Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Microsoft dále ztrácí uživatele. Podíl Windows klesá

Microsoft dále ztrácí uživatele. Podíl Windows klesá

Anonym (19.2.2009 00:00:00)

Podíl operačního systému Windows (v různých verzích) neustále klesá. Pokles je vidět zejména na severoamerickém a západoevropském trhu, kde se velké oblibě těší počítače společnosti Apple, na nichž je nainstalován operační systém Mac OS X.

lvq (19.2.2009 09:37:28)

peknej clanek, ale pripada me, ze se jedna o statistiky ze severni ameriky a vy je prezentujete jako celosvetova... Nebo se mylim???

draxulla (19.2.2009 11:31:33)

Souhlasím!!!To si fakt nedokazeme bez ameriky udelat ani statistiku?...A windows 7,si myslím že bude populárnejsí jako vista...hold jen doufat a pak ji snad stáhnou z oběhu...je to bordel OS!!!:-)

NickRabit (19.2.2009 20:23:03)

No mely by se snazit a na Windows 7 silne zapracovat, protoze Vista, zvlast na noteboocich je hodne bida a diky ni jsem presel k MacBooku a rozhodne se k notasu s windows uz vracet nebudu.

fobius (21.2.2009 06:57:37)

Já mohu jen rici, ze jsem dal ranu sve lenosti, průchod zvědavosti a trochu trpělivosi a presel jsem na notebooku na Kubuntu (linux). K windows se již v nejbližší době nevrátím, i když mi nevadil. Jen prostě jsem průměrně inteligentní na to abych zjistil, ze mi linux stačí na vše co jsem delal na windows (filmy, mp3, torrent, dc, vypalování a prohlížení fotek). Jsem jsem na sebe celkem pyšný. Jak na to? Format C: Nainstalovat Linux a pul roku ho bezpodminečně použivat i s jeho chybami a zkusit ho pochopit. V žádném případě na kompu nesmí být windows, jinak zvítězí lenost a zvyk u většiny národa. :)

David (21.2.2009 23:57:16)

No, to jste toho na PC věru moc nedělal, na tyhle účely by Vám v podstatě stačil (skoro) JAKÝKOLIV operační systém :-) Mimochodem, půl roku na "pochopení linuxu" pro tak primitivní účely jak jste napsal? To bych asi spíš chodil kanálama než abych na sebe "byl pyšný" :-D

NickRabit (24.2.2009 01:15:36)

Po pravde se musim fobiuse zastat. Mam jak normali PC, tak Mac a s vetsimi co mensimi potizemi se me povedlo na jabku zprovoznit asi po tydnu jak pracovni zalezitosti (programovani ve fazolich(Java), nastorje pro webdesign, encoding videa, pro pritelkyni Call of Duty 4 na gameparku :) ). Na linux systemu jsem do ted delal aplikace v cecku a jave a take zcela bez problemu. Takze nevidim problem proc by to neslo i na linuxu nebo macu, popravde je to jen o te chuti pustit se do neceho noveho....

David (24.2.2009 18:16:58)

Nebo taky o času a o tom, čím se živíte :-) Já ve své práci denně využívám produkty MS SQL Server 2008 + Visual Studio, takže přechod na nemicrosoftí platformu je pro mě pracovně mimo... No a jelikož občas potřebuji dělat i z domova, tak pro mě nemá přechod na Linux absolutně smysl... Mít ho v dualbootu a po skončení práce si přepnout do Linuxu a tam si pustit film místo toho, abych si ho pustil rovnou na Windows? Proč proboha, pro "pocit odlišnosti"? :-) A taky bych si klidně dovolil trvdit, že pro "obyčejné uživatele" (tím myslím takové, které umí i víc než počítač zapnout a vypnout a nepoškodit jej, ale přitom to zase nejsou "profíci" pro něž je počítač hobby, mají ho jen na práci a zábavu) je totálně jedno, co tam mají, jestli Windows nebo Linux... Ano uznávám, že pro vyloženě "katastrofické" typy je Linux bezpečnějším řešením (minimálně pro ty, kdo se jim o počítač starají), protože jsou lidé, co dokáží "sestřelit" Pc během pár dní od instalace :-D

fobius (24.2.2009 23:49:21)

Tak jo reknu po pravdě jak to bylo: uz jsem zkousel Mandrivu, Suse a fedoru, vsude nejakej problem (nesel zvuk, nebo se neprobouzel notebook) - asi otazka HW kompatibility Pak prisla sazka se sousedem. Rok na linuxu. Kdo prohraje koupí druhému licenci na Windows 7 :) Nerad prohrávám proto musim pouzivat linux. Nakonec jsem zkončil u distribuce Kubuntu, která je asi nejvíc pro lamy, jak říká kolega. Zastání nepotřebuju jsem průměrně inteligentní :) ale děkuju NickRabit. Uz vím presne jak se cítí lidé co zkouší linux, o kterém nějaký geek říká jak je to špičkový systém. Kurva, jak mám rozdělit disk, když těm oddílům nerozumím a nevidím C: a nechci studovat nějaké manuály. Po instalaci, se kterou mi pomohl geek. Sakra dyť to vypadá jinak a neumim si ani nastavit síťovou kartu. Aha uz sem to nasel, tak na to si mozná zvyknu. Sakra kde je excel, aha tady se to jmenuje Calc, no vypadá to skoro stejně, takže dobrý zvyknu si. (Office 07 vypadají líp :) Jak nainstaluju ICQ? Aha je tu Kopete. Sakra vypadá to uplně jinak než icq. No nějak si na to zvyknu....... atd atd. ideální postup..... a ted přijde psychická rána i pro otrlého....... problémy s HW........ příčiny jsou známé, ale řešení je většinou jen pro zdatné.... dočetl jsem se že by mohl fungovat proprietální ovladač ke grafice, tak si ho zkusim nainstalovat, no co když tak ho přeinstaluju..... po instalaci ovladače: a počítač nenaběl.... co ted... neznalý uživatel neví, že má konfiguorvat xorg a kde navíc proboha? takže reinstall.... super instalace linuxu trvá jen 25 min a mám hned všechny programy, první plus proti win :) jsem štoural tak zkusim znova nainstalovat ten ovladač.... a sakra počítač zase nenaběhl, konečně mi geek poradil, že mohu xorg obnovit pomocí nějakého nástroje.... super chytrej systém..... na ruční upravu jsem ještě neměl (kdo by uměl nějaké příkazy?).... nu dobrá na ovladač seru... jdu si něco vytisknout... mám štěstí moje multifunkce tiskárna od HP je nainstalovaná v základu a tiskne :) a co skener?..... tak ten neni nainstalovaný a nastroj od HP tedy odmítá skenovat co s tím? aha musím pohledat na webu výrobce ovladač do linuxu, sakra výrobce tam nic takového nemá, takže jdu na forum a ztracim čas něčim co bych na win krasně pořešil.... no tak na foru naštěstí někdo radí nainstalovat jakýkoli program na skenování, s tím, že ovladač tam vlastně v jádru už je, no jak to má windowsář asi vědět? no nakonec nějaký xsane to vyřešil:) takže už i skenuju..... v praci mi dali 4G kartu, jsem kool, a sakra na webu výrobce žádný ovladač, takže zase forum a přichází první psaní do konfiguračních souborů :).... no a ty adresáře dyt to má úplne jinou strukturu. No a proto opakuji potrebné vlastnosti k prechodu: méně lenosti, více zvědavosti, trochu casu a hlavne ne ten dual boot :)

krakonoš (10.3.2009 11:27:58)

Práce se zvukem - Audacity je v porovnání s Adobe Audition zmetek. Fotky - Gmp na Photoshop nemá a ještě dlouho mít nebude. Plošné spoje - Eagle pod Linuxem sice existuje, ale specielně pod Ubuntu je nefunkční. Open Office - v Linuxu nelze ukládat jako formáty pro MS Office, takže kompatibilita s MS office je prakticky nulová. Skenery - Xsane nevidí Canon ani Mustek. Tiskárny - Nelze nastavovat ICM profily. Takže dualboot je prozatím nutný, (jsem zvědav, jak bude fungovat český React OS, protože podle toho, co jsem zatím slyšel, by tyto problémy mít neměl.) protože pod Wine specielně Audition nejede. A ovladače pro HW, specielně Wifi karta od MSI taky nic.

Anonym (10.3.2009 18:49:14)

Jenom bych chtěl podotknout, že jednoduché .doc a .xls open office zvládá naprosto bez problémů. Co se týče nových xlsx (bo jak se to) tak tam zatím nic. Nefungujou složité xls soubory, kontingenční tabulky, funkce jako vlookup, offset,... Takže na základní kancelářskou práci proč ne, ale naprosto souhlasím s tím, že pokud chcete od Excelu něco víc, než pěknou tabulku textových polí, tak je bohužel stále windows nutnost. Docela zajímavé řešení je mít nainstalované windows ve virtual boxu. Virtual box teď podporuje funkci, kdy už neběží v okně, ale je součástí linuxové plochy (ve finále nevidíte windowsí plochu, akorát máte dole panel a tlačítko start), ale to samozřejmě nepřipadá v úvahu na slabších notebookách a je to řešení hodně "přes ruku".

Anonym (10.3.2009 19:17:50)

Bohužel na úkor linuxu je mylně zažité, že jedinou rozumnou aplikací na tabulky a počet je Excel. Naneštěstí zrovna excel je docela hnusoidní brak a kdo opravdu požadoval nějaké funkce a ne jenom pěkné tabulky, tak musel sáhnout právě jinam než na Excel.

Anonym (24.2.2009 18:12:12)

nejde ani o pochopení, ale o návyk na jiný vzhled a mírně odlišné ovládání oproti XP. Já to vydržel už po 2 měsících jsem se divil jak jsem mohl léta pracovat s XP. Prostě jde jen o to zvyknout si.

krakonoš (24.2.2009 21:53:09)

Ale může! Některý HW, zejména skenery, bohužel pod Linuxem nerozchodíš. Ale rozhodně bych Winy v takovém případě nepouštěl na internet. Problém je také s kompatibilitou, zejména s O. O. org. Protože zatímco Win verze kompatibilní celkem slušně je, s Linuxovou verzí je to mnohem horší. Konkrétně textový soubor ve writeru jde ve win O. O. uložit do spousty formátů. Když si tytéž O. O. otevřeš v Linuxu, je výběr rázem mnohem chudší, i když oba systémy jsou jinak vzájemně plně kompatibilní. Jsem zvědav, kdy už se konečně objeví český React OS a jaký bude, protože to má být O. S. - freeware, který má být plně kompatibilní se všemi Win aplikacemi.

Anonym (10.3.2009 18:40:17)

Poprosil bych neplést kompatibilní a binárně kompatibilní. To druhé, což má být React OS, rozhodně nezaručuje, že tam vše poběží stejně a hlavně stejně rychle jako v nativních Windows.

krakonoš (24.2.2009 21:59:48)

Kdyby statistika vyhodnocovala podíl ne (nuceně) prodaných, ale skutečně používaných Win (zejména Vist), byl by výsledek ještě o dost horší, protože, objektivně vzato, je Vista zmetek! (Proč asi Mrkvosoft se Sevenem tak pospíchá?!?) Jenže koupit dnes NB bez Vistashitu je skoro nemožné a korektně downgradovat na XP bez zásahů do BIOSU, nebo úpravy instalačního média, rovněž. Potom se všichni diví, že se houfně downgraduje na tzv. pirátské verze XP, které nepotřebují aktivaci a jdou korektně nainstalovat prakticky na cokoli!

MLx (19.2.2009 12:50:59)

Nemylis sa. Ja som na wikipedii objavil par slusnych statistik: >w3counter.com (nemylit si to s w3schools. ktora zbiera statistiky len z vlastneho webu) >xitimonitor.com Zaujimavy je pre nas IMHO xitimonitor, ktory sa zameriava na europu a kde je podiel opery radovo vyssi - vlastne ma vacsi podiel ako Safari, Chrome a "ostatne" dohromady. Skoda je len, ze w3counter trva cca tyzden, kym vyda statistiky za uplynuly mesiac (takze vsetky weby uz spravili clanok s datami od net app. a xiti vydava statistiky nepravidelne len parkrat do roka.

Václav (19.2.2009 16:52:50)

mno ta Opera se mi nezdá. Na jednom serveru o kulturistice je Opera zastoupena skro 11%.