Miloslav Ponkrác (26.5.2010 18:45:54)
Sám jsem článek ani nedočetl. Začal jsem číst a bylo velmi patrné, že je plný bludů a blbostí.
I já jsme pochopil za prodáváním licence na import OO spíše strategický tah, než snahu o fufníky. Vždyť se to přímo nabízí. Je to protitah proti Microsoftu. Proč by měl Microsoft mít všechny výhody na své straně, to je včetně podpory OO formátů? Namísto toho prostě Oracle chce, aby uživatelé OO pociťovali větší výhody, než uživatelé MS Office, a byli schopní také přečíst všechny své i cizí formáty.
Článek sám o sobě jsem nepochopil. Asi nedostatek strategického myšlení autora článku a jeho naivita, že Oracle nutně potřebuje těch 99 dolarů. Myslím, že i největšímu blbcovi dojde, stejně tak jako Oraclu, že lidí co zaplatí těch 99 dolarů bude naprosté minimum, a že možná administrativa poplatků v Oracle bude stát více, než vybrané náklady. Tudíž sotva to bude Oracle dělat pro peníze, jak se domnívá autor toho článku.
OpenOffice si díky blbosti Microsoftu (zejména drahotě licencí na MS Office v minulosti, a ribbonu v Office 2007, který donutil řadu zkušených uživatelů MS Office ponechat si buď starší verzi MS Office, nebo přejít na Open Office) vybudoval obrovsky silnou pozici i na Windows. OpenOffice skutečně nepotřebuje pomáhat uživatelům skutečných MS Office, aby jim ulehčoval a importoval OO formáty. Na to je už OpenOffice příliš silný a rozšířený. Daleko více se hodí nabídnout uživatelům MS Office řadu možností, které MS Office nemá. Vzhledem k tomu, že určitě 90% uživatelů bude používat max zlomeček možností jak MSO, tak OO, tak nemá smysl bojovat tady. Daleko lepší je boj, aby OO přečetl všechny formáty konkurenta, a MSO jen své. K tomu se znedostupnění importu OO formátů pro MS Office velmi hodí, a poplatek 99 dolarů složí právě k tomuto. Na peníze kašle pes, Oracle má jinčí a bohatější zdroje výdělků.