Do diskuse momentálně není možné vkládat příspěvky. Děkujeme za pochopení.
Úvod > Diskuse > Obecná diskuse > Až si půjdete koupit globalizovaný rohlík...

Až si půjdete koupit globalizovaný rohlík...

Anonym (19.11.2011 00:00:00)

Kousek od nás, v takové dlouhé ulici, hned vedle OBI, Normy, Lídlu, ÖMV, McDonaldu, Billy a Penny postavili nový Kaufland. Ne, nejde o žádné moderní hypernákupní středisko, skutečně jde o samostatné objekty rozhozené podél jedné dlouhé ulice.

radek (19.11.2011 10:30:17)

nevidim pointu toho co jsi napsal... Pred 30ti lety clovek dal za panvicku vetsi cast platu jak v dnesni dobe (dit jsem byl v ikei a tam meli panvicky za 30kc),tak je jasny ze cloveku to neni lito vyhodit a nebo s tim mlatit sveho syna. Toastovac-to stejny, jdou koupit toustovace za 150kc, ktery vydrzi rok, ale jsou k sehnani i za 1000kc a ty vydrzi mnohem dele (pred 5ti lety jsem sam koupil drazsi s cenou 800 a je jako novej a to delam tousty celkem casto). Brecet nad tim, jak driv skvele bejvalo me prijde hloupe.

volani.webnode.cz (19.11.2011 16:13:57)

Otázka je za jakých podmínek a kdo ty věci pro nás vyrábí! A je otázka co budou dělat lidé, kteří jsou méně výkonní než stroje nebo i tak drazí otroci ze zemích kde se nedodržují lidská práva.. Otázka je jaká cena je té nízké ceny! Vidíme její důsledky? Zajímají nás? Nezavíráme oči před smrtí, bídou a utrpením bližních? Nejsme příliš sobečtí a zaměření do sebe a nechceme se koukat okolo? Co až bude výroba ještě levnější a ještě více automatizovaná? Budete mít doma více nepotřebných zmetků, které budou smyslem vašeho bytí a díky kterým si budete připadat nadřazený nad chudáky kterým to už nemyslí (čert ví jestli jim to myslelo dřív) protože jedí otrávené jídlo pokud vůbec jedí..? Co je smyslem života? Je moc cíl a nebo prostředek (a jestli prostředek tak k čemu?)? :)

Ciglista (19.11.2011 13:24:54)

Pěkný článek!

Parsifal (19.11.2011 15:59:06)

No jo, a ještě dříve jsme chodili s oštěpem do lesa v naději, že tam potkáme nějakou tu zvěř a nebudeme ten večer hladovět. Jakýkoliv pokrok nutně znamená i degeneraci člověka, v poslední době se může zdát, že i duševní. Plakat nad tím ale nemá smysl a konečně, každý z nás tomu může vzdorovat a začít sám u sebe. Kupovat kus počítače přes inzerát od někoho ze sousedního města je dnes ale opravdu poněkud směšné, no...

vasjo (20.11.2011 20:05:25)

Pokrok neznamená degeneraci člověka, ale lenost z toho vyplývající ano. Římská říše se rozpadla proto, že lidem nic nechybělo, zlenivěli a zdegenerovali. A možná i tenkrát nějací římští spisovatelé proti takovému zbytečnému úpadku říše brojili.

David (19.11.2011 18:26:45)

Vidím to naprosto stejně - lidé lenivějí a nechávají si namíchat od médií a politiků hezkou instantní polévku (tak jak zmiňuje autor). Ale zdá se mi, že poslední dobou již lidé z této agónie procitají. Lékem ji je, že je bankovní instituce tak vycucali z peněz za úvěry, leasingy a hypotéky, že si místo snídaně v mekáči opět mažou rohlík, místo rodinného obědu za tisícovku v restauraci v shopping centru si raději za dvě stovky uvaří luxusní oběd doma a k večeři si místo pizzy z rozvozu ohřejí párky. Takto je to alespoň znát na menších městech. Obecně lidé méně kupují cokoli, zjišťují, že konzum nic kouzelného nepřináší. Modlím se, aby se tato léčba národa proměnila v to, že se zpět vrátíme k jiným hodnotám, než jsou peníze, moc a frajeřina před sousedy...

Parsifal (20.11.2011 09:27:21)

Podobné hodnoty byly aktuální v prvobytně pospolné společnosti. Od dob vzniku státu a peněz je moc a peníze to, po čem každý (normální) člověk touží a pokud u nás či ve světě byly hodnoty jiné, tak jen proto, že ti, kteří je vyznávali, peníze, ani moc neměli. Dnes běžný člověk nějaký majetek má, tak je to víc vidět, nic víc.