Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Kdyby měl Přemysl Oráč internet

Kdyby měl Přemysl Oráč internet

Anonym (5.1.2008 00:00:00)

Velmi často se dnes a denně dozvídáme z novin, časopisů i vysílání jedné komerční televize, jak jsme šťastní, protože máme internet, MP3 přehrávače a mobily. Představte si, že dnešní čtyřicátníci takové štěstí neměli a trpěli.

Petr Holík (5.1.2008 13:46:03)

Nevim, kde jste vzal informaci ze gramofonove desky pouzivaji diskofilove, a zaroven jak jste prisel no to, ze kvalita nahravky na gramofonove desce je spatna. Pokud to srovna s CD kvalitou je na tom deska o mnoho lepe, zvlaste pokud nemate gramofon z dob prvni republiky. To ze je neco digitalni neznamena ze je to kvalitnejsi. V praxi je casto opak pravdou. Napr digitalni fotaky. Aby se priblizili kvalite analogu stoji mnoho desitek tisic. Stejne tak filmy se doted toci na klasicky film, protoze dnesni digitalni kamery maji smesne rozliseni ve srovnani s filmovym pasem. Stejne tak DVD "kvalita" pokud se na dvd podivate na Full HD rozliseni je to z vetsi blizkosti spatne koukatelne. Nehlede na to ze DVD kvalita nepredci kvalitni televizni vysilani v Plnem PALu maximalne se mu priblizi. Vec ruseni a spatneho prijmu je druha strana mince. Nebo treba DVB-T "uzasna digitalni kvalita" v ceskem provedeni vypada tak ze se do jednoho Multiplexu o datovem toku cca 21 MBit nacpe tolik kanalu ze zbyva na jeden neco kolem cca 4-6 Mbit Pri pouziti prastare DVD komprese MPEG-2, ktera uz je dnes nekolikanasobne prekonana MPEG-4 a x.264. Nejedna se taky a zadne svetoborne zlepseni. Sice je obraz bez duchu, ale obcas se rozsype a rozkostickovanti a zastavi se i zvuk do doby nez prijde dalsi klicovy snimek. Na zaver bych chtel uvest ze nejsem zadny odpurce digitalizace, jenom narazim na to ze digitalni neznamena automaticky kvalitni. Coz je vzite dogma mezi laickou verejnosti.

Drak (6.1.2008 12:05:35)

Zlatá slova. Ano v ČR se vždy s "velkou slávou" zavádí technologie které už ve světě končí, nebo se už ani nepoužívají.

wikx (6.1.2008 13:24:21)

Zrovna jsem chtel napsat take neco podobneho o tech gramodeskach takze uz nemusim udelal jste to za me. To proste souhlasim. I s tím ostatnim musim souhlasit. Jinak clanek zajimevej docela.

hpexpert (6.1.2008 17:21:33)

S Petrem Holíkem plně souhlasím a žasnu nad ubohostí primitiva - autora článku. Kolem roku 1900 bylo ovzduší intelektu mnohonásobně bohatší a rozvitější než ubohost obklopená relativními výdobytky relativní současnosti. Tisíckrát raději bych diskutoval s Kurtem Godelem než se všemi primitivy dnešní doby, kteří se naučili obsluhovat browser a myslí si jak rozumí počítačům a internetu a ...

Prokolok (7.1.2008 00:07:28)

To a ... mela bejt narazka na neuplnost nebo co jako ma ten tvuj chytrej vyrok znamenat? No podle me jsi jeden z tech primitivu o kterych pises, nic vic.

Anonym (7.1.2008 12:45:12)

Nejak taky nechapu, co chtel hpexpert rici... Nechapu, proc by mel byt autor clanku primitiv. Nechapu ty narazky na intelekt a ty reci o primitivech, co se naucili obsluhovat browser (ten se snad ani neobsluhuje, ale pouziva, ne?) Myslim, ze uroven intelektu se da poznat i urovni psaneho textu a jeho smysluplnosti ;-)

petr (6.1.2008 21:05:10)

sem si precet clanek a nemam pocit ze by autor rikal ze nahravky na gramodeskach sou nekvalitni ale poukazuje na to ze diskofilove "nici" dnesni digitalni nahravky takovym tim praskanim ktere se ozyvalo ze starych pristroju. Ono staci trochu zapojit mozek poradne pochopit celou vetu ne jenom par prvnich slov

qwerty (5.1.2008 15:45:52)

Nekdy nam nechyběl ani internet ani digitální televize a byl jsem spokojenej jak ted když mám všechno na co si vspomenu.Z té radionahrávky sem mněl větší radost že ji mám než teď když si ji mohu ztáhnout z internetu. A je mi taky 40.

Jirka (6.1.2008 12:34:31)

Mělo to své kouzlo. Dnes těžko vysvětlit našim potomkům, co to bylo za adrenalinovou záležitost, nahrát z Laxíku na Maďarský kazeťák nějaký hit :-).

Anonym (7.1.2008 18:44:40)

Koukni sem http://video.google.com/videoplay?docid=8988743492919612368&hl=en

Predseda40 (8.1.2008 11:26:03)

Neměli jsme počítače,ale vzpomínám na dobu,kdy jsme přišli ze školy,hodili tašku do kouta a šli na hřiště,nebo na led.Po fyzické stránce jsme na tom byli určitě líp.Dneska musím děti skoro vyhodit z domu,pokud chci ,aby aspon trochu sportovaly a dělaly něco pro své zdraví.Takže si myslím ,že jsem ani o moc nepřišel.

Paja16 (9.1.2008 12:54:26)

my mladši sice uz mame internet a vsechny tyhle "vymoženosti" ale nemyslim že bysme na tom byli ve srovnani s minulými generacimi hůř vždycky se najdou ti co chcou jít na hřiště a ti co nee. Jako problem ve fyzicke kondici lidi meho věku a mladších bych spíš viděl specializaci na jeden sport atp. P.S. je mi 16 let

petr (9.1.2008 19:30:54)

No nevim ale asi to tak nebude, ono dnesni mladez(do 18 let) nesportuje skoro vubec, vetsina bude sedi doma pred kompem nebo chodi s partou pochybych individui a jenom se flakaji. Ja osobne aktivne sportuju(hraju hazenou) sice to neni zadna 1. liga ale i tak je to celkem makacka a vidim jaky je ubytek lidi. Kdyz sem jako decko zacinal tak nas chodilo zhruba 8 ze jednoho rocniku, ted sou radi kdyz sou z jednoho rocniku 2 a ti to po chvilce vzdaji. A kdyz pises ze fyzicky problem je ve specializaci na jeden sport tak tam nesmim pocitat hrani sportovnich her na kompu protoze kdyz delas jakykoliv sport ve kterem se hybes tak fyzicku budes mit dobrou

Balaban (9.1.2008 08:39:36)

Článek je pěkný, jenom zůstává trochu na povrchu, ale to je u rubriky vážně-nevážně naprosto OK. Hlavní je jeho směřování, která dnešní generaci připomíná, že dříve lidé neměli internet a PC a - kupodivu to přežili a dost možná se měli v některých ohledech lépe než my. P.S.: zase se tu objevují nějací "moralisté" a "odborníci", kteří tepou do autora odlehčeného článku, jako by se mělo jednat o článek odborný. Je to věru laciná a falešná kritika. Pokud chtějí někoho "odborně" kritizovat, ať jsou na stránky vědeckých periodik. Problém je, že tam by je vypískali jako malé Jardy... nemám tyto "internetové moralisty a rozumbrady" rád.

Anti ModraChripka (18.1.2008 23:05:52)

...jsi to ty? Zavilej komunisto?:-)