Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Kladivo na piráty z temnoty Microsoftu

Kladivo na piráty z temnoty Microsoftu

Anonym (14.9.2007 00:00:00)

Zdá se, že Microsoft se nespokojí se současnou podobou boje proti pirátství. Objevily se zprávy, že redmondský gigant plánuje zavést jedno nové softwarové opatření, které by mělo razantně omezit rozšiřování nelegálních kopií nejnovějšího operačního systému Windows Vista. Nepravá kopie Windows zcela pohasne. „Doba temna přichází.“

MartinCZ (14.9.2007 09:50:22)

Já jim držím palce, je jasné, že ve chvíli kdy najde MS účiný nástroj, který zabrání užívání nelegálních windows se budou muset lidé rozhodnout. Rapidně poklesne počet windows, protože se klienti rozvrství do převážně freeware systémů a windows přestane být dominantním, bude to pro něj znamenat ztrátu svého postavení na trhu. MS si to určitě uvědomují, nebýt tolika pirátských kopií, už by ta firma dávno zkrachovala.

Wamp (14.9.2007 12:32:10)

SW reseni?? Tak si tipnem jak dlouho to vydrzi? Muj tip je 7 dni. Vista jako system nejsou zatim hot. Kdo zvas ma CPU 64bit ma na nem minimalne Win XP 64bit? Jeste je tu vec ze uz nekolikrat my MS detekoval muj LEGALNI Win XP jako nelegalni. Kdybych to mel nelegalne jako kamos kterýmu v tomto pripade staci spustit jednu sikovnou utilitku a je po nelegalnosti. Kdezto me ceka vzdy dlouhe vysvetlovani na MS hotline ze to mam koupeny. Takze jeden z duvodu proc mit nelegalni widle. PS: Vista si poridim legalne a to zhruba tak neja 2009. Ted je to spise zalezitost bubertaku aby byly IN.

Nargon (14.9.2007 00:16:31)

Pokud se jim podari zabranit chybe, kdy i legalni win jsou oznaceny za nelegalni, tak nevidim zadny duvod, proc tohle nezavest. Ale stejne to ma jednu chybku. Kdyz nebudete provadet aktualizace tak muzete mit nelegalni win i nadale. Ja osobne automaticke aktualizace hned po nainstalovani systemu automaticky vypinam. Nikdy jsem je nestahoval a system mam funkcni a bez nejakych problemu. Ja se ridim pravidlem: "Nespravuj co neni rozbite."

Mrdák (14.9.2007 01:46:34)

Miluji Windows WISTA donesl mi je JehoVista....

Anonym (14.9.2007 01:57:35)

Ano! Billa, i JehoVisty, nemusím, i když mi lezou dovnitř i Woknem.

Anonym (16.9.2007 09:14:18)

:-)

aa (23.9.2007 13:40:56)

brutalni vtipek :D

Duran (16.9.2007 20:08:00)

Přesně tak, hned po instalaci Widel zakažu aktualizace a frči to bez problemu, taky nemam s Woknama žadne problemy, jedonu za 6měsicu udělam RE-I a je klid a znovy vše rychle a svižne. Nicmeně přestože mam Wokna vypalene ale CD-KEY jsme si šikovně obstaral tak když něco stahuju z MS tak prověřeni probehne uspěšně...

tatik (14.9.2007 11:41:27)

to zase bude diskuze :-)) už se těším :-))) ale nakonec si stejně většina okýnka zaplatí , nebo myslíte že si bude každý honem předělávat a doplňovat záplaty a shánět kde co pro linux?? linux je jen pro kutily a pak stejně přepne do woken protože musí makat a ne si hrát

Kazdodenni uzivatel Linuxu (predevsim, kdyz jde o praci) (14.9.2007 14:36:22)

Aha, a ty jsi nekdy Linux zkusil? Linux uz davno neni jen pro kutily. Dovede byt stejne hezky a privetivy jako Windows.... ackoli si myslim, ze dovede byt hezci a privetivejsi, protoze porad neobtezuje nejakyma stupidnima hlaskama a problemama s legalnosti a podobne. Oproti Windows ma jeste treba tu vyhodu, ze mas rychleji nainstalovany vsechnen SW, ktery poterbujes k tomu, abys na tom PC mohl neco delat. Byva totiz primo v instalaci systemu. Nevim o prijemnejsim a ergonomictejsim prostredi pro praci, nez jsou Unixova(Linuxova) graficka prostredi. Ty nejhezci veci z jinych systemu MS jen neumele okopiroval a udelal z toho nejvetsi lakadla Windows Vista (treba to uzasne Aero Glass ;-) - Linux takove veci umel asi o rok driv, nez vysla privni beta Vist ). Neumele proto, ze ty jine systemy na to zdaleka nepotrebuji takovy drahy a vykony HW jako Visty.

Kazdodenni uzivatel Linuxu (predevsim, kdyz jde o praci) (14.9.2007 14:50:23)

Oprava faktu: Linux ty graficke efekty neumel o rok driv nez vysla prvni beta Vist, ale rozhodne to umel o radu mesicu driv, nez vysla ostra verze Vist. Ovsem prvni OS ktery tohle umel, byl Mac OS, a to, mimochodem, je dneska fork opensoucoveho unixoveho systemu (FreeBSD).

Anonym (14.9.2007 15:11:20)

Myslim, ze to bylo drive nez rok, project Compiz je tu uz dlouho a Mac OS oproti tomu umi jen zlomek. To nemluvim o novem projectu Compiz Fusion, ktery je tvoren spojenim Berylu a Compiz. Mimochodem praci bez linuxu bych si take urcite predstavit nemohl, ostatne windows nepouzivam takovych 10let.

Kazdodenni uzivatel Linuxu (predevsim, kdyz jde o praci) (14.9.2007 15:35:07)

Fajn, diky za opravu, nepamatuju si to zas tak presne :-). Ale jinak si myslim, ze je zbytecne tady uvadet prilis podrobnosti. Ale pokud nekdo bude chtit, napisu sem odkazy na spolehlive zdroje. Ale kazdopadne si to vsechno muze kazdy najit sam, pokud neni uplne dusevne neschopny ;-) Vlastne by mozna stacilo uvest jedinny odkaz: wikipedia.cz (pripadne en.wikipedia.org, to je sice anglicky, ale je tam vetsinou mnohem vice informaci.) U clanku jsou odkazy na zdroje. Do vyhledavaciho boxu staci zadat hesla, ktera jsou uvedena v teto diskuzi.

Anonym (14.9.2007 15:08:45)

Tak to jste trochu skomolil, ve windows vidim jedine jeho + jen ve vetsi podpore her, ale u linuxu se to kazdym dnem rapidne zlepsuje, takze uz i tenhle plus pomalu zanika, proto nemam duvod se trapit s wokny a uz nekolik let jsem se svym os spokojen. Kdy pochopite, ze linux neni windows, a ze ze zacatku se proste budete muset naucit jak se vubec ovlada a taky nejake zakladni principy. Pokud to nedokazate pochopit, ze clovek se musi nejdriv danou vec naucit aby ji umel, tak vam neni pomoci. Linux se nesnazi v zadnem pripade kopirovat windows, o to se snazi prave windows, hlavne posledni verzi. Zjistete si jak je to doopravdy a neverte nejakym povidackam co kdesi napisou mali prcci, kterym se nepovedlo spustit jejich oblibenou hru. V linuxu pracuji denne, moje prace je mnohem efektivnejsi a bezproblemova oproti drivejsim casum. Nemuzu si na nic stezovat. Ten kdo se o Linux trochu zajima, vi, ze v blizke dobe spolelive nahradi windows. Uz se totiz cim dal vice firem zameruje na vyvoj linuxovych aplikaci, driveru, podpore. Takze nechapu proc by to mnelo byt pro kutily, ba naopak, pokud umite trochu myslet, tak problemy pri prechodu urcite mit nebudete. Pro ty co si mysli ze linux nemuzoupouzivat, protoze tam nejde photoshop a podobne programy vyvedu z omylu, spustite jej bez problemu. I kdyz existuji alternativy, ktere vypadaji a i umi temer to stejne, nekdy i vice a jsou zdarma. Napr. program Pixel vypada stejne.

ahoj (14.9.2007 18:18:32)

ahoj liniuxíci - nemám nic proti tomu včemu. pro mne bylo nejpřívětivější pracovat v dos a v Nortonu , byla to nejjednodušší práce člověk věe viděl co kde má a sám si odpovídal za to jak to tam má , ale jak je to překrytý oknama už to nemá ten šmrnc. at je to ms nebo linux nebo macos atd. takže je to o zvyku a rozhodně starý dos s nortonem neměl tolik komplikací jako linx a nebo ostatní srandičky , které se tváří jako

Anonym (21.9.2007 14:05:17)

No v linuxu muzete pouzivat pouze consoli, takze to vypada jako dos a zadne okna se neprekryvaji, pritom je to asi milion krat funkcnejsi a muzete tam udelat prakticky cokoliv co potrebujete.

Anonym (20.9.2007 22:54:18)

jo jo, je to ne den ode dne lepsi,ale primo hodinu od hodiny, fakt, a to nekecam, jaky ze je stoleti lidi ?

nef (14.9.2007 17:04:15)

Linux je vynikající,ale problém ovladače prostě nejsou. Kdyby byly,dávno šly Windows do koše i když Visty jsou velmi stabilní. Počítám i tento portál jede na Linuxu.

Anonym (14.9.2007 18:08:36)

Visty jsou stabilni tak, ze jely 15minut bez zasahu, bez instalace jakehokoliv programu, a to udelali legalni kopie na 3 ruznych pc. Proc ? A pritom tam Linux jede jako hodinky. Jinak napiste mi prosim o jaky HW se jedna, ze pro nej neni driver. Dekuji

Finrod Felagund (14.9.2007 18:17:11)

Například pro notebook HP 530 neexistuje ovladač na HP keyboard tak, aby se aktivovalo tlačítko, jímž jde zapnout wifi. A notebook bez netu mi je k ničemu. Stejně tak nejede UAA driver na témž zařízení.... jinak, pravda, je problém s ovladači menší, než před dvěma lety, to je fakt. Ale od Linuxu čekám to (až ho budu používat jako hlavní systém), že bezchybně bude fungovat jakýkoliv hardware ihned po instalaci, případně s možností jednoduché doinstalace + že se bude rychle startovat + bude fungovat dobře hibernation, což také nefunguje vždy dobře.

Anonym (14.9.2007 18:25:42)

Tak proc proboha pouzivate windows ? Nikdy se mi nestalo, ze by vsechen hw v nem byl funkcni hned po instalaci, a to ze mi nechodil i kdyz je primo pro nej urcen je dalsi vec. Na me sestave mi napr linux najde vsechen hw, vcetne digitalniho tv tuneru a jede jak ma. Kazdy ma zkusenosti jinde, jinak bez presneho modelu daneho kusu hw v notebooku vam nemuzu pomoct, v linuxu byjste mohl ziskat seznam vaseho hw + jmena chipu pomoci aplikace lspci. Ve windowsu k tomu budete potrebovat minimalne nejaky komercni everest, abyjste zjistil presny model.

Finrod Felagund (15.9.2007 20:33:26)

Protože pro Windows vydal HP všechny drivery, které tam jsou potřeba - a třebaže se v linuxu (nejen v jeho grafice) slušně vyznám, pořád ještě mi linux nestojí za to, abych ho dal na notebook. Na desktopu ho mám a jsem spokojen..

Anonym (15.9.2007 22:06:33)

Podpora HP je v linuxu rekl bych velmi dobra. Existuji ale vyjimky ale tech je nastesti malo

mungo (16.9.2007 19:58:39)

Ono to funguje i naopak - je nutno používat programy, které na Linuxu nejsou (třeba AutoCad). Mimochodem, nedávno při hledání hledal free grafického editoru jsem bohužel zkusil GIMP pod Windows. Nehledě na to, že vyžaduje k běhu podpůrné prostředí GTK, tak už instalace byla tak příšerná, že jsem vše zase rychle smazal ...

Anonym (16.9.2007 22:16:10)

To je hruza, instalace trva asi minutu :D GTK neni zadne podpurne prostredi ale normalni graficka knihovna, jakou mas treba i ve windowsu MFC

nef (14.9.2007 20:58:53)

Mám Visty legální od prvního dne prodeje a jedou jako hodinky oproti XP. Xp mně vydržely tak tři měsíce. Jinak používám Suse a ty ovladače nemám na creative Xfi, umax 4450, multifunkční tiskárna laser CM 1015, Leandek 2000H, Video Canopus Storm v podstatě vše co používám na Linuxu nerozjedu. Nemohu vybírat hardver jen pro Linux,ale užitečnosti. Není to problém Linuxu,ale výrobců hardveru ti na Linux kašlou asi lobování Gatese. Za chvíli bude 10.3 a budem opět čekat aby vůbec jely grafiky. Linux je velmi dobrý,ale sám nevydrží bez ovladačů. Každý operační systém je jen základ,ale bez podpory výrobců programů atd. je to neustále dost marné. Linux je fascinující jen proto, že ho vyrábí komunita,né jen týmy za miliardy!!

Anonym (15.9.2007 10:54:32)

Tak jsem si udelal cas, a zminovany HW jsem prekontroloval, jak je na tom s funkcnosti. Zjistil jsem, ze vsechno az na Video Conopus Strom - o tom sem nenasel skoro nic ani prez google, rozjedete v linuxu. Nejhorsi to bude zatim se zvukovou kartou protoze pro ni jsou zatim ovladace ve fazi testovani, ale jedou. Jak jsems e ale docetl, plna podpora Xfi zvukovych karet pribude v blizkem case. Neni tam jeste proto, ze creative neni schopna dodat ani specifikace toho hw. Jinak TV tuner Leadtek Winfast DTV 2000H mam doma taky, jede mi krasne v linuxu hned po instalaci, od kernelu 2.6.18 jsou drivery primo v jadre. Scaner i tiskarna jsou podporovany take. Takze to chce jen trochu hledat (trvalo mi to asi 5minut).

Mike (15.9.2007 15:25:32)

Myslim, že kolega myslel spíše Canopus STROM a ne STORM

haf (15.9.2007 20:58:02)

Nechci se přít,ale uvedený scener je přímo napsáno není podporován, DTV2000 je v jádru,ale né hybrid, všechny ovladače byly odmítnuty, CM1015 je profi tiskárna a tiskne jen v základním režimu,ale desítky možností nejdou,jako scener,zoom,nastavení teplot,kalibrace atd. Video karta přesný název DVstorm né strom. ale tato věc bude nereálná, a to je to na co narážím. Pokud firmy nebudou podporovat více Linux tak okna nikdo neohrozí. Creative jsem zvědavý,ale nevěřím. Poslední ovladač co byl tak na Live a i ten byl problémový. Počítač není jen net a vypalování.

Anonym (15.9.2007 22:11:49)

Jak jsem jiz psal Winfast DTV 2000 H mam doma, a jede mi jak digitalni tv, radio, tak analogova tv i radio. Takze vim o cem pisu ;) V nejhorsim si jako video kartu muzete nastavit vesa driver, ten pojede urcite.

haf (17.9.2007 20:42:54)

Dobrý den, bylo by dobré napsat podrobnou instalaci na SUSE portál, je tam po této věci poptávka. DTV 2000 mám,ale nenaladím kanály.

HUNKAO (16.9.2007 21:19:42)

Můj názor je takový.WIndows mál legálně ale jen proto že jsem ho koupil s notebookem.Linux je naprosto spolehlivý a je zadarmo ale windows je nespolehlivý a není zadarmo.Proč bych měl platit za neco co nefunguje jak má.Je to stejné jako kdybych si koupil auto a to vám po 5 Km vždy zdechlo a vy by jste si ho musely znova nastartovat.

Lu (15.9.2007 10:17:41)

no tak co win mám na samostatném disku format,instal a za 30 minut jedu znovu

Mairon (16.9.2007 18:00:34)

Zrusit, vypnout, vypalit. Nechapu lidi co si koupi pocitac za 30 haku a nejsou schopni si poridit legalne Windows, kdyz ho chteji pouzivat. To si klidne muzou jit do tesca ukradnout rotoped, je to uplne to same - KRADEZ.

Anonym (16.9.2007 18:50:49)

To bude prechazet 99% uzivatelu windows na jiny system :D ten zbytek se pripoji az za nejaky cas. Uz vidim jak si bude kupovat kazdy windows vista za 12 tisic :D Ja mam system zdarma a legalne par let a nestezuju si, nic mne nastesti neomezuje.

Kladivák stupidních linuxáků (16.9.2007 19:42:36)

a) 99 % nikdy nepřejde, zase mícháté čísly tak stupidně jako vaši kamarádi, Linux je pod procentem Market Share celou dobu své existence, ačkoliv každý rok vycházejí zprávy, že masově naň ho lidé přecházejí. A pořád se slibuje, že "drivery budou co nevidět, kompatibilita je už teď 100%ní, blablabla mílovými kroky, chrochro blááá". b) 12.000? Windows Vista si koupí člověk za 2.800 Kč. (PS: Mám dual boot, než začnete kefrat.)

Duran (16.9.2007 19:55:22)

Přesně tak, myslim že vždycky minimalně 75% PC v evropě pofiči na Woknech... a ta cena zakladnich WV se mam pocit pohybuje kolem 3000 což neni o nic vic než XP

Anonym (16.9.2007 22:18:26)

Myslet je hovno vedet, co myslite ze bude za dva roky ? Vetsina lidi krade windows, uz dnes se tomu spoehlive zabranuje, myslite ze budou porad pouzivat par let stare, derave, nic neumejici okna ? Jste trochu mimo, musite se divat trochu vic do budoucnosti, ne co je dnes.

Anonym (16.9.2007 22:25:29)

Vy budete urcite z nas ten nejchytrejsi a mate urcite pravdu, ze ano. Vasim vystupovanim jste nas presvedcil v plne care. Dekuji, windows nechci ani kdyby mi za to zaplatili. Vsichni kdo pouzivaji linux jsou urcite stupidni, protoze bez nich by vsechny servery jely na windowsich, ktere nejsou schopny jet par dnu. To nemluvim o ruznych zarizenich, linux je pohani uz nekolik let, bez tech kdo tomu dobre rozumi by jste nemnel takhle levne routery ani nic jineho. Dal bych ruce do ohne za to, ze by uzivatele linuxu vyhrali v ruznych testech jako napr. IQ, nebo ruzneho typu znalosti. Pokud by se udelal prumer znalosti a tech kdo je tu stupidni, tak silne verim a jsem presvedcen v to, ze ti stupidni by byli uzivatele windowsu. Tak si pomlouvejte nekoho jineho ...

petr (16.9.2007 23:20:51)

linux pouzivaji lidi kteri to maji jako jejich konicek u nas ani ne 1% takze ciste teoreticky 100 000 a dalsich 9 900 000 ma windowsy(jine operacni systemu neberu protoze ty nemaji uz skoro zadne zastoupeni). Kdyz si uzivatel nainstaluje windowsy tak ma nainstalovany pouzitelny system do ktereho prihraje ovladace z CD ktere dostal pri zakoupeni hardwaru a dalsi freeware programy si dotahne z netu. Zato u linuxu je to jinak, sice je fajn ze v nekterych distrubucich je uz integrovan openoffice,mozila,...(to je lehce doinstalovatelne) ale uz nejak neresi ze nejde nainstalovat hromada hardwaru(ja osobne sem nerozjel grafickou kartu tak aby mi nebehaly barevne pruhy po monitoru ktere we windowsech nemam) Jak pises ze linux pohani servery,... tak to je proto ze se o nainstalovani systemu staraji odbornici kteri v linuxu umi. Az bude linux na urovni windowsu v podpore hardwaru tak mozna zacnu uvazovat ze ho nainstaluju do te doby budu pouzivat windowsy ktere jednou rocne preinstaluju a mam po jakychkoliv problemech

Anonym (17.9.2007 07:24:56)

"ze nejde nainstalovat hromada hardwaru" - dovolil bych si upozornit na význam slova "nejde" - slovo "nejde" a slovo "neumím" není jedno a totéž a význam obou slov je rozdílný.

Duran (17.9.2007 11:13:38)

Vy Linuxaci si vždy něco najdete, vi'dte ? ... nicmeně ja linux nepouživam, odjakživa jedu na MS W už od W95... všechno si nadstavuju manualně a nenecham system zasebe nic dělat, naprosto jsem spokojeny ! Nikdy jsme o Linuxu neuvažoval, možna tak kdybych zřidil internetovou kavarnu tak abych nemusel kupovat na každy PC licenci od MS a neviš čeho všeho ještě jen pro chod Inetu, nicmeně jak by to zas vypadalo kdyby přišli zakaznici na PC kde je LINUX ? By na mě hazeli čočko co to je ! ... Take mam nyni grafickou kartu HD 2600XT a na to ovladače taky pro linux nejsou, prostě se s tim vyrobci neserou.

nef (17.9.2007 15:57:03)

Ono je lepší raději nepsat o Linuxu,když člověk neví ani jak vypadá a pracuje. Používám Windows, i Linux a raději jsem v Linuxu suse. S linuxem jsem začal před rokem, zvědavost a hlavně se naučit něco nového . Na Windows čumím 15 let a chtělo to změnu. Závěrem,zarytí odpůrci Linuxu jsou jen trdla, dokáží akorát spustit Nero a ckraknout Adobe!!

Anonym (17.9.2007 16:46:49)

Tady nema ani cenu neco o linuxu psat, kdyz takovi uzivatele kteri se jen vymlouvaji na to ze musi strasne pilne pracovat v jejich autocadech ci photoshopech, pritom existuji vsemozne virtualizace a zpusoby jak jejich program sprovoznit plnohodnotne i v linuxu. Nechapu lidi, kteri na linux nadavaji, kdyz se obiraji o dobro. Vypada to jako by byli vsichni podplaceni micro$oftem aby rikali jak jim to vyhovuje po vsech strankach, pritom se staci divat na kohokoliv 30minut a zaznamenate par krat jak mu neco neslo. A to i velmi zkusenemu. Proste ten system nepracuje logicky, dela si co chce, nereaguje jak by se dalo ocekavat od poradneho systemu, ovladani neni intuitivni. V Linuxu je to udelano tak, aby i ta nejvetsi lama zvladla udelat svou cinnost, jedina nutnost je umet cist. Kdyz prijde windowsak k linuxu tak hleda treba tento pocitac nebo ovladaci panely a nemuze se dohledat a potom co mu neco v opdobnem smyslu trva najit 10minut tak nadava jaky to neni system k ničemu protoze mu v tom vsechno trva. Jasne ze trva, kdyz ma z windowsu same zlozvyky a tech se drzi at je to jakykoliv system. Dokud se to clovek nenauci ovladat, tak mu to trvat dlouho bude, jenze na to aby se to naucil potrebujete cas, a spousta lidi co tu na linux nadavaji si neudelala ani par hodin. Kdyz si ten linux uz nainstalovali tak nechapu s jakym zamerem ? Mysleli si, ze to bude jako windows jen bez viru nebo neco v tom smyslu ? Kdyz migruju na jiny system a vzdavam se tomu, co sem se ucil kdo vi kolik let, tak jak si nekdo muze myslet ze tech stejnych X let dozene za "10minut pouzivani" v linuxu ? To je velka pitomost a takovi uzivatele by mneli a taky budou odkazani na windows. Na to je si potreba udelat spoustu casu a kdo ho nema at si nestezuje, ze mu neco nefunguje nebo ze to nejde, kdyz nevi jak na to. Je to asi strasny sok, kdyz si windowsi "expert" mysli ze o pc vi uplne vsechno a ted nainstaluje linux a jen se do toho cumi a nevi co delat .. To je zjisteni co? A to prave takovi lidi psychicky nezvladnou a zacnou nadavat co to je ten linux za svinsto, linux sux, a pod. Pritom mohli pouzivat system o jakem se jim ani nezdalo, ale to si bohuzel uz priznat nemuzou, protoze nevi "o cem to vlastne je". Vsechno hodnoti tak jak jim to pripada z prvniho pohledu, a kdyz rekne nekdo neco v opacnem smyslu, ze se mu to libi, tak se mu to musi snazit vyvratit a vyrvat to do sveta, jaky ze to neni humus .. Uz se poznavate ? Tato nemoc se jmenuje Xenofobie. Ne, nic s Xenou to spolecneho nema. Viz. wikipedia

Duran (17.9.2007 19:53:38)

Slohovka velice pěkna,uznavam... a teď zase něco ja, měl jsem linux se všim všudy asi 2 dny provozu .. Proč ? Zvědavost oč vlastně jde... nicmeně jsem byl zklaman. Graficka karta nešla mi zapnout do rozličeni většiho než 1280 a to je pro ostrost meho širokouhleho LCD nemožne, pro plnou ostrost třeba rozličeni 1440x900 ! Pod linuxem to prostě nejelo ani za boha, proto jsem s nim skoncoval protože obraz byl tak hnusny že z toho bolely oči. ... nicmeně nemam nic protitomu se něco nove ho naučit, je to blbost co pišete že když je někdo zvykly na Windows tak že v linuxu když něco hleda tak nadava, je to největši kravina všech ci vypoušti spusy a maj pravě onen Linux v PC... z moji uvahy takovy lidi kteři linux odsoudi linux bo nemužo něco najit je opravdu minimum, anom jsou to blbečkove, protože Linux neni žadna nadstavba pro Win takže je to vlastně něco originalniho, sveho, noveho a neznameho. Je to to same jako kdybych se ja (protože nemam s WIN problemy) vymlouval na to, že když někdo s PlayStationu přejde na PC a začne nadavat na Microsoft Windows že je to k hovnu že když si chtěji zahrat tak nestači vložit CD do mechaniky ale je třeba hru i nainstalovat a popřipoadě cracknout, přiinstalovat CZE apd. Takovy pak ať zustane oprabdu u PS když se nechce učit.

nef (17.9.2007 20:53:19)

Přesně neznalost to je Váš problém. Grafiku nainstaluji za dvě minuty a obraz je o 50% kvalitnější než u Windows. Teď se chystá něco nového a prý je to výkonová bomba. Vy jste vůbec nenainstaloval ovladače a jel jen na základní Vesa. A nezlobte se já měl ty samé broblémy a dnes je to sranda.

Duran (17.9.2007 21:02:24)

Ne ja to nahodil ale nešlo mi dat nativni rozlišeni, to seme mi ale dělal Win až na novych ovladačich (ktere pravě vyšly jen na WIN) to jde, ve Winech byla jinač vyhoda že to přes VGA jelo pořad akorat nešloi Přes DVI až s novym ovladačem, ale u Linuxu se mi nepodařilo 1440x900 ani přes VGA ani DVI ,nevim proč...

Anonym (17.9.2007 21:12:33)

Linux pouziva tzv Xserver a v tom kdyz neni nastaveno rozliseni ktere chcete, tak ho neprepnete ani kdybyjste linux premlouval. V tom je cele tajemstvi. Napr. po instalaci ovladacu pro vasi grafiku, budete mit nastroj od vasi grafiky, ve kterem si zaskrtnete vsechny mozne rozliseni. Verze, ze kdyz vite jak na to, widescreen nebude problem ani s vesa driverem a bude to jeste jednodussi nez ve windows. Vse je jen o znalostech, chuti se to naucit, casu. Reknu vam na rovinu, ze na to abyjste poznal linux vam nestaci ani rok. Kazdy den budete obevovat nove veci, linux neni uzavreny ale otevreny na kazde strane. Muzete jim prohlednout zkrz. Kdezto ve windows vidite jen na povrch. Samozrejme pokud nechcete nic objevovat, nikdo vas do toho nenuti. Proto existuji GUI nastroje, ktere zvladne ovladat uplne kazdy. Vzdat to po 2 dnech je blbost. I po 2 tydnech. Za tu dobu se totiz nemuzete naucit poradne ani zaklady. U vas je problem v tom, ze nejste zvykly z windows jaksi vyuzivat navody, ktere jsou na internetu kazdemu k dispozici. V Linuxu je perfektne zdokumentovat kazdy program a to i cesky. Vetsinou staci najet na domovskou stranku dane distribuce a tam si precist dokumentaci - navod ktery presne potrebujete. A najdete tam snad odpoved na vsechny vase otazky. Jde jen o to naucit se to pouzivat.

Duran (17.9.2007 22:09:48)

No řekněte mi ale kdo dneska ma čas poznavat nove věci až tak do hloubky, v dnešnim uspěchanem světě kdy vše musi byt hned neni čas ani na kavu abych pravdu řekl, nicmeně kdybych nestudoval tak bych se do linuxus chuti vyrhl, napada vas nějaka distribuce pro začatečnika ? ... No pravda, ja moc na internetu navody nevyhledavam protože Wokna použival od 95 takže je mam docela v maličku a znam i pozpatku. Určitě se najde něco co neznam ale přiliš toho nebude.. takže až bych si dal pauzu tak bych rad linuxu mrkl na zaklady.

Anonym (17.9.2007 22:31:22)

Ja rikam, ze nejlepsi je vyzkouset vsechny zname/rozsirene distribuce, jinak si pak nejde udelat obrazek, jaky ten linux doopravdy je. Distribuce jsou totiz jine a kdyz to po prve uzivateli nepadne do oka, tak ta dalsi muze byt uplne jina. Kazdemu vyhovuje neco jineho nicmene pro zacatecnika doporucuji vyzkouset: Ubuntu, Mandriva, OpenSuSE, Fedora, Debian. Ubuntu doporucuji ne, protoze je nejlepsi, ale protoze ma perfektni dokumentaci a v zadnem pripade nemluvim nic ve smyslu ze vyjmenovane distribuce jsou nejlepsi. Z meho pohledu jsou pro mne nedostacujici, ja musim mit Gentoo, to je od vsech ostatnich velmi odlisne hlavne zpusobem instalace, taky je to distribuce, ktera mne kompletne dostala naucila mne strasnou spoustu uzitecnych veci ve velmi kratkem useku, ale ten cas sem tomu venovat musel. Urcite to neni pro zacatecniky ale pro ty co maji hromadu casu, aspon to je pravidlo ze zacatku. Pro ty co chteji nainstalovat a hned pracovat doporucuji spis neco jako Mandriva, OpenSuSE ci Fedora. Ubuntu ma jedinou nevyhodu v tom, ze je sice velmi jednoduche, ale jak neco nejde hned ze zacatku, tak tam nejsou uplne vsechny nastroje, ktere by mohly pomoct, zase ale existuji spousty navodu, takze tento problem vicemene mizi. Takove poradne distribuce, ktere vam daji vsechny mozne nastroje pro vselijake nastaveni vsehomozneho jsou treba ta Mandriva nebo OpenSuSE. Doporucuji vam zakoupit knihu k distribuci Mandriva, ve ktere jsou kompletne zaklady + mnoho dalsich veci krasne cesky popsano vcetne pouzivani apod. Kniha je pomerne velmi levna na to co vam nabizi, obsahuje kompletni distribuci + mnoho programu, zde ji muzete zakoupit http://shop.qcm.cz/catalog/product_info.php?products_id=370&osCsid=ae5b50e6ab5a1bc161699c76447e3b3e Preji prijemne pouzivani Linuxu

Duran (17.9.2007 23:42:54)

Mandriva jsem viděl na stahuj.cz ... diky za doporučeni asi vyzkoušim stahnou a nahodit ho a kzusim si v něm pohrat... Nicmeně ne protže mam zdravotni potiže na delši lokty tak moc nemam čas pracovat v něčem co neznam. Co se tyče knih k systemu, určitě dobra volba, ale přecejen jsem zastance toho že člověk se nejlepe nauči to, na co sam přijde ;-)

Anonym (18.9.2007 06:58:23)

Přeju hodně štěstí při "zkoušení." Nicméně už teď je mi naprosto jasné jak to dopadne. Bohužel jste se od počátku fixoval pouze na jeden operační systém, nikoli na počítače obecně. Proto bude pro Vás velmi těžké chápat jiné, v naprosté většině lepší alternativy a postupy. Z dosavadního je zřejmé, že lenost, nechuť a neinformovanost Vám vypěstovala odpor k linuxu, proto se ve vlastním zájmu při zkoušení ozbrojte trpělivostí - nebudete litovat.

nemo (18.9.2007 21:17:04)

Ach jo, nejsou zaslepenci ti co používají Windows, ale Linuxáci. To co bylo původně myšleno jako žert (Unix) je kampanovitě vyhlašováno za super non plus ultra. Já si také ZAPLATIL Linux Suse ( Linux je totiž zdarma ale podpora se platí). Na rozdíl od Windows kde se software platí, ale podpora (alespoň prvních pár incidentů) je zdarma. Tak co je lepší ? Musím říci, že Linux jsem na běžně používaném PC nerozchodil ani s podporou (prý nestandardní RAID a grafická karta). Musel jsem si koupit z druhé ruky ojeté pomalé PC se starým hardware - tam to šlo bez problémů. Přesto, nakonec Linux zůstal v krabici. Nechci hodiny a hodiny bádat a hledat kdo mě poradí. Chci zapnout PC a používat standardní programy, účetnictví, grafické programy atd. Hoši Linuxsáčtí, proč mám psát do černého okna Shutdown a fůru přepínačů za tím, když ve Windows prostě stisknu tlačítko vypínače a OS as Biosem za mě provedou standardní zavření programů a vypnutí počítače. Tady je jádro pudla !! Linuxáčtí nadšenci si s PC chtějí hrát, zatím co my ostatní chceme na PC PRACOVAT. Howg.

Anonym (19.9.2007 08:58:39)

O jakém černém okně píšeš? Myslíš konzoli? Víš vůbec, že naprostá vetšina linuxů má dnes grafické rozhraní, plochu, ikony a také se vypíná dvěma kliknutími nebo stiskem vypínače? Je mi tě fakticky líto člověče !

Hary (23.9.2007 14:59:28)

Tak ted sem se vazne nas...,každej linuxák je brouk pytlík,kterej všechno ví,zná a od všeho má klíče.Rozjeď tohle -http://www.nsapp.fordtechservice.dealerconnection.com/vdirs/wds/IDS_WebInstall/IDS51/Setup.asp - na tom vašem nejnejnej OS a napiš,ty hlavo.Jedině linux používati budeš a na víru pravou obrátíš zbytek nevěřících,pako vylízaný.

Anonym (23.9.2007 20:45:27)

A ty jsi ze vsech nejmoudrejsi, tebe zrovna maji vsichni poslouchat, ... Nevim kdo je tady vylizany, ale vas link jaksi nefunguje, bohuzel mne to tam nepusti "Access Denied!!". Nevim co delate, ale myslim, ze nazyvat programatora, ktery pise jadro systemu je trochu mimo. Samozrejme nepisu jen to, ale spoustu jinych aplikaci. Mnel by jste se zamyslet nad sebou a nad tim co jste napsal.

Anonym (17.9.2007 16:25:24)

Vas postoj k linuxu je mi lhostejny ale na vasi grafiku ovladace jsou.

Duran (17.9.2007 19:54:52)

Tak to mi prosim napiše navod jak rozchodit mou grafiku přes DVI na širokouhly 19" v 1440x900 aby mi LCD nepsalo že neni signal ... diky ..

Anonym (17.9.2007 20:04:46)

Nejak takhle http://www.abclinuxu.cz/forum/show/156615 tech navodu je na abclinuxu.cz asi 20, staci pouzit vyhledavani ;)

nef (17.9.2007 20:36:22)

Nevím jakou používáte distribuci, já Suse a pro ní je RPM bálíček opensuse-xgl-settings,naistalovat a grafika je během dvou minut naistalovaná i compiz nebo Beryl. Po takových efektech bude Windows ještě roky slintat. Nutné připojení netu. Pak rstartovat grafické prostředí né celý comp jako u oken nebo bude tma. Podrobné návody jsou na portálu Suse.

Anonym (17.9.2007 16:31:30)

Tak pri pristim nakupu pc si kup linux kompatibilni hw ne ? Potom se nemuzes vymlouvat na nic a nic ti v jeho pouzivani nebude branit. Jak jednoduche

Bilbo (16.9.2007 21:48:13)

Musim se priznat, ze XPecka jsem originalni nemel, ale krabicovku Vista Ultimate sem si koupil. 13 litru mi zas tak moc neprijde, kdyz mam comp za 100 tisic (vcetne monitoru, repraku, mysi a tak) a krabicovku ma clovek navic moznost pouzit i na dalsi pocitac. U normalni sestavy, co vetsina lidi kupuje nekde v krame, staci OEM a ty stoji mnohem min. Nechapu proc by nekdo v dnesni dobe kradl Vista. Updaty jsou potreba a porad instalovat novy genuine cracky je otrava. OEM verze Home Premium stoji 3 litry, coz je uplne smesna suma vzhledem k bezny cene pocitace (pocitam 20-30 tisic).

Bugy (18.9.2007 20:52:24)

Bohužel,i 3litry jsou pro mnohé dost a jako směšná suma se jim to nezdá, jsou i takoví,co si Winy nekoupí již ze zásady.....já osobně 3litry obětoval ale znám spoustu lidí co by za toto nedali ani kačku!!

Anonym (18.9.2007 21:20:42)

Prosimtě takovejm to nevysvětlíš. Oni berou na výplatu 70 tisíc čistýho, všude z televize a z novin se dozvídají, že průměrný plat v čr je necelých 22 tisíc. Ale že těch 22 tisíc je průměr hrubé mzdy a že vrchol četnosti hrubé mzdy je okolo 15 tisíc už nemohou pochopit vůbec. Takoví lidí prostě neřeší, že musí zaplatit 8 tisíc nájem a 4 tisíce měsíčně na živobytí s čistou výplatou 11 tisíc korun. To nepočítám oblečení, drobnosti, nic - jen holé přežití !!!

Anonym (17.9.2007 07:58:24)

Jdou sami proti sobě. Jen tak dál, konečně....

Kocourek (18.9.2007 18:04:25)

Na Pc s XP OEM se do věčných lovišť se odebrala CD vypalovačka. Opatřil sem místo ní DVD vypalovačku. M$ soft mi oznámil že je nutno systém do 3 dnů aktivovat. Pakliže se proces nezdaří už mám připravený DVD s Debianem .......