Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Blíží se konec OpenOffice.org?

Blíží se konec OpenOffice.org?

Anonym (26.5.2010 00:00:00)

Nedávné pohlcení společnosti SUN firmou Oracle vzbudilo vlnu obav o budoucnost tohoto populárního kancelářského balíku, který užívá přibližně 20% uživatelů. A podle všeho jsou tyto obavy oprávněné a žádného zásadního rozvoje hlavní vývojové větve se nedočkáme.

the.max (26.5.2010 18:09:33)

Clanek je plny nepodlozenych spekulaci. Co by Novel delal s OOo? Vzdyt sami maji velke problemy a hledaji kupce, jeden se nedavno jiz ozval, ale Novelu se zdala nabizena cena nizka. Kdyz budu spekulovat ja, Novel koupi microsoft (protoze Novel je v podstate vlastnikem prav k Unixu, cimz by ziskal dost silnou paku pro spory ohledne SW patentu vedenych proti Linuxove komunite. OOo by byl jeden z prvnich ukoncenych projektu. Za tim, ze Oracle ted prodava licenci na impoort OOo dokumentu za cenu 99 dolaru, pricemz minimalni odber licecni je tusim 1000 muze byt i neco uplne jineho, co kdy je to prave naopak? Co kdyz Oracle chce, aby uzivatele misto nakupu licence si radeji rivnou nainstalovali OOo a pouzivali ho?

Miloslav Ponkrác (26.5.2010 18:45:54)

Sám jsem článek ani nedočetl. Začal jsem číst a bylo velmi patrné, že je plný bludů a blbostí. I já jsme pochopil za prodáváním licence na import OO spíše strategický tah, než snahu o fufníky. Vždyť se to přímo nabízí. Je to protitah proti Microsoftu. Proč by měl Microsoft mít všechny výhody na své straně, to je včetně podpory OO formátů? Namísto toho prostě Oracle chce, aby uživatelé OO pociťovali větší výhody, než uživatelé MS Office, a byli schopní také přečíst všechny své i cizí formáty. Článek sám o sobě jsem nepochopil. Asi nedostatek strategického myšlení autora článku a jeho naivita, že Oracle nutně potřebuje těch 99 dolarů. Myslím, že i největšímu blbcovi dojde, stejně tak jako Oraclu, že lidí co zaplatí těch 99 dolarů bude naprosté minimum, a že možná administrativa poplatků v Oracle bude stát více, než vybrané náklady. Tudíž sotva to bude Oracle dělat pro peníze, jak se domnívá autor toho článku. OpenOffice si díky blbosti Microsoftu (zejména drahotě licencí na MS Office v minulosti, a ribbonu v Office 2007, který donutil řadu zkušených uživatelů MS Office ponechat si buď starší verzi MS Office, nebo přejít na Open Office) vybudoval obrovsky silnou pozici i na Windows. OpenOffice skutečně nepotřebuje pomáhat uživatelům skutečných MS Office, aby jim ulehčoval a importoval OO formáty. Na to je už OpenOffice příliš silný a rozšířený. Daleko více se hodí nabídnout uživatelům MS Office řadu možností, které MS Office nemá. Vzhledem k tomu, že určitě 90% uživatelů bude používat max zlomeček možností jak MSO, tak OO, tak nemá smysl bojovat tady. Daleko lepší je boj, aby OO přečetl všechny formáty konkurenta, a MSO jen své. K tomu se znedostupnění importu OO formátů pro MS Office velmi hodí, a poplatek 99 dolarů složí právě k tomuto. Na peníze kašle pes, Oracle má jinčí a bohatější zdroje výdělků.

cerny (27.5.2010 13:47:19)

No to bude možná proto, že dokumenty vytvořené v MS lze číst v OO často jen, když jejich tvůrce provede ve Wordu export do odf. Zvláště u tabulek a vzorců je to nutnost.

Bubak (28.5.2010 21:14:21)

Nevim, jak funkcne, vetsina uzivatelu pouziva OOo i MSO tak primitivne, ze tezko pozna rozdil... A vzhledove jsem celkem rad, ze MSO nedohani. A doufam, ze ani nikdy nebude. Ta zmatena smes ovladatek mi rozhodne neprijde jako neco svetoborneho.

Jan (1.6.2010 15:40:05)

Opravte me, pokud se pletu, ale odt a ods jsou otevrene formaty. Takze pro microsoft by nebyl problem udelat pro ne nativni podporu. Ale microsoft pro to nema duvod, bez podpory odt dokaze MSO uplne normalne zit, zatimco open office bez podpory doc a xls ne. Naopak, bojkotem open formatu MS spise ziska. Kdyz nekomu poslete oo format, tak ho na 95% neotevre, kdyz mu poslete doc, tak ho na 100% otevre... Takze bud jsem v pozici, abych donutil adresata, aby si nainstaloval oo, nebo proste muj dokument neotevre, hodi do kose, a precte si nabidku od konkurence ve formatu doc. Spis z toho mam pocit, ze se oracle snazi oo zlikvidovatovat.