Miroslav Šilhavý (16.12.2004 13:17:15)
A když je to tak levné, proč si nenatahají vlastní rozvody, popř. proč neposkytují na jiných technologiích?
Anonym (16.12.2004 14:06:33)
Protože poslední mili jsme si zaplatili z daní. Po kuponové privatizaci pak polovina poslední míle je zaplacena z daní.
A pokud někomu 100% nebo 50% investice zaplatí stát,tak nešťastník konkurent, který musí platit investici celou se může jít klouzat...
Miroslav Šilhavý (16.12.2004 14:19:28)
Jenže to je bohužel holý fakt. Stát to telecomu dal a dostal to, co si nadiktoval. Obávám se, že to je už uzavřený "obchod". Mimochodem Telecom zase na druhou stranu musel natahat kabely (skoro) do každé zapadlé vísky.
Joe (16.12.2004 19:24:57)
Tak na to už Míra neodpoví.Na to zapomíná účelově.Stále mele proč si nanatahají vlastní rozvody.Jasně oni za svoje a telhnus za naše.Je zbytečné se sním bavit.
Miroslav Šilhavý (16.12.2004 20:10:42)
Dobře, vemte to z druhé strany - odečtěte od nabídky Telenoru cenu, kterou platí za poslední míli do kapsy Telecomu; vidíte snad nějaký zázračný výsledek? Já tedy ne.
Diskuse o "zlém" Telecomu jsou naprosto zcestné. Bavíme se pořád o rozdílu nějakých dvou stovek, které představují v LLU jedinou překážku.
A předhazováno mi tu už bylo více než dost věcí, jen si vzpomeňte na UPC, které nakonec zavedlo limity taky, nebo si vzpomeňte na Bluetone Angel, který skoro nefunguje. Stejnětak se podívejte jaká je nabídka bezdrátových připojení seriózních poskytovatelů (nemluvím o těch, kteří přeprodávají bůhvíco).
Dále naprosto opomíjíte fakt, že češi jsou svým (negativním) způsobem vyjímeční uživatelé internetu. Tolik "posluchačů rádia" a "sosačů linuxu" snad není na celém světě, než kolik se jich prezentovalo jen tady.
Dále mi ukažte na zemi v Evropě, kde by si tolik firem dovolilo objednat základní variantu ADSL určenou pro domácnosti (nutno však přiznat, že ve světě by to ISP odmítl prodat).
Myslím že se zde nevyhýbám žádné reakci, Joe, jen čas od času poukazuju na očividnou nesoudnost pisatele. Konkrétně v tomto případě si stojím za tím, že např. na městských sídlištích by se ISP vyplatilo natahat si vlastní "poslední míli", kdyby to bylo takové terno, jak Anonym popisoval. Ale i tam se ISP vyplatí si zaplatit za, podle Vás, předražené LLU. Takže co si o tom myslet?
M (17.12.2004 08:04:00)
"Bavíme se pořád o rozdílu nějakých dvou stovek, které představují v LLU jedinou překážku."
Neni jedina (jeste je tu 10 000 poplatek), navic nejde o 200, ale 400. Tyto castky by umoznily vyrazny narust kvality pri zachovani ceny.
Je zajimave, jak Vas drazdi nabidky levneho a kvalitniho netu (jako mych 128 kbps, agregace 1:3 za 400 Kc, no limit). Tento "preprodejce" nakupuje konektivitu od Broadnetu (tusim, ze clen NIXu) dle mych odhadu v desitkach Mbps, mozna vice.
Miroslav Šilhavý (17.12.2004 12:11:56)
Nedráždí. Jen prostě vím, kolik je zde velkých ISP, kteří nakupují v řádech megabitů. Kromtoho vím stále, kolik stojí megabit, kolik stojí správa, administrativa atp. Postavte se realitě tváří v tvář a buďte hodně rád, že máte net, který Vám vyhovuje. Ale zároveň počítejte s tím, že to nemusí vydržet.
I kdyby to byly 400, pořád mi tu chybí hojné zastoupení uživatelů na dražších tarifek, kde se i ty 400 ztratí.
M (17.12.2004 13:01:15)
Takze Vy predpokladate, ze kvalita pripojeni v CR pujde dolu, zatimco jinde ve svete diky novym technologiim stoupa? To tady ale neco nehraje...
Ale realitu ja vidim, rozdil je v tom, ze Vy mate vzor v prikladech, kdy to nejde, ja kde to jde.
Znovu bych musel opakovat otazku. Je nakladove opodstatnenych dodatecnych 15 kbps za nejmene 1000 Kc, kdyz to vsichni (vcetne Telenoru, vyuzivajici posledni mili CT, umi mnohem levneji)?
Miroslav Šilhavý (17.12.2004 14:44:55)
Já tvrdím jen jedno - nejdříve musíte prodat vlak zboží na to, abyste z dalšího vlaku mohl prodávat levněji.
Mimochodem, nákladově opodstatněných není jen těch 15 kbitů, ale musí narůst i strop linky, na což jsou potřeba na páteřích rezervy. Mimochodem, 64kbit garantované linky se stále ještě prodávají za nějakých 5000 Kč. Nepřijde mi to tedy v disproporci.
Když to Telenor umí levněji, pak tu přeci není problém. Existuje alternativa, a o to jde. Nebo máte pocit, že je potřeba mít víc?
M (17.12.2004 15:58:57)
No nevim, muj ISP nabizi garant 128 kbps pro konecneho zakaznika za 2000. Navic ta cena je v rozporu s Vasimi drivejsimi udaji.
Proc stale nevidite zadny problem na strane CT? CT ma ekonomicky stale monopol (to ze pravne jiz ne je sice hezke, ale nepodstatne). Stale vyuziva toho, ze vlastni draty a tezi z neschopnosti regulatora. Zakaznici neplati adekvatni cenu za danou sluzbu nebot je v ni zahrnut monopolni zisk.
Mirek (19.12.2004 12:37:52)
Když tvrdíte,že víte,kolik stojí 1Mb,jak můžete napsat toto?
(64kbit garantované linky se stále ještě prodávají
za nějakých 5000 Kč. Nepřijde mi to tedy v disproporci.)
Cena při odběru nad 100Mb,je za 1Mb méně než 1000,-Kč.
Plně chápu,že se musí zaplatit veškeré investice vložené,
ale při tom omezení dat spojené agregací to už snad musí mít
dávno vrácené,nemyslíte?
Příklad:
Já mám 512Mb linku bez omezení dat za 3.500,-bez dph.
Je to přez breeznet a přez wifi nás to sdílí 10-12 lidí.
Nikdo si neztěžoval a všichni připojení jsou velmi spokojení,
jak s cenou,tak s rychlostí.Pokud někdo umí počít,tak si
jednoduše spočítá,že můj poskytovatel má minimální zisk
600% což musí stačit na pokrytí jeho investic,jinak by to
nedělal,že?Nevěřím,že ct má tyto zisky menší,tak nevidím
proč by nemohl nastavit lepší podmínky-ale když je někdo
hladovej,tak to se nedá nic dělat.
Anonym (19.12.2004 15:46:43)
jenomze ono je rozdíl natahnout si breeznet a neco jineho je to poskytovat kabelem, rovněž jste jaksi opoměl, že ono sdileni jste si nainstalovali sami a neinstaloval vám to provider a rovněž je neco jiného budovat onu 512 Kbit/s linku (nebot se domnívám že máte 512 Kbit a ne 512 Mbit) a ne jen poskytnout portovou cenu za 100Mbit internetu.
Rovněž je rozdíl (a velký) v úrovni služeb mezi 512 kbit za ADSL a 64 Kbit pevného okruhu.....to ani nemůžete srovnávat
Miroslav Šilhavý (20.12.2004 07:58:20)
Já sám to vím. Jen mi uniká, co jste tím chtěl říct.
Jestli narážíte na to, že telecom provádí agregaci na své straně, tak vězte, že je to především výmluva ISP, kteří nechtějí investovat ani kačku do rozvoje sítě.
Miroslav Šilhavý (20.12.2004 08:01:55)
;-) Váš poskytovatel má z Vás zisk někde kolem 15-20% maximálně. Co pořízení zařízení? Co pronájmy a údržba prostor technologií? Atd atd. Pokud Vám jede linka 512 kbit agregovaná 1:12 bez problémů, jistě mi musíte věřit i to, že agregace 1:50 nebude zas takový průser, jen kdyby ISP trochu provoz ošetřili.
Nevím kde se dá odebrat 1Mbit pod 1000 Kč, řekněte mi, jdu ho hned nakoupit!
Miroslav Šilhavý (20.12.2004 08:05:27)
Proč nevidím takový problém? (problémy vidím, ale jiného rázu) Protože za léta, co tu ADSL už je, šly ceny výrazně dolů a parametry nahoru. Jen si projděte podmínky od RAO I do teď.
Nevidím tam taky zas takový monopolní zisk. Konkurence možnosti má. Má je dokonce dvě - RAO a LLU. Obě varianty regulátor schválil. Tudíž musím považovat, že Telecom v oblasti ADSL monopol nemá, nebo by ho mít nemusel, kdyby se nějaký ISP rozhodl do ADSL, technického vybavení, nastavení systémů, marketingu a reklamy nainvestovat tolik, co Telecom. Přijde mi strašně jednoduché ze strany 90% ISP sedět na zadku, nic nedělat a čas od času prohlásit, jak je Telecom dusí.
M (20.12.2004 08:11:00)
Jen opravim preklepy. Misto 512 Mbs jste asi chtel napsat 512 kbps a 600 procent zisk by lepe vyjadrilo 600 procent marze na konektivite.
Jinak naprosty souhlas. Vami uvadene ceny odpovidaji udajum ktere znam ja. Jsou ovsem v primem rozporu s Mirkovymi. Mirek tedy tvrdi, ze sit CT je (neverim) v tak katastrofalnim stavu, ze nezvladne vyssi datove toky a tedy pokles agregace bez v podstate vybudovani uplne nove infrastruktury. Na coz nestaci ani nynejsi marze CT na konektivite kolem 10 000 procent (pokud vezmu 1000 Kc za 1 Mbps pri odberu nad 100 Mbps).
M (20.12.2004 08:19:23)
Jen opravim preklepy. Misto 512 Mbs jste asi chtel napsat 512 kbps a 600 procent zisk by lepe vyjadrilo 600 procent marze na konektivite.
Jinak naprosty souhlas. Vami uvadene ceny odpovidaji udajum ktere znam ja. Jsou ovsem v primem rozporu s Mirkovymi. Mirek tedy tvrdi, ze sit CT je (neverim) v tak katastrofalnim stavu, ze nezvladne vyssi datove toky a tedy pokles agregace bez v podstate vybudovani uplne nove infrastruktury. Na coz nestaci ani nynejsi marze CT na konektivite kolem 10 000 procent (pokud vezmu 1000 Kc za 1 Mbps pri odberu nad 100 Mbps).
Take si nelze nevsimnout jak Mirek chyta za slovicka, misto reakci na pro neho tvrda cisla. Pokud verite Mirku, ze CT jiz nema monopol, tak je to smutne. A smutnejsi o to vice, kdyz povazujete rozhodnuti regulatora a priori za spravne a berete ho navic jako fakticke zruseni monopolu. To uz snad nemuzete myslet vazne.
Miroslav Šilhavý (20.12.2004 11:20:05)
Pokud automobilka vyrobí 2x více aut než potřebuje, znamená to že _musí_ je prodat za nižší cenu, nebo že se _může_ pro to rozhodnout? Jinak nechápu Vaši poznámku o stavu a kapacitách sítě ČTc.
Dále si pletete dojmy s pojmy; u ADSL zdaleka největší část ceny tvoří trasa a nikoliv cena konektivity. Ať už stojí megabit 1000 Kč nebo 3000 Kč, v ceně ADSL hraje relativně malou roli.
Rozhodnutí regulátora nevím jestli je bez chyb nebo ne; nicméně těžko bude regulátor určovat ceny připojení k internetu. Regulátor se maximálně postará o to, aby konkurence měla stejné šance jako Telecom. A regulátorovi už je jedno (a musí být jedno) jestli všichni prodávají ADSL za 100 Kč nebo za 10000 Kč.
Když se podívám na koncové ceny ČTc ADSL a konkurence, nevidím, že by je konkurence musela nasazovat vyšší. Naopak ČTc patří spíše k těm dražším. Takže mi tu netvrďte, že konkurence nemá prostor. To by jinak museli mít ceny vyšší.
Zdá se mi spíš, že namísto toho, abyste zformuloval nějakou souvislejší myšlenku, hledáte střípky odlomené od celku, na kterých ukazujete na ten "zlý Telecom". Projevte trochu víc soudnosti a formulujte trochu přesněji a v širším kontextu!
M (20.12.2004 12:53:48)
Pominu Vase osobni utoky a pokusim se o vecny komentar.
Vase argumentace je zalozena na stale stejne myslence, kterou ovsem vehementne popirate. A to, ze snizeni agregace na polovinu vyzaduje kvuli stavu, kapacite site CT atd. vice jak 100 a vice procentni narust ceny, aby mohl CT udrzet (vybudovat, posilit) site, aby to zvladly.
Jinak argumenty o drahe konektivite jste sem vzdy prinasel Vy (napr. nesmysly jako garant 64 kbps za 5000).
"nicméně těžko bude regulátor určovat ceny připojení k internetu. Regulátor se maximálně postará o to, aby konkurence měla stejné šance jako Telecom"
Problem je v tom, ze Vy asi nerozlisujete mezi monopolem "ekonomickym" (ten stale trva) a "pravnim" (ten jiz ne). Regulator ma mit na ceny v pripade monopolu vliv, to se pletete. Ma tlacit na snizovani monopolniho zisku, tedy napr. poplatek za LLU by mel vychazet z opodstatenych nakladu + obvykly zisk. Resenim je samozrejme oddeleni site, ale toho se asi nedockame.
Miroslav Šilhavý (20.12.2004 13:07:28)
Neměla to být urážka. Jen jsem Vás chtěl trochu přimět k většímu rozboru ;-)
Netvrdím, že jejich sítě by nezvládly méně agregované služby. Jen tvrdím, že to není o tom, co zvládají sítě, ale o tom, jak se co dá prodat (určeno poptávkou a ziskem). Jinými slovy, byl byste spokojenější, kdyby Telecom rezervy opravdu neměl, nebo Vás drtí jen to, že je (asi) má, ale že je nechce rozdat? Mimochodem uvědomte si, jakým tempem narůstají datové toky v sítích a to, že když dnes nakoupíte jakékoliv zařízení, je prakticky za dva roky na vyřazení.
Regulátor má mít vliv na ceny věcí, které se bezprostředně dotýkají spotřebitele. Proti tomu nic. Jak ale vysvětlíte, že alt. operátoři jsou i tak schopní jít s cenami výrazně dolů?
A jak byste si tedy představoval určení oprávněné výše nákladů? Protože mě nenapadá jiná možnost, než že to někdo, tedy regulátor, odsouhlasí. ?
r@ze (21.12.2004 09:10:42)
Protoze nikdo nezdedil natazene kabely jako CESKY TELECOM, pricemz naklady na vybudovani teto infrastruktury platil "stat." Cili ti, kteri nyni podle VAS nechteji platit za kvalitnejsi sluzby. **RZ**
r@ze (21.12.2004 14:21:40)
Hmm. UPC zavedlo limity. Jenze za 1300Kc ma clovek prakticky neagregovanou 2Mb linku s limitem ( a to jsem jeste neslysel, ze by byl nekdo nejak postihovan za prekroceni) nekde na 40GB dat. O necem takovem se nemuze zakaznikum CESKEHO TELECOMU ani jen zdat. Proto jsem take udelal logickou vec. Hned jak se UPC dokodrcalo az k nam, rusim ADSL i pevnou linku. A CESKY TELECOM i s VAMI muze jit uplne klidne do pr..e! :o) **RZ**
Anonym (22.12.2004 16:58:23)
no jasne, Telecom sdedil polozene kabely....jen je smula, ze nektere jeste pamatovali Hitlera a proto se jaksi nehodí pro současné technologie.......rovněž sdědil i telefonní ústředny (věděli jste, že až do 90 let minuleho století se používaly ústředny, které jako první dovezli náckové během okupace od Simense?) a jak pozoruju, najednou mame na žadost vlady dostupné všude ustředny digitalní....hmmmm to je Telecom asi dostal od výrobce zadarmo.....tedy alespoň podle vás..