Anonym (7.4.2004 20:32:51)
Takze muzou zavest FUP na limited nebo ne? Krom vypovedi mam jedinou moznost, a to vyplaznout 2500kc a prejit na limited a tak se zbavit FUP, (aspon prozatim) Cekat na zarazeni zpet do 'prvni ligy' nema smysl, to muze trvat mesice...
NeAnonym (7.4.2004 21:24:04)
jsi opravdu trouba, Mirku. nauc se cist a pocitat, pls.
o zadne garanci dat jsem nemluvil. je jasne, ze pri pomerech, ktery panujou v ceskym ADSL, se skutecne k tomu limitu nikdo nedostane. to je ale vec zcela jina.
kdyz se podivam do ceniku Ceskeho telecomu, vidim tam polozku "IOL Broadband 512/128, 10 GB objemu přenesených dat v ceně služby". to je jasne smluvne obchodni ustanoveni. dalsi smluvni ustanoveni zni: "Cena za každých 5 GB přenesených dat nad stanovený limit".
kdyz si spocitam na kolik me prijdou preneseny data v objemu napr. 40 GB, zjistim, ze se mi vyplati koupit si drazsi sluzbu. to je zcela jasny a logicky zamer, uz jen proto, aby ti movitejsi nepretezovali slabsi linky.
doufam, ze az podsud je to zcela jasny.
z toho logicky plyne, ze na par blaznu, ktery na levnym limitovanym pripojeni protocej (kdyz maji stesti) radove desitky gigabajtu, asi tezko ma cenu uvalovat FUP, protoze po prvnich par uctech jim zbydou oci pro plac (vyjde je to podstatne draz nez treba agregace 1:20) a ISP na nich zcela legalne vydela pekny penize. pokud se takhle trvale zachova vetsi mnozstvi lidi, tj. setrvale budou protacet nekolikanasobne vetsi objemy dat nez maji v limitu, ISP muze zajasat a dokoupit konektivitu, protoze jeho ziskovost vystreli raketovym startem a zadny FUP nebude potreba. je ti to alespon trochu jasny? je to jen prosta obchodni aritmetika, nic vic (mysleno bez urazky). u limitu je FUP ekomonicky kontraproduktivni nastroj.
nemam Telecom moc rad, ale tohle maji spocitany velice dobre a mimo zrejme celkovy hladiny cen jsou uz ted pomery cen u limitovanych verzi z hlediska kseftu nastaveny dobre.
tvoje prirovnani jsou fakt cim dal hustsi (zase bez urazky), pokracujme v tvym prirovnani s mobily. to znamena, ze mam treba tarif se 100 volnejma minutama. je teda v zajmu operatora, aby mi po provolani rekneme 120 minut sluzbu omezil a ja mohl telefonovat jenom vecer a o vikendu? a spravna odpoved je... no... no... no prece to neni v zajmu operatora, on bude rad, kdyz budu volat porad, cim vic tim lip!
a nepredhazuj mi prosim to, ze ADSL je "neco jineho", jednak je to tvuj priklad a druhak ADLS je v tomhle smeru nastaveny uplne stejne. kdo chce usetrit, ma nizkej limit a vsechno nad nej je hooodne drahy (at uz minuty nebo data), pokud mas penize, mas drazsi sluzbu, ale vyssi limit