Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Největší IT mýty, které stále přežívají

Největší IT mýty, které stále přežívají

Anonym (23.12.2008 00:00:00)

S klidem duše si můžeme přiznat, že internet je stále rozšířenější a kontaktovat většinu lidí elektronicky je dnes bezproblémové. Počítačová gramotnost roste a i složitější počítačové operace uživatelé zvládají. O to více překvapuje fakt, že některé IT mýty přežívají a byť lidem denně vysvětlujete skutečnou stránku věci, stejně s tím nic nezmůžete. Podívejme se na největší IT mýty, které přežívají léta vývoje počítačů.

Xspy (23.12.2008 11:17:29)

Největší mýt je , že Jabber je lepší volbou . Je Open a free - a stejně jako u Linuxu je to současně jeho největší nevýhoda. Pokud vám ICQ protokol vyhovuje nevidím důvod proč přecházet .

bobo (23.12.2008 11:33:37)

"Je Open a free - a stejně jako u Linuxu je to současně jeho největší nevýhoda." A tim chtel rict basnik co?

Eser (23.12.2008 12:24:05)

Nejspíš jen to, že když kSW nemá fakturu a štítek, tak je z toho nervózní.

Xspy (23.12.2008 13:08:39)

Naopak - Stejně jako Linux je to nepřesvědčivá alternativa - o kterou z mnoha důvodů nestojím (OPEN = chaos , spousty standartů vzájemně se požírající , konečné problémy s kompatibilitou , u IM s vlastními servery otázka bezpečnosti - prostě každá ves jiný štěkající pes )

gonza (24.12.2008 10:54:27)

Přesně můj názor :)

Anonym (24.12.2008 16:03:04)

Zajímalo by mě (bez jakékoliv snahy vyvolat flame) z čeho plyne vaše zkušenost, že OPEN = chaos. A co se týče toho přehršle standardů, tak to snad není vlastností jenom OS, ne? Vždyť i v properitárním světě si může každá firma implementovat vlastní přístup a bude to také "každý pes jiná ves". Navíc, je tu problém, že u properitárního přístupu se ať chcete nebo ne dostanete do vendor locku. Myslím, že co je hlavní problém OS je, že se hodně často zaměňuje pojem open source, free software a zadarmo, což určitě není rovnítko. Je to samozřejmě škoda, protože potom většina lidí vidí v OS pouze něco "horšího ale zadarmo", což je samozřejmě blbost.

Xspy (26.12.2008 02:02:35)

Pokud vám někdo nabídne svůj kód a dá vám k dispozici všechna práva je to na jednu stranu dobře . Ovšem pokud z tohoto bodu poté bude vycházet dvacet programátorů a každý zvolí vlastní přístup, tak tu budete mít rázem dvacet řešení téhož problému s tím, že požadavky i výsledek mohou být naprosto odlišné .Ted´si uvědomte , že dalších dvacet "lepičů kódu" si za základ vezme několik z těchto 20 výsledků a je vymalováno ..... Pak si jen představte OS ve kterém hraje slovo OPEN hlavní roli , a už tušíte s čím máte tu čest. Tisíce postupů ,tisíce nástrojů a ... někdy to opravdu bude i fungovat . A jestli vám taková situace nepřipomíná CHAOS , pak bych byl zvědav na vaši definici tohoto stavu . Pokud je zájem na sjednocení základního přístupu , je i vendor lock akceptovatelným "zlem" . Doufat v to , že časem se standarty utvoří samy a budou se ctít je jako doufat , že trh se bude regulovat sám ....

Tinker (26.12.2008 10:44:00)

Výhoda množství SW je ale v tom, že každýmu vyhovuje něco jinýho a případně by neměl být problém ,,slepit'' víc programů dohromady. Komu vadí že si může svobodně vybrat?! Možná tak začátečníkům (podle toho vznikají distribuce zaměřeny na jednoduchost apod.), ale ten kdo používá už poněkolikátý ten samý OS (třeba jinou verzi) chce vyzkoušet třeba něco lepšího. Třeba v novějším Ubuntu mi chyběl jeden program ze staršího (měl náhradu, ale nebylo to ono) - neni nic jednoduššího, než se podívat do Synapticu případně třeba na abclinuxu.cz a najít si program co bude vyhovovat víc ;) Je jedno jestli deset programů dělá tu samou činnost - každý ji dělá jinak. Jsou třeba dva programy co staví na jednom základu, ale jeden je třeba pro začátečníky a další pro zkušenější (a dává na výběr víc možností) - mě příjde lepší mit několik různých programů a vybrat si co mi vyhovuje (kdo říkal že na vypalování nemůžu mit dva programy?), než abych si vybral z několika málo povedených programů a jinak musel platit (buď penězi za lepší SW, nebo časem na naučení se s tim).

Anonym (26.12.2008 12:15:50)

Nevýhoda je právě v tom, že se to musí "lepit" dohromady a přizpůsobovat. A jak říká jedna poučka - příliš velký výběr = smrt - uživatel je pak zmatený, nedokáže si vybrat a otráveně odchází.

Anonym (27.12.2008 11:17:43)

Ten samy problem je ale s proprietarnim sw.

Xspy (1.1.2009 04:30:27)

:) Optimalizace ... to slovo se už vytratilo . Ono vyhladit sumerský kamenný monolit ,aby se koulel a neskákal ovšem v řeči programátorů znamená roztočit jej rychleji a docílit přibližně stejného výsledku...A když se už točí dostatečně rychle začne se stavět dál i s nedokonalým kamenným kolem. Příroda nemá v programování místo a člověk se podvědomě snaží usnadnit si práci ...přebírá a lepí at´je kód známý či uzavřený . Čistota kódu už dneska nikoho netrápí a ne nadarmo je jednou z IT mýtů i to že kód kernelu Windowsu už nikdo neumí kompletně zdůvodnit..... Větší výběr je dozajista výhodný ovšem to by si software nesměl zachovávat pozůstatky po minulých volbách které se neosvědčily v kódu zůstaly a nikdo se je nesnažil odstranit . Dřív nebo později dojde k dosažení kritické hranice ... ovšem jen za podmínky že přestane hrubý výkon a kapacita HW růst a volba nového OS který vznikl od počátku se ukáže jako jediná cesta . O chaosu nerozhoduje jen koncový uživatel chaos je člověku vlastní ale ve svobodném a otevřeném softwaru je ho zdaleka nevíc právě díky otevřenosti a volbám které mají lepiči k dispozici .

Tomi (11.1.2009 03:28:40)

hehe, je zaujimave sa dozvediet ze OPEN=chaos, to je taka hovadina ako povedat ze WIN=super system ;) staci sa pozriet na Vistu alebo XP SP3 a vyraz OPEN=chaos nejak straca vyznam ;))

Anonym (11.1.2009 08:29:39)

To že se ve WIN nevyznají ani autoři neznamená žádnou výjimku z pravidla . A rovnítko za OPEN chaos klidně dávat můžeš .

Anonym (16.1.2009 01:08:52)

To jsou ale kydy na tomto foru! Doporučuji návštěvu lékaře.

Anonym (27.12.2008 11:39:35)

To lepeni je ale prave ten vyvoj. Priroda taky lepila spoustu jiz existujiciho dohromady. Nikdy nevynalezas znovu kolo pokud potrebujes postavit auto. To uz predtim vynalezli Sumerove. Stejne jako compiler Vyvojari komercniho softu delaji to same. Snad by sis nechtel psat sve knihovny, pripadne compiler nebo nedej boze operacni system od zacatku? Prilis velky vyber neni smrt. Je to vyhoda. Nerozhodnost pri vyberu svedci o malych znalostech nebo depresi;)

Anonym (27.12.2008 11:45:21)

Chaos neni to spravne slovo. Myslim ze se tomu rika EVOLUCE.

Anonym (29.12.2008 05:25:04)

Nemůžu se zbavit pocitu, že vaše představa o open source je pár klučíků v garáži, co si někde stáhne kus kódu, připíše do něj pár ifů a pak to nakopíruje do jiného kusu kódu. Ale to je přece nesmysl. Naopak, konkrétně kód OS programů je většinou daleko lépe čitelný a okomentovaný než těch s uzavřeným kódem, z jednoduchého důvod, že se automaticky předpokládá, že je bude číst i někdo, kdo je původně nepsal. A nepřijde mi, že by např. existence forků Firefoxu (IceWeasel, Flock, Swiftfox,...) vnášela nějaký chaos do jeho vývoje. Naopak, často vzniknou na základě původních programů daleko lepší (např. StrongDC++ a DC++). To co popisujete je samozřejmě možné a nejspíš se to i stává, ale většina OS programů je dobře spravována. Samozřejmě, je to odvislé od toho kolik daný program používá lidí a jak aktivní je jeho vývoj. Ale stejný problém je u uzavřeného SW, tak můžete najít bug a čekat na jeho opravu 2 roky, nebo chtít nějakou killer feature, kterou nikdo nenaprogramuje. U OS alespoň máte tu možnost. Jinak, vendor lock je to největší zlo.

Anonym (27.12.2008 11:29:13)

Zalezi kdo to vede. Stejne jako u komercnich projektu. Ja delim software na dobry a spatny a ne na open a komercni. Spousta komercnich projektu vznikla z open softu. Otazka bezpecnosti je pak prave v tom ze do kodu vidim. Asi polovina softu ktery pouzivame v bance je open. Dalsi pulka je pak supportovana dodavateli. I na takovych mainframech pres ktere behaji dulezite financni operace najdes obcas upraveny Linux:) Pouzivame jabber prave kvuli jeho bezpecnosti,otevrenosti a standardizaci XMPP. Bezpecnostni politiky v nekterych pripadech dokonce zakazuji pouzivat komercni software prave z duvodu vendor locku a moznosti poruseni bankovniho tajemstvi napr. pri debugu padajici aplikace. Jaky by to byl pruser vzhledem ke klientum a akcionarum to si asi dokazes predstavit. Kde to je mozne je snaha se v profesionalni praxi M$ vyhnout. M$ nema moc velkou duveru v mission critical aplikacich. A pomalym lepencem typu Vista by si svoji povest pospinil i u normalnich uzivatelu. Vyber z mnostvi alternativ je prave o tom, ze pokud mas znalosti tak si jiste vyberes nejvhodnejsi program. Pokud ty znalosti nemas, tak budes zmaten a nebudes si schopen vybrat kvalitni program. Sahnes po prvnim smejdu co uvidis.

jara (8.1.2009 03:23:21)

Si Linux videl max z vlaku asi coz... v dobe kdy na nem bezej i aplikace pro vidle..

Petr (23.12.2008 16:46:54)

Spise chtel upozornit na naprosty chaos v cemkoli co je open.

Petr (23.12.2008 11:38:39)

Navíc je Jabber ve světě ještě méně používaný než icq, a to už je co říct (bilionsconnected.com). Pravdou je, že kdybych chtěl z ICQ přejít na něco schopnějšího zvolím MSN. V ČR má sice málo uživatelů, a ve světě naopak nejvíce, ale i tady jejich počet roste. Navíc je tu skvělý oficiální klient (Windows Live Messenger - v únoru bude verze 2009), který se dá dále rozšířit a přidávat pluginy, vzhledy, funkce.. podle uživatelova vkusu i nevkusu. Videokonference a hlasové hovory jsou samozřejmostí, en-us verze dokonce podporuje i zasílání sms. Krom toho na oficiální diskuzi funguje pomoc, kde ochotně poradí i lidé přímo z MVP (i když anglicky). U ICQ jsem se s nějakým oficiálním helpdeskem nikdy nesetkal a dle mých osobních zkušeností před nějakou dobou praktikovali provozovatelé nejmenovaného jabber serveru zaslání zapomenutého hesla bez ověření, takže se k vašemu jabber účtu mohl dostat v podstatě kdokoli.

bobo (23.12.2008 11:48:35)

"kdybych chtěl z ICQ přejít na něco schopnějšího zvolím MSN" a "V ČR má sice málo uživatelů, a ve světě naopak nejvíce." A to je duvod prechodu? Copak vy si se vsemi temito uzivateli budete dopisovat? Ja tedy pouzivam protokol, na kterem najdu sve zname. Nehlede na to, ze cokoliv od MS bych na PC ani pouzivat nechtel. Chci mit nad svymi daty a informacemi alespon nejakou kontrolu.

klusik (2.1.2009 16:18:50)

Jako ... Nechci tady házet , ale prostě windows live messenger je velice velice zdařilý produkt - i když se jedná o ryze propr. věc. Mám rád jabber, nemám rád ICQ, ale i tak mám MSN - je to totiž jediný "bezproblémový" prostředek, má spoustu funkcí, které nejsou jabberu "jednoduše" vlastní (vím, že se dá přes služby přidat, ale to máňa z jézédé nepobere, žejo). každopádně prosazuji jabber a věřím, že mu svítá na lepší časy!! R.

Jirka (23.12.2008 11:51:31)

"ve světě naopak nejvíce" a proto na nej chci prejit. Napadlo me hezke prirovnani: Miliony much se "zivi" ho*ny, tak proc to nedelat taky :-)

Anonym (23.12.2008 16:48:06)

S tou podporou bych souhlasil, kdyz jsem potreboval poradit na diskuzi mi druhy den odpovedel Jonathan Kay (MVP) takze bylo po problemu a info bylo primo od zdroje. ICQ zadny helpdesk snad ani nema :D Ale s tim ze Windows Live Messenger u nas neni rozsireny bych nesouhlasil. Zacal jsem jej pouzivat pred rokem a uz mam v kontaktech jen z CR 180 lidi (castecne ze zamestnani) se kterymi vicemene aktivne komunikuju (coz jsem nemel ani na icq). V Cesku se to bere tak, ze kazdy Franta od sousedu to nechce pouzivat protoze je to od Microsoftu nebo se boji ze to napraska jeho piratske Windows :D Takze nastesti MSN nepouzivaji, rozesilaji dal hoaxy a vyhovuje jim icq nebo jabber :))

Anonym (24.12.2008 15:46:29)

Zajímavé, na wikipedii mají tedy naprosto jiné informace. http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_instant_messaging_clients

ikwa (30.12.2008 14:08:42)

jj, na wiki uz jsem se s nejakymi nepresnostmi taky parkrat setkala. Tak nevim jestli tam ty udaje nekdo overuje, nebo si tam muze kazdy napsat co chce. Jinak billionsconnected.com se pise s dvema "L" :o) http://billionsconnected.com/blog/wp-content/uploads/2008/08/global_im_market_share_stats_july_08.pdf

klusik (2.1.2009 16:16:00)

Ono taky nesmíte, lidi, využívat zdroj informací, jako je wiki ;) Tam najdete samozřejmě jen hrubé odhady. A ohledně ICQ a Jabberu - ICQ se dá jednoduše spočítat, centrální komp to prostě spočítá. Jabber nespočítáte, protože si každej může postavit zvůj jabber server kdekoliv, takže problém ;) Zdary ;)

jimi (1.1.2009 18:54:06)

Pane Petre, ICQ je rozsirenejsi nez Jabber, ale jen v CR a na Slovensku! Nevim, jak je to ted, ale cca pred rokem bylo 4 Mil. ICQ accountu na celym svete Toho casu bylo na svete jiz 90 Mil accountu Jabberu, jelikoz Jabber neni jen neco@jabber.com, bere se k tomu i naco@jabim.org, neco@gmail.com apod. Proto je vase prvni veta holy nesmysl a demagogie.

jara (8.1.2009 03:20:12)

Cti poradne - bylo by to v pripade ZPOPLATNENI icq..

mycz (23.12.2008 17:06:57)

Napiste "google" do googlu a znicite internet!

Šiomn (23.12.2008 18:31:00)

IT crowd :D

omroo (23.12.2008 19:04:35)

..."Podporován je mýt také falešnou zprávu o současném zániku dnešního Internetu."... Může to prosím někdo přeložit do češtiny? Vůbec jsem to nepochopil!

pepik (23.12.2008 20:13:07)

UTFG

David (24.12.2008 15:37:54)

Nebo taky gramatika, poněvadž první pád je "mýtus" nikoliv "mýt"...

Den Inner (23.12.2008 20:58:21)

Jeeeezkovi voci... Autore, vy jste sam jeden velky mytus. ICQ neni protokol proboha :-D Protokol se nazyva "OSCAR", ICQ je pouze nazev klienta. Tento protokol AOL pouziva jak u ICQ, tak i u AIM. A to nemusim byt nejaky IT nadsenec... od ceho je tady taky wikipedie?

Anonym (24.12.2008 12:16:26)

OSCAR = proprietální protokol ICQ . Další verze a rozšíření jsou označovány už právem jako ICQ protokoly .

Anonym (27.12.2008 11:11:42)

Rekl bych ze clovek ktery se lanari na nazvech protokolu versus aplikaci to v hlave nema v poradku. Odjakziva se icq protokol nazyval icq. Pak prisla Sol a vysledek te sve prasarny prejmenovala na Oscar. Podivej hochu kazdy nema cas sledovat tyhle mainstreamove marketingove blbarny.

David (29.12.2008 12:36:58)

Prosímtě tak ho nech vždyť si to v potu tváře našel na Wiki aby mohl dělat machra :-D

Anonym (25.12.2008 21:14:59)

mno je to cele bordel, myslím že by měla nastat nějáká pořádná reforma v mýtech a tím co je pravda, vše pořádně překopat všude a vyjasnit co je pravda a co ne, protože jinak většina lidí je z toho je zblblá každý věří něčemu jinému a pak se všichni hádaj

Mentor (29.12.2008 01:30:52)

UPOZORNĚNÍ: JESTLI NECHCETE ZBOHATNOUT A ZAJISTIT SI PASIVNÍ PŘÍJEM, PROSÍM NECHOĎTE NA TUTO STRÁNKU www.domacivydelek.ic.cz Děkuji

Petr Homoky (30.12.2008 21:16:33)

ModBook je již dávno normálně na světě. Prosil bych příště, aby si redaktor prověřil data! http://www.axiotron.com/index.php?id=modbook

Anonym (31.12.2008 14:49:39)

Prosil bych, aby jsi si to nejdrive poradne precetl, nikde nepise, ze Modbook neni.

Xspy (1.1.2009 03:16:11)

...Nevolejte ani nepište k nám do redakce... něco mi to připomíná

Podpantoflák (8.1.2009 13:44:49)

Zadávání webové adresy do vyhledávače má i jistou výhodu. Nalezená stránka se neukládá do historie, kterou mi manželka neustále kontroluje ;-)

Wimmer-Dahl (15.1.2009 08:39:57)

To, že ICQ nebude zpoplatněno je další mýtus. Ve skutečnosti se o zpoplatnění uvažuje. Zpoplatněna však nebude běžná komunikace, ale pouze odesílání "smajlíků". Jedná se totiž o grafické prvky, které na rozdíl od běžného textu neúměrně zatěžují komunikaci na ICQ serverech. Přesný model zpoplatnění není dosud znám. S největší pravděpodobností si budeme moci např. za dolar předplatit odeslání 100 smajlíků. Příjem smajlíků bude samozřejmě zdarma.

petr (15.1.2009 09:16:04)

jen at si to AOL zpoplatni, akorat docili toho ze vetsina lidi prejde ke konkurenci

Australopicekus (20.1.2009 11:07:29)

Já už sem přešel (asi po 10ti letech), ICQ časem půjde dopr.., bo jeho ochrana proti útokům zvenčí je na dnešní dobu na bodu mrazu a nezachrání ho ani Tzers nebo :-(((

sYnfo (15.1.2009 21:41:54)

No, já jenom pevně doufám, že tento příspěvek byl myšlen jako vtip... Smajlíci opravdu nejsou přenášeni jako grafické prvky...

Anonym (16.1.2009 12:22:01)

dobrej vtip :) jen tak pro zajimavost, zkus popremyslet, proc ruzne verze ICQ zobrazuji stejne smajly ruzne...vzdyt dle tve logiky se prenasi graficka podobna smajlu, ktera tedy musi byt vzdy stejna.

deka (16.1.2009 19:08:37)

to je ale debilni clanek,,,