Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Proc kradete filmy a videa atd?

Proc kradete filmy a videa atd?

Petr (26.8.2009 09:00:39)

Chtel bych se zeptat, proc zde kazdy druhy ma pocit, ze ma pravo na stahovani softu, filmu a videii z internetu zdarma? Kazdy se tu chlubi, jak taha desitky neli stovky GB mesicne. To tahate jen legalni soft? A jestli ne, proc mate pocit, ze takto muzete konat? Dekuji za konstruktivni debatu.

Anonym (26.8.2009 19:50:49)

Aby se mohl nějakej blbej moralista takle blbě ptát a nebo také pro slepičí kvoč. A vyber si dobráku.

Anonym (27.8.2009 08:51:33)

Tomu se tada rika odpoved plna argumentu. Vzhledem k tomu, ze jsi se tak nastval, tak asi zadny argument ani nemas.

Anonym (27.8.2009 14:26:41)

Na blbou otázku blbá odpověď!

Anonym (27.8.2009 15:53:56)

no ty jsi neposkytl ani tu blbou odpoved, ty jsi jen zacal urazet :) ale ona absence argumentu ani jinak nahradit nejde. Jestli ti teda nevadi krazeni, urcite me nechas vybilit tvuj byt.

Anonym (27.8.2009 18:29:52)

Ty jsi, obyčejný provokatér a na toto téma nemá cenu s tebou diskutovat. S tebou se totiž nedojde k žádným relevantním koncům. Stále meleš něco o zlodějích a srovnáváš nesrovnatelné. Neuvědomuješ si, že když žiješ ve zlodějském státě kde tě na každém kroku někdo okrádá včetně toho státu nemůžeš očekávat, že ti okrádaní lidé nevyužijí příležitosti si alespoň trochu tuhle státní a firemní zlodějnu nějak vykompenzovat když je nějaká možnost. Ty zlodějské firmy dokonce zneužívají státní aparát placený z našich daní, aby chránil jejich soukromé zájmy. Ať si to laskavě zabezpečí tak, aby se to nedalo ukrást. Pokud to nedokáží, tak ať si nestěžují. Je to jen a jen jejich problém. A ty jsi jen jeden z těch užitečných blbů, který jim skáče na špek a hájí jejich zájmy. Buď z nevědomosti /to je ten lepší případ/ a nebo z blbosti /to je ten horší případ/. Toť vše co jsem chtěl na tvou blbou provokační otázku dodat.

Anonym (29.8.2009 10:50:16)

Ty budes asi jeden z tech vychlastanejch chudacku kteri tak maximalne umi ridit, flakaji se na pracaku a stezuji si, jak je kazdej okrada. Nejsi nahodou kofola??

Anonym (30.8.2009 15:20:47)

Za to ty budes Ferdo jeden z tech z těch zlodějskejch modrejch zmrdů co si nakradli a teď tu jinejm kážou o morálce. Takže jdi se svýma kecam do pr. a neotravuj tady vzduch.

Anonym (30.8.2009 17:57:10)

Chlapecku, v dobe kdy ty jsi chlastal a flakal se, tak ja studoval. Kecy jak jsem si nakrad jsou fakt usmevne. Od osmnacti makam, co ty? Jdes ve fotrikovejch slepejich na pracaku?

Anonym (31.8.2009 08:11:15)

Jenom trapné napadání diskutujícího bez věcných argumentů.

Anonym (31.8.2009 12:29:55)

musim rici, ze argumenty predlozeny byly - klesajici navstevnost kin, bankrotujici pujcovny, klesajici zisky distribucnich spolecnosti. jedina na co jste se zmohli bylo to, ze i tak jim zustava dost penez, coz jak jiste uznas, je argument na baterky. Rikej si co chces, ale paklize autor vyslovne nechce volne sireni vyrobku po internetu a ty tak cinis tak jsi podvodnik, zlodej, komplic....rikej si tomu jak chces, ale v poradku to rozhodne neni.

dan (1.9.2009 11:54:53)

ja to neukrad ja to nasel, dal jsem hledat a nasel.... a za druhe, kdyz ukradnu auto, mam ho doma a tomu druhemu chybi.... kdyz si stahnu novy sedmicky, porad tam budou pro dalsi, nikomu nechybej... tak co jsem ukradl.... a pro toho deb..ila se stodvacetdevitkou v ajpine.... UCELY se pisou s tvrdym, desne me tim ser..es, nauc se "ceski ty hovato pubescentni"... zdar a silu piratum a smrt takovejm jako jsi ty a stodevetadvacitka. a aby ses pos..ral zavisti, mam doma vse okopirovane, nic nemam legalni a dokonce i ti wifinu pres kterou jedu si neplatim... je neci odnaproti a je blb kdyz si ji neumi zabezpecit.... odpoved na vse pro tebe je: PROC NE KDYZ TO JDE! :-) alah s tebou i se stodevetadvacitkou

Anonym (1.9.2009 17:49:13)

klasicky cech, proc nekrast kdyz to jde? Jen pockej, az jednou nekdo okrade tebe a PCR bude reagovat stejen jako ty ted. Btw jak presne navrhujes, aby distributor zabezpecil sve dilo? Jak zamezis tomu, aby popripade naky chytra nenasdilel koupene dvd?

Anonym (1.9.2009 20:33:29)

BTW: Auto mi vykradli 7x a 7x to pčr odložila... a to ti cigáni žádné poplatky neplatí, jako my platíme poplatky OSA...

hm (3.9.2009 01:44:43)

Že se s tím debilem vůbec bavíte.Stačí se podívat na jeho češtinu jsis atd napřed se ty anonyme nauč česky a pak tady kydej bludy...

dan (4.9.2009 12:13:37)

me tez... sice jen jednou mi autak ukradli, ponicili, toho fetku chytli primo v nem, ten se vymluvil ze mu ho pucil jeden znamej i kdyz v zapalovani mel vrazenej sroubovak.... a pak ho pustili a pripad odlozili a znicene auto mi vratili.... asi tak... takze anonyme se stodevetadvacitkou v ajpine, polib si sos, az ja neco vymyslim a budu to prodavat znova a znova, mou myslenku... a nekdo me ji ukradne a bude ji sirit dal, rozhodne se neposeru. ale kdyz me nekdo ukradne neco co si veme a ja to uz mit nebudu, tak to asi srovnavas nesrovnatelne ptaku.... to si v prvni rade uvedom. a za klasickyho cecha se klidne povazovat budu, nesnasim cigany a jinou neprizpusobivou vetes, protoze ti kradou to co jinemu pak chybi.... to ze stahnu film/hudbu/soft to je uplne jina pisnicka... uz si to uvedom, to se nekrade, to se downloaduje.... :-) alah s tebou

Anonym (31.8.2009 18:37:18)

Ty mas co rikat s tim napadanim diskutujicich :)

M!d!m@n (26.8.2009 20:43:05)

Na stazeni filmu nebo videa nebo audia mate pravo podle ceskeho zakoniku.V tom problem neni muzete stahovat o sto sest jak se vam zliby.Zalezi jakstahujete jestli rapid nebo torrent.Torrent je nelegalni ale jestli stahujete pres rapid(jsou i jina uloziste)Je to podle nasich pravnich predpisu vpohode.Tak proc ne kdyz se nedopoustim zadneho prestupku.

Anonym (27.8.2009 08:50:51)

dopln si pravni vzdelani. Blabol, ze je nelegalni pouze sdilet je naprosty nesmysl. Nelegalni je SIRIT. A jako sireni lze klasifikovat jiz to, ze mas nelegalni material u sebe na disku. Viz nedavne zaloby v USA. Ti lide nic nesdileli. Jenom meli veci ulozene na disku.

Anonym (27.8.2009 10:19:14)

Jo, ale jsou jiné zákony v USA a jiné u nás v ČR

Anonym (27.8.2009 11:33:34)

nei pravda, autorsky zakonik nema omezeni pouze na urcite stat. Jakmile je povolena distribuce vyrobku, plati pro ni vsude stejne pravidla.

Anonym (27.8.2009 17:59:29)

Si pis ze autorsky zakon ma kazdy stat svuj (neco je sice sjednoceno mezinarodnima smlouvama, ale to je pouze mala cast)

Anonym (27.8.2009 18:23:51)

Nevim jestli to plati vzdy, ale zpravidla se podepisuje jedna distributorska smlouva pro EU, jedna pro USA a dalsi pro Asii. Nicmene, az do ted byla distribucni smlouva pro EU a USA stejna. Zakonik sice rika, ze ty mas u AV del moznost si je stahnou z internetu, ale nesmis tak zapricinit ztratu nebo snizeni zisku ditributorovy. Takze vzato zcela logicky, kdyz si stahnes film, tak na nej uz potom asi nepujdes do kina, tj se dopoustis kraceni zisku pro distributora. Proto si myslim, ze by slusny pravnik dokazal uhrat jako trestne i stahovani AV del.

Anonym (27.8.2009 20:21:26)

Jenže přesně tady nastává ten problém, když si stáhnu film, a kouknu se na něj, tak potom už na něj nepůjdu do kina, ale já bych na něj do kina nešel ani kdybych si ho nestáhnul, jedinej rozdíl pro autora by byl v tom, že by měl o člověka, kterej mu může šířit reklamu zadarmo ač bez zisku. a přesně zde nastává obrovský zlom Microsoftu, kdyby se nenašel nikdo, kdo by nenašel způsob jak windowsy ukrást, používalo by předražené windows zlomek lidí. Mnohem víc lidí by používalo linux, a existovaly by i mnohem propracovanější a funkčnější linuxové distribuce, které by stály jistý finanční obnos (vím že i dnes existují, ale to je spíše pro firemní využití....) tím sem chtěl říct, že autoři by měli bejt rádi, že lidi jim kradou díla, protože kdyby nekradly tak by měli menší zisky...jelikož, 10 lidí co film ukradne, tak pak doporučí film dalším 5 (dohromady 50 lidem, a z těch padesáti si jich třeba 40 - 45 film zase stáhne, ale těch 5 - 10 půjde na doporučení do kina i když by původně do kina na neznámý film vůbec nešly.

Anonym (27.8.2009 20:44:47)

Zákon je nadřazený jakékoliv smlouvě a cokoliv je v zákonu a smlouvě v rozporu, tak platí zákon (typický případ je EULA u SW - tam je skoro polovička věcí u nás neplatných). V našem zákoně není o žádném snížení zisku ani ň, je tam jenom uvedeno že si můžeš u AV děl pořídit kopii pro vlastní potřebu - takže u nás se na nějaký zisk nemusíš ohlížet. Právníci se k tomu vyjadřovali - rozhodně za současného stavu není šance čistě za stahování někoho dostat, pokud stahuje v rozumné míře (t.j. stahuje toho tolik, kolik stihá ukoukat/uposlouchat). Pokud někdo stahuje "do zásoby" jak zběsilý tak by se to možná dalo, ale je to natolik vachrlaté, že se do toho nikomu nechce jít. Ostatně i z OSY prohlásili, že čisté stahování je sice neetické, ale v podstatě nepostižitelné.

haha (29.8.2009 07:37:05)

pry dopln si pravni vzdelani, a potom tady placa takovy hovadiny....

Dandys74 (28.8.2009 08:53:49)

Možná to bude tím,že v USA je nelegální i stahovat,kdežto u nás je to zcela Legální (pro vlastní potřebu při nešíření díla dále).

Vilik (26.8.2009 20:57:06)

Až nebudu muset platit výpalné darmožroutům s OSA a jim podobným za výrobky, které s filmy nemají nic společného a ceny se budou pohybovat ve výši jejíž poměr k platu bude podobný jako jinde v civilozovaných státech, tak nebudu stahovat nic a vše si koupím, protože to bude pro mně jednodušší, budu mít na vše oficiální podporu, nebudu muset řešit zádrhele s funkčností atd. Ale pokud budu platit třeba za kopírku či tiskárnu a podobné výrobky tak využiji svého "práva " předplatitele.

Anonym (27.8.2009 08:48:47)

vysvetleno vyse, poplatek je zde aby jsis mohl delat legalni kopie pro sve ucely. Jestli chces, muze se zrusit, ale pak si nebudes moci ani udelat kopie legalnich woken. Argument, ze ti prijde cena vysoka je sice hezky, ale neni to duvod ke kradezi.

Anonym (27.8.2009 09:54:19)

Kopii si dělám proto, abych si používáním nepoškodil originál. Když se mi originální CD poškrábe, dostanu od distributora nové?

Anonym (27.8.2009 11:32:23)

kdyz tak sthines v zarucni lhute tak ano :) Ja jsem takto reklamoval XPcka. Poskrabane CD jsem vratil a dostal nove.

Anonym (27.8.2009 13:55:51)

Aha a jak dlouhá je záruční lhůta na film? O tu placku zas až tak nejde :)

Anonym (27.8.2009 15:53:08)

ale ty si muzes udelat kopii pro SVE uceli. V tom ti nikdo nebrani.

Anonym (27.8.2009 18:24:45)

jeste bych dodal, ze pro AV dila plati jine zakony nez pro soft.

Anonym (29.8.2009 08:33:55)

Proc se vyhybas odpovedi? Ja vim, ze si muzu udelat kopii pro sve ucely a taky to delam, original necham zavreny v krabici a prehravam kopii. Ale do pr..e nechapu, proc za to mam davat prachy nejakym blbum. Btw: poslednich 10 CD a DVD jsem pouzil na linux - co s temi vybranymi penezi OSA udela?

Anonym (30.8.2009 22:07:35)

dovolim si odpovedet za nej: s rozvojem sdileni dat na internetu prudce klesaji zisky filmarskym spolecnostem. Navstevnost kina za poslednich deset let klesla temer o polovinu. DVD pujcovny zacinaji houfne krachovat, prodej DVD je temer na nule. Neco se delat musi a vzhledem k tomu, ze nakeho toho nelegalniho stahovani se dopousti temer kazdy, tak se vsadilo na princip kolektivni viny

Anonym (31.8.2009 17:01:03)

Tak to se du udat za znasilneni, sice sem to nikdy neudelal (a troufam si tvrdit, ze ani neudelam), ale nastroj na to mam, tak si v ramci kolektivni viny odsedim par mesicu. Genialni reseni, policajti sou zbytecny.

M!d!m@n (29.8.2009 07:44:54)

Ono je pekny ze jsi muzes udelat legalni kopii pro sve ucely.Ale kdyz tve legalni CD/DVD je chraneno proti zkopirovani tak co chces delat.zaplatils poplatek zato ze muzes udelat kopii ale kdyz je chraneno tak stejne musis pouzit piratsky software ktery ochranu odblokuje.Pak uz nevidim rozdil mezi vasi "kradezi" a tvorenim legalni kopie.

Anonym (27.8.2009 14:55:25)

Kdyz na neco nemam, tak si to proste nekoupim ale ani to neukradnu - je to naprosto stejne jako kdyz byste ukradl auto. Pricemz vam pripada, ze to je uplne normalni a vase vypoved vas omlouva. Hodne lidi by tady nemelo ani operacni system, protoze ho maji kradeny.

Tom (26.8.2009 22:32:32)

A proč má občanské sdružení právo vybírat za to, že si koupim hardware? Tiskárnu? prázdná média? Co asi muselo toto občanské sdružení udělat aby jim to prolezlo do zákona? Napadlo tě toto Petře? Dokud tady bude odkud stahovat, tak se to bude dít na tom není nic divnýho. I přes to kolik se toho stáhne ilegálně, tak žádná soft firma ani filmová společnost ani hudební vydavatelství nezanikne. Tyhle firmy jsou ty nejbohatší a jejich díla se zaplatí několikanásobně v hodně krátké době. Ona vlastně věc nehmotná se ukrást ani nedá, krádež je když ukradnu v obchodě médium v originál obalu, ale ne když stáhnu jakousi digitální kopii v kvalitě pochybné. Až bude stát třeba starší verze windows 99,- v časopisu, tak to bude o.k. a nebude se muset plakat, že někdo něco krade. Je to jen a jen otázka zamyšlení se pro ony firmy. Když vidím, že se moje zboží za nějaké peníze prodává méně, tak ho zlevním a nevymýšlím poťouchlé ochrany za miliony apodobně.

Petr (27.8.2009 08:47:15)

Ten poplatek ktery platis pri koupy disku atd, je tam aby jsis mohl udelat legalne kopii pro sve uceli. Nevim jak tobe, ale me navadi zaplatit za 1tera disk 200kc nebo za 1dvd 1kc abych si mohl delat zalozni kopie zakoupenych veci. A to ze nekdo nabizi vyrobek draze nez by se ti libilo?? No a co? To snad neni argument pro kradez ne?

Tom (27.8.2009 23:51:55)

Je to jen cenová politika, u nás se doma kupujou celkem hojně ty dvd do stovky s pohádkama a je to lepší než to pálit. Proč nejsou třeba win xp taky za stovku v časáku? Doba by na to byla stejně jako u toho filmu. Až tohle ty firmy pochopěj, tak bude na světě hezky. Hromada softu takhle vyšla v časopisech, jen od MS nikdy snad nic. Proč se nedělá rozdíl v ceně softu pro firmy a pro domácnosti? Proč ne widle třeba za 500,- domu a za 5000,- do firmy? Firmě to vydělá, doma to nevydělá ani korunu a ani si to nemůžu dát do daní. A jak jsem už napsal kopie co nemá obal a ani legální klíč vlastně ani hmotně neexistuje, tak se nedá ukrást. Když slyším hrát písničku z cizího cd, tak ji v tu chvíli taky kradu ušima a co když se ji naučim a zapamatuju text? Když koupim hdd tak to hned něco taky kradu? Nevim nevim soft a hudba se dá podle mě krást jen v obalu v obchodě.

AntiOsa (28.8.2009 15:59:06)

OSA – Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o.s. Co má společného hudba se softem a proč za něj OSA vybírá poplatky.

Anonym (29.8.2009 16:06:58)

Protoze nekdo ten poplatek vybirat musi. Je jedno jestli to je soukroma nebo statni organizace. Stejne jako u softu i u AV dila mas moznost, udelat si kopii pro sve ucely. Takze jestli ti vadi poplatek, muze se zrusit, ale pak si nestezuj, az se ti original CD poskrabe

Anonym (29.8.2009 17:31:18)

Tak to je teda argument - poplatky vybirame, protoze je nekdo vybirat musi. S podobnou retorikou by bylo mozne obhajit i Hitlerovu nevinu. Proc ty polatky treba nevybiram ja? :) Ja vim, ze forma, ve ktere se to ted deje je svinstvo, ale nekdo to delat musi a kdyz bych to nedelal ja, tak nekdo jiny. Urcite bych se byl s roli zazobane svine svine prizivujici se nepravem na okoli schopny smirit :)

Anonym (31.8.2009 07:54:54)

protoze kazdej prvni krade jako strake a jeste se ti chlubi na netu. Proto. Takze ted si nestezuj a drz tlamu. Hlavne aby jste potom necuceli jako suvy z nudli, az zde bude stejen rizeni provozu jako maji v cine a nestahnes si ani vecernicka. Ovsem to vam jaksi nedochazi coz.

Anonym (31.8.2009 18:36:10)

Hele klidek, muzes slusne odpovet? Filmy nestahuju, soft pouzivam legalni, ale protoze nesouhlasim s poplatky ala OSA, mam drzet hubu? Co ty jsi ty ale za vymasteneho chudaka....

OSA co to je (31.8.2009 19:01:31)

Když už tady osu tak bráníte. Kolik si myslíte, že autoři z těch poplatků dostanou a kolik si nechá samotná osa? Taky by mě zajímalo jak osa vybrané poplatky z papíru, flashek, hardisků, paměťových karet, tiskáren, kopírek atd., atd. rozděluje mezi autory ?

Anonym (27.8.2009 18:37:15)

Konstruktivní debatu lze vést jen na konstruktivní témata a ne na provokatérské blbosti.... Prosím..

Nargon (27.8.2009 20:06:28)

Ja nejsem distributor techto veci. Takze ja nejsem ten kdo krade.

Anonym (29.8.2009 10:47:55)

no az ti nekdo jednou rozbije hubu tak se nediv :)

Nargon (31.8.2009 21:10:10)

Z nejakyho toho Cedecka co si koupis, tak vetsina penez jde vydavateli a distributorovi. A autor z toho ma celkem malo.

Turner (27.8.2009 23:40:36)

Protoze je to pohodlny, zadarmo, a bez realneho rizika :) To mam platit 500kc za film kdyz si ho muzu v poho stahnout zdarma? Kdyz mam chut jdu do kina, kapely radeji podporim ucasti na koncertu a soft co mam bych si stejne nekoupil kdybych ho nemohl sehnat zadarmo. Ale klidně si ty prachy za to utrácej, moralisto. Nevim co chces za jiny argumenty.

Anonym (31.8.2009 07:53:35)

no az ti vykradou barak, tak doufam, ze PCR bude postupovat podle stejne logiky jako ty. To by jsi cucel co :) Je take velmi zajimave, kdyz zlodej nekomu rika moralisto :) To bude asi vychovani pekne na houno.

Anonym (28.8.2009 07:52:40)

Proboha zcela na rovinu! Zaznívají tu silácké kecy - když na něco nemám, tak si to nekoupím, ale ani to neukradnu. - Pán je jistě z daleké krajiny, asi nějaké země zaslíbené. Celý východní blok fungoval, funguje a ještě dlouho fungovat bude na principu toho, že -když na něco nemám, tak si to ukradnu, když na to mám, ale ukrást to jde levněji, tak to stejně ukradnu. Když je krádež riskantní, ale stálo by to za to, založím SRO a ukradne to moje sr-óčko. - Všicni jsme vyrostli na heslech kdo krade, okrádá stát, kdo nekrade, okrádá rodinu. 7 divů socialismu: 1)- všichni mají právo na práci. 2)- přez to, že všichni mají právo na práci, nikdo nedělá. 3)- přez to že nikdo nedělá, plní se plán. 4)- přez to že se plní plán, není nic k sehnání. 5)- přez to že není nic k sehnání, všichni všechno seženou. 6)- přez to, že všichni všechno seženou, všude se krade. 7)- přez to, že se všude krade, nikomu nic nechybí!

Anonym (28.8.2009 09:35:09)

Když jsem už předem označen za zloděje a povinně platím nějaké autorské poplatky při koupi pamětové karty do fotoaparátu nebo SCSI disku do serverové jednotky, tak si to najust někde stáhnu, než abych si to koupil... Předem jsem odsouzen za něco co jsem neudělal a musím za to platit pokuty (autorské poplatky). Tak se na mě nikdo nemůže zlobit, když teda ve finále udělám to, za co jsem byl už předem odsouzen !

Anonym (29.8.2009 10:46:48)

Ten poplatek tam je proto, aby jsis mohl delat kopii originalu pro sve ucely. Nevim jak tobe, ale me nevadi zaplatit za moznost udelat si zalozni kopii

Pavel (29.8.2009 17:36:49)

Mýlíte se, ten popltek je tam proto, že u nás je legální pořídit si kopii zveřejněného díla pro své potřeby. Právo na záložní kopii jste měl i pře tím..ovšem nesmíte při tom překonat žádnou ochranu..ergo je to v podstatě zase podraz na lidi.

2009 (30.8.2009 22:04:27)

no nevim proc vam tak lezi v zaludku poplatek ose v podobe par desitek kc u teroveho disku...

Anonym (30.8.2009 22:59:31)

Přitlač hochu... jen přitlač... pár desítek kč to nebude...

Anonym (31.8.2009 06:48:16)

Na 1TB Samsungu F1 je to 51Kč

Anonym (31.8.2009 08:23:44)

Když se řekne 50 korun, tak je vám to jedno, ale když se to přepíše trošku jinak - 5% daň, která jde do nějakého sdružení, aby si tam nějací páni podnikatelé mohli pít svoji "whisky" a z kterého nemá stát ani obyčejní lidé vůbec nic (zpěváky trosky, kteří musejí jít přes OSU, aby měli nějaký zisk nepočítám), tak normálně uvažující člověk má pocit, že je legálně okraden. Takže když už mi nařídili nějakou takovouhle daň, proti které nemůžu vůbec nic udělat, zároveň jsem byl označen za zloděje, ikdyž jsem nic neukrad.... Tak se pánové nedivte, že najust si stáhnu všechno co pude z internetu, abych udělal to, za co jsem byl předem odsouzen. Jinak jasně, pokud budu žít v praze a mít balík peněz za válení koulí někde v kanclu, tak mi 50 kč pro nějakou neurčitou skupinu nevadí, ale jsou lidi, kteří chodí do práce pracovat a ikdyž dřou jako koně, tak nemají ani zdaleka průměrnou mzdu - no a ti musí tyhle autorské daně platit taky a ono i 50 korun je částka na dva chleby. Jenže to zaslepení pracháči nemůžou pochopit...

Anonym (31.8.2009 08:54:46)

Tak jeste jednou, tutu "dan" platis, aby jsis mohl udelat kopii knizky, nahrat neco z TV atd. To ze ty nejsi schopen pochopit, ze si tim platis pravo nahravat z TV atd, je jaksi tvuj problem. Pokud je pro tebe 50kc hodne tak mazej makat a neflakej se na netu. Misto 8mega ti staci dvoumego a misto tahani filmu si holt budes cist knizku. KDYZ NA NECO NEMAM, TAK TO NENI ARGUMENT KE KRADEZI. Takze jeslti se ti nelibi platit tech par kacek ok, ale beda ti, jakmile si neco nahraje z TV nebo si budes chtit pro studijni ucely okopirovat cast ucebnice.

OSA co to je (31.8.2009 17:29:18)

Ale poplatek platíme taky za kartu na kterou fotíme na hadr na který fotky ukládáme na cd na které si je vypálíme, na foto papír, na barvy do tiskárny platíme za to, že si tisknem, skenujem a kopírujem vlastní dokumenty což znamená, že by osa měla platit všechny lidi co mají pc a příslušenství k němu. Přestavte si, že máte firmu a týdně potisknete 200 papírů na faktury a firemní dokumetny občas něco vypálíte a barva taky není zadarmo, taková firma pak za rok ose zaplatí x tisíc za polatky. K těm filmům a hudbě, kdyby cd a dvd prodávali za 100,- tak jim stoupne prodej a spousta lidí přestane tahat z netu a radši si koupí originál. A předražený sw taky nahrává k tomu aby je lidi crackovali (w. vista ultimate v usa 3500,- u nás 7500,-) kdyby widle prodávali za třeba za 1000,- nikdo je krást nebude a opět stoupne prodej.

Anonym (31.8.2009 07:52:12)

na 2TB seagate to je 99kc. Takze opravdu nechapu, proc kvuli tomu tak drzkujete.

Anonym (31.8.2009 08:32:17)

Protože každý není milionář, aby mohl sponzorovat život někoho, kdo už má peněz plnou pr.el. Je to sprosté okrádání lidí. Když to nevadí, tak já nakoupím pár disků a paměťových karet, ale tu autorskou dan zaplatíš TY, ano? Když je to jen 99 Kč kuli kterých držkujeme.

Anonym (31.8.2009 08:57:34)

Proc jsi takhle nerval, kdyz pred dvouma a neco roky zvedla CSSD recyklacni dan ktera se na cene vyrobku projevi mnohem vice?? Okradani to neni, to jen tupec jako ty ma potize to pochopit. Zkus si schvalne zainvestovat par mega do natoceni filmu a pak se nam sem vrat a pojd nam povidat jak je v poradku, ze tisice lidi si tvuj film tahaji zadaco z netu.

Anonym (31.8.2009 09:16:52)

Tak ať neinvestuje a netočí když se jim to nevyplácí. Myslím si že bez těch sr_aček co se teť točí se dobře obejdeme.

Anonym (31.8.2009 11:35:11)

co to je zase za argument?? Takze na vine je vlastne ten okradeny??? A co je podle tebe spatny film? Nemyslim si, ze by v posledni dobe klesala kvalita natocenych filmu.

Anonym (31.8.2009 21:01:53)

Jaký okradený? Když nebude nic točit. Tak ho nikdo nebude podle tebe okrádat. A svět bude lepší o jednu nenatočenou sra_čku. Těch filmů, které mají skutečnou uměleckou hodnotu je minimum. Je to samá bezduchá komerce. A to samé je s hudbou. Takže čím měně tím lépe. Né kvantita ,ale kvalita. Bude méně tupých makovic, které tu budou obhajovat neobhajitelnou zlodějnu nadnárodních studii, které převážně patří těm kteří se nesmí jmenovat. A od tud vítr fouká.Tam je ta síla v prosazování soukromých zájmů skrze vlády a parlamenty jednotlivých zemí a přijímání zákonů, které slouží jejich zájmům a ne zájmům občanů dané země.

Anonym (31.8.2009 10:17:00)

Jsi nula... umíš jen urážet lidi.. recyklace (pokud víš, co to je) má totiž svoje opodstatnění a s výpalným OSA to nemá společného absolutně nic... Pokud jsi natočil film, brak na který nikdo nechce chodit, tak jediná možnost, jak z toho vytřískat peníze je přes OSU od lidí, kteří vůbec nemůžou za tvé neúspěchy. Je to podlé, nechutné a debata s tebou taky, protože jen urážíš - zamysli se člověče nad sebou...

Anonym (31.8.2009 11:37:53)

poplatek ose platis, aby jsis mohl nahrat film z TV kdyz nejsi doma ci si okopirovat cast ucebnice. To ze ty nejsi schopen si toto natlouct do hlavy neni muj problem. Argument, ze se toci horsi filmy nez drive naprosto neberu, toci se stejne filmy jako drive, jen lide maji moznost misto kina si zadaco stahnout, takze proto nechodi do kina. Jinak by me zajimalo, proc si teda lide ty nekvalitni filmy tahaji? Vis co, natoc vlastni film, zainvestuj do nej a pak nam zde vypravej, jak je volne sireni tveho vyrobku po netu v poradku.

jerry (28.8.2009 11:11:44)

takze shrnu strucne a jednoduse: stahnout si cokoli chranene autor. zakonem neni v CR protipravni (film, hudba, soft), kouknout se na film, poslechnout hudbu je legalni, pouztivat soft je nelegalni. A ted neco k zamysleni: Tomuto zrizeni, ve kterem zijeme, rikame demokracie. Z toho jak by to melo fungovat (rozhoduje vetsina na ukor mensiny) by autorsky zakon vubec nemel existovat, jelikoz za zadnych podminek by nikdy vetsina, ktera z autorskeho zakona neprofituje a pouze na nem prodelava a dostava se jeho pripadnym porusovanim do ilegality, tento zakon nenechala schvalit. Naproti tomu kradez penez popr. hmotnych statku jiz jasne schvalitelna vetsinou je, protoze nikdo z vetsiny by nechtel aby mu nekdo neco sebral - ani treba samotny nosic s hudbou, softem apod. Dalsi, uz ne tak jednoznacna ma idea je takovato: Myslim, ze pro samotne tvurce - zejmena filmu a hudby je mnohem vyhodnejsi, kdyz dany film, ci hudbu shledne co nejvice divaku, posluchacu. Ve filmech znacnou cast nakladu zaplati ti jejichz auta se ve filmu prohaneji, jejich telefonem hlavni hrdina vola apod. Popr. sli byste nekdy na Madonu, kdybyste neznali jeji pisnicky z netu? ja bych tam kvuli jedne co se hraje v radiu nesel, popr. by mi velmi v rozhodovani pomohlo, kdybych z netu shlednul zaznam jejiho konzertu. Proc bych si kupoval jeji CD, kdyz bych nikdy neslysel jeji pisne? A jeste jedna pro me velmi dulezita vec: Znate nejakou vec, sluzbu atd. takto masivne rozsirenou, kterou nemuzete reklamovat? Nebo se Vam nikdy nestalo, ze jste shledli upoutavku na super super film, ktery u Vas prostrednictvim daneho spotu vzbudil super ocekavani a pak jste z kina odchazeli mozna az nastvani? Kdybyste mohli dejme tomu v prvni polovine odejit s tim, ze Vam vrati penize, take by to bylo jine. Tohle dost souvisí s výše uvedeným, že asi těžko by většina odsouhlasila zákon, že některé takto v ekonomice hojně rozšířené služby či produkty mají i v tomto co se reklamace týče tak výsostné postavení. O tom, že tvůrce softwaru - např. Microsoft se ve smlouvě (kterou samozřejmě nemusím příjmout) zříká veškerých případných škod napáchaných jeho produktem. Ale proč nemá takovou možnost i výrobce automobilů? Proč ten nemůže sepsat smlouvu se zákazníkem, že vůbec neručí za bezpečnost daného vozu a za škody způsobené výrobní chybou např. brzd daného vozu? Nezdá se Vám to celé nějaké podivné. Pro někoho, kdo by na to sám nepříšel jenom poznamenám, že microsoftí a jiné soft. produkty jsou například v nemocnicích apod. a tam mohou způsobit opravdu velké škody a hlavně i ztráty životů.

David (29.8.2009 05:14:06)

Toto bude nekonečná nebata, která stejně nikam nepovede a nic nevyřeší. U každého díla u hudby, filmu, softvéru dá snad každý za pravdu že originál je originál a je to úplně jinačí požitek. Jestli si mám koupit např.novinku film za cenu cca.500,- , no tak i když bych moc chtěl tak prostě nemůžu. Vydavatelé stále zdokonalují svoje ochrany svých děl, atd., což stále prodražuje výrobu a zadruhé těch rukou co si to předá než se to dostane ke konečnému uživateli. Distributoři se pořát diví že jim klesá prodej, už otevřete konečně oči. Co je lepší, když vyrobím hřebík a prodám jich 50ks při ceně 500,-/ks, nebo když jich prodám 40000ks při ceně 100,-/ks.

Anonym (29.8.2009 07:07:45)

Záleží na výrobní ceně, že :-)

Anonym (29.8.2009 07:30:17)

Která se pohybuje v jednotkách korun...

Anonym (29.8.2009 10:44:23)

ale to neni preci argumen ke kradezi

Anonym (29.8.2009 15:47:31)

Možná by bylo zajímavější se zeptat, co žene tazatele k touze po takovéto debatě. Jaký má Petr (Anonym [IP: 62.84.129.XX]) motiv k obhajobě autorského zákona v té formě v jaké je dosud uplatňován, tedy ve formě, ve které alespoň co se týče AV díla, z něj nejvíce těží právě vydavatelské firmy a samotný umělec, pokud se jeho nosiče neprodávají po milionech, přichází dosti zkrátka. Navíc je již nad slunce jasné, že skutečně kopírování nezabíjí hudbu, ba právě naopak, jak už tu kdosi výše psal. Takže ještě jednou: proč se nás na to ptáš?

Anonym (29.8.2009 16:04:32)

Mam takovej pocit, ze zakony se maji dodrzovat vsechny a ne jenom ty ktere se nam libi.....navic, kdyz si prectes (prectete) debatu nize, tak to skoro vypada, jako by si lide ani neuvedomovali, ze porusuji zakon.

M!d!m@n (29.8.2009 16:28:04)

Ano mi dodrzujeme zakony ČR a ostatni pro nas nejsou smerodatne ŽIJEME V ČESKÉ REPUBLICE NE V USA.

Anonym (30.8.2009 22:01:55)

nak jsem si nevsiml, ze by autorsky zakonik platil jen v USA. Ac jsem nejdriv s autorem debaty nesouhlasil, tak po precteni debaty zacinam menit nazor.

Anonym (30.8.2009 22:44:22)

No, jenze ten autorsky zakonik co plati v USA je jiny nez ten co plati v CR. A my se samozrejme ridime tim co plati u nas, ze :-)

Anonym (31.8.2009 07:51:18)

a ty snad zijes v presvedceni, ze ceskz autorsky zakonik je nak extre jiny nez americky??

Anonym (31.8.2009 19:39:01)

Ano, je jiny. Nektere veci jsou sice reseny stejne, ale jsou veci, ktere jsou v US zakazane a u nas jsou povolene (pripadne i opacne). Ale to je celkem nepodstatne. Podstatne je tohle : zijes-li v USA, ridis se americkym pravem. Pokud zijes v CR, tak se ridis legislativou CR a nejake americke zakony te naprosto nezajimaji. Tecka. (Btw jiste vis, ze v ramci USA se nektere zakony lisi dokonce i mezi jednotlivymi staty, takze treba v Kalifornii muzes byt postihovan jinak nez v Texasu)

Okradený občan. (29.8.2009 23:10:53)

Vy se tu dohadujete o nějakej staženej film nebo jiný softwer,co mam řikat já,když mi pan jaroslav švec z Rožmitálu pod třemšínem ukrad rodinný domek?A nikdo s tím nic nedělá!Okrad několik lidí o nemovitosti a nikdo na něj nemá!A vy se tu dohadujete o nicotných filmech které se prodávají v trafice za 38korun,fakt směšný!!!!!!!

Sved (29.8.2009 17:18:06)

bejt vama tak se na to vykašlu kdo chce at si stahuje co chce a kdo nechce at nestahuje a nevnucuje to jinym

Pavel (29.8.2009 17:27:28)

SOFTWARE: pokud je chráněn autorským právem, tahat ho nesmíš jinak, než tak, že si hoonline koupíš. To platí všude. Ovšem - ty tvoje GB - tak třeba občas tahám distribuce linuxu a další soft. Dále třeba BETA verzi Windows 7..asi dvakrát sem tahal ten Image..a to jak 32 tak 64 bit..bum ho..to má taky hodně giga. Pak spousta Opensourcu - Open office, Antivir AVG Free a veškeré online aktualizace programů. Dema her - to je taky pškných pár giga atd. Obecně je mnoho mnoho programů zadarmo..když už o tom mluvíme. HUDBA, FILM: V ČR je legální stahovat, není legální to sdílet. Předplácíme si to v ceně všech médií. Stáhnout si v této zemi album v MP3 z Rapidshare není nelegální. není to krádež. Krádež je naopak autorský poplatek z nového HDD - ten platíte Vy, Já, Firma, každý..i když nic nestahuje..a všecko třeba kupuje na CD. Ostatní jako balast z YouTube a podobně...to nemá s pirátstvím co dělat. Rychlej net se na to prostě hodí..je fajn nečekat. Další "traffic" vygenerují online hry atd. SMIŘTE s s tím, že každy kdo chce mít rychlej net neí zloděj. A také se smiřte s tím, jaká je momentální právní úprava v téhle zemi. Je tkaová jaká je..může se Vám to líbit nebo nelíbit...ale to co není zákonem zakázáno, není nelegální a není to žádná krádež.

Pavel (29.8.2009 17:48:55)

Náhradní autorská odměna neboli výpalné, poplatky z kopírek atd. se platí ne proto, že máte právo si udělat zálohu svého vlastněného nosiče..ale prot, že není NELEGÁLNÍ si ofotit něco z knížky v knihovně, proto, že si smíte nahrávat z TV, rádia atd. a používat to. Stejně tak MůŽETE stáhonut jaké koli AV dílo, které bylo běžně zveřejněno..poud ho zároveň nesdílíte a nenabízíte dál. Toto je v ČR legální...OSA a spol. proto prosadili toto, neboť jinak by neměli z těchto kopií nic. Tyt oplatky jsou pak odměnou pro autory. Myslete si o tom co chcete..je to jedna z možných úprav..v EU se to liší. u nás je prostě toto. Třeba v UK není žádné výpalné a také se tam NIC stahovat nesmí..tak jak to děláme tady. Právo na záložní kopii máte tak jako tak - ALE nesmíte při tom překonat žádnou ochranu. Tedy: je li film na dislku chráněn..nesmíte si udělat zálohu..je na Vás zda to podpoříte nebo zda dáte najevo prodjeci ať si trhne a nekoupíte si to. Já bych byl klidně pro to..ale pak by musela existovat možnost, že mi třeba i po několika letech bude nosič za režiní náklady vyměněn..to je k zamyšlení..kupujete si..jak prodejci rádi zdůrazňují..ne film..ale licenci na jeho užícání.hmm..tak proč to není jako u Widows? Máte li nálepku z kodem..nemusíte mít CD..můžete si někde vypálit instalačku stejné verze..použít své číslo a používat..to je LEGÁLNÍ! Tak proč to tak není u filmu? co? Když je to jen právo se na něj dívat? Vtipné ne?

Anonym (30.8.2009 22:00:18)

mam takovy pocit, ze se zde aplikuje kolektivni vina. Docela i souhlasim s clovekem co tuto debatu zalozil. Predstav si, ze zainvestujes nekolik desitek milionu na natoceni filmu a pak ti nakej nouma zacne vykladat, jak je v poradku, ze si ho muze stahnout zadarmo z internetu. Vem si treba jen to, ze navstevnost kin klesla za poslednich 10 let temer o polovinu

Tom (30.8.2009 22:26:28)

Klesla o polovinu a přesto se jezdí dál v limuzínách, stavěj se vily, pořádaj se večírky atd.....

Anonym (31.8.2009 07:49:19)

Co to blekotas??? Podivej se kolik distribucnich spolecnosti za poaslednich par let krachlo!! No a co ze si nekdo vozi zadek v limuzine, co je dobe do toho?? Oni si klidne mohou zrat diamantovej prach a neni to argument k tomu ,aby jsi kradl jako male dite. Mily tome, rekni mi prosim kde bydlis, poslu za tebou bezdomovce aby te pekne vykradli, podle logiky ty toho mas vic tak se ti klidne muze vzit.

Tom (31.8.2009 12:02:09)

Já neblekotám Anonyme, to že někdo krachne je normální vývoj trhu. V limuzíně si vozí zadek ten kdo přežil a daří se mu a nic mi do toho není, jen to píšu. Proč bys ke mě posílal bezdomovce aby mi kradli věci hmotné? Já taky nekradu hmotné věci, software, hudba a všechny ty věci podléhající autorskému právu maj hodnotu pouze na originálním nosiči, případně i s technickou podporou, takže krádež by se dala vykonat leda v obchodě. Proč je stále legální vyrábět soft umožňující kopírování/lámání ochran? Vždyť by nemuselo být nutné dělat si doma záložní kopii na autorské CD/DVD, donesu poškozené a dostanu nové třeba za 20kč manipulačního poplatku. Stačí v tom udělat systém a nemusí se plakat nad pirátstvím.

Anonym (31.8.2009 12:27:04)

Nepochopil jsi me, tobe muze byt jedno jaky zisk firmy maji, jejich podminky stejne dodrzovat musis. Moznost vymenit poskrabany original za novy zde je (microsoft ti aspon poskrabane CD za nove vymeni). ALe ruku na srdce, kdyby zde nebyl poplatek ose (argument proc lide tahaji z netu) tak si myslis, ze by lide z netu tahat prestali? Podivej se na to ciste z pohledu producenta filmu. On do nej vrazi penize, mnohdy se zadluzi. Podari se mu natocit suprovy film, na kterem chce zcela logicky vydelavat. Vydelava na listkach v kine, vydelava na prodeji DVD, vydelava na pujcovani nosicu. Kdyz nekdo umisti tento film na internet, tak se nebojim rici, ze dobra tretina lidi ktera by na film sla do kina zustane doma a pusti si film v pochybne kvalite na PC. Proc si myslis, ze houfne krachuji pujcovny? Protoze si lide film radsi stahnou, nez aby dali 50kc za pujceni. Uprime receno, tobe prijde fer, ze se i prez vyslovny zakaz autora siri jeho dilo po internetu? Kdyz uz nic jineho, jiste se mnou budes souhlasit, ze se jedna o minimalne moralni prohresek.

Tom (31.8.2009 12:47:20)

Podle mě to je prostě o umění to svoje dílo prodat, já jsem toho důkazem, když mám možnost koupit za dobrý peníze originál, tak ho koupím, ale nejde si prostě myslet, že si někdo film koupí na nosiči za několik set korun a firma, která vyrábí soft na lámání ochrany se jen chechtá a klidně tento soft dává zdarma jako freeware a je nepostižitelná a ještě to je klidně na www.stahuj.cz. Jak říkám je třeba udělat systém motivace pro potencionální zákazníky. Teď mě napadá windows a jinej soft by šly třeba ochránit nějakým silným hw klíčem a bylo by po ptákách, bez hw klíče bys to nespustil. Jenže ono se dělá vše jen napůl a se zadníma vrátkama. Nebo přes nějakou smart kartu, kde je problém? satelitní technika takhle funguje naprosto normálně.

Anonym (31.8.2009 13:13:40)

Ale takovejch lidi je minimum. Na internetu neni problem sehnat relativne nove filmy za 199 respektive 299kc za DVD. Ale nedebatujeme zde o cene ani o zakonech (ze by potrebovaly zmenu je jasne) Debatujeme tu o tom, ze lide maji pocit, ze na stahovani filmu z netu maji pravo. A tak to prece neni!!

Tom (31.8.2009 14:11:49)

Stahování z netu je bohužel třeba jen jedno kliknutí, spíš je problém to že to někdo někam UPne. Je to nekonečná debata dokola. Jestli nelegální kopírování někoho natolik vážně poškozuje, tak mu nezbude bohužel nic jiného než se poohlédnout po jiné práci. Je to smutné, ale je to tak. Znám však ale umělce, kteří maj dokonce na svých net stránkách návod jak obejít jejich ochranu na cd a nebojej se toho, vědí moc dobře, že aby dostali peníze, tak proto musej udělat i koncerty a nepláčou. Zase jsem se dostzal k tomu, že se odděluje zrno od plev.

Anonym (31.8.2009 14:26:49)

spise se bojim, ze dopadneme jako v Cine, kde si prez net nestahnes ani vyzvaneni na mobil.

luky (30.8.2009 22:35:59)

autorsky zakon je diskrimnacni opatreni co znevyhodnuje vsechno ostatni povolani na ukor umelecke produkce ... cozpak se muze stat inzenyrovi ci lekari ze by jeho rodina mela jeste 30 let po jeho smrti pravo brat penize za jeho drive vykonanou praci ... prestoze takova prace je u lekare v pripade zachrany zivota videt treba 1000 let v jeho potomcich nedostane nic .... je to zverstvo nechapu proc ty prizivniky tady trpime je to horsi jak cikani ..50 let vam garantujeme vsichni ze i kdyz uz budete davno po smrti tak ze vasi pribuzny schrabnou vysledku prace autora to je proste xindl at se k tomu nejak osa vyjadri proc by meli mit autori vetsi prava nez kdokoliv jinej .. je to na ukor nas vsech at se na to nekdo otevrene zepta a chci slyset realnou odpoved ne nejak blbe ze se autorem muze stat kazdej protoze nemuze stejne jako nemuze bejt kazdej kosmonaut nebo doktor

Pavel (1.9.2009 10:03:20)

Tak s tímhle úplně souhlasím. Dodnes mi nikdo nedokázal tohle vyargumenotvat, co někomu dává právo těžit z díla 80 let a jinýmu ne. Spousta z nás se živí hlavou a tvoří věci, které se mnohdy používají delší dobou..ale nic z toho nemáme...Vrchol drzosti je ten poplatek pro zvukaře..(-:

Vilik (1.9.2009 11:51:14)

Souhlas !

Anonym (30.8.2009 23:51:36)

Protože je to naše věc a naše odpovědnost nést toho důsleky.

Anonym (31.8.2009 07:47:35)

pokud jsi pripraveny nest nasledky a pripadne zaplatit financni pokutu tak v poradku.

Anonym (31.8.2009 11:09:17)

Zdravim - proc jen vyhrozujes a neodpovidas na otazky? Viz nize v diskuzi. Ja vim, ze i kdyz je clovek za tu debatu placeny, tak to musi byt opruz porad dokolecka lhat, ale zkus rict jeste neco k veci.

Anonym (31.8.2009 11:33:39)

Ale ja za nic placeny nejsem :) mam sice autorska prava na par blbosti, ale o to nejde. Osobne plne chapu lidi, kteri si obcas neco stahnou, ale upozornuji na to, ze by si tito lide meli uvedomovat, ze se jedna o trestny cin. Lze tu debatovat, jestli se pohybujeme na hrane trestneho cinu ci jen nemoralniho jednani. Ale zpet k veci, osobne me stve, ze nekdo neco vytvori, urci podminky za kterych se toto dilo bude sirit a vetsina lidi tyto podminky porusuje a jeste se citi v pravu tak delat. Ptam se proc? To ze je zde poplatek OSE je sice neprijemne, ale je to tak mala castka, ze se nema cenu o ni moc hadat. Navic, kdyz se podivas jak za poslednich par let klesly navstevy kin a prodej nosicu.....myslis, ze lide prestali chodit do kina nebo si proste film pusti radsi v horsi kvalite na PC? Asi to druhe ze. Tim prichazi producenti o zisk a nemuzes sejim divit, ze se brani.

Anonym (31.8.2009 16:58:13)

Jasne, tak mi pane autore poslete nejakou malou castku, o kterou se nema cenu hadat, vy vsichni - kdyz od kazdeho v teto zemi dostanu korunu, budu mit bezpracne 10 mega :) To je argument jak svin :) Chapu, ze se za dila ma platit, ale soucasny stav ve me navozuje pocit, jako bych si koupil auto a pak automobilce mel platit poplatek za kazdeho pasazera, ktereho s sebou vezmu. Co se tyka stahovani - kdyz muzu, kupuju si original, ale nektere veci se proste sehnat nedaji a stahnout se daji za par hodin. Mit moznost si to koupit online, udelam to. Tohle je velka chyba distributoru - zustali se svym prodejnim modelem ve stredoveku a nuti ostatni v nem zit taky. Do kina chodim obcas, kdyz je tam neco, co za to stoji. Bohuzel vetsina soucasne produkce je odpad a kdyz vyhodite z okna necele dve stovky za blbost, zamrzi to (a nikdo vam penize nevrati - reklamovat se to neda) - spousta lidi si pak veci stahuje a kdyz se jim libi, koupi si original, nebo jdou do kina si to vychutnat na platne. Nechci se nijak zastavat lidi, kteri stahuji naprosto programove a a pak s tim jeste kseftuji - ale sakra vysvetlete mi, proc mam platit nejake organizaci penize za to, ze potrebuju pracovne disk a flashku (a fakt tam neni zadny autorsky chraneny obsah). Vypalil jsem desitky placek, na kterych je linux - to jako ten poplatek jde autorum? Proc to mam platit i za kartu do fotaku, kde jsou jen a pouze moje fotky? Neberu jako argument ani to, ze poplatek platim za to, abych si mohl legalne udelat kopii pro svoji potrebu. Ono je lepsi si hudbu dat do kompu, placky nechat vystaveny ve skrini a i pak s mp3 prehravacem se pracuje lip, nez s CDckama, ktery se fakt do kapsy nevejdou. Nevim jak vy, ale ja si nekupuju hudbu na CD proto, aby mel dostatek podsalku, ale kvuli jejich obsahu.

Anonym (31.8.2009 17:27:36)

Proc mate platit i kdyz budete pouzivat flasku jen pracovne? Na to se da odpovedet pouze tak, ze jste ucastnikem kolektivni viny. Ja z dani napriklad platim MHD i kdyz jsem jel naposledy sockou nekdy pred 5-ti lety. Take bych si mohl stezovat, proc jsem imho bran jako uzivatel hromadne dopravy. Nebo proc na danich mam platit feministicke organizace?? O tomto se vazne nema cenu bavit. Ten poplatek je vyslovene v radu desetikorun a je to minimalni castka oproti cene hdd. Jen tak mimochodem, na kolik filmu by jsis za tu castku cca 90kc delal narok?

Anonym (31.8.2009 18:32:29)

Normalne filmy kupuju v rozmezi 40 (takovy ty vyprodeje v novinach + levne knihy) az 450 (lahudky, temer vyhradne v eshopech). Tezko rict, devet petek je na neco moc, na neco malo. To je to samy jako s jidlem - koupis za to 1 hotovku v hospode, ale k lanyzum si za 90 budes moct mozna tak cichnout :) Brat filmy jako neco, co ma porad stejnou cenu je hloupost, za vetsinu toho, co je kinech, bych spis chtel odskodneni. S placenim dani bych to nesrovnaval - stat se uz ze sve podstaty ma starat o vsechny sve obcany, OSA o jednou privilegovanou skupinu. Srovnani se sockou taky pokulhava, naklady na automobilisty taky nejsou nulove. Taky jsou z dani. A za litacku se plati nemala castka. Tady jde o to, ze ja musim ze zakona poskytovat prispevek zajmove organizaci. To je to same, jako kdyby musel platit mobilnim operatorum kazdy, kdo se vyskytuje v okoli hovoriciho, protoze se jeho slova (pripadne jiny randal, ktery dela) muzou dostat do hovoru.

Anonym (31.8.2009 18:51:22)

takze se asi shodneme, ze by jsi musel kupovat tech disku deset mesicne, aby jsis predplatil tech nekolik desitek giga co se u nas v prumeru stahne.

Anonym (31.8.2009 18:52:01)

naklady na provoz vozidla a udrzbu silnic si vice nez zaplatim na DPH za benzin

Anonym (2.9.2009 20:50:40)

Jseš čím dál víc vedle :-) :-) ,nebo chceš tvrdit,že z rozpočtu na údržbu silnic jde pouze spotřební daň,myslím,že ani to auto nemáš,předpokládám,žew seš to ty ,kterej před chvílí nazval MHD sockou :-) :-) :-)

Anonym (3.9.2009 09:12:20)

Je snad muj problem kam jde spotrebni dan z benzinu? Navic, kdyby veskere penize vybrane na DPH za benzin sly na opravu silnic, tak si tu jezdime lepe nez v Nemecku.

Anonym (2.9.2009 20:47:08)

Souhlasím s Tebou

Anonym (2.9.2009 20:45:58)

Mluvíš z cesty,MHD a OSA:-) :-) :-) ,osobně MHD taky nejezdím ale proč tomu říkat socka :-) :-) .... vcelku by mě zajímalo Tvé daňové přiznání,ti kteří vyřvávají podobná hesla ....... nebudu se rozepisovat

hnidopich (1.9.2009 17:39:10)

pokud se nemylim, tak stahovani _neni_ trestny cin. mistni zakony to povolujou. nelegalni je jen sdileni.

Anonym (31.8.2009 12:50:51)

Nechcu se nikoho dotknout, ale inteligenční kvocient osoby, která prudí z [IP: 62.84.129.XX] se moc blízko zleva ke stovce blížit nebude.

Anonym (31.8.2009 13:11:41)

Nejde o prudeni, myslim to vazne. Co te vede k tomu, ze mas pocit, ze mas pravo si stahovat filmy z netu? Proc zde vetsina lidi poklada stahovani za neco jako sve pravo?

Anonym (31.8.2009 13:25:39)

Protože jim to právo udělilo zaplacení autorského polatku při koupi pevného disku...

Anonym (31.8.2009 14:25:32)

ale psal jsem to uz snad stokrat, ten poplatek je tam aby jsis mohl udelat kopii ucebnice ze ktere se ucis nebo si neco nahrat z TV kdyz nejsi doma. To je vazne tak tezke pochopit? Navic, je opravdu 50kc za tera dat tak silena castka, ze se musite kvuli ni tak hadat? A kolik si myslis, ze ti 50kc predplati filmu?

Anonym (31.8.2009 14:51:49)

Tady se hádáš jedině ty... všichni ostatní v týhle diskusi jsou normální a normálně uvažující lidé...

Anonym (31.8.2009 15:06:51)

kokam, ze dokazes splodit neuveritelnou pitomost, aby jsis obhajil kradez. Nahore tvrdis, ze mas nake predplatne na stahovani filmu. To jsem ti vyvratil a ptal jsem se te, kolik ti 50kc podle tebe garantuje na stazeni filmu. Opravdu je tak tezke odpovedet?

Anonym (31.8.2009 20:10:19)

Ty jsi mi nic nevyrátil... jen to obvykle chodívá tak, že chytřejší ustoupí hlupákovi a myslí si své... Ty tvoje poplatky a práva ke krádežím si jdi obhajovat do parlamentu, tam jsou na to zvědaví, ale tady je to server o adsl...

M!d!m@n (31.8.2009 15:34:17)

Jestli mam pravo si zkopirovat cast ucebnice tak by ten poplatek meli platit ti co studuji a ne co normale delaji.A aby jsem si mohl nahrat neco z TV tak by to meli platit taky ti co maji tv kartu.Ja ji nemam tak nevim proc by jsem mel platit poplatek na veci ktere mi technicke veci nedovoluji.Uz jsi nekdy montoval HDD na kterem je placeny poplatek do TV ja ne.

Anonym (31.8.2009 15:48:21)

ten poplatek se plati, kdyz si kupujes zaznamove medium. Takze ho plati naprosto kazdy. Pokud chces stejny poplatek i za studentskou kartu ci pri koupi TV karty, tak jsi docela radikal :)

Anonym (2.9.2009 20:40:01)

přepokládám,že sis nekupoval větší disk :-) ,osobně netahám nic,není důvod,občas mrknu na film v TV a hudební šílenství mám asi 20let za sebou,občas něco zaslechnu v radiu,toť vše ..... NEVIDÍM NEJMENŠÍ DŮVOD PLATIT PAUŠÁL ZA NĚCO,CO NEPOUŽÍVÁM,ať už v ceně HD,DVD media či přehrávače-na DVD dávám pouze videa či fotky z dovolených !!!!!! Je mi 55 let a jsem odsouzenej doživotně platit desátek nějakému Jandovi a spol,ktreý mě absolutně nezajímá,stejně jako celá ta parta...... nepřipadá mi to normální !!!!!!! Myslím,že takových lidí jako jsem já je větší množství,platíme za NIC,nevím teda proč by si mladí,nemohli nějakou tu písničku či film stáhnout,není to krádež,je-li to zaplaceno z jiných zdrojů!!!!!Tedy z kapes ostatním uživatelů pc ....... OSA dostává daleko víc,než si zaslouží i tak !!!!!!!!

Pavel (1.9.2009 10:28:04)

Tak znova: Obecně právo krást nemáš, samozřejmě. Ale místní právní systém to prostě v jisté formě legalizoval. To, že to dnešní prostředky umožňují v masovém měřítku je věc jiná. Musíš prostě vycházet ze status quo. Prostě to tak je. Více méně to všem vyhovuje, vysvětlím. Já si udělám kopii CD a neporuším zákon. Zároveň ale OSA a jí zastupovaná chamraď dostává pravidelný příjem, jehož velikost se jen odvijí od množství prodaných zařízení, nosičů atd. A to není málo..je to sice "pár korun"..ale jistě znáš pojem "halířové miliony" Když ty mi pošleš 2kč..tak to ani nepoznáš..když mi je pošle 5 milionů lidí..budu dost v pohodě. A jimto vyhovuje..prachy tečou..podle potřeby si jen prolobují věčí či menší úpravu..a pořád jim tečou.A čím více se bude lidem dařit, tím více potečou..protože tím lepší přístroje a nosiče si budou kupovat. Oni si ty peníze pak nějak přerozdělí..podle klíče..na kterej ty nemáš vliv..a dostane se i na lidi, kteří by se jinak "uměním" asi ani neuživili. Je to tkaovej mediální komunizmus, kterej může vadit hlavně dvěma skupinám: Lidem, kteří konzumují hudby a filmu velmi málo a když už tak jdou do kina..nebo čučí na kabelovku. Hudbu mimo rádio neposlouchám téměř vůbec - Třeba Já. A pak druhá skupina: Tvůrci kvalitního obsahu, opravdu špičkoví tvůrci, kteří by i bez těhle berliček byli milionáři..a v podstatě jim vadí piráti i OSA. Ale prostě platí právní řád, a ten říká to co říká. Až bude jiný..tak budem všichni zloději. Rozumíme si? Mimochodem:I když nestahuju moc..tak před zavedením poplatků z disků jsem nestahoval téměř vůbec - je úplně jedno kolik dat si předplatím nebo nepředplatím..jasný?O ničem takovém ten zákon nehovoří. Rozumíme si? Prostě to ber tak..dřív se mohlo jezdit v obci 60kmh..tak to bylo OK..pak další den 50..tak už 60 byl přestupek? Chápeš? Co zákon povoluje, není trestný. Co vede někoho k tomu, že to na Rapidshare a pod. nahraje..nevím..a není to muj problém..a nedělá to ze mě zloděje. Nejsem odpovědný za někoho jiného.

Anonym (1.9.2009 12:02:11)

no to zni i docela rozume

Anonym (1.9.2009 21:49:18)

A kvůli takovým tajtrlíkům, jako je tento anonymní "PETR" vznikla zaplať pánbůh strana http://www.ceskapiratskastrana.cz/ , kterou budu už jen kvůli těmto tajtrlíkům volit. Abychom si rozumněli, neobhajuji krádeže a to v žádném slova smyslu a proto tuto stranu, která chce zamezit krádežím ze strany vymahačů výpalného, tedy pardón, autorských práv :-) Také by neškodila nějaká strana, která by zabránila rasismu, rasismu proti standardním a přispůsobivým občanům ČR...