Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Internet: špína a hnůj světa

Internet: špína a hnůj světa

Anonym (30.12.2009 00:00:00)

V době vánočních svátků a prožívání vstupu do nového roku 2010 se pokouším zamyslet se nad úrovní internetu, potažmo lidí, kteří jej užívají. Nechci být moralistou, ale internet je v poslední době jen sbírka hnoje a nechutností, které stále více vstupují skrze kyberprostor do našich domovů.

(30.12.2009 00:41:25)

dobrý článek, plně souhlasím. Zejména ty diskuze pod články na Seznamu a iDNES jsou fakt často pořádná žumpa slov. Ještě bych doplnil, že mi také dost vadí časté reklamy na weby s pornografickým hnusem.

DmLucifer (30.12.2009 06:16:01)

Všechny problémy, které autor má, se dají vyřešit desenzitizací. Lidi si nadávají a nadávat budou kvůli jakýmkoliv pitomostem a snažit se jim v tom zabránit je Sisyfovská práce. Co se týče "sbírky hnoje a nechutností", dovoluji si tvrdit, že autor ještě rozhodně neviděl to nejhorší co může internet nabídnout.

Ota (30.12.2009 06:55:04)

Myslím, že když pracuje s internetem od roku 1998, tak toho viděl už dost, stejně jako já, ale asi se tu nehodí rozebírat fotky a videa z nehod a poprav....

DmLucifer (30.12.2009 09:13:51)

Pracuje. Ale jedna věc je pracovat, druhá je vyhledávat. A dokud člověk nehledá, tak to "nejhorší" nenajde.

Ivan (30.12.2009 09:56:06)

Na internetu jsem někdy od roku 1993-94. To asi většina lidí vůbec nevěděla že nějaký internet byl. WWW tehdá vůbec neexistoval a všechno se dělalo přes FTP a GOPHER. K vyhledávání jsme používali program Veronica, kde je mu konec. Internet byl plný informací z (amerických) knihoven, vysokých škol a úžasných prográmků pro naše počítače. A už tehdá běžně fungoval chat, ani už nevím jak se ten příkaz jmenoval. Žádné svinstvo a hnus. Přesně jak autor píše. Hnus a přeposílání mailů přišel až s rozšířením. S přeposíláním se však dá bojovat. Důsledně jsem kamarádům a známým říkal, že mi nic přeposílat nemají, že se těm rádoby zábavným mailům nesměju a většinu znám už dlouho předtím než mi ho poslali. A skutečně to zabralo. Dnes mi už nikdo ze známých nic nepřeposílá a mám klid. Samozřejmě množství spamu od neznámých filtruje server.

karel 4 (30.12.2009 21:12:14)

Tiše závidím :) Já jsem některé známé musel zablokovat. A souhlas s autorem. Ještě v 97-98 byli lidé na netu slušní, podepisovali jsme se pravými jmény ......... a taky jsme za to platili, tedy nejen za přístupový kanál, ale za přístup k internetu.

kk (31.12.2009 13:54:56)

Já mám internet někdy od 1997 nebo 1996 a nepamatuju,že bych platil něco mimo linky,i když pravda,za dial-up to bylo kolem 4000 a to jsme na net chodili velmi opatrně......

karel4 (31.12.2009 18:13:27)

To se špatně pamatujete. Platili jsme za linku + musela být smlouva s nějakým providerem o přístupu na internet a za to se platilo zvlášť. Až někdy v 99 nebo 00 začal Volný, některé noviny a později Telecom poskytovat přístup zdarma. (Možná bych ještě někde našel faktury od Brailcomu)

Jindra (31.12.2009 19:54:46)

Jo jo, tak to skutečně bylo, platilo se celkem dost za umožnění přístupu na net a navíc ještě impulsy za telefon. Telecom například měl službu IOL a platilo se nemálo stokorun paušál a k tomu za telefon. Člověk tak sledoval víc hodinky než net a často se odpojoval a četl si off-line. Kámoš naprogramoval malou aplikaci, co ukazovala čas a umožnila nastavit, za kolik impulsů dojde k automatickému odpojení, aby člověk moc neutratil a ještě využil čas efektivně (neodpojil se o 30 sekund dřív, než má zrovna zaplaceno).

Anonym (1.1.2010 21:04:22)

IOL byl placeny jen ze zacatku, pak prisel telekom s uctem zdarma. Jo to byly casy, si pamatuji jak se jeste do modemu psal prikaz aby se pripojoval na urcitou rychlost :)

kk (1.1.2010 19:02:13)

Máte pravdu,providerovi se taky platilo,úplně jsem na to zapoměl......

Anonym (1.1.2010 21:03:01)

jen bych doplnil, ze uz v roce 98 cesky telekom nabizel dial up ucet zdarma. Byl to tehdy tusim internet online. Clovek se prihlasil zdarma prez startovaci ucet a pak si vytvoril vlastni. Dale platil jen za minuty kdy byl na internetu.

grep (30.12.2009 03:47:45)

Rád by som doplnil čo to k problematike sociálnych sietí... Hlavným problémom nie sú pseudokamaráti a chválenie sa ich počtom. Áno, takýchto konzumných lovcov skalpov, produkt sociálnych sietí, treba ľutovať. Avšak omnoho temnejšou stránkou týchto sietí, hlavne Ksichtovníka, je úplná strata súkromia. Ľudia sa v ošiali stádovitosti a "ty si in, ty nie si in" faktoru dobrovoľne hádžu a chytia do siete, ktorá o nich zhromažďuje informácie a kedykoľvek ich môže zneužiť, alebo použiť proti nim. Dobrovoľne sa stávajú otrokmi akéhosi Big Brothera, v podobe nielen samotnej siete, ale aj iných používateľov (a ako bolo v článku spomínané, títo ľudia nikdy nemôžu vedieť, akému navonok kamarátskemu maniakovi s falošnou identitou zverujú informácie zo svojho súkromia). Big Brother ich neustále pozoruje a vždy vie, čo robili, robia, a budú robiť. Dá sa povedať, že Ksichtovník je trójsky kôň, ktorý navonok pôsobí užitočne (aj to užitočné je však v podstate neužitočné), no v skutočnosti je plný zákerných zberačov údajov s nabrúsenými pevnými diskami. Navyše nad koňom už krúžia supy, v podobe používateľov s nekalými úmyslami, ktorým sa vždy ujde nejaký ten zvyšok pre nich užitočných informácií. Snáď to nevyznelo príliš paranoicky... Viem, mohlo by sa zdať, že inklinujem ku skupine ľudí, čo nemajú radi jašteričky z pekiel a ich krutovládne čipy. :-) Myslím si však, že v tejto oblasti treba vidieť možnú hrozbu a snažiť sa jej vyvarovať - nie len slepo ísť za ostatnými mravcami a vpochodovať do jamy levovej. Osobne využívam internet veľmi veľa, vo veľkej miere na komunikáciu s kamarátmi. Veľkému Bratovi sa však poddať nemienim, ostanem pri spôsoboch komunikácie, ktoré ešte rešpektujú pojem súkromie.

Pavel (3.1.2010 22:11:38)

Tak z mého ksichtovníku by ses dozvěděl, že sem si koupil jiný auto a novej telefon a že nemám rád komouše..to je tak všecko..kdo není idiot, tak tam zneužitelné info nedává. Resp. dávám jen to, co bych s klidem řekl komukoli..nebo už sem to dávno udělal..

grep (10.1.2010 01:38:26)

Nehovorím, že tam budeš zverejňovať svoje heslá na maily, alebo že sa na nástenke priznáš k vražde. Oni o tebe zhromaždia úplne bežné dáta - od všetkých tvojich konverzácií, cez fotky, po informácie kam chodíš na webe (v spolupráci napríklad s gúglom)... Zatiaľ sa teda ksichtovník využíva hlavne ako nástroj obrovského reklamného prieskumu trhu. Ale nazbierané dáta sa dajú zneužiť toľkými možnými spôsobmi... Navyše ksichtovník si vyhradzuje vlastnícke právo na všetky fotky, ktoré tam pridáš - aj potom, čo ich vymažeš. Nehovorím, že práve ty tam máš nejaké, o ktorých autorské práva by si nerád prišiel. Alebo také, ktoré by si nerád nedobrovoľne ukázal cudzím... Skúšal som, aké ľahké je dostať sa do albumov úplne cudzích ľudí, ktorí kašlú ešte aj na tú úroveň ochrany súkromia pred ostatnými užívateľmi, ktorú poskytuje sám ksichtovník. A poviem ti, našiel som tam veľmi zaujímavé fotky... K nim sú logicky priradené mená a čo to o týchto menách. Je to spôsobené nekončiacou hlúposťou ľudí, ktorí využívajú server ksichtovníka, dá sa povedať, na zálohu svojich fotiek? Alebo si svoje albumy len ZABUDLI zamknúť?

neznalek1 (30.12.2009 13:05:37)

autorovy clanku ... >> v aute zapni radio a mas pokoj od vypalovani

ala (30.12.2009 20:01:57)

DEKUJI!

Vassago (30.12.2009 23:26:08)

To je tak jako se vším...úmysl byl dobrý, ale jak se k tomu dostanou "průměrní" lidé, tak vznikne bordel, kterého začnou využívat zase ti "chytří"...co se tech diskuzí týče, tak problém Čechů jako národa je ten, že máme potřebu se vyjadřovat uplně k čemukoliv, i když o tom nic nevíme. A protože o tom nic nevíme, tak se aspoň hádáme... A ksichtovník to je kapitola sama o sobě...původní smysl se odsunul uplně do pozadí a drtivá většina lidí si tam chodí každých pět minut kontrolovat akvárko, okopat zahrádku, vytřít v restauraci a hlavně všem oznámit na co právě myslím a co dělám i když jdu jen na záchod a v hlavě mám uplně vymeteno...je to bída...

Martin (31.12.2009 00:22:28)

Co se týče těch diskuzí, bohužel drtivá většina lidí na nich není schopná, dát správně dohromady jednoduchou větu s podmětem a přísudkem. Někdy mám pocit, že i cvičené opice by to zvládly lépe. Jestli je tohle vzorek průměrného IQ 100, tak potom Bůh s námi a zlé pryč. IQ 100 asi opravdu není žádné terno.:(

Martin (31.12.2009 00:30:12)

není schopná dát- má být samozřejmě bez čárky, jsem se přepsal.:)

kk (31.12.2009 13:49:17)

Jednoduchá rada:nelezte na diskuze tupounů na "novinkách" atp. :-) :-) ... normální člověk to opravdu nedělá :-) :-)

Martin (31.12.2009 14:49:17)

Máš asi pravdu, měl bych se zamyslet. Když mě ale přímo fascinuje číst příspěvek ve stylu: Simona Janecká, Trutnov: Mám teď docela problém rozhodnout se jestli uvěřit nebo ne. Být to pravda je to skutečně nejspíš zázrak, pokud tomu tak není tak je to dost hloupá kachna sázející právě na větší důvěru lidí k zázrakům právě o vánočních svátcích. :):)

Miroslav Novotný (1.1.2010 23:55:56)

Konečně jeden článek pro zjištění, že jsou také normální lidi, jak spásné.

Gangréna (2.1.2010 13:55:47)

Obyčejní lidé? ... Myslíš takové, kteří pod každé téma napíší, že za něj může oranžový Jyrka alias prase bradavičnaté anebo modrý Myrek alias lampasák Mamulovič? Anebo hovoříš o takových, kteří např. pod článek o Fiatu čmárají bláboly o tom, že kdo má Fiat, je socka, protože chytří a bohatí jezdí v "bávu" anebo VW... v případě krize alespoň ve "vochcávce"? ... Joj, tak to ti díky za takové "normální lidi"... kdyby tohle byl normál, ženu se do Bohnic jak o život...

Pavel (3.1.2010 22:06:56)

...takže jste objevil, že Internet používají obyčejní lidé z celého spektra spolenčosti? Tak to gratuluju. Já sám pod články diskutuji k tématu. Moje názory jsou často radikální a když mě někdo vytočí, neváhám ho hrubě urazit. nestydím se za to a především, jsem ochotný to dotyčnému říct i do očí, pokud by o to stál. Možná jsem výjímka. Nicméně ještě jedna poznámka, když Vám něco vadí, tak to nečtěte. Váš radikální odsudek internetu je jen obrázek toho, jaké stránky avštěvujete. Navíc, jestli považujete idnes, ihned a podobný za renomované zdroje..pak Vás lituji.

Oko (4.1.2010 09:03:50)

Jak tak koukám, tak jste asi snědl všechnu moudrost světa - autor poukazuje na nešvary, které trápí většinu IT znalých - ale vy se chováte přesně jako ty lidi v diskusích - čecháčci se nezapřou....je to národ kritiků a chytrolínů

McTew (4.1.2010 17:56:29)

Sic Vas tu nekteri drbou za snuzku blabolu, ale nemuzu si pomoci, napsal jste to velice presne. Nezacinal jsem na internetu v dobe jako Vy, ale taky si vzpominam na dobu, kdy jsem podcenoval rodice. A dnes? Jsou uplne stejny, jako Vase (v principu). Skorem je od toho musim vyhanet, prosedi tam hafo casu ... kdysi to bylo naopak. Vse prinasi sve pro a proti, musi se clovek obrnit.

kroupa (5.1.2010 22:14:18)

Autor článku je evidentně vyhaslej jako sopka