Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Internet pro všechny – je tématem?

Internet pro všechny – je tématem?

Anonym (30.9.2008 00:00:00)

Praha 4 je jedním z dalších pražských obvodů, ve kterém si můžete, zejména v blízkosti škol, vyřídit svoje e-maily. Jednoduše, zadarmo s využitím bezdrátového internetu – Wi-Fi.

Petr Poboril (30.9.2008 06:33:36)

Ta myslenka je zvracena i krasna. Na P4 je vsak zvracena, pokryti je venkovni a konkuruje ISP. Velmi me irituje, ze platim statu nemale dane a stat mi za tyto prostredky konkuruje. Co konkuruje, v dane oblasti me likviduje. Privadi me to k analogii, ze pitna voda je prece nezbytna pro zivot, je to verejny statek, zadam tedy aby byla poskytovana zdarma. Muzeme pokracovat, nejen o informacni dalnici, ale i o dalnici pro motorova vozidla - proc ji statu platime? Pokud budou pokryty pouze vnitrni prostory, mohlo by se jednat o myslenku "krasnou", naplnujici ideu zminenou autorem. V opacnem pripade prosim o zavedeni nove fraze, konkurence z verejnych zdroju, ma blizko pojmu podpora z verejnych zdroju. Soukrome prosim toho, kdo ma tyto myslenkare po ruce, aby jim dal takovou facku, ze to uslysim az ve Frydku-Mistku.

Praha (30.9.2008 14:28:18)

..jo jo, naprostá pravda. Jsem rovněž proti. Bydlím na praze 9, zde je k dispozici nějaký městský internet..na sídlišti Prosek jsem zkusmo našel nějaké hotspoty..je rychlé, ale hodně omezené..což je odbře..filtruej to obsah, nejde snad ani ICQ, online hry nejsou..I tak mi to přijde jako zbytečné vyhazování městských peněz. Platím velké daně a ještě si paltím za několik set korun připojení po kabelu..které je taky zdaněné DPH a jehož provozovatel také platí daně..proč má z těchto peněz být placen internet zdarma? Proč by vůbec měl mít někdo, snad vyjma nějakých hendikepovaných nebo dětaských domovů nebo co já vim, internet zdarma? Myslím teď normání občany...

lulek (2.10.2008 21:20:43)

Mno ja bydlim na Praze 4 Sporilov a chytnul jsem nějakou privatni sit irongatenet kde maji inet 32kbit zadarmo.Vsude je internetu dost jen mit otevrene oci...Za nase penize stat dotuje firmy ktere nepotrebujeme.

Poláček (5.10.2008 17:54:00)

O státu tu nebyla řeč, ale o komunálu. Nicméně připomínku kolegovi Plíškovi předám.

Tomáš Paulík (6.10.2008 12:15:30)

To je přesně ono. Je to konkurence pro lokální poskytovatele ze státních (obecních, což je prakticky jedno a totéž), na které se nakrmí místní kamarád. Internet uvnitř úřadů nebo škol proč ne, ale venkovní internet zadarmo je zvrácenost, která nepovede k ničemu jinému než likvidaci konkurence a předraženému internetu za státní peníze. Taková servisní firma, co bude takový projekt spravovat nebude mít potřebu vylepšovat svoje služby a tak se ustrne na nějakém mizerném půl megabitu, který bude rok od roku dražší, protože servisní firma bude pořád vňukat jak se jí zvyšují náklady a spřátelený politik bude sypat a sypat. Tohle je v různých oborech česká praxe - nechat vydělat kámoše na něčem, co vyřeší trh (operuju trhem a přitom jsem socan, svatá prostoto :-)) fujtajxl. Nedivil bych se, kdyby měl pan Poláček (jakožto člověk z oboru) už někoho připraveného.

Pavel (30.9.2008 14:38:32)

Srovnání s veřejnoprávní TV je podpásovka. To je trpěná státem garantovaná deformita mediálního trhu a pro mě negativní externalita, kterou jsem nucen násilím platit. Kabelovka není o vyšší kvalitě..není to jako rychlý a pomalý internet. Je to o úplně jiné kvalitě..nabídce..nesrovnatelné s ČT. Krom toho mám li kabelovku, stále mám povinost platit výpalné na ČT..takže to vůbec nesrovnávejte. Internet není rozhodně něco, co by mělo být k dispozici zdarma a pokud, tak opravdu jen velmi omezeně..Možná snad v budovách úřadů, škol..jako služba uživatelům těchto objektů. V kavárnách, letištích..to je privátní rozhodnutí jejich majitelů. Ale ne venku, tak aby si to každej pepa moh s anténou nainstalovat domů. Každý je odpovědný sám za sebe..za své vzdělání, za to jaké nebo zda nějaké si koupí auto, kolik elektřiny bude spotřebovovávat doma atd. Stejně tak se může rozhodnout zda peníze utratí za cigára nebo ty 4 stovky za nějakej ten ADSL dá..

alex (30.9.2008 16:10:22)

to si asi nepochopil, to je právě proto abych na ten úřad nemusel a vyřídil to s nima elektronicky z domova, když už na úřad půjdu fyzicky tak je mi tam bezplatnej internet nanic. Jinak když to bude pomalý a omezený tak se schopná komerční konkurence nabízející vysokorychlostní a neomezený internet nemá absolutně čeho bát. Jak sám píšeš je to zcela jiná kvalitativní kategorie. V opačném případě zrušíme všechny veřejné služby, aby se pár neschopných soukromníků uživilo.

Poláček (5.10.2008 17:52:15)

Když on ten eGoverment jede takovou rychlostí, že se asi na ty úřady chvíli tahat budeme :-( Resp. mám pocit, že když budou sdílené registry do roku 2010, budeme rádi a optimalizace procesů... Nechci být pesimistou :-)

Poláček (5.10.2008 17:39:12)

Asi se neshodneme, já bych veřejnoprávní televizi (přes veškerou kritiku, kterou mám) nerušil. Ale zase se kupodivu vzácně shodneme na té vlastní odpovědnosti... Přesto nemám pocit, že by ji tento návrh deformoval.

Jindra (30.9.2008 16:38:09)

No já vidím jako jediný zajímavý využití toho netu zdarma např. pro turisty. Ne jako suplování připojení doma. Doma je vhodná rychlá neomezená linka. Ale když už jsem někde na výletě, tak se připojit přes wifi s mobilem je fajn. Zažil jsem to jen jednou, zrovna když jsem novej mobil koupil a poprvé ho začal zkoušet, tak našel sám wifi síť, nezabezpečenou a hned jsem byl na webu. V tu chvíli mě to velmi potěšilo. Jinak to samozřejmě nepotřebuju, platím si datovej paušál gprs/edge.

Poláček (5.10.2008 17:49:42)

Díky za reakci, ti, kteří si platí datový tarif na mobilu, asi nebudou cílovkou, ale možná by to pomohlo všem, kteří si třeba zapomněli vytáhnout ten správný e-mail a sedí už na úřadu ve frontě...

Anonym (30.9.2008 23:44:03)

Využijí to leda potulní hackeři ze ZŠ na praktická cvičení v exteriéru a pak ještě nadržení školáci, kteří si stahují před školou do mobilu porno, protože ve školní síti je filtr. To říkám jako obyvatel Prahy 4, který na tuhle volovinu má přispívat z daní.

zelvick (1.10.2008 15:59:30)

Mám čím dál tím větší pocit, že z daní se přespívá na daleko větší kraviny, než je internet zadarmo a navíc je člověk pak ani nevyužije

giov (1.10.2008 13:04:20)

Nějakou dobu působím ve sdružení, v němž se lidi rozhodli něco udlěat pro dosažitelnější internet. Všichni tam makáme zadarmo a jediným ziskem jsou nám naše zkušenosti při budování sítě sdružení. Sdružujeme sebe a své peníze (o žádné dotace jsme nikdy nežádali a ani to nemáme v úmyslu) pro vybudování sítě a koupi konektivity. Z členských příspěvků nám zbývají ještě pěníze i na společenské akce a nějaké peníze jsem darovali i městu (svého druhu jsem tak u nás jedinou neziskovkou, která je místo dtačního příjmce dárcem). Navíc se snažíme vychovávat další lidi, kteří jsou schopni tuto činnost vykonávat v budoucnosti. Tento návrh by takovéto činnosti učinil přítrž, stala by se zbytečnou. Ti, kdož pro sebe a ostatní nic neudělali, by vše dostali zadarmo a určitě budou nadávat na kvalitu, prostě si toho nebudou vážit. Za přístup k internetu člověk nic platit nemá, ale za přístup k lékaři ano? Sociální cítění autora utrpělo zřejmě nějakou blíže neurčenou újmu. Považuji to za zvrácenou logiku. Navíc na tyto projekty budou mít opět jen velká města a vesničky, kde je ten problém nejpalčivější prostě zase ostrouhají. Opět by to jen přidalo další argument na poměrně slušnou hromádku těch, které hovoří pro vylidnění vesnic. Ve městech je šancí na bezplatné připojení více - např. to funguje ve veřejných knihovnách, které mají slušnou otvírací dobu (na vesnicích, pokud tam jsou, tak max. jednou týdně na 3 hodiny), na městských či jiných úřadech to také není výjimkou. Předpokládám, že autor-lidovec si nemyslí, že ve městě žije jen proletariát, jenž potřebuje sociální dávky všecho druhu (přístup zdarma k netu by takovou dávkou byl) zatímco vesnice jsou plné dobře situovaných lidí, kteří disponují výbornou technickou infrastrukturou. Závěr: Asi dobře myšlený nápad, ale peníze jsou potřeba jinde!

Poláček (5.10.2008 17:44:15)

Asi mám zatmění - já psal o poplatcích u lékaře? Nejsem si toho vědom, nicméně jako syn lékaře, který o večerech vyrážel během pohotovosti za chřipkou a trnul, aby v té době neměl někdo v rajónu infarkt, si opravdu myslím, že poplatky svůj smysl měly a mají - otázka je zda jsou "nasazeny" ideálně. K vesnicím - know how z Prahy šlo právě směrem na venkov a kupodivu nejsilnější zpětná reakce je právě také z venkova....

pepik (1.10.2008 15:06:28)

jako opravdu nevim proc davat internet zadarmo je to sluzba jako kazda jina, jdu k holici tak zaplatim , jdu na bazen tak zaplatim, mam HBO tak platim, nevidim jediny duvod proc ho mit zadarmo.

pepik2 (1.10.2008 16:58:32)

už si slyšel někdy pojem "veřejná služba" ? Ty jsou většinou placené z daní úplně nebo hodně dotované státem, mám pocit že tady s internetem objevujete Ameriku...

Anonym (1.10.2008 18:59:32)

A už jsi někdy slyšel, co to znamená "veřejná"? Rozhodně ne cosi, co se nabízí v okruhu pár desítek metrů od několika vybraných objektů, a kde se ta "veřejnost" dá počítat maximálně tak na stovky až několik tisíc obyvatel. Všude jinde, kde náhodou nestojí jedna z těch několika škol, bude ta úžasná "veřejná služba" nedostupná. Platit to budou samozřejmě všichni, tj. přes sto tisíc obyvatel Prahy 4, včetně těch, kteří si platí internet sami svůj soukromý. Tomu se rozhodně "veřejná služba" říkat nedá. A už vůbec se tomu nedá říkat "internet pro všechny". Natož "z domova". V tomhle případě asi máš pravdu, městská část objevuje nějakou ještě neobjevenou Ameriku. Snad kromě toho, že se na tom zase napakuje za městské peníze nějaká "spřátelená" dodavatelská firma. To už objeveno bylo, a mnohokrát se zkorumpovaným radním "osvědčilo".

mutant (1.10.2008 19:31:02)

tady ani tak nejde o pokrytí jako o princip zda nabízet internet zdarma nebo ne...

kelt (5.10.2008 22:12:47)

no ja u nas na vesnici mam ADSL a wifi antenu na baraku s nezabezpecenou siti:) vsem jsem rekl, at to klidne vyuzivaji, mam tam nejaky omezovac, takze vsechno ok:) a kdyz prijdu do hospudky tak mi litaji pivka a panaky ke stolu zadara:)