Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Urychlovač LHC: Objevy paralelních vesmírů, nebo konec světa?

Urychlovač LHC: Objevy paralelních vesmírů, nebo konec světa?

Anonym (25.9.2008 00:00:00)

O právě spouštěném urychlovači částic LHC ve švýcarském středisku CERN lze na internetu vyčíst buď bujaré diskuse o nových dimenzích, částicích a paralelních vesmírech, nebo katastrofické scénáře, kterak se bude LHC podílet na konci světa.

Digimut (25.9.2008 00:32:52)

Dnes se za mnou zrovna zastavil kamarád, který v CERNu hájí české barvy a v pátek prý prasklo chlazení a vytekla část helia. Oprava prý bude trvat přibližně 2 měsíce... zpráva údajně proběhla i v mediích, což jsem nezaregistroval.

Protector (25.9.2008 09:00:48)

Jj, psalo se, že se jim to nepodařilo ochladit na správnou teplotu, ale proč, to tam snad nebylo

lhc master (1.10.2008 20:09:06)

jj psalo. někdo ukrad reaktor fx87hhf2. potom ho ale uklizečka našla v koši :-)

Error (31.10.2008 00:05:23)

Těchto nevydařených pokusů může být ještě víc, ale nechci malovat čerta na zeď, snad se vše podaří a média nás budou informovat mnohem víc než je tomu doposud...

sss (25.9.2008 08:16:21)

Vědci jsou fanatici, kteří si jen hrají v tomto projektu. Je to pár let slibovali studenou fuzi a skutek utek. Na světě umírají lidi hladem a tady se vymýšlejí kraviny !!! Pak pošlou cigany do jiné dimenze?

Jiri (25.9.2008 09:39:54)

Podmínky podobné při vzniku vesmíru? Tak tohle je podle mě velká teorie. Nikdo nemůže vědět jaké byly podmínky při vzniku vesmíru. A hlavně neumíme vysvětlit spousty věcí na samotné naší planetě. Je ttu takových otazníků a záhad a nevíme si s nima rady a našim chápáním je neumíme vysvětlit. Neumíme žít v souladu s přírodou, aby jsme jí nepoškozovali a neumíme pochopit plně její zákony .A tady lidstvo se pouští do spekulací o vzniku vesmíru. Myslím si, že je takových druhů energijí a záření o kterých nemáme zatím ani tušení. A rozhodně nemáme ani vědomosti co a jak s čím spolupracuje. Přijde mi to jako když předškoláček chce dělat práci vysokoškoláka.

MAGOR (25.9.2008 12:54:12)

Jsou to magori kdyby ten urychlovac pouzily na neco uzitecneho,pri tom pokusu se muze toho zvrtnout nezname castice,nebo se vytvori mikro cerna dira,ktrëra se sice ma vyparit,ale clovek nikdy nevi poroste a nakonec nas a celou slunecni soustavu SEZERE.

Geralt (29.9.2008 13:48:02)

Krasne napsano :) Ac s tebou nesouhlasim, co se tyce uzitecnosti hrani si s timto urychlovacem, ta posledni cast tveho prispevku je napsana skvele :)

Anonym (1.10.2008 23:08:23)

V tým případě je jedno jestli se zahubíme sami, nebo nás pohltí slunce či skosí v budoucnu meteorit, není asi zapotřebí se při takovém úsilí zabývat podobným věcem a nechat člověka na pospas vyhlazení ne však jeho vinou, ale přírodními (zákony)..

MartinCZ (25.9.2008 16:08:27)

Obvykle se do těchto diskuzi nepoustim, ale neda mi to... Obavam se, ze neodbornikum neprislusi rozebirat podstatu tzv. "zakladniho vyzkumu", protoze vetsina z vas vubec netusi o cem je, natoz aby chapalo jeho podstatu. Povazujete specialisty z CERNu a jejich ostatni kolegy za kluky, co si hraji s pistolkami a strileji po sobe protony. Panove (a asi i damy), uvedomte si, ze zakladni vyzkum neni nic,kvuli ceho bude chleba zitra levnejsi a presto ma 1000x silnejsi dopad na vas vsechny jak tady sedite. Ze zakladni vyzkum delaji jedni z enjchtrejsich lidi vubec, kterym my obycejni smrtelnici svym chapanim nesahame ani po kotniky. Ze to jsou silene hory takovych lidi, kteri vi do posledniho puntiku co delaji. Kdyz se Archimedes pokousel zvazit vzduch v nafouknutych kozenych mesich, pokaldali jej taky za blazna. Pravda, jeho pokus dokoncil az v 17. stoleti Galileo Galilei. A 200 let na to vzletlo první letadlo. Takove jsou dusledky zakladniho vyzkumu, tohle je jeho primitivni podani. Nebyt LEPu a předchozich urychlovacu, nikdo z vas by se nezapojil do teto debaty, nebly by net. Nebyt vyzkumu v oblasti realtivisticke astrofyziky, nefungovalky by GPS (ktere je treba korigovat o relativisticke efekty jinak davaji nepresne udaje v radech mnoha desitek metru), netelefonovali byste mobilnimi telefony a nemeli byste notebooky, protoze bychom neumeli zkrotit kvantove jevy a dat vznik dnesni mikro- ani nanotechnologii. Tohle je na dlouhe povidani, takze pisu jen strucne. Prave banda varujici pred moznymi riziky LHC/mikrovlnek/poltergeistu je dusledek dnesni postmoderni doby, ve ktere lide davaji vetsi duveru populistickym umelcum, ktere zasvecene vyvraceji desitky let studujicim odbornikum jejich predstavy o technice, vede a vesmiru (viz. napr http://www.ct24.cz/vysilani/2007/07/16/207452801360716-11:31-pred-polednem/ ). Tak co, kritici LHC a vytvareci podivnustek a miniaturnich cernych der... Nepoznavate se?

Mue (25.9.2008 16:51:31)

"Clanek" obsahuje hodne nepresnosti az blbosti. A autorovo hodnoceni je naprosto mimonovske. A zabejvat se lidmi v diskuzi nema cenu vubec. Zakladni vyzkum se jim odrazil mj v tom ze maji vubec pocitac, o webu nemluve (CERN). Hlavne ze mimonovi neujede tramvaj na sichtu.

Ota (25.9.2008 20:22:34)

Chlapce, je videt dle tveho projevu, ze jsi skutecny odbornik, prosim sedni za pocitac a krome kefrani v diskusich sepis i nejaky ten textik, pak ho nekde udej a muzes nam tu dat odkaz. My ti pak poklepeme na raminko, jaky si pasak. Ubozaku s hubou plnou kecu v diskusich je vsude mraky - a ty jsi jednim z nich...

MAGOR (25.9.2008 18:28:09)

Co to meleš ja nejsu proti zkoumani ruznych deju co se zkouma v urychlovači,ale jde o to že se snaží napodobit vznik vesmíru a nemají ani paru co se muže stát.Dělají pokus,který se muže vymknout kontrole a pak budeme všichni v pr....Je to jak zkoušely atomové bomby a jaký to mělo dopad zjistily až po několika letech.

to teda jsi (25.9.2008 22:53:30)

To je přesně, o čem pán hovořil. Nemáš o fyzice ani páru a budeš tady vyskakovat ještě s přidrzlým tónem, že vědci nemají páru, co dělají.

Chuta (25.9.2008 20:14:09)

tak tak.. s timhle prispevkem naprosto souhlasim.. sam mam vzdycky nutkani neco podobnyho sepsat, kdyz se nekde rozebehne diskuze na tema, ze to co vedci delaji je k nicemu a ze jsou hloupy a ze to stoji zbytecny penize, ale nikdy na to nemam silu. diky za to, ze k tomu mel silu nekdo jinej.

Jiri (25.9.2008 20:43:10)

Tak výskum je určitě pro další pokrok velice důležitý, ale bohužel se pak spětně zjišťuje jaký to má dopad na lidské zdraví, životní prostředí, přírodu a atd.. To je už pak trošku pozdě. Na co všechno má třeba vliv záření s mobilních vysílačů, bezdrátových sítí radarů a atd. (elektro smog) Dozvíme se to třeba za další generaci, nebo dvě. Pokuď lidi ještě budou vůbec plodní a schopný stvořit potomka Třeba. Podívejte se kolem sebe. jak zatím dopadá pokrok a takzvaná moderní civilizace.. Špatná voda (napíte se někde v lese ze studánky) smog ve vzduchu. Znečištění kam se podíváte. Bez mobilu či internetu se žít dá, ale bez čisté vody ne. Vědci co to tam mají na starosti jistě přesně ví co dělají, ale s tím co znají. Vůbec nemůžou tušit co se stane, na co vše to bude mít vliv. Co když tady jsou síly, které zatím neumíme detekovat a tudíž o nich vůbec nevíme že existujou? Jak jsem se dozvěděl z jednoho vědeckého pořadu jen 10% vesmíru tvoří pevná hmota, tak že 90% vesmíru tvoří různé energie a záření. Myslíte si, že těch 90% známe a umíme je změřit? Proto by se s takovým výskumem mělo zacházet velice opatrně a v malém měřítku. (laboratorní podmínky) Také jde o to, jestli se na veřejnost dostávají zprávné informace. Na venek můžou říkat něco jiného než je skutečnost.. Zasvěcených je jen hrska a jistě s plnou mlčenlivostí. Řekl bych že tak z 99% se stejně nikdy nedozvíme opravdovou pravdu jak to pak dopadlo.

Eskal (25.9.2008 22:14:47)

Když se střetne kosmické záření s atmosférou naší planety, vznikají mnohem větší enrgie než budou v LHC, a vůbec celý vesmír je jako jeden gigantický urychlovač, LHC = laboratorní podmínky ;)

Anonym (31.10.2008 00:18:34)

Už je i na čase objevit nějakou tu alternativu pro využití ba i do vzdáleného budoucna

Raptor (30.9.2008 12:23:39)

Při výbuchu supernovy atp. vznikají vyšší energie, nehledě na černé díry ve středu galaxií. Jde o to, že žijeme na "středních měřítkách" a rozměr Vesmíru i superstruny (nebo kvantové smyčky tkající prostor) jsou od nás cca stejně vzdáleny. Takže je fajn mít "dalekohled" na pár krůčků do minisvěta. Náš život i Vesmír je zcela nepodstatný, jen 1 malá bublinka v oceánu vesmírů, tak žádné obavy, za pár miliónů vetřin stejně jdeme do kremace, tak žádné vzrůšo, jo ?

lw (30.9.2008 16:56:45)

Nie som odbornik v danej problematike, len sa mi tu hodi prirovnanie: Neandertalec (alebo iny -...alec) - ked spravne buchol kamen o kamen - vznikla iskra - pripadne aj ohen (nepredpokladal to, a neskumal to ani potom - asi) - ale fungovalo to. teraz je rozdiel len v tom, ze ludia vedecky predpokladaju, co sa stane - pred experimentami, a budu analyzovat to, co sa stalo, po experimentoch - ak bude cas :) - a moze to mat tiez tak zavratny dosah ako ohen - otazka, ci ho stacime vyuzit.

Anonym (30.9.2008 18:11:38)

Je potřeba si uvědomit, že člověk a vše na teto planetě jednoho krásného slunečního dne vše pohltí slunce a naše matička v podobě smítka prachu se stane součástí trpaslíka. Chceme-li přežít, musíme zkoumat, vesmír na nás čeká, a pokud máme jen omezený čas našeho života v podobě několika miliard let, máme co dělat..

Anonym (1.10.2008 09:21:04)

No, člověk v dnešní formě je největší zrůda na Zemi i ve Vesmíru a nedej Bože, aby přežil další evoluční meteorit (např. osídlil Mars). Po genetické manipulaci - možná. Snad to má Bůh či mimozemšťané nějak zařízeno, aby se zrůdičky nerozkobylkovaly po Vesmíru či paralelních vesmírech. Snad jsme skutečně jen hologram v obřím počítači a nedojde k expanzi primitivního člověka v dnešní podobě (řádově horší než Vetřelec).

Raptor (1.10.2008 09:30:59)

No to máš pravdu. Ale i bakterie černého moru bojují o přežití a máme s nimi tak 75% stejnou genetickou výbavu a se zlými kanibaly šimpanzy dokonce 98-99%, tak neočekávej nějakou zpětnou vazbu u člověka. A pokud doufáš v nějakou pravdu, lásku či spravedlnost, nic takového reálně NEEXISTUJE, pouze snaha o vlastní prospěch a přežití za každou cenu - proto je člověku vlastní lhaní, podvádění, (pokud to jde i vraždění) a vždy a všude zvítězí korupce nad umělou a tudíž nefunkční legislativou.

Anonym (1.10.2008 11:53:24)

Život je mnohem složitější než si dokážeme představit, chápu lidi co mají obavy z těchto pokusů, chápu i lidi co by raději peníze vynaložené na tento výzkum raději dali k jiným účelům, ale každá nová věc může přinést víc prospěchu než neprospěch. Člověk se stále učí a vyvíjí, i on chce přežít za každou cenu, nevěřím tomu že jsme ti nejhorší, nejzlejší, sebedestruktivní primitivové, kteří rozsévají kolem sebe jen mor a zkázu, věřím tomu že jsme pořád zakuklenci a je jen na nás jakým směrem se vydáme. Pokud budeme jen ničit a kontaminovat planetu až do její smrti, dřív nebo později tu pro nás nebude místo, i příroda jako taková se umí bránit. Řekněme že už teď to má jeden kamínek namířený na zemi podobně jak před 65 miliony lety a za 1, 3, nebo za 50 tisíc či milionů let se srazí s naší matičkou a už ne 75% všeho druhu zahubí tato srážka, ale zahubí vše. Jsme-li jen článek vývoje, abychom této srážce zabránili a dopomohli k přežití něčeho vyššího a tím pro nás cesta končí, tak je to v pořádku že jsme takoví jací jsme. Ačkoli se někomu může zdát že uběhlo neuvěřitelně mnoho času od velkého třesku až po dnešní den člověka, tak i tento uplynulí čas může znamenat jen setinu z mnoha let trvající několika miliard dnů. Vše co si jen člověk ve své fantazii dokáže představit, je vlastně nápadem přírody samotné co je schopná stvořit. I my jsme totiž součástí přírody.

fenix (10.2.2010 03:40:15)

Pokud jsou Albertovy teorie správné, opravdu by mohly vytvořit černou díru, která možná funguje jako červi díra ale její následky jsou všem známe. Černá díra je vlastně trhlina v prostoru, které neuteče ani světelný paprsek, navíc tato černá díra už nejde nijak zavřít. A pokud tvrdí opak, tak jsou to pořád jen teorie a zkoušet to na naší planetě opravdu není moc rozumné. Když už jsou tak urputni tak at si to zkouší hluboko ve vesmíru a to hodně daleko od naší sluneční soustavy. Jde přece o životy nás všech. Jestli by mohla vzniknout miniaturní černá díra, což vědci potvrdily tak jak můžou vedet ze velikost je důležitá?! Černé díry jsou ve vesmíru a nikdo nezná přesně jejich velikost ale jen předpokládají jejich gravitační silu. Tohle by byla opravdu poslední chyba lidstva.

fenix (10.2.2010 04:30:03)

Jak vznikají černé díry? Tak že vybuchne obrovská hvězda a právě touto explozi roztrhne prostor. To je vlastně teorie relativity že gravitace zakřivuje prostor ,tak proč by nemohla gravitace v kruhu tento prostor taktéž roztrhnout. Ale myslím že diky CERNu se Einsteinova teorie potvrdí. Zaleží jen na síle gravitační sile a až tuto hranici překonáme tak sbohem.

neutr (10.2.2010 11:59:33)

LHC prakticky nemůže vytvořit černou díru, a to ani malinkatou. Za to ale může uvolnit energii - což se dá spíš pochopit. Takový výbuch může mít skutečně katastrofické důsledky, ale nejpravděpodobnější je to, že bude mít permanentní technické problémy a z těch zase nejspíš bude jen ekonomická katastrofa. Tomu už dnes vše nasvědčuje. Blamáže všeho druhu jsou samozřejmostí. Jen čekám kdy pánové přijdou s Higsovým "antibosonem", který je odpovědný za to, že ten očekávaný boson byl požrán už dávno v budoucnu nějakou závistivou Albertovou myšlenkou.