Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Užiteční piráti, nejen co se e-knih týče

Užiteční piráti, nejen co se e-knih týče

Anonym (25.8.2011 00:00:00)

E-knihy mohou konečně začít slavit úspěch: začaly se totiž načerno kopírovat a prodávat. Podle zpráv jeden z největších nelegálních serverů už nabízí 13 tisíc knížek, přes 8 tisíc autorů, půldruhého tisíce nakladatelů.

Petr Ústí (25.8.2011 22:17:03)

Ztráty z nelegálního software jsou obrovské, ty miliony, které měly přijít do státního rozpočtu chybí nyní ve školství, policii, soudnictví, zdravotnictví, úřadech atd. nejen u nás. Dokonce se odhaduje, že by Čína, kdyby platila za software všechny licence, měla vyrovnanou obchodní bilanci (vývoz mínus dovoz). Protože je k autorským právům pasivnější než Evropa, má bilanci aktivní/pozitivní (vývoz v USD převažuje nad dovozem zboží a služeb). Vývoj softwaru dopředu posunují 1/ FINANCE, které umožní zaměstnat vývojáře, programátory, zaplatit budovy a elektřinu a počítače. Atd. Bez peněz nebude tolik peněz na vývoj a nebude tolik firem. 2/ Druhou věcí, co posunuje vývoj dopředu, je DOBROVOLNOST. Za příklad poslouží operační systém Linux, díky kterému píši tento článek. Dalším příkladem je bezplatný prohlížeč webu Mozilla Firefox nebo bezplatný e-mailový klient Mozilla Thunderbird, část lidí je při vývoji Firefoxu placena a část lidí z celého světa přispívá zdarma. 3/ Třetí věcí, co posunuje vývoj, je komerční firma, která dá určité produkty zdarma a tím vstupuje do konkurečního boje. Kromě toho, že tento názor píšu díky Linuxu, přímo jej píši v prohlížeči Opera, který vyvyjí je bezplatně norská firma Opera Software. 4/ Krádež software vývoj softwaru i ekonomiky zabíjí. Část lidí samozřejmě zatouží po originálním softwaru (filmu, hudbě), ale většina nepřispěje těm, co software (film, hudbu) vyvíjejí. Příkladem bude opět Čína, jejíž obyvatelé mají obrovské množství počítačů, většinou používají zastaralejší software než Evropa a USA a mají minimum softwarových firem, které do software světa přispívají. Když tento můj názor zjednoduším, myslím, že článek, na který reaguji je z naprosté většiny zavádějící a podle mě při jeho psaní nevypil jeho autor jen jednu Plzeň. Petr z Ústí

Honza (26.8.2011 00:11:27)

muzete nekdo aspon naznakem uvest o jaky se jedna co nabizi 13 tisic eknih?

Fanda (18.12.2011 20:59:38)

Zkus se pozeptat na fóru ebookforum.sk

Carlos (26.8.2011 09:44:30)

Nezapomeň taky uvést, že ty mírumilovný firmy "vyvíjející" SW ta jaksi zapomínají některé "maličkost" dodělat aby jsi stejně musel SW legalizovat, nebo prostě jen pro ně ze zištných důvodů koupit. Vcelku s tebou souhlasím, ale ty vazby nejsou takto jednoduché. Peníze navíc zaplacené nejdou v plné výši vývojářům a do nových technologií, ale cílem je namastit si více kapsu. A o tom je ekonomie: donutit tě to "potřebovat" a pak zisk jak prosté :-)

Petr z Ústí (26.8.2011 17:57:51)

Ahoj, určitě je to tak, jak píšeš, firmy nejsou mírumilovné a jde jim o vlastní zisk. Ale určitě firmy oproti pirátům vytvářejí pozitivní hodnoty. Piráti nedávají lidem práci, díky čemuž mohou lidé platit hypotéky a zabezpečit své rodiny. Ani neumožní lidem bezplatně a legálně užívat různý software, jako to dělají dobrovolníci pro Linux a Open Source. Z hlediska morálky mají piráti mají stejný cíl jako firmy - vlastní zisk, např. prodejem vypálených CD a DVD, ale na rozdíl od firem a dobrovolníků nejsou společensky prospěšné. A také nesouhlasím s tím, že je malá ryba trestána několika miliony za stažení 10ti mp3, a zásadně proto nesouhlasím s protipirátskou organizací. Celá problematika by zabrala několik knih, ale myslím, že budoucnost bude o malém poplatku z CD, flash disků, DVD a internetu, který se bude rozdělovat pro všechny umělce a autory. Částečně se to už děje. Víte, že v koupi flashky platíte autorský poplatek a díky němu můžete legálně stáhnout film uveřejněný např. na www.uloz.to a doma si legálně pouštět? Jeho stažení přes P2P sítě nebo šíření nebo prodej už je trestný čin. Petr

Ja (27.8.2011 14:36:46)

Ztraty tohoto typu jsou nevycislitelne, protoze drtiva vetsina lidi by si to ci ono stejne nekoupila. A zapomnel jsi na ztraty, ktere ma stat z toho, ze nepouzivas placeny OS, placeny prohlizec a placeneho kde co vsecko - vzdyt ty okradas stat, clovece, a jeste se s tim chlubis :-) Politika velkych firem mi pripomina sammotny stat - kdyz uz na tom nejsem schopnej vydelat, tak to apspon zdanim. Dam si patentovat sprchu a vsichni se bud budete muset myt hadici, nebo na vas prasecky zbohatnu :-D

Petr z Ústí (27.8.2011 19:57:27)

Linux je většinou neplacený software a jeho licence umožnuje, aby ho jednotlivec nebo firma používala bez poplatku, zdarma, bez problému dál distribuovala, nebo dokonce prodávala. Přečti si na Googlu nebo jinde, co to je Linux a co to je Open Source. Je vidět, že tomu absolutně nerozumíš a nemáš informace.

Petr z Ústí (27.8.2011 21:55:25)

P.S. Ještě jsem nedodal, že kromě linuxu, používám zcela výjimečně Windows XP, za které jsem zaplatil. Nabídky nelegálních Windows 7 za symbolických 100-500 Kč jsem odmítl, a raději jsem zaplatil několik tisíc za legální XP. Nejde jen o o to, že jsem nechtěl krást, ale také o bezpečnost.

Jaromír Adámek (26.8.2011 08:19:05)

"knihy tehdy vycházeli" Knihy vyházelI? No to snad ne?! Jinak právě píšu knížku o investování a s tím, že se bude šířit bokem rovnou počítám. Vydám ji bez ochran v HTML a dalších otevřených formátech (pravděpodobně ODT a RTF), případně PDF.