Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Cinknuté ankety českých médií

Cinknuté ankety českých médií

Anonym (19.4.2011 00:00:00)

Na každé hodině sociologie se dozvíte, že anketu si nemáte plést se sociologickým výzkumem a že kdyby byla sebepočetnější, tak nenahradí výzkum, který změří mnohem reprezentativnější data. (Možná s výjimkou předvolebních průzkumů, o jejichž relevanci se již řeklo mnohé.) Přesto ankety přežívají. Přežívají, přestože (nebo protože) již nejsou pouze nicneříkajícím grafickým doplňkem novin, ale také prostředkem manipulace a ovlivnění veřejného mínění.

Fana (19.4.2011 19:14:07)

Článek je dobrý, ale rád bych se ohradil ohledně předvolebních výzkumů. Účastnil jsem se projektu Exit Poll, který zadávala Česká televize, a naše výsledky byly přesné.

Jaroslav Poláček (24.4.2011 14:02:27)

Pane kolego, poprvé... Poprvé... Vemte si řadu výzkumů exit poll a pak přemýšlejme, zda nešlo o chybu v řadě... Nicméně jsme moc rád, že to konečně klaplo.

Fana (19.4.2011 18:38:57)

Článek je dobrý, ale rád bych se ohradil ohledně předvolebních výzkumů. Účastnil jsem se projektu Exit Poll, který zadávala Česká televize, a naše výsledky byly přesné.

Sfusama (19.4.2011 22:37:25)

Skutečně věříš, že opakovaná lež se stává pravdou? :-)

Fana (20.4.2011 16:21:10)

Spíš věřím, že aktualizace stránky by neměla znovu odeslat komentář. Máš nějaké lepší informace ohledně úspěšnosti Exit Pollu? Dle mého názoru je rozdíl v rozsahu 1% docela dobrý výsledek, když vezmeš v potaz debilitu některých respondentů.

xxx (25.4.2011 03:47:46)

no jo nikod nelže nikdo nepodvádí níkdo neupravuje vysledky atd svět je prostě dokonalý !!! tak tohle si muže myslet jen tupá ovce co nemá mozek !!!!!!!!!!!!!

Miloslav Heřmánek (20.8.2012 21:27:09)

Dobrý den, omlouvám se, pokud sem můj příspěvek nepatří (v takovém případě jej prosím smažte). Právě problém s internetovými anketami (mmj.) mě přiměl k tomu, abych se pokusil naprogramovat na webu http://prezident2013.eu anketu, která různé manipulace s hlasy ne-li znemožňuje, tedy alespoň maximálně komplikuje. Všechny pokusy o hlasování přes proxy servery, anonymizéry, podezřelé změny IP adresy během návštěvy stránky, apod. jsou vyhodnocovány. Některé ihned při odeslání hlasu, jiné parametry dodatečně. Odhaleni jsou tak i ?klikači?, kteří využívají přirozeného dynamického přidělování IP např. v sítích mobilních operátorů. Zároveň se vyhodnocuje, kdo je připojen přes server umístěný v ČR a kdo ze zahraničí. Pomocí služby Geobytes IP Location Services je podle IP adresy určována i přibližná poloha připojovacího bodu jako zdroj pro podrobnější statistiku. Algoritmus kontroly průběžně zdokonaluji tak, aby výsledky byly relevantní. Myslíte, že takto zabezpečenou anketu lze brát o něco vážněji, než ankety na mediálních serverech, kde není znám způsob ochrany proti falešnému hlasování ani úmysly provozovatele? Jediným problémem je skutečnost, že web je mladý a počet respondentů je proto zatím nereprezentativní. Miloslav Heřmánek