Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Přechod z Windows na Linux - Ubuntu a základní aplikace

Přechod z Windows na Linux - Ubuntu a základní aplikace

Anonym (8.10.2009 00:00:00)

V dnešním díle se zaměříme na aplikace, které uživatel získá již během standardní instalace a pokusíme se ukázat, co je dobré doplnit. Podíváme se na programové alternativy a v textu nebudou chybět ani odkazy na zdroje, ze kterých čerpat, když se v Linuxu vyskytne problém.

Mach (8.10.2009 00:51:26)

Nechci působit jako hnidopich, ale AbiWord standardní součástí Ubuntu po instalaci není. Jinak pěkné. Neustále je také potřeba opakovat, že Linux není Windows zdarma. Jde svou vlastní cestou a nesnaží se kopírovat viz http://www.shadow.cz/static/lnw/LNW.htm

celerjehnusnej (8.10.2009 09:32:45)

Je to stejně jedno, pro obyčejného uživatele to prostě není. Ten chce mít vše jednoduché a na jeden dvouklik. A ne pořád googlovat a pátrat, jak udělat, aby to šlo.

Nememet (8.10.2009 11:30:26)

A ne pořád googlovat a pátrat, jak udělat, aby to šlo. Presne tak, a navic neustale byt odkazovan na google, poradit nikdo neumi nebo nechce, se vsim se trapit neuveritelne dlouho. Nekdo holt nema cas pouze na operacni system,ale chce v nem i pracovat.

Bananas (8.10.2009 12:10:45)

Tady trochu nesouhlasím, že linux není pro obyčejného uživatele... Dělám s počítačema už nějaký ten pátek a zjistil jsem, že jde jen o to na co je uživatel zvyklej.... Jako příklad můžu dát svého bratra, letos mu bude 40 a před cca třemi lety si koupil notebook - do té doby neměl žádný počítač, jen občas zašel na internet do kavárny nebo u známých apod.. tudíž znalost pc skoro nulová. Na notebooku měl WIN XP kde jsem mu nakonfiguroval antivir, firewall apod... ale i přes to všechno dokázal do měsíce systém tak rozhodil (spamy, viry, chybné soubory atd.), že nejlepší bylo udělat reinstal systému. Přitom mi volal několikrát týdně, že mu něco nejde, že neví co jak spustit apod..... Po pár měsících kdy jsem měl odvirování a reinstalace plné zuby jsem mu navrhnul, že zkusíme na notebook nahodit linux (Ubuntu), na to mi odpověděl, že neví co to je ale chce at mu notebook funguje aniž by mě musel pořád otravovat.... Samozřejmě jsem mu musel já vše nastavit aby to fungovalo ale už 2 roky funguje bez sebemenšího problému. Somozřejmě že ze záčátku se ptal co a jak ale rychle si na Ubuntu zvykl. Tudíž si myslím, že ten kdo má PC jen na internet, přehrávání hudby, praci (záleži jakou) tak bude s ubuntu nebo nějakou jinou distribucí spokojen. Na fóru ubuntu je i skvělý rozcetník který pomůže s většinou nastavení začátečníkům a většinou i uživatelé na fóru poradí.... Samozřejmě, že ten kdo chce hrát hry nebo používá speciální programy co jsou jen pro Windows bude spíše upřednosňovat WIN ale i přesto si linux najde své uživatele kterým bude víc vyhovovat než windows (např. můj bratr). Osobně jsem používal windows od verze 3.11 až po win vista, u linuxu jsem vyzkoušel distribuce jako Mandriva, Suse, Ubuntu, Slax apod..... Nyní používám na notebooku Ubuntu společně s Win XP a WIN používám opravdu jen minimálně (sem tam nějaká hra, účetní program, kontrola kompatibility při tvorbě webu) na zbytek mi plně vyhovuje Ubuntu. Tudíž výběr je opravdu na každém, mé doporučení je vyzkoušet a pak se rozhodnout. Omlouvám se za případné chyby při psaní - píši na PDA (mimochodem s windows) Přeji všem pěkný den :-)

Anonym (10.10.2009 00:34:19)

Pod tento příspěvek se klidně podepíšu. A doplním svůj názor. Následující úvaha není výplod mé fantazie, ale zkušenost ověřená dlouholetou praxí. Linux používají především pokročilejší a pokročilí uživatelé. Proč asi? Ze sadomasochizmu to asi nebude. Ne. Ví totiž, jak funguje Windows a jak Linux. Ví, co je v pozadí (chcete-li "pod pokličkou") obou systémů. A volí Linux. A nebo chtějí Linux, například pro jeho svobodu. Ne nesmějte se. To není fráze, ale realita. Linuxáci toto chápou, ti ostatní ... jejich věc. Ti méně znalejší mají Windows (nejlépe ten nejnovější). Pak jsou teprve "kúl". Jo a ještě nejposlednější Office, Photoshop, pokud možno vše zdarma. Teprve pak mohou napsat ten správný dokument (co jsou styly neřeší) a ve Photoshopu si tak akorát upravují své fotky z mejdanu. Umí také nainstalovat jakýkoliv program. Aby ne. Postup Next > Next > Next > Finish zvládne i slepice, když jí okolo Enteru nasypete zrní. Pokud jim položíte "záludné" otázky typu: co je filesystém, co je bootnet, jaký je rozdíl mezi vektorovou a bitmapovou grafikou, co znamená dpi, co je firewall, co a k čemu jsou registry apod., pouze tupě zírají. Hlavně, že mají svůj Windows "vyladěný" k dokonalosti. Ale to, že pracují pod účtem, který je ve skupině Administrators neřeší. Takto bych mohl ještě dlouze pokračovat. Linux znají (většinou jen z doslechu - i to je úspěch), vnímají ho však jako nějaký podřadný systém. Vůbec neznají "o čem to je". Pak jsou uživatelé, kterým je to jedno. Nechtějí nic vědět o tom, "jak to funguje", chtějí (musejí) pouze systém používat a jsou rádi, "že to funguje". Pokud ne, někdo jim to opraví. Pak jsou ještě "pařani" a uživatelé, které živí SW, který na Linuxu neběží. Tam je volba jasná. Windows. O tom nelze diskutovat. Nejsem fanatik, Linux není všespasitelný.

Nememet (10.10.2009 08:52:10)

Ano, zkratka ti lepsi pouzivaji Linux, ostatni sou tupi protoze maji Windows. Bohove s Linuxem :-D.

Anonym (10.10.2009 12:02:39)

nezaměňujte pojem "ti lepsi" za "ti znalejší". To je VELIKÝ rozdíl. Nikde nepíšu, že uživatelé linuxu jsou "lepší".

Anonym (14.10.2009 05:49:16)

Nememet to nemá v hlavince vpořádku.Samá demagogie.

Midiman (14.10.2009 08:52:44)

Nememet to ma v hlave praveze uplne v poradku.Protoze tak to to je.Kdo pouziva linux tak si to mysli ze je borec a ostatni s Win jsou tupci.Typicka hlaska uzivatele Linux.Kazdy nesedi za stolem s PC celej den aby se mohl ucit takovy věci.Nekteri musi chodit do prace a delat neco jineho nez v pracovni dobe si zjistovat kdejake prikazy do linuxu aby to vubec jelo.Jeste lepsi je usmevna hlaska "Naistaluji a vubec nic jineho nemusim".Tady je vytazek z fora od zkuseneho linuxare ktery na ton jede cca 6 let "Prosimte, ja zacinal. Vyhradil jsem si maly oddil vedle windows XP a zkusil jsem experimentovat. To bylo bezesnych noci a poznamek pritelkyne, at venuji cas radeji ji, nez svemu divnemu konicku! Takze, kdyz to shrnu: - pokud chces linux ovladnout, priprav se na spoustu zkouseni s INTERNETEM za zady (sorry, bez nej to opravdu nema smysl) - vezmi si nejakou lehkou distribuci do zacatku ( Ubuntu, NE Kubuntu, SLAX pr. Mandrivu) a zkousej se dostat na stejnou pozadovanou funkcionalitu jako ve windows. Me to trvalo cca jeden rok... ".Takze si ty vase nesmysly kolem linuxu uzivejte samy a necpete ostatnim lidem jak je to dobre.Timto nechci urazit autora clanku ktery si stim dal praci a nekomu treba i hodne lidem pomuze.Narazim na zdejsi ligi LINUXARU.

Anonym (15.10.2009 19:01:52)

To znamena, ze vsichni kdo maji linux si nutne musi s necim hrat, nastavovat, googlit, atd .. Jak usmevne :-) Ten koho to bavi, tak se v tom klidne bude hrabat, ten kdo chce mit desktop na praci, si nainstaluje distro a tim to konci - pracuje. Kdyz neco nevim, je jasny ze mi to do hlavy samo nevlitne, ale jakmile uz to znam, podruhe budu vedet co mam delat. Toto je naprosto stejne i pod Windows a duvod "protoze tak to je" vychazi z vasich dlouholetych zkusenosti v prostredi linuxu, ze ano :-)

Michal Černý (10.10.2009 11:28:37)

Ještě je jedna velká skupina uživatelů Linuxu a to senioři a zrakově postižení. Nabízí pro ně daleko lepší ovládání, jako jsou čtečky, lupy,... Mohu-li soudit ze svého okolí, tak právě senioři (nemají strach že něco si poškodí) a pak na vše lépe vidí jsou s migrací mimořádně spokojeni.

. (23.10.2009 14:37:28)

Nechci Vám brát iluze, ale není to o znalostech, je to o penězích (o marketingu). Když používáte Windows jste na "něco" zvyklí, když vyzkoušíte linux, "všechno" je jinak. Jen to, že jste zvyklý programy odněkud stahovat a najednou lítáte po webu a ne a ne najít ho pro linux, protože vůbec netušíte, že systém "šíření" programů je úplně jiný!? A to raději nemyslím na variantu, kdy si dotyčný není ochoten připustit variantu, že "Photoshop" ve verzi pro linux neexistuje. Proč myslíte, že se MS tak vyděsil v souvislosti s netbooky?! Nemají připravený přiměřeně velký systém a bojí se, že se masy naučí linux používat. Co se asi stane, když bfu překoná prvotní problémy s odlišnou ideologií? Ano, tohle má zajistit i tento článek a jemu podobné, ale proč je číst, když mi windows funguje.

Mach (8.10.2009 13:03:27)

...Je to stejně jedno, pro obyčejného uživatele to prostě není. Ten chce mít vše jednoduché a na jeden dvouklik... Takový uživatel nemá u počítače co dělat. Ať raději pěstuje kytky, nebo hraje na housle.

Anonym (8.10.2009 15:50:41)

Tak treba Ubuntu je pro bezneho uzivatele castokrat vhodnejsi oproti windows - neresi viry, neresi instalaci driveru, vse ma hned po instalaci pripravene a funkcni. Pokud si zakoupi hned PC/notebook s Ubuntu, ma to jeste jednodussi. Jinak muze nastat ze jeho HW nemusi fungovat (ihned/vubec) ale 95% lidi ma doma HW se kterym problemy nejsou a s kombinaci ze nemusi nic delat je ta situace ve prospech Ubuntu. Pokud neni navic zvykly na windows (tj. nepredstavuje si pod pojmem Tento pocitac disky C, D, atd) tak staci pouzit pouze logicke mysleni. Takze pod pojmem Aplikace, najde aplikace, navic hezky roztrizene do sekci .. Web, IM, Email, Hudba, Filmy, Hry, atd co vic bezny uzivatel potrebuje ? Urcite je nekolik % lidi kteri se neobejdou bez specifickeho SW ale zase tady je nekolik reseni. Dokonce i ty nejnovejsi pecky se daji hrat ve vetsine pripadu bez vetsich obtizi, da se spustit i AutoCad, Photoshop, takze ten kdo Linux pouzivat chce, klidne muze. Zalezi jen na nem jak se k tomu postavi. Ja mam Linux na vsech desktopech doma uz nekolik let a jedine co bych mel delat, je dekovat vyvojarum.

nonferatus (8.10.2009 17:59:58)

zas nějaký provokatér. Vždyť je tu jasně napsáno, že vše chodí po instalaci samo (a to je svatá pravda)! Googlí se a na fóra chodí až pro nastandartní řešení. To je snad stejné pro všechny OS včetně windows, né? Nebo snad vaše windows řeší nestandartní situace sami? Jinak pro informaci ABIWORD v některých klonech *buntu opravdu je v základní instalaci. To není důležité. Důležité je, že autor odvádí již po několikáté práci, kterou před ním takto odváděl málokdo. Propaguje a přibližuje linux (teď zrovna *buntu) opravdu těm ,,běžným uživatelům". Za to si zaslouží dík. I uživatel, který chce dvakrát kliknout a mít spuštěno má právo chtít OS, který mu bude vyhovovat. Díky autorovi teď dost široký okruh i těchto uživatelů ví, že může zkusit UBUNTU, zvládnou ho nainstalovat, bude jim browsit, vypalovat, upravovat fotky, pracovat s textovými a tabulkovými procesory.... To vše možná pohodlněji než WINDOWS, samo, okamžitě po instalaci. Čili vážení uživatelé, i vy co máte priority někde jinde, než poznávat taje vašeho operačního systému. I vám bude Ubuntu fungovat na dvojklik. googlit a hledat na fórech budete jen v případě nestandartních situací - zhruba stejných ve kterých byste hledali i ve windows. Mraky nejběžnějších aplikací na rozdíl od windows zde máte okamžitě k dispozici.

allij (8.10.2009 18:39:44)

Vážení ,nedomnívám se,že Linux je na jedno kliknutí. Kdo mi vysvětlí následující dění.Instalace Ubuntu 8.04 (před rokem) na notebooku a stolním pc bez problému.Wifi okamžitě funguje.Instalace Ubuntu9.04 (dnes) na tom samém notebooku a stolním pc nefunguje wifi a nelze nastavit. Je to nějaké podivné chování OS.Když instaluji Windows XP,Vista,W7 tak je to bez problému.

Nememet (8.10.2009 19:58:40)

To se mi snad zda, to je pro Vas pro vsechny moc dat 2 500 za widle ? Nerikam ze kazdy ma na rozhazovani, ale dyt i ten cas nad tim straveny stoji penize. A beha mi vse a na poprve. Viru se nebojim, zadnej sem nikdy nemel, akorat obcas preinstaluju,ale zduvodu vymenu nektereho hardwaru. Tak a ted do mne :-D. Vubec to tu nezije.

nonferatus (8.10.2009 21:36:08)

fakt relevantní odpověď. Co se změní, že dá 2500 za widle? Ty se snad budou chovat jinak? Ono snad ve vistě chodí vše tak jako v XP? A ve W7 vše jako v předchozích? Na co si to tu hrajem? To jste všichni fakt tak dokonale spokojení uživatelé windows, kterým vše chodí na klik? To jsem jako fakt jediný na světě, který kvůli widlím věčně googlil? Tu aby rozběhl nějakou noname usb wifi, tu starou grafiku bez ovladače... Jen když si vzpomenu na regulerně prodávaný modem CDMA od errortelu! To byl horor ho rozběhnout a hlavně udržet v chodu pár dní! Na eeePC mi *buntu 8.04 nacházelo nezabezpečenou wifi bez probl., 9.04 s ní nezabezpečenou nechce komunikovat (pravda ani se mnou o ní) dokud neodškrtnu jen zabezpečené sítě. Přesně stejná situace je mezi XP a W7. Jinak bych ve vašem případě zkusil nainstalovat 8.04 a pak na 9.04 nechat aktualizovat. Asi to není úplně to pravé ořechové, guru by to řešil jinak, ale párkrát jsem takhle podobný problém s HW vyřešil u Mandrivy a je to nejjednodušší. Ubuntu se vám aktualizuje opravdu na plnohodnotný 9.04, čili tímto postupem se o nic neochudíte. Kromě času :-) tento postup je stále ještě rychlejší, než panenská bezcenná instalace XP, do níž se musí dále instalovat další hodiny (W7 už jsou o něčem jiném, to je zas taky pravda - konec konců je to skoro linux)

Nememet (8.10.2009 22:39:52)

Ano, sem spokojeny uzivatel windows. Mluvim za sebe. Akorat je mi divny ze se nikde nepise navod jak prejit z linuxu na windows, bud je tak dobry, ze nikdo uz na widle neprechazi, ehm, nooo, taky moznost, anebo neni treba.

nonferatus (9.10.2009 15:15:25)

ale samozřejmě že obě odpovědi jsou správné. Pro někoho je tak dobrý že není třeba se vracet, pro někoho je ten přechod tak jednoduchý. Ale hlavně určitě existují uživatelé, kteří začali pouze na win a je pro ně přínosem návod na migraci. Ruku na srdce - pravděpodobně vůbec neexistuje uživatel, který by začínal pouze na linuxu a neznal win. A i kdyby existoval, byl by po zkušenostech z linuxu natolik znalý, že nepotřebuje migrační návody na jakýkoliv další systém. No a poslední a významný důvod k takovýmto návodům jste vy sami diskutující. Linux před pár lety zdaleka nebyl to co dnes! Zjednodušeně řečeno - linux je před UBUNTU a po UBUNTU. Před UBUNTU to byl skutečně ten nepřívětivý systém, který se musel umět nainstalovat a po instalaci nastavit a dále průběžně spravovat. A to vše opravdu více či méně přez příkazovou řádku. Tím že komunity na této fylozofii dlouho setrvávaly, spoustu z vás odradily. A z toho co tu píšete je jasně vidět že o tom masivním pokroku ,,po UBUNTU" ani moc nevíte. Proto jsou takové články dobré. Ve skutečnosti nikdo z vás nepotřebuje žádný návod na migraci. Instalace proběhne stejně snadno, jako např. u těch win. Ale sami dokazujete, že to ještě nevíte, že stále ještě žijete v předsudcích o příkazové řádce, nesnadném hledání ovladačů a neběhu takřka všeho, na co jste byli zvyklí. Tak na to zapomeňte - tohle už linux fakt není.

Nememet (9.10.2009 16:12:02)

Dovolim si nesouhlasit. Prave ze sem zkousel jak Kubuntu, posledni 2 verze, tak treba Suse ci Mandrivu. Bohuzel mi ani v jednom nefungovalo vse korektne, jednou zvukova karta, jednou tiskarna, podruhe rozsirena plocha, zrejme spatny drivery na grafarnu. Na forech sem dostal pouze odpoved abych googloval a ze sem lama a podobny odpovedi na 2 veci. Takze jak to asi dopadlo si dokazete predstavit sam. Tak trosku to tady mirim i proti samotnym profi uzivatelum, protoze nekteri si taky mysli ze ti co neovladaji linux tak sou lamy. Jen muzu tedy potvrdit ze diky ruznym forum se situace podstatne zlepsila. Jinak drzim linuxu palce, ale zatim me nepresvedcil, jestli je to tim ze je vyvijen nadsenci a to vetsinou zdarma, ale i tak jim dekuju.

Anonym (9.10.2009 17:32:45)

Ja si teda myslim, ze Kubuntu je podstatne horsi oproti Ubuntu. Coz je ale tak trochu i z principu, protoze se na nej vetsina vyvojaru zmeruje. To znamena ze je vse lepe provazano, jednodussi, odladenejsi, atd. Jinak co se tyce otazek na nejakych forech - je nutno se ptat tak, aby to slo pochopit a hlavne aby vam slo vubec pomoci, pokud napisete ze "nejde mi zvukova karta, co mam delat ?" - tak to opravdu nestaci. Je nutno specifikovat pokud mozno vsechno co muzete. Minimalne presny model zvukovky, verze jadra a distribuce. Vetsinu navodu ale lze najit na wiki strankach, takze neni vetsinou potreba se nikde ptat.

Nobody (12.10.2009 08:46:52)

Cedega nema chybu http://wiki.ubuntu.cz/Cedega. Je to snadny jak facka, kazdy kdo migruje to pochopi na poprve a stoji jen 5 dolaru mesicne. Co vic si prat :-D.

Bananas (8.10.2009 22:04:40)

Zdravim, nemyslim si, že linux používají lidi jen proto, že se jim nechce dávat peníze za WIN, osobně mám koupený windows (byl předinstalován na notebooku) a používám z 99% linux. Jinak děkuji autorovi článku, že se snaží břiblížit linux běžným uživatelům...

Tinker (9.10.2009 19:37:29)

Nikdo vám nebrání používat 8.04 ;) Ostatně podporu bude mít jako každá verze Ubuntu dlouho, případně zkuste hledat na fórech. Ono je docela normální že v jedné verzi něco jde a v další ne - jde o to, že to zase funguje jiným. Ale věřím že kdo hledá najde řešení (kdo nenajde tak hledá špatně)

Anonym (10.10.2009 08:17:33)

Dlouhý support mají jenom LTS, normální verze maj jenom 1.5 roku. 8.04 končí 04.2011, ale třeba 8.10 už 04.2010.

petr (11.10.2009 12:13:22)

Strčte si to vnucování linuxu i se samotným Ubuntu za klobouk. Ani zadarmo to lidi nechtějí, ačkoliv jim to vnucujete málem každým článkem.

Anonym (11.10.2009 12:53:45)

Takove chovani je u vas normalni ? Nikdo vam nic nevnucuje, kdyz to nechcete tak nepouzivejte. O novych windows se taky pise hromada PR zvastu a lidi nejeci, akorat ze ty pise microsoft, tady to pise nezaujaty redaktor. Takove clanky maji ukazat lidem, jak se s Ubuntu pracuje, protoze to zacatecnici oceni a doufam, ze clanky budou pokracovat. A tvrzeni, ze to nikdo nechce ani zdarma je dost mimo, Ubuntu je dnes nejrozsirenejsi distribuce, kterou pouzivaji miliony lidi vcetne spolecnosti, kdejakych skol, statnich sprav, atd. Asi jste si nevsiml, ze Windows pouziva neco kolem 90% a neustale klesa, pred necelym rokem, mel o 2% vice, pred 2 lety o 4% vice. Lidi prechazeji na Linux a Mac OS X. Je to tak, smirte se s tim.

Nememt (11.10.2009 13:22:01)

Ja se s tim 1 % podilu linuxu smirim velice snadno.Az dosahne 1/3 bude to teprve trosku zajimavy, zatim sou to jen tresky-plesky a prehanky.

Anonym (11.10.2009 14:02:13)

Copak kvalita produktu zavisi na tom, kolik lidi ho pouziva ? Z vaseho tvrzeni vyplyva, ze napr. auta znacky Ferrari jsou nezajimave, pritom je to o nekolik trid lepsi oproti skodovkam. To ze vas nezajimaji veci, ktere neznate neznamena, ze to tak je u vsech lidi ;-)

Anonymus (11.10.2009 17:59:33)

Az bude Ferrari zadarmo tak muzeme podiskutovat dale.

Anonym (11.10.2009 19:13:07)

Jestli ted narazite na to, ze Linux je zdarma a proto je na nic tak vas zase vyvedu z omylu. Jadro sice zdarma je, ale pokud mate nutkani utracet penize, muzete vybirat mezi komernimi distribucemi, kde najdete kupodivu take komercni software. Jeste ze nevedomost neboli ;-)

Anonymus (11.10.2009 19:31:42)

A v cem sou lepsi ty komercni distribuce ? :-P. Jedou na na tech komercnich aplikace ktere potrebuju? Ucetni a dalsi programy s tim souvisejici? Veskery hardware? Pro parany hry, vcetne novych pecek ? Vsechno je otazka nekolika kliknuti, bez nejakeho kompilovani, stahovani a instalovani spousty nicminerikajich balicku ? Jestli ano tak sem s tim. Jestli bude cena i podpora stejna je mi jedno na cem pojedu.

Anonym (11.10.2009 22:53:47)

Ani na windows vam nepujde veskery hardware, ale co se tyce jinych otazek, vpodstate to tak bude. Napr. cedega je pro hrace, crossover je na programky. A ty ceny jsou v rozmezi jednotek dolaru, takze to vyjde levneji. Urcite ale nemuzu zjistit co vy zrovna potrebujete, to si zjistete sam. Ovsem jestli chcete mit z linuxu windows, je to totalni blbost. Ale uz vas postoj k nemu naznacuje, ze by ste nic nemel menit a zustat tam kde jste. Ten kdo ma o neco zajem, si o tom vyhleda vse co potrebuje a nemusi se nikde ptat a predtim jeste pomlouvat (zvlast kdyz o tom nic nevi a zije v predstavach jak se tam co dela).

Anonym (12.10.2009 11:45:31)

Přesně tak.. když je někdo jako opička naučený pracovat pouze na windows a všeho ostatního se bojí aspon vyzkoušet a nechce, přičemž na to bude plivat (aniž by to kuli jeho tuposti alespon vyzkoušel), tak je to pouze jen a jen jeho hloupost. On sám si upírá přínos, on sám zůstává tupě zakopaný v nějakém monopolním operačním systému, který je hlavně o penězích. A takovému nevysvětliš, že je to hlupák...

Anonym (12.10.2009 11:47:23)

Jsem si vybavil hlášku "Neeech ho, hňupa" :-D

Nememet (12.10.2009 15:45:23)

Jaksi by me nebapadlo nazyvat nekoho hnupem ze pouziva jiny operacni system, zrejme normalni mysleni u linuxaku :-D.

Anonym (13.10.2009 06:35:58)

A hele, nějaká potrefena husa se ozvala :-D

Nememet (12.10.2009 15:44:12)

Na to uz vazne nema cenu odpovidat, opravdu linuxovy bohove :-D.

Pakoň (11.10.2009 18:55:17)

Ano, takove chovani je normalni, to je totiz pan petr :) Prichazi pravidelne pod kazdy clanek tykajici se linuxu napsat, ze ho nekdo nekomu porad vnucuje a ze musi byt nanic, kdyz ho pouziva 1% lidi, je s nim vazne legrace, ovsem smysluplna diskuze rozhodne ne...

Anonym (11.10.2009 19:15:52)

Ted sem si nechal najit jeho dalsi prispevky a mate pravdu, kdekoliv se objevi slovo Linux, nevyhne se diskuze jeho krivych slov. Holt nekteri jsou sami proti sobe, ale to uz je jen jejich starost.