Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Může Google změnit pohled na Linux?

Může Google změnit pohled na Linux?

Anonym (25.1.2008 00:00:00)

Na trhu se rozmáhá nový trend: počítače nejsou od výroby osazovány jen Windows, ale i různými operačními systémy s jádrem Linuxu. V souvislosti s Everex gPC a systémem gOS se nabízí otázka, zda stojaté vody trhu s OS by nemohl rozčeřit Google.

Anonym (25.1.2008 07:32:16)

Já si myslím, že pokud by Google OS vyšel, byla by to z hlediska Linuxu dvojsečná zbraň. Z hlediska uživatele by to bylo jednoznačně dobře. Určitě by došlo k podstatně masovějšímu rozšíření než je to současné, ale díky síle Googlu by taky mohlo dojít k tomu, že by systém nebyl chápaný jako Linux, ale prostě jako Google O.S. a za chvíli by tady byl systém, který by si žil svým vlastním životem a jen pár odborníků by vědělo, že tohle vzešlo z Linuxu. Takže si myslím, že by to bylo dobře pro uživatele, ale katastrofa pro ostatní distribuce.

nonferatus (25.1.2008 09:09:24)

ježííš marjá dyť to je ono! Dyť přesně to, co popisujete jako negativum by bylo to nejlepší, co by z toho mohlo vzejít. Potřebuje snad linux aby jeho uživatelé úzkoprse setrvávali na podobnosti a příbuznosti distribucí? No doufám, že ne. Jen ať na jeho původní platformě vznikne nakonec úplně nový OS. A ne jeden! (zas taky ne desítky, to by bylo taky k ničemu) I když si osobně nemyslím, že by to došlo až ke vzniku takřka nového OS, ale něco podstatně jiného, podstatně jinak podporovaného a možná i jinak propagovaného by tím vzniknout mohlo. To by bylo konečně to, co může linux někam posunout. K čemu nám jsou všechny ty buntu, mandrivy, či jejich deriváty se svými vlastními balíčky?

MLx (25.1.2008 13:13:43)

Tak toto mi nedalo... Keby prisiel GoogleOS a vytlacil by ostatne distribucie, kam by sme sa posunuli? Od jedneho monopolistu k druhemu? Sice GPL takemu unasaniu kodu ako tak zabranuje, ale ide tu aj o 'ducha' slobodneho softwaru - keby sa presadil GoogleOS NA UKOR ostatnych distribucii, tak by to bolo chapane ako prehra, aj keby pouzival GPL - vid kolko BSDckari a SOLARISti vykrikuju nad ALSA a zavrhnutim OSS. Na znamej stranke "Linux!=Windows" (s ktorou nie celkom suhlasim) sa pise jedna dolezita vec - vyvojari Linuxu neprofituju z jeho rozsirenosti - toboz nie na desktope. Preco by sa potom mali zapodievat niecim, co je sice otrava pre novacika, ale po prvotnom nastaveni nikoho netrapi (vid nastavovanie X servera, ak nie su dobre detekovane ovladace)? Ja nie som za rozdrobenost - ja som za vymenitelnost, prisposobitelnost. Kam sme sa posunuli od cias win 98 (v ktorych sa 'help' otvaral v IE napriek tomu, ze bol nainstalovany a prednastaveny iny browser), ked v Linuxe sa URL z inych programov otvaraju vo Firefoxe napriek tomu ze mam prednastavenu Operu? Alebo torrenty v Ubuntu sa stale chcu otvarat v obycajnom BitTorrente po tom, ako som ho odinstaloval? V Ubuntu sa dokonca ani nedaju cez GUI nastavit file associations! :( V Linuxe treba rozvijat standardy a guidelines a drzat sa ich - LSB a pre end-userov hlavne freedesktop.org. Windows poskytuju integrovane prostredie, lebo uzivatelia nemaju moznost - rozne hacky pomocou nLite nie su podporovane a basta. Pre presadenie Linuxu na desktope netreba zavrhnut alternativy, treba jednoducho zabezpecit, aby fungovali v lubovolnej kombinacii - o vyber tej-ktorej aplikacie sa uz postara distribucia, resp predajca pocitaca. Ak aj potom bude pouzivana jeden jediny Google OS, fajn - mne ako nekonformnemu uzivatelovi to bude jedno, lebo mi programy budu aj tak fungovat rovnako dobre na distribucii, ktoru si vyberiem ja.

nonferatus (25.1.2008 17:40:15)

neřekl jsem, že má google někoho vytlačit. Taková myšlenka tu vůbec nepadla, ani ode mne ani od nikoho jiného. ale proč by nemohl vytvořit své distro, které by postupně možná i přestalo být distrem a odštěpilo by se natolik, že by z něj možná dokonce byla skoro samostatná platforma? A vedle toho ať si klidně existují i distra, proč ne? já nejsem pro žádné vytlačování nikoho. ale když tu vznikne ,,další monopolista" jak píšete, tak je fór v tom, že tím tento výraz přestane platit - prostě dva a více monopolistů je gramatický blábol, z čehož vyplývá, že ti následovní by automaticky zbavili monopolu i toho prvního. a to snad za to stojí! Prostě tak jako jsem před lety byl možná jediný z vesnice, kdo nenadával na supermarkety a jejich expanzi, tak zrovna tak si myslím, že firmy jako google by dokázaly vyvolat expanzi linuxu. Samozřejmě, že se všemi nešvary, které expanze velkých firem provázejí - byla by to prostě expanze hypermarketu. Pro masy. Pro jednotlivce, či zájmové skupinky by zůstala ta distra, byť možná zredukovaná zmíněnou expanzí. Ale to je vývoj a podle mne jediná cesta masového rozšíření linuxu. ať to bude google, nebo někdo jiný.

Kweecko (25.1.2008 18:26:27)

Tak tento nazor neni vubec mimo misu. Rekl bych, ze prirovnani k expanzi hypermarketu je velmi trefne a s vyvojem Google distra (a jak ma Google ve zvyku, urcite by to bylo par let jen beta) by profitovali ostatni vyvojari jinych dister linuxu a jako vedlejsi produkt by vyvoj linuxu sel milovymi kroky vpred a treba bysme se dockali doby, ze windows by byl instalovan v PC opravdu zadarmo... (ale to by asi Bill umrel hlady :-D )

Anonym (26.1.2008 06:46:28)

Osobně bych řekl, že výše uvedený názor je typický pro skupinu lidí, "co by se muselo stát abych Linux používal". Skupina lidí "používám linux" by s vámi zřejmě tak úplně nesouhlasila. Nebo spíš takhle bych to řekl... I když to tak je v médiích často hodně prezentované, cílem linuxu není kvalitní desktopový systém, proto např. veškeré porovnání s Windows je porovnávání hrušek a jablek.

nonferatus (26.1.2008 08:18:43)

Vážený, i vy se hluboce mýlíte. Patřím do skupiny ,,využívám linux" poměrně hodně let. Widle si nechávám jen proto, že na ně mám licenci, ale boot do nich určitě nepoužívám většinově. Naštěstí dávno nemáte pravdu ani v druhé části své reakce. za a: jak víte co je ,,cílem linuxu"? Co vůbec znamená výraz ,,cílem linuxu je (nebo není)..." myslím že nikdo z nás nemá právo a ani možnost prohlásit, co je, nebo není cílem linuxu. Ale pokud chcete mluvit o cílech většiny svobodných vývojářů, kteří přispívají k vývoji jednotlivých aplikací, z nichž se posléze skládají distra (nikoliv linux) tak stačí přečíst si jejich výroky za řekněme poslední dva - tři roky. Naštěstí na rozdíl od vašeho tvrzení se snad všichni vyjadřují tak, že jejich cílem už je tvorba kvalitního desktopu a konec konců na distrech to je vidět, ale to by bylo na samostatnou kapitolu.

nonferatus (26.1.2008 09:19:35)

Ještě si dovolím jeden příspěvek. Začínal jsem na Mandrake 9 a Suse. dost věcem jsem nerozuměl, kvůli dost věcem jsem se i pohádal s různými ortodoxními linuxáři, kterým vyhovovala přík. řádka atd... (http://www.abclinuxu.cz/forum/show/103987) Posledních několik let používám lnx většinově hlavně proto, že vývoj dal za pravdu mně a dnes je linux plně ovladatelný klikátky. Dokonce i na fórech už skoro nepadají rady: napiš to a to, změň to a to. Dnes i zkušení uživatelé začátečníkům radí, ať se proklikají. Znám ve svém okolí spoustu lidí kteří by se hrdě naučili třeba tohle http://www.debian.cz/users/localization.php a to možná i zpamněti. Ale znám mraky lidí, kteří prostě půjdou do kauflandu, i když včera viděli v televizi červy, (akorát daj bacha na porušenost obalu) a koupí si tu jednorázovou rychlovarku a mikrovlnku, éčka v limonádách a soju v buřtech, i přez to že na to nadávaj. A přiznávám, že k nim patřím taky. 99% lidí co to teď čtou k nim musí patřit taky - kde by jinak vzali ty obraty a tržby, že? Touto cestou šel tehdy nadčasově i Billda, a je to jediná cesta skutečně masového rozšíření linuxu (bohužel i s těmi červy , éčky a poškozenými obaly) Hmm, dokonce ti červi možná časem i v pravém slova smyslu ;-)

Anonym (26.1.2008 22:14:28)

Pokud se bavíme o Linuxu, bavíme se samozřejmě o kernelu. Všechno ostatní, (XOrg, Compiz Fusion, hald, ...) není Linux. To jsou jenom aplikace pod Linux portované. Jinak , jakým směrem se bude ubírat vývoj Linuxu a co je jeho cílem se můžeme dočíst v rozhovoru s Linusem třeba. Kde jasně říká, že cílem Linuxu je být UNIVERZÁLNÍ a FLEXIBILNÍ operační systém. A i z diskuzí na kolem vývoje kernelu (viz Jaderné noviny na abclinuxu.cz) je patrné, že vždy, když se rozhoduje o optimalizaci pro destopy, vždy se dá nakonec přednost stabilitě před uživatelským komfortem. Z toho je to myslím dost zřejmé.

Anonym (26.1.2008 22:26:38)

Ještě možná dodám, že proti Linuxu nejsem nijak zaujatý, právě naopak sám ho používám na domácích strojích. Chci jen naznačit, že spousta lidí čeká od Linuxu něco jiného, než jim může ve skutečnosti nabídnout. Spousta lidí čeká, že Linux budou "Windows zadarmo", což nikdy nebude a ani nesmí být pravda. Linux, celou svojí filozofií a komplexností prostě vždy bude krok za primárně desktopovými systémy, optimalizovanými pro maximální uživatelský komfort (konkrétně Vista a MacOS). A snažit se z Linuxu udělat to samé, by byla chyba. Pokud uživatel přijme odlišnosti, které Linux přináší a naučí se je využít jako plus, pak bude pro něj stejně komfortní OS pro desktop. Bohužel, trend většiny moderních distribucí (OpenSuSE, Mandriva, Ubuntu) směřuje spíše k té uživatelské přívětivosti a podobnosti k Windows a mám dojem, že mu to spíš škodí. Lidé by na Linux měli přecházet, protože je jiný, než Windows a ne proto, že už vypadá skoro jako Windows. A tím se velkou oklikou dostávám zpátky k vlivu Google. Pokud by tedy Google udělal vlastní distribuci, určitě by se vydal tou cestou směrem k podobnosti s Windows a to by, myslím, Linuxu uškodilo, z výše uvedených důvodů... Ufff...

Anonym (27.1.2008 08:39:36)

Taak, a teď se nad tím zamyslíme - máme tu dva směry uvažování o budoucnosti Linuxu - jeden který popisujete vy a druhý reprezentovaný "moderními klikacími distribucemi". Pokud bychom přistoupili na Vaší filozofii, tak se nad 1% podílu na desktopu nedostaneme ani náhodou - lidi nikdy nebudou masově měnit jednu věc za jinou jenom kvůli odlišnosti. Ta změna jim musí přinést nějakou výhodu a to pokud možno velikou a pokud možno žádné problémy. Takže pokud se má linux dostat mezi lidi, jediná cesta je maximální uživatelská přívětivost a jednoduchost (a já s tímto směrem vývoje jednoznačně souhlasím a podporuji jej)

Anonym (27.1.2008 09:49:47)

Škoda, že ta maximální uživatelská přívětivost a jednoduchost je téměř vždy na úkor všech výhod, které přináší tradiční unixový model, ze kterého Linux vychází a kvůli kterému je tak úžasný systém.

nonferatus (27.1.2008 17:55:29)

naprosto všichni dokonale potvrzujete to, co jsem napsal výše. Mají-li se splnit zbožná přání o masovém rozšíření, může to být skutečně jedině na úkor něčeho. Byť by doufejme zůstal odlišný od windows, musel by v podstatě přijmout jeho filozofii masového zahlcení trhu. Nechcete-li srovnání s windows, tedy podobný model, jakým se rozšířila kdysi VHS, případně model již zmíněných supermarketů. Často se objevuje na netu srovnání linuxu s ferrari, či bmw a widlí se škodovkou. Ovšem ve chvíli, kdy bmw začalo mít zájem na masovějším prodeji svých aut, začalo vyrábět auto kvalitativně někde úplně jinde a teď dokonce vstupuje do obnovené výroby trabanta. Ferrari se asi nikdy masově šířit nebude. A to si přiznejme, že toto srovnání trošičku pokulhává, neboť k řízení ferrari ani bmw pro fajnšmekry není potřeba zvláštních znalostí k jejich vyladění a pod. Koneckonců často zatracované ubuntu díky své jednoduché použitelnosti a instalovatelnosti předvedlo tak bombastický rozmach, který byl v té době na sféry linuxu nevídaný. Přez to, že zkušenějšímu uživateli jiných distribucí byla spousta vlastností tohoto distra nepříjemná, bylo v začátcích plné chyb a pitomostí. Přez to (nebo možná i právě proto) dokázalo během jediného roku z neznámé nuly trumfnout všechny distribuce v oblíbenosti a počtu stažení a stát se distrem, které si nikdo nedovolí přehlížet, jakkoliv ho kritizuje. Tím snad jasně ukázalo cestu, ne?

petr (27.1.2008 18:11:51)

Ubuntu linux jenom poškozuje. Parazituje na Debianu, ale nic pak nedává komunitě zpátky. Okolo Ubuntu se rozmohl nešvar taky vývojářů, kteří začali sekat distra od Ubuntu odvozená doslova jako Baťa cvičky. Vypadá to už tak, že kdo má do zadku díru, ten musí nutně splácat svoji vlastní distribuci linuxu a nejlíp tak, že ji splácá okolo Ubuntu. Tak nějak by to pravděpodobně dopadlo s distrem od Googlu, pokud by někdy něco podobného vzniklo.

nonferatus (28.1.2008 06:52:42)

byť není můj názor na *buntu až tak úplně radikální, jako váš, v zásadě s vámi souhlasím. Ale jak vidíte, ať se nám to nelíbí sebevíc, původní ubuntu a všechny jeho pozdější deriváty vyplnily jakousi pomyslnou díru na trhu. Prostě k masovému šíření je třeba masově orientovaná distribuce. Kdyby všechny ty přiblblé rádoby distribuce vycházející z *buntu zůstaly kompaktibilní s původním distrem, ale i mezi sebou navzájem, asi by se už o ubuntu mluvilo jako o distru, které se masově šířit začalo. Myslím, že s tím Googlem by to bylo malinko jinak. Google by si nejspíš našel cestu, jak si to své distro centrálně ohlídat. Vím co píšu, vím kolik lidí se mnou teď nesouhlasí, vím že v tuto chvíli se to zdá neproveditelné díky licenci. Přez to tvrdím, že by si nejspíš cestičku našel a drobení a štěpení by zabránil.

Anonym (28.1.2008 13:57:03)

Hm... Ale ony jsou navzájem kompatibilní. Ona je to v podstatě je pořád jedna distribuce a liší se většinou jenom "zaměřením". Rozdíl např. jediný rozdíl mezi Ubuntu/Kubuntu/Edubuntu/Xubuntu je set aplikací a window manager. Jinak je to jedna a ta samá záležitost, se stejným jádrem, stejnou sadou distribučních patchů...

nonferatus (29.1.2008 18:27:03)

no tyto základní určitě. Ale na netu se válí hektary distribucí, co prohlašují za svůj základ ubuntu a už ani *buntu v názvu nemají. Jejich zákadem je samozřejmě ve skutečnosti již zmíněný debian stejně jako u všech buntu. ale oni už se k němu ani nehlásí a de-facto prohlašují ubuntu téměř za samostatnou platformu na jejímž základě jejich distro stojí. Občas je to dokonce jen přejmenované ubuntu s jiným bootovacím obrázkem. Nevzpomenu si teď na název ani jednoho z nich, protože zůstávají mimo oblast mého zájmu ale za poslední rok jsem o pár takových četl. Často se pokoušejí o vlastní balíčky a pokud chcete, aby fachaly ty původní debianí, musí se většinou něco doinstalovat. Netuším, jak dalece se daří tyto odvary šířit, ale pokud by všechny zůstaly nadále 100% kompaktibilní s ubuntu, případně měly dále v názvu ono kouzelné *buntu, byl by to sice možná vrchol stupidity, ale *buntu by nejspíš zlomilo všechny rekordy, které zatím nezlomilo. (co se rozšířenosti týče)

petr (27.1.2008 11:16:18)

Linuxu škodí hlavně komunita lidí okolo něho. A také to, že ho dělají programátoři pro programátory a na potřeby průměrných uživatelů, nebo chcete-li BFU, se kašle. A GOOGLE je v mnoha směrech větší zmetek než celý Microsoft, takže bych si od případného linuxu v podání Googlu moc dobrého nesliboval.

petr (27.1.2008 11:06:08)

Ten Váš Linus je parádní kus debila co si nevidí ani na špičku nosu. Jeho odsuzování GNOME a prosazování přeplácaného KDE je toho zářnou ukázkou. Když je podle Linuse GNOME pro debily, měl by ho konec konců používat v první řadě on sám. Ale to on ne, on se spokojí s vysomrovaným Applem.

Anonym (27.1.2008 12:35:12)

Škoda, že jste to, co říkal ohledně KDE x Gnome, nepochopil:-(

petr (27.1.2008 15:15:03)

Možná jsem nepochopil co Linus plácal na téma Gnome versus KDE. Zato jsem ale pochopil že jde o sebestředného vola, který si nevím proč myslí že sežral Šalamounovo lejno.

Anonym (27.1.2008 15:20:50)

Vzhledem k tomu, že to píšete stejně jenom proto, aby jste ostatní vyprovokoval k nesmyslným flamům jenom podotknu, že Linus Torvalds to má v hlavně velmi dobře srovnané a pokud si náhodou dáte tu práci a projdete si pár jeho starších "kontroverzních" vyjádření, tak zjistíte, že z min 90% má pravdu. Nicméně, myslet si o něm, že je to sebestředný vůl klidně můžete, v tom vám nikdo zabránit nemůže.

Anonym (27.1.2008 13:58:30)

To ze rikal, ze je gnome nepouzitelne je pravda, ale narozdil od vsech co jen blbe kecaji napsal sadu patchu, ktere gnome predelaly podle jeho obrazu. A nevim jak to myslite, ze se spokoji s nejakym Applem, ten mu je ukradeny ..

Tinker (25.1.2008 09:39:10)

porovnávat linux s win98 je pěkná blbost. Ve všem má navrch ;) Jinak na mym 1,3GHz, 490Mb RAM, 40Gb HDD a 64Mb grafice Intel(integrovaná - notebook) mi všechno běhá suprově. Win byl mimochodem nenažranej i na 2Gb swap, zato u Ubutu 7.10 mi stačí bohatě 1Gb(pro jistotu mám ale 2, i když jsem hranici 0,6Gb nikdy nepřešel). Běhá svižně a dokonce i COMPIZ-FUSION(Mrvkosoftsky aero) tam běhá úplně v pohodě(údajně ho pobere i 32Mb). 3D kostka sice není to nejdůležitějsí, ale i tak je lepší jak XP - tam by nic takovýho nikdy nešlo! Jinak výkon procesoru můžu manuálně regulovat(5 kroků, nebo 4 přednastavený režimy). Výdrž o 50% větší, než u XP! Všechno nabíhá stejně rychle jako na mym AMD Athlon 3000+ x64, 1Gb RAM, 256Mb GeForce 7600GS, 160Gb HDD....v ubuntu gimp naběhne za pár vteřin, ve win XP a pár desítek vteřin. Procesor jede stabilně na 600MHz, občas vyskočí výš(když třeba pouštím flash....strašný swinstvo). ZKUSTE UBUNTU, ASPOŇ PŘES VIRTUALBOX ;) Fakt fofr, všechno stabilní. Akorát kůli tomu compiz-fusion nejde hibernace(nepobírá ta 64 grafika), ale když ho vypnu, tak běhá suprově.

Jirka (26.1.2008 12:56:48)

S HW nároky máš pravdu, Windows se na Linux nechytá, ale zase jsem slyšel názor, že Linux neumí efektivně zacházet s velkou pamětí, takže nemá cenu kupovat 2GB atp. Ale proč píšu, vím, že se lidem nelíbí, když je někdo opravuje, ale pište prosím správné jednotky. 1Gb je jednotka propustnosti internetové přípojky a udává, že 1Gb (gigabit) = 1 * 10^9 bitů, ale 1GB (gigaByte) RAM = 1024^3 Bytů = 8,6 * 10^9 bitů, což je 8,6x tolik. Každý výrobce ale dnes uvádí něco jiného, protože nerespektuje rozdíl mezi SI jednotkou kB (kilobyte, 1000B) a binární KiB (kikibyte, 1024B). Proto velikosti HDD v GB jsou jiné od GB u RAM.

Anonym (26.1.2008 20:10:08)

Linux je po vsech strankach na mnohem vyssi urovni a prave velka pamet ani nekolik desitek cpu pro nej neni problem narozdil od windows. Napr. ve vetsine serveru potrebujete poradny vykon, a neco jako 4GB ram je dnes pro server samozrejmost. Pokud se podivate na nejake info vykonych serveru, uvidite tam treba i 16GB. Ale to uz je o necem jinem nez desktopy, ktere zname. Ten co vam to rikal toho pravdepodobne o linuxu moc nevi.

Jirka (27.1.2008 00:15:26)

Musím Vám dát za pravdu, servery mě nenapadly a přitom používají disková pole pro velké množství dat a operační paměť v řádech GB, aby se na disku nemusely hledat často vyžadované soubory. Díky za upřesnění.

Tinker (3.2.2008 18:00:43)

Pravda: http://cs.wikipedia.org/wiki/Google#Hardware

bryketa (30.1.2008 01:57:28)

pekna blbost asi vis malo.....2gb :)

Anonym (25.1.2008 14:30:38)

Ja jsem zacinal s Linuxem nekdy pred 6 lety na mandrake linuxu, pote mandriva, tj vlastne novy mandrake a ted jsem skoncil u Gentoo, ktere mi vyhovuje po vsech strankach na max. Jsem spokojen, nic nemusim resit, delam praci kterou potrebuji, podivam se na par serialu na DVB-T, zahraju si par her a neni co resit. Zadne problemy s viry, fragmentaci disku, preplnenymi registry, atd jsem nikdy nemel a urcite mam vice casu na vlastni praci. Takze preju vsem aby se vam darilo jako me. Hlavni je mit trpelivost a chut. A hlavne si nemyslet, ze kdyz neco nejde vam, ze to nejde vubec. Prave proto jsou na webech nejen dane distribuce dokumentace a ruznorode navody a tipy (samozrejme i cesky), ktere vam pomuzou opravdu se vsim.

panda (25.1.2008 16:40:16)

myslim si ze by mohl, ale po tom co se stane neco s vivojari her a specialniho softu. kdyz zajdu do obchodu a koupim PC s woknama a vedle v regalu vezmu jednu nebo dve hry pro deti a k tomu photoshopa a nejaky balik na ochranu pred viry, prijdu domu a jen natlacim placku do mechaniky a uz to frci. kdyz tam bude jakakoli distribuce cehokoli, musim instalovat nejake balicky kvuli kompatibilite a jeste neni zarucena funkcnost. kdyz vysli win98 moc lidi PC nemelo a ti co ho mely moc o linuxu nevedely a tak se ucily ovladat a resit veci po widlacku. dneska je to jinak, kdyz vydim ty kluky co poprve od skolniho kursu PC sednou k domacimu stroji a pomalu nejsou schopny klikat na samospoustene programy z DVD tak nevim jak by resily ruzne zalezitosti ohledne linuxu. dnesni mentalita deti a dospivajicich je zpohodlnela amerikanismem, nic neresit a at to funguje. je to smutne ale doby kdy kazdy pocitacovi nadsenec skladal program na osmibit aby ukazal ze o tom neco vi uz jsou pric. to je muj nazor.

Milan (25.1.2008 18:57:58)

Prokristapána, Anonyme, udělejte něco s tou svojí češtinou. Kdyby jste tam měl dvě/tři chyby, neřeknu ani slovo, ale tohle je na zamyšlení, že se vůbec nestydíte veřejně projevovat. Ostatním se omlouvám za OT.

Eser (27.1.2008 07:50:41)

cc, každý z nás měl známku z ČJ mezi 1-5. Zkus tuto stupnici respektovat, k tomu si přiřaď adekvátní znalosti a dál už nepruď.

Jirka (26.1.2008 12:14:06)

Přidávám se k Milanovi, ta čeština je strašná. Jinak s názorem mohu více než souhlasit. Dnes už člověka nezajímá jak co funguje, ale hlavně aby to fungovalo a snadno se ovládalo.

Anonym (26.1.2008 20:18:45)

A prave tohle resi dnestni distribuce. Nainstalovat treba ubuntu je mnohem jednodussi nez nainstalovat windows. Stejne tak ho pouzivat .. Nesmite se ale divat z pohledu, ze kdyz se to nedela jako ve windows, tak to je slozite. Instalace treba ovladacu a vsech moznych programu je zalezitost tak 2 kliku. Hlavni je pochopit, ze se to nesnazi kopirovat windows. A veci se tam delaji proste jinak. Nikdo vam nerika, abyste rucne konfigurovali xorg.conf nebo /etc/fstab .. Kdyz nechci, muzu si to naklikat. Slozitejsi se vam to zda treba jen pri prvnim pohledu, kdyz marne hledate ovladaci panely, start, atd. Zacinajici uzivatel take urcite oceni to, ze vsechny zakladni aplikace ma jiz predinstalovany, takze jako ve windows nemusi resit kde a co ma stahnout. Je treba se na to podivat z trochu jineho pohledu. Kdyz umite ovladat windows, tak si reknete ze to je mnohem jednodussi. Kdyz umite ovladat linux, reknete si ze je to mnohem jednodussi a navic efektivni. To co neznate je slozite vzdycky, pokud jste ochotni danou vec poznat, situace se zmeni - Je treba jen chtit