Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Akademický titul bez studia? Proč ne.

Akademický titul bez studia? Proč ne.

Anonym (21.1.2009 00:00:00)

Se stále více se rozvíjejícím internetem přibývá "vysokých škol", které vám udělí diplom za vaše zkušenosti. Praxe je přece cennější než nějaké abstraktní studium, nemyslíte? Následující text se tak bude věnovat nejen "Degree mills".

Michal (21.1.2009 09:36:45)

Hned v úvodu bych se trochu ohradil proti větě: Mít vysokoškolské vzdělání se dnes zdá být téměř nutné pro většinu vyšších řídících funkcí, výkon celé řady zaměstnání apod. Řekl bych, že trend je opačný a vzdělání je stále méně významným kritériem při výběru zaměstnance. Jinak článek zajímavý a poučný. Z vlastní zkušenosti mohu mezi seriózní e-univezity zařadit anglickou Open University.

buchtak (21.1.2009 10:31:22)

+1

SPEKTRUM s.r.o. (30.9.2009 16:30:37)

Jednání této školy ke studentům je na neprofesionální urovni.

anonym (31.1.2011 10:29:32)

ahoj, chtěla jsem se zeptat, v čem přesně je škola neprofesionální. Chci se hlásit na dálkové a nevím, zda na tuhle školu... Díky předem za odpověď.

Portraitmalerei (29.8.2011 12:00:56)

Hi!! Jsem velmi rád, je to konečná internetu! Velmi kvalitní a mohu vždy spolehnout povsyako v dobré spojení!. http://www.meinportrait.com

ros (23.1.2012 22:05:27)

Čau, kde v české republice lze koupit titul? Na nějaké takovéhle škole, nebo kdekoliv jinde. Můžete mi někdo poradit?

Jana (17.9.2012 11:20:13)

chod se ucit na VS na kombi studia.. kupit hehh delas si srandu nebo ne ? naco ti je titul len za penize ??

RE (1.3.2014 21:44:17)

Například účetní, který účtuje 15 let, má kompletní znalosti zákonů, účetních standardů atd. Rád by si udělal zkoušky na Daňového poradce-znalosti a praxi na to má, ale potřebuje titul... tak třeba proto titul za peníze!!

ann (19.3.2014 15:12:04)

chtela bych se zeptat na zkusenosti s touto skolou

Lubos (21.1.2009 10:51:31)

zajimavy clanek. Nevite jestli existuje něco podobného i v ČR ? Myslím tím, ať už formou degree mills nebo elearrningové studium vysoké školy k získání titulu. Děkuji za postřehy.

Sentello (21.1.2009 14:40:08)

No po pravde je to asi jeden z nejzajimavejsich clanku vubec. O takoveto moznosti jsem ani nevedel, a me i mozna jinym to otevira dvere. Jen nevim na co mi bude diplom kdyz nebudu umet nic?

Skeptik (21.1.2009 15:15:03)

To už určitá část populace praktikuje. A mnozí jsou velmi úspěšní.

Lubos (21.1.2009 15:22:54)

kde se to dá prosím získat takový titul? můžete někdo hodit odkaz? děkuji

Joska (21.1.2009 21:50:54)

Kompletní plejáda politiků?

Viktor (21.1.2009 16:14:49)

V minulém režimu jsem zastával vedoucí pozici ,přesto,že jsem byl úspěšný bylo mi neustále vyhazováno na oči,že nemám VŠ.Dokonce jsem dostal příkaz na to ,do kdy si mám doplnit vzdělání!Dnes mám vlastní firmu,větší ,než byla ta socialistická a ani pes neštěkne po tom jaké mám vzdělání.Nikoho to nezajímá,každého zajímá jenom cena a kvalita.Jakýkoliv titul,mi nepřidá ani korunu na zisku a jak mě kdo oslovuje,je mi načisto fuk,mě stačí,když dobře zaplatí.

Radkus (21.1.2009 19:07:42)

No rozhodně zajímavý nápad, jen by to chtělo určit pravidla za jakých podmínek toto vystavit a pak legalizovat, protože pravdou je že ani 10 let studia nedokáže nahradit 1 rok ostré praxe. Já osobně pracuji v technickém oboru a ze zkušeností vím, že z těch nesmyslů, co dokáže většina vysokoškoláku vypotit, je mi tak akorát na zvracení. A to už ani nemluvě o tom, jak za mnou ke stroji příjde nějaký takový ing s 3 a vícekrát vyšším platem a začne se mně vyptávat na naprosto základní věci, které musí znát již učeň prvního ročníku, to je pak na facku.

Bobs (21.1.2009 20:07:48)

K tomu Švýcarsku. Ve Švýcarsku vůbec není zvykem v běžném osobním ani pracovním styku používat jakékoliv tituly, což je obrovský rozdíl od sousedního Rakouska, kde je nějak otitulovaný prakticky každý. :-D Dosažená úroveň vzdělání (seznam všech zdárně ukončených škol) + udělené tituly se zmiňuje prakticky pouze v profesním CV. Pokud má někdo ve Švýcarsku na své vizitce uvedený titul, můžete si s velmi vysokou pravděpodobností tipnout, že se jedná o přistěhovalce, nikoliv o domorodého natur Švajcíra. :-D. Hodnota titulu - ve Švýcarsku také velmi záleží na tom, jakou konkrétní školu jste zdárně absolvovali. Zatímco u nás např. titul "ing." prostě znamená, že dotyčný je "pánom inžiňerom" bez ohledu na to, zda má titul získaný na nějaké "podnikatelce" nebo třeba na FEL ČVUT.... ve Švýcarsku je tohle dost jiné. Když už tam někdo z nějakého důvodu přece jen použije titul, tak tam nikdy taky neopomene připsat na jaké konkrétní škole ho získal. Poznámka pro IT a technické nadšence obecně - pokud jste technicky zaměření a chcete získat titul opravdu té nejvyšší jakosti, rozhodně jděte studovat na ETH Curych! Absolvování této školy vám zajistí skvělé a hlavně skvěle placené vyhlídky nejen přímo ve Švýcarsku, ale kdekoliv na světě. :-D

Bobs (21.1.2009 20:39:46)

Ještě pozn ke smyslu VŠ studia - toho opravdového kde musíte několiv let skládat zkoušky, psát semestrální práce...a studium zakončit diplomkou a státními zkouškami. Koukám, že se tady rozběhla debata na téma - bezvýznamnost a celková nepodstatnost takového studia a jeho nulový přínos pro další profesní život. Můj osobní názor na toto - lidé, kteří tento pohled zastávají žádnou VŠ neabsolvovali a tedy nejsou schopni smysl a přínos VŠ studia hodnodit. Tedy, jen ve zkratce - ten smysl je (nebo, lépe - měl by být - na kvalitních školách) - studenta naučit systematicky pracovat nejen v daném studijním oboru, vypěstovat v něm schopnost vypořádat se s kvantem poznatků a informací, které musí být schopen "nasoukat" do hlavy, logicky si utřídit a hlavně pochopit, umět prakticky použít.... VŠ také pro zaměstnavatele skýtá záruku (...měla by skýtat), že dotyčný absolvent má nějakou gatantovanou ucelenou sumu znalostí ze svého oboru,...a v neposlední řadě - proč si mládí neprodloužit, když prázdniny a vlastně celé VŠ studium je tak báječné období, viďte? :-D

Pavel (23.1.2009 10:18:22)

Dovoluji si nesouhlasit. Jsem absolventem VŠ. i když jen s úrovné Bc. a přesto u mnoha oborů (včetně toho svého) nenacházím ve studiuu žádný smysl. Teď dělám v kombinovaném studii Mgr..a možná i někdy dodělám..A mám spolužáky, kteří mi rovnou řekli, že potřebují titul..aby je v práci povýšili..bez ohledu na to, že oborově josu úplně mimo..Pokud bude ve společnsoti tlak na to, aby měla každá hajzlbába VŠ..tak to takto bude..Pravda je taková, že k ničemu je většina humanitních oborů. O lékařích, konstruktérech atd. samozřjmě nepochybuji..tam se bez příslušné exaktní přípravy nelze obejít...

Bobo (22.1.2009 11:02:15)

Bohužel kvalita studia v průměru klesá, školu dnes udělá každý bl... Proto se nejspíš hovoří o snižování významu studia. Myslím ale, že význam studia je pro zaměstnavatele, kteří potřebují opravdu schopné lidi, stále dost významný. U starších lidí s praxí je to samozřejmě méně důležité. Poměrně často jsem hledal dobré překladatele. Nepožadoval jsem odborné vzdělání, ale dával jsem krátké, ale obtížné testy. VŽDY vyhráli studovaní překladatelé. A rozdíl byl podstatný, dokonce, co i mne překvapilo, i u lidí, kteří se překlady živili několik desítek let. A naopak, když jsem hledal někoho mladšího, na průměrně náročnou pozici, tak jsem musel hodně snížit náročnost testů, abych vůbec někoho přijal. Pak následovalo školení zcela elementárních znalostí (např. efektivní používání PC).

marsci (23.1.2009 16:14:01)

Jenže kdo je dobrej ten práci má a tím pádem kdo práci hledá neni 100pro

cml11 (26.1.2009 06:57:38)

Spíš bych řekl, že kdo je dobrej, ten se musí zaplatit. Protože pokud opravdu "je dobrej", tak nejen že práci má, ale nejspíš ji má i práci slušně zaplacenou. Jediná možnost jak takového člověka získat je nabídnout něco navíc.

Petr (22.1.2009 18:49:23)

S tzv. "degree mills" uz mame ve firme tez zkusenosti. Vsichni uchazeci kteri uvedli jiny titul nez ziskany na "kamenne" VS byli automaticky vyrazeni. Posledni dobou je ale trendem ze moderni firmy spolehaji spise na konkretni schopnosti daneho cloveka nez na pocet a vyznam titulu kterymi se pysni. Samozrejme, u cloveka s vyssim vzdelanim je pravdepodobne ze bude mit lepsi schopnosti, znalosti atd. Ale napr. u nas ve firme byl vedoucim tymu clovek kt. mel 3 tituly, a stale dalkove studoval. Kdyz pominu ze na vsechny kolem sebe pusobil velmi arogantne, neosobne a chladne, tak se tymu jako celku prilis nedarilo. Zadne obch. vysledky a znasobujici se nervozita a negativni nalada. Nyni nas vede clovicek kt. "pouze" odmaturoval v oboru obchodne-podnikatelska cinnost a krom toho ze na vsechny pusobi svou dobrou naladou a zpusobem jednani pomerne motivacne, nepovysuje se nad ostatni, hovori o problemech primo a dokaze kazdemu diskretne a zprima do oci rict co se mu na nem nelibi aniz tim dotycneho urazil ani demotivoval atd. tak se dari i po obchodni strance, coz v teto dobe mluvi samo za sebe. Takze abych ten roman shrnul :) je hezke kdyz ma nekdo 8 titulu, ale pokud se nedokaze uplatnit v praxi a neumi jednat s lidmi jsou mu jakekoli tituly k nicemu ;)

Bobs (22.1.2009 19:12:20)

Ono to nejde tvrdit takto paušálně. Hodně záleží na konkrétní pozici jakou dotyčný člověk zastává. V různých obchodně-managerských pozicích vaše tvrzení jistě bude platit bez výhrad, ale třeba u takového lékaře, vývojového pracovníka, apod.... bych před schopností asertivně komunikovat rozhodně raději upřednostňoval odbornost a vysokou kvalifikaci ;-)

cml11 (26.1.2009 06:47:06)

Ano, u lékaře či jaderného fyzika to bez vzdělání nejde. Jednoduše proto, že v těchto oborech nelze dost dobře získávat zkušenosti prakticky, tedy oblíbenou studijní metodou pokus / omyl. Ale kolik ostatních oborů skutečně nejde zastoupit praxí? Bude jich minimum. Veškeré obchodní, vývojové, sociální a dokonce i právní obory by možnost zohlednění praxe do možnosti získání příslušného diplomu snesly bez problémů. Třeba ona zmíněná schopnost komunikace je pro obchodníka to nejdůležitější a získat jde jedině praxí. Například tady je škola vlastně úplně k ničemu a získat titul za dobré hospodářské výsledky oddělení pod vedením příslušného člověka bych vůbec neviděl nereálně.

cml11 (26.1.2009 06:53:46)

Ano, mohu jedině souhlasit. Ale mnohým zaměstnavatelům tohle ještě nedošlo. Docela často se lze setkat s inzercí místa, kde VŠ fakticky vůbec potřeba není, přesto je vyžadována. Prvním sítem se tak zaměstnavatelé často připravují o adepty s dobrým potenciálem, patřičnými schopnostmi, ale absencí příslušného požadovaného diplomu.

Martin (5.3.2014 19:04:52)

Ano souhlasím. Myslím si ,že titul není důležitý. Spíše charisma ,dostatečná komunikativní znalost a samozřejmě jistá dávka informací a vysoké IQ . Znám mnoho lidí ,kteří nemají VŠ a přesto by svou iniciativou strčili ,kde koho do kapsy.. Jenže ČR je stále v myšlení v době socialismu. Což je zjevné i na politické úrovni. Ať již chceme , či nikoliv má to vliv na celý Český trh práce a filozofie školství ,který jde ruku v ruce s tzv. ,,když chceš musíš mít ZNÁMOSTI ,, . Díky Bohu jsou zde firmy ( bohužel pro neznalé jazyků ) zahraniční ,které zajímá osobnost ,iniciativa a znalosti Sobě znalé sebe sama, které jsouc využitelné pro danou práci zájemce. Věřím ,že se to změní. Je to vše o penězích. Jak by mohl někdo dělat něco špatně ,když jej práce baví a naplňuje vše co od života každý jedinec očekává. Ano..,je to psychologie a je to negramotnost doby... Jaký by byl svět ,kdyby každý dělal to co jej baví..,někteří budou koketovat s myšlenkou : A co Lopaťáci? Jsou také třeba. Ne! Už dávno by byl svět jinde ,kdyby se proměnili sny některých lidí ,kteří nedostali šanci díky svému nedostatečnému vzdělání..

Ludek (22.1.2009 23:20:37)

Titul bez studia,proč ne?Každý z nás si nemohl dovolit studovat a to ne proto,že by byl hloupý.Nevíte jestli něco podobného neexistuje i v ČR?Díky za informace.

petr (23.1.2009 09:20:50)

V dnesni dobe muze studovat na VS kazdy kdo ma maturitu. Za minuleho rezimu to mozna bylo jinak ale to nebrani se prihlasit na VS ted(treba je dalkove).

klofan (27.1.2009 23:48:27)

Chlapče, kde to žiješ? Každý může studovat? Jo to jo, ale s penězma je to těžký. Na denní studium to je drahé jako prase a navíc hrozí, že na kolej se nedostaneš, což je zase x peněz navíc. vychází to tak za 4000,- měsíčně. Lehký to neni. Žiju se svým bratrem a matkou. Bratr nevydělává a matka málo. Já mám plat při studiju takový, že si ani jednou měsíčně nemůžu pořádně ani ožrat hubku...

Anonym (30.9.2009 17:11:25)

dalkove studium, tj cca jednou za mesic byt osm hodin ve skole si muze dovolit kazdy. Nanez brachu do prace a mas po starostech.

anonym (2.5.2015 08:17:54)

Studuji dálkově, jsem každou sobotu a neděli 8-20h ve škole, porad samé kurzy za dost peněz a to studuju pedagogiku na státní VS!

Anonym (30.9.2009 17:09:45)

Napriklad v IT existuje velmi siroky vyber ruznych certifikatu. Z vlstni zkusenosti mohu rici, ze takovy ceritifikat CISCO otvira dvere do zamestnani a k lepsimu platu lepe nez treba dva titulu z VS

anonym (12.1.2011 18:09:12)

Through surplus burden I had constant depression, but having tried phentermine and your excellent article, I had the wish for live!