžete ve svém počítači dělat a na co se koukat. A jak nebudou odsypány Gatesovi další tantiemy nebo se mu nebude něco líbit, tak vám taky může zablokovat celý váš počítač a vlastně vás prostřednictvím Visty neustále bude sledovat malý bonzák a udávat vás na co zrovna koukáte. To je takový zásah do soukromí, že by se za něj nemusela stydět ani STB nebo KGB. A proto Apple forever a Astala Vista Vista. A Bille go to hell.

Anonym (5.3.2007 18:09:07)

Hezky řečeno, jsem zastancem Unixu, používám linux už 7let a jen se tiše směju těm, co věří, že je windows dobrý systém. Není dobré přizpůsobovat se systému, je dobré aby se systém přizpůsobil Vám.

Anonym (5.3.2007 18:15:39)

Samotny system neni vse, ja pouzivam Win a nemyslim si, ze je nejlepsi (A ktery system je vlastne nejlepsi?), ale proto ze jsou na nem bezvadne programy, ktere jinde nejsou ;-).

loleq (5.3.2007 18:39:03)

Ja pouzivam PC-BSD a linux a programy mi taky nechybi. Moje uptime je dneska 126 dnu a 7 hodin (Gentoo Linux) bez stability bych se neobesel.

Anonym (5.3.2007 18:45:48)

No vidis, a nekomu chybi. A koho zajima jaky mas uptime, vsichni stejen vypinaj PC.

Anonym (5.3.2007 18:53:24)

V tom pripade koho zajima tva reakce, diskuze je urcena proto, aby se v ni diskutovalo. A toto k veci patri, na windowsu jsem treba ja vetsi uptime nevidel. Hlavne kvuli par pretekajicim funkcim, a vadnym socketum. Takze by to drive nebo pozdeji spadnout muselo

Anonym (5.3.2007 19:15:38)

V tom pripada koho zajima tva reakce, diskuze je urcena proto, aby se v ni diskutovalo. Jasny, kdyz uz nic, tak si budem honit brka, kdo jaky ma uptime .) BAVIME SE O DESKTOPU, a pochybuji, ze nekdo ma pusteny kopl tak dlouho, teda ja zapomel kazdy linuxak, kterymu u hlavi nevrci vedne v noci bedna alespon 100 dni v kuse, neni linuxak ze?

Anonym (5.3.2007 19:56:38)

A ja psal ze to je server? Uz Vam asi hrabe. Microsoft Vas uz ovlivnuje na dalku? Nebo dostavate dotace ?

Anonym (5.3.2007 20:03:57)

Ale no tak...

Anonym (5.3.2007 20:13:10)

Bez urazky, ale jdete se radeji vyvencit.

Anonym (5.3.2007 20:39:38)

Hm, docela zajimavy, uz to tu zacina vrit, zachvilu si tu dame dodrzky :))))

Anonym (5.3.2007 20:51:00)

taky si myslim :))

Pepas (7.3.2007 04:12:23)

Podle me kazdy kdo vypina Pc je lama :) Opravy "uzivatel" totiz porad stahuje a seeduje piratsky software :D

Anonym (7.3.2007 15:23:45)

Nebo tam ma spusteny nejaky server, herni, a kdyz hrajete a nekdo vam vypne takovyhle server, tak vas to dva krat nepotesi

Granvin (8.3.2007 19:33:24)

Jj, ale pro běžného uživatele je důležité taky to, aby mu tam šli programy z nichž je většina pro win.

Eda. (6.3.2007 07:09:41)

Vetsina uzivatelu PC nevi co to pocitac je. A uz vubec ne jak funguje nebo jak by mel fungovat. Obavam se, ze pokud Microsoft zvoli obchodni strategii oken, barvicek, animaci a ruznych maluvek, tak nejspis uspeje i s OS Vista. Drive ci pozdeji. Je uplne normalni, ze bezni uzivatele potrebuji servisni zasah z duvodu kolapsu jejich pocitace na zaklade toho, ze maji pocitac uz mnoho mesicu. Tudiz starne a proto je pomalejsi nez driv. Nakonec prestal fungovat uplne. Prakticky vzdy na takovem pocitaci najdu doslova desitky nainstalovanych programu. At uz se jedna o ruzne komunikacni programy, hry , klidne 2 nefunkcni antiviry, mraky spamu atd. Samozdrejme vse spustene pri startu. Neskutecne mnozstvi programu odstranenych cistym smazanim adresare atd. (Po celou dobu mluvim o uzivatelich, kteri nevi co to OS je a k cemu je na jejich pocitaci). A to je ten problem. Vista tohle se svoji obchodni politikou bohuzel nejspis ustoji. 90% uzivatelu si klidne koupi sestavu treba od Aut..... i kdyz je 2x drazsi nez jinde. Klidne si koupi Vistu za tezke penize. Proc? Protoze nevi! A na tom je postavena obchodni politika Microsoftu. Linux je jiste ok, ale Microsoft ho valcuje na urovni reklamy. Alternativni OS systemy se musi prestat prezentovat pouze jako systemy pro "odborniky" a mely by zacit oslovovat i sirsi neodbornou verejnost a prizpusobit tomu i sve distribuce. A to je dalsi problem. Tentokrat linuxu. Microsoft je vsude mozne, hlavne vsak na temer vsech skolicich strediscich. Instalacni protokoly mnoha her s linuxem nepocitaji vubec nebo je jejich instalace ponekud komplikovana. Tezko muzeme chtit po naprostem laikovi aby instaloval neco pod nejakym superuzivatelem, kdyz ani netusi co to je, nebo to vzdalene tusi, ale heslo zapomel v okamziku, kdy ho tam zadaval. Normalni uzivatel zkratka funguje tak, ze zapne pocitac, pusti hru nebo internet a potom to vypne. Nebo tam vrazi CD a ono se to nainstaluje samo. Se vsemi dusledky a nasledky. Tak to bohuzel je. A tak to jeste hoodne dlouho zustane.

Zarytý windowsista (6.3.2007 13:41:10)

Už nějakou dobu používám service pack pro Wirus Hnusta 1 Mandriva 2007. Není co řešit. Jo potřeboval sem podložit počítač na křivé podlaze tak na to jedno instalační DVD od Hnisty používám. Musím říct funguje skvěle. Jen doufám že nebudu muset aplikovat patch až odejde uklízečka.

Anonym (6.3.2007 16:03:18)

Uz dnes se obevuji distribuce,ktere jsou pro zacatecnika jednodussi nez windows. Vyviji se novy zpusob instalace SW. Staci kliknout a vse se udela samo. Bude ho pouzivat cim dal vice distribuci. Mezi prvnimi bude ubuntu, linspire, suse, atd. Zalezi na tom jake mate okoli. Jestli se dozvite ze neco jako linux existuje a vy nebudete vedet o nicem jinem, tak ten linux proste nainstalujete. A hned pri prvnim seznameni budete vedet, ze pod polozkou Aplikace budou nejake programy. Nastaveni, asi se tam neco muze nastavit. Pridat/Odstranit - asi s tim muzu neco pridat do systemu. Pritom staci ukazat mysi na urcitou polozku a vypise se presneji k cemu to vlastne je. Ja kdybych prisel ku pc, tak bych nevedel co je to treba Tento pocitac, nebo ovladaci panely. Nedivejte se na to ocima toho, co pouzival od malicka windows. Jednodussi u windowsu amte to, ze kdyz neco nevite, zeptate se okoli. Kdyby cela vase ulice fungovala na linuxu, tak nebudete mit nikdy s nicim problem. To stejne je s windowsem. Uzivatel ktery nema kolem sebe nikoho skusenejsiho musi holt koupit bud literaturu nebo si o tom neco najit na internetu.

Anonym (6.3.2007 20:29:55)

Tak jsem o víkendu nainstaloval na domácí PC Ubuntu. Rodinu jsem proškolil a všichni se na mě tvářili jako kdybych z nich dělal největší blbce. Tak odjedu na kolej a čeho jsem se dnes nedočkal? Telefonát, ve kterém mě informovali že mě na linux se**u, protože tam prý není Microsoft Excel, Microsoft Word a ICQ 5.1 a nedokážou stáhnout fotky z foťáku (připojíte USB, kliknete na ikonu USB na ploše a přetáhnete kam potřebujete stejně jako ve winech). A když jsem řekl, že na místo office je tam OpenOffice, místo ICQ Kopete atd, tak jsem se dozvěděl, "že to tam prý nikde není a navíc to jsou programy pro odborníky", prostě jen hloupé výmluvy, hlavně ať se ten systém nijak neliší. Nechápu to, vždyť stačí kliknout na APLIKACE-KANCELÁŘ....nebo APLIKACE-INTERNET...a je tam bohatá nabídka fungujícího svobodného software, který je rychlý, bezpečný a přehledný a zadarmo Asi jim nainstaluju a přestanu udržovat winy a to navždy, garantuju vám, že do měsíce z Widlí udělají nepoužitelný kus softwaru. Nebo ještě lépe: vše smažu a všichni se na Winy+MS Office složí, to už by jim nebyly Winy tak sympatické. Když si koupí nový mobil, tak všichni chápou, že ikdyž je lepší a modernější, má jiné ovládání a bez problémů se ho naučí, proč to tak nemůže být i u software? Může za to náš vzdělávací systém: všude vám cpou do hlavy Widle a o linuxu se na veřejnosti vůbec nemluví a potom mají lamy pocit, že winy jsou nejlepší a nechápou to, že winy jsou komerční software, tudíž si můžou zaplatit reklamu, kdežto svobodný linux si takovou kampaň nemůže dovolit. BTW: to není výmysl, opravdu se mi to dneska stalo

Anonym (6.3.2007 20:35:17)

Čímž bych chtěl říct, že by se měly na školách a kurzech VŠECH ZAMĚŘENÍ

Anonym (6.3.2007 20:37:27)

Čímž bych chtěl říct, že by se měly na školách a kurzech VŠECH ZAMĚŘENÍ učit ovládání Windows, Linuxu, Mac OSx, aby potom nebyla veřejnost počítačově "pologramotná", jak je tomu dnes. Omlouvám se za předchozí nedopsaný příspěvek, jde o překlep.

Anonym (6.3.2007 20:51:57)

To by stalo prilis mnoho penez.... Ono to totiz neni jen votom, nainstalovat nekam unix a ucte se! Nekdo musi zaplatit preskoleni ucitelu, musi se vytvorit nejaky osnovy (ukoly a ulohy) a to stoji cas a penize. Dalsi problem je, ze nezbyde cas na vyuku samotnych programu (MSO,OO, nejake graficke programy apd.), protoze se vsechno investuje do uceni ovladani ruznych systemu. Je nutny se na problem divat i z jineho uhlu pohledu.

Eda (7.3.2007 08:23:58)

S tim se da souhlasit. Nicmene nevim presne jak je to s vyukou nebo osnovou prave v tomto oboru. Je skutecne predepsano v osnovach, ze se musi vyucovat pouze na windows? Predpokladam, ze ne. Nicmene pri akci indos byl do skol dodan hardware vcetne oken. Hadam asi spravne ne. Potom je skutecne problem. Nehlede na to, ze pomer znalosti libovolneho OS je znacne ve prospech samotnych zaku nad znalostmi ucitelu. To je vseobecny trend naseho skolstvi. Pruznost = nula. Marie Terezie by byla stastna. Jasne, ze to neni problem ucitelu ale ministru. Kdyz dokazali to co predvedli s Indosem asi od nich nelze ocekavat nic podstatnejsiho. Bohuzel dnesni svet se az nechutne zrychluje. Jednim z duvodu teto akcelerace je jiste rozvoj technologii. Nase skolstvi na to naprosto nereaguje. Mnohem dulezitejsi pro nas skolni system je presna znalost data (klidne na dny) nez pochopeni dane historicke situace. Je kladen duraz na zapamatovani si presneho matem. ci fyzikalniho vzorecku nez na pochopeni k cemu je. A stejne je to s vypocetni technikou. Jeste dneska je zcela bezne se pri vykladu setkat s tim, ze ikona "tento pocitac" je vlevo nahore a je modra. Klidne v testech. Pokud ji tam uzivatel nenajde tak ma problem a skoncil se slovy me se to ztratilo. A ona si mrska truni vpravo dole a je zelena. A o tom to je. NENI DULEZITE SI PAMATOVAT VSECHNY DETAILY, ALE VEDET KDE NAJDU POTREBNE INFORMACE ABYCH SI TYTO DETAILY ZNOVA POSKLADAL DOHROMADY. Se zvysujicim se mnozstvim informaci, ktere si budeme muset zapamatovat a nakladat s nimi to stejne ani jinak nepujde. Vcetne operacnich systemu.

Anonym (7.3.2007 09:49:45)

Přesně. Dnes se na spousty školách učí zapamatovat se všechno nazpaměť. A to je právě ten problém, potom to dopadne tak, že takhle naučení uživatelé nedokáží v jiném OS kliknout na vyskakovací menu "aplikace", protože se nejmenuje "start" a není vlevo dole. Protože je ve škole učili, že programy jsou v nabídce "start", tak nabídka "aplikace" pro ně prostě neexistuje. Stejně tak je naučili, že se píše v programu MS Word a ne v nějakém OpenOffice, ikdyž je to dost podobný program. To byla moje pointa.

Anonym (7.3.2007 15:18:59)

Přesně vystihnute.Ja bych ucil tak, ze bych venoval polovinu uciva pro ten system a polovinu pro ten dalsi. A nakonec bych neco rekl i o tech ostatnich. Pritom nejdrive bych neco ukazal treba ve windows, a totoznou vec v dalsi hodine na linuxu. Proste jak se co dela. A hlavne bych zacal ucit to, jak resit problemy. Nikdy sem toto od ucitelu totiz neslysel. Jen maji urcite osnovy, a to je, excel, excel, word, word, powerpoint,..., corel draw, atd. Hlavne bych zacal pouzivat alikace, ktere si muze kazdy obstarat, a to jsou ty zdarma. Jak je mozne ze si mam udelat doma ukol ve wordu, kdyz word vubec nemusim mit i kdyz mam pocitac. Odkud ten ucitel bere tu jistotu ? Je mu jedno, ze nekdo kvuli tomu bude muset ukrast sw. Myslim ale ze novsi generace ucitelu o tom bude mit paru a situace se zlepsi. Hlavne diky internetu, ktery ma uz dneska skoro kazdy. Pred 15 lety byla vicemene samozrejmost mit televizi, pred 5-10lety pocitac. Ted je to pocitac s internetem, za 2 roky, 3pc s rychlym internetem a plasmovou televizi s uhloprickou prez metr.

Michal (7.3.2007 09:54:29)

Ono by se spíš mělo učit ovládání obecně, v moderních OS je to všechno stejné, liší se to jenom ikonkami apod. Jako v autoškole, autoškolu děláte ve fabii a když pak sednete do jiného auta tak se taky musíte naučit že blinkry se ovládají trochu jinak, řazení rychlostí je jiné a knoflík na zapnutí světel vypadá jinak, ale prioncip je furt stejný.

Anonym (7.3.2007 10:27:37)

Jj, nemyslel jsem to tak, že by se měla každá sekretářka učit příkazy do řádky. Prostě kdyby lidem ukázali, že systémů a programů je hodně a že všechny jsou podobné. Já osobně jsem se také kdysi začínal učit kancelářské programy na MS Office 97 a teď dokážu bez problémů pracovat i v OpenOffice, ikdyž jsem k tomu nečetl žádný návod ani mě to nikdo neučil. Ale nechápu, proč tohle někteří nechápou. Tento princip se tejně nejlíp dokáže na mobilech: hodně lidí dokáže ovládat Nokie, Siemensy, Motoroly...a to vše zároveň ale ovládat zároveň WINXP a linux s GNOME je pro některé problém...já v tom nevidím rozdíl (z pohledu "bežného Franty uživatele", co si chce pokecat po icq, přečíst noviny a napsat slohovku... samozřejmě, nenutím nikoho nic konfigurovat, to už by se mělo nechávat profesionálům).

Mer-G (7.3.2007 12:21:55)

Já už nad tím dlouho přemýšlím, stahuji a hned večer vyzkouším. Já PC používám jen na net, psaní, hudbu a video, tak pošlu slavnostně MW do kytek.

Michal (7.3.2007 12:53:21)

Existují i live CD, prostě se nabotuje z CD a můžete si vyzkoušet jak linux vypadá. je to o něco pomalejší protože to běží z CD a část se natáhne do paměti, občas live cd nedetekuje správně některý HW (většinou to ale najde všechno) ale pro základní seznámení to stačí. Některá live cd umožní i systém potom nainstalovat. Pokud máte na dsku win, uvolníte si část hdd a tam nainstalujete linux tak si při botu můžete vynrat který systém se má spustit.

Mer-G (7.3.2007 13:05:24)

Nějak tak bych si to chtěl udělat, občas přeci jenom člověk zatouží si něco zahrát, ale to je tak 1x14 dní, jinak se pořád rozčiluji, jak se mi vše seká a pomalu nabíhá. Upgrade z 256 na 512 paměti jsem ve W vůbec nepoznal :-D

Eser (7.3.2007 14:12:03)

ROFL

Anonym (7.3.2007 14:24:29)

Doporučuju si pečlivě zvolit distribuci. Já jsem si zvolil Ubuntu. Všechny problémy mi vyřešilo oficiální české Ubuntu fórum (na vše, co jsem potřeboval tam je podrobný návod). Doporučuju si najít kamaráda, který vám s tím bude radit minimálně první týden (jinak z toho budete nešťastní). Jinak já jsem prakticky ještě pořád linux-začátečník a bez problému si stáhnu film z torrentů, přehraju, pustím hudbu, pustím internetovou TV, surfuju po všech stránkách, co znám...bez větších problémů. Bohužel kvůli některým předmětům ve škole se mi vyplatí mít na disku ještě WXP. Jestli si ale špatně zvolíš distro, tak s linuxem za týden sekneš (zdaleka ne všechny distribuce jsou dělané pro začátečníky).

Anonym (7.3.2007 15:01:27)

Tak Most Wanted muzes hrat i pod linuxem, staci si nainstalovat program wine, ktery je volne siritelnou implementaci windows do linuxu. Nejlepsi na tom je, ze kdyz hraju CS:Source, ktery je jen pro windows ve windows, tak mam fps jen 30-60. Kdezto v Linuxu prez wine mam fps nad 100 pri uplne stejnem nastaveni. Zajimave ze ;)

Anonym (7.3.2007 14:51:50)

Ja to doma udelal taky radikalne, kdyz sem uz nemnel nervy na to, poslouchat kazdy mesic ze jim nefunguje pc, ze se to porad seka, atd. Tak sem vzal a sformatoval cely disk. Ukazal sem jim vsechno co kde je, a nejak to prekousli a ted sou za to radi.

fido (7.3.2007 11:00:58)

Pro mě je to trošku problém .. k práci používám Corel a Photoshop, ty programy bych asi pod Linuxem nerozchodil, nebo se mýlím? Vím, že jsou podobné a volné programy pod Linux, ale ne v té kvalitě. Jinak bych už s woknama sekl dávno. Zatím si jen pohrávám s myšlenkou udělat si další disk v Linuxu a zkoušet ... toho se nebojím:-)

domek (7.3.2007 12:13:59)

Těm co používají k obživě něco, co chodí jen pod OS M$, snad není zatěžko u toho i zůstat, protože jejich cena je zlomkem ceny té jednoúčelové aplikace. Nejsou snad také takoví blázni, aby tentýž stroj používali k přístupu na internet, nebo jiným radovánkám a tak jim nic z té squadry xware nehrozí. Pokud jsou, tak pryč od nich. Takoví "profesionálové" nadělají zákazníkům jenom infarktové stavy. Je to totéž, jako kdyby taxíkář nechal zákazníka řídit svého živitele.

Eda (9.3.2007 12:28:21)

:DDDD, tak to jsem nepochopil :(

Anonym (9.3.2007 13:12:34)

No slo asi o to ze kdyz nekdo prscuje s Photoshopem za 40 000 nebo Autocadem z\a mnoehm vic tak licence na Windows za 3 000 - 10 000 pro nej nic neznamena. Zaroven ale kdyz se nekdo zivi jako nar. architeka a ma na pc ten Cad, data, zkratka svoji praci tak asi nebude na tom stejnem pc hrat hry, jeho deti hrat hry a surfovat po webu apod. A ze jestli to dela tak je blazen ohrozujici svuj vyrobni prostredek. Proto je ve firmach zakazano instalovat cokoliv na pc a ruzna dalsi omezeni.

Anonym (7.3.2007 14:36:09)

Tak Corel Draw je i pro linux

tatik (8.3.2007 18:44:48)

Tak Vás všechny můžu uklidnit , prošel jsem si net a podle statistik zaujímá Microsoft se svým OS jen asi 25% IT , takže , teď záleží kdo těch 25% zrovna má. Asi to bude taková ta plošná spotřebitelská klientela. Ale to je jen 1/4 clkového stavu jen z jednoho důvodu. Protože i Ti co tak rádi tady píší o Lamách jsou v podstatě Lamy . A na skutečný soft si ještě nesáhly. Schválně , kolik z vás , kteří tady teď přispívají si sáhlo na skutečný UNIX Spark a na skutečné OS kterým MS nesahá ani po kotníky. takže tato debata je jen o reklamě jak rozproudit debatu a zájem kdyýž něco vyhodám na pult. To dělával i v opočně jeden hokynář, vždycky nechal ženské navnadit kecama a šeptandou a pak vyhodil na pult šunt. Takže nechme si zdát o dobrých OS , a pěkné sny vám přeje tatik :o)

Anonym (8.3.2007 19:03:05)

Hehe, docela zvlastni titulovat nekoho Lamou, jen kvuli tomu, ze nikdy nepracoval se Sparkem...

tatik (9.3.2007 13:07:10)

ale ne ja to tak nemyslel , ja jen at je trochu srandy mně se ten nazev LAMA líbí lama lama sama lam , sak to je pekna pisnička :o) A s tím OS ono je to fakt o diskuzi a o tom na co mám v kešeni

Lojza (9.3.2007 22:47:04)

Všichni pořád brečíte jak je Windows na 2 věci, ale ve skutečnosti ho všichni používáte - a to slyším denně od všech, přitom je jasný že kdyby si ti lidi nahráli Linux za hodinu by s tím sekli. Prostě hlavní problém Linuxu je ten že na něho není ano zdaleka tolik aplikací a her jako pro OS Windows. A jak píšete o těch lama userech tak to je přesný :)

Anonym (9.3.2007 22:51:13)

Ano, presne a perfektne vystizeno, plne souhlasim.

nevim (7.3.2007 21:53:27)

lidi dase na Linuxech rozchodit lineage 2 jakakoli kronika jesli jo du do linuxu jesli ne tak ja hraju L2 asi 35 hod tydne tak nevim...

Anonym (8.3.2007 14:34:41)

jede to prez wine i cedegu v linuxu bez problemu

tatik (8.3.2007 18:52:50)

Tak a je to tady , doufám že se tyto příspěvky uchovají v paměti sítě na věky. Bude to připomínat jednou doby kdy se pracovalo na takových systémech , které byly těžkopádné a pomalé. To je něco podobného , jako se dnes vzpomíná na počátky automobilismu a létání. Je to vše věc vývoje . Já jako malý kluk jsem si s kamarádem posílal zprávy přez ulici šeptáčkem. V tehdejší době to bylo dobrodružství jako dnes DOOM pro dnešní kluky. Ti lepší měly krystalku , kterou si samy vyrobily. Vzdejme těmto klukům HOLD neboť to oni jsou Ti, co stály na počátcích dnešních IT a sítí. HOLD HOLD !!! :o) :o) a pod kterým OS ? to je jen otázka doby.

Anonym (9.3.2007 11:38:26)

"a pod kterým OS ? to je jen otázka doby." Hlavně aby to byly OS a ne imitace se zabudovanými aplikacemi, byly spolehlivé a dostupné, a aby si jejich tvůrci neustále připomínalii Desatero, jinak skončí v pekle.;-)) Ten článek byl o OS M$ Vista, ale v diskuzi se většinou objevoval Linux. Přitom prý má jen 1% uživatelů, tady většinou spokojených, zatím co z těch zbylých 99% uživatelů OS M$, je většina sice nespokojených, ale nemíní s tím něco dělat. Není to divné?

tatik (9.3.2007 13:04:49)

S tím nejde nic dělat, tak jako večer na ulici stojí mezi paneláky nejvíce škodovek, tak v panelákových počítačích bude nejvíce MS :o)

Anonym (9.3.2007 14:32:46)

Já teda nevím, ale když někdo nabízí grátis Mercedesy a lidi si kupují předražený Škodovky, tak z toho mám divnej pocit. Vždyť je to proti lidský přirozenosti. Kvůli hrám to může být leda pro pár šílenců, když na každým rohu jsou herny s výherními automaty, kde se dá, na rozdíl od her na internetu, vydělat balík cash. Copak ten M$ slibuje svým uživatelm život věčný, nebo neutuchající orgazmus? To je snad už nějaká drogová závislost. Není to dokonce trestné?;-))

Anonym (9.3.2007 22:49:45)

Proste to je user friendly OS, co se ti na tom proboha nezda? Myslis ze ti kazdej "BEZNEJ" uzivatel PC bude instalovat linux, domrskavat tam ruzny baliky natoz se hrabat i v konzoli? Uz sem sice videl distribuci co byla uzivatelsky na prvni pohled dobre pochopitelna, ale stejne, lidi sou zvykly a nemaj naprosto duvod proc si zvykat na neco jinyho, pokud jim vyhovuje "klik na nabidku start, vybrat si programy, ms office, ms word" a jet.

Anonym (10.3.2007 09:52:57)

Tak kdyz ti to udela radost, tak si stahni distribuci linspire, nebo linux xp, a tam mas presne tu stejnou nabidku co ve windows. A duvodu je lno, treba fakt ze uz nikdy nemusi instalovat antivir kvuli virum, a nijak se proti nim branit. Nebo fakt ze se jim to nespomali, az se to zasekne uplne. btw. Ja kliknu na ikonku KDE, po té na Kancelář a mužu si vybrat třeba OpenOffice Writer. Takže si ulehčím prací o jeden klik ;-P

Anonym (10.3.2007 10:13:14)

Přece se nebude učit klikat na jiný ikony, co nejsou tak uživatelsky friendly.;-))

tatik (11.3.2007 09:18:33)

Asi tuším kde je pudl, před nějakými XX lety jak jsem mněl první komp 12 Mhz hdd 33MB to byla síla , tak se jelo pod OS DOS a k tomu byl super NORTON COMANDER. Byla to velice jednoduchá záležitost a tenkrát to v podstatě odsunulo pro svou jednoduchost a cenu do pozadí MAC, který se chlubil přívětivým uživatelským prostředím , které vám sežralo veškeré prostředky v kompu. DOS a Norton to byla super dvojka, otevřely jste co chtěly a jeli jste z programu do programu a modrých oken ani nebylo. A v tom byla síla. Potom přešel MS na přívětivé prostředí a začalo to všechno být kompliované. Vždyt si vemte mát OS na bázi DOS , který by umněl všechny ty srandy , formáaty NTFS a bůh ví které, umněl by SATA a RAID , a dalčí moderní fimty. Pak by stačil skutečně jen Comander nebo souborový menežer a vystačily by jste si na věky. A spustily by jste si jen to co by jste chtěly vy, ne to co by vám po netu nadiktoval BIG Bráška. Víte co by jste mněly volných prrostředků? Víte jak my tenkrát běhaly hry? sice předpotopní ale běhaly a taky T602 komplet a dělala tu samou práci jako dnešní OFFICE. Tak nevím o co vlastně v tom vývoji šlo. Mně by úplně stačilo aby aplikace a programy jely na pnej výkon , a využily procesor co to dá, a ne aby se na tom podílel balast .

Anonym (11.3.2007 22:15:54)

No, ta čeština je fakt hrůza, ale jinak s tebou souhlasím. I když ne úplně. V čem ne úplně? V tom, že tohle všechno, co popisuješ existuje, tu možnost máš! - Strejček GOOGLE. Existují programy, které umožňují dosu zapisovat na NTFS (ať už MSdos, nebo FREEdos), grafický nadstavby dosu dnes existují free nejen podobné w95, ale dokonce i velmi podobné w98! Textové i tabulkové procesory, souborových manažerů je bezpočet, prohlížeče obrázků, připojovače usb, sítě...... Jen hledat. Přiznám se, že si docela slušně přivydělávám na tom, že skládám šunky ze sběrnýho dvora a kdo se bojí mít na tom linux, tomu tam sázím tyhle dosovský aplikace. Skoro by se dalo říct, že za odpoledne na přání vytvoříš systém na přání. A běží to třeba na jedničkovým penťasu 110MHz, 32 mega ram.

Anonym (9.3.2007 15:23:53)

Na Vistě se mi líbí, že je daleko rychlejší a svižnější než XPčka, jinak samozřejmě běžnému uživateli nic moc nového nepřidá.

Anonym (10.3.2007 09:25:44)

U mne je to taktez, akorat naopak. Vista je u mne pomalejsi nejmin o 200%.

Jirka (10.3.2007 10:23:56)

Ono je to to docela výzazné.. na slabších kompech to jede příšerně.. a na velice silných mašinách to jede slušně. Asi jako Xpčka na průměrných strojích.. Já osobně jsem zkusil visty na notebooku a když do napojím na zásuvku.. tak výkon vzroste a vista jede dobře.. ale běda pustit visty na baterky (sníženej výkon procesou a G.Karty):-( Můžu samozřejmě spustit noutas na plnej výkon i na baterky.. ale to na něm neudělám nic. protože bude za chvilku vybitej..

Anonym (10.3.2007 07:07:46)

Je to diskuze o ničem. Vždyť drtivá většina uživatelů PC koupených v hypernově, tescu... vůbec netuší, že tam má operační systém! (koupil jsem si počítač. Jóó a s jakým windowsem?) Nikdy jsem nslyšel, aby se z této sorty lidí někdo zeptal s jakým OS. Vůbec netuší, že MS jde nahradit, vymněnit. Pak se diví a chodí za někým z nás proč to neumí převádět, či upravovat filmy, když to má DVDRW? To je ten hypermarket pěkně ojebal, když to tam umím doinstalovat já, tak proč jim to tam nedali oni? Jo tak ony existují programy, které se dokupují, nebo pirátí? To je divný, proč v tom počítači není všechno, co technicky umí? Když už se umí aspoň takhle zeptat, pokusím se vysvětlit, že se zeptal proč SW neodpovídá HW. Pokud to pochopí, má smysl vysvětlovat co je operační systém, že jsou různé, že jich je dost zadarmo, či hodně za levno a že často nabídka SW uspokojí jejich potřeby (pokud ne, dá se OPĚTZADARMO stáhnout). Problém těch mercedesů grátis je v tom, že těm ojetým škodovkám se povedlo postavit proti nim železnou oponu. (Kdo z nás znal video, dokud se neobjevily v tuzexu za 20 a víc tisíc?) Když nevím, že něco existuje, nepídím se po tom a nechybí mi to. A když se k tomu najde správný dobře placený demagog, který řekne masám: a kdybyste náhodou slyšeli, že existuje mercedes grátis, to je podvod! Ukradli naše patenty, nápady a ani jim na tom nejdou hry. Blbě se to instaluje a furt se musí používat konzole!... Tak je na světě Vista!! A bude stejně úspěšná, jako všechny předchozí verze widlí. Protože linux a ostatní systémy se nebrání, mají takřka nulový marketing.... Zatímco mrkvosoft nás umlátí reklamou, když po pěti letech vydá novou verzi, jsou toho plná média, j to zpráva č. 1 a MS za to nemusí ani platit. Většina kvalitních linuxových distribucí vydává novou verzi alespoň jednou ročně a kdo o tom píše? ABCLINUXU a LINUXSOFT. V tom to je!

Anonym (10.3.2007 09:42:12)

Přesně tak, ale už sem se dočetl, že pod těmi reklamy na windows, jsou umístěny diskuze, ve kterých se píše pravě o windowsu a často i linuxu. Je to zajímave jak se pomalu linux vrýva do podvědomí i bez reklamy. Sice je to velmi malé procento lidí, ale jestli to tak půjde dal (což určitě půjde), tak ho začnou používat lidi, ze stejného principu, tj. hodí vám to předinstalované do pc v tescu. Nedávno ke mně přišel kamarát, a chtěl, abych mu ukázal jak se hraje hra DoD:Source po internetu. Při prvním pohledu na mou obrazovku řekl, "ten nový windows mi musíš pučit". Já mu na to odpověděl, "tohle není windows ale linux, widle patří do hnoje...". V tom sem mněl spuštěný Beryl (3d desktop), a když viděl co se děle s okny, okamžitě si s nimi chtěl hrát. V tom jsem zapl sníh, a byl s toho hotový.

Anonym (10.3.2007 16:44:01)

to tak neprožívej. Co za hru si v Linuxu zahraju?

Anonym (10.3.2007 21:16:46)

Ale jóó, pro lidi kteří mají počítač hlavně na nejnovější, nejlepší, nejrychlejší, nejvýkonnější hry zůstane vista důležitá. Proč ne, je to tvoje volba. Ale ty asi nebudeš ten řadovej uživatel, který si koupil tu sériovku v hypermarketu (to by sis toho moc nezasmažil). Já jsem psal o lidech, kteří nakonec s tou sériovkou, nebo s něčím poskládaným na vesnici za pár šušňů, stejně zkončej u webu, mailu, icq případně voip, ňákou hudbu, ňákej film a možná někdy brnknout o ňákou běžně rozšířenou hru. Případně něco z toho přepálit. To je pak ideální kandidát na kterýkoliv český distro linuxu. Co mi hrozně vadí je fakt, že děti ve škole se neučí o operačních systémech, ale o windows. Neučí se pracovat v několika OS, ale výhradně ve windows. Neučí se o tabulkovém a textovém procesoru k nimž mimo jiné patří i word a excel, ale učí se výhradně o word a excel. Výsledkem je výše zmiňované. Totiž že za OS považují automaticky windows, vyrůstají v omylu, že tabulky se tvoří v excelu a dopisy a slohovky se píší ve wordu. A to je zločin! Jak morální, tak i v pravém slova smyslu.

Anonym (11.3.2007 00:03:39)

S tím souhlasím

Anonym (11.3.2007 10:38:00)

Vsechno co ve windowsu, jen s tim rozdilem ze to jede lepe. At si rika kdo chce co chce, ja si klidne zapnu wine, tam si implementuji funkce ktere hra potrebuje, kdyz se nahodou nespusti, a jede to. Tak nevim co tu vykrikujes za kravoviny.

Anonym (10.3.2007 20:32:19)

PC koupených v hypernově, tescu...Mám MB Asus A7N8X-E deluxe (n-force 2) Barton 3200+ 2266 Mhz stabilní ATI 1950 PRO AGP hdd160 + 80 Gb zdroj euro 500 W. Proti tomu jsou počítače v hypernově, tescu, makru a podobně, šroty na úrovni Pentim 2-3. Osobní skušenost-PC za 25 000 3Dmark 2001-6200b...

zbyněk (10.3.2007 08:07:29)

....dnešní kluky. Ti lepší měly krystalku , kterou si samy vyrobily. ...co stály na počátcích ... - nebo jste byli(y?) tak tvrdý chlapy(i?) :-) _________________________________________________ tatíku, tatíku, já ti dobře rozumím, ale, sakra, se nejdřív nauč češtinu, než někam písneš :-)

domek (10.3.2007 10:04:58)

Copak holky si nemoly udělat krystalku? Co když je "tatik" učitelka fyziky?

tatik (11.3.2007 11:59:36)

:o) dobrýýýýýýýýý, ne tak sem se díval ale prsa my nenarostly. A vyučovat raději ne to bych s tou češtinou dopad :o)

taik (11.3.2007 09:04:58)

ja a muj češtin , to je můj kobyl, ja se omlouvám , ale mně šli líp ty krystalky jak češtin :o) Zdá se to být někomu , divné? no vsadím se že Einstein taky neumněl dobře česky :o) a jak tak navíc člověk tlačí do klávesnice , tak to umocní ten efekt zmrvené češtiny.

JAPHzilla (11.3.2007 15:31:23)

Visty by neměly být problém, alespoň u ADSL, budou možná jen dělat potíže lamám, který ještě používaj USB modemy a neví co znamená pojem router-pripojeni pres eth, páč ty většinou nemaj drivery na Visty, ale to je věc lam, že si neumí zajít do krámu pro router a zapojit do síťové karty. Mír Japh

Anonym (14.3.2007 01:25:15)

nekdo tady trepe nesmysly... fanatik do linuxu vypusti flame a kazda trubka se toho chytne. z puvodni zpravou od Petera Gutmanna to nema skoro nic spolecneho... klasicka struktura: vezmi par pravd, obal je polopravdami, pridej hrst lzí a furu demagogie a zaverem vyvod nesmysl. "nic, co by nezvládly malé, často sharewarové utilitky pro Windows XP" - ano, kompletni prekopani jadra a pridani vice stupnu zabezpeceni zvladne kdejaka utilitka s tim videem s porovnanim s MAC OS si delate prdel ne? takovy zbastleny blabol by se ani nemel nazyvat OS AD linux - KDO DNES POUZIVA LINUX? uhrovati hnusni upatlanci s mastnema vlasama co si to delajo pri myslenkach jak to nandavaji komunistickemu M$, NIKDO JINY!!!

Anonym (14.3.2007 01:52:19)

Woohaaa. Byl jsem se podívat do zrcadla a díky bohu ... pozitivní.

Uhrovidý dědek. (14.3.2007 11:59:03)

Ty jsi ten Linux už někde viděl, že máš o něm tak zasvěcené informace?

Anonym (14.3.2007 12:37:12)

ano, linux vidim dnes a denne. potkavam ho bohuzel na kazdem kroku. uznavam, na nektere veci je mnohem vhodnejsi nez Win, na neco ma lepsi nastroje, ale pouzitelny operacni system si predstavuju jinak. Linux totiz neslouzi uzivateli, ale uzivatel slouzi linuxu proslo mi rukama nekolik distribuci, vetsinou minimalne jedni spis dve mam porad na vmware, casto s lnuxem pracuji. bohuzel. na spravu fotek a par textaku ten system staci, ale neumim si predstavit jak dlouho by trvalo nez bych mohl rict "pouzivam linux a umim na nem vsechno co sem umel na win" (v te dobe by uz byly 3 novy verze tazke bych mohl zacit znova...) at si rika kdo chce co chce, prace na win je levnejsi a efektivnejsi. a znam osobne asi 200 uzivatelu linuxu a ze by to byly fesaci se rict neda... nerikam ze vsichni, ale tech "hezkych" je mezi nimi minimum. casto to jsou zazranci bez osobniho zivota a pritelkin

Anonym (14.3.2007 15:36:08)

Nejlepsi na tom je, ze linux se nijak nemeni, ovlada se porad stejne :D Ja treba pritelkyni mam, a nemyslim si, ze bych byl osklivy a ona taky. V linuxu mam vsechno mnohem rychleji udelano. Mne treba trapi ze ve windowsu nemuzu to co v linuxu. Proto windows nepouzivam, z mnoha duvodu. Prevazne stability, vykonu, rychlosti, zadna pritomnost viru :-P

Anonym (14.3.2007 16:24:49)

tak vzhledove si vyjmka:) vim ze se ovladani nemeni, (ono i kdyz posadis BFU od w95 x XP tak bude hned doma) ale mel sem spis na mysli az prilis caste nove verze. vetsina distribuci ma novou verzi jednou az dvakrat do roka a casto se tak "meni"... to muze byt jinde, to zase tam... ad stabilita: XP sou perfektne stabilni, nestabilitu v 95% zpusobuji ovladace a zbytek jsou 3rd party programy vykon rychlost - zalezi co delas, v cem to delas a na jakym zeleze to delas, sam uznas ze rict ze na linuxu se superpi spocita rychlej nez na win je trosku zavadejici... viry - to je vyhoda minoritniho systemu - malokdo ho pouziva tak kdo by na nej delal viry a utocil? kdyz si sam vyvorim sebemizernejsi a sebederavjejsi OS tak na me taky nikdo nezautoci a zadny viry nechytnu (tim nechci rict ze je linux deravy, ale ze se treba o chybach nevi) taky na linux jen malokdo pracuje jako root takze kdyz uz ho nekdo napadne, nema vsechna prava a nemuze napachat tolik skody. prakticky to same je ted ve Vista - User Access Control. jenze zname BFU a i kdyby tam mel napsany "Hacker ZloDeJ se chysta zmocnit vaseho pocitace" tak klikne na OK...

Anonym (14.3.2007 16:44:54)

Zajimave cteni, tohle jsou pouze vase spekulace, a to ze vetsina serveru bezi na linuxu se linuxu netyka ? Kdyby tam byli diry tak by ho asi nikdo nepouzival, linux je unix-like system, a napadnout ho proste nejde, pokud mu nedate volny pruchod. Neni to tak jako ve windowsu, ze i kdyz mate nekolik firewallu tak je tam nejaka dira kterou vam nahackuji celou vasi sit. Proste windows sucks. Je to kripl system zalozeny na OS/2. Zaden bill gates a spol. ho nenapsal, jen ukradl source kody a nazval to windows. Stejne to bylo s DOSem, ktery taky nenapsal nikdo z microsoftu, jen si vymysleli jmeno a prepsali par radku. Kdyz uz mate internet tak si o tom muzete neco precist. Uz kdyz se moci uchopili windows 3.1 tak existovali mnohem lepsi systemy, ktere mneli funkce o kterych se ani dnestnim vistam nezda. Jenze si zaplatili reklamu a takovi jako vy na to skocili. ted se ohaneji s tim, ze kdyby nebyl windows nej. tak proc ho pouziva tak moc lidi. Nj, sladka nevedomost.

Anonym (14.3.2007 17:59:23)

historii znam a presto zustanu u win:) (einstein taky propadal z fyziky:D ) "napadnout ho proste nejde, pokud mu nedate volny pruchod." - no tak to napadnout nejde bych moc s jistotou netvrdil, ale budiz. spis jde o to pokud mu nedate volny pruchod: kdyby byl linux tak perfektni a dokonaly, tak prece neni mozne v nem tu diru nechat protoze je snadne linux pouzivat:) situaci u serveru znam, ale tady je rec o OS pro bezne uzivatele... kdyz je teda ten linux tak perfektni tak proc ho vsichni nemaji? jak je mozne ze v roce 2007 se plati za pouzivani operacniho systemu? asi az tak perfektni nebude...

Anonym (14.3.2007 20:50:34)

Hlavně ten tvůj písemný projev je hodný s přirovnáním k Einsteinovi. Taky jsi propadl? Že z Češtiny!? Je to vidět, když ani nevíš, že po tečce na konci věty se nová věta začíná velkým písmenem. Že ty máš s tou klávesnicí ve Windows nějaké potíže!? Máš je vůbec v české lokalizaci? Tady neprogramuješ, ale diskutuješ, tak ber ohled na neprogramátory.

Anonym (14.3.2007 21:30:35)

Protoze je na svete spoustu dementnich lidi jako ty.A k tomu placeni, spise se krade. O uzivatelich, kteri si zakoupi OS, ktery funguje jen obcas si muzu lecos pomyslet. Jak sam M$ psal, radeji prijima piratskou komunitu u jeho systemu, nez-li tu z jinych vrstev, tj. open source. Bez teto komunity by byl jejich "system" temer v prdeli jak "Baťa z dřevákama".

tatik (15.3.2007 21:00:56)

prosim tě a ty jsi viděl Linux pro server? Nepleteš se s UNIX ? to je snad rozdíl Linux a Unix ne? Já jsem zatím na servrech viděl UNIX

Anonym (16.3.2007 11:12:39)

Tak se podívej na stránky Novelu nebo SuSE. Víš že Titanic se točil s pomocí Linuxu?

Anonym (16.3.2007 22:13:21)

Tady nekdo nekdo nevi co zamena unix-like system. "Unix-like systémy jsou takové, které se snaží o největší podobnost s Unixem a jeho filozofií. Nejznámějším zástupcem je nejspíše Linux (někdy označovaný za GNU/Linux, protože Linux je pouze název jádra a z hnutí GNU pochází překladač a většina systémových komponent)." Na serverech se prevazne muzete setkat s Linuxem.

domek (14.3.2007 20:28:59)

"Něco mi tu neštymuje" říkával prý TGM. Já se přiznám, že mě taky. Na jedné straně tvrdíš, že se Linux téměř nepoužívá, a na druhé straně přesný opak, když: "...potkavam ho bohuzel na kazdem kroku.", nebo "...znam osobne asi 200 uzivatelu linuxu...", čímž se možná nebudou moci pochlubit ani redaktoři linuxových stránek. Na jedné straně: "uznavam, na nektere veci je mnohem vhodnejsi nez Win, na neco ma lepsi nastroje", aby hned vzápětí: "Linux totiz neslouzi uzivateli, ale uzivatel slouzi linuxu." Na jedné straně ti prošlo rukama několik distribucí Linuxu a přitom nevíš, že existují i desktopové varianty, v nichž je KDE i Gnome, z nichž to první se ve stylu ovládání od Windows téměř neliší, až na to, že je mnohem mocnější, konfigurovatelnější a uživatelsky přítulnější, takže žádné jiné znalosti než máš o Windows prostě nepotřebuješ, ale přitom máš zachovány i všechny vymoženosti klasické distribuce Linuxu a v prohlubování znalostí o něm ti nic nebrání. Ovšem ve tvém případě, kdy: "...vetsinou minimalne jedni spis dve mam porad na vmware ", to platit nemusí. To ale není vina Linuxu. Emulace Linuxu pod VMware spuštěná ve Windows, nebude asi to pravé ořechové a dělat potom silácké závěry, je neseriozní vůči běžným uživatelům PC. Co se týče neustálého strašení se složitou konfigurací Linuxu pro použití na desktopu, vyplývajícího i z tvého tvrzení: "...ale neumim si predstavit jak dlouho by trvalo nez bych mohl rict "pouzivam linux a umim na nem vsechno co sem umel na win"...", to se za několik roků rapidně změnilo a v Mandrake, a ještě více v SuSE, jsou grafické klikací konfigurátory mnohem propracovanější a na ovládání snazší, než mají Windows. Co vlastně umíš ve Windows? Klikat myší? To umí Linux úplně stejně, ne-li i lépe. Když jsem dopsal až sem, tak mi došlo co mě to tak "neštymuje". Tvůj projev zde připomíná kolem sebe kopající kobylu, ve strachu ze smrti. Smrti tvých nedotknutelných Windows nástupem Linuxu i na desktopy, jakmile se nezdeformované informace o něm rozšíří mezi veřejnost. Kdo by vyhazoval peníze za něco, co může mít v lepší kvalitě nejméně o řád levnější, bez licenčních buzerací, beze strachu z virů a beze ztráty již vytvořených dat, protože ty datové soubory jsou i nadále použitelné. Proto se demagogicky odvoláváš na demagogii o Linuxu, aniž by jsi si tento paradox uvědomoval. Není to zřejmě záměrné, ale z pouhé neznalosti a je to léčitelné, ale až příjde čas lámání chleba. Tak se připrav, protože jen ten co je připraven, není překvapen.

Anonym (14.3.2007 21:54:13)

Myslím, že není co dodat, lépe bych to asi nevyjádřil. Upřímně mne začíná štvát, když lidi vykřikují, že jejich windows funguje skvěle, a při tom nešli ani zdáli kolem jiného systému - jejich systém je ten nej. Namlouvají si to, protože mají z těch špatných OS strach, ale neumějí si to přiznat. A z čeho to mám vlastně strach ? Těžko se to vysvětluje, ale bývají to obavy z toho, že nevím co budu dělat, až nastoupí Linux boom, nevím jak se to ovládá, co budu dělat, .. v tom budete dále zmatkovat... Podívejte se na novinky ohledně Linuxu, každý den se píše o tom, že nejaká veliká firma přešla na Linux, aby ušetřila nehorázné náklady za sw. A pro pány z microsoftu je to díka do zad. Jen tak dál ... Nejsem žáden věštec, ale linuxová éra nadchází, a je jen na vás jak budete připraveni, buďto zrezignujete z používání PC / nebo budete velmi šťastní uživatelé moderní techniky.

domek (14.3.2007 12:14:56)

"...s tim videem s porovnanim s MAC OS si delate prdel ne? takovy zbastleny blabol by se ani nemel nazyvat OS..." Co je vlastně zbastlený blábol? MAC OS, nebo Vista? Nějak ti myšlenky předbíhají prsty. To je podobné jak s těmi policajty co musí jet rychle, aby nezapomněli kam že to vlastně jedou. Jo a existují už i klávesnice s českými znaky, takže to prznění mojí mateřštiny už není nezbytné. Cizinče.

Anonym (14.3.2007 12:24:08)

ac tu osobu nemam rad a ma extremni nazory, tak serii nasledujicich clanku mu nebyl schopny vyvratit nikdo, nikdo ani nenasel mene podstatne argumenty, natoz v jeho tvrzenich najit skulinku: http://radek hulan.cz/item/proc-se-apple-dnes-naprosto-nehodi-pro-grafika http://radek hulan.cz/item/kolik-stoji-absolutni-high-end-pc http://radek hulan.cz/item/windows-xp-a-windows-vista-jsou-opravdu-levne http://radek hulan.cz/item/u-apple-os-x-si-musite-kupovat-i-service-packy v odkazech smazat mezery mezi jeho jmenem: tedy dohromady radekhulan tobe zase nekolik mytu a povidacek zaslepilo mozek

Anonym (14.3.2007 13:19:55)

Ono to spíš bude tim že je to sebestřednej magor na kterýho nikdo nereaguje, takže si píše články na svym webu a jeho stádečku mu souhlasně přikyvuje.

Anonym (14.3.2007 16:34:01)

ano, je to sebestreny magor jehoz zpusoby jsou extremni a kazdemu hned vynada do teenageru a socialnich pripadu a rikam to nerad, ale v leccem ma pravdu. proste MAC OS je mrtvy, predrazeny, vazany na predrazeny HW a nic navic nenabizi. to uz mnohem radsi ten linux

Anonym (14.3.2007 15:40:34)

Pouziva ho mnoho lidi, mezi ne se radi mnoho firem. Linux pouziva porad vice lidi a komunita je o dost vetsi nez u windows. Takze rikas, ze podle toho jaky system pouzivas, tak tak vypadas? Vy jste tupán, jdete si lecit sve komplexy.

Anonym (20.3.2007 11:15:33)

Ja netusil ze ty pekny slecny na poste jsou uhrovaty hnusny upatlanci.

Anonym (20.3.2007 11:30:35)

Snad si nemyslíš, že ten počítačový expert ví co je to pošta? Jak by potom mohl vědět takovou tajnost, že tam jedou pod Linuxem?

Anonym (14.3.2007 16:21:09)

http://blisty.cz/2007/3/14/art33322.html - plne souhlasim s timto dopisem.

Anonym (14.3.2007 16:30:30)

brutalni donebevolajii demagogie. psal sem to same o post niz: klasicka struktura: vezmi par pravd, obal je polopravdami, pridej hrst lzí a furu demagogie a zaverem vyvod nesmysl lituju kohokoli kdo to bere naprosto vaze a nevidi v tom ty tendencni lzi

Anonym (14.3.2007 16:32:26)

OK, napiste mi co je tam lziveho ? Get the facts ;)

Anonym (14.3.2007 16:54:43)

"Existuje množství jiných kvalitních operačních systémů uživatelsky přívětivých pro běžného uživatele, které poskytnou stejné i lepší vlastnosti, zejména co se týká bezpečnosti. Například Linux, *BSD, Mac OS X." - MAC OS X je mrtvy, viz vlakno niz. navic o hodne drazsi nez windows. autor si protireci: "poskytnou stejné i lepší vlastnosti, zejména co se týká bezpečnosti" - takze linux ma stejnou bezpecnost jako windows? tak proc vsude jinde hlasa jak je linux bezpecny a okna derave? "Vyučuje se MS Windows, kterýžto operační systém způsobuje dnes na internetu obtěžování uživatelů nevyžádanou poštou." - windows neni spatne zabezpeceny, jen se jedna o majoritni OS takze vsechny utoky jsou smerovany na nej. Za spam muzou uzivatele, ne operacni system. "Vyučuje se MS Internet Explorer, jeden z nejhorších a nejnebezpečnějších způsobů jak se procházet po webu." - opet je nejvetsi problem v tom ze se jedna o majoritni prohlizec. navic doporuceni firefoxe je usmevne, ten je podle PC guru take velmi deravy, jen se na neho jeste nezamerily utocnici. kdyby doporucil operu tak nereknu ani slovo. ja osobne pouzivam IE7 od beta 1 ten prrohlizec mi vyhovuje, nemam antispyware, antivir ani nic podobneho a zavirovany ani jinak napadeny pocitac nemam. Email - ja sem teda na trech skolach narazil jen na mail602 tak nevim... a vubec, monopolni windows muzou i za to ze autor si rano prdnul ze? "Několik let se aktivně účastním dění okolo open source a free software" - nekolik let se tomu venuje a teprve s tim umi delat. jenze na win nejsou potreba nekolikalete skoleni "Tímto nabízím svoje kapacity a žádám o schválení jako oficiální školící středisko pro alternativní operační systém" - hleda ksefty... "V příloze byl soubor DOC. Kdyby tam bylo aspoň něco, kvůli čemu by bylo nutno ten formát použít, tak bych to pochopil. Ale v tom dokumentu byly DVĚ věty..." BFU jsou neschopny hovadka, za to OS nemuze ano, linux je zadarmo. ale naucit se v nem neda pres noc a preskoleni je drazsi nez nakup windows autor je tezky fanatik snazi se svezt na popularni vlne kritice microsoftu a bohuzel takove pokusi se dnes setkavaji s velmi kladnou odezvou...

Anonym (14.3.2007 20:09:54)

Ale musime brat system jaky je, ne rikat si ze to si v podstate udelal uzivatel sam. K cemu by ten system pak byl, kdyby ste ho mneli na pc ale na pc nic nedelali. To ze se system neumi branit je problem jne jeho, to ze ho ostatni budou napadat musi byt samozrejmosti. Ne jen vymlouvat se na to, ze je to majoritni. Prave proto by mnel byt nej. Jenze chyb ma mnoho, a o tom ze bonzuje ani nemluvim. Uz by to za tech par let mohlo byt vychytane, jenze jak se divam, chyb pribyva. A od toho ze po jinych systemech neni takova poptavka je zapricineno opet tim ze se na nich nevyucuje. Samo se to jen tak nedostane na verejnost. Myslite ze kdyby jste pracoval ve skole v Linuxu a doma byjste si potreboval neco dodelat (treba bash script jako ukol) tak myslim ze byjste to ve windowsu nedelal ale nainstaloval byjste si linux a pouzival ho, protoze se v nem ucite. Jinak lidi shaneji pc s predinstalovanym linuxem cim dal vic, prectete si o tom neco na webu ;-) Nejnovsim kandidatem je treba Dell, ktery bude prodavat PC s linuxem na desktopech a nb.

Anonym (14.3.2007 21:13:54)

Je známo, že je lepší napsat nový program, než upravovat program napsaný někým jiným, byť by měl ve zdrojáku poznámky. DOS získal Gates od někoho a jal se do něho vrtat aby dostál svému závazku vůči IBM na dodání OS k PC. U Windows obdobně, ale již bez účasti IBM. Tak se flikuje jedna díra jinou dírou, protože je rovněž známo, že v každém programu je nejméně jedna chybná a jedna zbytečná instrukce, jejichž oprava jejich počet zdvojnásobí. Když si uvědomíme, že PC přišly na svět před málem třiceti lety, je spíš zázrak, že ten OS M$ ještě funguje.;-))

Anonym (15.3.2007 00:03:41)

je to zacarovany kruh, linux se nepouziva protoze na nem nikdo neumi, a neuci se na nem protoze ho nikdo nepouziva... jestli se z toho linux nekdy vymota, to se uvidi. k tomu linuxu u DELLu apod. - ono to je taky casto hlavne proto, ze si user koupi NB bez OS, nebo pokud neni nabidka bez OS tak s tucnakem, aby si na neho hodil piratske XP, prece nebude platit za widle ze... nekteri vyrobci totiz NB bez win neprodavaji, za win je priplatek a jestli linux bude zadarmo/levnejsi tak tato volba bude hodne casta prave pro piratske instalace XP. ja osobne bych volil taky takovou moznost, jenze ne kvuli piratske verzi ale kvuli MSDNAA;) ve skole bohuzel linux je ale bash skript stejne delam na VMware. na moje PC naostro tucnaka nepustim

Anonym (15.3.2007 15:38:27)

Nj, chytroline, ale takhle to vubec neni, lidi ho chteji protoze je lepsi nez windows. A takovychle firem je mnohem mnohem vic a nejen tech. Prectete si neco treba na www.abclinuxu.cz .

tatik (15.3.2007 20:55:02)

Když je tučník tak dobrej , tak vem 200 lidí jedné stovce dej tučnáky a druhé MS uvidiš kolik si poradí s čím . A nebo poptej se kolem sebe kdo co má, ale ne jen těch co s tebou paří.

Anonym (16.3.2007 10:14:06)

kdyz to budou lidi co nikdy nevideli pocitac budou na tom uplne stejne. kdyz to budou inteligentni lidi co umi pouzivat pocitac a neucili se stylem "klikni na treti plozku fe ctvrtem menu" tak taky nebudou mit problem.

domek (16.3.2007 11:00:06)

Když tě k němu pustím jako bys byl BFU, tak za půl hodiny zapomeneš, že cosi jako widle existuje. A když se na ně někdy opět dostaneš, připadáš si jako nahý na skokanském můstku. Já je mám jen na svůj fotolab s HP HW a SW, ale ani to již není zapotřebí a mám náhradu v Gimpu a SANE. Ovládání desktopových aplikací je odlišné jen nepatrně a konfigurace v grafickém YaSTu u SuSE je taky klikací.

Anonym (16.3.2007 22:09:23)

Trochu nechapes situaci. Ty srovnavas lidi kteri maji windows, a z niceho nic jim reknes, od ted budete pouzivat bud linux nebo windows. Jak se asi rozhodnou... Musis to postavit pred lidi, kteri vidi PC po prve, nemaji zadne naucene zlozvyky. Muj objektivni nazor na vec je takovy, ze by si 100% z nich vybralo prave Linux. Protoze s nim 1) nebudou mit problemy, tim myslim, ze si to nemuzou svou nevedomosti zmrvit a za 2) muzou delat co chteji, nebudou jim v ceste stat viry a dalsi haveti, 3) o dost srozumitelnejsi prostredi, clovek prijde, precte a chape. Nabidka je velmi solidne rozdelena do sekci v menu, takze i nezkuseny najde treba nastroj pro prehravani hudby, kresleni obrazku, kancelarske sady, atd.

Anonym (16.3.2007 10:35:14)

S těma ukradenejma widlema jít na PC kde je Linux, tak už si s ním moc nepohraješ. Ony se musejí instalovat první, protože ti jinak zmrší linuxový zavaděč. Když se to nějak obejde ale nebudou na C: tak nepůjdou z linuxového zavaděče spustit. No a s těma ukradenejma widlema nesmíš na internet, protože se napojí na M$ a práskou tě. Jestli znáš z Linuxu jen bash a ještě na VMware, tak o něm nic nevíš a když ho nepustíš jako desktop nikdy nepoznáš, že může být něco lepšího nežli jsou ty widle v hnoji.;-)

Anonym (16.3.2007 15:19:07)

Na linux ti vsichni serou, koupi notas s linuxem, linux jde pryc a misto neho piratske winy. A to ze s piratskyma winama nemuzes na net to jsi vycetl kde? V pohadce jak sel tucnacek na vandr? Neni problem s piratskyma winama jit na internet aby te nenaprasily, staci vypnout automaticke aktualizace. (mimochodem ja mam legalni windows)

Anonym (16.3.2007 21:30:45)

Víra je jako láska. Slepá. Snad si nemyslíš, že zakázáním automatické aktualizace seš za vodou. M$ dělá všechno možné aby získal naprostou kontrolu nad každým PC který užívá jeho SW, takže jeho tak jednoduché odstavení by bylo s touto snahou neslučitelné. Myslíš, že dal někomu k auditu své zdrojáky, aby jeho tvrzení byla prokazatelná? Je jen otázkou času, až mu začnou klesat zisky, a nastoupí s plnou silou k "ochraně svých autorských práv". Už to začíná předvádět v předehře s legalizací do konce března, kdy i oficiální OEM XP musí být do 30 dnů od instalace zaregistrovány pro daný HW. Pak je sice můžeš ještě několikrát přeinstalovat a samozřejmě znovu zaregistrovat, ale už jsi sledován a když se jim to nezdá, tak musíš reinstalaci zdůvodnit, jinak .... Po této době, nebo na jiném HW si s nimi už nejen neškytneš, ale vystavíš se navíc tvrdému postihu z kriminálního činu. Prostě licence je natvrdo spojená s instalací, její registrací a s unikátními čísly HW a ještě je to trial. Tak mi prozraď, jak to chceš obejít? "Hyn sa hukáže, kdo z nás měl pravdu".;-))

Anonym (16.3.2007 21:44:37)

Tahni do haje a udej se. Proc bych mnel neco zakazovat ? Ja bych si ten nb s linuem koupil a byl by tam. Zmrsit si ho ze zacatku fakt nechci. V Linuxu zadne takove kraviny nemusim vypinat protoze mne nic nebonzuje, protoze je mam legalne. A ten co vyhazuje par tisic za system ktery nejede je fakticky idiot nebo o tom nic nevi ? Kam patrite Vy ?

Anonym (14.3.2007 16:59:15)

Mě osobně na tom článku vadí, že je psaný stylem, jako kdyby existovalo nějaké záměrné protěžování MS. Spíš to vypovídá o minimální gramotnosti našich úředníků. A druhá věc je ta, že MŠMT celkem logicky cpe peníze do kurzů, které budou prospěšné pro většinu účastníků. Chca, nechca, v práci z velké části narazíte na MS a ne na něco jiného. A kdyby se vyučovalo něco, po čem není poptávka, tak to by teprve bylo mrhání penězi daňových poplatníků.

Anonym (14.3.2007 21:32:26)

A ono se za open source plati ?

kumar (20.3.2007 01:27:07)

presne tak visty su nic ine len dalsi paradny oblb dost nevedomych (alebo ako ako som si tu precital od tych zastancov windoze aj Negramotnych ludi s velmi nizkym IQ) ktorym M$ znova predava ten samy katastrofalny OS a oni to ako primitivny hlupaci este aj kupia za nehorazne peniaze.nechcel by som len nadavat na windoze hoci si zasluzi aj pochvalu..napr..posun vo vyvoji technologii o 20rokov spat:))..kazdy kto trochu rozumie pocitacu a us vobec neznesiem tych "machrov" velkych hracov a debilnych tupcov ako tu nadavaju na ine OS..kazdy kto skusil nieco ine ako je windoze tak vie ze je to soft ktory nestoji ani za 5korun..a ze je to pre uzivatelov velmi zlozite su len vyhovorky alebo skor strach prejst na nieco ine..ja osobne som pracoval pod win asi 5rokov..a us ma to dost otravovalo kazde 3mesiace format C a nanovo nahadzovat vsetko..zase antivir firewall..a po tyzdni to zase vsetko pekne sekalo a sama "blue screen of death" ze clovek mal chut ten pekelny stroj rozmlatit..a tak som skusil linux..dost som sa bal..a aj mi nevyslo hned vsetko po prvykrat ale to asi preto lebo som to nigdy v zivote nevidel..po 2dnoch som kompletne poznal co kde je a ake je to jednoduche..staci vediet citat trocha logiky (tu ma snad kazdy)..nielenze to bolo to najlepsie co som urobil a co som mal uz urobit asi pred 5 rokmi..linux ma uplne dostal a us vobec nerozmyslam k navrate ku windoze..kedze mam trosku slabsi notebook (1GHz ,512RAM, ATI-16MB)a pod win som mohol mat zapnutych takych 5 okien..pod linuxom mam hoci zapnutych 10okien este aj instalujem programy a pocuvam hudbu tak vobec nepcitujem zeby sa nieco spomalilo..prosto pecka..a este ked som si nahodil 3D desktop BERYL..no neveril som ako to moze na 16MB grafike ficat uplne plynule..(to by som chcel vidiet ci by mi islo to ukradnute M$ AERO:DDD)..nech si tu hovori kto chce co chce..proste windoze je len pre ludi ktory nechcu poznat nic ine..a taky nech radsej aj u toho ostanu..nech zivia Billa..ten im je urcite vdacny a mozno im posle to svoje dvd visty aj s jeho podpisom:D Linux rulezzzz!!!

Luke (20.3.2007 09:36:06)

Svět nefunguje na tom, zda něco je lepší a něco ne. Windowsy jsou tady dlouho, Linux taky. Bylo tady v minulosti i několik dalších OS, nekteré (možná i lepsí - kdo to posoudí?) už nejsou, jiné ještě ano. Ale dalšími faktory jsou, reklama a marketing, lobing, tlaky trhu, psychologie trhu, obchodní tlaky... (např. akce Windows do škol-naučit jednu generaci něco, aby to pak chtěli a vyžadovali i v dospělosti...). Hold, teď již dlouhou dobu z procentuálního trhu vyhrávají Windowsy. Mužete se postavit na hlavu a během dne to nezměníte a linux neprosadíte do stejnýc rozměrů jako Wokna. Já používám obojí. Na obojím je něco. A trh (a všechny jeho aspekty) časem ukáží, sice ne co je lepší, ale co je prosazovanější, co je žádanější, co má "tržní" podporu. Možná časem nejaký bohatý Linuxák udělá BILLovi konkurenci, začne třeba dotovat akce Linux do škol a na úřady, zdarma provádět kurzy linuxu pro širokou veřejnost, nalobuje několik největších výrobců počítačů, pak i ty menší...a pak se to třeba i otočí. Pak by mohl být Linux na výsluní, ale zase v pozornosti všech hackerů, hledající sebemenší chybičku, aby pronikly dovnitř atd. Nikdy totiž nikdo neudělá soft bez chyb, čím složitější, tím víc chyb, dělají to jen lidé, a ten OS, co je na výsluní, je i v pozornosti. Nehádejme se co je lepší, užívejme co je nám bližší, Linuxáci, propagujte Linux u svých kamarádů pakliže jim dokážete vysvětlit proč ho preferujete, Windowsáci, udělejte totéž, výrobci počítačů, školící firmy, ale i BILL udělá taky totéž a budoucnost ukáže. Začne-li Windows zasahovat natolik do soukromí, že to začne lidi štvát, , nebojme se, že nebudou hledat jinou cestu, třeba jinej OS. Ovšem teď, může deset lidí přesvědčovat nového uživatele PC o výhodách Linuxu, vždy se najde minimálně dalších deset, kteří budou preferovat Windows. To je život a tak já na svých (soukromých) třech počítačích používám Windows, Tučňáka, a na třetím zkouším klokany, lasičky, slony, wokna, dveře, vikíře...(některé více či méně napasované třeba jen pro konkrétní platformu). Hlavně se nehádejte, trh tím neovlivníte. (alespoň ne tady). No a nakonec nákup Windows mě nezruinoval (mám koupené XP profi) a Linux zdarma potěšil.

biomotor (21.11.2008 16:07:45)

Pravda. Ale ti šťastlivější z nás, kteří si toto uvědomují s tím pořád mají tu moc něco udělat. Taky nejsem kdoví jakým zastáncem sekty Svědků McIntošových, ale aspoň v tomto... zaplať pán Bůh za ně. Aspoň nějaká i když chabá) Naděje těm, kteří si uvědomují, že nejsou tak bohatí, aby si mohli dovolit kupovat levné věci. Kdokoliv má totiž nějaký monopol se podle toho taky chová. A já skutečně nejsem masochista, abych si za něčí výkaly na své hlavě ještě platil. :-D

Pavel (24.3.2007 07:03:34)

Zakoupil jsem PC s Vistama a problemy se vali jak velka voda. Mam PC s podporou 64bitu a Vista je tam 32bitu OEM - ta nelze upgradovat na 64bitu - lze pry jen u krabicove verze - toto jsem se dozvedel za 85Kc hovorneho s technikem na podpore. Hned si to bralo 11 aktualizaci pro Vistu a 2 pro Office 2007. Ochrana proti virum u Visty neni zadna, musel jsem koupit Nortona a i presto druhy den nastal problem - prestal fungovat explorer a to tak ze nesel pustit. Po oprave systemu nesel pustit a po instalaci systemu nove na disk neslo spoustu jinych veci - vratil jsem to na prodejnu - pokud se problem zopakuje, vratim to uplne. Timto tvrdim, ze Microsoft prodava zmetky a klame mylnymi informacemi. Jeste podotykam, ze ma zakoupena sestava PC s Vistama je na prvnim radku doporucenych PC samotnym Microsoftem - takze jejich doporucene sestavy asi nebrat - PC samo o sobe je dobre ale system Vista...... zklamalo me to. Zaverem - mrzi me, ze koupite PC se systemem a misto vlastni prace resite chyby, volate na podporu a nakonec reklamujete. Jako koncovy uzivatel pozaduju funkcni masinu na ktere muzu pracovat. Misto toho utika cas a vy mate nefungujici system.

Anonym (24.3.2007 10:21:37)

trepes tady nesmysly, nevis o cem mluvis. to co popisujes je jak kdybys chtel aby ti auto samo zastavilo na cervene a zavazovalo ti boty... chybu jsi udelal ty a tvuj prodejce, ne M$ kdybys byl aspon trochu konkretni tak by se ty problemy mohly resit, ne jen milne nadavat na nescopnost nekoho jineho... ale to vubec nepatri na tento server. prestan nadavat kdyz o necem nic nevis

PT (24.3.2007 11:26:26)

Tak nesmysly urcite nemele. Spousta pocitacovych odborniku (maniaku) nechape, ze PC neni urceno jen tak samo pro sebe, ale je k tomu aby se na nem pracovalo. At je to jeden komp doma, nebo 100 kompu ve firme, tak nikdo nechce byt obtezovan vecma ktere nemusi/nechce znat typu "tento ovladac se bije s timto apod". Proste zaplati, koupi si original SW, chteji za sve penize vsechno stoprocentne funkcni. Kdyz jsme u toho prirovnani s autem, tak to, ze nefungoval explorer je jako kdyz zjistite, ze nemuzete zaradit v aute jednicku.

Anonym (24.3.2007 16:10:57)

V jenom se nemýlíš. Že chybu udělali oba. Zákazník i prodejce. Chybu zcela fatální. Ten první koupí PC s Vistou a ten druhý prodáváním PC s Vistou. To tě ale jako agenta M$ moc nepotěším. Že? A pročpak by to nepatřilo sem, když to byl článek právě o tom? Podle tebe kritika M$ nejspíš vůbec nepatří na internet. Není ovšem vyloučeno, že již jejím pouhým čtením jsi se dopustil hrubého porušení loajality ke svému živiteli a ten na tebe zanevře. Opravdu ti není co závidět. V hlavě seno a být nezaměstnaný, to je na mašli.

Svatopluk Čech (1.4.2007 18:33:25)

Dopadl jsem úplně jako vy.Je to hrůza co se děje.Vista je propadák to je jasná věc.

Anonym (13.3.2008 15:20:08)

stahni si ISO 64bit verze, urcite tvuj OEM klic pujde pouzit i tam.. zakoupil jsem 32bit ultimate a i kdyz jsem tam nakonec nahral 64bit verzi tak klic z te 32bit OEM fungoval i na tu 64bit

buzztard (24.3.2007 18:33:42)

Vistu nebrat. Nabízí víc starostí, omezení, komplikací a nákladů na hardware pro uživatele nežli obyčejné "dobře temperované" XP. Ostatně polovina článků o Vistě v médiích je stejně placené PR, někdy umně skryté, ale Microsoft to prostě potřebuje nějak udat, když do toho vrazil tolik let a peněz. Když se ještě někdy v roce 2002-3 našlo dost lidí (nejen v Česku) kteří jekli spokojeně na 98SE, a to nebyl nijak dokonalý systém, dá se předpokládat že XP SP2 tu budou ještě aspoň 4-5 let, protože jsou mnohem stabilnější a konečně jakžtakž použitelné. V té době už bude nejspíš existovat buď něco dalšího od Microsoftu, který mezitím pochopí že Vista je stelný krok stranou jako ME, anebo se mezitím dočkáme nějaké vymakanější alternativy, než co je k mání dnes (a co ke změně ještě pořád moc nevybízí). Takže: klídek, a Vistu bez pochyb IGNOROVAT.

Anonym (13.3.2008 15:17:57)

proc bych mel vistu ignorovat? na mem hlavnim PC(dualcore opteron170-2,9Ghz,2GB ram) jedu na Vista uz od jejiho vzniku a nemuzu si to vynachvalit, na druhem slabsim HTPC (A64 3000+,1GB ram)PC mam XP protoze takovyto slaby HW pro vistu neni idealni.. aplikace nebo hw ktery nefunguje pod vista je k nicemu, nema cenu se s nim zabyvat kdyz se vyrobce ani neobtezuje updatovat sve ovladace, alternativ je tu dost tak nejaky nefunkcni noname scanner ozelim.. cekat na dalsi OS od MS nema smysl, protoze drive nebo pozdeji prejdes na vista.. za par let bude nutnost minimalne 4GB ram a XP64bit jsou skoro nepouzitelne protoze je na ne jeste mene ovladacu nez na Vista64, jeste budes vistu chvalit, protoze Windows7 budou mit zas daleko vetsi naroky na HW a veci ktere nejedou pod vista pod win7 take nepujdou takze: klidek, klidne prechod na vista odlozte co nejvic to jde ale stejne drive nebo pozdeji vas vista pohlti :)

biomotor (21.11.2008 15:33:35)

Měl jsem/Mám laptop 4x tak výkonější (parametry obdoba vašeho hlavního PC), než ten co mi před rokem ukradli. Ale protože XP už i tehdy tato moje Toshiba z popudu MS nenabízela, má vnucené Visty. A funguje 2x tak pomaleji, než ten starý. To je panečku matematika, co? Má snad fa. MicroSoft za motto: Pokrokem Vzad!? Nehodlám řešit nějaká ale, co, proč a jaký jsem byl, když bývávala nová XP. Chci se věnovat SVÉ PRÁCI na rychlém, spolehlivém a intuitivním systému a ne řešit samozřejmosti, které od vývojářů za svoje (nemalé) peníze automaticky očekávám. Systémem Vista mně však fa. MikroMěkkota přiměla snad jedině k prozření na jaký lep jsem sednul, když jsem si od ní koupil nějaký polotovar, který nazývá Operačním systémem a o jak neseriózní podnik se tudíž jedná. Dále o tom, že přece jenom nejsem tak bohatý, abych si mohl kupovat "levné" věci a k faktu, že ode mně hamižní nerdi ze Silikonového údolí už neuvidí ani halíř. Neřadím se mezi členy sekty Svědci McIntošovi, ale svým nenasytným přístupem mně MS donutil k této konkurenci právě přejít. Óóóó..a s jakou Chutí a Úlevou!:-)