Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Obchodovani po cesku

Obchodovani po cesku

meaculpa (7.4.2004 19:42:04)

Uz jsem se dnes dotazoval, zdali je mozne, ze ISP vyrazuje podle nejakych kriterii nektere pakety uplne. Zda se, ze to je nejen mozne, ale ze je to realita. Podle mne dostupnych informaci CRa u sluzby Bluetone Angel zcela znemoznili provoz P2P klientu (ja osobne mohu hovorit o DC++). To mi prijde hodne zvlastni. Hodne moc velice zvlastni. Kdyby existovala nejaka jasne dana pravidla, spousta lidi jako ja by si tu sluzbu neporizovala. Moje osobni predstava byla takova, ze chci rychly net, obcas nejake ftp, obcas nejake P2P. Vedom si toho, ze P2P je datove narocne a vedom si toho, ze nechci nikoho omezovat, poridil jsem si tu uplne nejdrazsi sluzbu, jakou jsem mohl v ramci BTA koupit. Zcela chapu, ze nemohu "sosat" 100 GB mesicne na sluzbe za 800 Kc a zcela chapu, ze pokud ma nekdo takovou predstavu, je to s odpustenim magor a jeho ublizene vykriky jsou scestne. Dle proste matematiky, zde mnohokrat (a casto opravnene) deklarovane panem Silhavym mam pravo pri svem pripojeni prenest cca 30 GB dat mesicne dwn a 7 GB up. Kolik z toho prosurfuji? Ehm ehm. Odhaduji, ze cely muj mesicni traffic vcetne stazeni mych par zamilovanych raritnich Anime pres P2P byl pod 20GB. Kdyby existovala jasne dana pravidla predem, nebo rekneme alespon stanovena dodatecne ("mily uzivateli, svou desetinu jsi protahal, ted te pribrzdime"), chapal bych to. Chapal bych takovou limitaci i pres to, ze za fair pravidel by ISP mohl prerozdelovat volnou konektivitu (me osobne je jedno, jestli na me ISP 10 GB usetril a nekomu je dal, byla by to od nej slusnost, ale jak rikam, nikoliv povinnost). Nicmene diky chovani CRa jsem se dostal do situace, kdy 7000 Kc za instalaci vyleti do komina, budu muset hledat a zaplatit novou instalaci jine sluzby, proste kolem a kolem vzato CRa za mymi zady a mimo platnost smlouvy udelali neco, na cem oni vydelali a ja prodelam. Je mi jasne, ze s CRa se neda bojovat, resp. neni jak zvitezit. Po vykyvech v pripojeni na hranici pouzitelnosti, nefunkcni telefonni lince apod. mam sve zkusenosti. Samozrejme mohu vypovedet smlouvu (coz take udelam, co jineho zbyva, na surfovani nepotrebuji sluzbu, jejiz cena presahuje 4000 Kc), ale to je opet vyhra CRa, minimalne jim zbudou penize, ktere jsem zaplatil za instalaci a muj prijimac dostane za dalsich 7000 Kc nekdo jiny (takze vydelek dvojnasobny). Proste jsem az doted platil za sluzby, ktere fungovaly zpusobem vice nez podivnym (skutecne byly dny, kdy jsem lidem s ADSL zavidel 100kbps, na ktery si stezovali) a jak tak vidim, experimenty na zakaznicich se nezastavily, naopak postoupily kupredu. Cele mi to jaksi zavani. Mel jsem dojem, ze podobne "obchodni praktiky" patri nekam daleko na vychod. Neda mi to, ale jeste takovou perlicku na zaver: kdyz jsem jednou volal na BTA helpdesk, ze mi to opravdu nefunguje, technik mi rekl "nojo, ono je to pomale jako svina, ja bych to nikdy nechtel" :o))

Miroslav Šilhavý (7.4.2004 20:09:40)

Malé upřesnění - sice Vám náleží např. ta jedna desetina, ale uvědomte si, že kdyby každý tu svoji desetinu chtěl splnit, musela by rychlost klesnout také na desetinu a to ještě při předpokladu ideálního rozložení zátěže. Asi je chyba, že pravidla nejsou v povědomí; mám za to, že v obchodních podmínkách většiny ISP jsou zakotvena ustanovení, která varují před nadměrným zatěžováním, nevhodným chováním atd. Je to sice obecná formulace, ale myslím že se z ní dá vyjít a k tomu připočíst poměr, v jakém je linka sdílená.

meaculpa (7.4.2004 20:47:46)

V tomto bych si dovolil vam oponovat. To je prece matematicky nesmysl. Neznamena snad agregace 1:10 to, ze mam narok na minimalne 1/10 rychlosti pripojeni a 1/10 objemu dat? Alespon jsem mel dojem, ze toto je vas casty argument v debatach, ac opacnym smerem, tj. "mate narok jen na svou agregacni cast". Na jaky objem prenesenych dat mam tedy narok kdyz ne na tu 1/10, ktera je dana agregacnim pomerem? Na 1/50? Znamena to, ze existuje neco jako "oficialni prodavana agregace" a pak neco jako "prakticka agregace", ktera je vyrazne horsi? Pak pojem agregace vubec nechapu. Skutecne jsem mel za to, ze agregacni pomer vyjadruje to, s kolika lidmi dane pripojeni sdilim. Zjednodusene vzato, do pomyslneho pripojneho bodu tece 1 Mb a vsech 10 uzivatelu ma pravo si ho mezi sebou rozdelit. Prekvapuje mne, ze skutecnost je dle vaseho vyjadreni jina. Takze 1Mb 1:10 je dle vas ve skutecnosti napr. "do pomyslneho pripojneho bodu ve skutecnosi o dost mene nez 1Mb" nebo "sice tam tece, ale uzivatele nemaji pravo si ho rozdelit, musi nechat nejakou cast zdarma volne k pouziti pro ISP"? Znamena to v praxi tedy to, ze kdyz ma nekdo garantovanou linku, nema narok na prenos v cele siri pasma, ale napr. jen na 1/3? Stejne tak vidim vasi stat o "pravidlech v povedomi". To je prece nonsens a proti vsem pravidlum obchodu. To, ze nekteri ISP tato pravidla zpocatku porusovali (myslim ze i zamerne, aby nalakali co nejvice klientu a pak je mohli dat pod FUP a cekat, zdali za priplatek neprejdou na drazsi sluzbu, proste prodat svuj produkt alespon dvakrat), to je vec jina. Pokud mam ale jasne dane podminky, tj. napr. mam datovy limit 10 GB a dodrzim ho, asi tezko "nadmerne zatizim pripojeni". Pokud ho nedodrzim a chci obratit vic dat, mam tu moznost si data prikoupit za predem danou cenu. To je taky fair. Nebo otevrene reknu "na tomto levnem produktu existuje FUP, pokud chcete vic, objednejte si drazsi sluzbu" (a to by melo byt receno ihned). To cele, co mi odpovidate, ma toto vyzneni: ano, sice si koupite 1/10 pripojeni, ale nemate narok to vyuzit. Tim rikate, ze ISP si osobuje pravo mi poskytnout mene, dle sveho uvazeni treba i vyrazne mene konektivity, nez si kupuji? Neni to, s odpustenim, po cesku "zlodejina"?

Miroslav Šilhavý (7.4.2004 21:33:14)

Máte, pochopitelně; nicméně: pokud všichni budou chtít získat TO garantované minimum, klesne s tím zároveň i rychlost na minimum... Nebo snad ne?

meaculpa (7.4.2004 22:06:31)

Takze tim rikate: cerpat narok na to, co jsem si dle smlouvy zaplatil, je sice fakticky mozne a narokovatelne, ale v praxi nerealizovatelne a nevitane? To doufam nemyslite vazne? Vsiml jsem si, ze zde priklady moc nefrci, ale rekneme, ze si v obchode spolecne s dalsimi deseti lidmi objedname kazdy den deset rohliku, pro kazdeho jeden a takto je i kazdy plati. Je tedy spatne pro ten rohlik si kazdy den zajit? Samozrejme, kdyz si nekteri lide pro ten rohlik neprijdou, majitel kramku si zamne ruce a proda je nekomu jinemu. Je svobodna volba tech lidi si je nevzit. Ale stejne tak maji svobodnou volbu si ho vzit. Pokud ale reknu, ze chovani tech, kteri si kazdy den berou rohlik, je sice fakticky spravne, ale prakticky spatne, nekde je neco shnileho ve state danskem, ze? Pokud po necem takovem ISP touzi (a zacinam mit neodbytny pocit, že tento syndrom "amorality vyuziti pripojeni" cesti ISP v lidech peclive pestuji, protoze po tom touzi moc), a potrebuje zvysit ziskovost, pak mel ale svoji obchodni politiku nastavit jinak a prodavat sluzbu s jinymi parametry, napr. 1024/256 1:10, datovy limit 1 GB, ale nevim, jestli by obdobna sluzba mela mit trzni cenu 4000 Kc mesicne. Preci jen pri deseti uzivatelich pak stoji 1Mb nejakych 40 000 Kc. Predpokladam, ze za tuto castku by mohl ISP poskytnout plne vyuziti one 1/10 kazdemu uzivateli. Nebo se pletu?

PK (7.4.2004 22:45:01)

To stejné jako když někteří ISP nalákají na neomezené připojení bez limitu a po čase dají některým zákazníkům výpověď právě proto, že připojení používájí tímto způsobem. Poslal jsem už podání na ČTÚ a ÚOHS a chystám trestní oznámení pro podvod a klamavou reklamu.

mmm (8.4.2004 00:25:03)

jj, presne tak, smecko, CRa, nelimitovane tarify apod... proste minimalne neslusne chovani, sliby a nepravdy... i ja jsem vcelku skepticky v moznostech zvitezit nad takovymi molochy, ale drzim palce kazdymu, kdo se do toho pusti a DOUFAM, pevne doufam, ze na nenazrance a lhare jednou MUSI dojit

Miroslav Šilhavý (8.4.2004 07:42:08)

Ano, vcelku chápu, jak to myslíte; myslím že kritiky na politiku ISP jsem napsal víc než dost... Kromtoho mě je naprosto jedno, jakým způsobem budete s ČRa fungovat, co Vám dodají a co Vy budete chtít odebrat... Dal jsem Vám jen možná další informaci o tom, co očekávat máte a co možná ne. K té jedné desetině - představte si situaci, že by každý tu jednu desetinu chtěl využít - co se stane? Rychlost poklesne na 1/10. A data? Ty stáhnete, jen to budete stahovat nonstop celý měsíc.

Anonym (12.4.2004 19:39:24)

Pokud nesouhlasite doporucuji vyckat do 1.Kvetna a poslat stiznost do Bruselu komisi pro IT a komisi pro ochranu spotrebitele.

A (13.4.2004 09:51:38)

.. a nebo na lamparnu na nadrazi Praha-stred :o)

Anonym (13.4.2004 19:09:32)

Na Lamparnu jak chces,ale ochrana spotrebitele je v Bruselu velmi popularni a to ze dvou duvodu. 1, Brusel to nestoji ani euro ,uredniky plati stejne 2,zvysuje to popularitu a to i v pripade ze jde o tak bezvyznamny stat jako sme my, v obyvatel ostatnich zemi Eura to vzbuzuje pocit ze Brusel se zastane obycejnych obcanu at jsou odkudkoliv!

Anonym (13.4.2004 10:48:32)

Taky jde o casove rozlozeni sosani ... vetsinou je to omezeno jeste deni dobou do ktere se chteji vsichni tak nejak vejit

Miroslav Šilhavý (13.4.2004 11:53:43)

Nojo, jenže se bavíme o případě, že by každý chtěl získat svoji padesátinu dat...