Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Zítra budou spuštěny Datové schránky, mají ale dětské nemoci

Zítra budou spuštěny Datové schránky, mají ale dětské nemoci

Anonym (30.6.2009 00:00:00)

I když Ministerstvo vnitra dělá co může, aby datové schránky zprovoznilo včas, ukazuje se, že ne vše je tzv. košer. Datové schránky mají spoustu problémů a jejich význam a definice je utvářena víceméně za pochodu.

Jíra (30.6.2009 07:40:20)

Spíš než zítřek bude zajímavější nejspíš říjen, listopad 2010 až bude po volbách do obecních zastupitelstev :-) to budou zmatky při změně starostů. Chudáci kandidáti než se rozkoukají na novém teplém místečku.... Nic proti 70níkům, určitě se jich pár najde co jsou v informatice jako doma, ale znám i takový, kterým se řekne "myš" a už kladou pasti a mají právo a mnohdy občanskou povinnost kandidovat. :-)

Anonym (1.7.2009 14:06:38)

Je to jedna velká Langrovina. Nejsem odpůrce nových technologií, ale mám obavu, že ČR s dat. schránkami šlápla do velkého lejna a Langer ji do něj nasměroval. Fyzická osoba si (pokud je svéprávna) schránku nezřídí, upletla by si totiž na sebe bič (pokud by obsah pravidelně nekontrolovala, mohla by se dočkat po 10 dne nemilého překvapení). Vydělá na tom snad jen p.Zajíček a Česká pošta (a třeba nepřijde zkrátka i Ivan).

the.max (1.7.2009 17:53:17)

Tak pokud se do toho zase nahackovala Software602 tak jsme (my Linuxaci) opet v prdeli, protoze ty jejich formulare je jsou jen pytel . V Linuxu to pouzivat nejde, i kdyz puvodne kdyz se prihlasovali pred lety do nejakeho vyberka, tak jasne slibovali, ze podpora ostastnich operacnich systemu bude, chvili po tom co vyberko vyhrali prohlasili, ze verze pro jine systemy nebude, protoze by to bylo moc nakladne. Podle me to bylo jasne nesplneni zadanych pozadavku pri vyberku, ale asi tento nazro mam jen ja. Dnes, kdyz uz me teda budou nutit mit datovou schranku, tak nevim jak to budu resit, ale kupovat si kvuli tomu wydle opravdu v planu nemam. SW602 sice udajne dela na nejake podpore pro Linux, ale co jsem zatim o tom slysel, tak je to opet pytel, tentokrate vsak 32bitovych sr*cek. Oni vzali Wine a do nej nejak narvali ty jejich formulare. Instalace je pouze pro vybrane distribuce a ne zrovna nejaktualnejsich. Omlouvam se za takto ostrou reakci, ale bohuzel nemam na vyber.

XY-CZ (1.7.2009 22:31:34)

V hlavních distrech Linuxu "to" používat kupodivu lze :). Dále je nutný Firefox verze 3.0.0 a vyšší. Ten vámi zatracovaný plugin je také připraven pro Linux.

úředník :-) (1.7.2009 17:57:38)

Od 1.7.2009 jsme měli být prvním státem světa, jehož úředníci veřejné správy povinně používají datové schránky. (V sousedním Rakousku to sice už mají, ale je to nepovinné.) Už tenhle fakt by měl zchladit elán a zamyslet se nad možnými riziky. Byrokracie a písemné vedení a potvrzování dokumentů má mnohé nedostatky, ale jednu hlavní výhodu - dlouhodobou právní platnost. Dodnes si můžeme přečíst zakládací listiny z doby Karla IV, dodnes jsou čitelné (a u soudu připustitelné) právní zápisy z doby Rakouska-Uherska, týkajících se třeba nemovitostí. Víte jak dlouho je garantováno uložení zaslaných dokumentů v datové schránce? 90dnů po přečtení. Příjemce má pochopitelně možnost uložit si přijatý dokument k sobě na disk, včetně elekronických podpisů odesílatele. Jenže, jak dlouho bude zabezpečena čitelnost takových zpráv v datových souborech a hlavně ověřitelnost oněch podpisů? 20 let? 50 let? I to je při současné rychlosti vývoje techniky moc. Má někdo takové zkušenosti aby mohl říci ano či ne??? Pak je vlastně ještě druhá varianta - že si budou všichni všechno konvertovat. A to á 30 Kč za stránku. (Je to ta ministerstvem proklamovaná úspora peněz?) Pro jistotu u příjemce i odesílatele. Takže administrativní pracovnice si moc neodpočinou. (Je to ta ministerstvem proklamovaná úsoura času?). Ať ano či ne, papír je stále, nejtrvalejší, nejuniverzálnější a pro gramotného občana evidentně nejjednodušší forma dokazování skutečností. Takže sláva informačnímu systému datových schránek:-))) Občané místo na poštu pro dopis budou běhat na konverzi. A vlastně proč ne, máme přece CzechPoint...