Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Přechod z Windows na Linux – první kroky s Ubuntu

Přechod z Windows na Linux – první kroky s Ubuntu

Anonym (24.9.2009 00:00:00)

V dnešním článku budeme pokračovat v praktických poznámkách shrnujících první kroky při přechodu z Windows na Linux, konkrétně na distribuci Ubuntu 9.04. Řekneme si něco o základním nastavení, instalaci programů a prvních krocích v novém operačním systému. A pokusíme se zbořit některé zažité mýty.

nonferatus (24.9.2009 06:56:34)

všechno podepisuji, kromě adresářové struktury. Né, že by nebyla jiná, než ve windows. Ale ve kterých windows? XP nemá úplně stejnou s Vistou a WIN7 má naprosto odlišnou adresářovou strukturu od všech předchozích. A když se v ní konečně zorientujete, není vám to nic platné, win7 ji využívají úplně jinak! Nehaním je, není proč, stejně opisují od linuxu, jen oponuji názoru, že by to byl hendykep. A vzpomenete si někdo na svůj přechod z win98, případně šílených ME na XP? To byl chaos v adresářové struktuře! Ne, ne běžného uživatele nic překvapivého nečeká. Dokumenty jsou dokumenty, obrázky jsou obrázky a videa se překvapivě jmenují videa..... staženo = staženo atd. Přístup k nim máte z lišty (kterou si mimochodem ze zhora můžete přemístit dolů, když vám to víc vyhovuje) To že jsou vaše domovské adresáře na disku uložené v absolutně jiné struktuře nepocítíte ani s použitím některého ze souborových manažerů, neboť i ty vám budou nabíhat přednostně s vaší domovskou složkou. Vím, co měl autor na mysli a potvrzuji jeho článek, jen si k němu dovoluji dodat, že dnes je většina linuxových ditribucí upravena a nastavena tak, že přejduvší ,,windowsák" má právě zpočátku pocit, že se až tak moc nezměnilo. Myslím, že dnes už málo kdo problém s instalací *buntu, Mandrivy, Suse, či Fedory. Potažmo s jejich dalším používáním, ale i následným nastavováním podle svých představ. Jedině snad co koketující nováčky v Linuxu zatím ještě odrazuje je orientace v balíčcích - pro každé distro jiné, jiné instalátory, jiní správci instalátorů.... Ale to se asi taky poddá. Před lety jsem byl na ABClinuxu tvrdě urážen za to, že mi vadila nutnost znalosti příkazové řádky a vůbec tehdejší linuxová náročnost na znalosti uživatele. Navzdory hnusným a tvrdým nadávkám jsem tam opakovaně předpovídal vývoj linuxu k dnešnímu stavu. Obrovský skok v tomto směru udělalo UBUNTU a patří mu za to dík.

kweecko (24.9.2009 21:36:51)

Naprosto souhlasím. Zkoušel jste někdo v Compizu sledovat na více plochách video a přehazovat si ty plochy, moc pěkné efekty. Funguje to i ve woknech? K antivirům v linuxu: existuje svobodný sw, ale ten je potřeba maximálně pokud PC funguje jako server pro PC s woknama. Když jsem měl wokna tak jsem furt řešil viry, spyware a podobné věci, reinstalace woken a podobně. Od té doby co máme Ubuntu tak je klid. Problémy s hardwarem? Já jsem na žádný nenarazil. Na PC s Ubuntu sleduji kabelovou televizi, jakékoliv videa, upravuji a mixuji hudbu a videa. Prostě jakákoliv práce na PC není probém. Nebojte se rozbít Wokna ;-)

. (25.9.2009 09:13:29)

kecy v kleci, rozjeďte mi na ubuntu (nebo jinem Linuxu) účto od tichého a spol. v plném rozsahu (vnitřní propojení na adobe reader) a pak se klidně podepíšu pod váš příspěvek, ale takhle nee. A jen pro doplnění, účetní nezajímá na jakém funguje OS, ale když jí změníte účto, tak bude ochotna i zabít. Pokud nemáte specifickou aplikaci, tak je ubuntu bezva, ale ta předposlední věta je kravina.

nonferatus (25.9.2009 12:02:43)

ale ano, souhlasím s vámi - pokud máte specifickou aplikaci, může být přechod na linux problém. Může být problém dokonce i přechod na Win7, ale to sem nepatří. Dogmaticky tvrdit, že přechod na linux je možný VŽDY by byl fanatismus. Mimochodem i s tím se často setkáte. Linux má alternativy - někdy úplně zdařilé, někdy méně zdařilé, někdy teprve na začátku vývoje. Pak má ještě berličku jménem WINE. Wine sice udělalo za poslední cca rok a něco obrovský skok kupředu, ale bohužel komunita kolem něho je hodně orientovaná na hry, i úspěšnost wine je často měřena množstvím běžících her + photoshopu. Prográmky velice snadno běžící pod jakýmikoliv wokny většinou pod wine neběží vůbec, nebo jen omezeně, tudíž nepoužitelně. Zvláště pokud používají některou z knihoven SQL. Je to škoda, je škoda, že vývojáři těchto programů nejsou ochotni přizpůsobit je použitelnosti alespoň pod wine. Wnie se neumí chovat jako windows a pochybuju, že to někdy umět bude, takže propojení mezi jednotlivými aplikacemi nainstalovanými pod wine většinou opravdu nechodí. Aspoň já mám takovou zkušenost.

kweecko (25.9.2009 15:57:56)

Na to jde říct: kdo chce linux hledá způsoby a kdo nechce linux hledá důvody. Existují alternativy skoro ke všemu možnému i nemožnému sw. Třeba účto - Winstorm či jak se to jmenuje a že účetní nechce změnu? Její problém já osobně půjdu tak kde to vadit nebude, ale to už je o té první větě.

. (22.4.2014 20:06:25)

V souvislsti s klinickou smrtí win XP se pokusím o recyklaci této diskuse. Je to s podivem, ale i po 5-ti letech schizofrenní stav účta tichý a spol. stále trvá. Po patnácti letech na trhu stále nedokázali předělat program tak, aby běžel na jedné platformě a ne půlka DOS/ půlka win. Pomocí DOSBOXU se promatlali až k verzi win 8.1. Jak to vidíte s nahrazováním dosloužilých winXP (a specifickými aplikacemi) některou z distribucí s odstupem 5-ti let?

Anonym (25.9.2009 16:05:42)

Asi vas sklamu, ale presne tohle se sprovoznit da a dokonce jsem na to kdesi na internetu nasel i navod (aktualne mame UCTO 2009 a ubuntu a vidite, jede to). Takze tisk do PDF neni taky problem, a ted se muzete podepsat pod vyse uvedeny prispevek ;-)

Anonym (25.9.2009 16:13:57)

Dodatek: Co se tyce programu UCTO, nespustite ho uz na Windows Vista 64bit a uz vubec ne na Windows 7 ani v 32bit verzi. My osobne pokukujeme po Winstorm ucetnictvi, protoze je multiplatformni, zvlada toho daleko vice a vypada to hezky oproti z dnestniho pohledu velmi komunisticky ladeneho UCTO tichy a spol. Ucto totiz bezi pod dosem a ten uz neni soucasti novsich windows. Takze budto muzete emulovat DOS nebo poridit jiny ucetni program. Emulator dosu dostupny pro windows bohuzel nezvlada to co vy potrebujete, dokonce ani tisknout mi s tim neslo. Jmenuje se dosbox a je dostupny a vlastne je urcen primarne pro linux. Pak tu mame napr. dosemu, se kterym jede vetsina veci ihned, ten ale pro windows nenajdete. Plyne z toho to, ze jednou se budete muset stejne rozhodnout a ja osobne bych volil uz jen platformu Linux.

. (26.9.2009 19:27:34)

Nevím proč bych mněl být zklamaný, onen zmiňovaný návod jsem mněl samozřejmně odzkoušený před tím, než jsem něco prohlašoval. Výsledek: tisk zadáváte 2x, jednou v účtu a podruhé ve skriptu a to ještě musíte mít štěstí, že se Vám podaří pod wine nainstalovat acrobat reader, protože pokud použijete acroread, který je pro linux, tak se dostáváte do období před 15-ti lety tj. jste bez češtiny. Nicméně uznávám , a mněl jsem to zduraznit už v prvním příspěvku, problém je ve spraseném účetnictví a ne v Ubuntu. Na druhou stranu, účetní potřebuje odzkoušený a naučeny program a ne nad něčím laborovat a po měsíci zjistit, že to je špatná cesta a začínat odznova, zejmnéna pokud má 15-20 firem a tomu odpovídající množství tisků. Pak je závadou opravdu i to, že tisk zadáváte dvakrát. Na svém tvrzení o nesmyslnosti té věty tedy trvám.

sss (24.9.2009 07:23:51)

Marně čekám na ovladače Creative Xfi už několik let. Dnes se cosik objevilo v jádru Suse pro 11.1 , ale ne oficiálně., používám stabilní 11. a KDE 3.5. Uvidíme za měsíc, dále nemohu vyřešit konflikt web kamery a tvkarty v 10.3 jelo vše perfektně.

Martin (24.9.2009 08:40:37)

Poslední dobou mě začíná štvát né úplně perfektní chod operačního systému od Microsoftu.Jelikož mám notebook,tak mě navnadil článek,ve kterém byla popisována skutečnost,že po přechodu na Linux se zvýšila výdrž baterie.Jenže jsem si koupil před měsícem program Norton 360 a nerad bych,aby to byla zbytečná investice.Hledal jsem marně na internetu odpověď na otázku,zda může běžet Norton 360 i v Linuxu,přesněji v Ubuntu.Neznáte někdo,prosím,odpověď?Děkuji.

Yetty (24.9.2009 12:08:36)

Norton je v Linuxu zbytečný - v podstatě pro něj nejsou viry a firewall je už zabudovaný. Takže ano, byla by to zbytečná investice. (Možná by ho bylo možné spustit pomocí Wine, ale k čemu?)

Mach (24.9.2009 21:58:38)

To mi připomíná mé začátky s Linuxem před 10ti lety. Zoufale jsem v Mandraku (dnes Mandriva) hledal antivir :-)))))) Nikdo učený z nebe nespadl. Za to se nemusí nikdo stydět. Mějte neustále na paměti, že "Linux NEBYL, NENÍ a nikdy NEBUDE Windows zdarma", ačkoliv tak na první pohled vypadá. Je to stejné jako s mobily. Každý v podstatě nabízí stejné funkce, ale každý se ovládá jinak. Dalším faktem je, že opravdu vyžaduje více znalostí. Ale to je přeci ku prospěchu. Vytrvejte, studujte ... vyplatí se to. Věřte mi.

Hawkeycz (24.9.2009 12:01:28)

Sám jsem na základě předchozího článku Ubuntu nainstaloval a zkoušel. A ze záčátku jsem byl i nadšen. Pak jsem chtěl nastavit "pokročilé funkce plochy" (takové to Aero v Linuxu, nevím jak se to přesně jmenuje. Nejdřív mi to jen hlásilo "nejde zapnout". Bez dalších informací. Bída. Pak jsem vygooglil, že musím nainstalovat "nesvobodné ovladače". Učinil jsem tak a vše se spomalilo na nepoužitelnou rychlost. Další google info už bylo s odkazem na příkazovou řádkou a upozorněním, že to je pro profíky... A tak jsem zpátky u XPéček. PS: Jen jsem chtěl naznačit, že pro běžného Win-usera stále není ono.

Yetty (24.9.2009 12:06:23)

Jestli běžný uživatel potřebuje k práci hračičky a la Compiz ("to je to Aero" v Linuxu, nebo lépe řečeno Aero je nepovedená kopie Compizu v Windows), tak to chápu, proč se mi tolik Visty a 7 nelíbí. Osobně potřebuji jiné věci než průhledná okénka a v tom mi Linux velmi vyhovuje.

Hawkeycz (24.9.2009 12:23:25)

Pracovně používám větší množství otevřených oken a aplikací. Podle chváli linux uživatelů by měl tenhle Compiz výrazně zpřehlednit přepínání a hledání mezi nimi. Byl to důvod proč jsem Ubuntu vyzkoušel.

pip (24.9.2009 15:22:00)

To je pravda, nastevení Compizu pro přepínání oken je bomba. Stačí třeba nastavit jeden rok, kam když se najede se všechny aplikace znáhledují a pak stačí vybrat. Těch funkcí je mraky. jen "vlnící se okna" vypínám, to už je na mě moc :)

Mach (24.9.2009 22:18:23)

Váš problém může souviset i s grafikou Intel, viz http://www.root.cz/clanky/nove-ubuntu-ma-vazne-problemy-s-grafikami-intel/ Mě to postihlo také. V Ubuntu 9.10 (vyjde 29. října 2009) by již mělo být vše doladěné.

HawkeyCZ (4.10.2009 20:54:41)

Nikoliv - grafika je ATI (HD3850). ale to neznamená, že by problém nemohl být podobný. :-)

pip (24.9.2009 15:19:24)

Podle předchozího článku jsem také zkoušel :D Nutno říci, že jeden den jsem běžel v pohodě, druhý den to ale už nenaběhlo, netuším proč, hlásilo to nějaké chyby s grafikou. Takže ubuntu jsem trošku pohřbil. Nenechal jsem se ale uplně odradit a "našel" distribuci LinuxMint, vychází z Ubuntu, ale je pro Windowsaka mnohem líp stravitelná, alespoň z mého pohledu. Dokonce fungují i vychytávky jako přehrávaní audia a videa, včetně streamovaného. Vřele doporučuju.

Mach (24.9.2009 22:06:35)

Linux je také tak trochu o svobodě. Prakticky každý "linuxák" vám potvrdí, že si prošel fází zkoušení a testování různých distribucí, až se nakonec ustálil u "té svojí". To je naprosto v pořádku. To s Windows nezažijete :-))))

Sunny (24.9.2009 21:06:45)

Sám jsem přecházel u 7.04. Z počátku se vyskytlo dost problémů, ta distribuce, ačkoli byla v zásadě bez problémů použitelná, mě dost štvala - sem tam něco přestalo záhadně fungovat, ovladače na grafiku nejely jak měly, zničehonic se mi smazalo nastavení klávesnice, dokonce mě to po čase odmítlo přihlásit. Nicméně, 8.04 vyladila veškeré moje problémy, tudíž podpořila mojí chuť pronikat dále do systému a učit se s ním. 9.04 už je můj primární pracovní nástroj. Skvělý systém, s odstupem času musím říct, že v drtivé většině záležitostí (subjektivně) mnohem víc user friendly systém než Windows, mnohem jednodušší ke zvládnutí a s notebookem který vlastním (1.6 GHz jednojádro, 512 ram, pomalý disk, ATi X300 grafika) i mnohem svižnější. Maximální spokojenost. Netvrdím, že dokáže ve všech ohledech nahradit Windows, ale na doporučení k vyzkoušení je Ubuntu 9.04 přinejmenším horký kandidát.

Majk (26.9.2009 22:01:12)

Jo, ať je to jak chce, Linux je systém pro nadšence. Ne pro normálního uživatele, který chce prohlídnout net, pohrát si online hry, jejich ratolesti chtějí mastit od kámošů hry apod. Dělám v PC opradu už dlouho...proti Linuxu nic nemám.Ale tenhle svobodně "free" systém, kdy nikdo nic negarantuje, nikdo za nic nezodpovídá, každý ovladač je jiný, psal to někdo jiný a podpora na fórech je nulová...je to systém pokus-omyl. Dík nechci. Je to všechno o systému a pokud budu alespoň malinko inteligentně používat vše jak mám, nemm problém. Narozdíl od některých mi perfektně fungoval i WinME, nemám problém ani s XP ani s Vistama (stačí jen vědět, kterou instalaci použít). Ale hlavně: pokud jsem potřeboval poradit a měl jsem legální SW, stačilo zavolat na bezplatnou Microsoft linku a pokud jsem náhodou něco nevěděl,řekli mi co a jak. Tenhle Linuxový svobodný svět bude fungovat perfektně až dostane pevná pravidla...a ty nedostane zadarmo. A budeme tam kde s Win.

Anonym (27.9.2009 09:01:21)

A co vám brání si koupit jednu z komerčních distribucí ? Co se týče vašeho názoru, tak ten máme oba naprosto odlišný ... Dneska Linuxové systémy používají milióny lidí a většinou jsou to úplně normální lidé a často těch znalostí potřebují podstatně méně oproti windows - případ např. Ubuntu. Naopak někteří jich mají řádově více a v tom je kouzlo svobodného software. Žádná pevná pravidla nikdo nechce, proč by se měli kvůli vám omezovat ve volnosti ?

nonferatus (29.9.2009 13:29:13)

no tak prohlídnout net to snad jde na linuchu dobře, ne? Ty hry to je jak kdy jak co. Ty zkušenosti s mrkvosoftem vám závidím. Mě neporadili nikdy, teď poslední dobou už radit odmítají, že podpora XP už skončila, že už běží jen aktualizace. Kdykoliv jsem tam volal, vždycky mi řekli, že problémy se softem třetích stran musím řešit s třetí stranou. No a jelikož panenská instalace XPéček je opravdu panenská a nic neumí, tak vlastně cokoliv, co na nich chcete dělat je využití software třetích stran. Takže nevím s čím vám radili. Mě fakt nikdy s ničím kromě toho, že mi nedávno milostivě odpustili, že widle by mi neměli dovolit znovu aktivovat, když jsem si koupil novou základní desku, ale pak mi je aktivovali, že prý stejně už končí a bla bla bla.

Wrunx (19.6.2010 20:44:14)

Kupodivu mám zcela opačnou zkušenost, kdy jsem po problémech MS podporou (která byla prakticky žádná, nedokázali poradit nic co bych sám nevěděl) konečně řekl dosta přešel na Lin a je ze mně spokojený uživatel. Ale je mi úplně jedno, kdo co používá. Každému co jeho jest :-)

Nate (28.9.2009 20:12:31)

To, že jsou ovladače (i když u některých wifi, tv karty atp. bych si troufl i tvrdit opak) je sice pěkná věc, nicméně ve sféře notebooků se najde stále spousta výrobců HW (i Dell, HP...), kteří používají vlastní upravené ACPI, které na linuxu zkrátka rozjet nejde. A notebook bez možnosti správy napájení, podsvícení displeje atd. je skutečně k ničemu.