Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Linux používaný jako Windows 98

Linux používaný jako Windows 98

Anonym (9.11.2007 00:00:00)

Opět vám s časovým odstupem přinášíme přehled podílů jednotlivých operačních systémů na desktopech a webových prohlížečů jak u nás, tak i ve světě.

Haf (9.11.2007 09:45:11)

Je vidět,že 65% lidí někdo posadil před počítač s nainstalovanými Windows. Neboť kdyby byli trochu odbornější tak přejdou ihned od špiona k Firefox,který je o třídu kvalitnější a hlavně rychléjší. Pak se nedivte na malou možnost rozšíření Linuxu.

Anonym (9.11.2007 16:46:12)

Ty neumět čeština??

Krtek (10.11.2007 20:45:07)

Zdravim vsechny,at uz inteligentni tak i ten zbytek :-) Cirou nahodou jsem zkusil vcera poprve ten zahadny Linux a jeste ted ziram...Instalace-boot z dvd-vyber disku-klavesnice a co se ma instalovat za necelou pul hodku se TO nainstalovalo,pote restart a nabeh linuxu(konkretne mandriva) a to je vse! Zadny doinstalovani ovladacu,programu(na pdf,mp3,avi,vypalovani,icq,skype...),kodeky atd. Vse se nainstalovalo a nastavilo pri ty ani ne pulhodinove instalaci...Ano,pro hrace nepouzitelne(hry jdou,ale jen nektere) pro nejakou firemni sit bez znalosti take ne...ale pro normalniho uzivatele(treba fotky,vypalovani,edit videa,net ...)velmi dobry ,rychly,bezpecny(zadny viry,spyware,adware...). Kdo chce at zkusi :-) treba live cd ubuntu.cz ...

Krtek (10.11.2007 20:49:00)

Jeste pridam jeden odkaz pro ty kteri si mysli,ze Linux je nejakej lepsi dos :-) http://youtube.com/watch?v=bvnQE1EAEZY

Anonym (11.11.2007 18:06:06)

A co z toho máte? Přídá to na výkonu? Nepřidá, když chci vidět omalovánky tak se mrknu na něco jiného než na linux nebo na vistu.

Anonym (11.11.2007 19:40:13)

Tohle byla jen ukazka toho, ze linux je neni prikazova radka, ale muze ho pouzivat uplne kazdy. Je neco co vam kolem slova Linux nevadi ?

Arcastt (26.2.2008 11:14:51)

Mě na nm nevadí vůbec nic

enoid (26.2.2008 11:31:57)

jako pěkná ukázka by také mohlo sloužit http://abclinuxu.cz/desktopy .-)

Krtek (11.11.2007 19:51:51)

JJ inteligentni nazor :-) nekdo vidi omalovanky a nekdo kdo na pc dela treba 3d grafiku,striha video ... vidi uzasne moznosti nejen nekolika ploch,prehlednosti ...Srovnavat vistu a linux?Hmm neco tak strasne lineho jako vista jsem jeste nevidel,to uz byly rychlejsi Win 3.1 na me 286 :-) s 1MB ram ...

Anonym (12.11.2007 16:03:15)

Přečti si to ještě jednou. Já linux s vistou neporovnávám, jen říkám že obojo jsou omalovánky, teda linux s prostředím xorg apodobné. To anonym: mě kolem slova linux nic nevadí, nechápu co se snážíš napadat.

Anonym (12.11.2007 16:24:16)

Asi jste chtel rict misto xorg compiz fusion, a pokud si ho samozrejme dobrovolne nezapnete, tak ho nemate, takze vam vubec nikdo nebrani v tom ani nevnucuje neco takoveho pouzivat. Proste se vas zepta jestli to ma zapnout nebo ne. jinak Xorg je graficky server, ktery se stara o to aby jste mohli spustit vase oblibene prostredi, napr KDE, Gnome, Xfce, Fluxbox, apod.. A nevim cim vas napadam, ale slusne jsem se zeptal. Takze asi zminka o linuxu je pro vas urazejici ? Zajimave

Anonym (12.11.2007 18:18:15)

Nechapu, já taky vubec nenadávám na linux a vy mne napadnete s míněním: Je neco co vam kolem slova Linux nevadi.

Kuba (11.11.2007 16:51:24)

Pro firemní síť se taky Linux hodí. My ho ve firmě máme a bez problémů funguje. Ani nepoznáš rozdíl.

Anonym (11.11.2007 19:01:44)

Manzelka a tata maji Mandrivu, sam mam Gentoo. Kluci z prace jsou pro Ubuntu nebo Suse. Potesilo me, ze misto Solarisu se ted u nas dava Redhat :-) Panove, kdo nevyzkousi, neuveri, co muze byt intuitivni.

Anonym (11.11.2007 19:35:10)

Ale jim to je jedno, podle nich je proste windows nejlepsi za kazdou cenu. Take pouzivam Gentoo uz nekolik let, od windowsu uz jsem se nastesti odprostil pred par lety.

Anonym (11.11.2007 23:14:13)

Ja vim. Navic jsem jedne zname zalohoval pc pres live distro, pretah data, vypalil a teprv po cca pul roce jsem zjistil, ze tam mela tehdy viry. No, jeji problem. Ty viry jsou i na tech mediich. Zase bych skoncil u toho, ze spousta lidi dela v admin uctu vse

Dawe (12.11.2007 12:29:02)

Taky jsem jednou zkusil nainstalovat linux. Bohužel kvůli tomu, že neexistujou na některý věci ovladače, tak tam nevydržel ani den. Na fakultě (FEL) máme na některejch kompech jak winy tak i linux. Když není vyučuvání, tak někdy trávím na kompech i nějaký pauzy. Většinou si při výběru OS spouštím winy. Pouze brouzdám po netu atd. Ty doby, kdy jsem ve škole dělal protokoly a stahoval jsou naštěstí pryč. Jednou mne napadlo si pustit linux. No žádný překvápko. Nic novýho. Tak jsem pustil FireFox a začal brouzdat. Po cca. 15 minutách se celej Linux sek. Myš ani klávesnice nijak nereagovala a pomohlo mi až restart tlačítko na kejsu (takovejhle zásek se mi ve škole na winech nikdy nepodařil). No od tý doby jsem už Linux nikdy nespustil. Jsem asi jeden z těch, co má s Linuxem pouze špatný zkušenosti.

Anonym (12.11.2007 15:31:40)

A to vas odradilo jen to, ze v tom ma skola bordel a neumi to korektne nastavit ? Vzhledem tomu, ze distribuci je par stovek a linux jako jadro se kazdym dnem vylepsuje a nabyva novych funkci se mi zda, ze je to velka pitomost. Dalo by se to prirovnat k tomu, ze si koupite kafe a protoze vam nechutnalo tak uz ho nikd pit nebudete, i kdyz znacek je plno a spousta jinych by vam chutnat mohlo. Pokud takhle postupujete se vsim, tak vas jde urcite snadno zmanipulovat ve vsem. Ja vidim spadnout windows skoro kazdy den u kamaradku, same chyby, zaseky, apod .. Nejlepsi ale na tom je, ze clovek pri setkani s linuxem odhlali postupne jeho plusy. A pokud vam se zrovna zdala distribuce kterou jste videl normalni, tak je to hlavne tim ze jste stravil u nej malo casu, urcite vam na jeho poznani nestaci ani mesic.A ohledne toho ze chybi ovladace, mohl byjste napsal konkretni zarizeni, ktere jste zkousel a v linuxu nejede ?

Dawe (12.11.2007 16:32:47)

Nemyslím si, že bychom v tom na škole měli nějakej bordel. Jsem si vědom toho, že existuje celá řada distribucí. Určitě by se našla i taková, která by se mi líbila. A tak jsme si jednou s kámošem sedli a rozhodli se nainstalovat na jeho stroj Linux. Zvolili jsme Ubuntu 7.10. Hned na začátku jsme narazili na problém s RAIDEM. Linux instalace žádný disky neviděla. Ovladače nejsou. Pročítání návodů a brouzdání po netu taky nepomohla, tak jsme se rozhodli tam prdnout IDE a nacpat to na něj. To se podařilo. Další problém ale nastal s integrovanou zvukovkou. Ovladače neexistujou. Dále tehdy nebyli ovladače na TV kartu (ASUS MyCinema P7131). Tak jsme se na to vy...a trochu zklamaný jsme tam foukli zpátky XPéčka.

Anonym (12.11.2007 22:06:15)

Co se týká Linuxu na FELu, tak pokud se nepletu, tak tam je (nebo aspoň byla) na většině kompech stařičká Caldera Linux...

enoid (26.2.2008 10:56:17)

jo jo, Mandriva je velice přívětivá distribuce :-) taky jsem na ní začínal :-)

Svancara (10.11.2007 10:46:44)

> Neboť kdyby byli trochu odbornější.... Toto je opravdu vynikající argument. Pisatel by asi měl být poněkud odbornější v hodnocení lidské společnosti a ne být natolik odborný ve své odbornosti, že propadne do fixní představy, že jeho odbornost je to nejdůležitější na světě. Nejen 65% lidí někdo posadil před počítač s Windows. To procento musí být někde kolem 99%. Jsou to účetní, zedníci, tesaři, lékaři, architekti, učitelé, automechanici, agrotechnici, topenáři, instalatéři, malíři pokojů i obrazů, atd. atd. atd. Důchodci, malé děti, studenti, dospělí ve středním věku... A všichni mají jedno společné: počítač je pro ně nástroj pro to, co potřebují udělat, ale naprosto nepotřebují vědět, jak ten nástroj uvnitř funguje. A jestli funguje kvůli něčemu, co se jmenuje Windows no tak dobře. Jestli funguje kvůli něčemu, co se jmenuje Linux, no tak dobře. Jestli funguje kvůli něčemu, co se jmenuje orbitální spinová elektromagnetická rezonance s depresivně akcelerovaným turbohyper tomografickým laserově modulovaným terahertzovým vlněním - no tak dobře. Mohou nakreslit obrázek? Mohou napsat e-mail? Mohou zpracovat účetnictví? MOHOU! A to je to, co je zajímá a co potřebují. Pokud si dotyčný pisatel "Haf" myslí, že například architekti, automechanici nebo lékaři jsou defacto imbecilové, protože nechápou detaily operačních systémů a používají Internet Explorer místo Firefoxu, tak ať si vyprojektuje sám svůj barák, opraví převodovku v porouchaném autě a vyřízne slepé střevo. To přece umí každý jen trochu odbornější expert na počítače.

Anonym (11.11.2007 09:15:12)

To vam tak vadi myslenka toho, ze muzete mit operacni system naprosto zdarma a bez nakladu vcetne softtwaru ? Mozna vam nevyhovuje dnes, ale je logicke ze ci vice lidi takovy system pouziva, tim vice prispiva k jeho vyvoji => je cim dal vice kvalitnejsi. Do jeho kodu vidi uplne kazdy, a kazdy muze najit nejakou chybu a cokoliv vylepsit. Mate jistotu, ze se vam nikdo nehrabe v pc, ze vas vlastni OS spehuje, apod. Nechapu proc jste proti tomu. Vy jste tak rad, ze muzete zaplatit par tisicovek za software ? Nastesti jsou i lide, kteri chapou tento vyznam a opensource podporuji.

Haf (11.11.2007 12:40:23)

Zrovna ohledně doktora,dcera byla na ultrazvuk ve Zlíně ohledně druhého mimina. Velká reklama,za čtyři stovky vám nahrajeme v 3D obraz na DVD. Dcera nadšená zaplatí,přijede domů a místo 3D jen šum. Na některé věci je potřeba znát trošku víc. Nakonec je to při těch řadách maminek dobrý přilepšovák za šumi,šumi.

Svancara (11.11.2007 14:13:24)

Nějak mi uniká, co by měl v tomto případě DOKTOR z technického hlediska umět víc, než: - Stisknout tlačítka Start a Stop na ultrazvuku - Vložit DVD do vypalovačky - Vyhledat na předem známém místě soubor vygenerovaný ultrazvukem a stisknout tlačítko pro vypálení na DVD. Nehledě k tomu, že toto by DOKTOR VŮBEC DĚLAT NEMĚL. Ani jeho sestra. Jejich role je naprosto jiná. Jejich vzdělání naprosto jiné. A v případě doktora hodně vysoké. A je v zájmu Vaší dcery a nás všech, aby neplýtvali svým časem na takové věci. Toto by měl dělat technik. A ten by, dejme tomu, mohl něco vědět o Wndows a Linuxu. Pokud budeme stále vězet v socialistickém "udělej a dodělej si sám", místo "zaplať profesionálovi za službu, kterou potřebuješ", tak budeme mít místo 3D obrazu pořád jen šumi šumi.

Anonym (9.11.2007 11:14:21)

Nevím že ten Linux vůbec může někdo používat. Co vím tak ho maj tak akorát nějaký rádoby inteligenti z fakult elektrotechniky co si s tím hrají radši než aby se šli oholit a umejt. Dyť na tom nic nefunguje,nic se v tom neotevře jenom aby se s tím člověk sra*l a rozčiloval.

Anonym (9.11.2007 14:43:57)

Hlavne, ze vy vsemu rozumite nejvice ;)

kriskami (9.11.2007 16:41:00)

á, pán je znalec ..., skoro se bojím, abych ten Linux nechytil :-))

enoid (26.2.2008 11:12:13)

No bacha, Linux je návyková věc :-D aspoň to je má zkušenost :-)

Anonym (9.11.2007 16:43:24)

Co to meleš ty lopato, kdyby sis raději něco přečetl a vyzkoušel.

Jarda (9.11.2007 17:40:06)

Je poznat,že autor jen užívá systém a chová se jako ovce,bez vlastní píle ,úsudku-je jen povrchní,netouží vyhledat něco jako LinuxMint,a hned vše vzdává.Je to škoda a od něj velká mýlka.

Jarda (9.11.2007 17:42:33)

Je poznat,že autor příspěvku -studenti,co se neholej-jen užívá systém a chová se jako ovce,bez vlastní píle,úsudku-je jen povrchní,netouží vyhledat něco jako LinuxMint,a hned vše vzdává.Je to škoda a od něj velká mýlka.

Anonym (10.11.2007 00:54:48)

A co bych se sra*l s nějakým LinuxMentol. Na windows mám všechno co potřebuju,všechno mi funguje,všechno spustím, na co potřebuju k životu nějakej Linux? Vaše starosti bych chtěl mít. To miluju jak je nějaká diskuse o operačních systémech vždycky se vylíhne ono 0,0001 procento lidí kteří to hrdě používaj Linux a snaží se všechny přesvědčit o svojí nadřazenosti. Kdyby jste radši šli dělat něco užitečnýho nebo se snažili vyniknout i jinak než vaším operačnim systémem šaškové..

Anonym (10.11.2007 04:57:34)

Vždyt to říkám, jsi velká lopata a jakákoliv diskuze je bohužel marná. Jen si pěkně užívej s MS a neser se tam kde na to nemáš.

alda (10.11.2007 14:33:53)

No, zamyslel jsi se nad tím, že existují i lidi, kteří nechtějí platit (nebo si to nemohou dovolit) za Visty/XP? Ano, můžeš říct, že si to stáhnou z netu... ale jsou lidé, kteří si tohle dovolit nemůžou nebo to nechtějí (Ctí duševní vlastnictví a zákon.), protože mají třeba živnost, popř. operační systémy zřizují do firmy. To už není tak jednoduchý víme? :-P Chodí kontroly, hrabou se v licencích a nedej bože, když je nemáte. To je pak docela drahý špás. Proto spousta lidí volí linux. Jenomže to ti asi nedochází, protože očividně nezvládáš myslet v širších souvislostech. Tak se nediv, že se někteří Linuxáci cítí nadřazení, když se chováš takhle ;-).

Svancara (10.11.2007 15:38:59)

Cenou za to, že ušetřím za Windows bude, že než se všechno usadí, tak budu volat a platit experta, který mi ten Linux ve firmě rozchodí, protože to nikdo v mém okolí nebude umět, zatímco Windows mi nastaví můj náctiletý syn. Pokud budu chtít ušetřit i na expertovi, budu se jím muset sám stát. Jenže já jsem keramik a dělám hrníčky na kafe. Takže místo vymýšlení nového designu hrníčků na ranní kávu budu studovat manuály Linuxu, abych je vzápětí zase zapomněl a při každém problému je studoval znova. Opravdu jsem ušetřil? No a na konec jeden čerstvý poznatek: Abych ušetřil, na jeden z počítačů jsem místo MS Office nainstaloval OpenOffice. Po týdnu používání musím říci: Microsoft svoje peníze zaslouží. OpenOffice jsou amaterský, nedodělaný pokus o software plný chyb a nefunkčností. Nazdar Linux - již nikdy více! Peníze vynaložené na Windows a MS Office jsou vynaložené účelně.

Anonym (11.11.2007 09:07:39)

Stacilo mi precist si vasi prvni vetu, je videt, ze do teto problematiky vubec nevidite. Asi si neuvedomujete, ze stejne usili jako jste vynalozil do windows, musite vynalozit i do linuxu, proste linux != windows a ten co si mysli ze k tomu prijde a vsechno hned rozjede a bude vedet kde co je, kdyz predtim pouzival 10 let windows je na omylu. Zaklad uspechu je mit moznost se dozvedet jak na to. K tomu staci pouhy internet, ale samozrejme plno z vas, jako treba vy asi nevite jak ho vyuzit. Preji vam aby vam vase pocity zustaly. Stejne postupem casu prejde na Linux a dalsi opensource systemy velke masy lidi, jako je tomu i dnes. Pak budete mit linux i vy ani nebudete vedet jak .. To ze umite pouzivat windows neni tim, ze je tak rozsiren, ale tim ze jste ho proste a jen pouzival. Myslite si snad, ze clovek ktery nikdy windows nevidel se v nem okamzite nauci vsechno delat ? Omyl .. Stejne tak je tomu u linuxu, jenze lide, kteri umi windows _perfektne_ ovladat pak zjistuji na linuxu, ze neumi vubec nic - a prave tento fakt je srasne depta tak si daji zpatky windows a rikaji si jaky je to super system .. Vsechno je to o pristupu a o lenosti ;)

Anonym (11.11.2007 11:50:59)

No postav člověka který neumí s pc vubec před linux a pak před win a řekni mu ať ti sprovozní všechno. Uvidíš že na winech to bude mít daleko rychleji a v 95% případů nebude muset ani hledat návody na internetu. Já osobně používám oboje. Linux na desktopu zatim nechci, není to dořešený s podporou nějakého hw a náhrady některých sw jsou velmi špatné nebo nejsou.

haf (11.11.2007 12:21:04)

Protože Windows jsou už postaveny pro blba. Ale tak to má být. Jinak podle mne je vše připraveno a nelegály pojedou hodinu denně. To bude poprask.

Svancara (11.11.2007 12:32:32)

>Protože Windows jsou už postaveny pro blba. No a máme opět jasno. Kdo zvolí Windows, tak je prostě debil. Jediní chytří jsou ti, co používají Linux. Doporučuji zvednout ruce nad hlavu a bez dalších zbytečných diskusí se vzdát. (Chtěl jsem napsat "vzdát se bez boje", ale tahle diskuse žádný boj není. Je to jen taková sranda, s předem známým, to jest žádným, výsledkem.)

archlinux (11.11.2007 12:48:27)

proc stale hanite linux/windows at pouziva kazdy co jemu vyhovuje, me nikdo nedostane zpet na windows a vas na linux , je to o svobode, ja nepotrebuju k zivotu office od microsoftu, me proste vse otevre open office, me vzdy vzrusi, kdyz musim znamym neco vysvetlovat (v jejich windows)protoze je to tak hloupy system, ja jsem uz zvykly na vychytavky linuxu a jsem hotovy z toho, jak "jednoduse" jde vse ve windows :)

Laik (11.11.2007 18:23:07)

archlinux napsakl: "...ja nepotrebuju k zivotu office od microsoftu, me proste vse otevre open office...." A už jsi zkoušel otevřít a hlavně použít excelovou tabulku s makrama ve svým open office? Myslím že ne, protože bys zjistil, že se prostě s makrem nechytáš.

Anonym (11.11.2007 19:32:04)

Asi mate starou verzi ;) Zkuste aktualizovat. Je to dan za to, ze pouzivate uzavrene formaty.

Anonym (11.11.2007 18:08:24)

Kdyz posadite cloveka co s pc neumi pred linux, tak ho zvladne urcite rychleji nez windows, protoze tam je to popsano tak, aby to pochopil kazdy kdo umi cist. Tim myslim posadit pred pc, ktery je kompatibilni s objema systemy. Ve windows bude muset doinstalovavat ovladace, v linuxu bude mit vse vcetne softwaru hned po instalaci. Kazdy mame svuj nazor,to ze vy mate zrovna hw, ktery se vam nepodarilo sprovoznit je dalsi vec. Kdyz vim, ze budu chtit pouzivat linux a budu si tam kupovat specialni HW, jednoduse si zkontroluji zda je podporovan. Neni na tom nic sloziteho, staci trochu selskeho rozumu, ne toho co vam rika, kde se co ma naklikat - to mate zazite z windows. A i kdyz je to Linux, snazite se zazite zvyky uplatnit i v nem, v tom je vase chyba.

Anonym (11.11.2007 19:28:56)

Tento hw jsem vybíral v době, kdy jsem ani o linuxu neuvažoval. Já něříkám, že linux je špatnej, naopak. Ale na desktopu bych ho nechtěl.

Bill (12.11.2007 23:30:32)

Na Windows nemáte vše co potřebujete. Máte pouze základní funkce. Další musíte nainstalovat. Já v Linuxu po instalaci spustím bez problémů DivX či XviD. Co Windows?

enoid (26.2.2008 11:29:46)

No, on zase není Linux jako Linux ;o) jsou i distribuce kde po nainstalování máte jen konzolové prostředí a zbytek si vbíceméně musíte doinstalovat sám :-) což mně osobně vyhovuje :-)

archlinux (10.11.2007 11:12:19)

hned prvni prispevek me donutil se zasmat a reagovat, ja uz pouzivam linux 5 let (jako bezny uzivatel , priznavam, ze neumim skompilovat jadro, ale naco taky..) tj. internet, vypalovani , uprava videa a fotek , obcas se kouknu na tv(diky tv karte) hry sic nehraju, ale taky jsem zkusil ze zvedavosti pres cedegu, takze to taky funguje, navic mi odpadla spousta problemu (antiviry a ja uz ani nevim co za spyware vsechno existuje) system si zaktualizuju napsanim peti pismen, takze pohoda a k windows se vratit nehodlam

Olin (10.11.2007 16:45:28)

Zkopilovat se píše ze "Z". Jinak to že není Linux tak rozšířen je především chyba Linuxové komunity. Argument WIDLE PATŘÍ DO HNOJE mne od člověka "Linuxáře" nepřesvědší a dokonce ani nedonutí přejít na Linux. Takže chybu bych hledal v lidech, kteří si hrají na Linux gurů a velice tím škodí LINUXu.

archlinux (11.11.2007 13:40:00)

a chce vas snad nekdo presvedcovat o prechodu na linux? nikdy , radsi zustante u win, usetrite tim cas jim i sobe (a znova pisu, ze nejsem zaden linux guru, proste jsem si na ten system zvykl, pripada mi proste lepsi , nez win ) a nemam potrebu nervovat se s win :)

Anonym (10.11.2007 18:01:55)

Ovšem, diskuze jako obvykle nezklamala:-) Co příspěvek, to perla.

Anonym (11.11.2007 11:47:40)

Pánové vím o čem mluvím...Měl jsem tu neblahou zkušenost kdy mi byl jako spolubydla na koleji přidělen jeden upocenej elektrotechnik s linuxem v PC. Nepřál bych vám to zažít. Celý dny tam smrděl a čuměl do compu,nic jinýho.Na 14 dní jedny ponožky a furt mi tam cpal nějaký srač*ky o tom jeho linuxu,co se zahazuju s nějakým microsoftem,že on je nejvíc in,jak kompiluje nějaký jádro a pod.Nikam nechodil nebylo možný tomu uniknout, maximálně za ním přišli jeho kamarádi a to utrpení z těch keců a smradu se ztrojnásobilo. Pak když jsem v tom něco zkoušel tak mi ten jeho slavnej systém nenašel ani flasku a referát ve wordu se mi v tom openoffice úplně zdeformoval. Na všechno musel být speciální software ale prej to podle něj za to být bez microsoftu rozhodně stojí. No hrůůza. Ty experty co se vždycky vyrojí na diskusích jako tahle si představuju úplně stejně. Říkám dělejte ze sebou něco vaše okolí trpí, začal bych koupelí a instalací windows jako každej normální člověk.

Svancara (11.11.2007 12:25:19)

Přesně v tom je podle mého názoru jádro pudla. A přesně proto dopadají diskuse "Windows versus Linux" tak, jak dopadají. Ti lidé jsou opravdu experti na Linux. Z jejich hlediska je Linux opravdu lepší, než Windows, protože v případě potřeby si mohou sáhnout třeba až úplně dovnitř do jádra a změnit třeba systém přidělování zdrojů pro jednotlivé procesy k obrazu svému. A pak, celkem oprávněně, mohou v diskusích vykřikovat, že Linux je lepší než Windows (a navíc zadarmo). Jenže v tom jejich jednostranně zaměřeném životě jim jaksi uniká, jaká je skutečná cena za takovou odbornost: že sice dokonale rozumějí Linuxu + návaznému softwaru, ale dokonale nerozumějí LIDEM. Dobře jsi to napsal: Nic jiného je nezajímá a nikam je nedostaneš. Prostě mimo svět své odbornosti mají potíže. Dokonce bych řekl, že jde o nějaký psychologický efekt: 1. Člověk žije v lidské společnosti a má potřebu být uznávaným a váženým členem této společnosti, protože to přináší zisky jak v ekonomické tak v emoční oblasti. Minimálně potřebuje být někým tu a tam pochválen, že je kabrňák. 2. Úzce zaměření jedinci (v našem případě experti na Linux), nemohou uznání dosáhnout jinak, než skrze tuto svou odbornost. 3. Ergo kladívko: nemohou za žádnou cenu připustit, prostě nesnesou ten pocit, že ta jejich odbornost (Linux) je pro někoho nevýznamná a že si klidně nainstaluje do počitače Windows. Takové chování prostě nesnesou, protože to znehodnocuje jejich společenský význam. A proto je s nimi tak obtížná diskuse, a proto NIKDY nepřipustí, že se dá docela dobře žít i s Windows. Závěr: Je zcela zbytečné se pouštět do diskusí "Windows versus Linux". Někteří lidé v tomto ohledu nejsou schopni diskuse v pravém slova smyslu. Oni z výše uvedených psychologických důvodů prostě MUSÍ ostatním dokázat, že Linux je lepší než Windows. Podle mého názoru oba systémy (+ další operační systémy) mají svoje místo na světě a časem převezme jeden od druhého to lepší, což už ostatně děje.

Anonym (11.11.2007 19:59:27)

Přijde mi jako nesmysl spojovat to. co popisujete s Linuxem. Je to něco, co se projevuje ve většině oborů. Geniální umělci jsou také do jisté míry asociální. Navíc, lidé, kteří dokonale rozumějí Windows jsou na tom úplně stejně. Extrémisti jsou v obou "táborech". Osobně bych řekl, že Linux a Windows XP jsou momentálně srovnatelné systémy, co se týče "běžné práce". Samozřejmě, pokud potřebuje někdo něco specializovaného (hry, CAD, programování, ...) tak musí volit podle toho, co je lepší pro něj.

Anonym (27.2.2008 15:41:49)

Aha, takze protoze si videl nekoho kdo sedi u pc, tak uz je ten system, ktery neni ten "normalni" co maji _vsichni_ tak je Linux na prd ? Podobne jako byste si myslel, ze auto ktere se nabouralo je k nicemu. Vinu nedavate ridici ale samotnemu autu .. Je toto normalni ? On asi ten Linux kvuli necemu pouziva, a urcite ho tam ma ne z donuceni ale protoze chce a sedi tam protoze ho to bavi. Tak proc mu to mate za zle, kdyz je v oboru pc urcite mnohem zdatnejsi nez vy, takze tomu rozumi a o cem mluvi on, vi vic nezli vy. To ze vam neco rikal o kompilaci je treba pravda, muzete to snad udelat vy ? Ne, ovsem ze vam je to k nicemu, ale mu ne. Pak musim jeste dodat, ze hodnotit system bezici na jadru linuxu podle jedne jedine distribuce je velka blbost. Protoze je distribuci velke kvantum a vy nejste schopen shodnotit realny stav, jak je to doopravdy .. Jedna distribuce vam nabidne to, druha zase neco jineho. Jen na vas zalezi kterou si vyberete a podle toho se bude odvijet prace se systemem. Az budete s linuxem pracovat nekolik let, pak nadavejte, ze je neco horsi. Mimochodem openoffice nema s linuxem nic spolecneho, stejne tak si jej muzete spustit pod windows. To ze pouzivate dokuemnty s uzavrenymi formaty je jen vas problem, nikdo vam nebrani pouzivat odt. Pak bude konverze mezi windows i linuxem 100% kompatibilni. Vzdy je nejake reseni, kdyz problem resit odmitate smulu mate jen vy. Mimochodem uzivatel ktery s linuxem pracuje, nemusi nic dolazovat protoze vi co a jak ma udelat, stejne jako vy vite diky tomu ze windows pouzivate uz urcite nejakou dobu kde mate kliknout. Je to naprosto stejne, jenze spousta lidi je lina a nedokaze si to pripustit. Kdyz clovek chce, jde to, cas se najde vzdycky.