es te be (4.12.2004 20:07:16)
a přemýšlel jsi někdy proč je Wifi jen ve velkých městech? nespíš proto že jen tam to bude vydělávat, a proto se necpou do menších měst kde je potenciál velice malej stejně jako kabelovka
Anonym (5.12.2004 02:31:48)
Wi-Fi ma klasickej problem. Je to levny dokud to delate pro sebe a zadarmo. Kdyz je Vas vic, logicky pribejva problemu ktere musi nekdo resit (STALE ZADARMO). V urcitym okamziku tenhle system narazi na svy limity a spolehlivost jde do haje. Nekdy jeste driv (kdyz tomu ty lidi moc nerozumi).
doRm (5.12.2004 10:32:35)
Mám trochu jiný názor. Myslím si, že adsl je technologie budoucnosti (viz. vyspělé státy jako Francie a USA). Ceny jsou sice stále dost vysoké, ale oproti wi-fi to nic není. Mám ADSL 512/128 3 GB dat limit za 750 Kč/měsíčně s DPH. A za tuhle cenu bych wi-fi s touhle rychlostí těžko sehnal. A počáteční náklady na zřízení wi-fi se pohybují kolem 8000 Kč. U ADSL to jsou 2000 - 5000 (dle modemu atd.). A pokrytí wi-fi je dost malé... Takže až dojde ke zlevnění a rozšíří se telenor, tak dojde k rozšíření adsl na úkor wi-fi. A když ještě mluvíš o czfreenet, tak moc chváli jsem o tom teda neslyšel... Spíš naopak. Je to nezisková organizace a podle toho vypadají i její služby. Wi-fi závisí na počasí, časté výpadky atd.
Takže podle mě vyhraje ADSL. Je to pouze můj názor, takže mě tu nemusíte nějak pomlouvat !!!
Anonym (5.12.2004 15:28:12)
Ja mam jak Wi-Fi tak i ADSL, bydlim na malem meste(10tis)
Wi-Fi mam za 599,-(2GB) mesicne.Nicmene do budoucna myslim ze by mohla byt zajimava alternativa dvousmerny satelitni internet protoze dostupny je prakticky vsude,bohuzel
zatim toto pripojeni srazi jak relativne vysoka porizovaci cena a tak i mesicni pausal........,ale casem az bude vetsi konkurence v teto oblasti myslim ze by ceny mohli jit dolu
Jura (5.12.2004 16:00:44)
Mám Wi-Fi, jsme jako občanské sdružení nezisková organizace. Děláme to pro sebe pro internet a ne pro zisk. U nás na malém městě není k dosažení v některých místech ani ISDN. Internet od Telecomu opravdu nestojí za nic. Náklady za Wi Fi 6000Kč, rychlost 192Kb a více, cena 600Kč měsíčně, šlape jak hodiny bez jakéhokoliv omezení. Co se týče stahování tak to záleží na okolnostech jako všude jinde, ale 150kb/s není vyjimkou.
Zajda (5.12.2004 18:31:42)
Naivko:) WiFi neni vsespasitelne. U Wifi pasmo sdilite, u dratu je pasmo cele vase. Uz je vam jasny ten podstatny rozdil? Pokud by WiFi jak pisete bylo vsude, tak by nebylo rozumne pouzitelne.
Rict v telekomunikacich ze budoucnost zavisi na nake technologii je dosti osemetne:)
PePa (5.12.2004 20:59:23)
Mám WiFi i ADSL ! PRAHA Takže můžu srovnávat...
WiFi - www.ujezd.net
ADSL - Nextra (web znáte všichni)
Na wifi jsem se připojil v době kdy ADSL bylo v ČR ještě v plenkách, to je o rok než bylo ADSL vůbec dostupné na prvních linkách ČTC v ČR. Původně jsem měl 128/128kb za 986,- , po nástupu DSL v ČR zvednul provozovatel WiFi rychlost na 256/256kb (dodnes, i cena zůstala stejná). Po roce dostupnosti DSL v Újezdě jsem skusil Nextru ADSL 512/128kb 1 690,- ........
Ještě musím upřesnit připojení využíváme ve firmě pro 8 PC s jedním FTP/WebCam serverem, a je připojen přes Firewall NS5GTse dvěmi Wan (Untrust) zónami pro WiFi a ADSL současně a sám řídí přenos. Ještě musím říci že veškerá měření provádí náš Linuxový server při automatickém updatu našich www stránek a při stahování objednávek, který provádí několikrát (asi 100x) denně a ukládá vše do logů.
Teď srovnání :
WiFi výpadek celkem 3x, jednou vypadla kvůli přerušení elektřiny (úkáčka překopli kabel nedostupnost 6hodin) zbytek výpadků (tak na 2h ale v noci) byl technickou správou - rozšíření počtů access pointů. Někdy na pár sekund vypadne při refreši DNS serveru. Co se týká rychlosti tak mi NIKDY neklesla pod smluvní to je ze začátku 128/128 a dnes 256/256. Agregace je, i když nebyla nikdy uplatněna, FUP neexistuje. Odezva (pingy) jsou víceméně celý den stejné jen večer se MALILINO zhorší to kdyš k tomu všichni zasednou.
ADSL jsem pořídil hlavně z důvodu budoucnosti. Ze začátku (asi 6 měsíců) se jevilo vše naprosto v pořádku, rychlost, odezva ... A začal jsem uvažovat o zrušení WiFi. Ale pak asi lidi/firmy v Újezdě zjistili dostupnost dslamů na ústředně a začali se hromadně připojovat. A vše začalo. DSL začínalo být nedostupné, časté výpadky, nedostupnost DNS, špatná latence .... Ještě že jsem WiFi nezrušil ! Asi před půl rokem se to ale zase vylepšilo, celkem bez výpadků, a celkem dobrá dostupnost s latencí, ALE už nikdy nebyla dosažena smluvní rychlost a začala rapidně kolísat od 64-486kb.
A závěrem ? V tuto chvíli vede v naší lokalitě jednoznačně WiFi ! Proč ? I když není 100% ale ROZHODNĚ je kvalidnější než současné DSL, v praxi ověřeno. Co do budoucna ? Pokud WiFi pojede tak zatím WiFI, ale budoucnost jednoznačně patří DSL ! No budem na to asi ještě hodně pátků čekat, než dojde hlavnímu provozovateli drátů v ČR kudy se to má ubírat. Jednou snad ANO.