Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Jak bezpečně pracovat s internetem, část 1.: Prohlížeč internetu a poštovní klient, antivirový systém

Jak bezpečně pracovat s internetem, část 1.: Prohlížeč internetu a poštovní klient, antivirový systém

DSL.cz (25.3.2004 10:04:50)

Internet se od 2. poloviny 90. let minulého století vyvíjí velmi dynamicky a jeho racionální používání přispívá ke zvýšení efektivity práce i kvality osobního života. Prostředí internetu se postupně změnilo od klidné akademické sítě ke komerčnímu prostředí tvrdých loktů, které mnohdy přerůstá v nelegální, nevybíravé a obtěžující aktivity. Internet už nejenom dává, ale umí i velmi mnoho vzít. Čas, peníze či informace.

_-_-_ (25.3.2004 10:57:05)

Proč se mně to jeví tak smutné ... , když to čtu. Milionáři si mohou dovolit koupit hned nový comp, když jim klekne ... , ale já žít ve strachu nemohu. Tudíž se raději internetu vzdám. (Aby se mně život nejevil ještě smutnější.)

Zase já (25.3.2004 19:54:46)

Odpovídám si sama: Dnes o půlnoci mně internet odpojí; alespoň nastane klid v duši i v compiku... Tak ahoj - a mějte se všichni jak chcete. Internet=časožrout+penězožrout+výuka neupřímnostem a lžím+nebezpečí zavirování či sond+zklamání+ještě by se našlo spoustu negativ v tomto ďábelskému vynálezu!

Zajda (25.3.2004 20:09:02)

Kdo chce psa bít vždycky si hůl najde... Pokud neznáte základní zásady bezpečnosti tak raději vemte počítač a darujte ho někomu kdo ho upotřebí lépe. Jak jsem psal v předešlém příspěvku bezpečnost systému dělají především jeho uživatelé. Bohužel né všichni uživatelé jsou hloupí jako vy. Představte si že byste nevěděla že se musíte při přecházení rozhlédnout. Také by to mohlo skončit katastrofou. A o to jde. Znát prostě jisté zásady. Penězožrout - pouze v ČR a rozvojových zemích. Také záleží na připojení.Negeneralizujte to prosím. Internet za podmínky v ČR nemůže. Výuka neupřímnostem a lžím-lidé jsou různí a jako jsou lidé dobří tak i lidé zlí. Ty potkáte všude.Ať je to běžně v životě nebo na internetu Mohu jen vzpomínat jaké to bylo když o internetu věděli jen lidé znalí. To byly časy:)

(25.3.2004 21:27:30)

Jak můžete vědět a soudit, že jsem hloupá? To bych mohla říci o všech, co internetu propadli, přičemž jsou dnes na něm dokonce závislí atd. (zvláště, když jej využívají jen ke hraní stupidních her). Zásady bezpečnosti jsou mi k ničemu; jelikož jsem měla i Antivir. program (Norton), bránu firewall zapnutou stále a přesto mně vznikaly nové rozličné složky, jakési přijaté soubory s prázdnými obsahy; PC se zpomaloval, má podezíravost jenom rostla. Pornostránky jsou mé duši na hony vzdáleny, takže i těmto jsem se vyhýbala. (PC používám výhrádně já; ani k žádné místní síti nepřipojeno). Jednoho dne mne to přece muselo přestat bavit; nemyslíte?!

greebhorn (25.3.2004 21:30:12)

Jak můžete vědět a soudit, že jsem hloupá? Jednoho dne mne to přece muselo přestat bavit; nemyslíte?! ))) zvláště, když jej využívají jen ke hraní stupidních her rofl)))))) ty kravo)

LoPat (26.3.2004 01:33:03)

hehehe, dotkla se te? jeste ze nerekla debilniho quaka ...:-)))

Jarda (27.3.2004 18:16:15)

quake je na prt kdo umi hraje UT, UT rulz vsechno vostatni je beckovka

LoPat (27.3.2004 19:49:53)

Hmm, tak vseobecny nazor je opacny rekl bych, ale o tom se tady nebudeme bavit ...

Zajda (26.3.2004 00:44:31)

No možná jsem to trochu s výrazy přepísknul. Sorry. S takovými uživateli jako vy se setkávám docela často takže vím kde jsou potencionální mezery. Zásady bezpečnosti nejsou o využívání toho či onoho softwaru. Je to o tom co na svém počítaču pustit a co ne. Co třeba povypínat služby které nepotřebuji? A že jich je po instalaci widlí puštěno dost. Puštěné Windows terminal services nebo jak se ten paskvil od microsoftu jmenuje je hotová pozvánka do systému. Takže bych to odhadoval na spywarei(stačí nainstalovat třeba divx kodek a už tam máte špióna-Gator). A nebo především na průnik do služeb sdílení souborů systému windows(jinak se ty porty nazývají netbios, jsou to myslím porty udp 139,138 a tcp 139). Sebelepší firewall je k ničemu je-li špatně nastavený. Pokud odklikáte hlášky firewallu a nepodíváte se co přesně vám hlásí tak můžete takhle omylem povolit nějakému útočníkovi přístup.Norton je docela dobrý antivirus. Pokud by byl na počítači nějaký trojak jako Back Orifice,Netbus,Deep Throat a další nezbedové tak je má ve své databázi a zařval by na poplach. Doufám že jste každý den aktualizovala Nortona. Jedná se o typický případ usekl jsem si prst muže za to sekera.Hledejte chybu především v sobě. I když si to ze začátku nechcete připustit. Hodně vám to dá. To jsou ve vašem okolí takoví neochotní lidé a lamy že vám se zabezpečením nikdo nepomohl?

Adin (26.3.2004 01:11:24)

Mate pravdu, trosku jste to prepiskl. A nejak nevim co mate proti antivirum. Me uz se kolikrat stalo ze jej Norton detekoval drive nez stacil napachat skodu. Ale dulezite je ze o nem vim hned od zacatku. Musite si uvedomit ze ne kazdy se hrabe ve zdojacich a chce mit absolutni prehed o tom jak mu to funguje. Vestina lidi pouziva pocitac jako prosredek ke sve praci. Az si budete vyplnovat danove priznani a neco po****** tak si ekonom rekne "to je ale d****". Obcas by to chtelo byt trochu nad veci.

Vladimir T (26.3.2004 01:30:01)

Hezky receno :))) Kazdy je s nervy v kyblu, kdyz vysvetluje neco ze sveho oboru nekomu, kdo vubecn nevi oc jde. Toto neplati jen pro internetovou oblast =)

Zajda (26.3.2004 02:10:40)

Já se umím ovládádat. Myslíte si že mě vytočí jedna neštastná uživatelka. Mám ještě práci. Proti nim je ona uživatelka guru.

Vladimir T (27.3.2004 21:54:15)

Ja bych zkratka nikym nepohrdal jen proto ze je v necem horsi. V necem muze byt nepochybne lepsi nezli ja nebo vy. Tot vse. Ale myslim ze se to uz ani moc netyka adsl nebo internetu :)))

Petr Borecek (28.3.2004 08:16:23)

Nechte uz toho nikam to nevede :-).

Vladimir T (28.3.2004 10:30:54)

JJ, ale musim mit posledni slovo =)))

Zajda (26.3.2004 02:23:13)

Tento názor se mnou sdílí i mnoho power user windouzáků takže na tom něco je. Spuštění viru lze zabránit už na uživatelské úrovni. Nespouštim každou blbost kterou uvidim. Existují určité zásady. Né postupy jak se hrabat ve zdrojácích. Zkuste pogooglovat jistě najdete něco jako How Secure your PC Survival Guide. S vysokou pravděpodobností i v češtině. Já si uvědomuji (a za léta své praxe možná víc než vy) že každý není expert. Ale abych někomu vysvětloval že ta hra semu seká jenom protože mu na pozadí rezidentní kontrola scanuje právě spuštěnou hru. Jak mám vysvětlovat zákazníkovi že antivir může za to že se mu neuspí notebook? Jak mám někomu vysvětlovat ať si ten antivir vypne když pouští náročnou aplikaci XY? Jak mám někomu vysvětlovat proč mu aplikace padají po nainstalování antiviru? Víte mě nezaráží neznalost v oboru, ale neschopnost se zeptat poradit se s někým kdo tomu více rozumí a hned pronášet předčasné soudy. To mě nejvíce štve. O tom to je. To je to proč jsem použil ostřejší slova. I když to nebylo vůči opačnému pohlaví zrovna galantní. Jo stydim se :-( V daňovém přiznání moc chyb asi nenadělám. Mám i ekonomické vzdělání:) Ale zas neumim vařit:-D

Adin (26.3.2004 02:48:41)

S tim ze se da zabranit aktivovani viru pri dodrzovani jistych zasad o tom zadna. Antivir ale slouzi k tomu abych se nemusel neustal kontrolovat system. To ze to nefunguje tak jak ma je vec jina, i windows nefunguji tak jak by zakaznik ocekaval (mimochodem to neni ciste domena windows, takovy Tonyplot v unixu to je vec, nikdy nevite kdy vam to klekne, jo a kdyz vam zkolabuje simulace v TCAD ktera trvala tri dny to je radosti, mno a pak nemate naladu diskutova s IT odbornikem proc se vam j*** soft za milinon :-)). Tak uz to holt chodi, cim vice jednodussi system pro uzivatele, tim vice nachylnejsi k chybam. Ja vim ze by se vam libilo aby kazdy vyhledaval IT odborniky a radil se snimi, no asi sam vite ze to neni zadarmo. A stim danovym priznanim, urcite se najdou veci o kterych nemate ani poneti a pristupoval by jste k nim jako zacatecnik, mimochodem finishuji FEL-mikro, myslim ze jsme kolegove, jiste bych nasel neco co se deje v takovych tech cernych krabickach v pocitacich o kterych nemate ani paru :-).

Zajda (26.3.2004 03:32:38)

Kdo říká že jsem děd vševěd? Vím že nic nevím jak řekl jeden člověk. To je důležité si uvědomit.Specializace to je oč tu běží. Vy děláte to a já zas tohle. Ad. IT odbornici- neměl jsem na mysli jít až tak hardcore. Stačí se zeptat zkušenějšího kolegy nebo známých. Ad. výše. To je blbost aplikace ne OS.To vám ani průběžně neukládá mezivýsledky? Na čem to simulujete? Doufám že ne na PCčku:) Kdysi dávno jsem měl konto na Crayi v Plzni... to byla(je) mašinka. Cernych krabickach? Pocitacich? To jako ve svabech? Holt ten dela to a ten zas todle. Ja nikdy nechtel navrhovat svaby:) Vzdycky me zajimaly site. Máte páru o kvadraturní amplitudové modulaci, signalizace SS7? ;-) Signal theory, modulation and estimation ste museli brát.

Adin (26.3.2004 10:01:48)

No neco bych vedel, ctyrstavova modulace se pouziva nejen v sitich a o Open System Interconnection jsem tez neco pochytil. Simulace bezi na Sparc station a ne nadarmo se rika "Tonyplot is bullshit but users love it" :-) Ale zabihame trosku jinam, prijde mi divne nazyvat nekoho hloupym pokud nerozumi memu oboru.

Zajda (26.3.2004 11:43:35)

...a bez ni bychom se tu na dsl.cz mozna nebavili. Hloupy je uzivatel protoze provadi predcasne soudy, ne ze nerozumi. Tim odrazuje ostatni uzivatele, coz ma vliv na zbrzdeni rozsirovani zajmu o pripojeni k internetu. Muzeme byt jenom radi ze se tu neobjevil prispevek: tak tak muze za to internet a americka armada. Skonceme to uz rad bych se bavil o necem produktivnejsim. HOWGH,EOF,SIGHUP

Anonym (25.3.2004 21:38:56)

Zajdo mas recht 14 modem,pripojeni pres heslo ktere kolovalo mezi kamosi aby se nemuselo platit pripojeni a hodiny stravene v tom novem neznamem svete :) Jo ty casy jsou pryc :(

Zajda (26.3.2004 01:06:30)

Jó,jó. Nejdřív byly zlaté časy z C64.Eight bit no shit! Give me more Commodore! Ten mi dal hodně. Připojení 1600Kč za dialup měsíčně. Neměl jsem modem a tak jsem navštěvoval jednu firmu co jako jedna z mala připojení měla.Bylo ale často obsazeno:) Já ač mimopražský vzpomínám se slzou v oku na Infima BBS. Na této legendární BBSce jsem si založil svůj první email. Myslím že to byl taky nějaký Supra 14,4(28,8 jsem ho zupgradnul později:-D). Co bylo těch provolaných peněz za měziměsto a to jsem jenom čas od času vyzvednul poštu.Vzpomínáš na telnet a pegasus mail v DOSu? Na Netscapa a Trumpet Winsock 3.1kach? U nas se tenkrat dala sehnat i anonymni unixová konta kde jsem začínal pomalu pronikat do tajů unixových systémů. Búúúúú, nikdy se nevrátí pohádka mládí.... Škoda:Teď je připojen k internetu každej blbeček co si myslí že snědl šalamounovo hovno.Holt ale bez těch blbečků bychom zas připojení měli stejně drahé jako kdysi. A já říkám doba BBS se vrací ;) Podívejte na ty datové limity co nám zavádí nejen ČTc ale i UPC. Pokud to takhle půjde dál budeme se muset vrátit k BBS byť internetovým:)

(25.3.2004 21:45:34)

Ještě chci dodat: Jednu reinstalaci mám díky internetovým vtipálkům za sebou. A ani ten slavný Outlook jsem kvůli bezpečnosti ve své PC nenastavovala...

Zajda (25.3.2004 20:15:12)

Proč byste kupovala nový komp? Hardware odchází zřídkakdy. Jestli lze útokem z internetu poškodit hardware? Lze ale ta šance je nyní opravdu tak nepatrná že nemá cenu se jí zabývat. Moderní hardware má již jisté ochranné mechanismy které např. poškození flash romky biosu dokáží zabránít(propojky atd.). Drtívá většina problémů je se softwarem. Pokud se vám složí operační systém(Windows:) tak není problém vytvořit záchrané cdčko a operační systém se vám i s daty(pokud zálohujete) zkopíruje za deset minut.

Zajda (25.3.2004 19:55:28)

1.Prohlížeč Mozilla Firebird, Opera 2.mailklient-osobně doporučuji pro pokročilé Pegasus Mail a nebo Bat. Out-look se dá nastavit udělat bezpečně, ale než se namáhat tak je lepší jiný program(narozdíl od Outlooku free). 3.Antivirový systém nepoužívat. Nechat si cracknout systém (kór ještě když od něj nemám zdrojáky) nějakým antivirem to ke stabilitě již tak nestabilního systému Zbytečně spotřebovává systémové zdroje. Ten je skutečně pro ty hodně natvrdlé. Spíše je užitečnější nějaký osobní firewall.Doporučuji Kerio Firewall je zdarma, je přehledný a snadno konfigurovatelný. K zahození také neni nastavení firewallu o poskytovatele pokud to ISP umožňuje. Vše se zamozřejmě týká toho operačního systému co zná i malé dítě.Jiných platforem se viry téměř netýkají. Je jedno jaký máte operační systém, je jedno jaký máte software za (ne)bezpečnost systému závisí především na uživateli.

Petr Borecek (26.3.2004 00:21:30)

ja bych ten antivir nechal firewall mi moc nepomuze az mi nejaky java scrypt prepise MBR na HD.

Zajda (26.3.2004 02:07:50)

To je zas nějaká díra jo? Java script je interpretován prohlížečem a nemá v sobě objekty/metody pro přímý přístup k disku. Takže chyba v prohlížeči. Proti přepřepsání MBR vám dobře poslouží blokace zápisu na MBR v BIOSu.

Petr Borecek (28.3.2004 08:08:49)

to pisi kvuli toho ze ne uz kazda MB deska tohle umoznuje.

Pavel Chovančík (26.3.2004 10:27:11)

Dobrý den, projekt Mozilla Firebird se přejmenoval na Mozilla Firefox (kolidoval z názvem open source databáze SQL Firebird). Ač je Firefox velmi stabilní a funkčnost je již identická jako u klasické Mozilly (využívá její jádro), jedná se pořád o tzv. technology preview, a já bych ji pro klasické uživatele nedoporučoval, neboť mohou při jejím používání narazit na drobnější problémy. Také upgrade na novější verzi u Mozilly Firefox bývá provázeno instalací do čistého profilu, což znamená práci na vic. Domnívám se, že Mozilla 1.6 v české lokalizaci je optimální volba v současné době pro klasického uživatele. Jako poštovního klienta bych poté doporučil Mozilla Thuderbird, což je z Mozilly vycházející nástupce poštovního klienta. Zatím je také ve stádiu technology preview. Tolik jenom pro upřesnění. Hezký den

Zajda (26.3.2004 11:32:13)

Teda už Firefox no. A to mám před sebou ikonku. Zvyk je železná košile.Mozilla je docela velký a pomalý moloch. Naproti tomu Fireb... teda Firefox je o dost rychlejší menší a nespouští se tak dlouho. Thundebird může být. Ale proč doporučujete preview Thundebirdu a nedoporučujete preview Firefoxu? Uživatelům netrhá žíly nový profil. Chtějí funkční stabilní a rychlý prohlížeč.

Pavel Chovančík (27.3.2004 00:55:56)

Dobrý večer, promiňte mi, asi jsem se špatně vyjádřil. Pro reálné použití do podnikové sféry (kde to musí být 100% funkční) bych prozatím firefox a thunderbird doporučil pro testování IT oddělením. Pro koncové uživatele v podnicích je mozilla 1.6 teď patrně nejlepší volba. Existuje řada informančích systémů, které využívají jako klienta prohlížeč internetu a jsou třeba i chráněné přes SSL. V takovém případě nění čas na ladění a zkoušení. Pro podnikové zaměstnace je také nemyslitelné s novou verzí dělat nový profil a hrát si s importem kontaktů, pošty, ... A zkute říci vedoucímu úseku, že z novou verzí poštovního klienta musíte zdržet každého zaměstnance byť na hodinu :-). Ano, pro domácího uživatele je firefox a thinderbird určitě možná volba. Právě i kvůli rychlosti a velikosti se klasická Mozilla přetváří na samostatné programy. Doma je na experimenty čas. Zde se domnívám, že máte pravdu. Dobrou noc PCH

sdfds (2.5.2004 01:22:03)

You are so great

JF (27.3.2004 20:06:10)

Skvělá heuristická analýza je v AV systemu NOD32 v.2 . Už toho pochytal dost, aniž by měl v databázi vyhlehledávací řetězec.

Brk (27.3.2004 22:24:05)

Je tomu 12 let, co se mi na stole usadilo první PCčko a 7 let co jsem razantně změnil názor na smysluplné využití telefonní linky. U počítače trávím mnohem víc času, než by bylo rozumné a snad nebudu moc neskromný, když se označím za ostříleného uživatele. Poslední dobou mi ale internet začíná připadá jako nezdravě riziková oblast. Ještě před nějakým rokem a půl jsem se na internetu pohyboval relativně klidně i bez nějakého antiviru. Na ten jeden, dva zavirované maily měsíčně vážně nebyl potřeba. Dnes když se zadaří, tak jich přijde denně víc, než nabídek na zvětšení penisu a podobného bordelu, který počítám po desítkách. Na web i do poštu používám software z projektu mozilla. Jako IM se mi zalíbila Miranda a s stejně jsem nedávno „neubránil pozice“. Docela nepříjemná náhoda. Narazil jsem na web, který se s firefoxem nechtěl kamarádit, takže jsem použil IE. Do toho na mirandě přišla zpráva s URL a lol na konci. I když defaultní browser byl firefox, stránka se otevřela v právě používaném exploreru. No a problém byl na světě. Červik který se šíříl po ICQ dorazil i ke mně a atakoval díru v IE o které jsem věděl. Bohužel při pokusu o stáhnutí záplaty jsem vždy dorazil na link k windows update. Zdál se mi ten web divný, tak jsem zkontroloval disk antivirem, softem proti spyware, podíval se, co mi běží za procesy a s divným pocitem to nechal plavat. Až na druhy den od incidentu jsem si všiml, že mi asi něco loguje klávesnici, protože přestaly správně fungovat mrtvé klávesy. Červíka jsem druhý den vysekal ručně. V článku bylo napsáno, jak těžky závod s časem mají antivirové společnosti. To určitě mají, bohužel některé ani nedrží krok. Zaběhlý antivirus zareagoval na ponechaný vzorek až 3 dny po incidentu. V jakem bezpečí asi bude řadový uživatel, který si je jistý tím, že se ho to netýká a o aktualizaci systému se mu ani nezdá, i když suverénně používá IE, Outlook, …? Současná Microsoft monokultura je z bezpečnostního hlediska jen obtížně udržitelná. Já nic držet nechci a tak jsem zase v Linuxu. Doufám, že tentokrát mi to vydrží. Nějaké 4 roky zpátky jsem podlehl módní vlně a asi rok a půl jsem téměř výhradně používal Linux. Pak jsem se ale vrátil zpět k NT. Potřeboval jsem aplikace, které byly v té době v linuxu na hodně nízké úrovni a měnit OS 5x za večer mně nebavilo. Zatím to vypadá nadějně :o)

vencla.100 (30.3.2004 21:39:50)

proste sqelej clanek, diky za nej

dV.H. (19.4.2004 14:43:41)

Před nedávnem jsem si nainstaloval Firefox a musím říct, že se mě zalíbil hned. Sice jde o Technology Preview nové Mozilly, na vážný bug jsem ještě neměl příležitost přijít. Každopádně, až Firefox vyjde jako "plná verze", bude to stát za to. Taky jsem byl překvapenej, že při port-scanningu portů mě u IE zůstala 80ka otevřená. Pořád! Teď už při Firefoxu se to otevírá jen při přístupu na žádanou stránku. Prostě je to super prohlížeč a nedovedu pochopit, jak jsem si mohl svoje PC špinit Internet Explorerem.