Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Jak se pripojit s 2 poskytovateli najednou?

Jak se pripojit s 2 poskytovateli najednou?

Kartmen (6.5.2004 15:17:36)

Mam dotaz jak se pripojit k netu pres 2 poskytovatele zaroven? Jde o pripojeni pomoci mikrovln. Rad bych, aby pakety sly pres linku, ktera je zrovna rychlejsi (mensi ping)... chtel bych proste omezit lagovitost a ztratovost. Pokud by to fungovalo viz vyse jen pres zapojeni du hubu, tak by to bylo super, ale nevim. PS: Jo a jeste dotaz, jak by to fungovalo, kdys jedna linka ma verejnou IP a druha ne u programu co vyzadujou verejnou IP... jako jestli by to slo v pohode samo pres tu verejnou. Nebo treba jak by vypadalo stahovani pred DC++, kdys se dam aktiv, tak jestli budu vyuzivat jen kapacitu ty verejny, nebo jestli zaroven muzu od aktivnich stahovat i tou druhou linkou. Mno snad se v tom nekdo chytrej vyzna a pomuze... pokud jo tak dik.

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 15:44:15)

Zapomeňte na to. Nelze. Resp. šlo by udělat jakýsi balancing na dvě linky, ale ten by v ideálním případě potřeboval "protikus", nějaký stroj v internetu, který by balancovaný provoz znovu spojil; jinak se Vám budou toulat packety bůhvíjak po dvou linkách...

Anonym (6.5.2004 17:28:33)

Diky ikdyz ste me nepotesil. Pres servr by to slo? Pripadne jak?

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 18:27:37)

Blbě; pokud neuvažujete o megabitech na každé lince, bývá overhead natolik významný, že se to ani nevyplatí. Další možnost je spustit si u sebe nějaký routovací protokol, zařídit, aby Vám oba ISP posílali plné BGP ;-) a rozhodovat to tak. Poslední možnost je posílat podle _předem_ stanoveného klíče různý provoz různými cestami; ale ne vždy to vyjde dobře... Rozhodně se Vám nepovede efektivně přehazovat provoz na svižnější link. Jinými slovy: nemařte tím čas, nepomůžete si.

Zajda (6.5.2004 18:40:40)

Tak me napada co to honit pres PPTP? Na PPP by spojeni by slo balancovat protoze se IP balil do PPP framu a na jejich urovni lze provoz rozdelovat. Uz jsem to(byt s modemy) prakticky zkousel. Predpokladam ze by se vyuzivalo PPTP.Takhle vam to bude rozdelovat ale syrove a provoz se nebude presouvat na mene lagovitejsi linku. Jak pise pan Silhavy. Pokud z toho nekoukaji penize nestoji to za tu namahu.

Miroslav Šilhavý (6.5.2004 18:46:42)

Např. v linuxu existuje "bonding" driver; lépe však funguje "eql", který je určen pro sériové linky; pokud provoz zapouzdříte např. do vtun tunelu, je to docela použitelné, ale i přes to to nestojí za námahu. (díky tomu vtunu se vyhnete PPTP ale můžete na to nasadit na tty tun tunel rovnou přes obyčejné PPP)

Anonym (6.5.2004 19:08:19)

Koukam ze jednodussi bude najit si fungujici pripojeni:) coz v CR mimo Prahu a par dalsich stastnych mist taky tak jednoduchy neni.

Arnošt (7.5.2004 11:53:06)

Snad to woodoo jak sem tu někde četl :-)

Zajda (6.5.2004 18:07:43)

Dve linky na jednu? Mate na mysli line balancing? Budete potrebovat nejakou dobrou dusi s kompatibilnim kouskem softwaru/hardwaru na druhe strane ktera vam to bude spojovat. Pokud byste chtel smerovat provoz na aktualne mene lagovitejsi linku budete muset vyuzit sluzeb inteligeniho routovani.