Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Tipy, jak nejlépe nahradit MS Office a ušetřit tisíce

Tipy, jak nejlépe nahradit MS Office a ušetřit tisíce

Anonym (5.2.2010 00:00:00)

MS Office se během let staly symbolem kancelářských aplikací. Avšak vysoká cena balíku jednak zvyšuje náklady zejména firem, jednak stojí za zvýšenou mírou pirátství, jak ukazují statistiky organizace BSA. Chcete-li používat legální software a zároveň snížit náklady ve firmě, existuje řada jiných balíků, jež jsou navíc s MS Office v oblasti formátů (takřka) kompatibilní.

Marek (5.2.2010 07:03:43)

A také nesmíme zapomenout na nehoráznou spoustu doplňků pro OpenOffice.org, pomocí kterých si můžeme balík výrazně obohatit.

Anonym (5.2.2010 07:53:37)

Řešil jsem problém u sebe ve firmě. Mám zde spoustu PC, které potřebují číst (pouze číst) Excel soubory - aktuální objednávky. Ty vznikají na PC s MSOffice a jsou ukládány na server, odkud tyto klientské PC objednávky otevírají. Tento disk na serveru mají klienti zpřístupněn pouze pro čtení. A v tom byl problém. ExcelViever ani tuším Office602 nedokázal tyto soubory pro čtení korektně otevřít. Resp. je otevřel, ovšem i když je měl pouze pro čtení, tak si je na serveru "zamkl" a admin, které ze svého MSOffice má serverový disk s plnými právy, nebyl schopen obejdnávky aktualizovat-přepsat. Dokud daný soubor klienti prostě nezavřeli. Což je hrozný bordel. Jediný OpenOffice.org to umí. Sice je to obrovský balík pro mé potřeby (klienti jen čtou excel soubor), ale aspoň to dělá korektně. Mohou si ho otevřít a admin může daný soubor na serveru jakkoli editovat i smazat. Kdyby ovšem někdo věděl, proč to dělá a jak to nastavit, aby to fungovalo i na jiných kancelářských balících včetně excel vieweru od MS, budu vděčný.

Tom (5.2.2010 11:00:26)

nojo člověče, vyhoďte admina, když si myslí že mu práva nějak pomůžou k odemčení souboru, který má zámek proti čtení/zápisu...

Jan (5.2.2010 12:32:40)

Rada nad zlato. Opravdu mu musela pomoct.

Karel (24.4.2010 22:19:22)

Možná by vám vyhovoval starý bezplatný 602office nebo jak se přesně jmenoval ten původní kancelářský balík od Software602? Je to tak jednoduchý software, že nevěřím, že by nějak zamykal otvírané soubory. Je při práci daleko rychlejší, než ExcelView od MS a přečetl mi zatím skoro vše, co mi kdo poslal. (Kvůli rychlosti ho stále používám.) Nebo existují pluginy pro čtení xls/doc/xlsx atd. souborů ve filemanažeru totalcommander, některé jsou opravdu zcela spolehlivé a přečtou vše od MS, ty jsou ale placené, takže je moc neznám. Ty bezplatné vám nemusí na práci stačit. V případě vážného zájmu snadno vygooglíte totalcommander i stránky s jeho pluginy, totalcmd je česky a podpora češtiny u pluginů bývá běžná.

Petr (5.2.2010 23:48:32)

Nejspíš mě teď spusta lidí pošle do háje. MS Office je nejlepší a nějaký OpenOffice a jeho odnože ho nikdy nenahradí. OpenOffice nesnáším hlavně z důvodu práce s obrázky v textu a jejich umístění, ale i další věci. Je pravda, že v OO je spousta možností, ale než se k nim člověk prokliká, v MS Office to má udělaný 3x.

Honza (6.2.2010 17:55:01)

Asi sila zvyku. Mne se treba dela lip v OO, protoze jsem v ms office delal naposled tak pred 5 lety :-) Takze mi to jde 3x rychlejs v OO nez v ms office ;-) A s umistenim obrazku nemam problemy, jenom se to chce s tim naucit, protoze se neco proste dela jinak ;-)

Anonym (6.2.2010 17:41:34)

Uz vidim jak vysvetluju sekretarce ze ma soubory ukladat v .doc a ne jen ulozit, Zlatý MS Office. Co se tyče ceny tak se mi to mockrát vrátí koupit pár licencí na office a existuji i multilicence. A jak jsem koukal tak pro domácnosti existuje i levnejsi varianta pro 2 PC.

Honza (6.2.2010 17:53:06)

Pokud mate sekretarku jen na vareni kafe, tak pak tento arhgument naprosto chapu :-) OO u nas pouziva cca 30 BFU a kdyz nekdo zapomene, tak to preulozej a poslou znovu, on se svet nezbori... nehlede na to, ze spousta firem ma nainstalovany OO i ms office, takze to mnohdy ani neva.

jarek (6.2.2010 21:00:05)

Tak ta jedna varianta pro domácnosti je pro 3 PC (edice home & student) a zkus se trochu potrápit a nastavit sekretářce ukládání implicitně do .doc (příp. xls, pps, ...). To je první, co po instalaci OpenOffice.org dělám a nikdo pak nemá problém s otevřením dokumentů. Faktem ale zůstává, že většina uživatelů se používání OpenOffice brání. Obvykle slovy: "Jo já vím, umí to všechno co potřebuji, ale tak nějak to není ono." No a chtějí dodat MS Office. Mě osobně je to jedno, mám nainstalované oboje. Celkově si však myslím, že je sice MS Office o něco lepší, ale že to ta cena nevyváží.

TomK (12.4.2010 20:24:20)

Nic ji nemusite vysvetlovat. Ale neco musim vysvetlit ja Vam: V nastaveni OOo je i volba vychozich formatu pro ukladani. Staci nastavit "MS Word 97-2000 .doc" adtto Excel a muzete zapomentout, ze pouzivate OOo.