Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > dokaze ISP toto?

dokaze ISP toto?

meaculpa (7.4.2004 12:45:05)

Mam takovy dotaz. Jsem pripojen pres BT Angel 1024/256 1:10. Obcas neco stahnu, ale heavy user taky nejsem. Kdyz jsem dneska rano po 14 dnech pustil DC++, zjistil jsem, ze na moji lince bezi rychlosti cca 5 kB/s, ale ostatni sluzby jsou v pohode. A to i presto, ze jsem to pustil pres port 80. Dokaze ISP identifikovat pakety, ktere prenasi? A jak?

Miroslav Šilhavý (7.4.2004 12:46:06)

Např. nějakým L7 filtrem přímo z obsahu packetů... A to neobejdete... :(

meaculpa (7.4.2004 13:00:23)

Diky za info. Nejde mi ani o obejiti, spis o to, jestli neni vada na mem prijimaci. Tedy neni a budu hledat jine pripojeni. Jen mi prijde divne, ze ISP ma pravo kontrolovat obsah paketu. Stejne tak mi prijde divne, ze BT nikde nedeklaruji "zakazane sluzby", "datove limity" apod. Proste zakopova valka ala Ceska republika. Vsechno se dela potichu, bez vedomi uzivatelu, ale jako stary pes jsem si uz zvykl, ze to tak funguje vsude, nejenom u ISP :o)

Miroslav Šilhavý (7.4.2004 13:06:13)

Není to jen věc ČR; proti P2P se bojuje zákopově všude, někde méně, někde více. Pokud v obsahu packetu hledá ISP jen informaci o službě, o typu provozu, je to v podstatě zase jen pohled do hlaviček, jenže ve vyšší vrstvě. Obecně se soudí, že takovéto počínání není v rozporu se zákonem. Bylo by, kdyby kontroloval co, odkud nebo komu přenášíte.

meaculpa (7.4.2004 13:20:06)

Nikoliv zakopove. Protoze mam moznost hodne komunikovat se zahranicim, v civilizovanych zemich jsou od ISP jasne dana pravidla. Vetsinou pomoci FUP, datovych limitu nebo podobne. Kazdy ma moznost si v ramci fair pravidel vybrat sluzbu, ktera mu umoznuje to ci ono. Na ADSL a podobnych pripojenich je drtive vetsine provideru jedno kdo a jaka data prenasi, pokud neprekroci smluvni pravidla. Paklize je prekroci, prijdou smluvne dane restrikce a uzivateli je nabidnuta jina sluzba, vetsinou s vyssi cenou. Coz je v ostrem kontrastu s tim, co se deje u nas. Obchodnik CRa mi na dotaz "vadi vam, kdyz si mesicne stahnu cca tak 20 GB pres P2P klienta?" odpovi "samozrejme ze ne, to je hodne pod hranici moznosti vaseho pripojeni". A to jsem si koupil nejdrazsi sluzbu, kterou koupit slo. Lhani jde cechum kupodivu dobre :o)

kcg (7.4.2004 13:41:01)

Ano, myslim, ze to jde, ale nejdrive bych se na 100% presvedcil, ze nemam treba spatnou konektivitu s tim dalsim koncem. Tj. jedna vec je merit propustnost mezi mnou a serverem X a druha vec je merit je mezi mnou a serverem Y. Karel