Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Microsoft může za Internet Explorer tvrdě zaplatit. Ale co z toho?

Microsoft může za Internet Explorer tvrdě zaplatit. Ale co z toho?

Anonym (22.1.2009 00:00:00)

Evropská komise prohlásila, že Microsoft svou integrací Internet Exploreru do Windows porušuje pravidla hospodářské soutěže Evropské unie. Pro Microsoft to může mít vážné důsledky: nejen vysokou pokutu, ale dost možná i komplikace z technického hlediska.

Nargon (22.1.2009 01:15:01)

Mno co se tyce stranek psanych primo pro IE. Casto to jsou weby nejakych bank, nebo jinych subjektu, ktere se snazi zajistit maximalni bezpecnost dat a jejich prenosu. A v tomhle ma IE jasnou vyhodu. Diky prvku ActiveX, ktery umozni spustit na clientskem PC libovolny kod je mozne zajistit az paranoidni bezpecnost. Ale na druhou stranu je to take velke riziko kdyz narazite na zakerny web. Ukazte mi jiny prohlizec, ktery obsahuje ActiveX (a neni postaven na jadre IE). A co se tyce IE a technicky problem ve win? Podle me zadny neni. Jde to vyresit celkem elegantni cestou. Proste MS do kodu IE prida jednu podminku a to takovou, ktera prohlizeci dovoli zobrazovat stranky jen a pouze z adresy localhost (127.0.0.1). Pak maji zajisteno ze se nezmeni funkcnost systemu kvuli neexistenci IE, a take maji zajisteno ze s tim prohlizecem nebude prohlizet internet. Jen by me zajimalo, jak si lide na takovyto PC nainstaluji jiny prohlizec, kdyz si ho nebudou moci stahnout z internetu. Pomoci flash/cd/dvd to sice pujde, ale uz to vyzaduje dalsi pocitac, na kterem se to stahne.

jlx (22.1.2009 11:39:57)

ActiveX je ovsem presne ten druh proprietarni technologie, kterou Microsoft "omezuje" ostatni. Tim, ze zanedbava ostatni stardardni technogie, ktere jsou tim padem na jeho prohlizecich nepouzitelne, tlaci vyrobce online aplikaci do toho, ze pouzivaji technologie, ktere jsou sice nekompatibilni s ostatnimi prohlizeci, nicmene budou prijatelne fungovat pro vetsinu uzivatelu (tj. pro tu cast, ktera pouziva IE).

Marcel (22.1.2009 19:25:01)

Já si myslím že ve Vistách to jde zakázat Start Nastavení Výchozí-programy- Výchozí nastavení počítače.Nevim o jediným člověku z mého okolí který by nepoužíval Mozilu Firefox.Spousta lidí mi řeklo že je IE děravej.Spíš bych od Microsoftu uvítal implementaci Office ve Windowsech než IE.

Had (23.1.2009 21:42:51)

Coze? Proc zakazovat? MS si vyvinul Active-X technologii a nabidl ji na trh. Co je na tom proboha spatneho? Kazdy si muze prece vyvinout svoji technologii a nabizet ji. Celkove Windows jsou produkt soukrome firmy, ktera ho nabizi zakaznikum. Nechces? Nekupuj! Zvol si jiny OS. Ze Windows maji 98 procent trhu? No a? Tak asi budou dobry ne? Jak uz tu nekdo psal, bojim se doby, kdy se do evropy budou dovazet auta bez kol a treba autoradii...

Martin (26.1.2009 15:53:13)

Když ty auta bude z 98 procent vyrábět Toyota a k tomu, abys mohl jezdit po dálnici budeš potřebovat Toyota navigaci, tak vem jed na to, že se to bude na půdě EU řešit. Tohle zas evidentně nechápeš ty, že to co můžou běžné firmy, nemusí být automaticky pro dominantního hráče. Říká se tomu například antimonopolní ochrana trhu. Že bude v té době Toyota asi dobrá, když jí bude jezdit 98 procent lidí a budou se speciálně pro ní dělat dálnice, je sice hezké, ale neosvobozuje ji to od antimonopolních pravidel. Jinak se tady nezastávám EU v tomhle konkrétním sporu, taky se mi zdá hloupý, ale ještě hloupější je, když si někdo myslí, že si může dělat co chce. Co třeba čez? Má v některých regionech 98 procent trhu? Tak to by mu asni nikdo neměl kecat do cenotvroby, né? Je asidobrej, když má takovej podíl tak ať dá cenu jakou chce.... Jinak banky, který by dneska spoléhaly na IE, snad už ani neexistujou. To je písnička ze začátků internetbankingu. nebo existujou?

DUp (31.1.2009 12:22:04)

dobre a kde mas napsano ze exploler potrebujes,muzes si k tomu dokoupit nebo dat jinej.Myslis si ze by mi vadilo Toyota auto a potreboval bych u toho toyota navigaci kdyz by k tomu byla zadarmo?Hlavne tak at zazalujou kazdeho auto vyrobce ktery tam dava zadarmo radio,Branej konkurenci.A to je same IE ve win.Jen se chtej zviditelnit a kazdej EU poslanec taky.Proc se vsichni vozi po MS muzou si tam dat linux.Kdo jim v tom brani?

petr (22.1.2009 07:20:20)

Muze mi nekdo vysvetlit pro evropske komisi tolik vadi ze je IE promo ve windowsech? Je to podle me stejne jako kdyz si koupite nove auto a jsou tam od vyroby nejake pneumatiky. Pokud se vam nelibi tak je proste vymenite a stare vam zustanou

petr (23.1.2009 13:43:58)

EK si prostě zase jednou udělá z MS dojnou krávu. Je smutné že se k pláči nad svým neúspěchem propůjčila Opera. Ale za to že ji používá nepatrné množství lidí si může jenom ona sama. Mozillu si nemusí stěžovat. Tak je vidět že kdo chce, ten může porazit i MS. Opera umí kulové, tak to žene před soud.

Beleg (22.1.2009 07:47:16)

Nejak mi taky unika o co tu vlastne jde? Nelibi se vam integrovany prohlizec? Pouzijte jiny tak jako ja (shodou okolnosti Opera). Nikdo na svete vas nemuze donutit pouzit prohlizec, ktery je podle vas spatny. Nikdo, ani banky! Nemuzete (protoze nechcete) pracovat s jejcih weby? Zajdete si na pobocku. (mluvim o necorporalni klientele, pac tam jsou na to specializovane aplikace) Ze maji -nixove distribuce male zastoupeni na trhu (pouzivam Red Hat)? To znamena, ze ony si mohou dovolit mit predinstalovany prohlizec? Takze metoda: Ty nesmis, ja muzu? A to pominu poznamku kolegy predemnou, ze pokud nemam predinstalovany prohlizec, jakpak si stahnu jiny. Na Paint (Malovani) si snad nikdo nestezuje. Pac se v tom neda delat (tedy skoro nic). Kdo ma rozum ma Gimp nebo neco podobneho. V zivote jsem neslysel o zalobe Gimpu na MS ohledne pritomnosti Paintu v zakladni instalaci Windows.

Jenda (22.1.2009 09:49:49)

Vy jste asi vůbec nepochopil o co v článku jde. Ano, nikdo mne nemůže donutit abych používal IE. Pokud ho ale nebudu používat budu přicházet o peníze zaplacené za návštěvu banky, budu přicházet o čas, což jsou mimochodem taky peníze, nebudu moct plnit svoje povinosti k různým státním institucím vyžadujícím komunikaci po internetu, atd. atd. Nevím tudíž proč bych měl doplácet na to, že nějaká firma si ze své pozice dovolí nedodržovat světově přijaté standardy.

Beleg (22.1.2009 11:23:10)

Neni to tak trochu chyba u banky? Nebo obracene. Podpora Active-X (o nejz Vam zrejme jde) neni nedodrzeni standardu. To ze si IE dela co chce (hlavne v ramci CSS je to patrne) je jasne uz jen treba z Acid testu. A vubec, u ktere banky to jste? Mne funguje CSOB, KB i CS bez problemu na Opere. A pokud vim, v clanku slo o to, ze IE je integrovany do Windows. To s tou bankou byl jen priklad, ze i pokud jsou lide zatvrzeli, vzdy (i kdyz jak jste spravne podotknul na ukor casu/financi) je zde nahradni reseni. Nemate rad IE? Vitejte v klubu! Chcete si stezovat, ze diky IE (Windows, MS ...) je svet spatny? Nemam radu, prominte ...

Anonym (22.1.2009 17:04:54)

di ty vis kam kecas nesmysli. V linuxu by mohla byt Mozila, ale ve windows IE ne? Trochu padli na hlavu jako cela Evropska komise. A nechapu proc by si mel doplacet na to ze je ve windows IE integrovany. Takze se ne..r dotoho o cem vis ho..o!

petr (23.1.2009 13:39:36)

On může MS za to že Vaše banka je tak pitomá, že není schopná zajistit chod aplikací i z jiných prohlížečů ? Já tedy u své banky s Firefoxem problémy nemám a snad jsem je nikdy ani neměl. Aspoň si nějak nemůžu vzpomenout na to že bych z FF někdy nemohl jít na svůj účet. Aby nakonec nebyla vina na Vaší za.srané Opeře. V té toho nefungovalo hodně.

David (22.1.2009 18:03:27)

Nemám nic společnýho s MS (krom používání jejich produktů :-) ) a nemám nic proti Opeře, ale tyhle "pokusy trpajzlíků prorazit díky EU" jsou už vážně na blití... EK by se radši měla zaměřit na skutečně podstatné věci a ne furt řešit stížnosti uplakánků, kterým vadí, že Microsoft je světově úspěšná firma...

kubo (23.1.2009 17:11:23)

mám rád francúzske operačné systémy grécke softvéry poľské autá švédske víno talianske pivo rumunské reggae ukrajinský plyn nórsku operu a európsku komisiu

Alesek (24.1.2009 20:21:08)

Ve Win Vista uz mate Explorery dva. Jeden zasmodrchany v systemu a druhy jako IE pro brouzdani. Jsou to ale dve aplikace, ne jedna. Tudiz odstraneni neni snad ani kosmetickou upravou.

Martin (26.1.2009 15:37:03)

Z právního hlediska může můj názor znít jako paskvil, ale mnohem užitečnější by bylo vzít mezinárodně uznané standarty (CSS, JavaScript atd atd) a důsledně vyžadovat, aby prohlížeče prodávané v eu samostatně nebo jako součást operačního systému tyto standarty dodržovaly. Přínos pro zákazníka? Jednodušší (rychlejší) a lépe funkční weby. Vyžadovat, aby když koupíte s počítačem operační systém, aby jste buď dostali média, ze kterých ho můžete kdykoliv znovu nainstalovat a nebo aby bylo někde viditelně a jasně napsáno, že dostáváte jednorázovou instalaci systému bez nároku na její obnovu (že je to napsaný někde hluboko v licenci je nezajímavé - základní fakta o tom, co s míte nebo nesmíte s koupeným OS dělat by měla být v několika větách srozumitelně). Aby bu´d sytém obsahoval potřebné kodeky pro přehrávání běžných audio a video formátů a nebo aby nebyl označován slůvkem multimediální. Atd. Jinak zastánci microsoftu: skoro všude na světě platí nějaká obdoba antimonopolních zákonů, které zakazují zneužívat dominantní postavení na trhu, a´t už to v praxi znamená cokoliv. je to v konečném důsledku zase ochrana vás. Jedna věc je být úspěšný a mít na trhu velký podíl a druhá věc je být úspěšný natolik, že by mi to (kdyby neplatila tato pravidla) umožnilo vyřadit konkurenci a trh zcela ovládnout (a tím jej zrušit). Tohle si přejou většinou spíš komunisti, než zastánci trhu, za které se vydáváte. Jinak tenhle konkrétní spor o prohlížeč se mi zdá, že už není aktuální, měl smysl před lety, ale dnes, kdy už je konkurence dostatečně známá a rozšířená a možnosti nahrazení prohlížeče jiným jsou veliké, je to myslím zbytečné a zbytečně to znevažuje autoritu EU, která může být potřeba v jiných, důležitějších případech.

Martin (26.1.2009 15:42:25)

Daleko palčivější problém, nebo chcete-li křivda, kterou by EU měla řešit, jsou autorské poplatky za tiskárny, pevné disky, kopírky, CD/DVD média, atd. To je vysloveně zrůdnost, která je sice zákonem nějakým způsobem omluvená, ale která by se rozhodně měla řešit (zrušit). Stíhejte si piráty, dělejte si ochrany, ale neokrádejte lidi, kteří si kupují médium a né váš autorský obsah.