Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Software za 0 Kč včetně DPH?

Software za 0 Kč včetně DPH?

Anonym (18.12.2007 00:00:00)

Pokud již vlastníte operační systém Windows a necháte připlácet nemalé sumy za další programy, pak máte možnost vsadit na zdarma přístupné programy. Pokud vás straší, že nevyhrávají v testech renomovaných časopisů, pak nemusíte truchlit, pokusíme se najít odpověď na otázku proč.

jerky (18.12.2007 19:59:54)

Pane Černý, přečetl jste si ten článek po sobě? Opravdu nesrozumitelné - perly typu "Pokud posuzujeme vlastnosti dvojce Sunbird a Thunderbird, pak najdeme jen velice málo toho, co nám může nabídnout MS Outlook." nebo ".....dále Firefox, jehož největší síla spočívá zřejmě ve snadné skinovatelnosti, a zásuvné moduly." i "..grafický vzhled grafů." by stály za projetí nějakým jazykovým korektorem, což asi zatím nebylo vyvinuto ani v MS ani jako Open source :))

Hugozhor (18.12.2007 23:31:34)

Já sem si říkal, že se mi to nějak špatně čte, teď už vím proč :)

mirusko (4.1.2008 07:01:41)

Nie som tyký odborní na software ako predchádzajúci autori článkov. Myslím si, že skôr patrím k tej večšine. Pracujem pre jednu firmu ktorá sa v prevažnej miere zaoberá poradenstvom a službami v oblasti požiarnej ochrany a BOZP. Náš GR na odporúčanie dealera MS nakúpil do firmy cez 30 inštalácií OFFICE balíku, stálo to približne 300 000,- Sk. (Hlavne Office neumožňuje na staršie počítače inštalovať Office inak než cez Works.) Moje argumenty na používanie Open Office nebral do úvahy. Avšak dve pobočky našej firmy používajú OO už 2 roky a môžem zhodnotiť že bez akýchkoľvek problémov. Za tie 2 roky som sa nikdy nestretol s potrebou používať OFFICE. Iste pracujem prevažne s textom a občas s tabuľkami a primitívnou grafikou. Medzi nami v OO sa mi veľmi páči vloženie tabuľky (calk) do textu. V Office sa tabuľka automaticky zmení na text a nie je možné v nej meniť vzorce (možno to len neviem, ale v OO nemusím ani zisťovať ako sa to dá, ide to automaticky). Určite všetko má svoje výhody a nevýhody. Ale na 300 000,- Sk je treba zarobiť.

Mcihal Černý (19.12.2007 11:42:50)

Děkuji za připomínky, je to samozřejmě moje chyba. Příští díl snad bude lepší. Děkuji za názory i trpělivost.

petr (19.12.2007 21:31:31)

Co kdybyste přestal psát podobné články jakými tady chcete propagovat linux a free programy ? Jenom tím plkáním škodíte.

wss (20.12.2007 21:13:16)

A proč by tady nemohl propagovat open source?? Pokud vím, nejmenuje se tento web windsl.cz . Nehledě na to, že tyto programy opravdu mají něco do sebea bežnému smrtelníkovi postačí.

nonferatus (23.12.2007 17:46:44)

Já se podepisuji pod vše, co je v tom článku. Všechny tyto programy používám několik let a k běžné práci plně postačují. Dokonce outlok expres i explorer mám kompletně odinstalované a nijak mi nechybí (tedy kromě situací, kdy si o ně říkají nablblé programy, které vyžadují jejich přítomnost v systému) Mimochodem do thunderbirdu existují stovky pluginů, z nichž některé pomohou udělat z něj skoro rovnocenného konkurenta otlocku z office. OOo zas umí konverzi do *.pdf.... foxit reader je zas několkanásobně rychlejší než akrobat.... Je tisíc důvodů proč open source používat. Rovněž však uznávám, že někdo může mít tisíc důvodů proč je vůbec nepoužít. Rozhodně je ale dobrým počinem o nich lidem říct. Pokud někdo pracuje alespoň jednou týdně s dimenzemi a tvoří OLAP krychli, pravděpodobně nebude hledat inspiraci pro instalování programů v takovýchto článcích. Myslím, že drtivá většina uživatelů PC sem tam něco napíše v textovém procesoru (dopis, či životopis), případně otevře nějakou tabulku. Zlomeček z té drtivé většiny si pak dokonce několikrát v životě jednoduchou tabulku sami vytvoří. Pro tyto ,,běžné uživatele" bohatě stačí i Abiword a Gnumeric, které jsou rovněž open source a proti MSO, či OOo nesrovnatelně svižnější a běží téměř na každé staré vráně. Další obrovskou výhodou většiny těchto programů je pro tebe, vážený běžný uživateli, skutečnost že tyto programy takřka v nezměněné podobě existují i v linuxu a dalších alternativních systémech. Takže rozhodneš-li se jednou některý alespoň vyzkoušet, nebudeš mít ten první zoufalý dojem, že jsi v neznámém prostředí.

Mcihal Černý (20.12.2007 22:53:07)

Nic nepropaguji, o Linuxu jsem neřekl ani slovo a na upozornění na některé zajímavé programy nevidím nic špatného.

Anonym (21.12.2007 14:36:10)

Smele piste dal, je treba vymytit nektere povery, jez jsou podivuhodnym zpusobem zaryty v nekterych lidech. Takovi lide tento software oceni az pote, co dojde k nejakemu maleru.

ajznbonak (18.12.2007 22:31:02)

.. "Již jsme mluvili o OO – není špatné si vyjmenovat funkce, které neumí a které potřebuji, oproti kancelářskému balíku, který jsem používal doposud, který používám v práci, nebo který potřebuji.." kterýýý kterýýý kteráááá cooo co to jeee ?? strasny clanek. ...

FriedCat (18.12.2007 23:50:27)

3x v jedny vete ktery, ktera opravdu nic moc. Nicmene OO v posledni verzi uz vypada slusne, nicmene ve funkcich, ktere pouziva oproti masam zlomek lidi - bussines nastroje - kontingencni tabulky, je OO na vyhozeni z okna. Vytvoreni OLAP krychle jeste slo, je to jinak, nez v MSOffice, ale jde to. Ale jakakoli prace s dimensema, neohrabany, nedoreseny, ... Bohuzel, snad v dalsich verzich :))

JiT (19.12.2007 16:14:13)

"...najdete desítky typů během..." - a to jsou tipy na typ nebo typy tipů? Jen aby v tom bylo jasno.

mungo (19.12.2007 20:14:16)

Abychom se vrátili zpět k technické, nikoli pravopisné stránce věci. Velkým nešvarem se stává, že aplikace vyžadují pro svou funkci instalaci běhového prostředí. Například zmíněný GIMP ve Windows potřebuje nainstalovat GTK (a ani potom pořádně nefunguje), Windows aplikace stále častěji vyžadují Microsoft.NET a pro OpenOffice (i Firefox) je ideální, když má podporu Javy (stačí Java Runtime Environment). To opravdu nestačí pouhý operační systém - je ještě třeba několik druhů interpreterů ?

Laik (20.12.2007 15:04:52)

mungo: GIMP mi chodí naprosto bez problémů a to v něm dělám skoro denně. Navíc existuje verze portable, takže ji spustíš bez jakékoliv instalace.

Anonym (9.5.2008 08:51:04)

Prosimvás kde to žijete? Běhové prostředí? No fuj to je ošklívý český patvar. Doufám že nepřekládáte runtime environment. To bych překladatelům vždycky lísknul.

Ja (22.12.2007 18:39:19)

tak ze thunderbird je nahrada za outlook si snad delate srandu ... mozna za outlook express z win xp, ale za office outlook rozhodne ne. I tak radeji sahnu po Windows Live Mail, ktery je intuitivnejsi a ma funkce z office outlooku.