Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Rapidshare: Upload vs Pirátství a postih ?!?

Rapidshare: Upload vs Pirátství a postih ?!?

Vipa (17.10.2008 19:56:04)

Zdravím, chci se zeptat, zda-li někdo neví, jak je to s uploadováním, co se týče piráctví. Jedná se mi o to, v sítích P2P jako je DC a také Torrent, je sdílení trestné, jak je to vyřešeno u Rapidshare, když něco uploadnu? Vezměme hypoteticky, uploadnu film, který je nyní v kinech, dám sem odkaz a lidi sosaj, dá se nějak přes forum dohledat IP adresa a tím pádem i ten kdo uploadoval a tím pádem viník, který poskytuje data bez patřičné licence? Jak to tedy je? Diky za odpověď

Anonym (17.10.2008 22:07:28)

Je to strašně jednoduché - podle našich zákonů upload není dovolený, je to porušení zákona. Rapidshare drží logy uploaderů. Pokud by šlo do tuhého, tak vzhledem k tomu, že rapid je německá firma, tak v rámci unijní spolupráce od ní naši poliši data dostanou relativně bez problémů (pokud to mají nějakým způsobem podloženo).

Vipa (18.10.2008 08:45:25)

Takže je to vlastně uplně stejný jako P2P, co se týče rizika?

Anonym (18.10.2008 10:37:39)

Pro downloadera tam není žádné riziko, pro uploadera je to riziko stejné nebo větší než u P2P (pokud nepoužívá nějakou formu anonymizace) - je tam totiž jednoznačná identifikace kdo ten soubor nahrál což u P2P vždy není.

Nargon (18.10.2008 10:52:52)

Mno anonymizace :) nejaka anonymni proxy je zase uplne nanic. Protoze tahle proxy je pomala jak svine a ten jeden soubor by uploadoval tyden, takze tohle taky nejde moc pouzit.

Anonym (18.10.2008 18:48:26)

no ja myslim, jestli resite rapidshare, tak casto soubory uploaduje majitel premium acountu, za ktery musel nejak zaplatit, takze vam je proxy dost k nicemu, kdyz se da zjistit paypal ucet a z toho by pripadne mohla policie zjistit cislo kreditky....

Vipa (18.10.2008 23:16:17)

Tak, když to tak člověk poslouchá, tak by všichni uploadeři na rapidu už měli být za katrem, jak to, že tomu tak není? Jinak s tím paypalem jsi měl pravdu, jelikož na rapidu moc anonymity nebude, jelikož většina lidí neuploaduje proto, aby všem nabídli nejnovější film, ale proto, že když lidi stahujou jejich odkaz, tak za to maj body a za body je premium zadara a na to samozřejmě musí člověk uploadovat již z premium účtu. Ještě jeden asi blbej dotaz, ale položím ho. Co se týče filmů či premiér seriálů, který jsou vysílány v televizi, tak ty člověk taky nemůže dál šířit na netu, že? Nebo to se tak nehlídá, jako novinky z kina? Diky

Anonym (19.10.2008 07:46:56)

Nejsou za katrem, protože prostě po malých rybách nikdo nejde. Ale pokud by chtěli někoho dostat, tak ho mají natotata. A ne, nesmí se šířit žádné autorské dílo na které nemáš práva k šíření (což u věcí vysílaných v TV určitě nemáš).

MALDR (24.10.2008 17:07:31)

No nejednou se mi stalo, že sem něco v bedně prošvih, nebo omylem nenahrál abych neprošvih (shozenej zesilovač na anténě, vyplej proud atp.). To se to pak sakra-hodí, když to někdo nahraje třeba v ještě lepší kvalitě než bych viděl na naší stařičký analogový TV. Mimo to, se na úhradě nějakejch práv, myslim možná dokonce nepřímo podílíme při placení poplatků ČT ne... Kde bych viděl StarGate Atlantis, kdyby to někdo v Americe nenahrával a nedával na P2P sítě... uf ještě že tak ;-)

up (30.12.2008 19:26:37)

Nojo, ale rikej to pak tem blbcun v cepickach, ze sis vlastne ten vytvor televize neprimo zaplatil ty :-)

Anonym (22.10.2008 18:14:08)

Myslím,že je to švýcarská firma(rapidshare.com),pouze rapidshare.de je německá.....

a (22.10.2008 23:55:02)

prave proto se rapidshare prestehovalo do Svycarska;)...

Janis (18.10.2008 17:19:06)

Z trestního hlediska je úplně lhostejné,jestli někdo nabízí autorskými právy chráněné soubory v P2P sítích nebo na hostingových serverech - pokud nemá svolení majitele autorských práv,je to vždycky trestný čin. Při uploadu kamkoliv jde vždycky dohledat,z kterého počítače (resp. IP adresy) soubor přišel - pokud to pošleš přes kaskádu proxy serverů,je to sice složitější,ale pokud by byl opravdu zájem,jde i to.Otázkou je,kdy dojde na "malé ryby" - zatím se postihy zaměřují spíš na masivní nahrávače a poskytovatele novinek. Ovšem u hosting serverů je efektivnější a jednodušší pro OSA,IFPI a další,když nahlásí soubor provozovateli serveru a on jej promptně odstraní,protože uploader porušil podmínky poskytování hostingových služeb.

DogMan (6.11.2009 22:41:36)

No a co když ten soubor zaheslujete a pojmenujete jinak ? Jak oni pak zjistí co v tom souboru je ? Nebo snad prolezají WAREZ a hledají zrovna ten soubor, který jste tam nahrali ? dík za REPLY

m. (7.11.2009 00:51:34)

Jak jinak by to zjistili, kdyby neprolézali warez fóra a blogy?

kejn (22.6.2011 00:32:10)

3.1.5 Upload servery Na internetu je dnes velké množství poskytovatelů prostoru pro prakticky neomezené nahrávání a stahování souborů. Nahrání souboru na tyto servery je přitom bezplatné. Zpoplatněno je až stažení, kdy uživatel většinou paušální částkou za nějaké období platí za možnost neomezeně stahovat uložené soubory bez čekání a omezení rychlosti. Jedná se o poměrně přijatelnou částku, například měsíční paušál na asi nejznámější RapidShare je zhruba dvě stě korun. Nalezení požadovaného souboru vyžaduje sice trochu uživatelských znalostí práce s vyhledávačem, ale zcela odpadne zdlouhavé pomalé stahování a čekání ve frontě na volný slot ve výměnných sítích. Další možnost, jak se dostat k požadovanému souboru, jsou různá diskuzní fóra. Zde se do roztříděných sekcí umísťují odkazy na adresu, kde je požadovaný soubor uložen. Sem patří například známé české diskuzní fórum na adrese http://www.warcenter.cz. Co se týče obsahu, není takřka nic, co by se například na již zmíněném RapidShare nedalo najít. Stejně jako v případě výměnných sítí se ve světě vedou soudní spory, jejichž cílem je poskytování těchto služeb zakázat. Zatím ale neúspěšně. Dohledání konkrétní osoby, která soubor na server nahrála, je složité. Zatím snad jedinou obranou proti šíření je vyhledávání autorsky chráněných souborů skupinami, které zastupují majitele autorských práv a následně požadují na provozovateli smazání závadného obsahu. Tomu se ale osoby soubory ukládající brání vcelku jednoduše tak, že soubory pojmenují v rozporu s obsahem, a co skutečně obsahují, sdělí pouze jejich příjemcům, což je obvykle komunita některého diskuzního fóra.