Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Nové Google Dokumenty: Má smysl kupovat MS Office?

Nové Google Dokumenty: Má smysl kupovat MS Office?

Anonym (22.4.2010 00:00:00)

Google představil novou verzi svého kancelářského balíku, která přináší vylepšený vzhled, funkce i vektorový grafický editor. S těmito vylepšeními se vkrádá otázka, zdali má ještě nějaký smysl kupovat či krást MS Office. Novinky totiž posouvají tento online kancelářský balík o notný kus kupředu.

vilik (22.4.2010 05:39:01)

Neumím si představit mít svoje dokumenty, někdy i choulostivého (osobního) obsahu vyvěšené někde na internetu, i přesto, že budou nějakým způsobem zabezpečené. Nedovedu si představit nemít je k dispozici při offline PC. Ovšem jistá výhoda přístupnosti kdekoli se nacházím tady je. Jenže dívám se na to z pohledu normálního uživatele a ne létajícího manažera. Jen že ten zase svoje dokumenty jen tak někam nedá. Tak nevim.

Martin (23.4.2010 22:12:25)

NO erotické fotky si tam dávat asi nebudeš, i když bys je měl reálně ve větším bezpečí na googlu, než u sebe v počítači, chápu, že psychologická bariéra může hrát roli. Každopádně co se týká ostatních dokumentů, i třeba patentů atd, bude naprostým standardem, že za pár let drtivá většina firem bude vyžívat cloudu od Googlu. Vše totiž bude bezpečně zašifrované a pojištěné,bude jenom v zájmu Googlu, aby se žádný dokument nepoškodil a věřím, že bezpečnost bude právě jedna z nejsilnějších stránek cloudu.

cerny (22.4.2010 08:43:40)

Právě jsme o tom předevčírem mluvili na LinuxExpu... Zabezpečení co se týče ochrany před napadením i ztráty dat jsou u Google několikrát vyšší než na serveru či osobním počítači běžného uživatele. Takže co se týče bezpečnosti nejsou obavy asi úplně namístě. Jistě je vhodné užít Apps pro komereční sféru, nikoli obyčejný bezplatný účet, i když i ten by pro jednotlivce asi dostačoval.

David (22.4.2010 19:41:44)

Já snad ty Google Docs opravdu zase zkusím, už kvůli té větě že "tabulkový procesor dokáže nahradit Excel, tedy pokud jej používáte k tomu, k čemu je určen" :-) Buď Google udělal opravdu vynikající tabulkový procesor, nebo excelový rozhled autora článku končí u naťukání pár vzorečků do tabulky a vybarvení záhlaví jinou barvou :-)) Ovšem když vidím, že jako "horká novinka" je přesouvání sloupců či přesouvání buněk tažením, tak nevím nevím :-) V práci dělám s Excelem poměrně často a hodně a tenhle program se firmě Microsoft vážně, ale opravdu vážně povedl. Bohužel málokterý uživatel zná a je schopen používat všechny jeho funkce a možnosti, protože jich je celkem nepřeberně a ne, u návrhu a orámování tabulek to fakt nekončí :-D

David (22.4.2010 19:47:20)

Tak jsem neodolal a zběžně to projel, od mého posledního pokusu je to opravdu krok kupředu, na Excel to sice stále ještě nemá, nicméně je pravdou, že leckterého nenáročného uživatele to asi uspokojí víc než dobře. Nice one, Google! :-)

cerny (22.4.2010 21:24:59)

Tak Excel to jistě není. I když právě k Excelu mám hodně výhrad. Většina jeho "pokročilých" uživatelů (a tím rozhodně nemyslím Vás, či někoho osobně) používají jeho okrajové funkce, které neumí vůbec dobře s pocitem, že je to super vychytávka oproti konkurenci. Třeba jsem nedávno viděl databázový systém v Excelu s několika sty řádky záznamů... Je super, že Excel umí filtrovat, řadit,... ale na databáze je program databázový, podobně na tvorbu jiného než koláčového či sloupcového grafu, na složité výpočty... Používat Excel na hraně jeho možností je ošidnost, neboť nikdy nevíte, kdy ji překročíte. Excel zvádá okrajově sposutu funkcí, ale při podrobnějším proskoumání zjistíme, že to až zase taková sláva není...

David (23.4.2010 09:56:15)

S těmi "okrajovými" funkcemi máte v něčem možná pravdu, ale tady je otázka, jestli je to problém Excelu jako takového, nebo problém uživatelů? :-) To je asi jako byste automobilku vinil z toho, že dala do auta větší zavazadlový prostor, ale když jste tam zkoušel naložit klavír, dopadlo to špatně :-) Ano, souhlasím s tím, že Excel není všemocný, nicméně má opravdu hodně "vychytávek" a pokud si člověk je vědom jeho omezení a zná jeho možnosti, tak je to výborná aplikace. Ale to už je, opět, o uživateli, ne o programu jako takovém... Pokud vím, tak Microsoft třeba nikdy neprezentoval Excel jako program, co by měl NAHRADIT databáze. Nicméně pro jednoduché účely, kam při vší úctě patří i ten váš "odstrašující" příklad s "několika sty řádků" (což je v rámci běžných provozních podnikových databází u středních podniků asi jako plivnout do moře), to občas stačí. Nic víc, nic míň :-)

edumach (25.4.2010 15:52:16)

Pokud jste ovšem postaven před úkol učit studenty základy tabulkového procesoru, jde to s jednodušší verzí mnohem lépe - žáci se netopí v záplavě možností a funkcí, které zprvu sotvakdy využijí. Až se naučí základy, mohou postoupit do další úrovně. Jinak souhlasím, že Excel 2007 nemá (již dlouho) konkurenci. Je to bez diskuzí špičková aplikace. Ne každý ale potřebuje pracovat s makry, skripty ve VBA, tvořit kontingenční tabulky a grafy, zpracovávat souhrny, vytvářet složité vzorce a odkazy mezi listy. Právě pro tyto uživatele mohou Google Spreadsheets plně postačovat.

David; (27.4.2010 09:10:43)

No tak zrovna Excel 2007 to díky systému "pásu karet" má podle mě vyřešeno velice dobře, pokud nepotřebujete pracovat s makry ve VBA, nepolezete na kartu Vývojář (nebo si ji vůbec nezobrazíte), stejně tak pokud nepotřebujete pracovat s filtry, tak můžete téměř ignorovat kartu Data... Ve starších verzích to třeba pro tento účel mohl být problém, ale v 2007 jsou všechny "základní funkce" (řekněme tvorba a formátování tabulek a grafů, vkládání funkcí do buněk) soustředěny na 1-2 kartách, což je pohoda :-)

Mobilni platby (24.4.2010 12:10:46)

Celkom to suvisi s temou tak prosim vyplnte tento dotazknik ide o mobilne platby a ich vyuzivanie http://spreadsheets.google.com/viewform?formkey=dHV3U2QzNzNsVzd4U2gyWXl3MENuU3c6MQ

bruno (24.4.2010 14:01:20)

Viem si to predstaviť na tvorbu 2-3 stranových správ, ale určite nie na 50-stranovú prácu s dynamickými záhlaviami, krížovými odkazmi a neviem čím ešte. Podobne aj tabuľkový procesor. To by som skôr siahol po Zoho office, ale len ak by to bolo nevyhnutné.