martincz (26.10.2004 00:16:30)
Jsem jednim z takovych lidi co maji pripojku doma (dokonce mi staci ADSL512/128/10GB) a pracuji tak plne z domova. Na jednu stranu jsem spokojeny, ale na druhou stranu, kdybych nesportoval a nemel 4 km od domova zahradu kde travim cas na cerstvem vzduchu, nechtel bych videt jak bych vypadal za deset let.
Mozna hodne predbiham, ale prace z domova (vidno na mem priklade) je realizovatelna bez potizi. Nemam nejmensi komunikacni problem a to zastupuju pakistanskou firmu, publikuju v periodikach a delam postgradualni studium. To predbihani se vsak nekomu muze zdat v tom, ze casem u lidi s kancelarskou (administrativni) praci budou zamestnavatele misto strvenek a prispevku na cestovani porizovat permanentky do fitka, bazenu a cesty v prirode.
Co si budem namlouvat, nebyt prace, tak je nam vetsine pobyt venku natoz pak v prirode, tabu.
Radim (26.10.2004 11:29:27)
Pracovat doma nelze. Brani tomu stavebni zakon.
Jan Šotola (28.10.2004 17:57:20)
Pokud se má "práce z domova" stát skutečně "killer aplikací" pro broadbandové služby, měli by se poskytovatelé připojení zamyslet nad čím dál vyšším poměrem mezi šířkou pásma pro download k šířce pásma uploadu.
Tento poměr (který je např. u UPC tarifu Chello Classic 12:1) je sice skvělým marketingovým tahem (kdo by nechtěl 1,5 Mbitový internet), ale pokud se uživatel např. přes VPN připojí do kanceláře a začne chtít dokumenty nejen z firemního serveru načítat, ale i je na server ukládat, bude nepříjemně překvapen.
Mohu z vlastní zkušennosti potvrdit, že moje symetrické připojení 768/768kbps je pro práci z domova daleko použitelnější, než zkušennosti mých kolegů s ADSL 512/128 či zminěné Chello Classic 1536/128).
Přitom bych po providerech nechtěl, aby se svých lákavých nabídek (s rychlým downloadem vzdávali), stačilo by pár alternativních tarifů s vyšším upstreamem.
Ale možná je onen poměr důsledkem technologickým (alespoň u baseband modemů pro kabelovou televizi jsem kdysi o nějakých podobných limitech slyšel)?
Ale změny se dočákme asi opravdu tehdy, až přestane být pro internetové připojení "killer application" downloadování filmů či brouzdání po internetu.
BTW - na práci z domova mám trochu jiný názor - IMHO je (i u kancelářské práce) možná jen v omezené míře, protože přímou (IRL) komunikaci žádné seberychlejší připojení nenahradí (a to už ve firmě používáme internet i pro hlasovou komnikaci zaměstnanců).
Sám řeším dopravní špičky prací z domova jen částečně, daleko účinnější je jezdit do práce na šestou ;-)