Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Netbooky odhalují největší slabiny Linuxu

Netbooky odhalují největší slabiny Linuxu

Anonym (29.10.2008 00:00:00)

Uživatelé a fanoušci Linuxu v nedávné minulosti jásali, že díky netbookům se Linux konečně rozšíří do domácností. Bohužel, Linux svoji roli nezvládl, jak si přáli. Lidé žádají zpátky Windows.

Franta (29.10.2008 00:58:30)

No, ja bych ten clanek zkratil na vetu. Uzivatele nepouzivaji Linux protoze jsou ignoranti!

Kutej (29.10.2008 01:34:04)

Těžko lze nazvat ignorantem někoho kdo na notebook nesežene driver na wifi pod linux a driver na scaner.. a dalo by se pokračovat. a těžko se lze zbavit hlavní výhody a také zároveň nevýhody linuxu a to je roztříštěnosti.. desítky distribucí a BFU je právem zmatený. A nakonec si neodpustím rýpnutí: Co se stane když do hospody k jednu stolu posadíte uživatele Ubuntu, Suse, mandrivy a Debiana?? Nádherná bitka

Tuxik (29.10.2008 11:31:24)

Musím plně souhlasit... Linux hodl není tak skvělý jak se říka. A uživatelé myslím nemohou za to, že nejsou všici IT profíkama (asi jako vy) , kteří dle potřeby naprogramují kusy chybějcích částí. (můj problém, mě to prostě nerozpozná hdd, nikdo neví proč... winy problém nemají)

bond ferro (29.10.2008 12:22:25)

Linux je dobrý tak, jak je dobrý jeho uživatel.

y2k (29.10.2008 16:10:58)

PRVNÍ rozumný příspěvek. ;-) K tomu jen doplním, že to samé platí i o Woknech.

joha (6.11.2008 13:15:16)

I kdyby byly produkty firmy Microsoft zlaté, jsou zatím pro mnoho lidí nepoužitelné z důvodu chování a celkové filozofie této firmy. Chybu může udělat každý, ale pak se musí snažit, aby co nejdříve došlo k nápravě. firma Microsoft zcela úmyslně používá NEUSTÁLE nemorální způsoby prosazování svých produktů. Jestliže používáte produkty této firmy, tak její praktiky vlastně schvalujete a šíříte moc všehoschopných a ne schopných. Windows opravdu není nejlepší operační systém na světě proto, že je nejrozšířenější.

David (6.11.2008 18:23:21)

Jojo, používejte Linux, přestanou války, vyřeší se globální oteplování, finanční krize, docházející zásoby ropy, epidemie HIV/AIDS ve světě a možná taky hladomor :-)

joha (6.11.2008 19:18:00)

Člověk se má vždy snažit o správnou volbu v jakékoli oblasti života. Některé volby jsou v životě klíčové, některé zdánlivě nepodstatné. Každá vaše volba může ale velmi významně ovlivnit vaše okolí. Vždy je ale třeba uvažovat a ptát se, co to vlastně přinese pro další generace atp. "Projekt GNU", projekt "Open source software" a podobné aktivity mají v oblasti IT opravdu co nabídnout a lidé by si měli těchto projektů velmi vážit a prosazovat je hlavně pro nasazení ve státní správě, školství atp. Možná to někomu může připadat naivní, ale za poslední 2 roky na svobodný software přešlo dost významných států. Někde jsou problémy větší, někde menší, ale celkově to vypadá velmi nadějně. Doufám, že ČR nebude poslední. PS. Je se třeba podívat, na jaké straně barikády vlastně člověk stoji a za koho to vlastně kope :-).

Scamp (2.12.2008 11:34:54)

Dobrý den, uvažuji o pořízení linuxu do svého notebooku..jediný problém vidím v tom, že jsem se někde dočetl, že s linuxi je to oproti xp horší co se týče výdrže..můj noťas mi vydrží s xp cca 6,5 hodiny práce..o kolik se sníží životnost

pje (15.7.2009 12:27:50)

Správa napájení mi na Thinkpadech v linuxovém prostředí funguje tak, že výdrže při nových bateriích jsou mírně vyšší než deklarované IBM/Lenovo. Uspávání funguje také perfektně, jen pozor na některé nejmenované notebooky jako je Acer, MSI, Asus, Prestigio a podobně, kde může nastat problém s nefunkčností ACPI, která se může projevit i jako blokování funkčnosti části linuxového kernelu (důsledek poněkud odfláklé konstrukce a výbavy těchto levnějších notebooků)...

pje (15.7.2009 12:20:56)

To platí o Windows mnohem více už jen s ohledem systémové podmínky pro zabezpečení a správu zabezpečení, o správě registrů nemluvě...

Anonym (29.10.2008 15:14:03)

Mně je teprve 15 let. Nejsem žádný PC guru a programovat umím jen v PHP a lechce v Pascalu :-). Jako jediný OS používám na svěm NTB a PC Linux. Už jsem naistaloval Linux i několika známým. Párkrát jsem ho dal do dualbootu s Win XP. A nejlepší na tom je, že když mají nějakej problém, tak se vždy týká jen XP. Když se Linux ze začátku parádně vyladí (tedy pokud poté nebudete stahovat všechny nejnovější aplikace, jádra, atd.), tak uživatele čeká mimořádně dlouhá jízda na jednu nádrž (za to XP můžete přeinstalovávat téměř každý půlrok).... Nejhorší na tom je, že lidi jsou blbý. Názorný příklad: "Když má kamarád MS Office, tak proč já bych si stahoval něco jinýho, když to má malinko jiné ovládání. To si to radši cracknu."...... Na závěr pár otázek: Jak si užíváte virů a spywaru? Jak často vám padájí XP po půl roce používání? Kolik je potřeba KČ na legální systém včetně potřebného SW (antiviráky, vypal. sw, editor obrázků, atd.)?

Jak (29.10.2008 16:39:29)

Pokud někdo musí co půl roku přeinstalovávat tak je to jen jeho problém, co si na tom sesral to má. XP už nemám (mám Visty) a co mám doma počítač (do roku 1998) tak jsem nic nemusel nepřeinstalovávat (jen s novou bednou přišel nový OS:). Od přechodu na z 98 na XP nevzpomínám si, že by Windows sami o sobě padaly (příčiny jsou vždy v jiných programech od jiných výrobců:)). Spyware neznám, vir jsem tuhle viděl jako hlášení rezidentního štítu ze složky "Temporary Internet Files". Otázku na cenu beru jako vtip, Linuxáci přece umí hledat, tak si googluj.

Cihelník (31.10.2008 00:39:20)

"...Linuxáci umí hledat..." :) Něco na tom bude .....

pje (15.7.2009 12:18:31)

Dovolte otázku: Podle čeho soudíte, že vám Windows padají výhradně v důsledku chyb programů jiných výrobců? Obávám se, že v životě zažijete ještě mnohá a nečekaná překvapení :)

David (29.10.2008 16:48:35)

V pubertě se člověk běžně potřebuje identifikovat s minoritou, aby si dal pocit výjimečnosti, to není nic zvláštního :-) Já osobně používám Windows už dlouho, momentálně v domácnosti mám 3 destkopy (2xXP + Vista) a NTB s Win XP telegraficky: - výskyt virů a spyware 0 - jediný reinstall XP proběhl kvůli koupi nového (většího) disku, shodou okolností u obou PC podobně po dvou letech - na dvou PC mám Avast (pro domácí použití zdarma), na tom s Vistama (tj. na mém osobním) je NOD32, cena nijak strašná... Kancelářský balík MS Office 07 pro domácnosti 3 licence 1200 Kč, pokud sečtu OEM licence na OS pro zmíněné tři počítače celkem kolem 5 tisíc Kč, celkem se dostáváme někam kolem 6-7 tisíc korun... Na tři počítače to není žádné drama... "editory obrázků" a "vypal. sw" se dá sehnat na Windows free jako k Linuxu... Teď se zeptám já - proč lidi démonizujou náklad 2000-3000 Kč za licenci na OS, přičemž tento náklad mají jednou za několik let, přitom do HW sypou daleko víc? Z mých zkušeností nejvíc na "Drahotu" Windows nadávají ti, co si co čtvrtrok kupují grafiku za pět litrů, aby si mohli hrát ty nejnovější hry...

pje (15.7.2009 12:14:58)

Dovolíte Davide pár dotazů? 1) Kolik procent systémových zdrojů na úkor aplikací vám odebere váš antivirový shield s permanentní detekcí? S nulou nebo něčím blízkým nule na mne nechoďte. 2) Jak často aktualizujete databáze antivirů vynuceně dle nastavení systému a na úkor systémových zdrojů? 3) Je podpora funkčního chodu vašeho OS omezená nebo neomezená? 4) Co byste si koupil za ušetřených 6 tisíc vy? Já třeba výkonnější a úspornější HW :)

kutěj (29.10.2008 18:04:38)

XP sice nepoužívám, ale budiž. Systém mám nainstalovaný 26 měsíců. Vir?? Spyware?? Pády??? Co to je to neznám... Kolikrát vy si užíváte kernell panic??? Kolikrát si ti vaši kamarádi pod SU spustí destruktivní script??? Vaše argumentace je nesmyslná, každej OS je tak dobrej jako jeho uživatel. A nakonec jed¨na věc... kde na linux seženu mzdovej a účetní sw který má aplokovány legislativní změny?? a má podporu?? Nikde, já vím, sháněl sem ho dost dlouho. Takže nemelte nesmysly o tom, že něco může nahradit něco jiného.

Anonym (30.10.2008 13:49:05)

Kernel panic - používám Ubuntu rok a půl a ještě jsem tuto hlášku neviděl. Akorát mi to jednou napsala Mandriva. Kdybych měl počítat kolikrát mi XP ukázaly modrou obrazovku smrti, tak se ani nedopočítám... A je mi docela divný, že jsem instalovat hodně krát PC s XP dával tam AVG / NOD32 a Spybot a polovina z nich měla problém s viry už za 2 měsíce.... Otec má cca 2x výkonější PC s XP než je můj NTB a vono se to tam nějak tak loudá.... Než sespustí firefox nebo IE tak to u toho vždy usnu. Čím by to asi mohlo být, že? Účetní a mzdovej SW - http://www.winstrom.cz/ Ke kolegovi Davidovi: Editor obrázků se sice dá sehnat zdarma, ale bude umět některé funkce jako vkládání histogramu, zaoblení krajů, automatické vylepšení, atd.? U OEM verze nemůžete měnit HW. Bez HW se neobejdete, ale bez Windows jo.... A nevím jestli 3x licence Windowsů stojí jen 5 tisíc.... Jak: Aha, takže ono je nejlepší žádnej jinej SW nepoužívat a dívat se jen na holé Win., že? Četl jste někdo licenční podmínky MS? Z těch je mi na blití.... Akorát zneužívají silné pozice na trhu.

Anonym (30.10.2008 13:59:47)

Když někdo na všeljakejch stránkách s péčkem kliká na všechno co se mu objeví tak si nic než viry nezaslouží. Stačí neinstalovat, když se systém slušně zeptá a žádný viry nemůžeš nikde chytit.

kutej (30.10.2008 15:34:14)

Pokud mají Vaši zmámí potíže s viry jsou to lamy... Více se na to říci nedá.. mám ve firmě 35 strojů, všechny jednou na nějakých windows poutze servery jsou na linuxu a nevím co je vir. Doma mám tři stroje a ntb a jak sem již psal vir?? Ne nemáme:-) at děláme co děláme vir prostě nemáme.. a nejstarší instalace je z roku 2006. ledna 2006. Link na winstrom je fajn, ale zkuste jim zavolat a říci jim že chcete systém rozchodit na mandrivě nebo na ubuntu a nebo nedej bože na redhatu:-) Přeju mnoho štěstí. A co to tady melete že u OEM nelze měnit HW??? Jistě, že lze. třikrát za rok lze vyměnit základní desku. Vy měníte desky častěji??? Tak u toho bych chtěl být. A pokud jedna OEM licence stojí 1800 tak tři stojí kolik?? Ano něco málo přes 5 tisíc. Stejně jako tři licence antiviru a kancelářského balíku stojí necelých 1900. Stačí jen hledat. A ted ta grafika to sem se skutečně zasmál... pane linux vy nevíte, že gimp existuje i pro windows?? A je tak mezi náma gimp není profi nástroj, ani omylem. Znova opakuju linux není lepší než windows a windows není lepší než linux.. pouze ignorant to nepochopí

Anonym (30.10.2008 17:31:03)

Ano moji známi jsou lamy. Jsou to normální lidi, kterejm PC moc neříká.... Teda asi jsem blázen, ale v PC mám letos už 5. základní desku. Podle ceny 1800 za licenci soudím, že se bavíme o Vista home basic. Vy považujete verzi HB za použitelnou? Já tedy ne. S tou úpravou obrázků jsem neměl na mysli GIMP, ale nějakej vhodnej editor. Můžu se zeptat, co tady melete o tom WinStrormu? Běží mi hned po instalaci, takže není důvod proč jim volat.... Anonym [IP: 147.32.80.XX]: Nejlepší na tom je, že já si v Linuxu můžu klikat na co chci a pak jít klidně do online banky.... Naší diskusi bychom měli umírnit, ať jim to tady moc nezaflamujem....

Anonym (30.10.2008 18:01:32)

jen flamujte, aspon je sranda, radost nekdy takovy diskuse cist :-D

Jak (30.10.2008 18:02:36)

Lamu ani Linux nezachrání http://lamer.cz/quotes/show/1

David (1.11.2008 23:26:59)

Blázen nejste, ale průměrný uživatel taky ne :-) Upřímně, pokud jste ochoten si kupovat pětkrát ročně novou desku (a není to z důvodu opakované závady) tak zas já moc nechápu, že vás tolik tíží nějaký dva tisíce za Windows? :-) Jenom potvrzujete, že nejvíc proti cenám SW řvou ti, kteří jsou schopní vrážet nemalé částky ročně do HW :-)

Anonym (3.11.2008 19:57:49)

Ono je to 5tis. za win (Vista Home Premium) potom 1.5tis. za antivirak (free je na prd); za nero 1.5tis. (žádnej dobrej free vypalovací sw pro win neznám...); přehravání DVD 1tis. Ve finále jsme na 9 tisících.

David (3.11.2008 22:23:14)

Nero jsem dostal jako "bundle" k prachobyčejné vypalovačce (mimochodem free programy jsou - na pouhé vypalování určitě), přehrávání DVD - třeba VLC Media Player... PowerDVD (o jehož kvalitách si myslím svoje) taktéž jako bundle ke grafice... Takže nejsme sice na nule, ale zase o dva a půl klacku níž :-D Ale že zanícený uživatel Linuxu neumí hledat a ty aplikace si najít, to mě překvapuje :-) Ono je taky otázka co je pro vás "dobrej" program.. Znám frajery, co potřebujou na vypalování fotek z dovolený hnedle Nero Ultra Edition (samolitr že poslední verzi), když chtějí na fotce psovi vyretušovat červený oči a změnit velikost fotky, tak samozřejmě co jinýho než Photoshop... a tak bych mohl pokračovat dál a dál...

Dandys (28.11.2008 10:03:02)

Psi nemají na fotkách červený oči :-)

Sadam (1.11.2008 13:02:04)

Víte proč vaše stroje ve firmě neznají viry ??? protože ty linuxovy servery mají avast , nebo nod32 pro linux a filtrují vám linku !!!

pje (15.7.2009 12:06:46)

Dost záleží na tom, co považujete za profi. Gimp toho umí více než je běžně známo, dokonce s výstup ve CMYKu, ale vektorový editor to není, na to jsou jiné aplikace. není náhodou, že Adobe si nechá za své editory zatraceně dobře zaplatit na to, co umí navíc oproti gimpu...

pje (15.7.2009 11:59:20)

Pošlete mi výpis dmesg nebo error log, uveďte verzi distribuce, verzi kernelu a přesné typové označení vašeho HDD. To, že něco nefunguje, nebývá v technice, ale v lidech...

pje (15.7.2009 11:55:16)

O Arch linuxu, který používám na jednom Thinkpadu a jednom standardním, byť sestaveném dektopu, se nedá říci, že je to plně vybavená distribuce. Přesto mi kernek wifinu detekuje úplně stejně dobře jako kernel Mandrivy na druhém Thinkpadu... Jaký wifi chip máte vy, že to linuxové kernely nedetekují a neaktivují?

Anonym (29.10.2008 08:03:06)

linux je sám o sobe ten nejvetsi ignorant

Anonym (29.10.2008 14:50:28)

to jste vymyslel sám, nebo jste si to někde přečetl?

Cyl (29.10.2008 12:29:22)

No, nechci se přidavat do flame ale mě ten članek přijde velice povedeny. Nehodlam se do nikoho navažet, jen bych chtěl řici svuj nazor. Už asi pul roku použivam Mandriva linux. Od verze 2008 až do dneška verzi 2009. Prostředí KDE 4.x tak jak je prezentovano jako samotne, černě laděne, hlavně lesklé + jeho plasmoidy pusobi užasně. Jenomže hodně distribucí a to včetně Suse i Mandrivy barví KDE do svych stylů(např Aya) ktere jsou prostě hrozné-i win xp v originalu vypadaji lepe. Linuxaci(resp zkušení uživatele linuxu) často argumentují, že dosavadni uživatele windows hledí jen na barvičky, a jak to vypada - a to je bohužel naprosta pravda. KDE 4.x tento problem častečně řeší, plasma(plocha) vypada opravdu dobře. Jenomže naraži na další problem: že ovladani plasmy je podle mě trochu přitažene za vlasy(viz odemykani cele plochy abych si mohl přesunou či vytvořit dokaz - spouštěč) Co se nabidky a ostatních oken(Dolphin, Konqueror, .....tušim kwin je program zpravujici okna?) tyče, s těmi už to tak slavne není, pusobí matně, možna by to chtělo přenest i na ně trochu te plasmy. Problem je v tom že manička ktera sedí cely den na uřadě, přijde domů, chce si pokecat na internetu, ja nevim koukat na filmy, poslouchat muziku apod, nebude řešit jak moc vyladěne jadro ma, jakou ma PC spotřebu, kolik virů na to je(kolik lidi prostě řika "mě to je jedno nějaky viry) apod. Takoví lide chtěji system ktery na ně bude přenašet svym vzezřením velice přijemne pocity. Přijde mi to že linuxaci chtěji aby linux byl rozšířeny, ale když někdo zmíní tento "bohužel" asi největší problem je zle. takže bud přestat prosazovat linux, nebo začit naslouchat tomuto problemu vice. Sam musim řict že ikdyž je KDE4.x užasne, stale bych neřekl že je konkurence schopne vuči prostředí windows (vista a screeny z budoucích win 7 iý jsou opět o něčem zcela jinem). Jsou distra ktera k tomu maji blízko, jen trochu změnit svuj nahled na věc, jenomže každa velka fabrika než aby dala dorust nějake větší distribuci, každy si tam flakne sve minidistro, ktere svym vzezřením přimo řika lidem co je to za blbce, ikony velke tak, že system pusobi dojmem že je dělany pro 5ti lete a tedy uživatele přimo dekraduje dle mě nepusobi přijemně. Windows dle meho překopirovali mnoho dobrych napadů z linuxu, z compizu apod. Problem je v tom že zkopírovali velmi dobry napad, upravily ho a vysledek je mnohem lepši než original. Přijde mi že MS vice hledí na detaily. Podle toho pak take vypada cena. Bud si to kupiji, nebo kradou. Pdstatne je že to stale využivaji.

Anonym (29.10.2008 15:50:43)

Citace : Sam musim řict že ikdyž je KDE4.x užasne, stale bych neřekl že je konkurence schopne vuči prostředí windows (vista a screeny z budoucích win 7 iý jsou opět o něčem zcela jinem). Tak jste asi ještě neviděl tohle,že napíšete o nekonkurence-schopnosti - https://www.youtube.com/watch?v=Yx9FgLr9oTk btw:to video je poněkud staršího data :-)))

Cyl (30.10.2008 10:14:17)

Toto video jsem už viděl, opět ukazuje skvěle napady linuxu o kterych se však nebude moc vědět dokud je nezkopiruji windows. Kolik dotykovych monitorů v prodeji v obyč. obchodě jsi viděl od doby co linux toto umí. Ja žadny, až vyjde win 7 bude jich kupa. Co mě osobně na prostředích linuxu vadi, jsou nedokonale překlady mezi sebou, např gtk aplikace na KDE(qt) pokažde je tam nějaka nepřesnost. A jsou to sice detaily, ale kdyby stejnou chybu udělali windows, byl by to problem.

Franta (29.10.2008 16:16:38)

Ja jsem to napsal proto ze si myslim ze na svete je mnoho variant a lidi pouzivaji stale stejnou vec na kterou nadavaji kudy chodi. Take jsem drive mel Win, ale od roku 1999 jsem presel na Mac a jsem spokojeny. Zacatek byl trochu krkolomny, ale vse se usadilo a uz bych nemenil. Jde o to jenom chtit se ucit novym vecem a mit trpelivost a ta mnoha lidem chybi. Jinak Mac podle meho nazoru je opravdu pro uplne blbe uzivatele. Nic jednodusiho uz asi nemuze byt!

petr (29.10.2008 17:01:53)

Uživatelé nepoužívají linux, protože tento sytém nesahá MS Windows ani po kotníky.

2009 (29.10.2008 08:10:07)

To tady zas bude debata hlupáků versus

airlive (29.10.2008 09:20:42)

Mám na ntb dvě distra a nemám problém.Pár drobností jsem dořešil na fórech.Nemá smysl se rozepisovat co je pro a co proti,je to jen živná půda pro flame.

Max (29.10.2008 10:59:52)

Přečtěte si někde nejdřív celou story s MSI netbook linuxem a pak pište. Tohle jsou plky - důvod návratů je ten, že MSI linux je shit. Asus tento problém vůbec nemá.

Dan (29.10.2008 15:21:32)

Kdo by mel cist nez neco napise je Max z ABC.cz. :-) Precti si ten clanek nez zacnes radit a uvidis,ze autor napsal co ty. 'Schválně jsem výše v textu neprozradil, o jaký linuxový systém v případě častých návratek a rušení prodeje šlo. ThinkPady, MSI Wind i Picobook Pro mají totiž společného jmenovatele: SUSE Linux Enterprise Desktop (SLED)' 'Na druhou stranu společnost Asus prohlašuje, že zákazníci vracejí netbooky Eee s Linuxem ve stejné míře jako s Windows XP. Zásadní rozdíly v návratkách v závislosti na OS nevidí ani Acer. Tito dva výrobci ale nepoužívají Linux s GNOME (jako u systému Ubuntu nebo SLED) ― Asus Eee obsahuje linuxový systém Xandros a Acer ve svém Aspire One používá Linpus'

Max (31.10.2008 15:44:52)

V tom případě je článek očerňování Linuxu... stači negativní PR ze strany Microsoftu, člověk pak nemá sílu číst něco podobného od rádoby "nezávislého" autora až do konce

Jak (31.10.2008 16:16:32)

Jděte se s tou paranoiu negativního PR na něco tak bezvýznamného jako je Linux léčit. Proč by to dělali, vždyť by se tím spíš cílová skupina, která dosud o existenci Linuxu ani neví, ještě o něj mohla začít zajímat.

Anonym (29.10.2008 16:35:03)

jen houšť, jen houšť :-D, už se nemůžu dočkat abych se dozvěděl o tom jak je Linux perfektní, pro těch několik málo % superuživatelů, kteří mají čas si si hrát s tímhle a s tímhle, a ostatní naprosto uplně běžní méněcenní uživatelé těch wokýnek jsou pro něco jako odpad, protože chtějí aby pc sloužilo jim a ne oni pc s linuxem.

Anonym (29.10.2008 20:44:38)

Na desktopu mám už skoro dva roky Suselinux a k Windows bych se už nevrátil. Minulý týden jsem si koupil EE904 s XPčky (bohužel se v ČR s Linuxem se neprodává) a opět jsem po dvou letech zažil troubení antiviru (duch svatý mě osvítil a nainstaloval jsem ho hned druhý den), práce je na každém systému odlišná, XP jsou taková lopaťácká, klikni a neptej se proč to tak je a co se stane, když to vyjde budeš spokojen, u Linuxu je to trošku o intelektu a poznání systému,ikdyž tady taky stačí kliknout a ono se něco začne dít. S Linuxem pracuje celá rodina (i manželka, syn l6 let, dcera 13let) a nikdo s tím nemá problém,takže to jse oprovdu jen o tom začít přemýšlet a neledat furt to tlačítko Start, kdyý tam není a nebude, místo toho stačí na stejném místě stlačit obrázek chameleona (u SuseLinuxu). Pozn.:Psáno na EEEčku.

Jak (29.10.2008 22:04:27)

Zase někdo kdo neumí číst články dokonce...

Cihelník (31.10.2008 00:36:19)

Já vám nevím , a není to tak , že kdo si vystačí s několika ikonkami (programy) , tomu potom připadá linux i Windows stejný ? ... Možná je to tak , že lidé touží mít systém podle svých požadavků a pak se zhrozí nastavení v linuxu . Tohle by i podporovalo teoorii o kladně přijímaním MAC OS - geniálně jednoduchá klikací obsluha jako u Windows . Bohužel pokud vám v linuxu nikdo neblokuje konzoli , tak v ní (nebo na ní ) dřív nebo později stejně skončíte :/

rara (29.10.2008 22:09:55)

a to stále vznikají další. Někdy si říkám jestli MS nesponzoruje vznik nových distribucí ... Ať se to Linuxákům líbí nebo ne, Window JSOU standardem a proto jejich způsob ovládáná vyžaduje většina běžných lidí. Z tohoto pohledu je Gnome další hřebíček do rakve Linuxu. Já sám Linux používám už dlouho (OpenSuSE, kteroužto distribuci považuji za nejlepší - zkoušel jsem i jiné), a neskutečně mě štve když například dialogy v některých programech mají tlačítko "OK" napravo (KDE) a v jiných nalevo (Gnome - nebo je to naopak ?). Jako uživateli (mluvím teď za sebe i za řadu dalších "BFU") je mi fuk co je vevnitř (Gnome / KDE / ???), jen chci aby se třeba dialogy chovaly a tvářily konzistentně a pokud možno stejně ve všech programech, abych nemusel tlačítko pokaždé OK hledat, aby byly ovládáací prvky rozmístěné logicky (a ne jako v dialozích Thunderbirdu)... Co se Gnome týká, několika známým jsem přeinstalovával notebooky z Ubuntu (s Gnome - to jim instaloval jeden Ubuntista) na OpenSuSE s KDE a všichni byli po přeinstalování spokojení .... (předtím spokojení nebyli). Sepsal jsem jim k tomu jednoduchou "příručku" jak vypálit CD/DVD, jak spustit video z DVD a z internetu, jak na USB disk a karty (SD, CF ...), pár dalších odlišností od Windows a všichni bez problémů používají Linux. Myslím že nikomu z nich nevadí že ušetřili těch zde zmiňovaných 6000 Kč (zejména když mají levnější notebooky okolo 10000). Pro tyto lidi (i pro mě) je nejdůležitější S POČÍTAČEM PRACOVAT a ne řešit problémy typu "Za jaký drát mám zatahat aby to fungovalo jak potřebuju" - rozmějte rychle a jednoduše nainstalovat a pak to používat anevědět nic o kernelu, ovladačích atd. Tomu přístupu se OpenSuSE blíží asi nejvíc z (mě) známých distribucí (na Windows ale samozřejmě nemá - velký Towarde odpusť že se rouhám). Až tohle pochopí většina lidí z Libuxové komunity, bude vyhráno. Pak ty Windows převálcujem. Bylo by super kdyby se spojily největší distribuce (SuSE, Ubuntu, RedHat ...) a udělaly jenu superdistribuci (třeba "Resutu") a ty ostatní distribuce stopli. A taky kdyby existoval zřeba Kde wrapper pro Gnome (aby se i Gnome aplikace v prostředí KDE tvářily jakože jsou KDE - včetně file dialogu ...) Toš tak, moc mě nekamenujte.

Cyl (30.10.2008 10:21:10)

K tomu KDE wrapper - existuje knihovna GTK-QT a pote stačí aktivovat použití kde stylů na aplikace z gnome. Samozřejmě to neni stoprocetní. Tlačitka a cela okna jsou vždy o něco větší než originalní kde aplikace. Ostatně jak je v gnome zvykem okno je schopno zabrat 2 třetiny obrazovky.

pje (15.7.2009 11:45:39)

Přesně tohle vyjádřila moje babička: "Když ono je teď tolik těch obchodů, kdo se v tom má vyznat?" Jenže ona v pětaosmdesáti šla a naučila se vyznat se... Jinak než OpenSuSE bych volil Kubuntu, že... Jinak i s lopatou je třeba se naučit pracovat tak, aby nebolela záda a nezpůchýřovaly pacičky, ale to vy asi nepochopíte...

ann (29.10.2008 22:10:45)

ja zkoušel ubundu asi mesim ale moc me nezaujalo navic mo na nem nechodily programi ktré jsem potřeboval pro praci a nemam cas se pidin po netu a neustale hledat nahradu čeho si a sladovat to aby to bylo vubec pouzitelni i pro ostatní uzivatele

franta (30.10.2008 13:15:20)

však ty ani psát neumíš, natož abys něco ladil : )

Mach (3.11.2008 22:12:34)

Nesuďte člověka podle počtu gramatických chyb. Jsou lidé mezi námi, říká se jim disgrafici, popř. dilslektici, kteří sice nepíší spisovně, přesto to neznamená, že jsou méně inteligentní.

Anonym (3.11.2008 23:10:27)

Sorry, ale dyslektici a dysgrafici sice dělají chyby, ale jsou to chyby jiné a ne takovéhle klasické pravopisné boty.

Anonym (29.10.2008 22:23:25)

On asi nebude problém jenom v tom GUI, ale spíš v tom, co ten uživatel čeká (jak už je napsáno ostatně i v článku). Podle mě hlavní problém, proč se stále nedaří linuxu prorazit na mainstream trhy je ten, že je dost často prezentován jako Windows zadarmo. Takže uživatelé, kteří si pořídí notebook s linuxem zákonitě čekají, že najdou něco jako Windows a ještě k tomu zadarmo. Vůbec nejsou připraveni na to, že se budou muset něco učit a proto od Linuxu odcházejí. A to většinou dost znechuceni, protože nedostali, co jim prodejce/kamarád/kdokoliv sliboval. Podívejme se naproti tomu na Mac OS. Ten se naopak prezentuje jako něco NAPROSTO jiného, než Windows a jaký je výsledek? Pokud už nějaký uživatel přechází na Mac, je jasně srozuměn s faktem, že to nejsou Windows a že se bude muset něco učit. Zároveň je ale nutné dodat, že Mac OS X_má_úžasné GUI. Osobně používám Gnome a nemám s ním zatím jediný problém, ale chápu, že uživatel, který čeká Windows zadarmo to nezkousne. Každopádně, osobně doufám, že Linux na desktopy prorazí a měli by si to přát všichni, protože to nejmenší, co to přinese je plně konkurenční prostředí a to je pro spotřebitele vždy plus. Jestli se bude MS muset snažit překonat něco, co je dobré a je to zadarmo, tak jediné, co mu zbude je být nejlepší.

Radkus (30.10.2008 19:32:16)

No musím říct, že mě tato diskuze celkem překvapila a to mile. Ještě před nedávnem by se to zde zvrhlo v bitvu Tučňák vs. Wokna, kde by jedni "přeřvávali" ty druhé, že jedině ten jejich OS je ten NEJ až by se to nakonec dostalo do fáze vzájemného arogantně-ageresivního, někdy až vulgárního, osočování té duhé strany - sice to ještě stále není úplně ono, ale začíná to mít alespoň nějakou úroveň s rozumnou argumentaci. A bohužel Tučňáci, ve většině případů tato agresivita pochází právě od vás. No jak jste asi pochopili, jsem spíše zastáncem Woken, ačkoliv linuxu fandím a skoro pokaždé jak vyjde nějaká nová verze některé z distribucí, tak ji hned sosám a zkouším, tak mě stále nepřesvědčilo nic pro stálý přechod na něj. A často za to můžou právě samotní uživatelé linuxu - pro příklad: Zkoušel jsem openSUSE 10. Při přehrávání videa mi nefungoval obraz, stahoval jsem různé kodeky, přehrávače, prostě nic nepomáhalo. Tak jsem vlezl na fora, prý je to jedna z nesjilnějších "zbraní" linuxu, abych se tam poptal. Standartně mi všichni začali radit to co jsem již udělal(kodeky...). Když jsem jim vysvětlil, že tudy cesta nevede, tak na mě začali útočit, od toho že mám k ničemu PC a až po to, že jsem "imbecilní lama" která by měla dostat soudní zákaz se k PC přibližovat. Skoro 2 týdny jsem řešil to co mi ve Woknech funguje během pár minut a bez blbých keců od rádoby odborníků. Pánové věřte mi, že tudy cesta skutečně nevede. No konečně se dostávám k jádru věci a to proč si myslím, že není linux příliš rozšířený. Nejčastějším argumentem linuxářů je, že se jedná o jiný přístup a uživatelé se musí naučit tento přístup akceptovat a nahlížet na věci jinak. Pánové viděli jste jednu nejmenovanou reklamu kde se říká "Ale já nemusím..."? Tak přesně takhle to prostě funguje. Protože já opravdu nemusím, já mám funkční a bezproblémové widle. Dokud tohle nezačnete akceptovat, tak nemá linux prostě šanci. A to by byla obrovská škoda, protože Microsoft potřebuje silnou konkurenci jako "koza drbání".

airlive (30.10.2008 23:25:24)

Chci vám napsat pár řádků jako reakci na váš článek : 1)Pokud se chcete naučit s Linuxem doporučuji distro - Ubuntu - a)má všechno klikací (jako winy) b)výbornou wiky a fórum 2)openSUSE je distro na které je potřeba mít určité znalosti a)pro nezkušené nedoporučuji b)wiky není c)fórum málo obsažné (cz fórum) Závěrem : komunita *unixu je jiná,zvyklá více pracovat a linux jako takový je víc pro nadšence a lidí kteří se dovedou s problémy poprat. Zkušenosti z fóra se mi zdají trochu přehnané,tím nechci říct,že se to nemohlo stát.Pokud někdo na fóru napíše POMÓC,tak většinou jsou odpovědi - NIC,RTFM,UTFG a lidi potom řeknou,že linuxáci jsou *censored* btw : váš článek je velmi dobrý a pro některé lidi poučný ať uz mají w a nebo tuxe. Mám openSUSE a Ubuntu a jsem spokojený tak jako vy s winy.

petr (31.10.2008 11:20:21)

Ubuntu není klikací. Bez editace konfiguračních souborů se v něm neobejdete. Bez psaní většině lidí nic neříkajících příkazů v konzoli to také nejde. Matete lidi.

Anonym (31.10.2008 13:17:55)

Nechci se vás dotknout,ale nic editovat nemusíte.A pokud se k takovému problému náhodou dostanete,tak všechny(většina) příkazů je vypsána na wiky a myslím,že použit - zkopírovat a vložit do schelu a vyentrovat to zvládne i dítě.Když si ve winech ""platíte,, ty warézky tak to musíte zvládnout. btw: tím nechci říct,že vy používáte nelegálni soft :-)))

get2 (31.10.2008 13:30:14)

ja osobne, mluvim sam za sebe, si radeji koupim ten legalni soft, protoze ten aspon funguje, a pri srovnani kolik casu sem stravil nad tim abych vubec v linuxu zprovoznil tiskarnu, ktereou sem stejne nezprovoznil, ani pan Google ji nezprovoznil, je ten legalni soft takrka zadarmo. Pak sem nainstaloval winy, a k memu prekvapeni tiskarna fungovala, zajímave ze ? Pixma 1200.

Anonym (31.10.2008 17:31:25)

To sice funguje, ale jak dlouho? :-)

Jak (31.10.2008 17:56:21)

Licence (snad až na antiviry) nejsou časově omezený, tak že to funguje dokud je třeba.

get2 (31.10.2008 19:36:33)

´´To sice funguje´´, hlavne to 3 slovo, jak jste napsal, je pro me rozhodujici :-D

Anonym (31.10.2008 21:38:46)

No s tiskárnama je problém teda s ovladači na ně to máte pravdu.U linuxu se nedá koupit tiskárna jakou si vyberete,ale která má podporu.A to všem lidem prostě nemusí vyhovovat.Mě stačí na práci net a offisy,žádnej extra soft nepotřebuji,tak je pro mě linux perfektní záležitost.Já myslím,že urážky a nadávání co je lepší a co horší stejně nikam nevedou a nic se tím nevyřeší.Každý používá co mu vyhovuje a tak to má být. btw: taky každý nemáme doma blondýnu a bmw :-))) - to by byl svět asi divnej

pje (15.7.2009 11:39:12)

Podle písma bych vaše schopnosti soudit asi neměl, že? Jinak obecně platí, že kdo to neumí, ten si to koupí (má-li na to), kdo to umí, ten si to udělá (a ušetří třeba na SSD)...

Sadam (1.11.2008 12:47:37)

Tady lžete vy !!! používám linux už dva roky a konfigurační soubory jsem editoval jen na serveru (Debian) nebo na vlastním distru (pouze textové rozhraní) Fedora-Nikdy jsem nic nekonfiguroval použití příkazovky je zbytečnost to same ubuntu , pochopte že pro linuxové guru které vám radí je jednoduší vám říct otevři konsoli a napiš ... než klikni na , klikni na nebudete tomu věřit ale přez konsoli je to rychlejší ... když se někoho ptáta jek pracovat s linuxem tak musíte do hlavičky dotazu napsat "BEZ Příkazů prosím!!!" Jde vidět že o linuxu nevíte nic , než začněte neco prosazovat tak si to prvně ověřte

Anonym (1.11.2008 13:42:22)

No, potřeba té konzole občas vyleze, třeba v Ubuntu jsem zatím wifinu bez konzole nedal. Pravda, v Mandrivě se naklikat nechá.

petr (1.11.2008 17:50:27)

Vy lžete. Mě Ubuntu učit nemusíte. Znám ho a používal jsem ho od verze 4.10 a tak snad dokážu posoudit jestli to je nebo není klikací distro !

Pepe (1.11.2008 19:24:20)

Už jsem se Vás na to jednou kdysi ptal, nijak uspokojivě jste mi neodpověděl, tak to zkusím znovu. Proč používáte linux, když o něm píšete věci cituji "Uživatelé nepoužívají linux, protože tento sytém nesahá MS Windows ani po kotníky" ?

petr (1.11.2008 21:01:13)

Víte co to znamená když se řekne že někdo stál stranou ? Navíc existují servery. Vedle desktopů samosebou. Linux má na serverech svoje místo, které ale postrádá na těch desktopech. Proto stále MS kvete pšenka a proto lidé stále ne a ne hromadně přejít od Windows k linuxu.

Pepe (1.11.2008 23:10:34)

Budiž... Jen mi není jasné, co Vám ten linux udělal, že do veškerých diskuzí týkajících se linuxu přispíváte tak negativními příspěvky, k čemuž vzápětí přihodíte verzi Ubuntu, od které jej používáte, aby někdo neřekl, že nevíte o čem mluvíte(mimochodem, kde že ho vlastně používáte, na serveru?).

petr (2.11.2008 12:31:24)

Ubuntu na serveru nepoužívám. Jen si na něm doma občas něco otestuji. Ubuntu jak víte vyšlo z Debianu a na testovací účely se hodí díky tomu že se vejde na jedno CD. Linux mi neudělal nic. Jen nesnáším to jeho neustálé vnucování několika nesoudnými nadšenci neschopnými se na problém podívat s nadhledem. Třeba Vy. Všude linux vnucujete a ani Vám nedochází, že tím svému miláčkovi děláte s největší pravděpodobností medvědí službu. Rok za rokem Vám podobná individua zaplevelují internet články o tom že "letos už určitě linux prorazí na naše počítače a ovládne trh". Hádáte se na toto téma na všech možných diskusních forech. A ono pořád nic. MS stále kraluje. Lidi jeho Windows kupují nebo dokonce kradou a to i přez to že by si mohli do svých domácích PC v klidu dát linux. Proč to nedělají ? Proč se po léta slibovaný linuxový boom nekoná ? Napadlo Vás někdy položit sobě podobnou otázku a hledat na ní seriozní odpověď ?

Pepe (2.11.2008 13:31:22)

Milý pane, tak jsem se opět utvrdil v tom, že nejste člověk, se kterým je možné normálně diskutovat, každý rozumný člověk musí vidět, že nejargesivnějším individuem v této diskuzi, který se neustále snaží něco dokazovat, jste Vy. Co mě skutečně uráží je, že tvrdíte, že snad někomu linux vnucuji, do této diskuze jsem zaslal tři příspěvky, z žádného z nich nic takového nevyplívá!! A že snad zapleveluji internet nějakými články, to je nesmysl, obvykle do diskuzí nepřispívám, ani je příliš nečtu. výjimkou je tento server a i zde obvykle jen pobaveně pozoruji, jak Vy do každé diskuze týkající se linuxu zasíláte nenávistné příspěvky, napadáte ostatní a na slušné dotazy, jako byl ten můj, reagujete nepřiměřeně. Dobře jsem celou diskuzi pročetl, nikdo zde nenapsal, že WIN je odpad, zato o linuxu něco takového zaznělo, od Vás, tak přístě mlčte o nějakém vnucování...

petr (2.11.2008 13:49:31)

Kdybych chtěl vás nebo někoho jiného urazit, prostě bych sem napsal že jste blbec. Nenapsal jsem to, tedy nikoho nechci urážet. Napište sem kde jsem napsal že je linux odpad. Pokud to nenapíšete a ani to dost dobře napsat nemůžete, když jsem to nikde v diskuzi nenapsal, potvrdíte sám to co si o lidech vám podobných myslím plným právem. Tedy to, že linuxáci jsou fanatici podobní Svědkům Jehovovým.

Pepe (2.11.2008 14:07:35)

Napsal jsem "zato o linuxu něco takového zaznělo, od Vás", a myslel jsem tím Vaše "Uživatelé nepoužívají linux, protože tento sytém nesahá MS Windows ani po kotníky". Není nutné dlouho přemýšlet nad tím, co jste tím myslel, podle mě to, co jsem napsal. Použil jsem obrat "něco takového", neřekl jsem, že jste to vyslovil doslova. Ale myslím, že Vy sám dobře víte, co jste tím chtěl říci

petr (2.11.2008 16:49:27)

Moje "Uživatelé nepoužívají linux, protože tento sytém nesahá MS Windows ani po kotníky" je na míle vzdálené vašemu plkání o tom že někde píšu že je linux odpad, jak jste to o mě tvrdil. Vidíte sám že lžete a zbytečně napadáte lidi s jiným názorem než jaký máty vy sám. Jste prostě linuxový fanatik.

Pepe (2.11.2008 17:08:07)

Když to říkáte Vy, že jsem prostě linuxový fanatik, tak to asi prostě bude pravda. Stejně jako když říkáte, že linux nesahá WIN ani po kolena, nebo že v případě Ubuntu se uživatel neobejde bez editování konfiguračních souborů, Vy to přece musíte vědět, když ho používáte od verze 4.1. Co na tom, že Vám spokojený uživatel napsal, že to nikdy dělat nemusel, vy jste to dělat musel, a proto ten ubožák LŽE!! Holt Vás o opaku nikdo nepřesvědčí a kdo se o to pokusí, je fanatik...

petr (2.11.2008 18:30:26)

Kdyby nebylo občas nutné editovat ručně nějaké konfigurační soubory v Ubuntu, nebylo by k tomu tolik záznamů v Ubuntu Wiki. Těch pár lidí co Ubuntu používá by jednoduše naklikali co je třeba a frčeli by. To by byl ideální stav. Tomu je ale Ubuntu obrovsky vzdáleno. Stejně jako ostatní linuxová distra. A proto právě lidi linux tolik let neberou víte :-)

Pepe (2.11.2008 18:52:08)

Ja dobře vím, proč lidi linux neberou, a kdybyste si přečetl mé příspěvky, pochopil byste, že já nestojím o to, aby ho brali stejně jako windows. Protože kdyby takový linux byl, byl by stejný jako WIN, jednoduchý, uživatelsky přívětivý, ale také poněkud nesvobodný a omezeně nastavitelný, přestal by být alternativou. Nediskutuji s Vámi o tom, že linux je lepší, ať si každý používá, co chce, naštvalo mě, že si tak hrozně stěžujete na linuxovou komunitu a přitom máte naprosto stejnou rétoriku, jako oni, rétoriku, která má za cíl jediné, pošpinit ten systém, co nemáte rád!!

petr (2.11.2008 19:19:33)

Linux jako systém je mě osobně volný a problémy s ním nemám. Problémy ale nemám ani s Vistou nebo se starými XP. Komunita okolo linuxu je mi volná také. Nejsem jejím členem. Mě na ní vadí to neustálé vnucování linuxu lidem a lhaní. Toť v kostce vše. Končím neplodnou diskusi, protože už je chvíli off-topic.

Anonym (2.11.2008 22:10:21)

Flame, flame, flame :-) Perte se a žerte se:::: :-))))

Anonym (3.11.2008 13:29:32)

Hold, my co linux pouzivame musime byt linuxovi fanatici :D Pan Petr si neuvedomuje jaky je rozdil mezi tim neco pouzivat a mit nainstalovane. Kdyz neco pouzivam, tak to delam pravidelne, az budete linux pouzivat stejnou dobu jako windows, pak teprv muzete vytykat jeho chyby. Wiki existuji proto, aby uzivatele jako vy nemuseli myslet hlavou ale jen okopirovali kus textu a vlozili. Mimochodem konkretne na wiki ubuntu najdete navody, ktere resi situace graficky a pro zkusenejsi pomoci terminalu. Terminal je i ve windows, jenze ho uz dnes nikdo nepouziva, protoze toho moc nenabizi. Terminal v linuxu vam nikdo nevnucuje, nikdy ho nemusite spoustet, ale kdyz vam nekdo poradi formou, ze si mate natukat nejaky prikaz, tak co je na tom zleho ? Pro oba je to rychlejsi, vzdycky se daji stahnout klikaci programy, ktere vykonaji stejnou praci. Ale kdyz to jde rychleji, tak na co byste je instaloval ? Taky nechapu jak nekdo muze rikat, ze windows je lepsi, jen proto ze ho vetsina pouziva .. Je to stejne tvzeni jako kdyz nekdo rekne ze fabie je lepsi, nez ferrari. Ferrari pouziva hodne malo lidi, ale je rychlejsi, nabizi komfort, atd. Windows tady je s nama jen diky SW, diky vzrustajici kontrole nepravosti kopii jeho pocet klesa. Nikdy nemuzete prinutit lidi aby neco prestali pouzivat ze dne na den, Linux se muze sirit jedine exponencialne, a taky se tak siri. Kdyby nebyl tak dobry jak nekteri rikaji, proc na nej prechazi stale vice lidi a uzivatelu windows ubyva ? Staci se podivat na statistiky. Pouziva ho neco kolem 1% lidi, kdyz si to prepoctete, tak to zdaleka neni zanedbatelny pocet. Jeste nebyl den, kdy lide zacali odchazet od distribuci linuxu, kazdym dnem posiluje, to snad o necem svedci ne ? GNU/Linux bude pouzivat ten, kdo chce. Windows ma pouzivat ten, kdo si ho koupi. Az vam bude nekdy system blokovat media, urcite s nim budete spokojen ;)

Mr.Dan (5.8.2009 16:47:54)

Nad takovymi lidmi se nema cenu rozcilovat. Vlastne jsem mel pri cteni tech prispevku chut se zeptat pana Petra, jestli je jeho vyhrate mistecko v PR oddeleni u nektereho z obchodnich partneru Microsoftu dobre placene :-) Rozhodne jsem si nevsiml, ze by v cele diskusi nekdo nekomu vnucoval linux, ze by tu nekdo fanatizoval, nebo neco podobneho, jde jen o povrchni a trapne (a bohuzel mozna i placene) sireni FUDu. Naopak, byl jsem potese, ze lide sem pisi svoje zkusenosti bez jakychkoliv velkych emoci, az na nekoho, kdo v te diskusi zahlasi: "Ubuntu není klikací. Bez editace konfiguračních souborů se v něm neobejdete. Bez psaní většině lidí nic neříkajících příkazů v konzoli to také nejde. Matete lidi.", coz je zaprve neprosto nepodlozene zadnym konkretnim prikladem a za druhe je to nejvetsi kravina a vsichni, kdo Ubuntu pouzivame, to vime :-) ovsem, ja konzoli pouzivam a rad. vzdy pred spanim si pustim neco z mluveneho slova, otevru konzoli, zmacknu sipku nahoru, kde uz na me ceka prikaz "sudo shutdown -h 60", naklepu heslo, zaklapnu viko a muzu jit vklidu spat

Anonym (3.11.2008 13:30:33)

Hold, my co linux pouzivame musime byt linuxovi fanatici :D Pan Petr si neuvedomuje jaky je rozdil mezi tim neco pouzivat a mit nainstalovane. Kdyz neco pouzivam, tak to delam pravidelne, az budete linux pouzivat stejnou dobu jako windows, pak teprv muzete vytykat jeho chyby. Wiki existuji proto, aby uzivatele jako vy nemuseli myslet hlavou ale jen okopirovali kus textu a vlozili. Mimochodem konkretne na wiki ubuntu najdete navody, ktere resi situace graficky a pro zkusenejsi pomoci terminalu. Terminal je i ve windows, jenze ho uz dnes nikdo nepouziva, protoze toho moc nenabizi. Terminal v linuxu vam nikdo nevnucuje, nikdy ho nemusite spoustet, ale kdyz vam nekdo poradi formou, ze si mate natukat nejaky prikaz, tak co je na tom zleho ? Pro oba je to rychlejsi, vzdycky se daji stahnout klikaci programy, ktere vykonaji stejnou praci. Ale kdyz to jde rychleji, tak na co byste je instaloval ? Taky nechapu jak nekdo muze rikat, ze windows je lepsi, jen proto ze ho vetsina pouziva .. Je to stejne tvzeni jako kdyz nekdo rekne ze fabie je lepsi, nez ferrari. Ferrari pouziva hodne malo lidi, ale je rychlejsi, nabizi komfort, atd. Windows tady je s nama jen diky SW, diky vzrustajici kontrole nepravosti kopii jeho pocet klesa. Nikdy nemuzete prinutit lidi aby neco prestali pouzivat ze dne na den, Linux se muze sirit jedine exponencialne, a taky se tak siri. Kdyby nebyl tak dobry jak nekteri rikaji, proc na nej prechazi stale vice lidi a uzivatelu windows ubyva ? Staci se podivat na statistiky. Pouziva ho neco kolem 1% lidi, kdyz si to prepoctete, tak to zdaleka neni zanedbatelny pocet. Jeste nebyl den, kdy lide zacali odchazet od distribuci linuxu, kazdym dnem posiluje, to snad o necem svedci ne ? GNU/Linux bude pouzivat ten, kdo chce. Windows ma pouzivat ten, kdo si ho koupi. Az vam bude nekdy system blokovat media, urcite s nim budete spokojen ;)

Radek (3.11.2008 17:13:02)

Člověče Vy jste učebnicový příklad ..... Používám linux teprve 7 let. Za tu dobu jsem vyzkoušel několik distribucí a nakonec zůstal (skorem 3 roky) u Ubuntu. Má žena totální neznalec počítačových technologií a terminologií si nedovede představit jiný systém v počítači než ten co máme my. Surfuje na netu, nakupuje v int. obchodech, kouká na videa, poslouchá muziku a píše si své věci k dálkovému studiu. Když přepnu PC na Win (legální) je bezradná a nadává, že to či ono nefunguje. Řekl bych, že tak je to i u Vás. Z neznalosti řvete bez odpuštění hovadiny! P.S: Instalace mého Ubuntu (kompletního systému se všema nastaveníma) proběhla jen klikací formou.

Mr.Dan (5.11.2008 15:47:37)

Kdyz se tak nad tim zamyslim. Pokud se podivate na bezne how-to navody pro Wokna, vetsinou se skladaji z nekolika az nekolika desitek screenshotu, kde je krok po kroku ukazano, kam musi uzivatel kliknout, aby se dobral kyzeneho vysledku. To je skvele, neni to skvele? Ubuntu se na Wiki snazi o totez s tim, ze to pokryva pouze uzivatele Gnome. Pokud by chtel nejaky navod poskytnou univerzalni navod, jak pomoci mysi neco nastavit, musel by obsahovat screenshoty pro vsechny window managery: gnome, kde, kde4, xfce, fvwm, icewm, pekwm, windowmaker, fluxbox, openbox, ratpoison a mnoho dalsich, na ktere si zrovna nevzpomenu. To uz je poradna hromzda screenshotu, nemyslite? Osobne povazuji reseni ve forme nekolika radku pro zadani do prikazove radky, bez ohledu na okenni manazer, obzvlast, pokud jsou i s komentarem, co dany prikaz dela, za mnohem elegantnejsi. Nejhure se pri pohledu na bezici linuxovou distribuci citi samozvani experti, kteri najedou zjisti, ze ac byli na proprietarni platforme microsoftu za guru, zde si neumeji ani rozchodit nejaky problemovy kus hardwaru a jsou spise za lamu. Pritom se vetsinou odpoved nachazi na prvni strance vysledku googlu. Ovsem, ne kazdy HW pod linuxem rozchodit jde, je to jen naprosta vetsina, ale pro zaslepence nefunguje "nic" :-) To ale ve woknech nefunguje uz vubec nic, dokud nenainstaluju prislusne drivery (a ja jsem BFU a ani nevim, co to driver je), pritom v Ubuntu mi to vsechno tak krasne fungovalo hned po instalaci...

Bubak (2.11.2008 13:52:19)

Odpovedel jste si sam: "... nebo dokonce kradou ..."

petr (2.11.2008 16:46:29)

Kradou raději než aby použili linux který by mohli mít zdarma.

EFLK (24.11.2008 18:59:08)

Třeba proto, že nic jiného neznají a na ničem jiném jim neběží jejich KRADENÉ hry ? 90% lidí co znám se tak chová ...

Tomáš (1.11.2008 21:07:50)

Pokud mne - uživatele windows - chcete nalákat na kvalitní fórum a wiki, nepochopili jste proč windows vítězí nad linuxem. Já mám totiž počítač na práci, ne na to, aby mne zaměstnávalo řešit něco se samotným systémem.

dub (11.12.2010 12:12:31)

A o tom to je,pánové...někdo se prostě nechce s problémy poprat..někdo prostě jen problémům předejde a zvolí takový systém,který funguje hned...chápu,že zřejmě většina tzv.linuxáků při vyřešení problému zažívá cosi jako orgasmus,ale většina to nemá..proto volí systém,kde se nemusí prát s problémy..a nejsou to zástupy hlupáků..to je taky pro linuxáky příznačné..když někdo odmítá linux pro výše uvedené problémy,je označen za hlupáka..

Anonym (24.11.2008 18:53:51)

Billa jste se taky MUSEL naučit ... jenže už je to hafo dlouho ,tak Vám to ani nepřijde...

pje (15.7.2009 11:34:18)

Máte funkční a bezproblémové widle proto, že jste je MUSEL zakoupit za peníze přímo nebo v ceně HW (předpokládám, že nejste zloděj). V případě linuxů peníze nemusíte, musíte jen stahovat, vypalovat nebo jen vhodně uložit na externí médium... Takže to vaš "nemusím" má značné a podstatné omezení. Jinak souhlas, každému jeho nebe...

Cihelník (31.10.2008 00:28:34)

LInux není na zástupy hlupáků připraven . Má vůbec jeho cesta takhle vypadat ? .... Zpátky na stromy ! .. pardon do konzole .

pje (15.7.2009 11:29:57)

Spíš bych řekl, že hlupáci nejsou připraveni nikdy na nic, Windows nevyjímaje...

ab (31.10.2008 13:40:47)

Na PC platformě jsem odkojen MS DOSem, ve Windows pracuji od dob verze 3.1. Na platformě Windows jsem systémák. Linux mě zaujal pro osobní použití a tak vždycky jednou za půlrok vyzkouším nějakou distribuci. Je jeden hlavní bod, proč ho v počítači nemám, který se opakuje už několik let po celou tuto dobu: NEJSEM SCHOPEN ROZCHODIT HARDWARE, KTERÝ MÁM V PC. TOŤ VŠE. Na co mi ve Windows stačí pár kliknutí, na to abych v Linuxu hledal a studoval dlouhé manuály a opisoval dlouhé konfigurační řádky, u kterých někdy ani nevím, co dělají. Například Ubuntu 8.04 se mi velmi líbilo, ale zhavaroval jsem na nestandardním Multisync monitoru na grafice ATI při 3D renderingu, nerozjel jsem USB InfraRed, problémy s multifunkční tiskárnou, gamepadem apod. Tzn. dokud nebudou nějakým standardním způsobem v Linuxu vyřešeny ovladače k hardware, přejít na něj se nechystám.

Cihelník (31.10.2008 22:49:30)

Uživatelé windows nenachází v linuxu komfort. A o tom je celá budoucnost linuxu kombinovat nejlepší stránky obou systémů a odprostit se od tuhé vize vlastní glorifikace .

(27.11.2008 22:20:37)

A uživatel linuxu nenachází potřebný komfort ve Win , problém je , že uživatelů Billa je víc , ty prachy bych za Jeho Vistu nedal a krást se mi jí nechce anžton su charakter...

Sadam (1.11.2008 12:39:33)

No nevím jaký jste počítačový antitalent ale rozjet 3D podoru na ubuntu je stejně jednoduché jako ten počítač zapnout , linux má nejširší podporu USB zařízení co je do USB mi v linuxu jede , i čtečka na čárové kody , nějaký infraport je trivialita SO je pro vás standartní způsob ? nestabilní ovladače na CD ???

Anonym (1.11.2008 13:40:52)

Já bych na to řekl jediné - hardware co má drivery přímo v distribuci je bezproblémový (i když ne úplně vždy), co v distribuci není to je většinou průser. A já se těm výrobcům HW skoro ani nedivím - nejenom že se musí upravovat drivery pro každou distribuci, ale i pro jednotlivé verze dané distribuce - tvůrci Linuxu by se už snad mohli dohodnout a aspoň tohle trošku slednotit ať jdou dělat jednotné drivery - těch distribucí a verzí je milion :-(

David (1.11.2008 23:33:12)

Bohužel... Stále více se ukazuje, že ona proklamovaná "svoboda" je pro Linux také největším zatracením a problémem k tomu, aby si našel cestu i mezi naprosto běžné uživatele... Protože ať se to "geekům" líbí nebo ne, většina uživatelů jsou BFUs...

Pepe (2.11.2008 00:38:28)

Upřímně řečeno, já ani nestojím o to, aby se linux stal opravdou konkurencí pro WIN, aby dosahoval několika desítek procent na trhu. Protože by to znamenalo přiblížit se svým založením systému především pro BFU, pro lidi, kteří chtějí jen sednou a používat(na čemž není nic špatného). Tím by ovšem linux ztratil své kouzlo. Windows je dobrý systém, protože je takový, jaký ho běžní uživatelé potřebují mít. Aby se linux opravdu přiblížil svým podílem WIN, musel by být stejný, už by nebyl alternativou pro ty, co chtějí něco jiného...

pje (15.7.2009 11:27:53)

Nechápu... Každá distribuce pracuje s drivery, pro něž výrobce HW uvolnil kód a z toho byla vyvinuta univerzální linuxová verze, kterou pak vývojáři jednotlivých distribucí zabalí do balíčku a upraví pro svůj vlastní kernel (nebo dokonce více specializovaných kernelů). nemohu si momentálně vzpomenout na případ, že by open driver pro linux fungoval jen v některé distribucí linuxu a v jiné ne (pokud byl obsažen v jádře). Takže je dobré předem projet repozitáře ohledně přítomnosti příslušného driveru a pak pořizovat kýžený HW... Problémy vznikají téměř výhradně na straně výrobců HW, kteří to s podporou vývoje open driverů občas berou na hůl (naposled catalyst driver pro ATI grafiku).

pje (15.7.2009 11:20:02)

No, vypadá to, že jste se nastudováním správy systému pod windows vyčerpal... Jinak byste si poradil rychle a bez frustrace třeba i výběrem standardního a podporovaného HW... Já jsem si také musel TV kartu vybrat mezi mnoha jiným problematicky podporovanými nebo nepodporovanými... Dokud takoví jako vy nehodlají opustit vyhřátou sesli a poznat, že to jde i jinak, lépe a levněji, výrobci HW se do podpory linuxu nepohrnou...

dub (11.12.2010 11:58:42)

To je dobrá rada..něco ti nejde pod linuxem?Otevři komp,vytrhej cosi z útrob a kup jiné...to si děláš prdel.ne?Proč asi?Jednodušší je použít widle,tam to jde vše..

Eser (31.10.2008 13:55:52)

Poslední distra Suse, Mandrivy, Fedory a buntu jsou udělána tak, že je zvládne nainstalovat každý, kdo není líný přečíst alespoň dvě věty. Pokud dotyčný zvládne tuto jednoduchou proceduru a má snahu si osvojit něco nového, tak základy linuxu velmi brzo pochopí.

Cihelník (31.10.2008 22:44:40)

Jak jsem psal níže , v grafice se Windows i Linux už opravdu ovládají podobně . Bohužel i dle podpory linuxových vývojářů vítěz Windows simplified GUI - KDE nad Gnome , i když tomu tak být nemuselo . Problém přeběhlíka z Windows je , že si uvykl komfortu , kterým jej oblažili vývojáři za ty roky existence a vývoje windows . kdežto v linuxu jsem poměrně brzy narazil na nutnost užití prosté konzole a textových příkazů - at´při instalaci modemu kvůli připojení ( bez kterého je i provoz nových distribucí linuxu už dnes nemyslitelný ) či díky nutnosti úprav distribuovaných balíčků ( repozitáře jsou jedním z plusů linuxu ) . Nutnost existence elegantní ale pro většinu uživatelů nepraktické konzole v linuxu si málo kdo z linux vizionářů přizná . A přiznejme si ne vždy je to právě ta nejlepší věc na celém linuxu , obzvlášt´, když přicházíte z Windows poslední verze kde je už i telnet pěkně uklizený pod kobereček . To co windows pro běžné uživatele již dávno zavrhl , s tím jsou v linuxu opět konfrontováni - a pokud to uživatel windowsu nevnímá jako anachronismus , tak windows neužívá ale pouze používá . I takových je hodně a jak té své platformě fandí . Linux prostě ještě stále nedosáhl stavu komplexní náhrady windows a se svojí roztříštěností si masy zhýčkaných uživatelů už získá kdy ztěží .

Eser (1.11.2008 09:42:14)

Dle mne už je linux schopen Windows nahradit už několik let. Co není schopen nahradit, to je ta spousta SW, který je na Win nabalen.

David (1.11.2008 23:31:27)

...což je právě důvod jeho minoritní rozšířenosti... Upřímně, já jsem si s Linuxem taky zaexperimentoval, ale už nejsem na střední škole ani v pubertě, abych měl na to hafec času... A když přijdu z práce, tak si prostě chci k PC sednout a udělat co potřebuju a zase jít od něj (pracuju v IT, takže mám přes den počítačů dost a dost). Nemám nejmenší chuť "ladit si systém podle svýho" nebo strávit zbytečný čas hledáním alternativ k programům pro Windows... Ano, je to začarovaný kruh, dokud bude Linux málo rozšířen, bude na něj málo programů, dokud na něj bude málo programů, bude málo rozšířen :-)

pje (15.7.2009 11:13:43)

Konzole je fajn, kontrolované spouštění aplikací z ní také. K instalaci modemu ale konzoli nepotřebujete, stačí browser a obligátní adresa... To uvádím jen proto, aby váš text nebyl čten jako "nutnost instalovat modem z příkazové řádky..."

Phate (1.11.2008 08:58:37)

Linux je jen jádro. Ostatní je zpravidla GNU. GNU funguje i bez Linuxu (Solaris, HURD, ...) Co si myslet o autorovi který tohle neuvádí a tím mate čtenáře?

Jak (1.11.2008 10:26:28)

Zřejmě to samé co si myslet o většina tvůrců distribucí (nebo aspoň jejich stránek) a jiných propagátorů, kteří na si to také často rádi zkracují.

tinker (27.11.2008 19:41:32)

takže máme všichni říkat ,,tučňák''??

Pavel (3.11.2008 10:20:18)

Většina těch, kterým vadí ten linux na notebooku neumí pořádně ani používat Windows.Já jim to nevyčítám..každý se živý něčím jiným..a že naás tady zajímají PC je hezké..ale sme tu obvykle profíci nebo poloprofíci, hobíčkáři, který to prostě baví..To ale ale menšina. Ostatní berou PC jako televizi..nebo pračku..nebo co já vim..dáš tam prádlo, zmáčkneš čudlík, za hodinu vypadne čistý prádlo.Navíc žijeme v době, kdy si lidi vybírají věci podle vzhledu a ne funkce, kvailty, životnosti..to 85proc lidí nezajímá..Zkuste se zeptat u dnešní elektroniky prodavače na kvalitu, životnost..Vytřeští oči. Hlavně že je to FULL HD a lastle je lesklá a černá. A tak je to se vším. No a když jste uživatel tohodle typu, a to je většina, a u Windows máte všecko na ploše, nevíte vůbec co to je složka, nedejbože adresář..že jsou nějaké typy douborů, nějaké formáty...že všechyn dokuemnty nejsou stejné, že jsou různá videa..a dokonce ani všechyn MP3 nesjou stejné...Nemáte šanci s linuxem. Trápíte se i s Windows..kše nové Vás zaskočí, překvapíp, zbrzdí, zastaví vaši práci..Pokud byste s PC nic neuměl..a někdo by Vám dla linux a řek by Vám postupně vše potřebné..bude to zas o něčem jiném. Takovej je svět a nikdo s tím nehne...Auto má tři pedály a fofrpáku uprostřed..zkuste něco z toho dát jinam..jinak..i kdby to bylo geniální..nikdo to chtít nebude..tedy skoro nikdo...tak asi tak nějak.

Anonym (3.11.2008 21:35:47)

Lidi jsou totiž blbí. Existují důchodci co se s PC sami obstojně naučí. A to jsou kolikrát jedinci kteří té inteligence taky nepobrali a přesto se naučí základní principy. Pak ale existují lidi kteří jsou schopni třeba v té pračce s ucpaným čerpadlem vyprat ještě jednou a ještě se diví. A třeba lidé s vysokoškolským vzděláním v oboru elektro si neumí zapojit kabely do počítače. Od jisté doby nedělím uživatele na znalé a neznalé. Ale na šikuly a kretény. Šikulovi je jedno jestli píše dopis tetě hermíně v ubuntu nebo ve windows. Kretén řeší že tu je trochu jiný křížek a támhle jiný nápis.

Pavel (4.11.2008 09:24:11)

Jo, na tom něco je... zažil jsem člověka..Ing. technického vzdělání, i když ne přímo elektro. Kterýmu odešle v PC zdroj..otevřel ho a všiml si přepápené pojistky. Omotal ji drátem a zapnul to znova..Co dodat? Co se dělo asi tušíte. Je to tak. nemusí bejt každej odbonrík..ale lidé, kteří se hroutí z toho, že ikona co byla vlevo, je teď více v pravo a místo zelaná je zelenomodrá..jsou ignoranti..protože takhle přistupují i k ostatním životním problémům..bohužel.

Anonym (5.11.2008 02:37:34)

Máš úplnou pravdu.Někteří lidé jsou.....i.Klidně napíšou" teta hermína" s malým "h".Já blbý důchodce píšu"teta Hermína"To si ještě ze školy pamatuji.

Anonym (8.11.2008 14:28:25)

Tak to mám podobné zkušenosti....

GLove (1.12.2008 22:48:22)

Moc hezky napsáno... Není ani o věku (všichni známe takové skuhraly..) ani o školách, a dokonce ani o kdovíjaké inteligenci. Je to prostě o přístupu a (ne)lenosti těch pár šedivých buněk použít...

dub (11.12.2010 11:52:56)

Až šikula napíše tetě v OO a ona teta bude mít MO,tak se bude divit,cože jí to synoveček posílá,když to nejde otevřít..

pje (15.7.2009 11:08:04)

Souhlas, ale kde je řešení? Buď laskavé marketingové masírování ovčanské veřejnosti výrazy jako WOW nebo trpělivá argumentace vysvětlující, proč nevolit nesvobodné a neefektivní řešení. Já ty zírající podavače (bez r!) techniky znám, ale také mi stojí za to jít jinam a odměnit toho, kdo je schopen mne pravdivě informovat. Takže ideální je nainstalovat dětem na netbooky Mandrivu nebo podobné user friendly linuxové distro, obdobně vybavit alespoň polovinu školních PC linuxovým prostředím a šance na nezovcovatění rapidně vzroste...

milanius (3.11.2008 18:03:14)

vcelku klasika proc ja tam chci windows - kvuli hram :-) a proc neumim linux - nebezi mi tam prece GTA 4 a neco takoveho jako CS-ko si s kamosema preci nezaparim. viz linux na PC/NTB viz netbook - je to male, prenositelne a neuveritelne pomale pokud to chcete dat do ruky nekomu kdo je naprosta lama - vas dedecek - babicka tak tam musite dat neco co sami zvladate protoze ten clovek - mezi 40 a smrti - se vas zepta na prvni blbost co ho napadne. Pokud se sami nechcete ztrapnit tak mu tam nacpete to co zvladnete - windows.

Anonym (4.11.2008 17:04:43)

Nevim jak s GTA 4, protoze to jeste pro PC nevyslo, ale vsechny verze CS vcetne jinych modifikaci a samotneho Half Life 1 i 2 a jeho datadisku ja osobne provozuji od sameho pocatku techto her bez zadnych omezeni i pod Linuxem. Mimochodem kdyz funguje GTA:SA, urcite bude budto driv nebo pozdeji fungovat i zminena ctyrka. Pokud hrajete jen hry a PC mate predevsim pro takovouhle cinnost, pak doporucuji zustat u Windows. Pokud si ale chcete zahrat treba 3x do tydne a mimo to napr. sledovat filmy, poslouchat hudbu, chatovat, programovat, psat dokumenty nebo kdo vi co, urcite vam v Linuxu nebude nic chybet a budete mit dnes na vyber z vetsiho okruhu SW. Mimochodem co se kvality opensource software tyce, znam nekolik lidi kteri nedaji dopustit i na platforme windows na multimedialni programy (vetsinou naportovane z prostredi GNU/Linux), ne pro jejich snadnou dostupnost ale pro jejich funkcnost a moznosti, ktere nabizeji. Samozrejme to uz je individualni vec kazdeho z nas ...

Mach (3.11.2008 23:14:56)

Valná většina DOMÁCÍCH uživatelů používá počítač pro: Internet, email, komunikaci, multimédia (fotky, hudbu, video), textové dokumenty, tabulky (tabulkový kalkulátor) a PDF. Důraz na slovo POUŽÍVÁ. Ti NE-DOMÁCÍ s největší pravděpodobností používají to, co jim zaměstnavatel přidělil. A jsou (pokud není zaměstnavatel hazardér) v pozici uživatelů, ne adminstrátorů počítačů. Pokud si tedy chtějí svou pracovní pozici udržet, musí se učit a naučit. Ta zbylá část domácích uživatelů svůj "COOL" systém všemožně "TUNÍ" a ladí, hrají "SUPER HRY" a co já vím co ještě. Jen a pouze SW, který používají ONI, je ten jediný správný, Windows zásadně nekupují a kupovat nebudou (odboj proti Microsoftu) a podobné nesmysly. A navíc mají neodbytnou potřebu to sdělovat celému světu. Vyzkoušejte, ty rádoby experty, ze základních znalostí práce s počítačem, pravidel bezpečnosti, terminologie a znalostí ovládání základního SW. Divili byste se. Hodně divili. K těmto tvrzením jsem (bohužel) dospěl praxí. Nejsou smyšlená. Mne samotného to překvapilo. Otázka tedy nezní CO je lepší/horší, ale JAK dobře to ovládáte?

eee (24.11.2008 18:44:48)

A to je narážka na co ? Fanatické Linuxáky ? Nebo pařany s kradenými win ?

GLove (1.12.2008 22:44:24)

Řekl bych, a je to docela zřejmě, že jde autorovi příspěvku o týpky (bez ohledu na věk), kteří neumějí pořádně používat ani Windows, ale jsou počítačoví borci světa. A tito chrlí své rozumy kolem sebe na ty, kteří tomu rozumějí ještě méně. Hezky to vystihuje níže příspěvek od Pavla 3. listopadu 2008 v 10:20.

Markéta (4.11.2008 15:01:57)

Musím protestovat proti tomu,že by Linux něco nezvládl, já ho na notebooku používám už dost dlouho. Zpočátku jsem byla plná předsudků, že pro mě není, že je to jen pro ajťáky, ale teď, mám pocit, že je mnohem pohodlnější a příjemnější než Wokna. Používám Ubuntu, kde je, jak bylo řečeno, Gnome a nepřijde mi to vůbec zmatečný. Používat konzoli byla otázka pár minut, nic složitýho. Nejsem šílenej odpůrce Microsoftu, ale vím, jak složitý je uhlídat funkční desktop, na kterém se střídá 6 výpočetní technice neznalých uživatelů a tak jsem přešla na mnohem bezpečnější a pro mě, jako studenta vš, zajímavější OS. Myslím, že každý by se měl zdokonalovat, tak proč to nezkusit v tomhle? Jediné, co nás odděluje od stáda hloupých ovcí je zvědavost.:o)

David (4.11.2008 23:39:10)

Ježíš vono je už zase apríla nebo je tenhle blábol myšlenej fakt vážně? Já nezpochybňuju kvality linuxu.

Xspy (6.11.2008 01:56:06)

:) A proto se mluví o zvědavosti jako o první vlastnosti , kterou tě praxe zbaví dřív nebo později ......

pje (15.7.2009 10:56:31)

Svobodným zůstává každý člověk do okamžiku svého rozhodnutí stát se dobrovolně ovcí. Takovou praxi, která by mne k tomu nutila, bych si nikdy nevybral.

BOBAN (14.11.2008 00:54:05)

Podle mě netbooky největší slabiny Linuxu neodhalují. Dnešní svět se točí kolem peněz. Lidé je potřebují a chtějí... a jsou pro ně leccos udělat i věci ne příliš "košer" - třeba vymyslet nejrůznější marketingové kecy na oblbování uživatele. Největší slabinou Linuxu je jeho cena a stabilita. Obchodník žijící z marže si nasadí provizi dejme tomu 10%. Ze 3000,- je to 300,- pokud se nepletu, z 0,- je to zas nula, nekoupí si ani kravatu. Za opravu zbořeného systému si servisák vezme dejme tomu 500,-, pokud se mu za rok zboří u každého klienta 2x, stačí mu 500 klientů, ale pokud se mu nezboří ani jednou za 2 roky je to kšeft o ničem, ani na pivo nemá. Kontrolní otázka I: do čeho ti dva budou investovat svůj čas a peníze. (to jsem napsal pěkný nesmysl, odjakživa platí, že čas jsou vlastně peníze...) Kontrolní otázka II: co ti dva asi budou propagovat? Kontrolní otázka III: co se více prosadí, to co bude mít propagaci, nebo to co nebude? Kontrolní otázka IV: pochopili jste kam mířím? Tak a teď se do mě můžete pustit, jdu spát a připomínky číst stejně nebudu, ať si jsou třebas i inteligentní.

pje (15.7.2009 10:54:30)

Bobane, ti co na linuxových technologiích nevydělají, by měli zapřemýšlet o přechodu k lopatě. OS GNU/Linux a příslušné aplikace a utility jsou NÁSTROJ, který je k dispozici zdarma, tj. šetří náklady a umožňuje zvýšit zisk. Má to jediné dosud nedořešené omezení - standardní účetnictví pro linuxový desktop (i když různých funkčních, i když nestandardních řešení je k dispozici dost).

rumik (16.11.2008 22:26:11)

co mi vadi na linuxu? 1. spatne citelne pismo 2. divna "citlivost kurzoru" / touchpadu pri pouzivani v linuxu. napr. abych kliknul na odkaz v prohlizeci, to abych klikal vetsinou aspon 2x. je to divny. 3. slozite nastavovani - napr. chci nastavit, aby se u notebooku po stisknuti hlavniho vypinaciho tlacitka notebook uspal, namisto vypnuti. ale jak? ani linuxaci mi neporadi 3. dlouhy nabihaci cas - u me s kubuntu 8.10 asi o polovinu delsi nez xp

rumik (16.11.2008 22:28:11)

abych jeste dovysvetlil tu pripominku 2.: chci treba ted kliknout na "ulozi odpoved", ve win proste prstem na touchpadu najedu na to tlacitko a kliknu na touchpad a je to. linux ovsem na prvni kliknuti nezareguje.

Anonym (21.11.2008 23:21:57)

Vsechny vami zminene problemy jsou odstranit behem nekolika vterin. Pokud ale mluvite o linuxu jako o windows, tj je jen "ten linux" tak si to musite trochu urovnat. Kazda distribuce linuxu totiz nabizi jine nastaveni, jine graficke rozhrani, takze pokud jste zkousel 1 nebo 2 ci 3, tak nemuzete rikat, ze to takhle je na vsech distribucich. Spatne citelne pismo si muzete zmenit na kterekoliv jine vcetne velikosti, coz je v linuxu oproti windows lepe vyreseno, nebot tam si tak s pismem a fonty v celem systemu hrat nemuzete. Kazdopadne to co je prednastaveno poklada vetsina za dostatecne dobre citelne, takze pokud mate nejakou zrakovou vadu, muzou vam pomoct i nastroje pro postizene, ktere jsou taky obsazeny v distribucich. Osobne nechapu co je na tom tak sloziteho najet na panel a najit tam pomoci logickeho mysleni neco co se tyka nastaveni pisma. Je to delano tak aby to nasel kazdy, nic studovat nemusite. Obodne je to kolem toho jak jste psal "slozite nastavovani", slozitost je relativni, pokud pouzivate urcitou distribuci, pak budete vedet co kde je, nesnazte se k tomu chovat jako k windows, ale jako k uplne nove veci, se kterou se pochopitelne budete muset chvili seznamovat, tak jako jste to delal celou dobu s windows. Je to jen otazka zvyku, najit klavesove zkratky a tam power tlacitko, vybrat tam akci, ktera se ma vykonat .. Take vas touchpad si muzete nakonfigurovat jak chcete, to ze vam to nereaguje jak ocekavate muze byt zpusobeno nejakou chybou, takze to takhle asi nefunguje kazdemu. Staci to nahlasit jako chybu a chvilku pockat, s novou aktualizaci by to mohlo byt ok. Cas bootovani systemu si muzete podstatne zkratit, podle vseho na pouhe 4s, ale je to trochu obtiznejsi, pokud vam staci zkratit cas jen o par sekund, staci navstivit wiki stranky a tam si precist co byste pro to mel udelat. Jedna se o vypnuti sluzeb, ktere nejsou potreba. Ovsem je to dost zavisle na dane distribuci, nektere muzou byt podstatne rychlejsi nez vase xp. Precijenom XP jsou uz X let zastarala. Kubuntu 8.10 je aktualni, takze se to da trochu i ocekavat pokud tam mate treba KDE 4, ktere je na uplne jine urovni nez gui z windowsu. Vse se da ale optimalizovat, je jen na vas jestli chcete nebo ne. Vetsine lidi to ale vyhovuje tak, jak se to nainstaluje a tak nemusi nic po instalaci resit. Kdyz neco nevite, nemusite si stezovat v diskuznich forech, ale precist si rovnou radu na vase problemy z webu.

Bagr (24.11.2008 18:40:14)

Myslim, ze hlavni problem je v tom , ze lide cekaji v Linuxu XP zdarma, me to trvalo pul roku, nez jsem si zvyknul, ze je to jinak , a ted na Linux nedam dopustit. Repozitare - nadhera , nastaveni siti - nadhera, hry - napytel :D

Radek (21.11.2008 21:11:49)

Jsem uživatel Windows XP.Linux jsem si už taky vyzkoušel-konkrétně Mandrivu,Ubuntu2009.S Mandrivou sem měl od začátku problémy-furt mi to zamrzalo,tak jsem musel každou chvíly restartovat.Ubuntu už mi chodilo v pohodě.Graficky se mi to poměrně líbylo,ta bezpečnost je taky na úrovni.Osobně si myslím,že kdyby pro Windows nebyli hry,tak má Linux navrch!Jinak nesouhlasím s Anonymem ,že v linuxu jde HL2.Mám nové Ubuntu,poslední Wine,hodil jsem tam CS Source a seká se to,že se to nedá hrát.CS 1.6 v poho ,ale to jede na Open GL.Directx hry jdou blbě,No neni to dělaný pro Linux.Prostě dokud tam nebude plná podpora DirektX bez nákýho emulátoru,kterej stejně nejde na 100%výkonu, tak budu u XP...

Bagr (24.11.2008 18:36:47)

Direct X tam nebude , anžto je microsoftí ... A Linux nejsou Win zdarma.

tinker (27.11.2008 19:38:38)

na abclinuxu.cz stačí hledat frázi ,,directx'' a hned první výsledek ;)

Bagr (27.11.2008 22:17:41)

Vím o tom , ale bylo řečeno : "Prostě dokud tam nebude plná podpora DirektX bez nákýho emulátoru,kterej stejně nejde na 100%výkonu", DirectX se ve wine rozdýchat dá , ale pokaždé jede jinak... Třebas s OpenSource ovladači pro ATI se mi ho nepovedlo rozběhnout na 100 % .

Anonym (28.11.2008 14:07:57)

Ovšem, ale s tím nemá wine nic společného, musíte jít za ATI/AMD s neschopností vývojařů jejich driverů.

Bagr (29.11.2008 18:44:20)

Vím o tom, lyže sejmout , ale autor příspěvku, na který jsem původně reagoval, chtěl DirectX bez wine ... A možá s tím kluci a holky z wine něco troškou společného mít budou , protože ono emulovat DirectX přes OpenGL asi nebude žádný med , nepčedpokládám, že by kernel pustil Wine a v něm spuštěné DirectX rovnou na hardware karty.Ale do toho moc nevidím, takže se asi nejsíš pletu.

Petr Topiarz (16.4.2009 19:55:17)

Zdá se mi, že ten pisatel článku je buďto zaplacený onou firmou, která Okna vyrábí, anebo, a to spíše, moc nerozumí rozdílu mezi Windows a Linuxem. Navíc neví ani pořádně, že SLED, neboli Novel, neboli Suse linux, se kterým jsou mnohé netbooky distribuovány, není určen běžným uživatelům, ale jen do kanceláře - protože nemá podporu pro mnohá media - proto ho uživatelé vraceli. A také, a to je důležité, že spoustu uživatelů linuxu nezajímá s jakým operačním systémem si počítač koupí, protože si na něj nainstalují tu distribuci, na kterou jsou zvyklí. Proto také jsou statistiky o prodeji v podstatě k ničemu. Celkově lze říci, že kdo si chce hrát hry, ať si nainstaluje windows. Pouze Windows totiž poskytnou dobré prostředí pro zážitek z her. Kdo nechce mít viry, ale stabilní pracovní prostředí, ať si nainstaluje linux. Linux už nyní totiž disponuje jak plně grafickým prostředím tak i všemi potřebnými médii a kancelářskými programy typu ADOBE Acrobat anebo Open-office, v případě potřeby i Microsoft office přes CrossOver.

Petereček (16.4.2009 20:44:15)

Linux je na nic ... klidně ho odsoudím takto z fleku ... pracoval jsem s ním víc než dost a ta práce je naprosto nepohodlná. Jestli se ohrazují tím, že je systém rychlejší, nedovolil bych si s tím souhlasit, příjde mi takový hnusný, plastický, neživý a umělý na vzhled, nic tam pomalu nejde jak má, na všechno jsou nějaké stupidní alternativy, zkrátka ten systém stojí za nic. Když už žádáte alternativu k Windows, tak pouze Mac OS, to je aspoň elegance, tomu já říkám kvalitní operační systém

pje (15.7.2009 10:45:29)

ad "pracoval jsem s ním (linuxem) víc než dost a ta práce je naprosto nepohodlná": Vy jste pracoval s linuxem? Nebyly to spíš aplikace a xka v jedné distribuci? Obávám se, že věci nerozumíte a vaše zkušenost je zkušeností nechápajícího. kdybyste napsal, že vám nevyhovuje textový editor nebo že jste složitě hledal nastavení své hudební kolekce, pak by bylo možno polemizovat. Takto jste jen vyjádřil to, že vám vše musí dodat až pod nos s tím, že si to adekvátně zaplatíte. No, když neodčerpáváte z rozpočtu jinak... Já jen konstatuji, že v linuxových distribucích Mandriva a Archlinux pracuji efektivněji než s Windows XP Professional, protože mám k dispozici všechny potřebné aplikace zdarma a snadno instalovatelné, ovládání jsem si snadno přizpůsobil nebo mi vyhovovalo implicitní, rychlost mi plně vyhovuje (subjektivně obdobná jako v XP) a správa procesů je excelentní a nikdy nevedla k pádu systému. Nadto neznám problém virů, spyware a malware, kvalitním nastavením uživatelů a sítě se účinně bráním nejen svým uživatelským chybám ale i pokusům o neautorizovaný přístup. Na obou Thinkpadech jsou linuxové operační systémy, vše funguje včetně UltraNav a uspávání, výdrž odpovídá deklarované... "Linux je na nic" může říci jen ten, kdo nic nepochopil a z možností má hrůzu namísto aby v ní viděl příležitosti...

tvojeGPS (16.7.2009 21:28:43)

Kdyby jste s "Linuxem" pracoval vice nez dost, urcite by jste vedel, ze existuje vice linuxovych distribuci (oficialne myslim neco pres 300). Kazda z distribuci je jina a vyhovuje jinym ucelum. Pokud si projedete nekolik distribuci, najdete urcite tu, ktera Vam "sedne" lepe nez nejaky Wokna. Vyhodou linuxu je prizpusobivost- u nekomercnich distribuci, si troufam tvrdit, naleznete zdarma to co ve Ww a jeste mnohem vic navrh. Jenze to asi woknar, kterej si koupi za nekrestansky prach Ww a pak jeste MS office, aby mohl vubec na pc psat, nikdy nepochopi.

kuba (13.4.2010 19:56:07)

hej!!!! kdyby linux dělali programátoři v práci jak dělají např. Widle tak by to teš vypadalo jinak. :-)