Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Jak dnes rozhodně (ne)nakupovat

Jak dnes rozhodně (ne)nakupovat

Anonym (2.8.2008 00:00:00)

„Dobrý den, já bych chtěl nový počítač,“ je věta, při které obchodníkovi zasvítí oči. Těm našim ale, zdá se, budou svítit pořád míň, pokud se nic hodně rychle nestane.

Anonym (2.8.2008 08:01:18)

Proč nenakupuju v zahraničí? Protože pokud tam nemám žádného známého (jako že ho tam nemám) tak se mi výhody zahraničního nákupu radikálně smrsknou a začnou přibývat nevýhody.

franta (2.8.2008 09:39:34)

Nesouhlasím. Pravda je, že USA je asi nejlevnější na tyto věci, nicméně velmi levně se dá nakoupit i v Německu. A tam veškeré problémy odpadají. Poštovné je většinou do 20€.

Hakl (2.8.2008 10:51:52)

No jo, jenze kdyz se mi neco posere, kuprikladu nekolik krat (pravdepodobnost stoupa se zvysujici se vzdalenosti od domova), tak se mi zarucni oprava/vymena pekne prodrazi.

franta (2.8.2008 16:29:12)

V dnešní době autorizovaných servisů a různých celosvětových záruk? No tak, nevěř tomu, co se snaží jiní nabulikovat a zkus to někdy.

Anonym (2.8.2008 19:18:47)

Ano notebook s worldwide warranty se dá, ale to je jedna z mála věcí, která mívá celosvětovou záruku. Třeba televize jsou celkem problém (snad kromě Philipse) - kolega se takhle hádal se Soňákama a stejně musel do německa.

Connolly (4.8.2008 13:40:44)

Ta mezinárodní záruka je opravdu problém. Místní servisy platí místní distributor, a ten samozřejmě nechce paltit za servis zařízení které dodal někdo jiný v jiném státě.

roman (4.8.2008 14:36:00)

s těmi cenami souhlasim.žiju v Kolině nad Rynem.príklad.posledni model HP pavilion tu přijde na 800 euro.a telefony přijdou na polovinu ceny v čr.

Anonym (5.8.2008 16:10:34)

Jj, v čr je draho jako prase. :-(

pavel (10.8.2008 18:03:00)

to se dá říct i z druhé strany - v zahraničí nakupuje jen chudák? nabídne mi ten skopčáckej nebo amíckej eshop následující věci které požaduji?: u pc komponent českou dokumentaci, možnost vrácení zboží a odstoupení od smlouvy do 14ti dnů za poštovné do 100 korun, samozřejme záruku a uplatnění reklamace v ČR, osobní konzultaci a možnost navštívení prodejce, případnou právní ochranu před prodejcem v ČR českými soudy , a tak dále a tak dále:)))) asi ne... takže bye bye america

Justin (11.8.2008 10:51:21)

to sou opravdu teda duvody.... ono trochu inteligentni clovek nepotrebuje ceskou dokumentaci.. anglicky umi snad trochu uz kazdej.. by me zajimalo u jakejch pc komponent potrebujes cz dokumentaci.. parametry ktery potrebujes znat se dozvis z popisů nebo najdes na netu.. postovny kdyz si to nechas nekym privest neplatis skoro zadny, maximalne par piv koupis tomu dotycnymu.. Osobni konzultaci? na co proboha? dvakrat jsem se byl takhle na neco ptat a za deset sekund jsem poznal ze ten clovek co to se mnou konzultoval o tom nic nevi.. takze ve finale jsem spis ja byl ten kdo nekomu neco vysvetloval.. Dalsi duvod jako navstiveni prodejce je k cemu dobrej? kouknout se v jakym baraku firma sidli a jestli ma vymalovano? zbytecnost.. pravni ochranu pred prodejcem? s rychlosti dnesnich soudu a vsemoznejch pravnich klicek ktery prodejci pouzivaj zbytecnost.. a co se tyce zaruky to je tak jedinej problem..ale zalezi na konkretnim vyrobku.. kamos si koupil notebook, myslim ze zrovna taky Asus v Americe, kterej ma nejakou mezinarodni zaruku a kdyz mu odesla mechanika, protoze na tom palil filmy jako magor, tak zavolal na nejakou asuskou linku, druhej den si pro ten notebook prijel kuryr a za ctyri nebo pet dni ho mel zpatky doma s novou mechanikou, vse zdarma a jeste se mu omluvili ze byl par dni bez notase.. na tom nakupu v USA usetril kolem deseti tisic.. ale je pravda ze navstivil prodejce.. nez si ho objednal v USA tak si zajel do Mironetu se na nej podivat jakej ma displej a sasi atd.. :) za usetreny prachy si koupil pak novy domaci kino..

JJ (12.8.2008 21:04:12)

Koupila jsem si nedávno not. ASUS přes inter. obchod, hned ze začátku jsem ho 2x reklamovala, podruhé ho posílali někam přes půl republiky, trvalo to skoro měsíc, měnili mi 3 součástky a nikdo se mi neomluvil.

MLx (2.8.2008 20:29:27)

No zrovna "medzinarodna" zaruka u notebookov ma dost sklamala. "Pokrytie" zavisi u Lenova na modeli notebooku. Akurat ten, co by som chcel (7658) ma pokrytie len v Azii a Amerike. Dell zas na uznanie zaruky medzinarodne vyzaduje zakupit aspon 3 roky on-site servis (alebo tak nejak, podmienky su na webe), co u vacsiny modelov znamena navysenie ceny o 100-250 USD. Takze urcite ludom odporucam nastudovat, ako je to s medzinarodnou zarukou a s 'pokrytim', celosvetova medzinarodna zaruka nie je samozrejmostou. :-(

David (5.8.2008 00:32:33)

Záleží přirozeně na tom co kupuješ... U notebooku za 10 tisíc to opravdu tak zajímavé není a u těchto low-end modelů nákupem v USA asi ani moc neušetříš. Pokud ale chceš NTB co se tady prodává třeba za 40k Kč, tak úspora může být klidně i 10+ tisíc korun a v tom případě i při zakoupení servisu za 100 USD při současném kurzu dolaru poměrně výrazně ušetříš a placený servis Dellu je opravdu něco "trošku" jiného než několikatýdení telefonické dohadování se se zpruzeným reklamačním technikem například u nejmenovaného obchodu jehož ceny hlídá ufonek :-)

hate (2.8.2008 11:31:08)

"Je to jen na každém z nás, jak se nechá okrádat a odírat vlastním státem." by mne zajímalo co s tím má co společného stát... daně jsou jen zlomek ceny všechno je to jen o tom, že je u nás malá důvěra v internetové obchodování a vlastně že chybí "internetová gramotnost" až se tohle změní, půjdou ceny v eshopech ještě níže

Slavek (2.8.2008 14:20:12)

Pred mesicem jsem si takhle nechal privest od tety ktera jela do USA notebook od Asuse.. U nas stal 34 000,- a me vysel na 23 000,- kc. Stacilo si najit na netu nejakej americkej internetovej obchod, zaplatit kreditkou a nechat to poslat na adresu kde byla teta.. Ta ho rozbalila, soupla do kufru aby se vyhla clu a za par dni dni byl u me.. Navic Asus poskytuje mezinarodni zaruku 2 roky, takze kdyz se neco pos.ere tak mi to opravej u nas.. A to mi jeste krome notebooku privezla Dig. fotak, video-Mp3 prehravac a nejaky prislusenstvi.. celkove jsem na tom usetril skoro 20 tisic.. Pokud mate tu moznost tak toho vyuzijte.. ty ceny tam to je uplne nekde jinde, zvlast pri dnesnim kurzu..

Xspy (3.8.2008 17:08:32)

Výborný sobotní fejetónek . Dokonce jsem se párkrát zasmál těm absurditám, které nás obklopují ...

Roman (4.8.2008 07:02:09)

Má někdo zkušenosti, kolik by vyšlo poštovné z USA? Stačí mi příklad z jakéhokoliv státu. Další věc je, že notebook z USA asi nebude mít českou klávesnici, že? :) Já vím, někomu je to jedno, ale ideální to zrovna není.

Anonym (4.8.2008 07:42:07)

Zrovna US klávesnice je ten nejmenší problém - to řeší přelepky za 15Kč :-) Německá je horší a francouzská je katastrofa.

MLx (4.8.2008 12:47:40)

Skusenosti nemam, ale mam internet ;) http://ircalc.usps.gov/ Podla zvolenej sluzby a hmotnosti balika (a cielovej krajiny, na Slovensko je to zrejme pausalne o 3 dolare viac) to vyjde na 40-60 dolarov za 9-librovy balik, ale netusim, kolko ma v skutocnosti dany notebook. Najlepsia je pre mna kombinovana klavesnica, ale ak nie je ta, tak skor zoberiem US ako SK/CZ. Este by si sa teoreticky mohol spytat v servise, ci by si si u nich mohol kupit original CZ klavesnicu, ak je to taky problem ;)

MiKee (5.8.2008 20:23:04)

No, oni jsou Češi v tomhle vůbec líní a ovce. Když se dneska kouknu v Německu, našinci z příhraničí se tam už !!!VYPLATÍ!!! jezdit nakupovat na větší nákupy (třeba takové ty 14denní nebo týdenní), včetně potravin! Takže ať někdo křičí, že kdybychom teď zavedli EURo, že na to doplatíme. Ne, přátelé, i s našimi mnohem menšími platy při běžném přepočtu podle aktuálního kurzu by se nám za EURa žilo výhodněji. A co teprve, kdybychom měli ty platy na stejné úrovni jako na západ od nás... O USA asi vůbec nemá smysl mluvit...

HumbleBee (3.9.2008 14:19:51)

V USA zadne zname nemam, nicmene na mensi veci u kterych nemusite nejak moc resit zaruku je super e-bay. Typicky priklad jsou hodinky ktere tam ve vetsine pripadu sezenete za 50% ceny kterou maji u stejneho typu nejlevnejsi e-shopy v CR. Nemusite se ani ucastnit aukci, prihazovat a cekat jestli dany predmet vyhrajete nebo ne, pokud je oznaceno tagem "Buy it Now!" tak ho muzete za uvedenou cenu koupit hned jako v jakemkoliv jinem e-shopu. Nedavno jsem kupoval Casia s databankou ktere tady stoji pres 2 litry, cena na e-bayi vcetne $9.99 za postovne po prepoctu 980,- :-) Chce to fakt nebyt linej a pozjistovat si moznosti nakupu v USA, ted je diky velmi vyhodnemu dolarovemu kurzu asi nejlepsi doba na nakup vseho mozneho.