Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Šest důvodů, proč je Linux in

Šest důvodů, proč je Linux in

Anonym (9.3.2010 00:00:00)

Být in je pro mnoho lidí důležité. Pokud chcete vypadat moderně a držet krok se společenskými trendy, musíte mít i patřičnou softwarovou výbavu. Nakonec i populární iPhone je především módní trend. A co když se móda spojí s účelností? To pak není důvod váhat.

Tinker (9.3.2010 14:58:51)

Mě na tom vyhovuje hlavně ta svižnost a nenáročnost - i na 400MHz PC s 384MB RAM běhá s Gnome neuvěřitelně svižně (zkoušel jsem i 200MHz a 64MB RAM + 1MB gr. karta....potom co jsem zkusil fluxbox, tak jsem měl u starších PC jasno - nikdy bych nečekal že tam uvidim plynulou animaci!). Mám zkušenosti se starší verzí Ubuntu (2008 - 2009, myslim že to byla 9.04, ale nevím to jistě) na notebooku - 1,3GHz, 16MB grafika Intel a RAM byla domnívám se 256MB nebo 512MB. Výdrž na baterie o polovinu delší než u WinXP (vydržely sotva dvě hodiny, s Ubuntu jsem zvládnul něco přes tři), systém nabíhal neuvěřitelně rychle (tak minutu a půl? Spíše asi minutu), po zobrazení plochy asi 3 vteřinky hrabal na disku a pak ztichnul,....ale nejvíce mě dostalo, co se dá vymačkat z 16MB gr. karty - 3D flip byl slabě trhaný, ale po vypnutí lighting běžel krásně čistě. Ale funkce ,,Scale'' nastavená na windows klávesu byla na notebooku....nemám slov, prostě dokonalá! Stačilo jen slabě natáhnout prst a měl jsem před sebou všechny okna....daleko lepší než touchpadem jezdit po ploše a trefovat se do oken na panelu ;)

Anonym (9.3.2010 15:18:48)

stejne svizne ti muzou behat i okna. Problem je v tom, ze malo kdo se chce stourat v registrech a vyhazovat ze systemu hromadu zbytecnosti ktere se startuji asi jen tak z principu.

Tinker (9.3.2010 17:47:47)

Ale tak zase u oken stačí změnit jeden registr a kdoví co to udělá - jednou jsem to zkoušel, změnou jednoho registru se zpomalily na polovinu a vrácením do původního stavu se zpomalily ještě víc :D Jinak instalace přes SSH (z postele instaluju PC co je v jiný místnosti), či úplná správa (jen ten Xserver mi přes SSH nejel, grafickou aplikaci jsem spustil, ale celej xserver ne....a když jsem zjistil jak na to, tak už bylo moje IBM PC 300 po smrti :( ) je něco, co se mi moc líbí. Teoreticky - mám starší notebook a silnější PC, který používá jeden uživatel a chci na notebooku spustit náročnou aplikaci. Jediným příkazem se připojim na výkonnější PC, kde se rovnou spustí požadovaná aplikace a ovládám ji z notebooku, zatímco všechno počítá silnější PC :) U windows je myslim jen telnet. Mimochodem na oknech je složitější osekat systém na minumum, než u linuxu. Navíc kouzelné slůvko ,,kompilace'' dokáže divy :) Ne, jádro jsem opravdu nekompiloval...ale slyšel jsem, že i P1 se poté chová jak něco s taktem o řád výše :) Jen samotná kompilace ale trvá několik dní :D

volani.webnode.cz (12.3.2010 23:36:15)

Na windows je pro vzdalenou plochu RDP, umi to prenase obraz, zvuk a ma to sifrovani. Je to lepsi jak VNC, ktery neumi zvuk a ž, š :) Pro prikazovou radku je powershell ale ten neznam a ani nevim jeslti umi prikazovy radek. U nekterych verzi RDP tusim je samotna prikazova radka, ale nechci kecat.. Jinak je tu hromada dlasich programu tretich stran, neco bude urcite i pro linux, ale min. (V zakladu je preci SSH a casto VNC).

Cergy (9.3.2010 15:01:10)

Jen k tomu rolovacímu kolečku - docela mi vyhovovalo najet myší na ikonu zvuku a rolováním měnit hlasitost, nebo rolováním přepínat virtuální plochy( i když to nefungovalo vždy úplně bezchybně). Teď už linux nemám(kvůli grafické kartě v netbooku - intel GMA 500).

Tinker (9.3.2010 17:50:07)

Mě se zase moc líbí možnost ve složce s hudbou najet na konkrétní písničku a dokud na ní držím myš, tak se mi přehrává, aniž bych musel spouštět přehrávač - klidně i když se v Nautilu připojim na FTP nebo bluetooth a najedu, tak by to mělo fungovat (přiznávám že jsem nezkoušel).

Martin Dufek (14.3.2010 17:11:45)

stejně je tomu na MAC OS X. Sice nejde o držení myši, ale zmáčknutím mezerníku se aktivuje přehrávání/prohlížení a escapem ukončí. Stále se ale nepouští žádný program, je to součást systému. A nejedná se jen o hudbu, ale i videa, soubory doc a pdf, obrázky, a další a další. A windows na to v příštím systému podle mě také přejdou. Je to dobrá funkce a pro win7 je škoda, že ji nemají. Kazí to celkový dojem ze systému.

jirka (10.3.2010 17:02:47)

mám v netbooku I915 a ta jede bez problému, v openSuse je podporována,

Tomáš Daniel (9.3.2010 20:47:15)

je mi z toho článku zle

jirka (10.3.2010 17:01:29)

však ti nikdo nebrání užívat si vymožeností Widloidních OS zle ti možná je ze závisti

suse (10.3.2010 17:18:38)

Používám SUSE, jsem spokojen, Jenže výrobci hardweru bojkotují ovladače jako třeba Creative. Po několika letech sesmolila Xfi, ale jen pro dražší karty. Podle mne mít takovou podporu jako má Windows tak má na trhu 50% a i více. Jen rychlostí se nemůžou Windows ani přiblížit. Je jasné, že jsem nucen používat i Windows.

petr (11.3.2010 17:44:27)

Nikdo nebude podporovat něco co nikdo nepoužívá a i těch pár linuxáků by chtělo všecko zadarmo. Vy linuxáci jste vlastně komunisti :-)

Bla (11.3.2010 18:38:07)

a nejen komunisti. Myslíš, že servery na které čumíš od rána do večera běží na platformě widlí, ha,ha

Anonym (11.3.2010 18:44:32)

Tak to je vlastn cely jeho vyuziti jinak je to k nicemu.

Anonym (11.3.2010 12:19:12)

Aa zase teplý linuxaci :D

Tom (11.3.2010 17:36:41)

Pan Dušek se ozval.

petr (11.3.2010 17:42:24)

Linux nebyl, není ani nebude in. kdyby byl, tak by ho lidi chtěli. Až na necelé 1% magorů co nemají pár korun na Windows a nebo musí být za každou cenu odlišní, o linux nikdo nemá zájem a nic na tom nemění ani údajná výhoda linuxu za nulovou cenu. Skoro 20 let vnucování linuxu nepomohlo k tomu, aby ho někdo chtěl. Tedy s vyjímkou výše popsaných pošuků z toho necelého 1% linuxáků.

Anonym (16.3.2010 10:49:54)

Uprimne, narusenejsi stvoreni jsem opravdu jeste nevidel. Vase omezenost vas zaslepuje predstavami, ze jen windows je ten spravny a na kazdem foru ho a jeho uzivatele musite urazet coz svedci o vasi inteligenci. Predstavte si ze ja jsem uz cca 7 letym uzivatelem linuxu a za tu dobu jsem NIC jineho nepotreboval pouzivat. Vyhovuje mi po vsech strankach a za nic bych nemenil. Rozhodne se necitim IN, ale kazdym dnem dekuji za to ze ho mam a prace s nim je pro me neskonale lepsi. A ano, taky jsem mel predtim vase super windowsy a po tech letech muzu rict co je OPRAVDU lepsi.

Jiří Machač (11.3.2010 22:00:28)

Pane Černý, velice pěkně napsaný článek. Ta pasáž se seniory je docela výstižná. A těch laciných výlevů špíny na Linux si nevšímejte. Tito, rádoby odborníci, si Linux nainstalují a poté zjistí, že jim znalosti z Windows nejsou nic platné. A může za to kdo? No zajisté Linux, kdo jiný. Je to jednodušší, než se něco učit. Jejich věc a svobodné rozhodnutí. LINUX VŽDY BYL JE A BUDE JINÝ, NENÍ TO WINDOWS ZDARMA! Abych předešel nařčení, sám již velmi dlouho aktivně pracuji v obou zmiňovaných systémech. Ani jeden není ideální, ale Linux si mě svou přidanou hodnotou (zčásti uvedenou v článku) získal. A je mi úplně jedno kdo si co myslí. Žijeme ve svobodné zemi, bylo by dobré tuto svobodu respektovat.

Anonym (11.3.2010 23:22:58)

Velmi výstižně napsáno.Před rokem a púl jsem nainstaloval Ubuntu a od té doby používám Windows vyjímečně.Tu pasáž o seniorech můžu potvrdit z vlastní zkušenosti. Díky za Linux.

Suse (12.3.2010 15:39:59)

Musím souhlasit, zakrnělí Windowousási, se omylem naučili použít setup a reposity jsou nad jejich síly.

David (16.3.2010 12:11:37)

Souhlasím, ale když si tak trochu rejpnu... Mě jako uživateli Windows (v práci na produktech MS vyvíjíme vlastní aplikace) mi je jedno, jestli někdo používá nebo nepoužívá Linux. Párkrát jsem s ním experimentoval, není špatný, přidanou hodnotu ovšem pro mě osobně výraznou nemá, vrátil jsem se opět k Win. Nemám potřebu linuxáky nějak "hodnotit"... Proto mě trochu zaráží, že dost linuxáků má pořád potřebu dávat najevo ne-linuxákům, jak jsou omezení a kdesi cosi... Upřímně, podobní "linux ruleeez" týpci mě krapet odpuzují, ačkoliv proti OS jako takovému nic nemám... Když máme tu svobodu, tak proč to někteří nerespektují taky opačně?

fort (12.3.2010 00:12:35)

Co to je za blaboly :D 1) Je to mozna "in" ale jsem zvedavej na dobu az lide diky temhle zelenym evangelistum budou muset sahnout hloubeji do penezenek. Nehlede na to ze ohledne globalniho oteplovani a)neni vedecka skoda ze existuje (viz.afera climategate) b)neni vedecka shoda ze je zpusobeno clovekem (pokud k nemu dochazi) c)neni vedecka shoda na tom ze je to negativni jev (pokud k nemu dochazi) 2)To muze byt pro radu predevsim studentu a alternativcu duvod. Presto malokdo ji vymeni za znefunkcneni rady programu a hardwaru 3)Aktivni seniori opravdu potrebuji jednoduche a prehledny OS, ale to splnuje i jakakoliv verze Windows. Navic je pro ne dulezite aby jim mohl s pripadnym problemem KDOKOLIV pomoci. 4)Design - vtip, gnome je tak na urovni windows 98, KDE na tom neni o moc lip. 5)Image odbornika, uznavam. 6)Rolovaci kolecko - nema vyznam.

Pavel (12.3.2010 21:36:33)

Připadá mi, že z bývalých linux nerdů vyrostli normální lidi a dneska se v těhle flamwarech utkávají s Windowsákama, kteří jsou snad víc militantní, než byli původně tihle linuxáci..Co vás žere, lidi? Že může někdo používat PC a nemít na něm Windows a přitom nebýt frustrovanej nerd bez holky a pořádný práce? Sám mám XP a k instalaci Linuxu nějak nemám odvahu..A tiše závidím bratrovi, kterej po frustrující zkušenosti s Winodws Vista home basic nebo jak se ten šajzdrek jmenoval..přešel na Ubuntu a je spokojenej..

airlive (13.3.2010 12:48:09)

Ac jsem puvodne nechtel,tak odpovim vsem na tomto topicu,kteri musi neustále rypat do tech zlych linuxaku: → s masivnim narustem Linuxovych uzivatelu bude % zastoupeni tohoto typu lidi neumerne vysoke .. myslim si, ze se Linux nemuze vysplhat na 5%, protoze v soucasne dobe si myslim, ze nase populace nedisponuje onema 5% lidi, kteri maji intelektualne na to, provozovat Linux .. → myslite si, ze Linux je pro hloupe a line lidi? .. ze maji sanci to ovladnout? .. ze je vhodne vest populisticke keci, ze Linux je pro vsechny? .. ze ma smysl psat superblbuvzdorne wrappery/moduly/rozhrani ke vecem, kde to neni potreba, aby tyto nadstavby produkovaly chyby, ktere budou frustrovat lidi co je pouzivaji? .. ja si to uz nemyslim .. znam 3 typy lidi, co pouzivaji Linux : 1) prvni typ jsou lide, co maji dobry duvod pro to ho pouzivat (potrebuji ho v praci, trpi jako ja nejakou konspiracni schizofrenii, jsou idealiste a svoboda je pro ne zakladni premisa apod ..) .. tito lide, hnani motivaci zpusobene duvody kterym se nelze branit, zakratko zvitezi a Linux jim uz nedela problemy .. 2) druhy typ jsou lide, ktere to jednoduse zajima .. jejich motivace nejni nijak explicitne zalozena .. casto maji okecane duvody z prvni skupiny, ale to neni az tak horke.. tito lide, protoze nejsou nijak hnani ani nuceni okolnostmi do tematu proniknout hloubeji, rekneme v 50% pripadu uspeji a nauci se zit se systemem, ktery vyzaduje alespon trocha premysleni a z 50% se vrati po nejake dobe (?tydny, mesice, roky) z5 k tomu na co si uvykli v mladi, casto se zdrchanymi nervy .. 3) treti skupina lidi jsou ::.. linux je pro ne neco jako modni vystrelek .. jsou lini, veskrze tupi, tezko domestikovatelni, casto uhroviti ale jedno maji spolecne :: vubec nevi co chteji, potrebuji a jak toho dosahnout .. zaver :: myslim si, ze v soucasne dobe je Linux opravdu zhruba pro 1% postizenych .. ostatni xxxxx ruzna hovada, line obtloustle deti a excentrici si s nim akorat pridelavaji starosti .. Linux neni pro vsechny .. .. mozna neni ani pro Tebe ..

volani.webnode.cz (13.3.2010 19:10:17)

Asi bych se mohl zařadit do všech tvých kategorií, možná s výjimkou první.

Anonym (13.3.2010 20:39:33)

ntz

airlive (14.3.2010 14:09:03)

...yes.. ntz/bbm ... heh :-)))

Michal Černý (14.3.2010 14:33:54)

Asi bych dodal ještě slabozraké, pro které nabízí oproti Windows Linux daleko větší možnosti a komfort.

Tom (13.3.2010 17:59:06)

protože mně už fakt snad 15 let buzej trapáci, co mi furt vnucujou Linux!

jj (7.5.2010 17:39:43)

+1

Martin Dufek (14.3.2010 15:08:40)

1) zelená úsporám!!! vivat green power. Je fajn že porovnáváte spotřebu s WINDOWS, ale pročpak ne i s MAC OS X? Linux by zůstal stát opodál. Porovnávám výdrž systémů na jednom konkrétním notebooku: OS X 10.6 vydrží o polovinu déle než WIN 7. Linux někde mezi tím (podle verze). 2) Vystoupit z řady za levno. Kdo na to má, koupí si pro image APPLE. Protože pak bude vystupovat z řady i mašinou, nejen tim co má na ploše. 3) Systémy postavené na UNIXu jsou opravdu uživatelsky příjemné. Jen se s nimi sžít. Pokud tedy senioři s počítačem začínají, doporučuju linux nebo mac os x, pokud už ale mají zkušenosti s windows, těžko si budou zvykat na cokoliv jiného. 4) pravda. Linux dodá image odborníka. Horší je že opravdu pouze image. Několik mých známých se tváří jak všemu rozumí, mají linux a všude se s ním ukazují. Ale doma se nad tím po večerech trápí, snaží se zprovozňovat virtualizované aplikace a stráví nad tím mládí. Co z toho? Jen ten image. 5) design několik let pozadu! Ne o krok dále. GNOME se snaží. Celkem dobře se snaží. Ale že by to byl ideální pracovní nástroj? Jak pro koho. Pro mně je ideální pracovní nástroj MAC OS X. A pro zábavu WINDOWS. 6) Rolování i v neaktivních oknech? To je opravdu "zásadní důvod" kvůli kterému stojí za to ukončit spolupráci s většinou používaných programů a začít místo windows používat linux. :-D SHRNUTÍ: Prosím vás: PROBUĎTE SE a porozhlédněte se kolem.

Martin Dufek (14.3.2010 17:00:59)

edit: ten bod číslo 6, že lze rolovat bez potřeby klikání na kterémkoliv okně, kterého vidíš třeba jen kousek, mne zaujal natolik, že jsem to musel vyzkoušet. A zjistil jsem zajímavý poznatek :-D Představte si to že identicky funguje i nejnovější MAC OS X. Pravda - WINDOWS jsou stále pozadu. Takže ten linux je fajn, ale není to žádný zázrak jak autor článku naznačuje.

anonym (31.3.2011 12:38:50)

Už leta používám na Windows prográmek Katmouse, který m iumožňuje rolovat v neaktivním okně. Ještě než sem znal linux sem to používal. Co mi opravdu chybí je "paste" kolečkem myši ve windows, pokud si předtím označím blok textu..

Suse (15.3.2010 18:51:00)

design několik let pozadu! - špatně chápu ??? Suse a kde 4 ?? škoda, že běží v 2D ??