Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Počítač pro starce?

Počítač pro starce?

Anonym (26.6.2009 00:00:00)

Microsoft a sdružení Život 90 odstartovaly před více než rokem (duben 2008) projekt Počítač 50+. Jeho cílem bylo uvést na náš trh počítač pro seniory, kteří s počítači začínají.

Rebel (26.6.2009 20:32:01)

Jeden můj kolega šel asi před dvěma lety do důchodu a ojednal si u mě počítač,na fotky,na net a pro vnoučata. Sestavil jsem mu jej na míru,možná až zbytečně výkonný a zaučit kolegu mi trvalo asi 2hod.Aspoň základy,net a office,základní úprava fotek.A to nikdy na PC nepracoval. Když to pro svoje známé udělá každý,tak takoví vydřiduši musejí krachnout. Oni i ti staříci jsou dost mazaní na to,aby nějaký blbý comp zmákli. A nemusí se nechat odírat.

Roma (26.6.2009 21:15:25)

Počítač pro starce 50+? Osobni pocitace bylyi u nas bezne k dostani od roku 1990, tak padesatiletym bylo tehdy 31. Legracni je domnenka, ze pro 50+ je osobni pocitac dnes novinka a s pocitaci dnes zacinaji :) Pokud snad nekdo takovy je, byl uz v roce 1990 zabedneny a dnes to tedy nedozene, a proc taky, kdyz mu PC 20 let nechybelo.

j.s. (30.6.2009 13:26:25)

Mně domněnka, že pro dnešní padesátníky je počítač něčím novým, legrační nepřipadá. Vážně jsem se o počítače začal zajímat až po škole, v roce 1995, svoje první PC jsem si potom koupil v roce 1997. Byla to revoluční doba Pentií a Windows 95, které šly vstříc obyčejným uživatelům. Ale všechno bylo stále ještě v plenkách a nebylo žádnou zvláštní výhodou počítač vlastnit. Za tu šedou krabici s monitorem jsem tehdy dal hodně peněz jednoduše proto, že mě počítače zajímaly. Byl to koníček, žádný užitečný nástroj. Proč by tehdy měl někdo vyhazovat desítky tisíc za něco, co mu bude k ničemu? Dnes je situace jiná. Slušně výkonný a vybavený počítač lze pořídit repasovaný i s monitorem za 4 tisíce i s dvouletou zárukou, nový do deseti. Laserovou tiskárnu lze koupit doslova za babku. Vysokorychlostní internet je dostupný na většině území, případně jsou dostupné pomalejší alternativy za paušál. A hlavně, český internet je dnes úplně jiný, než dnes a i člověk nevládnoucí angličtinou tam najde spoustu velice užitečných věcí. Dnes má pro koupi počítače důvod i člověk počítači "nepolíbený." Mylná je představa, že většina třicátníků v roce 1990 šílela po počítačích. Možná někde na matfyzu nebo VUT. Obyčejné třicátníky to nechávalo chladným, stejně jako ostatní lidi. Nabízí se analogie s mobilními telefony. Nejprve výstřelek bláznů a snobských zbohatlíků, dnes naprosto běžná a praktická věc, kterou používají i lidé, kterým to tehdy nic neříkalo. Nicméně souhlasím s názorem, že popsaná podoba počítače pro padesátníky je přinejmenším hloupá. Ne každý padesátník má problémy se zrakem, aby musel mít jenom kvůli tomu velký monitor a velké ikony a po základním zaučení s internetovým vyhledávačem si ty jízdní řády najde na netu sám a odkazy si sám uloží. Na dnešní počítač stačí trochu zdravého rozumu. Takže spíše než urážet padesátníky speciálním počítačem, lepší by byla nabídka kvalitního školení práce s PC.

anonym (19.1.2011 08:31:26)

Teda jste mě nadzvedl. Takovou ptákovinu jsem už dlouho nečetl. Vetšina dnešních padesátníků měla tu "smůlu", že zrovna v té době se začali cpát na všechna možná i nemožná místa a chcanechca s nimi museli pracovat. Nevím, kolik vám bylo v 1995 (19 či 25), ale váš názor spíš svědčí o těch 19. Jistě, bouchače z Kolbenky to nechávalo chladným, ale toho vždy akorát zajímalo jak si naprat nácka a vyvalit se na gauči s pivem v ruce u tydlivize :-) A napsat, že PC v roce 1997 byl neužitečný nástroj, může s prominutím napsat jenom blb nebo nezralé kuře.

prokji (26.6.2009 21:15:42)

Žasnu spolu s autorem článku nad arogancí tvůrců tohto "projektu"-jakým právem předpokládajííí, že člověk nad 50+ je počítačový, potažmo internetový analfabet? Dokážou si ti marketingoví mágové spočítat , že v době nástupu PC technologií do široké praxe /kolem 1990 u nás/ jimi uvažovaná cílová skupina byla 30+ a tedy kdo měl zájem,měl i možnost. A v době , kdy tito draví dynamičtí manažeři drtili násobilku v základní škole, dnešní 50+ živě komunikovali na BBSkách - takže předpoklad, že 50+ je automaticky počítačový analfabet mě poměrně slušně uráží - naopak znám ve svém okolí spoustu rychlokvašených Young "GURU", kteří nedokáží sestavit jednoduchou úlohu v Excelu...Ostatně ve svém věku /56+/ nemám ani sebemnší potíže s ovládáním svého D2...

Jirka (28.6.2009 09:00:30)

No jo Mrvosoft, teče mu do bot, tak se snaží najít novou cílovou skupinu, kterou by oškubal.

jiri.h (30.6.2009 20:33:59)

Možná by mohl v osvěte být nápomocen i nový online magazín Dvojklik (http://www.dvojklik.cz), o kterém jsem četl na živě.cz Přináší docela zajímavou formou aktuality ze světa IT a technologií. Co na něj říkáte?

tom61 (5.7.2009 12:51:38)

Nedávno jsem od si půjčil od svého známého flashdisk na kterém antivir detekoval conficker. Když jsem to známému řekl, tak prý je to jeho syna(2rok sš) a ten mi vzkázal, že ten vir zpomalí počítač méně než nainstalovaný antivir. Takže to je počítačová gramotnost mladých. tom