Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Microsoft, Linux a tak trochu lži

Microsoft, Linux a tak trochu lži

Anonym (16.4.2009 00:00:00)

Společnost Microsoft si pochvaluje, jak se jí podařilo z netbookového trhu vytlačit Linux. Což má být důsledek kvality Windows a nekvality Linuxu. Rázem se objevily hlasy, že Microsoft tak trochu „kecá“. A ohradily se i některé linuxové firmy.

karel 4 (16.4.2009 08:09:48)

Já jsem měl dobrou vůli používat ve svém netbooku Linux, vyzkoušel jsem nejméně 5 distribucí (Ubuntu, Xandros, Puppy...), nicméně žádná z nich mě 100% nevyhovovala. Zejména pro problém s ovladači k různým přídavným zařízením, namátkou k TV kartě, wi-fi kartě, modemu CDMA.......... Pokud jsou ty ovladače někde dostupné, tak bych je i uměl do Linuxu implementovat, jenže ne všechny se dají sehnat a hlavně: proč bych si měl přidělávat práci? Pokud nebudou linuxové ovladače pro všechno běžně dostupné a pokud nebude možné je do systému jednoduše zavést, budou uživatelé stále dávat přednost jiným systémům. Nicméně: pokud chce uživatel netbook používat pouze k základní funkcím a nemá další přídavná zařízení, může mu třeba Ubuntu velice dobře sloužit.

Honza (16.4.2009 13:29:34)

Pokud se jedna o uplne novy notebook s novymi komponenty, tak pak to skutecne nefunguje, ale to ani windows, bez toho, aniz by do nich clovek nahral drivery. Ze drivery nekdy nejsou od vyrobce pro linux dostupne neni vsak problem linuxu, ale toho konkretniho vyrobce hardwaru. Ja si musel pockat 3 mesice, nez vyslo nove opensuse, takze to jsem prezival s vistama, pak uz mi tam vse fungovalo. Pokud to je notebook nebo PC, ktery je na trhu uz aspon par mesicu, tak ale vsechno funguje hned od zacatku, proste nainstaluju linux, jedinym klikem stahnu balik s kodeky, flashem a operou a system je pripravenej, pak jeste jeden klik na open office balicek a je to. Vsechny programy se auktualizujou samy a netrapi me zadnej opruz s instalaci driveru a podobnych veci jako u windows. Kdyz si clovek precte nejake elementarni informace, je spousta veci pod linuxem prekvapive snazsi, nez pod windows. Netvrdim, ze linux nema mouchy, samozrejme, ze ma, jako vsechno, ale na normalni pouzivani mi to uplne staci. Je to rozhodne pruznejsi, nez vista. Pravda, pokud chce na tom clovek spustit nejaky program, ktrery je jen pro windows, musi si precist X stranek navodu, jak to na linuxu rozbehat pod WINE. Takze, kdybych si mel vybret mezi linuxem a windows XP, tak bych si vybral XP, protoze jsem taky clovek linej, jenze pro XP nejsou na nove notebooky ovladace, takze kdyz si mam vybrat visty nebo linux, beru linux, protoze visty jsou bohuzel vyrazne pomalejsi a abych s vistama cekal 10 sekund na otevreni okna prohlizece, nebo minutu na nabehnuti systemu, tak to diky, nechci.

Haf (16.4.2009 14:41:37)

Visty nejsou pomalé, ale většina domácích počítačů. Stačí Core 3Gz, 2-3 Gb ram a je tu fičák a Suse je super fíčák. K3B otevřu během sekundy, Nero můžu si jít postavit kafé a je potřeba mít vše jak má být a ne složenou levnou slátaninu. Možná neuvěříte , ale jen značkový zdroj za 2000,- a více dělá divy. Nelze levně a chtít superpočítač a tak je to se vším.

Marley (16.4.2009 16:19:39)

visty jsou pomalé a čím víc ji používám tím je pomalejší mám procesor 2 GHz a RAM 3 GB přitom minimální požadavky na systém pro visty jsou procesor 800 MHz a 512 MB RAM

ruddy (17.4.2009 19:55:03)

Windows Vista je naprosto v pohodě.Používám ji dva roky a běží rychle ,nepozoruji žádné zpomalení.Je pravda,že jsem zakázal spoustu neptřebných služeb a nemám problém s rychlostí. Jedině co mi vadí je pomalé naběhnutí zobrazení sítí.

Anonym (18.4.2009 15:43:14)

Nepozoruješ zpomalení? Pak si ty jehoVisty nainstaluj znova a poznáš změnu. Milisekunda tu, další jinde, den za dnem a pak je jasné, že nepozoruješ změnu.

Marley (18.4.2009 17:35:41)

Přesně tak, vista jela luxusně dokud byl prázdný pc, když v něm začli přibývat data je čím dál pomalejší a chyby v ní jsou určitě proč by jinak microsoft vyrazil tak brzo s novým os

Anonym (19.4.2009 14:04:19)

Je to daň za použití registrů jako centrálního úložiště všech systémových nastavení atd., navíc náchylného k poškození. Od takového systému, který vyžaduje údržbu kvůli pouhému užívání nic jiného nelze čekat.

Honza (16.4.2009 22:22:59)

hm zdroj nechapu na co bych potreboval lepsi zdroj nez Fortron v cenovy hladine 1500Kc (500W). Drtiva vetsina PC nema vic nez 2 pevny disky a to tyhle zdroje utahnou. Tady jde o to, ze vista je pomala jak hnuj na konfiguraci na ktery winxp bezely slusne to je to co lidem vadi oni o vistu ani nijak zvlast nestoji resp. je jim jedno co tam bezi pokud to funguje..

petr (17.4.2009 11:45:36)

SUSE je třeba fičák, ale neumí ani zjistit kolik je ještě inkoustu v tiskárně Epson. Neumí to prostě základní věci. Tak čím to potom chce přitáhnout lidi k linuxu ? Jedině lhaním o tom jak už příští rok opanuje linux počítače. Jenže tyhle lži už linuxáci šíří od roku 91 a pořád nemají na víc než na necelé 1% podílu OS na desktopech. Ani zadarmo to lidi nechtějí :-D

hate (17.4.2009 12:27:27)

můžete mi doporučit operační systém, který dokáže zobrazit množství inkoustu v tiskárně bez softwaru výrobce tiskárny? stejně jako do windows musíte nainstalovat software například od epsonu, musíte si přes repozitář pořídit obdobný program i v linuxové distribuci.. pokud se nechcete smířit jen se základní funkcí tiskárny podle mne neumíte odlišit co je základní věc v OS

petr (17.4.2009 21:05:42)

OS který by uměl zobrazit množství inkoustu v tiskárně samosebou není. Výrobci tiskáren zn. Epson stojí ale MS Windows evidentně stojí za to aby pro své tiskárny k tomuto systému dělal ovladače včetně implementace funkce zobrazení hladiny inkoustu v náplni. Ale linux mu za to jak je vidět nestojí. A to ani v případě SUSE, které je vnucováno firmám jako náhražka Windows.

hate (17.4.2009 22:49:28)

no některým to očividně za to stojí i v případě linuxových distribucí http://img2.imageshack.us/img2/7036/tiskarna.png opět ale řešíte výrobce tiskáren a podle jeho kvality a přístupu k zákazníkovi pak hodnotíte operační systém btw epson má své ovladače i pro linux .)

petr (19.4.2009 11:49:50)

Asi jste si nevšimnul že ten obrázek ukazuje tiskárnu od HP a já se bavím o Epsonu. Pro tyto tiskárny opravdu zobrazení hladiny inkoustu v linuxu není a tím pádem je to pro uživatele Epsonů nepoužitelná náhražka MS Windows. Uživatele nezajímá důvod proč něco v linuxu není, když mu to Windows nabízí. A proto na linux lidé nepřecházejí. Nemají k tomu důvod.

MLx (19.4.2009 13:28:10)

A skusali ste aj nieco na to pohladat alebo tu len fnukate v diskusii?Zobrazenie stavu atramentu je hracka a nie sucast drivera, takze to pochopitelne bude ako samostatny balik. Podla toho, co citam, je na to kniznica libinklevel, skuste pozriet, ktore baliky na nej zavisia. Este by som bral, kebyze poviete, ze to nefunguje, ale vyplody, ze v Linuxu na to soft neni su lzi. Vas Google-fu rating: 0/10 Vas Troll rating: 3/10

petr (19.4.2009 15:32:46)

Jako uživatel Visty nemám zapotřebí něco podobného hledat. A uživatelům linuxu by toto měli automaticky do distra nacpat jeho vývojáři. Když to nedělají, jasně tím lidem dávají najevo že distra dělají programátoři pro programátory a ne pro běžné uživatele. Většina lidí potřebuje na počítači pracovat a ne že si s ním hrají a ladí něco co má být samozřejmé.

MLx (19.4.2009 16:35:02)

Uzivatel Visty sa chvasta uzivatelovi Linuxu svojim predinstalovanym softom? ROFL! :D :D Uz ste si nainstalovali: -vsetky ovladace nedostupne cez Win Update? -nejaky riadny soft na vypalovanie, ktory vypaluje image CD/DVD? -archivator, ktory zvladne viac ako len .zip? -klient na ICQ? -PDF prehliadac? Your Score: -1, Own goal Najvacsim problemom Linuxu je male rozsirenie, takze nikto mi nevie z voleja poradit dobry soft na urcite veci - aj ta hrstka uzivatelov, ktoru Linux ma, ho pouziva len na uzku oblast pouzitia a o "typickych" aktivitach windowsackych power-userov nema ani ponatia. Viem, lebo sam som takym uzivatelom bol. Ano, na Linuxe sa stale neda robit kopa veci z Windows, alebo sa da robit len velmi obtiazne (BT headsety, internet cez BT, multi-monitor, komplet ovladanie mobilu v style FMA, TFTP server na par kliknuti...) - uznam, kebyze poukazete na jednu z nich, lebo sa jedna o velmi uzitocne veci ktore niektori uzivatelia potrebuju k praci. Ale hladina atramentu? Ktora navyse existuje, len ju treba v manazeri balickov nainstalovat (mozno ani to nie, jeden z tych balickov je applet do gnome panel, tie zvyknu byt default)? Be gone, troll...

hate (19.4.2009 15:10:25)

ale ano všimnul, proto jsem napsal "no NĚKTERÝM to očividně za to stojí i v případě linuxových distribucí" a za to postnul link s obrázkem .) windows/linux nic takového nenabízí... pochopte to konečně.. "nabízí" to epson

michal121 (17.4.2009 03:10:10)

Já vůbec nechápu,jak někdo může napsat,že se mu okno u Vist otvírá 10 vteřin.Já mám na NB Visty asi 14 měsíců,mám tam nainstalovaných snad 35 různých programů,včetně her typu TES:Oblivion a za celou tu dobu mě spadly 2x.Co se týče otvírání oken,tak to je stejně rychlé jako na začátku.Ono to bude všechno trochu jinak,problém nebude ve Vistách,ale někde mezi židlí a klávesnicí(myší).

Drak31 (18.4.2009 11:03:54)

to co pises michale121 je blbost!precti si neco o vistach!tvrda neznalost!bud rad ze ti visty chodí...jinak stoji za kulovy!sam microsoft pripousti ze ač byli dlouho pripravovany ze jsou nepovedeny!zaverem "zlaty XP!!"

Tinker (16.4.2009 18:37:47)

To je daň za to, že člověk nemusí kupovat licence a systém běhá bezproblémově ;) Já měj kdysi dualboot win XP a Ubuntu. S ubuntu jsem neuměl, ale bylo o hooodně rychlejší než XP (a to byla verze 6.06). Na tý jsem se naučil že se nesmim přeceňovat a používat mozek (jinak jsem instaloval znova - teď už je to jednodužší, ale v dobách kdy člověk nevěděl...bylo mi čerstvě 14). Samozřejmě že jsem měl radši XPčka, ale jednoho dne nenabootovaly a já se musel smířit s polofunkčním Ubuntu 6.06 (kam se hrabe na dnešní 9.04!!!). Tam jsem si uvědomil že to co vypadá složitejší je nakonec jednoduchý - třeba Synaptic. Než abych dával pořád next a podobně, tak jen označím co chci a JEN JEDNOU potvrdim ;) Pak v dalších verzích jsem objevil zdroje SW, nakonec dokonce i Ubuntu Tweak (myslim že se to tak píše) - ten mi pomoh až jsem se divil! Teď pro mě není problém do maximálně několika hodin nainstalovat Ubuntu, všechen SW co potřebuju, než se to nainstaluje (spíš stáhne) tak stihnu upravit design prostředí (něco ve stylu win 7/win vista) a nastavit si firefox(i stáhnout kupu add-onů). Pak už jen restart, nastavit thunderbird, SMPlayer a....to je asi tak všechno :) To je pár minut. A pak už jen třeba rok používání (klidně i víc). Nevýhoda Linuxu - neotravujou tam viry a podobně -> člověk má čas na práci a nemůže se na nic vymlouvat. Ale ve výsledku je to praktický ;) Ještě k aktualizacím (článek) - MS vydá aktualizace v určitou chvíli, třeba v Ubuntu se vydá aktualizace chyby (i menší, nemusí být kritická) hned jak tu chybu někdo objeví a opraví....a ne že budu čekat s nezabezpečeným systémem na nějakou středu či co až se stáhne aktualizace a bude to chcít vypnout a zapnout PC! To Ubuntu potřebuje jen při větších aktualizacích, většinou stačí jen vypnout a zapnout program. A Linux mi celkově příjde o hodně rychlejší - na Vistách otevírám třímegovou fotku půl minuty (po zapnutí to hafo pracuje), v Ubuntu se otevře maximálně během několika vteřin (a to když systém třeba instaluje aktualizace). Nemám žádný dělo - AMD Athlon 64 na 2GHz; 1GB RAM, 160GB HDD a 256MB RAM. Ale stačí. A bude stačit klidně i několik dalších let ;)

Jirka (18.4.2009 16:29:50)

Mám openSuse 11.1 (na destopu 64bit, v EEE904HD 32 bit) instalace ohne problem, na "jeden" klik se nainstaluje sytém, aplikace,ovládače, jen nVidii jsem přeinstaloval OneClickiInstal orginálem od nVidia (podpora 3D). Videokarta WinFast VC 100 mi na Suse jede bez problému. Vlastně bez problému jede vše. Problém jsem zažil akorát v zaměstnání, kde jsem po připojení Sonyericssonu do USB zjistil že bez instal. CD od SonyEricsson foťák nepojede a nic z něj nepřečtu, ale to bylo na XPčkách (na OpenSUSE jsem takové problémy s HW nepoznal). Jediný věc nenjede a to bráchův scanner HP 3770 (3660 nebo tak nějak) má pohužel nepodporovaný typ z dob kdy používal XP a výrobce HW dodával ovládače jen pro XP.