Tinker (1.10.2010 14:30:04)
Flash byl vždycky problém - něco, co by rozjelo všechny jádra na 4-core procesoru na 80% při přehrávání videa v minimální kvalitě se opravdu hnedtak nevidí, nemluvě o tom, že obraz měl málokdy víc jak 5FPS. Jeden z důvodů, proč jsem nějakou dobu fungoval bez flashe a poslední dobou používal Gnash.
Adobe teď nedávno vydal novou verzi flashe, minimální náročnost a perfektní výkon v porovnání se starší verzi (a konečně funguje i na 64-bitu). Co se týče knihoven (omezím se jen na přehrávání médií), tak jestli se nepletu, nic není v paměti dokud to není vysloveně potřeba. Ubuntu je na výkon náročnější proti Windows...můžu souhlasit, ale není tomu tak vždy - záleží na sestavě kde běží a konfiguraci systému.
Na starší PC se hodí odlehčenější systém, já se na začátku jara k maximální spokojenosti učil ze zvědavosti dělat 3D modely v Blenderu na Pentiu II 350MHz s 3x 128MB 133MHz RAM a musim říct, že kombinace Debian + Fluxbox byla perfektní volba - na to že jsem neměl ovladače pro ATI Rage IIC 8MB a všechno se počítalo přes procesor, byla plynulost srovnatelná s moderním PC co mám teď. Dokonce i na Pentiu I 166MHz s 2x 32MB 66MHz RAM a 1MB grafikou Cirrus Logic se dalo hezky pracovat - Gnumeric a Abiword běhal na fluxboxu svižně, prohlížení internetu už bylo trochu pomalejší...ale bez javascriptu byla použitelnost taky dobrá (případně posloužil Links v gr. režimu). Je pravda že to není prohlížení v tom slovasmyslu jako v dnešní době...ale tak zkuste nasadit nejaktuálnější verzi systému a programů (Debian testing) na Pentium I :)