Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Konec dobrých e-shopů a levného zboží v ČR?

Konec dobrých e-shopů a levného zboží v ČR?

Anonym (22.4.2009 00:00:00)

Globalizace prostupuje všechny sféry lidského života a jak vidno, nemíjí už sám o sobě globální internet a zejména elektronické obchody. V praxi se začíná čím dál častěji objevovat trend, kdy výhradní dovozce nebo výrobce diktuje minimální prodejní ceny svého zboží na internetu.

Martin Dukát (22.4.2009 00:46:51)

To je jak za komunismu ceny vsude stejne a plus jeste ta enzura Internetu a takhle lidove mileci by nebyli? State muzu uz vubec uprdnout nebo na to musim mit uredni svoleni od komise?

nonferatus (22.4.2009 06:31:01)

SVOLENÍ! Rozhodně! A pravidelně placenou zálohu na bioplyn, každý pšouk evidovat, řádně hlásit a čtvrtletně dopočítat daňový doplatek k zaplaceným zálohám. Kdyby vám náhodou vyšel záporný doplatek, stát ho nevrátí, ale v uvedené hodnotě si ve vybraných obchodech dofasujete zelí a cibuli. Ale jinak bomba! Kartel na druhou. A ten bombastický tendenční článek! Komu vadí co udělal volný trh s počítači? Já myslím, že je to spíš nezvratný důkaz, že fungoval. Mimochodem daleko větší vliv na propad cen počítačů a komponentů má určitě přesycenost trhu. Dvojkovou řadou pentií (a jejich ekvivalenty) počínaje byla pitomost házet je na sběrné dvory jen kvůli HW obnově. Nakonec ty nadupané dvoujádra, čtyřjádra brouzdají po netu, občas něco vypálí, vyzvednou poštu, brnknou někomu přez skype, v lepším případě ještě brouzdají nějakou firemní databází. Patřím ke generaci, která byla před dvaceti lety strašena volnými cenami, a občas jsme se jich skutečně báli. Dnes, kdy nesporné výhody vidí snad i důchodci, nás globální dodavatelé vrátí k cenové regulaci?

Anonym (22.4.2009 07:33:26)

Cenová konkurence je jistě přínosná, ale třeba to, k čemu došlo ve výpočetní technice už je extrém. Ono tahle věc má jeden velice škaredý důsledek o kterém běžný člověk až tak moc nepřemýšlí, ale který tu je - nedají se koupit slušné, kvalitní a přitom trvanlivé věci. Někdy si už děláme legraci, že výrobci nasazují do výrobků trpajzlíky, kteří po skončení záruky začnou mlátit kladívky a danou věc rozbijí - problém je, že ty věci se dneska hodně často tak chovají, životnost kousek přes záruku a šlus. Btw PII a PIII jsou už dneska hodně problémové kousky - člověk musí být hodně trpělivý, aby na nich vydržel pracovat (a zkuste si na nich pustit skype s videem - ani náhodou).

nonferatus (22.4.2009 09:19:14)

takřka ve všem s vámi souhlasím jen s tvrzením, že v dobách před internetovými obchody mělo zboží mnohdy stejně mizernou kvalitu a nebyly tu v té době ani řetězce. Dokonce bylo nutné prodloužit záruku z 1/2 roku na 2 roky, protože většina prodávaného spotřebního zboží tehdy obsahovala trpajzlíky taky, s aktivitou adekvátní tehdejší záruce. Skype s videem je daleko více závislé na propustnosti sítě, než rychlosti procesoru. Běžně chodí na půlgigovém procesoru, na tom trvám. Ostatně moji první DVD-rom jsem si kdysi koupil k celeronu něco přez 400MHz taktoval jsem ho tenkrát někde k 480, nebo tak nějak, už si to moc nepamatuju, ale fakt je, že jsem na tom graboval filmy.... Moje dcera má dodneška pentium 366, 512 Mb RAM, grafiku nějakou třicetdvojku a zmíněná DVDrom od Asuse ji tam běhá nadále, pohádky v DIVx, je pravda, že zmíněný skype má s videem trhaný zvuk a bez videa ne.

nonferatus (22.4.2009 09:37:49)

a proč na nich nevydržet pracovat jsem vůbec nepochopil. PC mám P4 hyperthritting 2,8 GHz Ram 2Gb, netbook eeePC celeron cca 600MHz, 512Mb RAM. Při práci nepoznám rozdíl, snad na PC rychleji nabíhá OOo. Jinak používám-li soft adekvátní HW, je práce naprosto totožná. Klasický notebook P4, 3,4Kg jsem hned po tom, co jsem ho zavrhnul věnoval dětem. Pokud si systém odladíte, chodí vše. Naopak na eee rychleji skáčou okna. S linuxem, XFCE... třeba gnumeric a abiword okamžitě po dokliknutí. OOo tam používám jen kvůli konverzi do *.pdf (lenost, ničím jiným to neumím) Jinak DIVx přímo z SD karty.... normální použití, běžná práce.

EL (22.4.2009 15:07:22)

Jak vůbec můžete srovnávat nějaký eee 600 MHz s P4 2800 MHz mi vůbec není jasné...a filmy na P 366 MHz to bych se moc divil. Musím však souhlasit s kvalitou dnešních výrobků , třeba základních desek. Stařičké P2 a slot 1 mají povětšinou kvalitní kondy a na novějších deskách jsou všechny nafouklé. Dělá se to tak,že: Někde v čínské bambusové chýši flákají kondy a na ně dají pěknou barevnou oláčku s renovovanou značkou a pokud se časem proflákne , že je to šmejd , stačí změna značky a fláká se dále stejný čínský šmejd.

Xspy (23.4.2009 00:22:23)

Přesně tak . Nikdo s návratem k cenové kontrole už nezaručí , že si nedonesete stejný šmejd jakým je dnes trh přesycen . Nejvěštím neštěstím jsou autorizovsní prodejci - ti za stejný čínský šmejd trvají na ceně která je naprosto nereálná .

Haf (23.4.2009 18:39:00)

Taková malá zkušenost s Creative. Koupil jsem nejlevnější zvukovku audio čip Xfi, ale v Linuxu byla rozpoznána jako Live se starým čipem, ovladače se nainstalovaly a běží. Po dvou letech jsem do druhého poč. koupil PCI audio extreme a mám smůlu Xfi nepracuje (ovladače jsou až pro karty od 3000,- nahoru). Chci jen říci, u první levné za 1200,- je tam podvod s čipem.

nonferatus (24.4.2009 09:54:01)

tyhle podvody s HW jsou běžné na všech frontách, u značek i noname, jsou toho na netu plný diskuze. A dovolím si silně pochybovat, že když prodejci budou prodávat za diktované ceny, něco se na tom změní.

Anonym (24.4.2009 13:18:08)

Tak si nainstaluj rusky neoriginalni ovladace a vsechno ti pujde.

nonferatus (23.4.2009 15:10:19)

a kdo tomu nevěří, ať se podívá na Armagedon, jak ten Rus začal do tý lodi řezat kladivem se slovy ,,americky komponěnty, rusky komponěnty, všecko je to chonkong". Pouze dodávám, co bychom za to dnes dali, aby to byl honkong. Ten chaina potřebovala vráti, aby mohla flákat ty nálepky v tý džungli. A moje srovnání? Výše jsem psal o nesmyslnosti upgrade HW pro mnohé uživatele, neboť budou-li na tom dělat z 90% výše popsané nepoznají rozdíl. Jinak řečeno otázka zastavení trhu s počítači a propadu cen nesouvisí s cenovou konkurencí, dokonce ani s tzv. krizí. Tato situace přijít musela, otázka jen byla kdy. Ty ceny nejsou dole kvůli eshopům, trh kvůli nim taky nestagnuje - prostě to nemá kdo kupovat, protože všichni to už mají. A byť by byla výdrž jakkoliv mizerná, naflákalo a prodalo se toho tolik, že v každé rodině je několik plně použitelných PC + mraky dalších komponentů. O firmách a jejich IT pracovnících nemluvě. Co se týče reakce Xspy, k tomu není co dodat - donutí nás kupovat cenově regulovaný a předražený šmejd. Firmy dnes investují kromě vývoje také do toho, aby jejich výrobky nevydržely zas až tak moc dlouho přez záruku.

Rhino (22.4.2009 12:31:13)

Výrobce si bude určovat co komu prodat a za kolik to on smí prodat - no super a volný trh je kde? Nemám pocit, že ve všech restauracích mají řízek za stejnou cenu a funguje to. Zákazník má právo si vybrat nižší cenu a nižší (nebo žádnou) úroveň služeb v ceně. Kdo chce škodovku, tomu mercedes neprodáte. S tou regulací to bude jak za komančů, všude stejný ceny a veškerý servis na nule.

Haf (22.4.2009 13:28:16)

A nehledě jak si začínají účtovat nereálné poštovné , třeba si koupíte jedno CD a poštovné, nová moda balné 290,- Czk.

suarez (23.4.2009 22:37:16)

No já nedávno narazil na Zlínsku na obchůdek se značkovým el. nářadím kde měli rotační sekačku na trávu jen o 100Kč dražší než v internetovém obchodě. Jenže kdybych započítal dopravu, vyšla by ta přes internet dráž. Prodejce z kamenného obchodu mi řekl, že je to poslední kousek z výprodeje, jenže já u sebe neměl dost peněz. I když tehdy jsem neměl jistotu, že ji vezmu, ochotně mi ji tam bez zálohy zarezervovali do dalšího dne. Nakonec jsem ji jak kvůli ceně tak kvůli ochotě prodavače vzal. Kdyby někdo chtěl, přes email sdělím i název obchodu - tady by to byla reklama :) Výhodou je že si zboží můžu vyzkoušet a osahat, na internetu se mi např. u vestavné trouby stalo že měla místo 2000W celých 3500W a když jsem to reklamoval doslova se mě vysmáli a řekli, že je do omylu uvedl výrobce a nemůžou nic dělat, leda že bych zaplatil dopravu zpět! :-(

Anonym (25.4.2009 08:17:14)

Je to smutné ale článek je pravdivý. Už loni jsem si všiml že grily značky w...r stojí všude stejně. Ať v kamenném obchodě či eshopu. Jednoznačně diktované ceny. A nejhorší na tom je že oproti minulému roku se cena zvedla docela výrazně. A opět všude a na stejnou výši. Je to hnus.