Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Peníze

Peníze

MONEY (8.4.2004 21:10:02)

O kolik okrade člověka ISP za měsíc? A o kolik ho okrade telecom? Myslím čisté zisky? Nevíte to někdo? Myslím, že přiměřených 5-10% ceny to nebude.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 08:34:55)

;-) vy jste komik... IMHO to je zcela nepodstatné; pro Vás platí pravidlo "ber nebo nech být". A co kdo vydělá (resp. nakrade ;-) Vás vůbec nemá co zajímat.

Anonym (9.4.2004 09:53:55)

komik jste vy, pane Silhavy, prave jste, jak uz jsem psal v jinem threadu, poprel zakladni pravidla trzni ekonomiky, to co rikate plati pro ekonomiky tzv. diktatorskych rezimu a patri dnes do Afriky a podobnych oblasti. asi jste si nevsiml, ze napr. od urcite velikosti jsou ze zakona firmy povinne sve ekonomicke vysledky verejne publikovat. to, ze v rozvojovych ekonomikach jako je ta nase podobne kontrolni mechanizmy funguji jen castecne (a nejen v ekonomice) je vyvojovy problem, ktery se bud casem konsoliduje (a zacneme fungovat normalne) nebo zustaneme na urovni rozvojoveho statu. ve vsech fungujicich ekonomikach (mimo ropnych emiratu apod., coz ale nelze nazvat fungujicimi ekonomikami) existuje system tzv. verejne kontroly, ktery mimo jine reguluje monopolni praktiky a podporuje konkurencni prostredi. pokud by platilo to, co rikate, USA by dnes byli ekonomicky na urovni Ruska. chapu, ze nejaky vas osobnostni rys souhlasi s primitivnimi ekonomickymi a mocenskymi systemy, mate na to nezadatelne pravo, stejne jako mate pravo vyznavat napr. myslenky svedku Jehovovych nebo KSCM, a toto pravo mate dokonce systemem, se kterym zjevne nesouhlasite, zarucenou ustavou.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 10:00:13)

Pořád zde máte jeden rozpor: na jedné straně kritizujete ČTc, že neposkytuje kvalitní ADSL - tj. k internetovému monopolu má daleko a na druhé straně byste ho chtěl regulovat právě z titulu regulace monopolu. Není to divné? Ano, regulujme telecom; ano regulujme oblasti, ve kterých monopol má. Ne, neregulujme prostředí, které monopolní není. Ne, neregulujme služby, které jsou přístupné i ostatním hráčům na trhu (ADSL přes LLU). Ne, neregulujme něco, co za rok a něco existence své parametry zlepšilo a ceny snížilo.

Anonym (9.4.2004 11:09:56)

"Pořád zde máte jeden rozpor: na jedné straně kritizujete ČTc, že neposkytuje kvalitní ADSL - tj. k internetovému monopolu má daleko" toto je zjevna demagogie, pane Silhavy. typickym projevem monopolniho chovani jsou nekvalitni produkty s premrstenou ziskovosti. nikoliv naopak. toto se dozvi clovek uz v prvnim rocniku stredni skoly. problem monopolniho chovani je zcela a jedine v tom, ze nastoluje diktaturu trhu, nevytvari adekvatni hodnoty, umele omezuje kvalitu produktu a tim zabranuje celkovemu rustu ekonomickeho systemu. to je snad zcela logicke a snad k tomu neni potreba ani ten prvni rocnik ve stredni skole. "na druhé straně byste ho chtěl regulovat právě z titulu regulace monopolu." nikoliv, nechapu proc mluvite o nejake regulaci. koneckoncu jsem CTc ani slovem nezkritizoval, to je nejaka vase domenka. rec byla uplne o necem jinem. vy jste tvrdil, ze spotrebitel nema zadny narok mit povedomi o tom, jak funguji u velkych firem takove ekonomicke parametry jako jejich ziskovost. ja jsem na to odpovedel, ze na to spotrebitele pravo maji, to pravo je definovano a priznano primo zakonem (ackoliv se vam to zjevne nelibi) a ve vsech rozvinutych ekonomikach je toto pravo vyznamnym faktorem, ktery chrani trh a rozvoj ekonomiky. podtrzeno a secteno, kdyz odfiltruji to, co rikam: ano, spotrebitel ma v pripade velke firmy zakonny narok nahlizet do jejich zakladnich ekonomickych paramteru a ma pravo se k nim svobodne vyjadrovat. to, ze se vam to nelibi je vase pravo, take zakonne ukotvene, ale to je tak vsechno co s tim muzete udelat. i kdyz vlastne muzete: v ramci zakonnych pravidel se muzete snazit ostanim svuj nazor vnutit a oni maji pravo ho prijmout nebo neprijmout. ja jako zastance fungujci ekonomiky doufam, ze vas nazor neprijmou a ze se postupne propracujeme na legislativni, ekonomickou a politickou uroven civilizovanych statu.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 11:22:10)

Budiž, nechť má každý právo vědět, jak Telecom funguje. Pořád to ale nemění přeci nic na tom, že nabídka je nabídka a poptávka je poptávka. Vzhledem k tomu, že chování Telecomu nijak nezabraňuje ISP aby dotáhl konektivitu kam se mu zlíbí (jakoukoliv technologií) a nebo aby si vytvořil vlastní ADSL přes LLU, jehož ceny regulátor určil (tj. jsou opodstatněné), nevím pořád o čem mluvíte. Kdyby Telecom měl způsob jak zabraňovat rozšiřování internetu, nebo kdyby neposkytoval stejné podmínky AO - tedy kdyby neposkytoval LLU, pak by byla situace pochopitelně jiná. Uvědomte si, že pokud regulátor jednou schválil ceny LLU, jakákoliv další nabídka ADSL od Telecomu se bude opírat o stejné nákladové položky, ze kterých lim to regulátor opět schválí; a neschválí-li, bude muset zase naopak snížit i cenu LLU.

Anonym (9.4.2004 13:08:35)

nevim, o cem mluvim proto, ze mluvite o necem jinem a snazite se odvest pozornost jinam, od tematu. citat z vaseho prispevku: "A co kdo vydělá (resp. nakrade ;-) Vás vůbec nemá co zajímat." pouze o tom a nicem jinem se celou dobu bavime. o zadnem telecomu, LLU, pouze a jedine o tom, jestli mam spotrebitel pravo nahlizet do chodu ekonomiky velkych firem. ted uz snad chapete o cem mluvim, polopaticteji uz to snad rict nelze

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 13:20:54)

Ok, dobrá, nedovedl jsem odstavec ku konci: vezmeme-li v potaz náklady Telecomu, do kterých nevidíme, nicméně mám jisté indicie ve formě schválených cen LLU a ostatních služeb vzniklých za účelem splnění podmínek antimonopolního zákona, a vezmeme-li v úvahu RAO a koncové ceny ISP, nejsou marže nijak přemrštěné. Něco jiného ovšem je, zda ceny uznané regulátorem jsou opřeny o reálný stav věcí. Bohužel, to asi nezjistíme, proto holt _musíme_ brát rozhodnutí regulátor za směrodatné. :(

Anonym (9.4.2004 15:49:06)

to co rikate ted je zcela diametralne odlisne od puvodniho tvrzeni o tom, ze nema koho co zajimat jake ma kdo marze. k tomu, co rikate nyni, nemam dost informaci, jen pocity a k marzim telecomu ci ISP nejsem schopen se vyjadrit. jedine, k cemu se mohu vyjadrit je to, ze CTc evidentne (a logicky) zapasi o co nejvyssi ziskovost (kdo by to neudelal, ze) a v ramci toho procesu se deje spousta velice zvlastnich veci. o tom snad neni sporu. nicmene rozhodnuti regulatora jako smerodatne brat vubec nemusime. pouze jako docasne smerodatne. od toho jsme tu my jako spotrebitele abychom regulatorovi dali najevo co si o tom myslime.

Anonym (9.4.2004 18:49:49)

Jste čuráci oba dva, diskuze úplně o hovně, myslím že se ptal kolik konkrétně telekom a tzv. alternativní ISP vydělaj na jednom člověku, kterej si pořídí ADSL. Tak byste mohly taky jasně odpovědět na zcela jasně položenou otázku. Stakovejhlema kecema byste se uplatnily v politice. Hold v tomhle státě kdo nekrade okrádá svou rodinu.

Miroslav Šilhavý (9.4.2004 21:14:01)

Myslím že jsem na to odpověděl v prvním příspěvku, odkazem na LLU, které má v sobě určité ceny, nákladové položky, které lze přenést i na ADSL; a na RAO, z čehož jde vidět zisky ISP.

Kebule (10.4.2004 13:21:55)

Princip poptávky a nabídky může fungovat v tržním prostředí (v nedeformované podobě). To v oblasti komunikací (a vůbec většiny strategických věcí) samozřejmě neexistuje - a to nejen u nás. Takže o nějakých ekonomických teoriích nemá smysl vůbec diskutovat.