Jeff (30.7.2004 16:18:40)
To je dobrý nápad. Jinak, já jsem asi tak 2-3 roky měl nataženej tenkrát ještě koaxiál na spojení s počítačem kamaráda. Bylo to přes ulici na sídlišti, kam vlastně jezdili jen obyvatelé toho sídliště. Měli jsme to pověšené na nosném lanku. Bylo to bez problémů, nikdo nám to nestrhl, nikdo se na nic neptal. Povolení jsme žádné neměli. Mám dojem, že se o toto musí žádat na obecním úřadě, nevim, zda to nemusí splňovat nějaké normy. Blesk u nás moc nehrozil, protože to bylo o dost níže, než byly vysoké baráky. Déšť běžnému TP kabelu pár let nevadí, prodávají se i kabely s lepší izolací. Důležité je kabel při montáži nepoškodit - neprotrhnout izolaci. U klasického Beldenu to není moc problém - izolace se poškodí snadno. Možná by se vyplatilo použít stíněný kabel, ten má přeci jen ještě další vrstvu, která může životnost prodloužit. Také je možno kabel umístit do nějaké trubky - husího krku, ale to je asi zbytečné.
ViR (30.7.2004 21:00:18)
Mělo by být povolení od majitelů (respektive správců) pozemků, přes které to jde. Pokud to kříží nějaké nadzemní vedení, (elektřina, telefon, obecní rozhlas) tak i od provozovatele toho vedení. Na instalaci, kotvení atd. jsou pak normy, podle kterých by to mělo být. (Když se nic nestane, je to šumafuk, když ano, je problém, je-li to jinak.)
PDS (1.8.2004 01:45:31)
Ale bacha na rozdilne el. potencialy budov! Kdyz to neni OK tak v nejlepsim pripade odejdou "jen" sitove karty...
Fang (31.7.2004 16:32:48)
Mno na takhle kratkou vzdalenost bych pouzil WiFi az v krajnim pripade, Kdyz uz tak treba opticky pojitko (CZFREE Ronja 10 nebo 100 Mbps), nebo ten LAN, wifi takhle "nakratko" by bylo drazzsi nez ten LAN kabel.