Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Inteligentní dům vyžaduje inteligentního obyvatele

Inteligentní dům vyžaduje inteligentního obyvatele

Anonym (2.9.2009 00:00:00)

Minulý týden jsem navštívil "inteligentní byt", něco jako má Bill Gates. Vybudovalo ho Centrum pro technologie inteligentního bydlení (www.citib.cz) v Modřanech a slouží jako prezentační místo moderního bydlení pro střední a východní Evropu.

Tinker (2.9.2009 14:25:16)

Nic se nemá přehánět, kdyby to v létě otevíralo okna a v zimě přitopilo když tomu dám vědět tak nic neřeknu, ale mit všude dotykovou techniku a všechno aby řídil jeden server...radši víc různých jednotek na určitou činnost než jednu velkou krabici na všechno...nemluvě o tom že ty obří obrazovky a server se promítnou na spotřebě, nemluvě o tom že někde zakopnete a může vás to vyjít hooodně draho :)

r23 (2.9.2009 18:59:35)

Na střechu 12-16 KW ve fotovoltaice.A bude to ještě vydělávat.

Honza (5.9.2009 14:18:52)

> Na opticky poměrně malém pozemku (má sice údajně 4 tisíce metrů, ale v důsledku umístění budov a jezírku je užitná plocha mnohem menší) Kdyby mel kazdej u baraku takhle "opticky malej" pozemek, zasahovalo by predmesti Prahy az do sudety :-) Tim nechci rict, ze bych ho nebral, mne by stacily i 2000 ;-)

Anonym (5.9.2009 14:19:32)

kuš, ...po sudety

Jan Průcha (9.9.2009 23:18:46)

Vážený pane Strako, rád bych v bodech reagoval za společnost Insight Home a.s. (www.InsightHome.eu) ohledně Centra inovací (www.citib.cz), o kterém je Váš článek a to nejen jako zástupce této společnosti, ale také jako uživatel inteligentního domu. Jsme moc rádi, že se o tomto tématu začíná více a více diskutovat, přesto bych rád uvedl některé informace na pravou míru: Inteligentní dům nevyžaduje inteligentního uživatele. Díky personifikovanému uživatelskému rozhraní může dům a vybrané funkce ovládat i dítě nebo babička. Pro danou osobu jdou na panelech dostupné jen relevantní funkce a i celkový design (např. velikost tlačítek) jsou uzpůsobeny obsluze. Na parcele jsou dva rodinné domy - jeden má cca 600m2, druhý má 250m2 (a neslouží jako zahraní domek, ale obývá jej pětičlenná rodina) a "letní kuchyně" plní funkci zahradního domku. Také není úplně pravda, že vás může kdokoli pozorovat - je jen na Vás, kam si kamery umístíte (a zda vůbec) a komu k nim dáte přístup. Viz výše o personifikovaném rozhranní. Je také v článku velmi nepřesně uvedeno, že náklady na "audiovizuální libůstku" představují 10% - 20% ceny nemovitosti. V tiskové zprávě je zcela zřejmě uvedeno, že 10% - 20% představují náklady na CELÝ inHome systém, tedy ne jen audio-video, což je jeho menšinová část! Netvrdil jsem, že LCD panely nahradí obrazy. To jistě ne. Ale s klesající cenou LCD panelů je můžete na vybraných místech zasadit do zdi a pouštět na nich například rodinné fotky. Musím říci, že my doma to takto používáme a kolikrát se u panelu sejde celá rodina, aby ocenila již dávno zapomenuté fotky - uznejte sám, kdy jste si naposledy prohlížel 5 let staré rodinné fotky? ihHome fotky sám vybírá, a když chcete vidět více fotek z dané akce, dovolené nebo oslavy - stačí jeden dotyk... Je škoda, že jste do výhod nezahrnul velmi důležitou, ne-li v některých případech nejdůležitější, výhodu, kterou je efektivní řízení tepelných energií, jejich úsporu, a tedy šetrnost k životnímu prostředí. Již mnohokráte jsme slyšeli, že nové technologie (ať už to byl vynález televize, internetu nebo mobilního telefonu) si nás podmaní a my budeme jejich "otroky", jak píšete v závěru. Domnívám se, že historie prokázala, že drtivou většinu lidí si technologie nikdy nepodmanily a nepodmaní, naopak, naučí se je efektivně využívat ke svému prospěchu a zvýší si tím životní komfort. Stejně se toto ukazuje v zemích, kde se tyto domy používají již celou řadu let.

I. O. Straka (10.9.2009 08:00:51)

Nešlo o klasickou reportáž, subjektivní hodnocení bylo více zastoupené, jak je na Dsl.cz zvykem. * Titulek není mýslím důvodem ke sporu. Má své zákonitosti a zvyklosti, ale nemyslím si, že by byl tak úplně mimo. Dítě by ovládání zvládlo svým způsobem, o babičce mám pochyby. Rozhodně bych ani jenoho k ovládání raději nepouštěl. * Pokud jde o budovy a jejich účel, vycházel jsem z povídání při předvádění a je možné, že jsem to špatně pochopil. * O kamerách jsem psal výslovně svůj názor - prostě se mi nelíbí. * Pokud jde o náklady, připouštím, že jde o nepřesnou formulaci, kterou jsem ohodnotil celý systém. Cut and paste je při psaní dobrý sluha, ale zlý pán. * Netvrdil jsem, že jste něco takového o panelech LCD tvrdil. Napsal jsem opět jen svůj názor a měnící se fotky v rámu nejsou prostě moje gusto. Ruší. Dají se jistě vypnout, ale je to další ovládací starost. * O energiích jsem přece napsal: "Server ovládaný dotykovými displeji řídí vše, od žaluzií přes domácí mediální centrum po zabezpečení. Dovoluje i aktivity jednoznačně užitečné, jako je hospodaření s energiemi." To mi přijde dostatečné. O podmanění technologiemi můžeme vést klidně diskusi, ale já si myslím to, co jsem napsa. Takový je názorový život. Když to shrnu, jde jen o dvě faktické připomínky k nepřesnostem - určení domů a náklady - zbytek jsou moje úvahy a hodnocení. Přesto že to nemění vyznění článku, je to moje chyba.

Miroslav Hajda (22.9.2009 12:14:58)

Není inteligentní budova jako budova, to co jsem si v článku přečetl je nesmysl, v takovém domě nikdo žít nemůže. Mám ve svém rodinném domě instalovaný inteligentní systém KNX (www.inteligentnisystemybudov.cz) a nemůžu si stěžovat, všechny funkce fungují dle mých požadavků a usnadnilo mi to život, majetek se dokáže v mé nepřítomnosti chránit. Nejsem otrokem systému. Článek který jsem si před chvílí přečetl je spíš nesmysl, než obyvatelné místo pro rodinu s dětmi